Jemen

Post Reply
sarajevoxxxx

#3801 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Glasnogovornik Huta: Salih je počeo primati naredbe od Saudije i Emirata, suprostavit ćemo se.

عااااااااااااااااااااجل
الناطق باسم الحوثيين: صالح أصبح يتلقى التوجيهات من #السعودية و #الإمارات وسنتصدى له
sarajevoxxxx

#3802 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Video: Narod u Sani skida slike lidera Huta u Jemenu

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 9960032471

Arapska koalicija: Podržavamo "revoluciju konferencije", imamo povjerenje u njihove lidere i sinove konferencije i njihov povratak u arapsko okrilje.

#عااااااااااااااااجل
‏التحالف العربي يعلن تأييده لثورة المؤتمر ويعلن ثقته بقيادات وابناء المؤتمر بالعودة الى المحيط العربي .
sarajevoxxxx

#3803 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Snage Konferencije i plemena zauzeli sigurnosni pojas u Sani kao i aerodrom u gradu Sana.

عااااااااااااااااجل
سيطرة شبه كاملة لقوات المؤتمر والقبائل على مطار صنعاء
Young Erotica

#3804 Re: Jemen

Post by Young Erotica »

Dokurcilo narodu da gladuje.
Challenger__

#3805 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:
Sarajevskiba wrote:Može li neko pojasniti šta se ovo sad dogadja u Jemenu, je li ovo izbio sukob unutar antisaudijskih snaga kako ja svatih? Čitam ulične borbe u Sani.
Da tako nekako. Novi udarac monstrumu Kasimu Sulejmaniju, Hizbu, i faśistima i zlikovcima u Teheranu. Propade im trud...

Salih: Pozivam jemenski narod na intifadu protiv Huta

Savo lupa vehabijske mantre. A to što piše veze blage nema sa istinom.
Challenger__

#3806 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Sarajevskiba wrote:Može li neko pojasniti šta se ovo sad dogadja u Jemenu, je li ovo izbio sukob unutar antisaudijskih snaga kako ja svatih? Čitam ulične borbe u Sani.
Dobro si shvatio. Do skora, antisaudijske snage su sačinjavali Huti iz pokreta Ansarullah sa jedne strane i bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh (Salih) i njegovi brojni lojalisti (iz vojske, građanstva i dijela plemena) sa druge strane.

Image

Ta koalicija je činila antisaudijsku osovinu. Sada je puklo između Saliha i Huta i gledamo to što gledamo.
ioannes

#3807 Re: Jemen

Post by ioannes »

"snage konferencije i plemena"

:lol:
sarajevoxxxx

#3808 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Da tako nekako. Novi udarac monstrumu Kasimu Sulejmaniju, Hizbu, i faśistima i zlikovcima u Teheranu. Propade im trud...

Salih: Pozivam jemenski narod na intifadu protiv Huta

Savo lupa vehabijske mantre. A to što piše veze blage nema sa istinom.
Jedan odavno pod zemljom, drugi sad tamo sad vamo, radijus kretanja dva kilometra u centru Sane, treći iz zatvora nekako se našao na slobodi, četvrti do 21. marta 2017 osuđen na 4 doživotne, 182 godine, i 6 mjeseci.Mora platiti državi 213 miliona tuniskih dinara.

Iza sebe ostavili mržnju, kriminal, pustoš, ratove, glad, međusobna ubijanja, ekstremno siromaštvo društava, i radikalizaciju do neslućenih razmijera.

Image
Challenger__

#3809 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Ne znam o čemu pričaš, ali znam da si pisao da je Salik niko i ništa dok sam ti ja iz komentara u komentar govorio da bez njega i njegovih brojnih lojalista širom zemlje, Ansarullah/Huti ne bi mogli uzeti ni Sanu a kamo li gotovo čitav Aden.

