Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
MJAU - da

#3801 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by MJAU - da »

Nadam se da taj jedan čovjek neće biti religiozni fanaticos.
Lopov-eliminator

#3802 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Kad bi se Chagalj mogao odlijepiti od učenja Gornje Maoče, Bilala Bosnića, rahmetli Jusufa Barčića i brOtovih poruka za popis stanovništva, bilo bi dobro...
Chagalj wrote:@Lopov-eliminator
Jesi se usudio kad provjeriti tačnost tvrdnje?

provjerio milion puta, meni dosta.
Ma nemoj. A kako si ti to provjerio da se vraćaš Allahu ili provjerio da drugi svijet postoji, jesi li ga to vidio?
Chagalj wrote:
- možda je došao od nekih vanzemaljaca o kojima se ništa ne zna, ni kako razmišljaju, ni da li su u istoj dimenziji kao mi, znači ništa, pa tako ne možemo ni utvrditi sa sigurnošću da bi nam se obratili. Šta ti garantira da vanzemaljci tebi ili bilo kojem čovjeku na Zemlji uopšte moraju reći istinu o samima sebi
znaci i ti suplju prosipas o vanzemaljcima kao Dozer, znaci vanzemljaci dosli predali Kuran, i nisu ama bas nista o sebi napisali, nego pripisali jednom Bogu, i prevalili toliki put do nas da nam uce zene propise o menstruaciji kao naprimjer sto mozemo naci u Kuranu

znaci ti hoces da mi nagadjamo ovdje, mozda ovako mozda onako... :-)
Wow, baš si brzo nazvao priču o vanzemaljicima nazvao šupljom. Zanimljivo je i da se smatraš kompetentnim za razumijevanje vanzemaljaca. Nego, nisi odgovorio na pitanje: Šta ti garantira da vanzemaljci tebi ili bilo kojem čovjeku na Zemlji uopšte moraju reći istinu o samima sebi, ili da uopšte moraju o sebi napiasti bilo šta?

Šta je loše početi nešto sa ''možda''? To nije tvrdnja nego potencijalna mogućnost, i izgleda da je to mogućnost koje se tvoje fanatično biće boji. Ne znati i tražiti odgovor nije sramota.
Chagalj wrote:
- možda je došao od nekog Tvorca koji blage veze nema sa Bogom tvoje religije.
e pa eto dosao je, sa lazju, znaci neki lazljivac prirpisao Kuran Allahu, a u tom Kuranu zabranio laz, kao veliki grijeh za koji se kaznjava.

Zabranio je laž ljudima ali ne i samom sebi jer on, prema onom što piše, ne može slagati. Btw tu si zabranu ti na ovom forumu prekršio već.
Chagalj wrote:Allah vas je najbolje opisao u Kuranu, vas koji naglabate o Kuranu bez znanja, mozda ovako mozda onako, vidi sta kaze za vas

2:176. To je zato što je Allah objavio Knjigu, pravu istinu. A neslozi onih čija su mišljenja o Knjizi suprotna doista nema kraja.

vidis ti govoris jedno, onaj tamo trece, dozer i ostala kompanija pripisu vanzeljacima koje nismo nikad vidjeli jasno i cisto.

Čekaj, jel to sad loša stvar što se ateisti međusobno ne slažu u razmišljanju? Ovo samo pokazuje koliko ne znaš ni šta je ateizam, a i kako ćeš znati kad nisi ni pokušao grazumjeti one koji nisu kao ti nego si odmah slijepo povjerovao u ono što ti se servira.

Ateizam nije organizovani sistem nevjerovanja kao što je religija vjerovanja. Educiraj se o tome šta znači biti ateista pa se onda javi.

Sve što ja ovdje pišem zasnovano je na mojim stavovima i ne moram iste usaglašavati ni sa dozerom ni sa bilo kim. Za razliku od tebe i tebi sličnih, ateisti se ne bave svrstavanjem u torove. Dozer ima svoje mišljenje, isto kao što i ja imam svoje.

