Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#3801 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Zar nije godisnji kapacitet SJJ oko 2 mil. putnika bio jos sa projektom za Olimpijadu ? Izvlacim to iz malog mozga, ali nije bio "samo" 1 mil. u igri...

Sto se tice "kvalitetne" veze sa zap. evropom, ja osim Beca ne bih spominjao nista drugo... Zasto ? Zato sto jedino 2x dnevne frekvencije (osim mozda 1-2 dana sedmicno, da mogu spasti na 1x dnevno), tj. 12-14x sedmicno mozemo smatrati kvalitetnom vezom, vecim izborom vremena odlaska/povratka negdje, a poslovnjacima je obicno to broj 1 u izboru... MUC je 1x dnevno iza podne... Nema nacina da odes ujutro, obavis posao, vratis se navece istog dana, izbjegnes (skupo) spavanje "tamo"... CGN isto... U najboljem slucaju smo povezani s njima 3-4x sedmicno...

Elem... Lipsi magarce do zelene trave... :mrgreen:
Cracked

#3802 Re: Avio kompanije all about

Post by Cracked »

Danas od poznanika vidim na karti ovo:

Flight 1 Cologne­Bonn Sarajevo
Taxes and aiport charges: 14.19 €

Flight 1 Sarajevo Cologne­Bonn
Taxes and aiport charges: 36.21 €
Coppertone

#3803 Re: Avio kompanije all about

Post by Coppertone »

Prije nekih pola godine-godinu, BH Airlines i SJJ aerodrom su se zakacili zbog neplacanja, pa su putnici morali placati taxu na aerodromu od 38 KM.
casanova123

#3804 Re: Avio kompanije all about

Post by casanova123 »

zna li slucajno neko kako mi je najjeftinije graz-sarajevo ili bec-sarajevo?
burekodsira

#3805 Re: Avio kompanije all about

Post by burekodsira »

casanova123 wrote:zna li slucajno neko kako mi je najjeftinije graz-sarajevo ili bec-sarajevo?
pjeske, a mozes i biciklom, ima polovnih od 50KM pa navise :D
Coppertone

#3806 Re: Avio kompanije all about

Post by Coppertone »

burekodsira wrote:
casanova123 wrote:zna li slucajno neko kako mi je najjeftinije graz-sarajevo ili bec-sarajevo?
pjeske, a mozes i biciklom, ima polovnih od 50KM pa navise :D
austria airlines, nema alternative
Target2010

#3807 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

Pozz svima,

Nakon nekih 20 avio kompanija u mom dosjeu, doslo je rijeme i da prvi put letim sa Turkish Airlinesom do Sarajeva ... neka iskustva? ... Uzimam let iz Istanbula u 17:00h (ponedeljak) i povratak je nekoliko dana kasnije u 11:20h (nedelja) ..
Jesul' obicno puni letovi u ovim satima/danima?
Profiling putnika?
Hrana - samo sandwich ili toplo jelo?

Kako vidim, lete sa 737-800, a iz Frankfurta do Istanbula uzimam let sa njhovom long-haul masinom A330-300 ...

Hvala unaprijed na informacijama... ;-)

IC
Target2010

#3808 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

Plan. Destinacija Broj leta

12:35 MUNICH LH 1730

12:55 LJUBLJANA JP 700
14:20 VIENNA OS 757

15:00 COPENHAGEN JA 407
15:00 ZAGREB OU 344

17:00 ISTANBUL JA 107
18:00 ISTANBUL TK 1025

21:40 VIENNA OS 759

21:45 BEOGRAD JU 108

22:00 ZAGREB OU 342

Samo rekoh da jos mozda i na ovaj nacin izrazim moju tugu i bol, kada pogledam tablu avionskih kretanja za ponedeljak na MEDJUNARODNOM AERODROMU jednog GLAVNOG grada, jedne NEZAVISNE i SUVERENE zemlje. Stvarno zalosno..... 10 Destinacija !!!!!!!!!! i od toga 3 puta po 2 leta na iste destinacije (VIE, IST, ZAG) ... Ja stvarno ne znam, cemu ovo i ko je za ovo kriv ????? Ovo definitivno treba osuditi i odgovorne za ovo stanje kazniti ... pod hitno... stvarno dusa boli.... jer mi, kao zemlja, stvarno imamo potencijala bilo to na poslovnom
ili pak na turistickom polju... Daj, da napravimo nekako demonstracije "arab spring" style ispred aerodroma i trazimo, da kao gradjani Bosne imamo pravo na uvid "poslovanja" jednog JAVNOG preduzeca !!!!

