Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#3801 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

LBVIEW wrote: Mjesec dana na moru bio standard?Daj,nemoj bolan zahebavati,vecini je 10 dana u odmaralistu bila premija,a dobar dio je isto vidio samo na razglednici.Problem je sto ti pojedinacni slucaj uzimas kao mjerilo stvari,ako si ti isao ne znaci kako su svi,gore sam ti naveo sta je bilo prosjek.
Sto se tice Trsta,otkad je to sverc postao turizam?I tim se nije diciti,hebes ti sistem koji te prisiljava da prevalis skoro hiljadu km(ako si iz Sarajeva) zbog par kila kafe,farmerki i pakni za stojadina. A da je danas bolje nisam ni ustvrdio,samo ne kontam zasto imate potrrebu kad se god dovede u pitanje bajkovit prikaz ekonomske situacije u SFRJ porediti isti sa ovim danas. :-) Ako ovaj ne valja,a ne valja,ne znaci kako je onaj bio dobar.
Kojoj bolan razglednici? Pa nikog zivog iz moje generacije (sto familije, sto prijatelja, sto poznanika( ne znam a da nije isao na more ili da ga je gledao na razglednici.
I sta je pkazatelj ondasnjeg blagostanja?
Da, odlazak na more na duzi period jeste pokazatelj, odlazak u Trst jeste pokazatelj...zasto?

Pa zato sto se IMALO da se ode...

ja ti ponavljam, danas ne mogu ni do Zavidovica a tada sam serbes u Trst isao....sta to tebi govori kad se poredi onda i danas?
prog321 wrote:Naravno da je nas bolje.
Nije svakome naravno. Neki su pali.
Ali osnovne zivotne stvari su puno dostupnije.
Sta velis dostupnije? pobogu, gledam hocu li djetetu kupiti kilu voca ili ne jer se nema, kasne plate... a jeste dostupno nema sta...
Last edited by zateznistub on 29/09/2015 10:47, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3802 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
Mjesec dana na moru bio standard?Daj,nemoj bolan zahebavati,vecini je 10 dana u odmaralistu bila premija,a dobar dio je isto vidio samo na razglednici.Problem je sto ti pojedinacni slucaj uzimas kao mjerilo stvari,ako si ti isao ne znaci kako su svi,gore sam ti naveo sta je bilo prosjek.
Sto se tice Trsta,otkad je to sverc postao turizam?I tim se nije diciti,hebes ti sistem koji te prisiljava da prevalis skoro hiljadu km(ako si iz Sarajeva) zbog par kila kafe,farmerki i pakni za stojadina. A da je danas bolje nisam ni ustvrdio,samo ne kontam zasto imate potrrebu kad se god dovede u pitanje bajkovit prikaz ekonomske situacije u SFRJ porediti isti sa ovim danas. :-) Ako ovaj ne valja,a ne valja,ne znaci kako je onaj bio dobar.
A naslov teme je?

Druga stvar, onaj sistem je dobar, jer je bolji od ovoga. I tu je sva filozofija ovakvih tema. To sto neki porede Jugoslaviji s Amerikom ili Njemackom, da dokazu da je ista truba, vazi samo u teorijskim raspravama.
spreca

#3803 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Fudo387 wrote:Jarane, ima li ko da nosari popravi bojler...utusi frajer sa dzezvenjakom. :D
http://www.olx.ba/servisi-i-usluge/serv ... 061271181/

:mrgreen: :lol:
prog321

#3804 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

zateznistub wrote:
Sta velis dostupnije? pobogu, gledam hocu li djetetu kupiti kilu voca ili ne jer se nema, kasne plate... a jeste dostupno nema sta...
Nisi se snasao u kapitalizmu. Sta da ti kazem ?
Kod tebe su svi losije prosli, kod mene su svi bolje. Mi smo rano shvatili sta je kapitalizam, dok drugi jos uvijek zive u proslosti i sanjaju dane proleterijata.
Imas slobodu kretanja, govora, ideja i misli. Nema drzavnog aparatcika da ti govori kako da se ponasas. Radi sta hoces, i do tebe je da li ces nesto postici ili ne.
spreca

#3805 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by spreca »