Tebi je posjedovanje vlastitog mišljenja bez povođenja za grupom mana, što mi koji nismo muslimani ne razmišljamo isto, što nismo isprogramirani svi redom, što se ne svrstavamo u torove po religijskim principima, što razmišljamo neovisno jedni od drugih. Ako ti funkcionišeš tako da klimaš glavom na sve što ti se servira jer to rade i drugi iz tvog tora, ne znači da i ostali koji nisu dio tvojeg tora tako funkcioniraju. Ako ti funkcioniraš po zakonima jednoumlja, ne znači da funkcioniraju i drugi.
Chagalj wrote:
- Možda su došli na ideju Boga da bi je koristili kao paravan iz razloga poznatih samo njima.
Allah kaze:

45:24...A oni o tome baš ništa ne znaju, oni samo nagađaju.
Nije ovo nikakvo nagađanje, nego otvoreno pitanje koje se ti očito bojiš postaviti. Ja sam rekao ''možda'', nigdje nisam napisao da to obavezno mora tako biti a da svako ko u to ne bude vjerovao mora bit kažnjen ''sramnom patnjom''. Naveo sam to kao potencijalnu mogućnost, ali vidim da ti to smeta jer te je strah uopšte postavljati pitanja koja su izvan tvoje dogme. Chagalj, nije sramota nemati odgovore na sve, sramota je ne tražiti ih. Ja priznajem da ne znam sve.

Da su ljudi izbjegavali dovoditi pod znak pitanja sve oko sebe ovako kao što ti radiš, još bismo živjeli u kamenom dobu. Svaki napredak nastao je tako što je neko razmišljao izvan postojećih kalupa.
Chagalj wrote:
Ali ne, ti ćeš nadobudno reći da ti znaš da vanzemaljci ne postoje, iako čovjek nije istražio ni mali dio univerzuma kako treba.
mozda postoje ali je nelogicno ocekivati Kuran od njih, jer ama bas nista ne upucuje da je od njih.
Ništa ne upućuje ni da je od Boga tvoje religije. Bog tvoje vjere je dokazan isto kao vanzemaljci. Ti si Kur'an dokazivao nedostatkom drugog odgovora, a nisi se smio uputsiti u dokazivanje Kur'ana samog za sebe.. Upravo za to samo ti postavio jedno pitanje, na koje ti nisi smio dogovoriti, evo ga ponovo: Zar se uopšte moraš opredijeliti i za jedno od postojećih objašnjenja?

Ima i pitanje na koje 3 puta nisi smio dogovoriti, evo postavljam ti po 4. put: Zašto ne smiješ dokazivati svoju tezu samu za sebe?
Chagalj wrote:
Ko kaže da Tvorac uopšte slati objave ili poslanike? Ovo je u suštini ista stvar kao i za ovo prije.
logika kaze, ako zaista postoji Bog/Tvorac, koji nas je stvorio, logicno da ce poslati poslanike i knjige, da izvedu ljude na pravi put. Nelogicno je stvoriti nesto i prepustiti ih same sebi bez ikakvih poslanika i knjiga(uputnica).
Logika kaže??? Chagalju, jel znaš ti uopšte šta je logika? Da ne spominjem i to da logika evolvira. Trebao bi definisati i šta zapravo znači kad je nešto logično jer logika je dosta apstraktan pojam. Logika se zasniva na poznatim premisama, a logički zaključci korigiraju se sa novim informacijama. Chagaju, Gdje ti je garancija da vanzemaljci uopšte funkcioniraju po istim principima logike kao i mi? Chagalju, logika je stvar perspektive, možda bi ti se sve fino objasnilo kad bi ti vanzemaljci pojasnili neke stvari i dali dodatne informacije.

Iz tvoje perspektive i sa tvojim informacijama, tebi je to nemoguće ali kad bi dobio nova saznanja moglo bi biti moguće.
Chagalj wrote:
Nemaš dokaza ni za Boga nego mu iste pripisuješ samo zato što ih po tebi nije mogao urediti čovjek.

meni uospte nije potreban Kuran da bi dokazao postojanje Boga, mogu to vrlo lahko i bez Kurana, dovoljno je vidjeti

u prirodi motore kao motore u auta, robote koji hodaju na dvije nogeu tvom tijelu, i kopiator masine koji kopiraju DNK i RNK napravljeni od proteina da se uvjerim u postojanje Tvorca/Boga.

