Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Revolucionar ★

#3801 Re: Kineski mobiteli

Post by Revolucionar ★ »

Koliko ovim telefonima treba da stignu ? Konkretno ste me zainteresovali za ovaj Umi Irone :D
geekmanijak

#3802 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Revolucionar ★ wrote:Koliko ovim telefonima treba da stignu ? Konkretno ste me zainteresovali za ovaj Umi Irone :D
Zavisi , ako salju obicnom kineskom postom treba i do 30dana, ako izaberes DHL, onda moze za 7dana, ali je DHL puno skuplja opcija i puno ima dodatnih troskova kad dode kod nas.
Revolucionar ★

#3803 Re: Kineski mobiteli

Post by Revolucionar ★ »

geekmanijak wrote:
Revolucionar ★ wrote:Koliko ovim telefonima treba da stignu ? Konkretno ste me zainteresovali za ovaj Umi Irone :D
Zavisi , ako salju obicnom kineskom postom treba i do 30dana, ako izaberes DHL, onda moze za 7dana, ali je DHL puno skuplja opcija i puno ima dodatnih troskova kad dode kod nas.
Uh to me i brine, predugo se ceka. O koliko tacno govorimo DHL troskova, 50 maraka ? :D
geekmanijak

#3804 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Biranje shippinga putem DHL je skuplje za 15-20USD, zavisno od sellera. To na kraju izade preko 450KM, evo bas sam vidio dobru ponudu kod nas,
430KM UMI IRON sa 2 godine garancije i poklon POWER BANK.

http://mobitel-shop.com/index.php?id_pr ... er=product
Revolucionar ★

#3805 Re: Kineski mobiteli

Post by Revolucionar ★ »

geekmanijak wrote:Biranje shippinga putem DHL je skuplje za 15-20USD, zavisno od sellera. To na kraju izade preko 450KM, evo bas sam vidio dobru ponudu kod nas,
430KM UMI IRON sa 2 godine garancije i poklon POWER BANK.

http://mobitel-shop.com/index.php?id_pr ... er=product
cuj u Ljubuskom :D Cudi me da ovaj telefon nije vise eksploatisan kod nas, pored nekoliko drugih kineza koji su popularni :D
geekmanijak

#3806 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Mnogi popularniji kinezi tipa XIAOMI, HUAWEI, MEIZU sa ovim specifikacijama su mnogo skuplji, UMI je brand u rangu sa ostalim kineskim brandovima tipa DOOGEE, ELEPHONE, THL, INEW, BLACKVIEW, svi oni su tu negdje sa kvalitetom i cjenovnim rangom. I u zadnje vrijeme su sve bolji i bolji
SONY_91

#3807 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Ja mislim da je ovo prvi najavljeni uređaj sa Helio X20 procesorom

Elephone P9000 Lite

Image

Biti će zanimljivo vidjeti kakav je napredak u odnosu na X10 koji je po meni sasvim pristojan čip. MediaTek se svakim danom sve više i više približava Qualcommu ;)
newphoenix

#3808 Re: Kineski mobiteli

Post by newphoenix »

SONY_91 wrote:Ja mislim da je ovo prvi najavljeni uređaj sa Helio X20 procesorom

Elephone P9000 Lite

Image

Biti će zanimljivo vidjeti kakav je napredak u odnosu na X10 koji je po meni sasvim pristojan čip. MediaTek se svakim danom sve više i više približava Qualcommu ;)
Processor nije heilo x20 nego p10 (8 cores)
SONY_91

#3809 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

newphoenix wrote:Processor nije heilo x20 nego p10 (8 cores)
Izgleda ni Elephone još uvijek nije odlučio koji će procesor koristiti, na par mjesta piše MT6755 a opet na nekim mjestima se spominje MT6797 :D . Lite će najvjerovatnije pokretati MT6755 (P10) a P9000 Helio X20
kazo

#3810 Re: Kineski mobiteli

Post by kazo »

Ima li jos neko redmi note 1 ili 2 ? Je li pokusavao instalirati MIUI v7 ?Evo link ako neko bude htio da se igra, ali za note 2 http://en.miui.com/extra.php?mod=rom/do ... &mobile=no
DON_eARL

