Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
snijeg_led

#3801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Tacno je da ima, protok informacija je veci i pristupan. I zato na neki nacin zavidim mladim generacijama sto mogu bolje puteve i odluke za sebe izabrati.
skafiskafsnjak

#3802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 22/01/2023 18:20
skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 18:17

Ma mnogi odu i ne ostanu na tom poslu ... a fazon je sto mnogi nasi ismijavaju kada to spominju. Sam naziv peraci guzova asocira na to. A mnogi zive s roditeljima i od roditelja uzimaju 2KM za kafu . Al bolje to nego "prati guzove".
Naravno, većina uradi neko doškolovavanje ili promjeni posao, malo ko se dugo zadrži, jer je težak i naporan posao. Po meni je to pošten posao i neko mora da i to radi. A ti što žive s roditeljima i nemaju dana staža - to je dovoljan argument da im svako začepi usta xD
Ja imam 3 ljudi s kojima se redovno vidjam na kafi , koji su u Pflege.
Jedan je zamjenik PDL-a. Kancelarija.
Drugi je WBL na odjelu ... pola kancelarija pola pomaganje na odjelu.
Treca osoba je zamjenik wbl-a na Tagespflege.

Sve tri osobe zaradjuju 2600+ eur.

Peraci guzova ... jah
Ozimician

#3803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 22/01/2023 18:19 Međutim one priče da su cijene prehrambenih artikala (između ostalih) u BiH veće od cijena u Zapadnoj Evropi je apsolutna LAŽ.

Cijene u tržnim centrima, kada je hrana u pitanju, su minimum dva puta, a neki i tri puta skuplje nego u BiH. Da ne govorim da su im poljoprivredni proizvodi totalno bezukusni i ako ne njima pise EKO.

Hrana i pice u restoranima visestruko skuplji u odnosu na BiH, a prodaju muda pod bubrege. Mozda sam ja imao loš tref, ali takve sam dojmove stekao.
Naravno da je LAŽ - Njemačka se jedina može porediti, kad sabereš pluseve i minuse - dobiješ slične cijene kao u BIH.
U Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Švicarskoj, Holandiji, Danskoj .... cijene su baš žara.

Naši uzmu akcijske kataloge i porede cijene proizvoda u Njemačkoj na nekoj ultra-akciji sa regularnom cijenom proizvoda u BiH i onda kad tako radiš - naravno da će cijene biti manje. Ono što je npr. u Njemačkoj tradicionalno jeftinije - maslac, premium slatkiši, sredstva za higijenu. Ono što je dosta skuplje - meso, voće, povrće. (moj utisak do sada). Ali kad se sve izvaga, bude tu negdje. Kad odem u Austriju - srčani me strefi kad vidim cijene u Billa i Sparu xD
skafiskafsnjak

#3804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 22/01/2023 18:25 . Ono što je npr. u Njemačkoj tradicionalno jeftinije - maslac, premium slatkiši, sredstva za higijenu. Ono što je dosta skuplje - meso, voće, povrće. (moj utisak do sada). Ali kad se sve izvaga, bude tu negdje. Kad odem u Austriju - srčani me strefi kad vidim cijene u Billa i Sparu xD

Pa vidi, meso je i u BiH skocilo nenormalno .... u poredjenju sa turskim radnjama u Njemackoj je cijena ista.

Ali mislim da se kvalitet ne moze ravnati .... mislim da je u nas vecina domace i kvalitetnije.

Za ostalo se 100% slazem.

