Tvrditi da Boga nema dok ti nanoroboti hodaju u tijelu na dvije noge sa dvije ruke i obavljaju zadatke za sta su programirani i gledati ribu zvanu "vucija zamka" koja zivi u morskim dubinama i ima prirodno ugradjen stap na ledjima silk, mamac i udicu sa kojim peca ribe i ostale morske zivotinje je pljuvanje uz vjetar, jednostavno okretanje glave od prirodnih nereligijskih dokaza postojanja i ineligentnog tvorca. Covjeku od nauke uopste nije potrebna vjerska knjiga da bi vjerovao u boga dovoljno pogledat u prirodu i sebe da mozes da vjerujes da postoji Bog.El Mumin wrote:Meni su opet smjesniji ateisti kad tvrde da Boga nema [emoji56]Smrcak15 wrote:Ja kad tvrdim da je islam jedina ispravna vjera od Boga barem se potrudim iznijeti dokaze kakve takve...L u c i f e r wrote:Simpaticni su ovi teisti
Sega im sve druge religije osim njihove, a sve u 5 deka
Kako prigodna "slucajnost" da su u 99% slucajeva te "prave" religije upravo vecinske religije njihove etnicke grupe ili eventualno podneblja
Svijet bez religija
- Smrcak15
#3801 Re: RE: Re: Svijet bez religija
- fatamorgana
#3802 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Aha, ti si sam svoj majstor!El Mumin wrote:Moram te razočarati. Niti sam odrastao u religioznog porodici, niti živim u religioznom mjestu.fatamorgana wrote:Eto ti si najverovatnije rođen u porodi koja praktikuje Islam pa su tvoji to prenijeli na tebe kao malog bez da te se išta pitalo a slično pravilo važi i za druge zemlje i druge religije, religija se u 90 ili više posto slučajeva prenosi u porodici, s koljena na koljeno.El Mumin wrote:. Eligije
....Nije bitno gdje si rođen, bitno je da ti je posljednja objava "ispred nosa", a od tebe zavisi hoćeš li je slijediti ili ne.
Naravno, ti si bio mali pa nemaš sjećanje na taj proces prenosa i usađivanja religije, nisi jednostavno svjestan kad ti je usađen religijski "software", tako nisi akter već puki izvršitelj.
Tako da sumnjam da sam programiran
-
chupacabra
#3803 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Aha. Argument dizajna. Hajde da krenemo od pretpostavke da postoji dizajner svih ljudi i zivotinja (sto je smijesno jer je za takvog boga prilicno los dizajn). To opet nista ne govori o postojanju abrahamskog boga. Dizajner bi mogao recimo biti neka napredna vanzemaljska civilizacija a ne ljutiti Yahve koji trazi da mu se klanja.Smrcak15 wrote:
Tvrditi da Boga nema dok ti nanoroboti hodaju u tijelu na dvije noge sa dvije ruke i obavljaju zadatke za sta su programirani i gledati ribu zvanu "vucija zamka" koja zivi u morskim dubinama i ima prirodno ugradjen stap na ledjima silk, mamac i udicu sa kojim peca ribe i ostale morske zivotinje je pljuvanje uz vjetar, jednostavno okretanje glave od prirodnih nereligijskih dokaza postojanja i ineligentnog tvorca. Covjeku od nauke uopste nije potrebna vjerska knjiga da bi vjerovao u boga dovoljno pogledat u prirodu i sebe da mozes da vjerujes da postoji Bog.
Primjer: Da sam ja neki svemoguci dizajner, napravio bih ljudsko oko da vidi cijeli elektromagnetni spektar od gama do radio talasa a ne mali vidljivi prozorcic od 400-700 nm, pa mu trebaju masine, teleskopi i kamere za pomoc. Kad mi neko kaze da je oko primjer bozjeg dizajna, ja odgovorim da kamera na jebenom Hubble teleskopu bolje vidi od tebe.
Teista: "Ali mi nemamo nikakvog dokaza za vanzemaljske civilizacije."
Ateista: "To isto ti ja tvrdim i o bogu abrahamskih religija."