#3811 Re: Kineski mobiteli

Post by DON_eARL »

kazo wrote:Ima li jos neko redmi note 1 ili 2 ? Je li pokusavao instalirati MIUI v7 ?Evo link ako neko bude htio da se igra, ali za note 2 http://en.miui.com/extra.php?mod=rom/do ... &mobile=no
Nekidan viđoh na njihovom forumu da su najavili i oficijalni update sa 6 na 7 za 28. oktobar, pa kome se ne eksperimentiše, neka čeka još par dana. :D
geekmanijak

#3812 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Znači sve si ove mobitele isprobala ? i baš nam sve ovo preporučuješ? ili je ovo Affiliate marketing?
geekmanijak

#3813 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Da vidim da je Afiliate marketing:
tvoj link:
http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_ ... ?vip=60365
isti mobitel na Gearbest
http://www.gearbest.com/cell-phones/pp_234308.html

samo volio bi da na ovom forumu ljudi ne obmanjuju javnost kako je nešto "perverzija" u cilju ostvarivanja zarade, jer od svih tih linkova ja bi izvukao
XIAOMI, ASUS, i dodao bi još MEIZU brand.
SONY_91

#3814 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

geekmanijak wrote:samo volio bi da na ovom forumu ljudi ne obmanjuju javnost kako je nešto "perverzija" u cilju ostvarivanja zarade, jer od svih tih linkova ja bi izvukao
XIAOMI, ASUS, i dodao bi još MEIZU brand.
Donekle bih se složio sa tobom. Ali, i ovi manji brendovi nisu za otpis, ima tu kvalitetnih uređaja. Ja sam koristio u zadnje dvije godine dosta uređaja od raznoraznih kineskih brendova i moram ti reći da Ime ne garantuje uvijek kvalitet. Naime, uređaj kojim sam najviše bio razočaran s obzirom na ime i cijenu je Lenovo X2. Vjeruj, uređaji koji su koštali duplo manje i nisu iza sebe imali tako jaku kompaniju su se bolje pokazali u konačnici.
geekmanijak

#3815 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

TO sto je Lenovo X2 bio kineska verzija sa nekim multilanguage ROM, je neka druga prica, moj frend ima X2 kupljen u Hrvatskoj sa redovitim updateovima, tako da se nemoze porediti sa Doogee ili ostalim manjim brandovima. Da X2 je skup kao i Samsung ili Iphone, ali ima ljudi koji zele imati lijep mobitel i usto od kvalitetnog branda.
Slazem se i ja da su u zadnje vrijeme Doogee, Elephone , UMI, Blackview odlicni, nema govora. Ali nisu svi modeli extra, primjer, vidio sam ovaj X5 PRO uzivo, iskreno jeftin za 2GB RAM, ali brate kamera je od prije 20godina, ekran jest HD ali plastičurina koja se iz aviona vidi. Zakljucak: Sve nas privuče cijena npr 80USD mobitel sa 2GB RAM, to jest, ali opet svi mi želimo imati kompletan mobitel da ima 2GB RAM, dobru kameru, ekran i bateriju, zar ne?
I zbog toga kazem da je bolje izdvojiti koju marku vise i kupiti nesto bolje.
SONY_91

