Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#3801 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

Šta ovaj radi, nekakva kalibracija?!

Image
tramvajtrojka

#3802 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Naslovnica wrote: 18/09/2024 16:53 Šta ovaj radi, nekakva kalibracija?!

Image
avion od srbijanske smatse radi kalibraciju prilaznih radara rade ovo svaka četiri mjeseca
Naslovnica

#3803 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

:thumbup:
kul!
ibizza

#3804 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by ibizza »

Evo na Klixu objavise da Aerodrom planira izgradnju terminala u vrijhednosti od 200 mio. Dole u komentarima pisu da se aerodrom treba izmjestiti na drugu lokaciju. Mene zanima, koja je to lokacija gdje bi se mogao smjestiti aerodrom? Ja fkt ne vidim niti jednu lokaciju.
SmokingMan

#3805 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by SmokingMan »

Ma nešto su trunili da će to biti Visoko. Gdje će gore, neka ga u magli, baš je izazovno ne spustiti se prvi put, ima i gorih aerodroma za slijetanja. :D
jesam1

#3806 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by jesam1 »

SJJ Management fights back :)

Strogo zabraniti futur u saopstenjima bilo koje javne ustanove i politicara: PLANIRA, NAMJERAVA, MOGLO BI TADA, BILO BI MOGUCE TAD, UKOLIKO BI BILO, CILJ JE, U PLANU SU ... Sve jedno veliko bla bla bla

Futur samo ignorisati. STA JE URADJENO !!! - NISTA
drndalo

#3807 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Zaista nista, novi terminal, povecana stajanka za (mislim) 6-8 parking pozicija za avione C velicine (B737/A320), novi VIP terminal, novi vatrogasni blok...

Sve samo naraslo sa ledine...
Haris.ba

#3808 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

ibizza wrote: 19/09/2024 08:52 Evo na Klixu objavise da Aerodrom planira izgradnju terminala u vrijhednosti od 200 mio. Dole u komentarima pisu da se aerodrom treba izmjestiti na drugu lokaciju. Mene zanima, koja je to lokacija gdje bi se mogao smjestiti aerodrom? Ja fkt ne vidim niti jednu lokaciju.
Pa nema.

Da ima autoput do Mostara, imao bi aerodrom sa kojim bi podjelio guzvu. Za 50 minuta Sarajevo - Mostar.

Nego gdje na zapadnoj strani? To sa strane Butmira? Eto prilike da se tramvaj pruzi do aerodroma.
Naslovnica

#3809 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

SmokingMan wrote: 19/09/2024 08:58 Ma nešto su trunili da će to biti Visoko. Gdje će gore, neka ga u magli, baš je izazovno ne spustiti se prvi put, ima i gorih aerodroma za slijetanja. :D
Pa više maglovitih dana bude u Visokom nego u Sarajevu. :lol:
O izmještanju aerodroma u Visoko pričaju samo oni koji veze nemaju o čemu pričaju.
Mene samo interesuje o kakvom se novom terminalu priča, a praktično nedavno urađeno veliko proširenje terminala?!
Daj 30 miliona, pa daj još 200 miliona, zar nije moglo odjednom da se uradi?!
Haris.ba

#3810 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 19/09/2024 10:46 Daj 30 miliona, pa daj još 200 miliona, zar nije moglo odjednom da se uradi?!
Pa nije 30 i 200 miliona isto. I vidis da hoce da to odrade sa nekim strancima. To je sve povezano sa koncesijom.

Kako da proguraju pricu koju Ameri od njih traze da se ide u koncesiju - treba novi terminal.

Mozda i treba. Ali, ako aerodrom ne moze uzeti 200 miliona kredita za terminal, onda znaci da je taj projekat od 200 miliona neekonomski.
drndalo

#3811 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

ibizza wrote: 19/09/2024 08:52 Evo na Klixu objavise da Aerodrom planira izgradnju terminala u vrijhednosti od 200 mio. Dole u komentarima pisu da se aerodrom treba izmjestiti na drugu lokaciju. Mene zanima, koja je to lokacija gdje bi se mogao smjestiti aerodrom? Ja fkt ne vidim niti jednu lokaciju.
SmokingMan wrote: 19/09/2024 08:58 Ma nešto su trunili da će to biti Visoko. Gdje će gore, neka ga u magli, baš je izazovno ne spustiti se prvi put, ima i gorih aerodroma za slijetanja. :D
Kao sto sam vec pisao X-puta, Visoko ? Da crknemo od sege...? Gdje tamo ? Ima neko mjesto u Visokom koje nije u kanjonu Bosne i koje nema maglu ? Nikada nisam autom prosao tamo da ako je u SA magla, da je u Visikom bilo vedro. Obratno mi se znalo desiti. Visoko nema brda okolo, dalekovoda, itd...? Jastaradi...