Zavrsena prica o argumentu dizajna.
"Svaka dovoljno razvijena tehnologija se ne razlikuje od magije".
Zamisli da je Muhamed za svog vremena ugledao Iphone. To bi ti u Kuranu bilo opisano kao "Bozji alat" koji cini cuda.
Znamo pak da Smrcku evolucija nije jaca strana.
- Dope_Man
#3804 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Zasto? Jesu li ti smijesni ljudi koji tvrde da ne postoje jednorozi?El Mumin wrote:Meni su opet smjesniji ateisti kad tvrde da Boga nema [emoji56]Smrcak15 wrote:Ja kad tvrdim da je islam jedina ispravna vjera od Boga barem se potrudim iznijeti dokaze kakve takve...L u c i f e r wrote:Simpaticni su ovi teisti
Sega im sve druge religije osim njihove, a sve u 5 deka
Kako prigodna "slucajnost" da su u 99% slucajeva te "prave" religije upravo vecinske religije njihove etnicke grupe ili eventualno podneblja
Mi tvrdimo da nema boga zato sto za bilo kakvo bozansko bice ne postoji nikakav jasan dokaz o postojanju. A jos manje za neku od specificnih verzija boga opisanog u religijama. Isto tako ne postoji nikakav dokaz da postoje jednorozi, ili vanzemaljci. Neovisno sta je tema price pocinje se od nulte hipoteze: Nije, dok se ne dokaze da jeste. Dakle tvrdnja nije izricita i ostavlja se mogucnost promjeni misljenja ako se prezentiraju relevantni dokazi.
E sad, jednorozi i vanzemaljci bar imaju atribute kakve vec srecemo u prirodi, pa je cak vjerovatnoca da oboje postoji negdje u svemiru mnogo veca u odnosu na boga koji krsi sva covjeku poznata pravila po kojima svemir funkcionise.
-
El Mumin
#3805 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Da, da. Postoje samo dvije moguće istine, a samo jedna je prava: Bog postoji ili Bog ne postoji.fatamorgana wrote:Aha, ti si sam svoj majstor!El Mumin wrote:Moram te razočarati. Niti sam odrastao u religioznog porodici, niti živim u religioznom mjestu.fatamorgana wrote: Eto ti si najverovatnije rođen u porodi koja praktikuje Islam pa su tvoji to prenijeli na tebe kao malog bez da te se išta pitalo a slično pravilo važi i za druge zemlje i druge religije, religija se u 90 ili više posto slučajeva prenosi u porodici, s koljena na koljeno.
Naravno, ti si bio mali pa nemaš sjećanje na taj proces prenosa i usađivanja religije, nisi jednostavno svjestan kad ti je usađen religijski "software", tako nisi akter već puki izvršitelj.
Tako da sumnjam da sam programiran
Prva ima neke dokaze da Bog postoji , druga opet nema nikakve dokaze da ne postoji.
Logički um bira prvu tvrdnju.
- HardcoreMX
#3806 Re: Svijet bez religija
A ne reče,šta si ti to pretpostavio?!A ti odlično znaš ranije diskusije,pa čak i na ovom forumetu, od ranije se mogu nači mnogi dokazi postani od mnogih forumaša,i nisam vidio da je i jedan dokaz opovrgnut!,dakle traži ako ti se traži,a i vrlo dobro znaš i šta sam ja od tebe tražio,pa si to namjerno sve preskočio jer nemaš ni jedan argument,pa sad lafo ne vidiš suštinu.E,ako nadješ ijedan dokaz za svoj stav,onda se javi.Do tad,nema potrebe da trošim vrijeme na ljude koji će blebetati praznu priču, i trčati bezveze u krug bez ičega konkretnog čak i o onome u šta ne vjeruju.Trilioni triliona dokaza za egzistenciju Boga-Stvoritelja oko tebe,a niti jedan jedini kontra njima,da dokaže suprotno!Dope_Man wrote: Kao sto sam i pretpostavio. Ti dobro znas sta se od tebe trazi, ali nemas nijedan dokaz pa ides u price okolo da izbjegnes sustinu. Ako kad nadjes dokaz za postojanje svog, ili bilo kog drugog boga, javi se. Do tad, nema potrebe da trosim vrijeme na ljude koji ce blebetati i trcati u krug nekakvom pricom bez iceg konkretnog.
