Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Amila_88

#3801 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

nellington wrote:Ništa, i drugi put... Ja se tradicionalno zatrpavam stručnom literaturom iz fizike i matematike, pa se ponekad zaleti i neko lakše štivo, pa baš oćejfim.
Odlično! Znači mogu da vam se obratim ukoliko budem imala problem sa tumačenjem kvantne mehanike i laserske fizike?? Ove godine će biti gusto :) :) :) Što se tiče matematike, čini mi se da sam prošlu akademsku godinu završila s njom. Naravno fizika bez matematike ne ide, ali s matematikom kao zasebnom naukom više neću morati da se bavim, osim za svoje potrebe naravno :lol: :lol:
nellington

#3802 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

black wrote:ima li shta zanimljivo, sem ovih fensi knjiga koje stalno kruze, od pamuka do lovca na zmajeve :mrgreen:
Ja onoliku listu postavio, a ti pitaš ima li šta zanimljivo :D
nellington

#3803 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Amila_88 wrote:
nellington wrote:Ništa, i drugi put... Ja se tradicionalno zatrpavam stručnom literaturom iz fizike i matematike, pa se ponekad zaleti i neko lakše štivo, pa baš oćejfim.
Odlično! Znači mogu da vam se obratim ukoliko budem imala problem sa tumačenjem kvantne mehanike i laserske fizike?? Ove godine će biti gusto :) :) :) Što se tiče matematike, čini mi se da sam prošlu akademsku godinu završila s njom. Naravno fizika bez matematike ne ide, ali s matematikom kao zasebnom naukom više neću morati da se bavim, osim za svoje potrebe naravno :lol: :lol:
Laserska mi je silom prilika vezana za studij, a kvantna mehanika - rastumačio sam je ovo ljeto sebi uz jednu finu debelu knjigu :)
Šizika

#3804 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Šizika »

počela sam bila čitati povratak filipa latinovicza al sam dobila gejšu koju sam morala brzo pročitati i vratiti pa se sad vraćam na filipa. jel iko od vas pročitao, jel čemu?
black

#3805 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

nellington wrote:
Ja onoliku listu postavio, a ti pitaš ima li šta zanimljivo :D
sad cu da prevrnem list nisam to vidio :mrgreen:
Bakir-Mocevic

#3806 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bakir-Mocevic »

Citam Muhamedove hadise :)
elizabeth a

#3807 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elizabeth a »

Naatasha wrote:počela sam bila čitati povratak filipa latinovicza al sam dobila gejšu koju sam morala brzo pročitati i vratiti pa se sad vraćam na filipa. jel iko od vas pročitao, jel čemu?
Ja sam čitala, i nije mi baš 'sjela'. Ali tada sam bila u nekom čudnom raspoloženju, pa bih je možda ipak trebala još jednom pročitati :|

A sada čitam:
Image
Šizika

#3808 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Šizika »

aha. ma pročitaću je pa kako god
elizabeth a

#3809 Re: Šta trenutno čitate?

Post by elizabeth a »

Naatasha wrote:aha. ma pročitaću je pa kako god
Najbolje je tako, u svakom slučaju :thumbup: :D
Saray_li

#3810 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Saray_li »

lilla wrote:
Naatasha wrote:počela sam bila čitati povratak filipa latinovicza al sam dobila gejšu koju sam morala brzo pročitati i vratiti pa se sad vraćam na filipa. jel iko od vas pročitao, jel čemu?

Dobar je Filip :thumbup: ne znam zašto ali pojedini dijelovi me asociraju na Karahasanov Šahriajrov prsten :-)

Počeh ponovo s Pamukom :D

Image

A dadoše mi, pa uporedo čitam i Pasji trn, Himze Čakala i Vjetrometina i cvjetovi trske(Muhamed Huković); tako da su sad samo tri koje uporedo čitam, obično ih bude više; ako je jedna dosadna, druge su zanimljivije :D :-)

Muzej nevinosti- odlicna knjiga, volim njegovu sveobuhvatnost u pisanju.

trenutno citam Hanif Kureishi: Da ti nešto kažem :-D
bez_ideje

#3811 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

nellington wrote:
Naatasha wrote:pa hajde napiši barem tvoj top 5

jest da si ters al vjerujem tvom izboru :D

samo nemoj neke vjerske, osim ako nisu od sulejmana bugarija
Vjerske ne nudim na popis - a od Bugarija imaš one tri, više ništa nije ni pisao valjda. Evo, napisat ću svojih top 20, ali pri tome svih 10 prvih dijeli prvo mjesto :)

