Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Stari kenjac

#3801 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

Zavatoni wrote:dva jablana nisu 'bila'...oni su i dalje tu.... :-)

:thumbup:

Drago mi je cuti! :bih:
Vitezanin

#3802 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Ima l' ko poznat?

:D

Image
Vitezanin

#3803 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3804 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3805 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
Vitezanin

#3806 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Vitezanin »

Image
jefff

#3807 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Odlično. Slike nisu mlađe od 1975. godine.
jefff

#3808 Re: Slike starog Sarajeva

Post by jefff »

Vitezanin wrote:Image
Prvi automobil je žuti Audi 100 C1, VW "Buba", Fićo i kombi FORD Transit sa reklamom ELAN Slovenačka firma za proizvodnju smučki i sportske opreme .
kakonako

#3809 Re: Slike starog Sarajeva

Post by kakonako »

"Ne znam više ima li još mnogo Sarajlija koji znaju šta se birvaktile mislilo kad se kaže „Kod dva vola“, „Kod Amira“, „Ceker-Kafana“, „Kod Torbice“, „Gurman“, „Samek“, „Orla-Apoteka“

Iskopirah ovu recenicu sa portala stare sarajevske raje" Bosnjacko oko" pa ko velim,Muha je stara raja,ali izgleda da je ohoho mladji.
muha_sa

#3810 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

kakonako wrote:"Ne znam više ima li još mnogo Sarajlija koji znaju šta se birvaktile mislilo kad se kaže „Kod dva vola“, „Kod Amira“, „Ceker-Kafana“, „Kod Torbice“, „Gurman“, „Samek“, „Orla-Apoteka“

Iskopirah ovu recenicu sa portala stare sarajevske raje" Bosnjacko oko" pa ko velim,Muha je stara raja,ali izgleda da je ohoho mladji.
ceker kafana bila u blizini pijace Markale--moguce da je zbog te blizine dobila i ime :)

za "Samek" smo govorili--idemo kod Sameka--to je bila jedna birtija (par puta u njoj sjedio) u blizini sarajevske pivare :) mislim da se vlasnik prezivo Samek :)

po lijekove smo išli u Orl apoteku koja se nalazila--i sad se nalazi :) ispod muzeja Mlade Bosne.
kakonako

#3812 Re: Slike starog Sarajeva

Post by kakonako »

"Kod Torbice" je bila u Vase Miskina,vlasnica Mira Torbica poznata pjevacica toga vremena,"Gurman" je bio cini mi se na raskrscu Titove i Vase Miskina,tik uz prugu,blizu "Centrotransa",a "Dva vola",e to je staro ime "Dalmacije",i jesu imali ekstra pohovan mozak i telece koljenice.Muha,mladicu,i da znas da su se u "Sameku" okupljali ko lafo boemi,navodno je tu Tin Ujevic lumpovao.Eto.
muha_sa

#3813 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

kakonako wrote:"Kod Torbice" je bila u Vase Miskina,vlasnica Mira Torbica poznata pjevacica toga vremena,"Gurman" je bio cini mi se na raskrscu Titove i Vase Miskina,tik uz prugu,blizu "Centrotransa",a "Dva vola",e to je staro ime "Dalmacije",i jesu imali ekstra pohovan mozak i telece koljenice.Muha,mladicu,i da znas da su se u "Sameku" okupljali ko lafo boemi,navodno je tu Tin Ujevic lumpovao.Eto.

mi smo pohovani mozak jeli kod Reše u "Šadrvanu" a u neka doba noci išli na puru :-D

nek nam ne zamjere ostali posjetioci ove dobre teme, al imamo potrebu i ovako se podsjetit nekdašnjeg nam šehera :-D
zikamu

#3814 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Kod Rese u po ljeta kisele paprike filovane kupusom... U 3-4 ujutro ubile se za pjansku.
Stari kenjac

#3815 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

Pura se kod Rese jela pred zoru samu, a dotle suljo otvori Tunel i onda tamo na kafu i smreku. U to ce 8 sati vrijeme za spavanje. :D Gurman je bio kod vjecne vatre, na onoj strani gdje je pruga. Na drugom cosku je sada beneton, nekad bio Kluz. Ceker jeste bio bosanska kafana preko puta trznice, opet s one strane pruge. bio tu prolaz do Djenetica cikme. Kika radila, pa kad se malo duze sjedi zimi uz jednu kafu, istjera nas napolje. Mi iz Prve gimnazije redovni bili u Cekeru i Tunelu. Uuuuuuuuuu, tu nize Cekera i Dalmacije bila pekara Semberija, kakav je hljeb imala. Frtalj hljeba se kupi, pa u trznicu kod onih kuma da nam malo milerama ili kajmaka namazu. E kakav je Sarejevo zivot imalo... I kako nam je malo trebalo, pare za po jednu kafu, po tri cigare na komad i dosta.
I ja se izvinjavam na ovom podsjecanju ako smaramo.
muha_sa