Kur'an:
36. Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade.(Yunus)
66. U Allahovoj vlasti su svi na nebesima i na Zemlji. A oni koji se pored Allaha božanstvima klanjaju, povode se samo za pretpostavkama i samo uobražavaju. (Yunus)
148. Mnogobošci će govoriti: "Da je Allah htio, mi ne bismo druge Njemu ravnim smatrali, a ni preci naši, niti bismo išta zabranjenim učinili." Tako isto su oni prije njih poricali, sve dok Našu kaznu nisu iskusili. Reci: “Imate li kakav dokaz da nam ga iznesete? Vi se samo za pretpostavkama povodite i vi samo neistinu govorite." (Al-An'am)
- Smrcak15
#3807 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Bicu kratak posto preko mobila pisem inace bi detaljnije elaborirao tvoj post.chupacabra wrote:Aha. Argument dizajna. Hajde da krenemo od pretpostavke da postoji dizajner svih ljudi i zivotinja (sto je smijesno jer je za takvog boga prilicno los dizajn). To opet nista ne govori o postojanju abrahamskog boga. Dizajner bi mogao recimo biti neka napredna vanzemaljska civilizacija a ne ljutiti Yahve koji trazi da mu se klanja.Smrcak15 wrote:
Tvrditi da Boga nema dok ti nanoroboti hodaju u tijelu na dvije noge sa dvije ruke i obavljaju zadatke za sta su programirani i gledati ribu zvanu "vucija zamka" koja zivi u morskim dubinama i ima prirodno ugradjen stap na ledjima silk, mamac i udicu sa kojim peca ribe i ostale morske zivotinje je pljuvanje uz vjetar, jednostavno okretanje glave od prirodnih nereligijskih dokaza postojanja i ineligentnog tvorca. Covjeku od nauke uopste nije potrebna vjerska knjiga da bi vjerovao u boga dovoljno pogledat u prirodu i sebe da mozes da vjerujes da postoji Bog.
Primjer: Da sam ja neki svemoguci dizajner, napravio bih ljudsko oko da vidi cijeli elektromagnetni spektar od gama do radio talasa a ne mali vidljivi prozorcic od 400-700 nm, pa mu trebaju masine, teleskopi i kamere za pomoc. Kad mi neko kaze da je oko primjer bozjeg dizajna, ja odgovorim da kamera na jebenom Hubble teleskopu bolje vidi od tebe.
Teista: "Ali mi nemamo nikakvog dokaza za vanzemaljske civilizacije."
Ateista: "To isto ti ja tvrdim i o bogu abrahamskih religija."
Zavrsena prica o argumentu dizajna.
"Svaka dovoljno razvijena tehnologija se ne razlikuje od magije".
Zamisli da je Muhamed za svog vremena ugledao Iphone. To bi ti u Kuranu bilo opisano kao "Bozji alat" koji cini cuda.
Znamo pak da Smrcku evolucija nije jaca strana.
Kazes napredna civilizacija dizajner a zaboravljas da i tu civilizaciju mora neko stvoriti, znaci upadas u problematiku regresije prijasnjih dogadjaja. Kazes da si ti dizajner oko bi ti gledalo od gamme pa do ostalih talasa, e pa nesmijemni zamisliti kakve bi distrakcije nastale kad bi se razni talasi prelama ispred tvoji ociju bez da te to interesuje, jednostavno bi ti to postalo smetnja i odmah pada u vodu tvoj dizajn.
Kazes kamera od hubble teleskopa bolje vidi od mene i tebe, pa sta mislis da su nam oci da vide daleko u svemir a nevide sta se desava ispred nas znaci zivot bibio nemoguc, ili sta mislis da su ti oci mikroskopske pa da gledas po sebi kakvi sve zivotinjica hoda i gmize ubandacio bi se. Tako da ovo sto nam je dato sad je dovoljno za nase uslove, znaci da moze normalno se zivjeti, da imas teleskopske i mikroskopske oci nebi mogao zivjeti normalno.