Pitah te fino da dokažeš tezu da ''ako nije to mogao napraiti čovjek -- onda je to obavezno od Boga tvoje religije'' i naravno nisi je dokazao.

Dalje, nisi nepobitno dokazao ni da je Tvorac = Bog tvoje religije.
Chagalj wrote:
Ja nisam govorio o nemuslimanima koji nisu dobili dokaze ili bilo kakve informacije o islamu. Govorio sam ti o nemuslimanima koji već znaju o Islamu i njegovim dokazima ali u isti ne vjeruju. U te nemuslimane spadam i ja i svi na ovoj temi koji nisu muslimani, jer su svi već vidjeli ono što ti smatraš dokazima Islama. Za takve ljude se već zna da idu u pakao jer nisu vjerovali pored svih dokaza. Što se tiče muslimana, da si pročitao dobro vidio bi da to nisam ni sporio, rekao sam već da se za muslimana ne zna sigurno hoće li u raj ili pakao ali se za nemuslimana koji nije htio vjerovati u Islam (znači, bio je upoznat sa Islamom) već unaprijed zna da ide u pakao.
a zasto nevjeruju?

ima masa dokaza, evo ovaj zadnji koji je postiran je frisak, Kuran govori o embrio fazi koja lici na pijavicu, i pokaze ti se slika iz elektronskog mikroskopa da je zaista tako kako Kuran kaze i ti opet neces da vjerujes iako znas da niko nije mogao znati za to bez mikrskopa, pa krivi onda sam sebe ako neces da vjerujes poslije dokaza, niko od tebe netrazi da slijepo vjerujes, al ise trazi od tebe da vjerujes kad ti se prezentuju jasni i ociti dokazi a ti neces

Allah kaze:

36. A nevjernike čeka vatra džehennemska, oni neće biti na smrt osuđeni, i neće umrijeti, i neće im se patnja u njemu ublažiti, - eto tako ćemo svakog nevjernika kazniti -,

37. oni će u njemu jaukati: "Gospodaru naš, izbavi nas, činićemo dobra djela, drugačija od onih koja smo činili." " A zar var vas nismo ostavili da živite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebalo da razmisli imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima nema pomoći!’
Ne vjeruju upravo zbog one teze jer se ne slažu da se to što se prodaje kao dokaz obavezno mora pripisati Bogu tvoje religije. Ti nisi Boga nepobitno dokazao, nego se tvoje dokazivanje svodi na negiranje čovjekovog djela. . Ako je nešto tebi dokaz, to nemora da znači obavezno da to i jest dokaz. Ne pripisuj svojim statovima nepogrješivost.

Opet se vraćamo na pitanje sa početka: Gdje ti je garancija da ako to nije uradio čovjek, da je to obavezno uradio Bog?

Izbjegavaš odgovor na ovo pitanje. Također, nisi mi odgovorio ni na hrpu drugih pitanja.

Ako je tebi uredu da Veliki Gazda nekog kažnjava jer se ne slaže s njegovim viđenjem stvari, onda slobodno misli tako ali nemoj naturati svoju religiju drugima kao apsolutno dokazanu istinu.

Religija je vjerovanje, sve se svodi na to, jer se postojanje Boga određene religije ne može dokazati direktno i nepobitno.
Chagalj wrote:
nije htio vjerovati u Islam (znači, bio je upoznat sa Islamom) već unaprijed zna da ide u pakao.
nevjerovanje kao nevjerovanje nije jedini porblem, tu, nego se tu covjek kaznjava zato sto je o nevjerovanje prouzrokovalo u tvom zivotu, sve ono sto si trebao raditi a nisi, kao zahvalnost Bogu kroz psotivanja njegovih zakone slijedjenjem istih,i klonjenjem stvari koje su njega ljutile.