Edit: a kako mislis iste cijene? Sto je u Deu 1 eur kod nas 2KM?
Last edited by skafiskafsnjak on 22/01/2023 18:34, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 22/01/2023 18:25
Naši uzmu akcijske kataloge i porede cijene proizvoda u Njemačkoj na nekoj ultra-akciji sa regularnom cijenom proizvoda u BiH
:thumbup:
anelsol

#3806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 18:31
Ozimician wrote: 22/01/2023 18:25 . Ono što je npr. u Njemačkoj tradicionalno jeftinije - maslac, premium slatkiši, sredstva za higijenu. Ono što je dosta skuplje - meso, voće, povrće. (moj utisak do sada). Ali kad se sve izvaga, bude tu negdje. Kad odem u Austriju - srčani me strefi kad vidim cijene u Billa i Sparu xD

Pa vidi, meso je i u BiH skocilo nenormalno .... u poredjenju sa turskim radnjama u Njemackoj je cijena ista.

Ali mislim da se kvalitet ne moze ravnati .... mislim da je u nas vecina domace i kvalitetnije.

Za ostalo se 100% slazem
Ja inače uzgajam na selu odakle su moji dosta povrća. Krompir, luk, mrkva, saransak, kupus, blitva uzgajam, i većinu imam svoje tokom cijele godine, pa mozda i nemam osjećaj sta se sve prodaje od toga kod nas na trzistu, ali kada sam probao njihovo povrće, ostao sam u šoku. To brate ne liči ni na šta.
passiv

#3807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by passiv »

skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 17:17
anelsol wrote: 22/01/2023 16:40

Ovdje si potpuno u pravu. Šizofrena situacija. Sve tuđe nam je draže od našeg.
Da je nase bolje , ne bi se islo vani .... tj isli bi uvijek neki, ali vecina ne bi. Da sam ja mogao dole zaradjivati KM koliko u Njemackoj eura, ne bih otisao.

Sad je vec druga prica. Da mi neko sad ponudi to, ne znam da li bih se vratio ....
Evo ja sam u situaciji da u zadnjih godinu dana imam odlicna primanja u BIH, ali i ponudu u DE. Kada odbijem troskove stana (rente) koje ovdje nemam zaradjivat cu blizu 2000 manje nego ovdje (govorim o cifri, u BIH su KM a u DE su euri, dakle bez konverzije). Ovo ce se promjeniti kada supruga nadje posao u DE i bit cemo u najgorem slucaju na istom.

Ali razmislja se o odlasku, u pitanju je posao koji izgleda kao neki Dream job a koji je nemoguce imati u BIH, jer jednostavno nema firmi koje se bave time, ima nesto slicno ali ne isto.

Najveci problem sa BIH je politicka nesigurnost i sva prica oko toga, nemoguce je vise otici na kafu a da se ne spomene nesto oko politike i onda uglavnom se sva prica svede na to. Zdravstvo je drugi razlog, nazalost imao sam sto ja, sto blizi dosta posla sa ovim lopovima i muka mi je kad vidim koliko mi se odbije od plate za ZZO a sve moram 3x vise platiti privatno i onda na kraju ti opet kaze moras donijet nalaz sa KUMa ili vojne.

Zivimo u vukojebini, obisao sam BIH od krajine do hercegovine i ima se sta vidjeti ali otici negdje vani je prica za sebe, pa iz Sarajeva imamo mogucnost da odemo na 5 destinacija a ici negdje sa presjedanjem je ipak preskupo (trebali spomenut da uopste nema onih jeftinih letova). BIH postaje skupa zemlja, sve je otislo u klinac, u BIH je jeftinija renta, restorani/kafici te meso a moze se i oko ovoga diskutovati. Frustracije oko posla su i dalje tu, ako nista cujem sta se drugima događa i zemlja nikako ne moze biti normalna kada vecina raje tezi da se zaposli u drzavnim institucijama a pricam o ljudima koji su inzenjeri.
Nazalost vec sada vani imam dosta raje i familije koja bi bila bliza u DE nego ovdje.