Ja poznam neke koji su po par mjeseci svake godine bili na moru :mrgreen:
nosara

#3806 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

prog321 wrote:
zateznistub wrote:
Kod tebe su svi losije prosli, kod mene su svi bolje. Mi smo rano shvatili sta je kapitalizam, dok drugi jos uvijek zive u proslosti i sanjaju dane proleterijata.
Imas slobodu kretanja, govora, ideja i misli. Nema drzavnog aparatcika da ti govori kako da se ponasas. Radi sta hoces, i do tebe je da li ces nesto postici ili ne.
:lol:
nosara

#3807 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

spreca wrote:
Fudo387 wrote:Jarane, ima li ko da nosari popravi bojler...utusi frajer sa dzezvenjakom. :D

Dijasporo radi nesto...
zateznistub

#3808 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

prog321 wrote:
zateznistub wrote:
:lol: :lol: :lol:
Mislis nije mi caca bio kriminalac ili ja, pa se nismo "snasli"? Dobra ti je ova, dobra pravo! :thumbup:

A sloboda govora i sloboda kretanja? :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :kiss: E to je za rubrike vjerovali ili ne...
Fudo387

#3809 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
spreca wrote:

Dijasporo radi nesto...
Zovi da ti to poprave, ako je frka za racun poguracemo. :D
Fudo387

#3810 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:Mislis nije mi caca bio kriminalac ili ja, pa se nismo "snasli"? Dobra ti je ova, dobra pravo!
Tuzno je to sto prezviljavas, sad donekle i razumijem tvoju ogorcenost.
No nema potrebe sve one koji su danas uspjeli nazivati kriminalcima, ima tu jako puno vrijednog i postenog svijeta.
nosara

#3811 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote: Zovi da ti to poprave, ako je frka za racun poguracemo. :D
Pa ti si na socijali, koga ces ti pogurat... :-)
nosara

#3812 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Fudo387 wrote:
zateznistub wrote:Mislis nije mi caca bio kriminalac ili ja, pa se nismo "snasli"? Dobra ti je ova, dobra pravo!
No nema potrebe sve one koji su danas uspjeli nazivati kriminalcima, ima tu jako puno vrijednog i postenog svijeta.
LBVIEW

#3813 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:
Mjesec dana na moru bio standard?Daj,nemoj bolan zahebavati,vecini je 10 dana u odmaralistu bila premija,a dobar dio je isto vidio samo na razglednici.Problem je sto ti pojedinacni slucaj uzimas kao mjerilo stvari,ako si ti isao ne znaci kako su svi,gore sam ti naveo sta je bilo prosjek.
A naslov teme je?

Druga stvar, onaj sistem je dobar, jer je bolji od ovoga. I tu je sva filozofija ovakvih tema. To sto neki porede Jugoslaviji s Amerikom ili Njemackom, da dokazu da je ista truba, vazi samo u teorijskim raspravama.
U pravu si sto se tice naslova teme,samo ne kontam zasto je potrebno idealizirati bivsi sistem da bi se kao dokazalo da je bolji od ovog danas. :-)
I to ljudima koji su zivjeli u onom sistemu prodavati ublehe o mjesec dana ljetovanja na Jadranu ili sedmodnevnim aranzmanima Spaniji ili Grcoj kao standardu.
Last edited by LBVIEW on 29/09/2015 11:06, edited 1 time in total.
Fudo387

#3814 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

nosara wrote:
Fudo387 wrote: Zovi da ti to poprave, ako je frka za racun poguracemo. :D
Pa ti si na socijali, koga ces ti pogurat... :-)
Banksy

#3815 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

nosara wrote:
prog321 wrote:
zateznistub

#3816 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:
Podota svijeta znam. Također znam ih poprilicno koji su "uspjeli".

Niti JEDAN nije "uspio" na fer i posten nacin. Svi odreda su se ili ocesali o stranku ili kriminalnim poslovima dosli do imetka.

Problem je sto ljudi smatraju ono sto oni urade sasvim regularnim i normalnim...
prog321

#3817 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

A ko tebi brani da uradis isto kao i oni, ako je tako lako ?
nosara

#3818 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

prog321 wrote:A ko tebi brani da uradis isto kao i oni ?