evo recimo jedan primjer, kaatu Allah toliko mrzi da objavljuje rat onome ko je uzima, i daje. a ti zbog svog nevjerovanja razglabas u sebi, dali cu uzeti kucu na kredit od 1 milion maraka ili od 2 miliona maraka, da ima bazen ili nema, hoce li garaza biti dovoljna velika ili nece.
a ti mozda uopste nesmtras to velikim grijehom uzimati kredit na kamatu, i tako neznajuci sam sebe bacas u propast.
Uhu, pretpostavljao sam da imaš loše mišljenje o nevjernicima ali je stvar izgleda gora nego što sam mislio. Iz boldovanog se vidi da ti samo nevjerovanje smatraš problemom, iako istina ne jedinim ali i dalje problemom. Svaka čast u 21. vijeku, da samo nevjerovanje tebi predstavlja problem. :-)
Zašto unaprijed pretpostavljaš da je nevjerovanje prouzrokovalo nešto loše u nečijem životu? Ko ti kaže da se nevjernik ne kloni stvari koje Boga ljute? imaš nevjernika koliko hoćeš koji dobra djela čine, najbolji su ljudi ali džaba, Velikog Gazdu naljutilo to što u njega ne vjeruju i priredio im sramnu patnju.

Znači, Allahu smeta sve što nije po onome što je on zacrtao, a nešto je grijeh samo zato što je On tako rekao. Po čemu se onda On razlikuje od diktatora Kim Jong Una koji kažnjava svakog ko se ne slaže s njim, (osim u formi i dužini kazne jer Kim nije sposoban nekog kazniti vječnom patnjom nego samo doživotnom)?
Chagalj wrote:
Šta je s nemuslimanom koji je dobar bio cijeli život i klonio se grijeha, njega naravno čeka pakao samo zato što nije odabrao Islam iako je znao za njega. Džaba nemuslimanu, može on biti i najbolji ali ako nije izabrao ''pravu vjeru'' stoga ga mora čekati vječna ''sramna patnja''. To je ta klasna podjela o kojoj govorim. On samo zbog nebiranja ''prave vjere'' ne može ući ni u opticaj na Raj, a jedini koji ulaze za opticaj ulaska u raj su muslimani jer su ''pravu vjeru'' izabrali.
da citas Kuran sa iskren razmisljanjem znao bi sta bi bilo sa takvom osobu, ali posto necitas i neznas

evo ukratko, ako je bio takav kakav opisujes, Allah mu dadne nagradu na ovom svijetu u raznim oblicima, zdravlje, djeca, pare, sacuva ga nesrece i ostale blagodati ali na onom svijetu nema nagrade.
Kao što rekoh, Kur'an sam već davno pročitao i mnogo više, a moje razmišljanje je daleko iskrenije od tvog jer se, za razliku od tvog, moje ne zasniva na automatskom klimanju glavom, smanjenju broja neistomišljenika i odobravanju vječne kazne za svakog ko ne misli isto. Također, podsjećam te i na način na koji si ti prihvatio svoju religiju.

A sad na temu. Jesi li ti svjestan šta si sada napisao? Ispade sad da kod god je nemusliman, a dobar, dobiva nagradu na ovom svijetu u raznim oblicima i, molim lijepo, biva sačuvan od nesreće. Sačuvan od nesreće? Ma hajde. Ajs reci to ljudima koji nisu muslimani, oličenje su ljudskosti a nijedna nesreća u životu nije zaobišla, i kojima je život sve osim sretan. Ispade sada da fine nemuslimane nesreća zaobilazi u širokom luku. Ispade sad da ko god je nemusliman, a dobar, da živi u sreći i veselju, sačuvan od nesreće i uživa u svim blagodatima. Zašto li onda u svijetu u nemuslimanskim sredinama ne žive najbolje dobri ljudi nego oni koji su sve osim dobri?