I da se nadovezem na ove zadnje postove oko cijena svih proizvoda po marketima, ja mogu reci samo za DE jer sam bio skoro i cijene su nize ili iste kada poredimo cifru dakle bez konverzije (neke su stvar cak jeftinije i kada konvertujemo u KM), nemojte da poredite cijene kada izvrsite konverziju u KM, onda bar budite toliko dostojni pa napisite procentualno u odnosu na platu koliko kosta taj artikal u BIH a koliko u DE pa cete vidjeti da li je skuplje.
skafiskafsnjak

#3808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

anelsol wrote: 22/01/2023 18:37
skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 18:31

Za ostalo se 100% slazem
Ja inače uzgajam na selu odakle su moji dosta povrća. Krompir, luk, mrkva, saransak, kupus, blitva uzgajam, i većinu imam svoje tokom cijele godine, pa mozda i nemam osjećaj sta se sve prodaje od toga kod nas na trzistu, ali kada sam probao njihovo povrće, ostao sam u šoku. To brate ne liči ni na šta.
I voce i povrce je kataatrofa... bar meni koji sam domace jeo uvijek.

Katastrofa je blaga rijec ....
Vjerovatno i u Njemackoj covjek moze na selu naci ... ali ja se nikad nisam peglao s tim
manuchao91

#3809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

Da je 5 000 prvih ljudi tamo cca 2016 g otislo u Mađarsku raditi u nas bi se ljudi svi nafurali i isli bi u Mađarsku radit
Nevjerojatan smo narod
Gdje svi tu i mali Mujo
Nikakve orginalnosti
Peri gusce jer svi to rade
mali_balon

#3810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

najjeftinija je francuska sto se svega tice pa njemacka a i njemackoj zavisi gdje si, pa austrija, pa holandija, a svica je druga planeta......
kako god blizu smo cijena u njemackoj ali nismo blizu standarda I kupovne moci pa I kvaliteta proizvoda......to I vrapci na grani znaju I nije mi jasno sto se stalno prave poredjena cijena......
evo kod svabe gorivo 1,7eura kod nas ja sipo 1.3eura samo sa nasim predjem 400km a sa svabinom 500km....smjesno je porediti cijene ili bilo sta drugo kod nas I bilo gdje drugo u eu.....cak I hrvatskom....
pa I kod nas u BH 1000KM u Sarajevu nije isto ko 1000KM u Kaknju
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Jbga sad
mali_balon

#3812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 18:42
anelsol wrote: 22/01/2023 18:37

I voce i povrce je kataatrofa... bar meni koji sam domace jeo uvijek.

Katastrofa je blaga rijec ....
Vjerovatno i u Njemackoj covjek moze na selu naci ... ali ja se nikad nisam peglao s tim
imas na selima ljudi ostave pored puta, na ulazu na imanje, uzmi koliko hoces I ubaci lovu u kutiju koju tu postave, vidio sam da to rade sa tikvom, krompirom, jajima, cvijecem, a vamo pored bodensog jezera gdje uzgajaju jabuke ostavljaju jabuke I tresnje.....
ma ni to za voce I povrce nije pravilo....uzmem kod na u konzumu jabuke po 20 dana im ne bude nista.....uzeo u austriji 5 dana vec smeksale neke vec pocele truhnit....
Ozimician

#3813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 22/01/2023 18:44 najjeftinija je francuska sto se svega tice pa njemacka a i njemackoj zavisi gdje si, pa austrija, pa holandija, a svica je druga planeta......
kako god blizu smo cijena u njemackoj ali nismo blizu standarda I kupovne moci pa I kvaliteta proizvoda......to I vrapci na grani znaju I nije mi jasno sto se stalno prave poredjena cijena......
evo kod svabe gorivo 1,7eura kod nas ja sipo 1.3eura samo sa nasim predjem 400km a sa svabinom 500km....smjesno je porediti cijene ili bilo sta drugo kod nas I bilo gdje drugo u eu.....cak I hrvatskom....
Ne znam samo šta si htio ovim da kažeš - jasno je svima da je kupovna moć jača u navedenim zemljama nego u BiH, to niko živ ne spori.
Što se kvaliteta tiče - meni je hrana u BiH ukusnija nego u Njemačkoj - i meso i voće i povrće. Ni od jedne se do sad nisam otrovao, tako da ne znam šta tačno smatraš pod "kvalitetom". Ja u kvalitetu ne vidim razliku, vidim u okusu jedino.