- fatamorgana
#3808 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Vjernički um bira prvu tvrdnju!El Mumin wrote:Da, da. Postoje samo dvije moguće istine, a samo jedna je prava: Bog postoji ili Bog ne postoji.fatamorgana wrote:
Aha, ti si sam svoj majstor!
Prva ima neke dokaze da Bog postoji , druga opet nema nikakve dokaze da ne postoji.
Logički um bira prvu tvrdnju.
A logika je ti je čista vjeronauka ....
-
Hakiz
#3809 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Onda nisi ateista.Lopov-eliminator wrote:
Ko ti je to bolan pricao, Elvedin Pezic ili Safet Kuduzovic mozda? Pa ja sam ateista pa ne tvrdim da Bog ne postoji, pogotovo ne izricito, samo ne vjerujem u njega zbog nedostatka dokaza.
-
El Mumin
#3810 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
A gdje je tvoja logika da Bog ne postoji? [emoji56]fatamorgana wrote:Vjernički um bira prvu tvrdnju!El Mumin wrote:Da, da. Postoje samo dvije moguće istine, a samo jedna je prava: Bog postoji ili Bog ne postoji.fatamorgana wrote:
Aha, ti si sam svoj majstor!
Logički um bira prvu tvrdnju.![]()
-
El Mumin
#3811 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Usput, ja sam logičkim razmišljanjem došao do zaključka da Bog postoji, vjera je samo istrument pomoću kojeg ga spoznajem.El Mumin wrote:A gdje je tvoja logika da Bog ne postoji? [emoji56]fatamorgana wrote:Vjernički um bira prvu tvrdnju!El Mumin wrote: Da, da. Postoje samo dvije moguće istine, a samo jedna je prava: Bog postoji ili Bog ne postoji.
Logički um bira prvu tvrdnju.![]()
-
Hakiz
#3812 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Otprilike ovako:El Mumin wrote: Usput, ja sam logičkim razmišljanjem došao do zaključka da Bog postoji, vjera je samo istrument pomoću kojeg ga spoznajem.
Zašto postojimo?
Ne znam.
Mora postojati razlog.
Sigurno postoji razlog, ali ne znam koji je razlog.
Znači mora postojati neka viša sila koja koja zna razlog, i koja nas je zbog tog razloga stvorila.
Dakle, bog postoji.
-
El Mumin
#3813 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Svi smo ovdje sa razlogom. U kosmosu ništa nije slučajno. U svemiru vlada savršena harmonija, a iza te harmonije stoji savršeni Tvorac. Nazovimo ga Bogom...Hakiz wrote:Otprilike ovako:El Mumin wrote: Usput, ja sam logičkim razmišljanjem došao do zaključka da Bog postoji, vjera je samo istrument pomoću kojeg ga spoznajem.
Zašto postojimo?
Ne znam.
Mora postojati razlog.
Znači mora postojati neka viša sila koja koja zna razlog, i koja nas je zbog tog razloga stvorila.
Dakle, bog postoji.
-
Hakiz
#3814 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Dakle, kako je svakoga neko morao stvoriti, onda je i boga neko morao stvoriti.Smrcak15 wrote:
Kazes napredna civilizacija dizajner a zaboravljas da i tu civilizaciju mora neko stvoriti, znaci upadas u problematiku regresije prijasnjih dogadjaja. Kazes da si ti dizajner oko bi ti gledalo od gamme pa do ostalih talasa, e pa nesmijemni zamisliti kakve bi distrakcije nastale kad bi se razni talasi prelama ispred tvoji ociju bez da te to interesuje, jednostavno bi ti to postalo smetnja i odmah pada u vodu tvoj dizajn.
