Aluminij Mostar

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
choxnox

#3801 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by choxnox »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vise-od ... /190711078

Dje 'afko-aga da delegitimise ove izrode 'rvackog naroda :lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3802 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by sime_cipol »

Aluminij nikada nije mogao opstati sam.
Mogao je raditi samo u okviru konglomerata tipa Energoinvest kako je i prvobitno zamisljen. Od rata na ovamo, kad je otet i napravljen privatnom firmom HDZ postojao je samo jedan pravac. Stecaj, uz bogacenje par ljudi.
Nivelacija

#3803 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Nivelacija »

Ovako treba ubuduce pred centralu SDA cim se desi i najmanji problem kod nas..
daddy-kool

#3804 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

Novak20 wrote: Cijena dionica je pala, otkup istih je lakši ako je vezan za trenutnu besperspektivnost. F BiH se oslobađa balasta, RH drži svoj paket od 12% vlasništva, EP HZ HB se namiruje uz početnu rezervu.
Vrijednost Aluminija je praktično negativna, te će se pokušati namiriti povjerioci putem stečaja i prodaje firme.
Ne poznajem zakon o stečaju, ali logično bi bilo da svi vlasnici gube svoj udio jer se pare nakon prodaje usmjeravaju povjeriocima.

Radnici su donji, neoophodni dio za proizvodnju bi se mogao vratiti sa umanjenim platama.
Ostalim će poželjeti sreću u životu.
Last edited by daddy-kool on 11/07/2019 13:34, edited 1 time in total.
daddy-kool

#3805 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

statixx wrote:
daddy-kool wrote:To znači ako je EP HZHB kupila struje za 30 miliona, tu istu struju je prodala Aluminiju za 100 miliona. Stvarni gubitak EP HZHB je 30 miliona, a knjigovodstveni 100.
Onda ovaj izvjestaj u kojem se spominje dobit u 2018. godini nema nikakvog smisla, jer prihodi i prilivi nisu isto.
Brojevi su provizorni samo da ilustruju ideju.
Ne sumnjam u njhovu računovodstvenu magiju i preusmjeravanje tokova novca.
Last edited by daddy-kool on 11/07/2019 13:35, edited 1 time in total.
nosara

#3806 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by nosara »

invincible1921 wrote: Nije to poenta nego mi nemamo ni ljudski ni sirovinski kao ni tehnoloski uslov za takve projekte. Mozemo imati firme srednjeg kapaciteta rekao bih do 100 uposlenih i to je to.

Takodjer treba ulagati u nove tehnologije ili ako cemo vec industriji onda prije svega prehrambenu i eventualno mozda neke tipa proizvodnja namjestaja...Ili recimo turizam i poljoprivreda i to je to. Koristi sta imas.

Ne znam sta ocekujete da drzava od 3.5 miliona ima 20 firmi sa po 1000 ljudi koje se baziraju na proizvodnji metalske ili neke druge slicne branse.
Kako ste svi popusili pricu o zakonima trzista. :lol:

Mi nemamo nista jer su divlji primitivci otjerali skolovane i sposobne. Proizvodilo se i izvozilo sve, sad izvozimo samo zivo meso, koje je glupavo i zapusteno, u 90% slucajeva.

Restruktuira se, popravi, trazi trziste i guraj. Svi mogu samo balkanac retardirani ne zna. a znao je, sto je najgore.

Doduse, bila drzava, sad je kurcina. Po zasluzi.
daddy-kool

#3807 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://ero.tel/vijesti/zavrsen-sastana ... aluminija/
Sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i čelnih ljudi Aluminija završen je nešto prije 13 sati u Upravnoj zgradi mostarskog poduzeća.