A to da sa "njemačkim" gorivom možeš preći 25% više - to je već takva LAŽ da se samo mogu nasmijati. Nekad je u Njemačkoj gorivo bilo stvarno TOP, prije 15-tak god, dok nisu uveli da imaš 7% Biodizela u Dizelu. Ako hoćeš da imaš "čisti" dizel, sa <1% Biodizela, moraš platiti Premium, koji je 0,20-0,25 € skuplji po litru. Ali i sa tim premium razlika može biti max 5%, 25% koliko si ti naveo - nema šanse ni u najluđim snovima.

Također, ta cijena od 1,7 € - samo u određeno doba dana 18-20h, ujutro ide i na 2€ !
Last edited by Ozimician on 22/01/2023 19:04, edited 1 time in total.
anelsol

#3814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

passiv wrote: 22/01/2023 18:39
skafiskafsnjak wrote: 22/01/2023 17:17

Da je nase bolje , ne bi se islo vani .... tj isli bi uvijek neki, ali vecina ne bi. Da sam ja mogao dole zaradjivati KM koliko u Njemackoj eura, ne bih otisao.

Sad je vec druga prica. Da mi neko sad ponudi to, ne znam da li bih se vratio ....
Evo ja sam u situaciji da u zadnjih godinu dana imam odlicna primanja u BIH, ali i ponudu u DE. Kada odbijem troskove stana (rente) koje ovdje nemam zaradjivat cu blizu 2000 manje nego ovdje (govorim o cifri, u BIH su KM a u DE su euri, dakle bez konverzije). Ovo ce se promjeniti kada supruga nadje posao u DE i bit cemo u najgorem slucaju na istom.

Ali razmislja se o odlasku, u pitanju je posao koji izgleda kao neki Dream job a koji je nemoguce imati u BIH, jer jednostavno nema firmi koje se bave time, ima nesto slicno ali ne isto.

Najveci problem sa BIH je politicka nesigurnost i sva prica oko toga, nemoguce je vise otici na kafu a da se ne spomene nesto oko politike i onda uglavnom se sva prica svede na to. Zdravstvo je drugi razlog, nazalost imao sam sto ja, sto blizi dosta posla sa ovim lopovima i muka mi je kad vidim koliko mi se odbije od plate za ZZO a sve moram 3x vise platiti privatno i onda na kraju ti opet kaze moras donijet nalaz sa KUMa ili vojne.

Zivimo u vukojebini, obisao sam BIH od krajine do hercegovine i ima se sta vidjeti ali otici negdje vani je prica za sebe, pa iz Sarajeva imamo mogucnost da odemo na 5 destinacija a ici negdje sa presjedanjem je ipak preskupo (trebali spomenut da uopste nema onih jeftinih letova). BIH postaje skupa zemlja, sve je otislo u klinac, u BIH je jeftinija renta, restorani/kafici te meso a moze se i oko ovoga diskutovati. Frustracije oko posla su i dalje tu, ako nista cujem sta se drugima događa i zemlja nikako ne moze biti normalna kada vecina raje tezi da se zaposli u drzavnim institucijama a pricam o ljudima koji su inzenjeri.
Nazalost vec sada vani imam dosta raje i familije koja bi bila bliza u DE nego ovdje.