Izađi bolan malo iz svog trening kampa i interesiraj se za upoznavanje ostaliog svijeta oko sebe.
Chagalj wrote:
Chagalju, religija nije dokazana činjenica, nego se zasniva isključivo na vjerovanju, a vjerovati nije = znati.
ono sto islam pripovjeda mnogo toga je dokazno kao cinjenica, a mnoge stvari nisu, ali nisu dokaze da su neistina, znaci spada u domen vjerovanja.

ali opet se vracamo na isto, ako dokazes sebi da je Kuran od Boga onda sa pravom vjerujes, ako nedokazes, onda je to slijepo vjerovanje ili nevjerovanje.
Pa eto vidiš, o tome ti i govorim cijelo vrijeme. Opet dođeš na to da je u pitanju vjerovanje a ne nepobitna činjenica. A ti sve što je u Islamu pokušavaš prodati kao apsolutnu i nepobitnu istinu. I vidiš, kažeš ''dokažeš sebi'', OK, dokazuj ga sebi i vjeruj koliko hoćeš, ali nemoj vršiti pritisak na druge da ga i oni moraju dokazati sebi a nedokazivanje obavezno smartati zabludom, jer i ti si sa njihove perspektive isto u zabludi. Nemoj svoje stavove izdizati iznad tuđih.

Moj Chagalj, sve ovo ti govorim samo sa jednim razlogom, da skontaš da šanse za tačnost stava koji se ne poklapa s tvojim nisu obavezno 0%, a da šanse za tačnost tvog stava nisu obavezno 100%. U tačnost svog stava možeš se sa sigurnošću uvjeriti tek nakon smrti, a isto vrijedi i za sve ostale učesnike ovdje, uključujući i mene.
Bujrum majstore

#3803 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Mi smo Chagalj, Chagalj smo mi.

Covjek je zaista otkrovljenje, bar za mene.
Ne znam, da hocu trolati ja bih probao nesto slicno al ne bih mogao bas onako hard core,
ko sa trake i suludo, proletila bi mi koja smisljena.
I onda se fakat ljudi uhvate u raspravu snjim, dobro je neko primjetio.
Sampion, nisi ti sampion, Chagalj je SAMPION!
belfy

#3804 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

nasa wrote:
belfy wrote:eto nas zajedno na istoj strani. meni je to jako lijepo procitati, samo kako ces ti onda protiv Kurana I islama opcenito?

ovakav ljudski stav je sasvim razumljiv, samo sto se kosi sa religijom. upravo to ne predstavlja problem "nama", nego "drugoj strani". bas kao sto ti sada kazes. ti bi se sada slozila da se to izbaci, ali "knjiga za sva vremena".... kako?
Pricali smo o poligamiji ranije, to je izbor, ne bih to uopce zabranila i zadrzala bih bic. :D
Ali nije to poenta, ne ovisi evolucija, napredak, razvoj covjeka...kako hoces ...od mene niti od onih koje vidis da koce...Historija je jednostavna, nije potrebna vecina, nije potrebno da svi dodjemo do istih uvjerenja, otkrica i sl. nekad je dovoljan i jedan covjek da preokrene sve...
nije bas da je do jednog covjeka. jedan covjek moze imati ideju, moze biti neko ko ce pokrenuti stvari, ali je potrebno da ga ostali prate. to znaci da ce isti prihvatiti ideju, a ako je ideja daleko progresivna tesko da ce biti shvacena od prosjecne populacije. dakle i ljudi u okruzenju moraju biti progresivni da bi se promjena desila. ako okolina nije takva onda ce pojedinac sa naprednim idejama biti jednostavno neshvacen i/ili odbacen i ignorisan.
nasa

#3805 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Ali nije tako, nije da je trebalo puno ubjedjivanja kad su otkrili da je bolje koplje od zeljeza nego od bronze isto kao sto danas ne trebas puno da objasnjavas da je iphone5 bolji od neke nokije iz devedesetih...

Mi ponekad izdvojimo jedan segment razvoja covjeka i njegove proslosti te onda to vrjednujemo po razlicitim kriterijima.Tako se u ovim raspravamo izdvoji religija koja se u zavisnosti od licnih sklonosti procjenjuje ovako ili onako iako to vrlo cesto ne odgovara onom sto mi znamo.
Religija je sastavni dio razvoja covjeka od pocetaka cijele ljudske price, ipak konstantno biljezimo promjene...ne zivimo kao prije 100 000 g. ne zivimo ni kao prije 1000. itd.
Nije smetalo hiljadama godina , nije smetalo da mi od covjeka koji u strahu oblijece oko vatre dodjemo do tipkanja na racunaru ...to je tako...
dustaban