Mozda je to kao ideja imalo nekog smisla tokom rata (mada bi se itada to moglo zvati samo letiliste, a ne aerodrom)... I u snovima Cengica... Sa apsolutnom moci koju su imali, i opet nista... Sto li?

Za pocetak, ozbiljni aerodromi se prave negdje gdje ima ozbiljne drzave. Sa min. 20 god. meteo podataka za lokaciju, pozeljno je i 50. Ruza vjetrova za pocetak, od toga zavisi pravac piste. Zatim ima li u tom pravcu kakav Igman ili Trebevic... Zatim kanjon i magla...
Da se vratimo na puno ozbiljniju drzavu u neka doba, SFRJ, sa puno mocnijom JNA, sto po odlukama, sto po kadrovima, i ako ta drzava nije izmjestila SJJ iz Butmira na Romaniju jos prije Olimpijade, kao sto je bio prijedlog, onda to sigurno nema smisla. Vjerovatno po nekoj kombinaciji razloga.

Da ne pricamo o tome da MI NEMAMO NIKOGA KO BI TO ZNAO NI PROJEKTOVATI, NI IZGRADITI... Stari umrli, mladih nema i ne znaju, politika jede govna... Kako sahtove znamo poravnati u nivo sa cestom mozemo zamisliti na sta bi nam licila pista... To bi nam mogli izgraditi jedino Turci ili Kinezi, samo mislim da kada bismo vidjeli cijenu, usrali bismo se svi dozavrat...
Last edited by drndalo on 19/09/2024 10:52, edited 1 time in total.
tramvajtrojka

#3812 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 19/09/2024 10:42
Pa nema.

Da ima autoput do Mostara, imao bi aerodrom sa kojim bi podjelio guzvu. Za 50 minuta Sarajevo - Mostar.

Nego gdje na zapadnoj strani? To sa strane Butmira? Eto prilike da se tramvaj pruzi do aerodroma.
Image

jok logicari sa aerodroma hoce da ruse novi VIP terminal, i staru upravnu zgradu koja je izgrađena prije desetak godina umjesto da šire terminal prema novim pozicijama na stajanci

a ovo sto drdndalo hvali rekonstrukcija i dogradnja terminala je zapocela 2018e godina trebala je biti završena do sredine 2020e, sest godina kasnije jos uvijek nije poznato kad ce terminal biti završen :zzzz:
thekupus

#3813 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by thekupus »

Pa nema.

Mostar je puno gori aerodrom po poziciji piste i uslovima za slijetanje nego Sarajevo.
drndalo

#3814 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Naravno, @drndalo vazda sere eksere, naime korone nije bilo u svijetu, svi projekti zbog toga nisu kasnili bar 2 godine, sve med i mlijeko po svijetu, samo mi seremo...

Ja sam jos kao dijete na biciklu obilazio SJJ, kad god bih cuo/vidio da ima nekih letova, jos od '80-ih godina. Sjecam se SJJ i prije Olimpijskog Terminala, znam kako je rastao. Znam na sta je licio za vrijeme "Maybe Airlines-a" dok su jos FRAncuzi drzali kontrolu letenja odmah iza rata... Znam i kakav je sada.

Znam i sta mi smeta, znam i sta bi molgo biti bolje, ali znam i sta jeste bolje...

Naravno oni koji bi "letova za 20 KM" sve to mogu posrati bez ikakvih problema, samo imam jednu novost za njih, nece letovi sami doci, posebno ne po cijenama koje bi oni volili...