I da se nadovezem na ove zadnje postove oko cijena svih proizvoda po marketima, ja mogu reci samo za DE jer sam bio skoro i cijene su nize ili iste kada poredimo cifru dakle bez konverzije (neke su stvar cak jeftinije i kada konvertujemo u KM), nemojte da poredite cijene kada izvrsite konverziju u KM, onda bar budite toliko dostojni pa napisite procentualno u odnosu na platu koliko kosta taj artikal u BIH a koliko u DE pa cete vidjeti da li je skuplje.
Inžinjeri koji nastoje da se ubace u državnu službu su fenomen koji postoji samo u BiH.
Ozimician

#3815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

passiv wrote: 22/01/2023 18:39 Evo ja sam u situaciji da u zadnjih godinu dana imam odlicna primanja u BIH, ali i ponudu u DE. Kada odbijem troskove stana (rente) koje ovdje nemam zaradjivat cu blizu 2000 manje nego ovdje (govorim o cifri, u BIH su KM a u DE su euri, dakle bez konverzije). Ovo ce se promjeniti kada supruga nadje posao u DE i bit cemo u najgorem slucaju na istom.

Ja ti želim svu sreću i da uspiješ, a ako imaš "nijet" - vrlo brzo ćeš doći u Njemačku.
Dokle si sa procedurom ?
passiv

#3816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by passiv »

anelsol wrote: 22/01/2023 19:04 Inžinjeri koji nastoje da se ubace u državnu službu su fenomen koji postoji samo u BiH.
100%, tek u zadnje vrijeme realni sektor daje bolje plate nego drzavni ili bar pokazuje naznake da se ide ka tome, izuzetak je IT gdje niko ko ima imalo ambicije i znanja nece u drzavnu firmu.
Ali nije problem u ljudima (izuzetaka ima) vec jednostavno bolje je pomalo raditi 8 sati, i biti kuci za 20 minuta nego raditi 8+ sati po terenu, vozikat se po BIH, trpiti gazde i rasturit se od posla za par stoja vise ako se uopste dobije vise.
passiv

#3817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by passiv »

Ozimician wrote: 22/01/2023 19:06 Ja ti želim svu sreću i da uspiješ, a ako imaš "nijet" - vrlo brzo ćeš doći u Njemačku.
Dokle si sa procedurom ?
Hvala, nije zapoceto jos nista. Kolko god ova zemlja frustrira i nije mi tesko napisat ni 100 razloga sto treba ici, ima nesto sto drzi ljude tu, tesko je presjeci i otici.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Meni dosao mail s ugovorenim razgovorom za posao u ravensburgu...odmah nude potpisivanje ugovora

Il je jobstep prodao mailove ljudi koji traze poso
Il je neki zesci spam
Ali ljudi normala odgovaraju...izgleda ozbiljno
Cak sam i termin dobio 16.30 25.1
zajedno s nekim indijcem i bugarom...sudec po mailovima
O cemu se tu radi nadam se da nije trgovina organima jer nemam nista ponuditi :mrgreen:
Ozimician

#3819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

passiv wrote: 22/01/2023 19:15
Ozimician wrote: 22/01/2023 19:06 Ja ti želim svu sreću i da uspiješ, a ako imaš "nijet" - vrlo brzo ćeš doći u Njemačku.
Dokle si sa procedurom ?
Hvala, nije zapoceto jos nista. Kolko god ova zemlja frustrira i nije mi tesko napisat ni 100 razloga sto treba ici, ima nesto sto drzi ljude tu, tesko je presjeci i otici.
Pa iz ovog što si napisao, imaš baš dosta razloga da ideš + dream job.

Eh sad, koji su to jači razlozi koji te drže ovdje? -Pošto si čak naveo da je i sva rodbina tamo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

passiv wrote: 22/01/2023 19:12
anelsol wrote: 22/01/2023 19:04 Inžinjeri koji nastoje da se ubace u državnu službu su fenomen koji postoji samo u BiH.
100%, tek u zadnje vrijeme realni sektor daje bolje plate nego drzavni ili bar pokazuje naznake da se ide ka tome, izuzetak je IT gdje niko ko ima imalo ambicije i znanja nece u drzavnu firmu.
Ali nije problem u ljudima (izuzetaka ima) vec jednostavno bolje je pomalo raditi 8 sati, i biti kuci za 20 minuta nego raditi 8+ sati po terenu, vozikat se po BIH, trpiti gazde i rasturit se od posla za par stoja vise ako se uopste dobije vise.
300 maraka vise te nece spasiti bijede
Ali 100 maraka manje znaci vise zdravlja i psihicko oslobodjenje
anelsol