#3806 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

nasa wrote:Ali nije tako, nije da je trebalo puno ubjedjivanja kad su otkrili da je bolje koplje od zeljeza nego od bronze isto kao sto danas ne trebas puno da objasnjavas da je iphone5 bolji od neke nokije iz devedesetih...
... ali neki jos nisu skontali da je pipa bolja od ibrika ili cak plasticne boce! Znate vec na sta mislim.
:mrgreen:

Nasa, @nasa, nije tebi lako. Moras kadsto braniti neobranjivo tj. religiju.
Religija je otisla u corsokak bas po pitanju polovicnog usvajanja novog i modernog. I to ju e dovelo u tesku kontradikciju. Tako imamo hi-tec rjesenja u dzamijama i plasticne boce u chenifama, muslimane koji idu najnovijim airbusom na hadz i istovremeno kolju janjad u avliji...

:?
Beli_Orao

#3807 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Beli_Orao »

A pogotovo je smesno kad Popadije kazu da je Homoseksualnost veliki greh. Mislim nije da sam ja gej haha ali po Bibliji znam da svako ima pravo na svoj put i misljenje.
sigh

#3808 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:Ali nije tako, nije da je trebalo puno ubjedjivanja kad su otkrili da je bolje koplje od zeljeza nego od bronze isto kao sto danas ne trebas puno da objasnjavas da je iphone5 bolji od neke nokije iz devedesetih...

Mi ponekad izdvojimo jedan segment razvoja covjeka i njegove proslosti te onda to vrjednujemo po razlicitim kriterijima.Tako se u ovim raspravamo izdvoji religija koja se u zavisnosti od licnih sklonosti procjenjuje ovako ili onako iako to vrlo cesto ne odgovara onom sto mi znamo.
Religija je sastavni dio razvoja covjeka od pocetaka cijele ljudske price, ipak konstantno biljezimo promjene...ne zivimo kao prije 100 000 g. ne zivimo ni kao prije 1000. itd.
Nije smetalo hiljadama godina , nije smetalo da mi od covjeka koji u strahu oblijece oko vatre dodjemo do tipkanja na racunaru ...to je tako...
Zavisi kako gledas na pocetak ljudske price. Neki naucnici kazu da su jezik, agrikultura, brakovi itd mnogo stariji nego religija. Upitno mi je da je bila sastavni dio zivota od pocetka. Religija je poprilicno mlada pojava. :thumbup: Religija u sustini smeta. Mozda se na prvi pogled ne cini tako ali u sustini jeste. Cuo sam jedno zanimljivo poredenje od jednog popularnog ateiste, kao da je religija poput nekog neopasnog otrova. Nece te ubiti ali u sustini nije dobro. Ja predvidjam religiji sudbinu Aja Sofije. :)
nasa

#3809 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Cuj poprilicno mlada pojava, ma daj @sigh...odavno ja nemam volju za ubjedjivanjem, izaberi kojeg zelis naucnika I nek ti objasni ono sto je vec objasnjeno ako je tvoj cilj dobiti odgovor koji zelis, a ne istinu.Pricamo o covjeku koji jos nije ispekao odrezak ali pronalizimo oblike religioznosti, hajd uguglaj paleolit pa mi opet reci da je religija mlada pojava...Kakva covjece agrikultura, to je neolit.
Misa mu ovo se uci u osnovnoj skoli, samo sto mi slabo da cemo pronaci nesto novo o tim pocetcima pa se sad mozemo do iznemoglosti baviti teorijama. Tako je moguce da su nas I vanzemaljci poducavali e takav si upravo sad ti odgovor dao...
NIN