Zaiskali smo kapitalizam, evo nam ga... :kiss:
Naslovnica

#3815 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Naslovnica »

Haris.ba wrote: 19/09/2024 10:48
Naslovnica wrote: 19/09/2024 10:46 Daj 30 miliona, pa daj još 200 miliona, zar nije moglo odjednom da se uradi?!
Pa nije 30 i 200 miliona isto. I vidis da hoce da to odrade sa nekim strancima. To je sve povezano sa koncesijom.

Kako da proguraju pricu koju Ameri od njih traze da se ide u koncesiju - treba novi terminal.

Mozda i treba. Ali, ako aerodrom ne moze uzeti 200 miliona kredita za terminal, onda znaci da je taj projekat od 200 miliona neekonomski.
Nije niko ni rekao da je 30 i 200 isto, dapače.
Moje pitanje je zašto se nije odmah išlo na 200 miliona, nego se moralo prvo skršiti 30 miliona?
DaysleepeR

#3816 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Pošto sam iz špediterske porodice, sjećam se kada sam sa mamom išao prije rata u jednu nedjelju na aerodrom, čekao se avion da sleti sa nekom robom.
Mala zgrada, skroz pusta, nikog na aerodromu, nedjelja, nema letova, klasični lokalni aerodrom za unutrašnji saobraćaj.
Nebo i zemlja šta je sada SJJ a šta je nekad bio.
tramvajtrojka

#3817 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

drndalo wrote: 19/09/2024 10:58 Naravno, @drndalo vazda sere eksere, naime korone nije bilo u svijetu, svi projekti zbog toga nisu kasnili bar 2 godine, sve med i mlijeko po svijetu, samo mi seremo...

Ja sam jos kao dijete na biciklu obilazio SJJ, kad god bih cuo/vidio da ima nekih letova, jos od '80-ih godina. Sjecam se SJJ i prije Olimpijskog Terminala, znam kako je rastao. Znam na sta je licio za vrijeme "Maybe Airlines-a" dok su jos FRAncuzi drzali kontrolu letenja odmah iza rata... Znam i kakav je sada.

Znam i sta mi smeta, znam i sta bi molgo biti bolje, ali znam i sta jeste bolje...

Naravno oni koji bi "letova za 20 KM" sve to mogu posrati bez ikakvih problema, samo imam jednu novost za njih, nece letovi sami doci, posebno ne po cijenama koje bi oni volili...

Korona je stala prije tri godine i terminal jos uvijek nije gotov :zzzz: za sve sto si pricao od lcc si profulao tako da
drndalo

#3818 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

thekupus wrote: 19/09/2024 10:53
Pa nema.

Mostar je puno gori aerodrom po poziciji piste i uslovima za slijetanje nego Sarajevo.
OMO jeste specifican po vise pitanja (pravac piste kada bura puse, oko 20 stepeni offset-ILS prilaz u odnosu na liniju piste), ali da bi ga mogli vise koristiti kao alternaciju za SJJ, bi... Naravno, to nema neke direktne veze sa SJJ, nego sam kompanijama koje lete, i koje kada ne mogu sletiti na SJJ traze ZA SEBE najbolju alternativu, a cesto je to povratak na polazni aerodrom. Da smo ozbiljni kao sto nismo, ili barem FBiH pod cijom ingerencijom su oba, moglo bi se skontati nesto sto bi zimi moglo pomoci svima da se manje letova vrati u EU...

Na ovom snimku se vidi fini dolazak iz pravca Banjaluke, dakle sa kontra strane od ILS prilaza, jedan lijevi krug za snizavanje visine iznad MO polja, zatim desno izvlacenje dovoljno daleko da se uhvati lokalizator i kompletan prilaz po ILSu na OMO sa slijetanjem. Nisam prije gledao ni ja ovaj snimak.

https://youtu.be/0QNqloOZafM?si=mWh_4pnODE5M7M5g
Last edited by drndalo on 19/09/2024 11:25, edited 2 times in total.
drndalo

#3819 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

tramvajtrojka wrote: 19/09/2024 11:04
drndalo wrote: 19/09/2024 10:58 Naravno, @drndalo vazda sere eksere, naime korone nije bilo u svijetu, svi projekti zbog toga nisu kasnili bar 2 godine, sve med i mlijeko po svijetu, samo mi seremo...

Korona je stala prije tri godine i terminal jos uvijek nije gotov :zzzz: za sve sto si pricao od lcc si profulao tako da
Sta sam tacno ja to pisao za LCC i sta sam profulio...?