Kazes kamera od hubble teleskopa bolje vidi od mene i tebe, pa sta mislis da su nam oci da vide daleko u svemir a nevide sta se desava ispred nas znaci zivot bibio nemoguc, ili sta mislis da su ti oci mikroskopske pa da gledas po sebi kakvi sve zivotinjica hoda i gmize ubandacio bi se. Tako da ovo sto nam je dato sad je dovoljno za nase uslove, znaci da moze normalno se zivjeti, da imas teleskopske i mikroskopske oci nebi mogao zivjeti normalno.
-
Hakiz
#3815 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Kako ti to znaš? To da ništa nije slučajno i da u svemiru vlada savršena harmonija.El Mumin wrote:Svi smo ovdje sa razlogom. U kosmosu ništa nije slučajno. U svemiru vlada savršena harmonija, a iza te harmonije stoji savršeni Tvorac. Nazovimo ga Bogom...Hakiz wrote:Otprilike ovako:El Mumin wrote: Usput, ja sam logičkim razmišljanjem došao do zaključka da Bog postoji, vjera je samo istrument pomoću kojeg ga spoznajem.
Zašto postojimo?
Ne znam.
Mora postojati razlog.
Dakle, bog postoji.
A, kada već pitam, ako znaš da smo ovdje sa razlogom, molio bih te da kažeš koji je to razlog.
-
El Mumin
#3816 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Naravno da ću ti reći razlog zašto smo ovdje.Hakiz wrote:Kako ti to znaš? To da ništa nije slučajno i da u svemiru vlada savršena harmonija.El Mumin wrote:Svi smo ovdje sa razlogom. U kosmosu ništa nije slučajno. U svemiru vlada savršena harmonija, a iza te harmonije stoji savršeni Tvorac. Nazovimo ga Bogom...Hakiz wrote: Otprilike ovako:
Zašto postojimo?
Ne znam.
Mora postojati razlog.
Dakle, bog postoji.
A, kada već pitam, ako znaš da smo ovdje sa razlogom, molio bih te da kažeš koji je to razlog.
U Kur'anu piše :
„Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju, (da mi se klanjaju)“. (Kuran Ez-Zarijat 56)
„Zar mislite da smo vas uzalud stvorili i da Nam se necete povratiti.“ (Kuran El-Muminun 115)
Pametnom dosta.
A sto se tice prvog dijela tvog pitanja da u Svemiru vlada savršena harmonija, zar ne vlada? Jasno je i najvećem laiku da bi se Svemir urusio da ne vladaju savršeni Zakoni fizike.
- HAVANA
#3817 Re: Svijet bez religija
Eki stvorio me samo da mu se klanjam.
Nesta se zajebo u toj 56...Ledja me nesta ufatila. :roll:Obozavam recimo mamu,porodicu,zenu,djecu,gitaru,pivu,krempite, buraniju...Ganje znamne.
-
Hakiz
#3818 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Svijet bez religija
Dakle, bog je stvorio ljude da ga obožavaju, a u jednoj od diskusija čini mi se da si baš ti rekao da bogu ljudi ne trebaju. Ako i nisi ti nije važno, mislim da većina, ako ne i svi vjernici, tvrde da mi bogu nismo potrebni. A i što bi mu trebali, pa svemoćan je.El Mumin wrote:Naravno da ću ti reći razlog zašto smo ovdje.
U Kur'anu piše :
„Dzine i ljude sam stvorio samo zato da Me obozavaju, (da mi se klanjaju)“. (Kuran Ez-Zarijat 56)
„Zar mislite da smo vas uzalud stvorili i da Nam se necete povratiti.“ (Kuran El-Muminun 115)
Pametnom dosta.
A sto se tice prvog dijela tvog pitanja da u Svemiru vlada savršena harmonija, zar ne vlada? Jasno je i najvećem laiku da bi se Svemir urusio da ne vladaju savršeni Zakoni fizike.
A to bi bila povelika kontradikcija, zar ne, ti ajeti sa jedne strane i sa druge strane stav da mi bogu ne trebamo?
Mogao bih i o svemiru i zakonima fizike, ali kasno je.
Ali, još uvijek nisi odgovorio na pitanje. Kako ti to znaš, da ništa u svemiru nije slučajno i da vlada savršena harmonija?