1. 1984 (Orwell)
2. Sakupljene pesme (Dis)
3. Sve od Borgesa, svaki red i stih koji je napisao.
4. Isto kao pod 3, samo umjesto Borges treba da stoji Marquez
5. Znakovi pored puta (Andrić)
6. Derviš i smrt (Selimović)
7. Grobnica za Borisa Davidoviča (Kiš)
8. Nepodnošljiva lakoća postojanja (Kundera)
9. Idiot (Dostojevski)
10. Sigurno se šalite, gdine Feynman (Feynman)
11. Igra staklenih perli (Hesse)
12. Kao pod 3 i 4, samo se ime mijenja - Balašević
13. Tri ratna druga (Remark)
14. Niko i ništa u Parizu i Londonu (Orwell)
15. Majstor i Margarita (Bulgakov)
16. Ispovijest huligana (Jesenjin)
17. Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta (Murakami)
18. Lelejska gora (Lalić)
19. Flatland (Abbott)
20. Proces (Kafka)

Mrzim ovakve liste, uvijek nekog zaboravim...
Šit :shock: ovo previse lici na moju listu.....samo ja ne znam ovako sastavit....ja to po zanrovima
Od ovih tvojih,sve sem 2,10,17 i 19
Da dodam Umberta Eca i Lorku u ono okvirnu must read listu
Btw.Jel opsesivno kompulzivni poremecaj da se od jednog autora mora procitati citav opus :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:

Trenutno citam Varlama Šalamova,Price s Kolime
Saray_li

#3812 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Saray_li »

bez_ideje wrote:
nellington wrote:
Naatasha wrote:pa hajde napiši barem tvoj top 5

jest da si ters al vjerujem tvom izboru :D

samo nemoj neke vjerske, osim ako nisu od sulejmana bugarija
Vjerske ne nudim na popis - a od Bugarija imaš one tri, više ništa nije ni pisao valjda. Evo, napisat ću svojih top 20, ali pri tome svih 10 prvih dijeli prvo mjesto :)

1. 1984 (Orwell)
2. Sakupljene pesme (Dis)
3. Sve od Borgesa, svaki red i stih koji je napisao.
4. Isto kao pod 3, samo umjesto Borges treba da stoji Marquez
5. Znakovi pored puta (Andrić)
6. Derviš i smrt (Selimović)
7. Grobnica za Borisa Davidoviča (Kiš)
8. Nepodnošljiva lakoća postojanja (Kundera)
9. Idiot (Dostojevski)
10. Sigurno se šalite, gdine Feynman (Feynman)
11. Igra staklenih perli (Hesse)
12. Kao pod 3 i 4, samo se ime mijenja - Balašević
13. Tri ratna druga (Remark)
14. Niko i ništa u Parizu i Londonu (Orwell)
15. Majstor i Margarita (Bulgakov)
16. Ispovijest huligana (Jesenjin)
17. Tvrdo kuhana zemlja čudesa i kraj svijeta (Murakami)
18. Lelejska gora (Lalić)
19. Flatland (Abbott)
20. Proces (Kafka)

Mrzim ovakve liste, uvijek nekog zaboravim...
Šit :shock: ovo previse lici na moju listu.....samo ja ne znam ovako sastavit....ja to po zanrovima
Btw.Jel opsesivno kompulzivni poremecaj da se od jednog autora mora procitati citav opus :skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:

Odlicna lista- nedostaju mi br. 3 i br.17
Za opsesivno kom.poremecaj garantiram jer imam sve Andriceve i Kunderine knjige 8-)
minjonja

#3813 Re: Šta trenutno čitate?

Post by minjonja »

imal iko kakvu knjigu preporuciti gdje je radnja smjestena u kini, japanu, indiji i zemljama centralne azije? :D jes da sam htjela da pocnem citati sve klasike, ipak ovim ne mogu odoliti. previse me zanimaju te kulture, pogotovo one o kojima pojma nemam kao uzbekistan, mongolija... :D
bez_ideje

#3814 Re: Šta trenutno čitate?

Post by bez_ideje »

Imas -Dok zora ne svane,Han Suyin.........zabranjena ljubav ,amerikanka i kinez ,imperijalizam-komunizam...Fini opisi Pekinga

@saray_li.Andric,Selimovic,Kundera i naravno sav opus bez kojeg jedna prava komunisticka kuca ne moze Cehov,Dostojevski,Jesenjin,Marks :mrgreen: ....onda Zilahi ,Bronte,Miler......ne pitaj dalje ,ni gdje se drze :skoljka: :skoljka: :skoljka:
nellington

#3815 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

bez_ideje wrote: Šit :shock: ovo previse lici na moju listu.....samo ja ne znam ovako sastavit....ja to po zanrovima

Pa nije da nemaš ukusa :D

A opsesivno-kompulsivni poremećaj je kad počneš pamtiti u kom tomu sabranih djela se šta nalazi, i na kojoj strani :D Meni se to desilo sa Borgesom :D
Amila_88