#3816 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Stari kenjac wrote:Pura se kod Rese jela pred zoru samu, a dotle suljo otvori Tunel i onda tamo na kafu i smreku. U to ce 8 sati vrijeme za spavanje. :D Gurman je bio kod vjecne vatre, na onoj strani gdje je pruga. Na drugom cosku je sada beneton, nekad bio Kluz. Ceker jeste bio bosanska kafana preko puta trznice, opet s one strane pruge. bio tu prolaz do Djenetica cikme. Kika radila, pa kad se malo duze sjedi zimi uz jednu kafu, istjera nas napolje. Mi iz Prve gimnazije redovni bili u Cekeru i Tunelu. Uuuuuuuuuu, tu nize Cekera i Dalmacije bila pekara Semberija, kakav je hljeb imala. Frtalj hljeba se kupi, pa u trznicu kod onih kuma da nam malo milerama ili kajmaka namazu. E kakav je Sarejevo zivot imalo... I kako nam je malo trebalo, pare za po jednu kafu, po tri cigare na komad i dosta.
I ja se izvinjavam na ovom podsjecanju ako smaramo.

:kiss:

Suljo iz "Tunela" umro :( sjedio--kafeniso u kafani i samo se prevrno :(
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3817 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mali_milojica »

Pored slika,meni su i price starijih svakako zanimljive.
Nije Sarajevo samo slika.
Sto se mene tice,samo nastavite :thumbup:
zikamu

#3818 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

shandrprcSA wrote:Image
Na vrhu nebodera (tada Lenjinova 44, Grbavica) se vidi zamijenjena crna metalna ploca. Originalne su bile sive napravljene od salonita. 1966, moja 10 godina stara drugarica (E.L) se sa prijateljicama igrala lastike (gume), i dok je cekala svoj red naslonila se na ogradu i udarala je straznjicom... Ploca je valjda vec bila napuknuta i ona je proletila kroz nju... :( .
Inace sa istog mjesta su dvije zene poslije toga napravile samoubistvo. Na Grbavici je u to doba vazio za "baksuzan neboder".
muha_sa

#3819 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote:
shandrprcSA wrote:Image
Na vrhu nebodera (tada Lenjinova 44, Grbavica) se vidi zamijenjena crna metalna ploca. Originalne su bile sive napravljene od salonita. 1966, moja 10 godina stara drugarica (E.L) se sa prijateljicama igrala lastike (gume), i dok je cekala svoj red naslonila se na ogradu i udarala je straznjicom... Ploca je valjda vec bila napuknuta i ona je proletila kroz nju... :( .
Inace sa istog mjesta su dvije zene poslije toga napravile samoubistvo. Na Grbavici je u to doba vazio za "baksuzan neboder".
isto se desilo u Bratstva Jedinstva--neboder pored "Kaprija" u blizini pijace na Grbavici (za ove koji ne znaju gdje je bio "Kapri") djevojcica pala sa vrha :( --isto bila crna ploca
zikamu

#3820 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Moguce da pricamo o istom slucaju, jer ovaj neboder jeste pored "Kaprija" i odmah do pijace (nekdasnja garaza Gras-ovih autobusa).
muha_sa

#3821 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote:Moguce da pricamo o istom slucaju, jer ovaj neboder jeste pored "Kaprija" i odmah do pijace (nekdasnja garaza Gras-ovih autobusa).

znam jer je moja sestra živjela u B.Jedinstva--preko puta ovog nebodera
zikamu

#3822 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Znao sam tamo bukadar raje... :D . Moji su zivjeli u ovom "nesretnom neboderu" od 1958 - 72, a ja sam u medjuvremenu vecinu vremena provodio kod materinih roditelja na Skenderiji (odmah do Likovne akademije, tada evangelisticke crkve...), ali da ne zacatavamo... :D
...a lijepo se brate sjetit', nek izvine omladina... :D
shandrprcSA

#3823 Re: Slike starog Sarajeva

Post by shandrprcSA »

pa pisete zbog omladine :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3824 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

hvala na sjecanjima :thumbup: ja sam imao negdje slike te garaze grasove s londoncima,al nikako da nadjem... :(
smak

#3825 Re: Slike starog Sarajeva

Post by smak »

Image

Baščaršijska džamija, odnosno džamija Havadže Duraka
Post Reply