Pozz,

IC
hrle1976

#3809 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

Target2010 wrote:Plan. Destinacija Broj leta

Samo rekoh da jos mozda i na ovaj nacin izrazim moju tugu i bol, kada pogledam tablu avionskih kretanja za ponedeljak na MEDJUNARODNOM AERODROMU jednog GLAVNOG grada, jedne NEZAVISNE i SUVERENE zemlje. Stvarno zalosno..... 10 Destinacija !!!!!!!!!! i od toga 3 puta po 2 leta na iste destinacije (VIE, IST, ZAG) ... Ja stvarno ne znam, cemu ovo i ko je za ovo kriv ????? Ovo definitivno treba osuditi i odgovorne za ovo stanje kazniti ... pod hitno... stvarno dusa boli.... jer mi, kao zemlja, stvarno imamo potencijala bilo to na poslovnom
ili pak na turistickom polju... Daj, da napravimo nekako demonstracije "arab spring" style ispred aerodroma i trazimo, da kao gradjani Bosne imamo pravo na uvid "poslovanja" jednog JAVNOG preduzeca !!!!

Pozz,

IC
Pa sta bi ti da imas letove za SEOUL, TOKYO, AUCKLAND, HONOLULU, CAPE TOWN itd.? Ili mozda ako zivis u HAMBURGU da imas direktan let? Sve je to ok, samo mozda nije ni poslovno dobro da leti avion 7 puta sedmicno do Hamburga ako ce se sedmicno sa njim prebaciti 100 putnika.
coek

#3810 Re: Avio kompanije all about

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:09, edited 1 time in total.
drndalo

#3811 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Target2010 wrote:na MEDJUNARODNOM AERODROMU jednog GLAVNOG grada, jedne NEZAVISNE i SUVERENE zemlje.
Grohotom se smijem, po vise osnova... Nazalost... :roll:
jefferson

#3812 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Target2010 wrote:Plan. Destinacija Broj leta

Pozz,

IC
Izvini sto te ovako pitam, ali gdje ti zivis?
Kakave bolan odgovorne kazniti. Pa covjece BH Airlines postoji da bi se uhljebili propali politicari. Aerodrom je nekad bio OK, danas pod novim direktorom koji je dosao iz SDP-a pravi gubitke, stimaju se tenderi itd. Ti pricas o drzavi koja haman pa postoji samo na 27% teritorije a ni tu ne funkcionise kako treba, pricas o drzavi koju u globalnoj ekonomiji vode ljudi koji znaju malo o samoupravljanju a nista o kapitalizmu. BH Airlines se subvencionira umjesto da se ukine, i ne rasipaju se pare poreskih obveznika. Kada ukines BH Airlines, ukidas i taxu nekakvu koju svaki putnik placa, pa ces mozda privuci nekog prevoznika.
Najbolje rjesenje: Privatizacija, jer sve dok u BiH drzava ima i 1% vlasnistva u kompanijama nikad nista od te kompanije nece biti.
Erzsebet

#3813 Re: Avio kompanije all about

Post by Erzsebet »

Vidjeli smo sve ove slavne privatizacije, ne zna se koja je bolje prošla, Dita, Željezara u Zenici, gomila drugih firmi koje su privatizacijom propale. Ti to tako u Americi, nemoj nama, matere ti...
jefferson

#3814 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Erzsebet wrote:Vidjeli smo sve ove slavne privatizacije, ne zna se koja je bolje prošla, Dita, Željezara u Zenici, gomila drugih firmi koje su privatizacijom propale. Ti to tako u Americi, nemoj nama, matere ti...
Sta fali zeljezari? Sta fali cementari u kaknju, lukavcu?
Jarane, to sto zeljezara zagadjuje treba pitati one koji provode zakone kao i to da smo drzava u koju samo prljava tehnologija moze naci mjesto, jer da bi otvorio nesto bolje nemas kadra dovoljno (jbg svi bi da budu pravnici a ne inzinjeri).
Nista, onda nazad u samoupravljanje i cao. Ako cemo se igrati trzisne ekonomije onda hajmo se igrati, a ne ne znamo bil pisali ili srali.
Elem, mnogo vise zemalja u svijetu ima uspjesnu privatizaciju, ceska, poljska, itd. Znaci da je do nas i kako pravila postavljamo ali i zakone.
I na kraju, sto moramo imati avio kompaniju? Madjarska je nema. Propali! Po cemu poreski obveznik u zenici ili sarajevu treba da placa sulude ideje nekih direktora koji su tu nasli mejsto jer su bili dobri stranacki vojnici?
hrle1976

#3815 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

Prije si sa JATOM mogao do Bangkok, Melbourne, Chicago, Detroit, Los Angeles, Sydney, Vancouver, New York, Bombay, Dubai itd. itd. a danas sve avio kompanije u regionu su VIC!
jefferson

#3816 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:Prije si sa JATOM mogao do Bangkok, Melbourne, Chicago, Detroit, Los Angeles, Sydney, Vancouver, New York, Bombay, Dubai itd. itd. a danas sve avio kompanije u regionu su VIC!
Prije se to zvala drzava, sad su to sve prcije!
drndalo

#3817 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

jefferson wrote:Izvini sto te ovako pitam, ali gdje ti zivis?
Kakave bolan odgovorne kazniti. Pa covjece BH Airlines postoji da bi se uhljebili propali politicari. Aerodrom je nekad bio OK, danas pod novim direktorom koji je dosao iz SDP-a pravi gubitke, stimaju se tenderi itd. Ti pricas o drzavi koja haman pa postoji samo na 27% teritorije a ni tu ne funkcionise kako treba, pricas o drzavi koju u globalnoj ekonomiji vode ljudi koji znaju malo o samoupravljanju a nista o kapitalizmu.
Izvini, na ovo moram reagovati, svi nasi problemi su nastali kad je SDP dosao u "koaliciju za vlast", a prije i poslije je/ce biti med, mlijeko i orasi ?