#3816 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:
Laserska mi je silom prilika vezana za studij, a kvantna mehanika - rastumačio sam je ovo ljeto sebi uz jednu finu debelu knjigu :)
Wooww!!! Super! Voljela bih da još napišete autora te " debele knjige" :-D A šta vi studirate ustvari?
Eborg

#3817 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eborg »

Trenutno čitam "Diplomatiju" Mirze Pašića (za dušu) te "Ustavno pravo" Branka Smerdela i Smiljka Sokola (fakultet), međutim jedva čekam da prođu ispiti te da završim ovu knjigu da probam "Vječnika" koji mi već duže vrijeme stoji na polici. :) Je li dobar kao što se priča?
black

#3818 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

Eborg wrote: jedva čekam da prođu ispiti te da završim ovu knjigu da probam "Vječnika" koji mi već duže vrijeme stoji na polici. :) Je li dobar kao što se priča?
meni nije, mozda nisam bio u folu ili sta ja znam, ali umorila me je, nekad cu natjerati se ponove da procitam
nellington

#3819 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Amila_88 wrote:
Wooww!!! Super! Voljela bih da još napišete autora te " debele knjige" :-D A šta vi studirate ustvari?
1. Isto smo godište, ne persiraj me :)
2. Autor je bio Shankar. Knjiga je prvenstveno namijenjena nekom ko QM prilazi sa matematičke strane. Za fizičare, možda je bolji izbor Griffiths - jedan moj prijatelj je čitao Griffithsa u isto vrijeme kad sam ja Shankara - i bio je zadovoljan. Imam još negdje u ćošku Liboffa, ali mi ga mrsko čitati.
3. ETF, nažalost :)
BSn

#3820 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BSn »

danas kontam uzet malo ovo u ruke:

Image

neki dan sam kont'o kupit "hiljadu sjajnih sunaca", al' nesto nisam...
alibaba_i_30_godina

#3821 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alibaba_i_30_godina »

minjonja wrote:imal iko kakvu knjigu preporuciti gdje je radnja smjestena u kini, japanu, indiji i zemljama centralne azije? :D jes da sam htjela da pocnem citati sve klasike, ipak ovim ne mogu odoliti. previse me zanimaju te kulture, pogotovo one o kojima pojma nemam kao uzbekistan, mongolija... :D
Kupi "Norveska suma" od Murakamija, radnja se odvija u Japanu. :D
Amila_88

#3822 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:
1. Isto smo godište, ne persiraj me :)
2. Autor je bio Shankar. Knjiga je prvenstveno namijenjena nekom ko QM prilazi sa matematičke strane. Za fizičare, možda je bolji izbor Griffiths - jedan moj prijatelj je čitao Griffithsa u isto vrijeme kad sam ja Shankara - i bio je zadovoljan. Imam još negdje u ćošku Liboffa, ali mi ga mrsko čitati.
3. ETF, nažalost :)
OK! Hvala puno. Oprosti zbog persiranja :-D :-D Kad je u pitanju kvantna mehanika mislim da ću se ja najviše družiti sa predavanjima mog cijenjenog profesora Dejana Miloševića, ali u svakom slučaju imat ću na umu tvoje prijedloge :-D
psydelija

#3823 Re: Šta trenutno čitate?

Post by psydelija »

@naatasha, dobar ti Bajramski poklon :-D samo investiraj u knjige, vratice ti se duplo.

Ja nisam najbolje upoznat koje su cene knjiga i romana dole, ali smatram da 21 KM za Lovac na Zmajeve (inace obe su Kaledove H. knjige jako dobre...lik pise sa velikom lakocom) realna cena dole.., ja sam istu platio 13 eura. Od Jergovica Buick Rivera 8,95 eura, od Pamuka Sneg 11,95 eura...inace, mislim da su cene slicne ili iste.
Eborg

#3824 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Eborg »

Imam namjeru svratiti na onaj beogradski sajam knjiga ako mi obaveze dozvole, jesu li cijene tamo bolje nego na sarajevskom sajmu?
BSn

#3825 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BSn »

psydelija wrote:
Ja nisam najbolje upoznat koje su cene knjiga i romana dole, ali smatram da 21 KM za Lovac na Zmajeve (inace obe su Kaledove H. knjige jako dobre...lik pise sa velikom lakocom) realna cena dole.., ja sam istu platio 13 eura. Od Jergovica Buick Rivera 8,95 eura, od Pamuka Sneg 11,95 eura...inace, mislim da su cene slicne ili iste.

ma cijene variraju. sarajevo spada medju one gradove koji vrlo rijetko tokom godine imaju sajmove knjiga, tako da se knjige trebaju traziti po drugim gradovima (posebno ljeti). doduse, uvijek postoji knjizara, al' sajam je sajam, a i ponuda je bolja.
Post Reply