A sad mu dižeš palac... :lol:
sarajevoxxxx

#3810 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Ne znam o čemu pričaš, ali znam da si pisao da je Salik niko i ništa dok sam ti ja iz komentara u komentar govorio da bez njega i njegovih brojnih lojalista širom zemlje, Ansarullah/Huti ne bi mogli uzeti ni Sanu a kamo li gotovo čitav Aden.

A sad mu dižeš palac... :lol:
Nisam nikada podcjenjivao Saliha, od početka sam protiv arapske vojne intervencije.

A ovaj najnoviji sukob u Sani između Huta i Saliha je samo još jedna krvava epizoda jemenskog naroda koji je želio samo slobodu i ništa drugo.

Salih je očigledno iskoristio Hute, baš kao što je Asad koristio Hezbollah i ostale šiitske milicije.

Sada kada im Hezbollah i Nedžba više ne trebaju, gluho bilo i neponovilo se, nazvaše ih terorističkom organizacijom :sad: strašno!

Čuj intifada/ustanak protiv Huta :shock: kako to?
Last edited by sarajevoxxxx on 02/12/2017 19:39, edited 1 time in total.
Challenger__

#3811 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Jesi,jesi za tebe je on (Salik) uvijek bio nula, ništa, politička lešina.

______

Ovo što se sada dešava je posljedica nekih drugih, globalnih, zakulisnih dogovora u kome se Jemen za sada pušta niz vodu da bi Liban ostao miran. Više o tome kasnije.
Challenger__

#3812 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Iako, znajući kako rezonuju vladari u tom dijelu svijeta uopšte ne vjerujem da će se držati bilo kakvog dogovora.
sarajevoxxxx

#3813 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

@Cheli Evo moj prvi komentar na sukob u Jemenu ako te baš zanima:
sarajevoxxxx wrote:Jemen je trebao strana ulaganja, neku jasnu strategiju da se ta država podigne iz siromaštva.Strašno je ovo bombardovanje, prestrašno.To su ljudi, prvo su jako siromašni, to je stotine hiljada ljudi koji kako god sukob završi opet će ostati siromašni i još siromašniji.

Teško da se danas iko može uplašiti velike vojne sile, velike vojne nadmoći, čak šta više to može postati dodatni motiv za borbu.Od svega će najviše koristi imati trgovci sa oružjem, pa i radikali iz isila i al kaide, koji će iskoristiti priliku da predahnu.

Šta će hudi Kasim Sulejmani sada hehehehe.E moj Kasime, valja sada put Jemena, a tamam upoznao sve graničare od Libanona, Sirije i Iraka, svi ga upoznali raja sa njima postao, valja mu sada gaziti vreli pustinjski pijesak u Jemenu u svojoj misiji dodatnog šiljenja svojih pristalica :-)

Nevjerovatno! A Sisi? I njega spomenuše u ovim zračnim napadima.Nakon žena, staraca, gladne omladine po kairskim sokacima konačno da pred sobom ima jednu silu Hute, nimalo bezazlene vojnike, siromašni, gladni, svega im preko glave, a izgleda da imaju i jakog igrača iza sebe.

Sve u svemu, krvavo i jadno.Žali Bože nevinih ljudi i života koji će biti izgubljeni za još jednan ludi krug smrti koji se otvorio.
Challenger__

#3814 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

U Najkraćem: Da bi se ojačala i zapečatila pozicija Damaska i sačuvala stabilnost u Libanu, žrtvovan je Jemen, odnosno pokret Ansarullah od koga je, posredstvom regionalnih i globalnih aktera odvojen "Svenarodni front" Ali Abdullah Saleha.

U čitavoj priči su: sa jedne strane Teheran, Bagdad i južni Bejrut (Hezbollah), sa druge Rijad, Abu Dabi i Kairo, sa treće Ankara i Doha, sa četvrte Vašington i Tel Aviv/Jerusalim i na petoj strani Damask i Moskva koja je komunicirla i koordinirala sa svima.