#3810 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

nasa wrote:Cuj poprilicno mlada pojava, ma daj @sigh...odavno ja nemam volju za ubjedjivanjem, izaberi kojeg zelis naucnika I nek ti objasni ono sto je vec objasnjeno ako je tvoj cilj dobiti odgovor koji zelis, a ne istinu.Pricamo o covjeku koji jos nije ispekao odrezak ali pronalizimo oblike religioznosti, hajd uguglaj paleolit pa mi opet reci da je religija mlada pojava...Kakva covjece agrikultura, to je neolit.
Misa mu ovo se uci u osnovnoj skoli, samo sto mi slabo da cemo pronaci nesto novo o tim pocetcima pa se sad mozemo do iznemoglosti baviti teorijama. Tako je moguce da su nas I vanzemaljci poducavali e takav si upravo sad ti odgovor dao...
Religioznost, tacnije, duhovnost je sastavni dio Homo sapiensa oduvjek. Cak postoje jako realne indicije da su i neandertalci bili duhovna bica. E sad, ako cemo o religiji kao instituciji onda jeste relativno mlad drustveni fenomen jer se organizovane institucije, u koju spada i religija, pojavljuju tek osnivanjem naselja, tj. kad je covjek presao na sjedilacki nacin zivota. To se desilo pojavom poljoprivrede.
sigh

#3811 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:Cuj poprilicno mlada pojava, ma daj @sigh...odavno ja nemam volju za ubjedjivanjem, izaberi kojeg zelis naucnika I nek ti objasni ono sto je vec objasnjeno ako je tvoj cilj dobiti odgovor koji zelis, a ne istinu.Pricamo o covjeku koji jos nije ispekao odrezak ali pronalizimo oblike religioznosti, hajd uguglaj paleolit pa mi opet reci da je religija mlada pojava...Kakva covjece agrikultura, to je neolit.
Mislio sam na organizovanu religiju, moja greska :)
nasa

#3812 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

@dustaban kakve veze ima to sto ti pises s onim sto sam ja napisala.

@Nin E upravo to.Neandertalac je nosilac paleolitske culture I cak tu nalazimo tragove, duhovnosti izrazene u nekim materijalnim ostacima prvih crteza, kultnih obreda itd.Tako da dvojbe nema ako picamo o Homo sapiens...

Ali cak ni to nije vazno, ako oni kao ateisti drze religiju, danasnju, kao rezultat procesa evolucije prvobitnih oblika religioznosti, a drze jer nemoj @sigh sad da te vracam na tvoju temu koje je jos aktivna u kojoj cak obrazlazes taj process, onda ne moze se u analizi izignorisati njeno prisustvo ili pripisati tamo nekim ....Covjek se razvijao uz religiju, bila je prisutna, to su cinjenice....
Meni je cak lakse braniti teoriju da se iznenada pojavljuje, znam da ti shvatas o cemu pisem ....
nasa

#3813 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

sigh wrote:
Mislio sam na organizovanu religiju, moja greska :)
Pa to je posljedica razvoja, mnogo toga ce ubrzano razvijati iz prostog razloga jer imas kokos pored sebe I ne moras cijeli dan da skces okolo s kamenom bodljom da bi nesto ulovio, tako ce izradjivati I ljepsi nakit, razvija se izrada keramike itd.Helem, imaju vise vremena...Ali mozemo se nastaviti dopisivati oko nebitnih kategorizacija onog sto je jasno kao dan da bi izbjegao zaista sagledati razvoj religioznosti kod covjeka. :mrgreen:
AleksoMKD

#3814 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by AleksoMKD »

Beli_Orao wrote:A pogotovo je smesno kad Popadije kazu da je Homoseksualnost veliki greh. Mislim nije da sam ja gej haha ali po Bibliji znam da svako ima pravo na svoj put i misljenje.
Meh, gejovanje, t.j. zabrana istog nije u 10 zapovesti.
Po tome kada je komsija ljubomoran na moj novi biciklo on pravi veci greh nego da se pederise.
Ali Kemal

#3815 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Vjernici nikako da objasne zasto ubijaju jedni druge samo zato sto ne pripadaju istoj religiji,
pa cak i kada pripadaju istoj, ali se razlikuju neka tumacenja, opet se medjusobno ubijaju. :oops:
animals

#3816 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Ali Kemal wrote:Vjernici nikako da objasne zasto ubijaju jedni druge samo zato sto ne pripadaju istoj religiji,
pa cak i kada pripadaju istoj, ali se razlikuju neka tumacenja, opet se medjusobno ubijaju. :oops:
Pa pise im tako, u njihovim knjigama, koje mozes tumaciti po zeljama..
S4mpion

#3817 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:Vjernici nikako da objasne zasto ubijaju jedni druge samo zato sto ne pripadaju istoj religiji,
A zašto se ljudi ubijaju, svi isti ili im je samo malo drugačija boja kože, a ubijaju se? :D
S4mpion

#3818 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by S4mpion »

animals wrote:
Pa pise im tako, u njihovim knjigama, koje mozes tumaciti po zeljama..
Po željama?