Sudionici sastanka nisu davali izjave za medije, a očekuje se da se čelni ljudi Aluminija pridruže radnicima i članovima Nezavisnog sindikata Aluminija, koji prosvjeduju ispred sjedišta HDZ-a BiH u Mostaru, i obavijestiti ih o onome što je rečeno na sastanku.
:lol: :lol: :lol:

Image
tandmand

#3808 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by tandmand »

ima li Željane?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3809 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

daj bože ščeri da te aga uzme, cigani nam oko kuće oblječu
daddy-kool

#3810 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by daddy-kool »

https://hms.ba/hrvatski-ministri-horvat ... decih-dan/
Na pitanje što je s Lukom Ploče, kojoj je mostarski Aluminij donosio 50 posto prihoda, Horvat je odgovorio da će se sve što će biti vezano uz raspetljavanje slučaja mostarskog Aluminija “dogoditi u nekoliko sljedećih dana i u ovom trenutku bilo kakve insinuacije, što, gdje, kako, su preuranjene”.
:shock:
invincible1921

#3811 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by invincible1921 »

nosara wrote:
invincible1921 wrote: Nije to poenta nego mi nemamo ni ljudski ni sirovinski kao ni tehnoloski uslov za takve projekte. Mozemo imati firme srednjeg kapaciteta rekao bih do 100 uposlenih i to je to.

Takodjer treba ulagati u nove tehnologije ili ako cemo vec industriji onda prije svega prehrambenu i eventualno mozda neke tipa proizvodnja namjestaja...Ili recimo turizam i poljoprivreda i to je to. Koristi sta imas.

Ne znam sta ocekujete da drzava od 3.5 miliona ima 20 firmi sa po 1000 ljudi koje se baziraju na proizvodnji metalske ili neke druge slicne branse.

Mi nemamo nista jer su divlji primitivci otjerali skolovane i sposobne. Proizvodilo se i izvozilo sve, sad izvozimo samo zivo meso, koje je glupavo i zapusteno, u 90% slucajeva.

Restruktuira se, popravi, trazi trziste i guraj. Svi mogu samo balkanac retardirani ne zna. a znao je, sto je najgore.

Ovo boldirano i jeste oni o cemu pricam, ali tu smo zakasnili i sad pusimo foru...
Ci-Nick

#3812 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

nosara wrote:

Tako je jedan čovjek zamalo uzeo kredit da kupi mašinu za proizvodnju vijaka i onda se sjeti da napravi kalkulaciju i shvati da je njegova proizvodna cijena veća od prodajne cijene na tržištu.
To se isto dešavalo Aluminiju,. ako kinez po uposlenom ima tri puta veću produktivnost a dva puta manju platu nego što je u Aluminiju,.. uz napomenu da pokriva 75 % svjetskih potreba,. kako biti konkuretan ?
Last edited by Ci-Nick on 11/07/2019 14:04, edited 1 time in total.
mO k3

#3813 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

sta kaze ona ridjokosa "gdje dragan , gdje dragan treba nam dragan covic " :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Mile pomazi bratu :mrgreen:
nosara

#3814 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by nosara »

Ci-Nick wrote:
nosara wrote:

Tako je jedan čovjek zamalo uzeo kredit da kupi mašinu za proizvodnju vijaka i onda se sjeti da napravi kalkulaciju i shvati da je njegova proizvodna cijena veća od prodajne cijene na tržištu.
To se isto dešavalo Aluminiju,. ako kinez po uposlenom ima tri puta veću produktivnost a dva puta manju platu nego što je u Aluminoju,.. uz napomenu da pokriva 75 % svjetskih potreba,. kako biti konkuretan ?
Drzava zabrani uvoz. Mislim, prava drzava, ne ovi bantuistani.

Prati najnovije tehnologije, prilagodjava se, proizvodi nesto sto drugi ne proizvodi. Ulaze u obrazovanje, nauku, inovacije, istrazivanja...

Ne znam ni sto ovo pisem. Boli me kurac. :lol:
The 51st State

#3815 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

daddy-kool wrote:
Novak20 wrote: Cijena dionica je pala, otkup istih je lakši ako je vezan za trenutnu besperspektivnost. F BiH se oslobađa balasta, RH drži svoj paket od 12% vlasništva, EP HZ HB se namiruje uz početnu rezervu.
Vrijednost Aluminija je praktično negativna, te će se pokušati namiriti povjerioci putem stečaja i prodaje firme.
Ne poznajem zakon o stečaju, ali logično bi bilo da svi vlasnici gube svoj udio jer se pare nakon prodaje usmjeravaju povjeriocima.

Radnici su donji, neoophodni dio za proizvodnju bi se mogao vratiti sa umanjenim platama.
preko stecaja ce se tesko iko namiriti odmah, a pitanje bili iko radio za mininalac koliko je plata kod firmi u stecaju, to se moze razviaciti na deceniju, zato mislim da ti teorija nije lako provodiva iako su kockice naizgled tako poslozene.
onda sud, procesi, vrzino kolo koje nikom ne bi odgovaralo da se otpetlja
Ci-Nick

#3816 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

@ nosara,
Da smo mi tako pametni i pošteni ne bi bili tu gdje jesmo,..
He1972

#3817 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by He1972 »

nosara wrote: Nije to poenta nego mi nemamo ni ljudski ni sirovinski kao ni tehnoloski uslov za takve projekte. Mozemo imati firme srednjeg kapaciteta rekao bih do 100 uposlenih i to je to.

To se isto dešavalo Aluminiju,. ako kinez po uposlenom ima tri puta veću produktivnost a dva puta manju platu nego što je u Aluminoju,.. uz napomenu da pokriva 75 % svjetskih potreba,. kako biti konkuretan ?

Drzava zabrani uvoz. Mislim, prava drzava, ne ovi bantuistani.

Prati najnovije tehnologije, prilagodjava se, proizvodi nesto sto drugi ne proizvodi. Ulaze u obrazovanje, nauku, inovacije, istrazivanja...

Ne znam ni sto ovo pisem. Boli me kurac. :lol:
a jesi lood ye6em te, skrenu mi zalogaj :kiss:
Ci-Nick

#3818 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by Ci-Nick »

The 51st State wrote:
daddy-kool wrote:

preko stecaja ce se tesko iko namiriti odmah, a pitanje bili iko radio za mininalac koliko je plata kod firmi u stecaju, to se moze razviaciti na deceniju, zato mislim da ti teorija nije lako provodiva iako su kockice naizgled tako poslozene.
onda sud, procesi, vrzino kolo koje nikom ne bi odgovaralo da se otpetlja
Ako je stečajni upravitelj igrač budućeg kupca sve će to brzo ići, jako brzo.
Ili ćeš uzeti pola potraživanja sad ili sve "malo sutra",.ako taj budući vlasnik otkupi sva potraživanja, on će brzo ući u posjed.
mO k3

#3819 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

Hoce li smjeti izaci dragan prd narod ??
The 51st State

#3820 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by The 51st State »

ne kazem da se ne moze i tako namjestiti...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3822 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by pici »

"Gdje je Kolinda, gdje je Čović, sram ga bilo? Ostavio je na cjedilu hrvatski narod. Neće izbore nikad više dobiti. Nek se stidi, vlada skupa sa SDA. Svi su krivi, ovo je sramota šta rade od nas", kazao je Šakota.
godisnji su odmori, nek odmore malo

Image
mO k3

#3823 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by mO k3 »

hohoohohoho

#Gleda li iko N1 ??
Kaze gdje covic , gdje kolinda?? Zasto kolinda nabijem je .... Pa kaze nece covic nikada vise izbore dobiti :mrgreen: :lol:
howdy

#3824 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by howdy »

Dok su zajedno sudjelovali u pljacki bio je dobar. Sad kad su ispusili onda je lopov. Pravda za Covica.
He1972

#3825 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?

Post by He1972 »

howdy wrote:Dok su zajedno sudjelovali u pljacki bio je dobar. Sad kad su ispusili onda je lopov. Pravda za Covica.

je suis dragiša draganče čovke
Post Reply