#3821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

passiv wrote: 22/01/2023 19:12
Teren zna slomiti ljude. I mene je to drzalo neko vrijeme. Sreća prođe ta faza, pa sad samo po par puta mjesečno
mali_balon

#3822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 22/01/2023 19:04
mali_balon wrote: 22/01/2023 18:44 najjeftinija je francuska sto se svega tice pa njemacka a i njemackoj zavisi gdje si, pa austrija, pa holandija, a svica je druga planeta......
Ne znam samo šta si htio ovim da kažeš - jasno je svima da je kupovna moć jača u navedenim zemljama nego u BiH, to niko živ ne spori.
Što se kvaliteta tiče - meni je hrana u BiH ukusnija nego u Njemačkoj - i meso i voće i povrće. Ni od jedne se do sad nisam otrovao, tako da ne znam šta tačno smatraš pod "kvalitetom". Ja u kvalitetu ne vidim razliku, vidim u okusu jedino.

A to da sa "njemačkim" gorivom možeš preći 25% više - to je već takva LAŽ da se samo mogu nasmijati. Nekad je u Njemačkoj gorivo bilo stvarno TOP, prije 15-tak god, dok nisu uveli da imaš 7% Biodizela u Dizelu. Ako hoćeš da imaš "čisti" dizel, sa <1% Biodizela, moraš platiti Premium, koji je 0,20-0,25 € skuplji po litru. Ali i sa tim premium razlika može biti max 5%, 25% koliko si ti naveo - nema šanse ni u najluđim snovima.

Također, ta cijena od 1,7 € - samo u određeno doba dana 18-20h, ujutro ide i na 2€ !
vatever...sve je tako kako kazes
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma sta reci za narod koji pravi guzvu i trazi štelu kod vozaca dijasporskih linija za njemacku Nutelu i Ariel....
mali_balon

#3824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

ni ja to ne kontam pa isti je kvalitet....a cijena je ista...
Piko18

#3825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piko18 »

anelsol wrote: 22/01/2023 18:19 Slazem se sa kolegama, međutim neke stvari graniče sa patologijom. Ja ne mogu da shvatim osobu koja će u prodavnici pored nekoliko vrsta vode izabrati baš onu iz uvoza. Niko mi ne moze reci da je voda iz uvoza nesto kvalitetnija i bolja od nasih voda. Podatak da uvozimo stotine miliona vode je nevjerovatan.

By the way bio prije desetak dana u Sloveniji turistički. Ljubljana i okolina zaista lijepo izgledaju. Ljubljana malo maglovita, ali zaista pristojno izgleda. Posebno su me se dojmila njihova sela.

Međutim one priče da su cijene prehrambenih artikala (između ostalih) u BiH veće od cijena u Zapadnoj Evropi je apsolutna LAŽ.

Cijene u tržnim centrima, kada je hrana u pitanju, su minimum dva puta, a neki i tri puta skuplje nego u BiH. Da ne govorim da su im poljoprivredni proizvodi totalno bezukusni i ako ne njima pise EKO.

Hrana i pice u restoranima visestruko skuplji u odnosu na BiH, a prodaju muda pod bubrege. Mozda sam ja imao loš tref, ali takve sam dojmove stekao.
Ova prica oko vode me da budem iskren pocinje tako da pere… Kao da ne zivite u BiH. Jel neko stvarno misli da ce neki Milorad iz Banja Luke prije kupiti Lejlu ili neki drugu 387, nego Knjaz Milosa. Isto tako u Capljni Luka, sigurno bi radije “domacu” vodu nego Janu. U ovoj zemlji zivi veliki broj ljudi koji ne zeli da ova zemlja postoji i to javni kaze, a mi se cudimo kako se uveze toliko vode. Bas cudno!
Post Reply