Na aerodromu se prije nisu stimali tenderi ? Na aerodromu za prijasnjeg direktora (stranka te postavila, stranka te smijenila) nije trebala jako dobra stela za posao ? Jastaradi...

Otkud ti podatak da aerodrom pravi gubitke ? I dalje je jedana od rijetkih profitabilnih firmi sa "drzavnim kapitalom"...

Sa ostalim dijelom i svima znanim problemima se slazem... Mada nam ocito pogled na redosljed geneze problema nije isti...
Erzsebet

#3818 Re: Avio kompanije all about

Post by Erzsebet »

jefferson wrote:
hrle1976 wrote:Prije si sa JATOM mogao do Bangkok, Melbourne, Chicago, Detroit, Los Angeles, Sydney, Vancouver, New York, Bombay, Dubai itd. itd. a danas sve avio kompanije u regionu su VIC!
Pa jeste, a bilo je samo samoupravljanje. Ja bih radije tako, jer privatizacija nas je ubila. Željezari fale normalne plate i uslovi rada, mada je ona najbolji primjer cijele privatizacije. Ima gomila firmi koje su privatizovane, pa uništene.
sinuhe

#3819 Re: Avio kompanije all about

Post by sinuhe »

Bilo je i u onoj drzavi viceva kao Inex-Adria (Adria airways) i kontrolori leta. Ako je sta dobro i bilo to je onda zbog hladnog rata i slicnog.
Coppertone

#3820 Re: Avio kompanije all about

Post by Coppertone »

Wizz air i u kombinaciji sa Banjalukom
http://www.capital.ba/cubrilovic-pronac ... aerodroma/
drndalo

#3821 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Jasta, lipsi magarce do zelene trave... Trla-baba-lan... Svi samo u krug pricu vrte, a nikad nista...
jefferson

#3823 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Erzsebet wrote:
jefferson wrote:
Pa jeste, a bilo je samo samoupravljanje. Ja bih radije tako, jer privatizacija nas je ubila. Željezari fale normalne plate i uslovi rada, mada je ona najbolji primjer cijele privatizacije. Ima gomila firmi koje su privatizovane, pa uništene.
Ja sam mislio u poredjenju sa sadasnjim stanjem. Ipak, kao sto je davno Milovan Djilas rekao Robert Gilpinu, jednom od najvecih politickih ekonomista 80-tih, iza svake komunisticke zemlje mora biti dobra kapitalisticka zemlja koja ce sve to da gura kreditima i zajmovima.
jefferson

#3824 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

drndalo wrote:
jefferson wrote:Izvini sto te ovako pitam, ali gdje ti zivis?
Kakave bolan odgovorne kazniti. Pa covjece BH Airlines postoji da bi se uhljebili propali politicari. Aerodrom je nekad bio OK, danas pod novim direktorom koji je dosao iz SDP-a pravi gubitke, stimaju se tenderi itd. Ti pricas o drzavi koja haman pa postoji samo na 27% teritorije a ni tu ne funkcionise kako treba, pricas o drzavi koju u globalnoj ekonomiji vode ljudi koji znaju malo o samoupravljanju a nista o kapitalizmu.
Izvini, na ovo moram reagovati, svi nasi problemi su nastali kad je SDP dosao u "koaliciju za vlast", a prije i poslije je/ce biti med, mlijeko i orasi ?

Na aerodromu se prije nisu stimali tenderi ? Na aerodromu za prijasnjeg direktora (stranka te postavila, stranka te smijenila) nije trebala jako dobra stela za posao ? Jastaradi...

Otkud ti podatak da aerodrom pravi gubitke ? I dalje je jedana od rijetkih profitabilnih firmi sa "drzavnim kapitalom"...

Sa ostalim dijelom i svima znanim problemima se slazem... Mada nam ocito pogled na redosljed geneze problema nije isti...
Ma naravno da nije krenulo sa SDP-om, samo se kratko osvrcem na stanje!
Ali sto se tice izbora direktor na aerodromu samo pogledaj kako je oglas raspisan i sve ce ti biti jasno!
drndalo

#3825 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Rekoh ti, tu si u pravu, ali tu dolazimo do onog:"Stranka te postavila, stranka ce te skinut'"... I njega ceka isto kod smjene vlasti...
Post Reply