Salihovo pozicioniranje je rezultat regionalnog i globalnog konsenzusa.
sarajevoxxxx

#3815 Re: Jemen

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:U Najkraćem: Da bi se ojačala i zapečatila pozicija Damaska i sačuvala stabilnost u Libanu, žrtvovan je Jemen, odnosno pokret Ansarullah od koga je, posredstvom regionalnih i globalnih aktera odvojen "Svenarodni front" Ali Abdullah Saleha.

U čitavoj priči su: sa jedne strane Teheran, Bagdad i južni Bejrut (Hezbollah), sa druge Rijad, Abu Dabi i Kairo, sa treće Ankara i Doha, sa četvrte Vašington i Tel Aviv/Jerusalim i na petoj strani Damask i Moskva koja je komunicirla i koordinirala sa svima.

Salihovo pozicioniranje je rezultat regionalnog i globalnog konsenzusa.
- Jedan pod zemljom
- Drugi dobio 4 doživotne
- Trećeg svi bombarduju, najbolji prijatelji mu bili Huti, a i oni mu sada ne valjaju.
- Četvrti nekako izašao iz zatvora, ostavio iza sebe vojnu huntu, siromaštvo, radikalizaciju koja nikada nije bila veća.

Image
Challenger__

#3816 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Iako... Svi ovi blokovi izuzev njih nekoliko su varijabilni, promjenjivi, iznad svega situacioni i ad hoc blokovi po nekim pitanjima... Ono što je čvrsto je veza između Teherana i Hezbollaha, Bagdad tu ima odstupanja, Kairo je, za razliku od Rijada čvrsto na poziciji Damaska, protiv stigmatizacije Hezbollaha, za stabilnost i mir u Libanu, sasvim suprotno pozicijama Rijada. Ali je za to da se Rijadu da ustupak u Jemenu u smislu da se forsira Salih koji je, BTW, blizak Moskvi...

Dakle, gornjih 4, 5 blokova su više nego situacioni, a čvrsti i postojani odnosi su prije svega na relaciji Teheran-južni Bejrut, Abu Dabi-Rijad, Vašington-Tel Aviv, Damask-Moskva, s tim da Moskva ima izuzetno dobre odnose sa čitavim nizom gore pobrojanih aktera.

Ukratko, gornji blokovi su situacioni i odnose se na viđenje daljnjeg razvoja situacije u Jemenu,
Challenger__

#3817 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote: - Jedan pod zemljom
- Drugi dobio 4 doživotne
- Trećeg svi bombarduju, najbolji prijatelji mu bili Huti, a i oni mu sada ne valjaju.
- Četvrti nekako izašao iz zatvora, ostavio iza sebe vojnu huntu, siromaštvo, radikalizaciju koja nikada nije bila veća.

Image
Ne razumijem šta hoćeš da kažeš? Da će sve to u berićet dovesti "(b)orci" ISIL-a? Šta ja imam sa Mubarakom, Alijem ili Salihom? O čemu ti to?
Sarajevskiba

#3818 Re: Jemen

Post by Sarajevskiba »

Fala na odgovoru obojici. Sax, stavovi su nam dijametralno suprotni. Nakon par pročitanih twittova shvatio sam kakav je taj Saleh čo'j'k.
Čitam da su Houti večeras vratili veći dio izgubljenih položaja u Sani u toku dana.
I da, bio sam u Libiji prije dolaska "slobode i demokracije" i vrlo dobro znam u kakvoj su bijedi živjeli.
DuckZz

#3819 Re: Jemen

Post by DuckZz »

Huti su zauzeli grad Sanu isto kao što je ISIL zauzeo grad Mosul.

300-500 vojnika protiv "20 000" do zuba naoružanih vojnika.
Oficiri se prodali, ostavili sve iza sebe, odbijali naredenja.