#3816 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

geekmanijak wrote:TO sto je Lenovo X2 bio kineska verzija sa nekim multilanguage ROM, je neka druga prica, moj frend ima X2 kupljen u Hrvatskoj sa redovitim updateovima, tako da se nemoze porediti sa Doogee ili ostalim manjim brandovima. Da X2 je skup kao i Samsung ili Iphone, ali ima ljudi koji zele imati lijep mobitel i usto od kvalitetnog branda.
Slazem se i ja da su u zadnje vrijeme Doogee, Elephone , UMI, Blackview odlicni, nema govora. Ali nisu svi modeli extra, primjer, vidio sam ovaj X5 PRO uzivo, iskreno jeftin za 2GB RAM, ali brate kamera je od prije 20godina, ekran jest HD ali plastičurina koja se iz aviona vidi. Zakljucak: Sve nas privuče cijena npr 80USD mobitel sa 2GB RAM, to jest, ali opet svi mi želimo imati kompletan mobitel da ima 2GB RAM, dobru kameru, ekran i bateriju, zar ne?
I zbog toga kazem da je bolje izdvojiti koju marku vise i kupiti nesto bolje.
Nije problem bio u romu nego u samom telefonu. Kvalitet izrade je očajan, naime, izrađen je iz slojeva i nakon samo par dana korištenja počelo je ajde da tako kažem škripati na sve strane. Kamera je iako je senzor bio solidan imala softverskih problema i fokus je jednostavno bio prebrz i teško je bilo uslikati kvalitetnu sliku. Baterija od 2300mAh na procesoru sa 8 jezgri i FHD ekranom je bila očajna. Rijetko kada sam išao preko 3H SOT. Jednostavno sa uključenim ažuriranjem par aplikacija bilo je pod moranje puniti uređaj tokom dana. Ekran također nije za pohvalu, djelovao je 'plastično' a i osvjetljenje nije za pohvalu. Naravno, sve ovo kada govorim naravno da ga ne poredim sa uređajim od 80 USD, nego poredio sam ga u to vrijeme sa OnePlus One koji sam također imao a koji je u tom trenutku bio jeftiniji uređaj. Uređaj jeste lijep, ali, da je bio promašaj bio je, bar po meni. Ne pomaže tu nikakav rom, uređaj je imao problema i na forumu sam sa još par korisnika istog uređaja ustanovio da imamo isto mišljenje. Jedina prednost koju je uređaj imao jeste CPU i GPU koji su radili sve zadatke koje si 'stavio' pred njih bez ikakvih problema.

Također, slažem se sa tobom da uređaj od 80 USD ne može biti kvalitetan, ali, nije za otpis jer za tu cijenu ne treba očekivati čuda. Slažem se sa tobom jer znam da neki ljudi očekuju čuda kada kupe uređaj od 80 USD pa se na kraju pokaju i samo loše pričaju o istom, ali, problem je bio samo taj što su imali prevelika očekivanja. Vide Quad procesor, 2GB rama i očekuju da će dobiti uređaj tipa Galaxy S5. Ali, ne ide to tako kao što i sam znaš :wink: , potrebno je samo biti realan. A, naravno da se i velikima može desiti loš model, kao što se po meni desilo Lenovu sa modelom X2. Ali, brzo su shvatili i oni da su možda fulali pa je cijena brzo pala za nekih 200 USD koliko se sjećam. A, i otkazana je dodatna oprema koja je bila planirana uz isti model a bila je najavljena po izlasku samog telefona što po meni govori da je i Lenovo valjda sam shvatio da su fulali. Sada, također, ne treba porediti jedan Lenovo sa Doogee, UMI,.., ali, htjeo sam samo da kažem da ime ne garantira kvalitet.
geekmanijak

#3817 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Evo bas sam sad zvao frenda, i kaze da njemu ne škripi ništa, kaže da ima oko 4H SOT, i da je zadovoljan kamerom, e sad moguce da je praznjenje baterije i losije fotografije upravo zbog toga ROM-a koji sigurno ima kineske aplikacije i ostala sranja.
Treba imati i sreće, npr znam ljude koji imaju iphone 6 plus pa im se pregrijava i dosta problema sa njim, a uredaj placen 1400KM. I da slazem se da IME ne garantira nista, ali opet ponavljam, ako se kupuje mobitel pa jebemu sta ce ti mobitel sa 2GB RAM, i procesorom koji inače radi na 1,3GHZ smanjen na 1.0ghz, i onda stave kameru od 2MP i prednju od 0.3MP , i plastični ekran. i onda si budeš glavna BAJA u kvartu jer imas telefon sa 2GB RAM. Tu me malo živciraju ovi brendovi, npr sve lijepo naprave izgled tamo vamo i onda zaseru na kameri, ili preslab blic.
SONY_91