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3820 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:
U pravu si sto se tice naslova teme,samo ne kontam zasto je potrebno idealizirati bivsi sistem da bi se kao dokazalo da je bolji od ovog danas. :-)
I to ljudima koji su zivjeli u onom sistemu prodavati ublehe o mjesec dana ljetovanja na Jadranu ili sedmodnevnim aranzmanima Spaniji ili Grcoj kao standardu.
Ne treba idealizirati, ali ne treba ni ici u drugu krajnost, kojoj su skloni narocito studenti 2. godine ekonomije i jedan dio pripadnika emigracije na temi ;-)

Summa summarum: Juga je zadnja uredjena drzava na ovom prostoru. Da je bila bez mana, nije. Imala ih je koliko hoces. Ali u poredjenju sa ovim sto zivimo danas, djeluje kao bez mana.

I to je to.

Isto da se opisuje situacija kada covjek koji je imao solidno auto, ne neke aman zaman opreme i performansi, ali sasvim dovoljno za redovno koristenje, padne na neki krs koji mu je vise kod majstora i u defektu nego u voznom stanju. A onda ulete padobranci i pocnu pricati kako ni ono solidno ne valja, jer postoji Mercedes i BMW.

I koji mjere dostupnost robe njenim prisustvom u prodavnicama, a ne plateznom moci.
Banksy

#3821 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
Gojeni H wrote:
Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli dalje od Makarske.
Ali, lijepo bi bilo napraviti anketu na nivou BiH, pa da se vidi procenat ljudi koji su radi odmora maknuli do Makarske.
Danas.
Slazem se.
Ako je moj komsiluk neki reprezentativni uzorak, a ne zivim medju "snalazljivim", onda se ide i do Tucepa, a neki vala i do Turske. :D
Neki možda idu, ali počeo si s procentima. Nema šanse da procentualno danas veći broj ljudi ima vremena i novca da ide na odmore i putovanja nego što je to bio slučaj u onom društvu, to je sigurno.
Tvoj, ili moj komšiluk zaista nije reprezentativan uzorak, tek mikrolokacija.
Fudo387

#3822 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:Summa summarum: Juga je zadnja uredjena drzava na ovom prostoru.
Toliko je bila uredjena da se na prvo ozbiljno iskusenje raspala k'o kula od karata.
zateznistub

#3823 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

prog321 wrote:A ko tebi brani da uradis isto kao i oni, ako je tako lako ?
Obraz prijatelju, obraz!

Ono sto danasnji "snalazljivi" nemaju ni u tragovima...
Leons

#3824 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

piupiu wrote:
Pa, i vrijedilo bi da se vještački ne održava. Kakva je to strukturalna snaga B&H ekonomije po kojoj bi njena valuta na slobodnom tržištu vrijedila više? Od 1996., kad je javna potrošnja krenula sa 63% od BNP-a, više se nije vratila u normalu. Samo što je tada 40% te potrošnje pokrivano od 57 različitih donatora, što država, što organizacija, sad se pokriva MMF kreditima, a da nema fiskalnih okova vjerovatno bi se pokrivala orgijama u Centralnoj Banci - štampanjem para i rezultirajućom hiperinflacijom.
Kakvo vjestacko odrzavanje?
Koja to valuta ima trzisnu vrijednos?
[/quote]

Pa, valjda svaka kojoj se vrijednost odredjuje na berzi novca, ne?
There are two types of exchange rate systems: floating or fixed. A floating exchange rate is one in which a currency’s value is determined by market forces. A fixed exchange rate matches, “pegs”, the value of the currency to: one currency, several currencies or even to a fixed amount of a commodity.
Fiksni kurs je fiksni s razlogom - mehanizam kontrole, obično loših, nerazvijenih i ekonomija u razvoju. To kako je vezan je ... Euro diktat.[/quote]

Ako je ova drzava nesto napravila kako treba to je monetarna politika. Srbija, recimo, bi sebe postedila krize da je vodila istu poput nas.

I ne postoji valuta koja ima trzisnu vrijednost, apsolutno svugdje postoji intervencija.

Uglavnom, da su drugovi imali iole NORMALNU ekonomsku politiku i normalno trziste ne bi im novac takav bio.
Novak20

#3825 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Novak20 »

Jugoslavija je hranila crve koji su je za života rastakali. Pokoj joj duši.....
Post Reply