Sad se isto dešava, samo što je sada KSA ta koja daje novac, a robovi plešu kako vjetar puše sa juga.
Challenger__

#3820 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Ni nalik Mosulu. Niti Rijad bilo sta tu odlučuje. Da plaća, plaća.
Opetja033

#3821 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Saleh, kakva zmijurina :lol: :lol:

Odgovorno tvrdim da na čitavoj planeti ne postoji političar koji bolje igra sa dodijeljenim kartama od njega. Globalnu atomsku katastrofu bi preživjeli žohari i on.

Davno je zaslužio metak u celo, ali jednostavno je nemoguće ne diviti se njegovoj sposobnosti izvlačenja maksimuma iz svake situacije i nagonu za preživljavanje.
Nema saveznika kojeg nije izdao, nema neprijatelja sa kojim se nije dogovorio.... I opet pliva. :mrgreen:

Saudijci ne gledaju baš blagonaklono na njega ali ga Abu Dhabi svo vrijeme gura. Nikada nisu ni prekidali kontakte sa njim.
Još jedna apsurdnost arapskog svijeta: Abu Dhabi optužuje Katar za guranje iranskih interesa a u Jemenu od početka rata gura Saleha kao soluciju. Istog Saleha koji je (bio) saveznik Houthija a koji su opet proxy Irana.
Challenger__

#3822 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:...Abu Dhabi...
Uspostavljanje regionalne i globalme ravnoteže na BI otvorio je prostor nekim novim momcima u arapskom svijetu a tu kolo vodi prije svega demijurg tih prostora, Muhamed bin Zajed (Mohammed bin Zayed), Krunski princ Abu Dabija.

Image

On, njemu bliski mlađi pričevi širom Zaliva i njegove duboke veze, kako na zapadu, tradicionalno i ništa manje jake veze na istoku (sic! sic! sic!) koje ga čine jednom od najuticajnijih arapskih figura danas i moderatorom tog dijela svijeta.

Ponavljam, sve to ne bi bilo moguće da na BI nije zavladala ravnoteža snaga u kojoj se "neki novi klinci" snalaze kao ribe u vodi.
Gojeni H

#3823 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Opetja033 wrote:Saleh, kakva zmijurina :lol: :lol:
...
:thumbup:

Preporucujem knjigu:

Image

Djelo nije za pozlatit' korice da se razumijemo, ali autor je u obradi perioda do 90. i neke, odlicno obradio Salehov modus operandi.
Lik ne zna sta je cast, niti sta je planiranje na duge staze ... zadrzati vlast, sad - ovog trenutka, a sutra je novi dan, nove prevare i spletke ...
Nevjerovatan gurbet! Ali, vojska je uz njega.
Challenger__

#3824 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

- Solidna analiza političke pozicije Sultanata Oman u odnosu na krize u Siriji i Jemenu

Image

:arrow: Oman Positions on the Regional Crises
salik79

#3825 Re: Jemen

Post by salik79 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:...Abu Dhabi...
Uspostavljanje regionalne i globalme ravnoteže na BI otvorio je prostor nekim novim momcima u arapskom svijetu a tu kolo vodi prije svega demijurg tih prostora, Muhamed bin Zajed (Mohammed bin Zayed), Krunski princ Abu Dabija.

Image

On, njemu bliski mlađi pričevi širom Zaliva i njegove duboke veze, kako na zapadu, tradicionalno i ništa manje jake veze na istoku (sic! sic! sic!) koje ga čine jednom od najuticajnijih arapskih figura danas i moderatorom tog dijela svijeta.

Ponavljam, sve to ne bi bilo moguće da na BI nije zavladala ravnoteža snaga u kojoj se "neki novi klinci" snalaze kao ribe u vodi.
Cak i bozanstvom u njegovoj prciji. Kao sto mu to ovaj pilot (general major), inace "izraelski brat", jasno i nedvosmisleno na 10:20 veli: "...we just worship him."

Post Reply