#3818 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

geekmanijak wrote:Evo bas sam sad zvao frenda, i kaze da njemu ne škripi ništa, kaže da ima oko 4H SOT, i da je zadovoljan kamerom, e sad moguce da je praznjenje baterije i losije fotografije upravo zbog toga ROM-a koji sigurno ima kineske aplikacije i ostala sranja.
Treba imati i sreće, npr znam ljude koji imaju iphone 6 plus pa im se pregrijava i dosta problema sa njim, a uredaj placen 1400KM. I da slazem se da IME ne garantira nista, ali opet ponavljam, ako se kupuje mobitel pa jebemu sta ce ti mobitel sa 2GB RAM, i procesorom koji inače radi na 1,3GHZ smanjen na 1.0ghz, i onda stave kameru od 2MP i prednju od 0.3MP , i plastični ekran. i onda si budeš glavna BAJA u kvartu jer imas telefon sa 2GB RAM. Tu me malo živciraju ovi brendovi, npr sve lijepo naprave izgled tamo vamo i onda zaseru na kameri, ili preslab blic.
Pa, možda se popravilo u zadnje vrijeme sa updateima stanje sa uređajem, jer, ja sam uređaj prodao još u maju i bio je na KitKatu u to vrijeme a koliko vidim sada je Lollipop tu. A, kažem ti ROM nije bio problem, riješio sam ja sav Bloatware nakon roota :wink: . I, pokazivao je fino da je ekran bio najveći konzument baterije :wink: . A, što se specifikacija uređaja tiče, ove manje kompanije moraju malo zaigrati i na tu kartu. Malo interpolacije kamere, smanjenja frekvencije CPU-a, lažiranja podataka kapaciteta baterije. Ali, opet ih razumijem, jer, nije do njih, oni samo pokušavaju prodati svoj proizvod. A, na kupcu je da odluči da li će povjerovati da li uređaj koji košta 90 USD ima unutra 3000mAh bateriju i 16 MPX kameru. Inače, ja sam imao problema pri prodaji kada sam objašnjavao stvarne specifikacije, a, možda da sam se držao onoga što piše na kutijama uređaja možda bih i danas preprodavao iste. Ovako, sada sebi naručim po neki uređaj čisto da ga vidim iz prve ruke ako me zainteresira nakon odgledane po neke recenzije i to je to ;-) .
febo_acm

#3819 Re: Kineski mobiteli

Post by febo_acm »

Ja ću reći samo jedno... Najbolja je ona kamera koju imaš sa sobom. Trebam li ja sada nosati profesionalni aparat gdje god pođem da bih imao iole kvalitetne slike?

S druge strane stoji to koliko para toliko muzike, ali ovi "kinezovi" su prekucali omjer cijena/kvalitet.
febo_acm

#3820 Re: Kineski mobiteli

Post by febo_acm »

Mislim da se nismo razumjeli sa ovim dijelom oko kamere, ali nema veze :D

Imam DSLR, a imam i Lumiu 930... Vjeruj da sam izradio jedno 50-tak slika sa ovom Lumiom i slike su fantastične. Izradio sam i par slika sa Lenovo K3 Note i sliku su ipak slabijeg kvaliteta.
SONY_91

#3821 Re: Kineski mobiteli

Post by SONY_91 »

Ukoliko nekome treba uređaj sa solidnom autonomijom prilikom korištenja dvije SIM kartice preporučio bih MEIZU MX5. Nakon updatea na Flyme 5 telefon ide lako preko 5 sati SOT. Ni na jednom drugom uređaju nisam imao ni približnu autonomiju.

Image
Image
geekmanijak

#3822 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Nitko ovdje ne priča da mobitel mora imati 4GB; vec sam samo rekao sto nebi dodao još koju marku više i kupiti kompletan mobitel gdje ima "bolju" kameru ( mislim na to da ne mora imati 2MP zadnju kameru kao sto ima X5 PRO ). Evo primjer Doogee Y100 PRO, je oko 110USD, imao sam ga prilike vidjeti i probati. ovako je stanje, sve lijepo izgleda sve 5, ali procesor je smanjeni tj radi na 1.0Ghz, kamera je stvarna 8MP interpolirana na 13MP. blic preslab update nema nikakav itd. e sad za 130USD ( znaci 20USD vise) imas MEIZU M2 mini, sa istim procesorom koji nije downgrade, vec radi na 1.3Gz, kamera 13MP stvarna, blic extra, baterija samsung, redovan update itd. E o ovom ja pričam znaci vec kad kupujes mobitel ( ne kupuješ žvake) izdvoji malo vise i imas vrhunski uređaj. to je razlike nekih 30KM , evo kod nas se krecu Y100 PRO oko 299KM dok je MEIZU M2 mini 330KM.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3823 Re: Kineski mobiteli

Post by JoseMujica »

geekmanijak wrote:Nitko ovdje ne priča da mobitel mora imati 4GB; vec sam samo rekao sto nebi dodao još koju marku više i kupiti kompletan mobitel gdje ima "bolju" kameru ( mislim na to da ne mora imati 2MP zadnju kameru kao sto ima X5 PRO ). Evo primjer Doogee Y100 PRO, je oko 110USD, imao sam ga prilike vidjeti i probati. ovako je stanje, sve lijepo izgleda sve 5, ali procesor je smanjeni tj radi na 1.0Ghz, kamera je stvarna 8MP interpolirana na 13MP. blic preslab update nema nikakav itd. e sad za 130USD ( znaci 20USD vise) imas MEIZU M2 mini, sa istim procesorom koji nije downgrade, vec radi na 1.3Gz, kamera 13MP stvarna, blic extra, baterija samsung, redovan update itd. E o ovom ja pričam znaci vec kad kupujes mobitel ( ne kupuješ žvake) izdvoji malo vise i imas vrhunski uređaj. to je razlike nekih 30KM , evo kod nas se krecu Y100 PRO oko 299KM dok je MEIZU M2 mini 330KM.
:thumbup: odlično argumentirano

vidim da ne bacaš odokativne šuplje več realno cijeniš stvari pa da upitam koji bi po tebi bio best bay kinez na temelju tri karakteristike: 1. ekran 5,5' 2. autonomija (baterija) i 3. fotografija (kvaliteta slike na zadnjoj kameri) ?

mene odokativno sve baca na Doogee HT6 i Oukitel K6000 koji tek izlaze i oba su, barem se meni čini, u pet deka :?
derion

#3824 Re: Kineski mobiteli

Post by derion »

JoseMujica wrote: --- vidim da ne bacaš odokativne šuplje več realno cijeniš stvari pa da upitam koji bi po tebi bio best bay kinez na temelju tri karakteristike: 1. ekran 5,5' 2. autonomija (baterija) i 3. fotografija (kvaliteta slike na zadnjoj kameri) ?

mene odokativno sve baca na Doogee HT6 i Oukitel K6000 koji tek izlaze i oba su, barem se meni čini, u pet deka :?
Ja ti mogu preporuciti Meizu M2 Note. Ima odlican 5,5" ekran, baterija traje izmedju 6-8 sati (screen on time SOT), ovisno kako ga koristis, a fotografije pri normalnoj osvjetljenosti su solidne. Ja sam platio svoj 160 USD na gearbest.com iz EU (UK) magacina, ali vidim da trenutno salju samo iz Kine (EU rasprodan). Ako ti to ne smeta, toplo preporucujem. A telefon punim svakih 50-60 sati. Naravno, ovisi kako se koristi telefon, ali ja koristim aktivno telefon otprilike 6-7 sati za dva dana (i kusur) i onda moram puniti. A znam ljude koji dobijaju i 10 sati SOT (zahtjeva tweaking). Meni se ne da. :)

Imao sam prije Samsung SIII i nikada nisam mogao dobiti vise od 4 sata SOT, tako da mi je sa Meizu M2 Note puno duze aktivno koristenje telefona prije punjenja, barem 50-70% duze nego prije. I sve ide sasvim fluidno, nema stopanja nikako. :)

Prije sam postavljao foto primjerak, pa evo opet. Nista nisam manipulisao.

Image
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3825 Re: Kineski mobiteli

Post by JoseMujica »

hvala :thumbup:
Post Reply