Garant te je ISIL podučavao tome. :D
Hajvan

#3819 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Hajvan »

vjera možda i jeste potrebna, no za religije nisam nimalo ubjeđen da jesu!
dustaban

#3820 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

Hajvan wrote:vjera možda i jeste potrebna, no za religije nisam nimalo ubjeđen da jesu!
:thumbup:
IcedMFEarth

#3821 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Kako se sad Neandertalci uklapaju sa pričom o Ademu ? :D
NIN

#3822 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

IcedMFEarth wrote:Kako se sad Neandertalci uklapaju sa pričom o Ademu ? :D
U kontekstu bili su i drugi narodi prije vas koje je Alah unistio..., mada se ne radi o narodu nego o podvrsti ipak, podloznost nauka, u ovom slucaju islamskog, interpretaciji je jako solidna alatka u apologetici tako da spocitavanje druge Homo vrste Ademskom mitu o stvaranju ne pije bog zna vode. :)
harač

#3823 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

a šta ako se pokaže da su se neandertalci prošvalerali sa ovim sapiensima... jel i to uništenje...sam se *ebo sam se ubio?
nasa

#3824 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

ili

Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan?

uglavnom, uklopi se...
realno tesko da cemo mi nesto puno vise znati o Neandertalcu, svakako, s obzirom da smo ograniceni na materijalne izvore koji su takvi kakvi jesu odnosno i sami cesto podlozni razlicitim interpretacijama
sigh

#3825 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

nasa wrote:
Pa to je posljedica razvoja, mnogo toga ce ubrzano razvijati iz prostog razloga jer imas kokos pored sebe I ne moras cijeli dan da skces okolo s kamenom bodljom da bi nesto ulovio, tako ce izradjivati I ljepsi nakit, razvija se izrada keramike itd.Helem, imaju vise vremena...Ali mozemo se nastaviti dopisivati oko nebitnih kategorizacija onog sto je jasno kao dan da bi izbjegao zaista sagledati razvoj religioznosti kod covjeka. :mrgreen:
Ne znam Naso, meni je sporna ta religija danas, kako god se razvila. Uredu spiritualnost, pa i da neko vjeruje u visi smisao postojanja. Ali mi imamo nesto sto naredjuje kako treba da izgleda zivotni stil, nesto sto osudjuje ljude zbog seksulane orijentacije, nesto sto svjesno potice pripadnike skupine da mrze druge jer ne vjeruju u isto sto i oni. Ok, ti mozes meni reci da me tolerises kao ateistu. Ali hajmo malo realno, po Kuranu ja sam "onaj sto skriva istinu". Neko ko doslovno tumaci Kuran i totalno je predan toj vjeri, u startu mene nece tolerisati. Citao sam o nekim istrazivanjima, prema kojima jihadisti, islamisti i konzervativni muslimani cine 20 % muslimaske populacije na svijetu. Tih 20 % posto podrzava i odobrava odsijecanje glava nevjernicima.Ako uzmemo broj mislimana na svijetu, to znaci da preko stotinu miliona ljudi zeli moju smrt jer ne vjerujem u ono sto oni misle da je ispravno. Kako pretpostavljena apsolutna istina moze natjerati ovoliki broj ljudi na ovo misljenje, meni je van pameti. Mislim onako se zamislim i kontam kakve to veze ima sa spiritualnoscu, onakvoj koju mi spominjemo u kontekstu razvoja !? :-) Razne slobode i ljudska prava su fakticki sporna u Islamu. Jednostavno su nezamisliva. Da stvar bude jos gora. Za sve te tvrdnje i opravdanost vjerovanja u iste ne postoji nijedan objektivni dokaz. I tu razumijem da vjernici vide neke dokaze i razloge, ali to je opet nije objektivno. :thumbup:
Locked