Jasno je da ti u to vjeruješ jer si pročitao u Kur'anu šta piše. Ali jedno je vjerovati, drugo je znati. Znati da je tačno ono u šta vjeruješ možeš samo na jedan nači, da ti se tvoje vjerovanje potvrdi, to jeste dokaže. Sada, ja ne tvrdim da to šta ti kažeš nije tačno, niti tvrdim da jeste tačno. Jednostavno te pitam, kako ti to znaš?
- mango bob
#3819 Re: Svijet bez religija
" I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"
"Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva."
Čovjek sa svojim kapacitetom memorije očito je stvoren da živi dugo, trajno.
Bog je stvorio čovjeka da se brine za zemlju, da slavi Boga, da uživa u životu. Da bude gospodar nad životinjama i brine se za njih.
Malo je krenulo loše jer je đavo pokvario nakratko harmoniju na zemlji, ali Bog će riješiti to i ljudima dati život bez kraja
Bog je stvorio čovjeka da se brine za zemlju, da slavi Boga, da uživa u životu. Da bude gospodar nad životinjama i brine se za njih.
Malo je krenulo loše jer je đavo pokvario nakratko harmoniju na zemlji, ali Bog će riješiti to i ljudima dati život bez kraja
- skupljac_zeljeza
#3820 Re: Svijet bez religija
HAVANA wrote:Eki stvorio me samo da mu se klanjam.Nesta se zajebo u toj 56...Ledja me nesta ufatila. :roll:Obozavam recimo mamu,porodicu,zenu,djecu,gitaru,pivu,krempite, buraniju...Ganje znamne.
Ma ti nisi to dobro pročitao. Odnosi se na ljude.
-
Hakiz
#3821 Re: Svijet bez religija
Malo je čudno da je svemogući bog dozvolio đavolu da mu se miješa u posao.mango bob wrote:" I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"
- skupljac_zeljeza
#3822 Re: Svijet bez religija
Đavo je samo Božije stvorenje i ne može da se Njemu miješa u poslove. Miješa se u poslove drugih stvorenja ovisno koliko ko prihvata šejtanske sugestije.Hakiz wrote:Malo je čudno da je svemogući bog dozvolio đavolu da mu se miješa u posao.mango bob wrote:" I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"
- Smrcak15
#3823 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Nemora, Bog je izuzetak, on je praiskon svega, on je oduvijek i zauvijek, njega nist nije stvorili, jer da ga jestvorili onda nebi bio bog nego stvorenje i onda bi svi se morali obracati i moliti onome ko je stvorio boga. Ako bi svaki bog imao svog stvaraoca upali bi u problematiku regresije prijasnjih dogadjaja. Znaci mora postojati neki zacetnik svega kojeg nije nista zacelo, koji ue samopostojeci i odrzivi inezavisan od svega ostalog.Hakiz wrote:Dakle, kako je svakoga neko morao stvoriti, onda je i boga neko morao stvoriti.Smrcak15 wrote:
- Smrcak15
#3824 Re: Svijet bez religija
Djavo je samo Boziji instrument sa kojim testira covjecanstvoHakiz wrote:Malo je čudno da je svemogući bog dozvolio đavolu da mu se miješa u posao.mango bob wrote:" I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!"
-
Hakiz
#3825 Re: RE: Re: Svijet bez religija
Dakle, ipak je moguće da nešto postoji bez uzroka. A tvrdiš da sve ima uzrok. Opet kontradikcija.Smrcak15 wrote:Nemora, Bog je izuzetak, on je praiskon svega, on je oduvijek i zauvijek, njega nist nije stvorili, jer da ga jestvorili onda nebi bio bog nego stvorenje i onda bi svi se morali obracati i moliti onome ko je stvorio boga. Ako bi svaki bog imao svog stvaraoca upali bi u problematiku regresije prijasnjih dogadjaja. Znaci mora postojati neki zacetnik svega kojeg nije nista zacelo, koji ue samopostojeci i odrzivi inezavisan od svega ostalog.Hakiz wrote:Dakle, kako je svakoga neko morao stvoriti, onda je i boga neko morao stvoriti.Smrcak15 wrote: