Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3801 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

nece u fra niko, sta si se prepo
moonca

#3802 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Image

..dobru hranu imaju
bleicher

#3803 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Ja otisho
moonca

#3804 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

..dzeee.. :lol:
bleicher

#3805 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

moonca wrote:..dzeee.. :lol:
U Njemacku, prava drzava necu Francusku dze je sirotinja
muha_sa

#3806 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

animals

#3807 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Jel se Havana vratio..
ili ste i njega za Njemacku otjerali..
muha_sa

#3808 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

animals wrote:Jel se Havana vratio..
ili ste i njega za Njemacku otjerali..
uživa

Image
bumerangss

#3809 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

macchiato wrote:Pa nije Bejha samo Sarajevo.

U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.

Da ne pričam o još manjim sredinama, tamo je pretpostavljam još gora situacija.
Vjerovatno je to plata bez toplog i prevoza! Plata cistacice u Domu zdravlja u Sarajevu je oko 500 i nešto KM (satnica 2,60 i koeficijent 1,3) + topli 1% prosjecne plate tj oko 9 KM tj oko 200 KM mjesecno i prevoz jedna zona 53 KM sto znaci da je plata oko 750 780 KM i to bez minulog!
Rugafet

#3810 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Prava fildžan država. U SK relativno fino, mrdneš odatle druga dimenzija
macchiato

#3811 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by macchiato »

bumerangss wrote:

U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.

Vjerovatno je to plata bez toplog i prevoza! Plata cistacice u Domu zdravlja u Sarajevu je oko 500 i nešto KM (satnica 2,60 i koeficijent 1,3) + topli 1% prosjecne plate tj oko 9 KM tj oko 200 KM mjesecno i prevoz jedna zona 53 KM sto znaci da je plata oko 750 780 KM i to bez minulog!
Da, bez toplog, mislim da je on negdje oko 180 maraka. Ali njoj većinski dio toplog ode na hranu jer kad fizikališeš dvanaest sati, moraš jesti bar dva puta i to iole nešto kvalitetnije da se ne srušiš od gladi, ne možeš na par kifli i salami pregurati dan. Ne znam da joj i pedesetak maraka ostane od toplog na kraju.

Za prevoz ne dobija ništa jer živi u gradu iako i tu dodatno povremeno potroši na prevoz kad će vraća kući jer živi skroz na drugom dijelu grada.
Znam da žene koje žive na selima ili drugim gradovima dobijaju određene novce za prevoz tako da ne znam da li može i ona izganjati, ali očigledno ne može čim ne dobija ništa.

Svejedno premale pare za ono koliko radi.
bumerangss

#3812 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bumerangss »

macchiato wrote:
bumerangss wrote:

Da, bez toplog, mislim da je on negdje oko 180 maraka. Ali njoj većinski dio toplog ode na hranu jer kad fizikališeš dvanaest sati, moraš jesti bar dva puta i to iole nešto kvalitetnije da se ne srušiš od gladi, ne možeš na par kifli i salami pregurati dan. Ne znam da joj i pedesetak maraka ostane od toplog na kraju.

Za prevoz ne dobija ništa jer živi u gradu iako i tu dodatno povremeno potroši na prevoz kad će vraća kući jer živi skroz na drugom dijelu grada.
Znam da žene koje žive na selima ili drugim gradovima dobijaju određene novce za prevoz tako da ne znam da li može i ona izganjati, ali očigledno ne može čim ne dobija ništa.

Svejedno premale pare za ono koliko radi.
12 sati radi?! :shock: U Sa je isto radno vrijeme i doktoru i sestri i cistacici po 7,5 dnevno i pola sata pauze tj 37,5 sedmicno

pravo na naknadu za prevoz na posao i sa posla ima ako je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno 2 ili više km
Tako je u Sa

Što se tice toplog obroka, tj jela na poslu je individualno a ako cemo pošteno makar u Domu zdravlja u Sa sestre "lete" od kartoteke do intervencije i rade fizicke poslove (previjanje, injekcije infuzije, vadjenje i nosanje i ulaganje kartona, pranje i sterilizacija instrumenata) kucne posjete... pa više potroše kalorija od cistacica, pardon radnica da se ne uvrijede jer tako ih mi ne smijemo zvati. Njihovo radno vrijeme je od 7:00 do 14:00 a sestre 7:30-14:30 i radnica se razmaše brisati patos od 7:00 do 7:30 pa i ona pije kafu sa sestrom i doktorom do 8;00 i onda "detaljno" obriše taj dan jednu prostoriju koju tad ne koristimo i baci smece i onda pauzica kafica dostava.. i onda još jednom mahne patos jer brisanje radnih površina intervencije i stola i ležaja u ordinaciji i kartoteci je posao sestre!
I da, radnica još istrese infektivni otpad iz kante u intervenciji u kantu u prostoriji za infektivni otpad i to je sav posao cistacice, pardon radnice!
Prozore opere od bajrama do bajrama :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3813 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

To da ne valja ne bi stela do predsjednika drzave isla za takve poslove...

Prije nekoliko dana zadesim se u jednoj drvoprerađivačkoj firmi i stariji čiko potpisuje ugovor, prijavljen sve po ps
Tačno mi je bilo drago :thumbup:
insomnia78

#3814 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma lupaju gluposti. Kakvih 12 sati
uglavnomja

#3815 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

mk ultra wrote:To da ne valja ne bi stela do predsjednika drzave isla za takve poslove...

Prije nekoliko dana zadesim se u jednoj drvoprerađivačkoj firmi i stariji čiko potpisuje ugovor, prijavljen sve po ps
Tačno mi je bilo drago :thumbup:
placalo se fino, najamnje 5000 km

sjecate se slucaja zene sto je platla nekom liku na kosevu prvo da joj zaposle kcerku kao cistacicu, pa sina kao vozaca i na kraju platila za trece dijete koje nisu zaposlili pa ga tuzila :D

ljudi sa zavrsenim fakultetom apliciraju za mjesto cistacice, malo posla, nakupi se malo vamo tamo ... sasvim pristojno za posao za koji treba samo osnovna skola

ne sumnjam da neko misli da cistacice u njemackoj imaju radno vrijem 4 sata i platu 2000 eur neto :mrgreen:
insomnia78

#3816 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa zar nemaju
espn

#3817 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Kanada otvara granice za imigrante. Potrebno milion radnika.

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php? ... id=1495630
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3818 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Eto pola miliona indijaca
insomnia78

#3819 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Al jel moguce da se ljudi loze na ove price
Nivelacija

#3820 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

insomnia78 wrote:Ma lupaju gluposti. Kakvih 12 sati
Da rade 12 sati ali najbolje moguce radno vrijeme na svijetu 12-24-12-48.
I za malo ciscenja sa toplim op 800 KM. Tu moras imati stelu da uletis.
Tri puta manje posla nego kasirka u bingu a veca plata, godisnji puni itd.

Da se razumijemo i tih 800 KM u Bosni je samo za patnju, ovdje svi ispod 1500 KM prezivljavaju, uskracuju sebi mnogo cega.
macchiato

#3821 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by macchiato »

Da, radi 12 sati, ali radi po principu 2 dana radi - 2 ne radi mada sve zavisi od odjela jer negdje ima 1 radi-2 ne radi ili svaki dan radi prvu smjenu, odnosno ima osmočasovno radno vrijeme. Na određenim odjelima postoji i treća smjena.
Ali puno zavisi od odjela, negdje je nešto izdržljivije, negdje katastrofa. Konkretno moja drugarica sama drži čitav odjel sa petnaestak soba, ogromnim hodnicima, kupatilima itd., polomi se živa. Psihička tortura i nipodaštavanje onih koji je smatraju nižom rasom je druga tema, o tome ne bih.

Njoj na kraju ostane nešto jače od 500 maraka računajući topli, kada se oduzme određeni iznos potrošen na hranu i prevoz.

Hajde da skrenemo sa čistačica... čak i narod koji se bavi administrativnim poslovima u bolnici zarađuju 700 maraka, bez toplog doduše. :mrgreen:
Nije ni to mnogo, očekivala sam da imaju više. Doduše ovdje govorim o Zenici, odatle je i krenula čitava diskusija kada sam rekla da Sarajevo nije adekvatno mjerilo i da u ostalim gradovima ljudi zarađuju manju platu nego u Sarajevu. Konkretno moj otac radi na jednoj solidnoj poziciji u određenoj državnoj firmi, da ne otkrivam previše... i kaže da u Sarajevu, na identičnom radnom mjestu zarađuju skoro duplo više od njega. :mrgreen:
uglavnomja

#3822 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

macchiato wrote:Da, radi 12 sati, ali radi po principu 2 dana radi - 2 ne radi mada sve zavisi od odjela jer negdje ima 1 radi-2 ne radi ili svaki dan radi prvu smjenu, odnosno ima osmočasovno radno vrijeme. Na određenim odjelima postoji i treća smjena.
Ali puno zavisi od odjela, negdje je nešto izdržljivije, negdje katastrofa. Konkretno moja drugarica sama drži čitav odjel sa petnaestak soba, ogromnim hodnicima, kupatilima itd., polomi se živa. Psihička tortura i nipodaštavanje onih koji je smatraju nižom rasom je druga tema, o tome ne bih.

Njoj na kraju ostane nešto jače od 500 maraka računajući topli, kada se oduzme određeni iznos potrošen na hranu i prevoz.

Hajde da skrenemo sa čistačica... čak i narod koji se bavi administrativnim poslovima u bolnici zarađuju 700 maraka, bez toplog doduše. :mrgreen:
Nije ni to mnogo, očekivala sam da imaju više. Doduše ovdje govorim o Zenici, odatle je i krenula čitava diskusija kada sam rekla da Sarajevo nije adekvatno mjerilo i da u ostalim gradovima ljudi zarađuju manju platu nego u Sarajevu. Konkretno moj otac radi na jednoj solidnoj poziciji u određenoj državnoj firmi, da ne otkrivam previše... i kaže da u Sarajevu, na identičnom radnom mjestu zarađuju skoro duplo više od njega. :mrgreen:
duplo vise ne vjerujem, nesto malo, mozda 10-ak % da
i to samo ako se radi o ustanovama na kantonalnom budzetu
drzavne ustanove su na drzavnom budzetu, ista je plata svugdje

sto se tice sarajeva i ostalih gradova - zivot je skuplji u sarajevu
ili hoces reci m2 stana isto kosta u sarajevu i u zenici ili u bihacu itd?

i opet cistacica
preko 2 km se placa prevoz

drugo ako potrosi citav topli na jelo na poslu znaci da svaki dan ode 10 markica na rucak. a to moze sebi priustiti neko ko ima par puta vecu platu.
zivim u zemlji u kojoj je tradicija da se nosi lanc paket da se jede na poslu, gotovo niko ne jede vani.
eventualno firme imaju svoju kantinu, koja se placa naravno
moj sef koji ima platu do nebesa svaki dan donese kutijicu sa sendvicicem i to je to.
to je njen izbor, hoce li napraviti becku sniclu kod kuce pa je ponijeti na posao ili ce otici u restoran da je dobije serviranu. svakako topli nije zamisljen da se "pojede" na pooslu nego da bude dodatak plati koji se ne oporezuje

iskreno mislim da tvoja drugarica ima poznati problem koji si stavio-la u rijec "nipodastavanje"
vjesticanametli

#3823 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Hajte otvorite temu o cistacici u bolnici :-)
komsinica_s_drugog

#3824 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by komsinica_s_drugog »

Jeste navrli.Zaista ste upravu.U BiH vlada blagostanje, samo nas ima nemali broj mazohista, kojima je uzitak muciti se sa ucenjem stranog jezika, polaganje istog, neki i vise puta, zatim razdvajanje od djece i supruznika na jedan dug period, prilagodjavanje zivotu u stranoj zemlji, na novom poslu, medju nepoznatim ljudima, daleko od svojih voljenih.Pa slijedi intenzivno ucenje jezika, polaganje veceg stepena pa Anerkennung.Trazi stan, trazi novi posao, ganjaj se za vizu za spajanje porodice, moli onog u kojeg vjerujes da ti pomogne i olaksa...
Sve to od dokonosti jer dosadilo u Bosni meda lizat...
konjislav

#3825 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

komsinica_s_drugog wrote:Jeste navrli.Zaista ste upravu.U BiH vlada blagostanje, samo nas ima nemali broj mazohista, kojima je uzitak muciti se sa ucenjem stranog jezika, polaganje istog, neki i vise puta, zatim razdvajanje od djece i supruznika na jedan dug period, prilagodjavanje zivotu u stranoj zemlji, na novom poslu, medju nepoznatim ljudima, daleko od svojih voljenih.Pa slijedi intenzivno ucenje jezika, polaganje veceg stepena pa Anerkennung.Trazi stan, trazi novi posao, ganjaj se za vizu za spajanje porodice, moli onog u kojeg vjerujes da ti pomogne i olaksa...
Sve to od dokonosti jer dosadilo u Bosni meda lizat...
To bi neki željeli da mislimo, mislim neki od dijaspore, čak i ovdašnji ljudi kojima je jako dobro ne pokušavaju oslikati situaciju mnogo boljom nego što jeste, osim što govore da nije ovdje loše i da se i ovdje može zaraditi.
Definitivno ne govore kako ova dijaspora, ispade da ljudi iz Bosne iz objesti i dosade idu u inostranstvo, a ne zbog osnovnih životnih stvari poput posla, urađenog sistema, vladavine zakona, itd. Jok, ide se zbog dosade, da se malo promijeni okolina inače bismo se samoubili od ove ogromne dosade.
Post Reply