Da se podsjetimo, vec 15 godina je prica da SJJ ima najskuplje takse na svijetu, i da zato nemamo LCC letova... Ja sam tvrdio da to nije tako, i dokazivao barem 20x sa tacnim razlomom cijene karte/taksi sa karte za odlazne/dolazne letove na SJJ, gdje NIKADA karta u dolaznom pravcu nije bila jeftinija prema SJJ jer je taksa na tom aerodromu niza od SJJ... Ono na CGN je taksa 21 EUR jeftinija, ali cijena leta CGN-SJJ nije bila jeftinija 21 EUR nego SJJ-CGN...

Sada kada imamo LCC letove, jel nam vise takse nisu najskuplje...? Ili ?
Haris.ba

#3820 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 19/09/2024 11:00
Nije niko ni rekao da je 30 i 200 isto, dapače.
Moje pitanje je zašto se nije odmah išlo na 200 miliona, nego se moralo prvo skršiti 30 miliona?
Pa kao prelaz do novog terminala. Vidis kolimo se gradi ovaj od 30 miliona.

A, objasnio sam. Hoce koncesiju. Plus koncesionar dobiva i novi terminal od 30 miliona.
drndalo

#3821 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Ma jok, dje bi to koncesionar zelio poklopiti bez da ono ulozi 30 mil...? Inace su to sve altruisti...
SmokingMan

#3822 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by SmokingMan »

Prepuštam struci, ja se neću niti žaliti niti raaspravljati, oni su dobiliu diplome za svoje znjanje. Podržavam properitet avionskog saobraćaja i da mogu gledati lepa lica stjuardesa. :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3823 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

Premještanje aerodroma u Visoko je uvijek bila tema, i to ozbiljna, tek sad zadnjih godina je to utihnulo.

Kada smo došli na Ilidžu 2000-ih svako je o tome pričao, Visoko ovo, Visoko ono.
Imam knjigu o Ilidži iz 2004, izdala ju je općina. U djelu o urbanizmu i budućem izgledu se piše o premještanju aerodroma u Visoko i pretvaranju postojećeg u sportski kao da je samo pitanje vremena.
drndalo

#3824 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

SmokingMan wrote: 19/09/2024 15:02 Prepuštam struci, ja se neću niti žaliti niti raaspravljati, oni su dobiliu diplome za svoje znjanje. Podržavam properitet avionskog saobraćaja i da mogu gledati lepa lica stjuardesa. :D
Niti sam struka, niti ne uzivam u dobroj ponudi leta za dobru destinaciju. Samo nas nekada prenese to sve, pa pomislimo kako su LCC letovi (i to samo oni jetini, <29.99 EUR) nase osnovno ljudsko pravo. Bilo je i takvih upisa... Samo nikome nije palo na pamet da tuzi EU Sudu za ljudska prava: BiH, FBiH, SJJ, Rynaair, EasyJet, Wiizair, Volotea, Vueling, Norwegian itd...
drndalo

#3825 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

sehohari wrote: 19/09/2024 15:09 Premještanje aerodroma u Visoko je uvijek bila tema, i to ozbiljna, tek sad zadnjih godina je to utihnulo.

Kada smo došli na Ilidžu 2000-ih svako je o tome pričao, Visoko ovo, Visoko ono.
Imam knjigu o Ilidži iz 2004, izdala ju je općina. U djelu o urbanizmu i budućem izgledu se piše o premještanju aerodroma u Visoko i pretvaranju postojećeg u sportski kao da je samo pitanje vremena.
Ozbiljna tema...? Mozda na SDA sijelima kod Prevljaka...

Dosli na Ilidzu 2000-e? Odakle? Izdavale su Opstine i gluplje knjige... Samo za ravnanje oko godina, ja sam od 1980 s biciklom bio skoro svakodnevni posjetilac SJJ, dok je jos ograda oko zgrade kao prepreka izlasku na stajanku bila visoka ni 1.5 met. Dakle mogla se komotno prekoraciti. Slicne mrezane ograde su imali vrtici oko zgrada. Sportski? Eno ga u sastavu EUFOR baze, tamo sam skakao padobranom '86/'87... Pa ponesto znam i o tome.
Post Reply