Islam - pitanja i odgovori
-
sekerbay
#3801 Re: Islam - pitanja i odgovori
Inače, to je mišljenje većine(tešehud, selam desno, dvije sedzde, opet tešehud, pa selam desno i lijevo i to je kompletna procedura) kod grešaka u namazu. Iako ima i mišljenje, a to je koliko mi je poznato i mišljenje ivz, da se čitav namaz ponavlja.
Moje je mišljenje da ne treba jer imamo sahih predaju koja kaže da je Poslanik, s.a.v.s samo završavao a nije ponavljao
Moje je mišljenje da ne treba jer imamo sahih predaju koja kaže da je Poslanik, s.a.v.s samo završavao a nije ponavljao
- harač
#3802 Re: Islam - pitanja i odgovori
jesmo li još na islamskoj ideji robovlasništva kao alternativi izbjegličnog smješata, ili je ta rasprava okončana 
- vazi
#3803 Re: Islam - pitanja i odgovori
Hvala jos jednom .sekerbay wrote:Inače, to je mišljenje većine(tešehud, selam desno, dvije sedzde, opet tešehud, pa selam desno i lijevo i to je kompletna procedura) kod grešaka u namazu. Iako ima i mišljenje, a to je koliko mi je poznato i mišljenje ivz, da se čitav namaz ponavlja.
Ima to u ilmihalu al mi osto u Bosni.
Ponoviti namaz ako vrijeme dozvoljava ali ako npr dodem s posla i caskom ugrabim aksam prije jacije pa nemam kad ponavljati..
-
sekerbay
#3804 Re: Islam - pitanja i odgovori
Uvažena sestro, islam je vrlo jednostavan.vazi wrote:Ponoviti namaz ako vrijeme dozvoljava ali ako npr dodem s posla i caskom ugrabim aksam prije jacije pa nemam kad ponavljati..
Ne zuri i ne otežavaj sama sebi.
Od možda i najjačeg poznavaoca ove vjere, ibn abbasa, r.a. imamo predaju da je božiji poslanik, s.a.v.s sastavljao podne i ikindiju U MEDINI bez da je prijetila neka opasnost.
Dakle, odahni, odmori, pa sastavi akšam i jaciju.
Allah voli kad koristimo olakšice koje nam je dao.
- Idemedosumom
#3805 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znači nisu samo mrske Šiije ti koji sastavljaju namaze 
- славянин
#3806 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da, jasno je svima da je rob ustvari povlastena pozicija.A robinje uzivaju u seksu sa vlasnicima jer biti u istoj maloj kuci je kao perom golicati - a da ti neko zabrani da se smijes.harač wrote:jesmo li još na islamskoj ideji robovlasništva kao alternativi izbjegličnog smješata, ili je ta rasprava okončana
Sada smo trenutno na koliko puta lijevo a koliko outa desno zeli Bog da se okrene glava kako bi prihvatio molitvu.
-
sekerbay
#3807 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sastavljanje namaza(podne i ikindija, akšam i jacija) je sunnet i olakšica ovom ummetu.Idemedosumom wrote:Znači nisu samo mrske Šiije ti koji sastavljaju namaze
Predaja koju sam postavio je vjerodostojna i nalazi se u sahihu.
A ti si musliman koji odgovara na pitanja?славянин wrote:Da, jasno je svima da je rob ustvari povlastena pozicija
- Idemedosumom
#3808 Re: Islam - pitanja i odgovori
Treba temu malo 
- Towelie
#3809 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jel mogu ja nekako odgovarati na pitanja? Kad sam otvorio temu, bio sam musliman, vise nisam. Jesam li izbubio to pravo zbog riddeta ili se pika bilo ciji odgovor ako je ispravan? 
-
sekerbay
#3810 Re: Islam - pitanja i odgovori
Naopaka država, naopak forum, naopaka i temaTowelie wrote:mogu ja nekako odgovarati na pitanja?
- Towelie
#3811 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nemam ja želju da odgovaram na pitanja sada, vise sam hteo videti jel vam preca istina ili glas prijatelja iz religijske skupine. Drago mi je da je ovo prvo.sekerbay wrote:Naopaka država, naopak forum, naopaka i temaTowelie wrote:mogu ja nekako odgovarati na pitanja?dakle, moreš. Kad si već zagrijan da odgovaraš, dedera nam postavi ajete koji govore o roblju
A ajete o ropstvu mozes dosta lako pronaći, nisu oni nikakva tajna. Cak se ni hazreti Smrcak nije protivio tome da ajeti postoje, vec ih je pokusao opravdati.
- Snake Eyes
#3812 Re: Islam - pitanja i odgovori
kliknuh na ovu temu nakon ne znam ni sam koliko dugo vremena kada vidi čuda, nekada drčni forumski propovjednik sada kaže nije više musliman, šta bi, kada bi?Towelie wrote:Jel mogu ja nekako odgovarati na pitanja? Kad sam otvorio temu, bio sam musliman, vise nisam. Jesam li izbubio to pravo zbog riddeta ili se pika bilo ciji odgovor ako je ispravan?
- Towelie
#3813 Re: Islam - pitanja i odgovori
Samo mi reci jel ti bese onaj forumas koji mi je pre mozda dve godine prorekao ovo?Snake Eyes wrote:kliknuh na ovu temu nakon ne znam ni sam koliko dugo vremena kada vidi čuda, nekada drčni forumski propovjednik sada kaže nije više musliman, šta bi, kada bi?Towelie wrote:Jel mogu ja nekako odgovarati na pitanja? Kad sam otvorio temu, bio sam musliman, vise nisam. Jesam li izbubio to pravo zbog riddeta ili se pika bilo ciji odgovor ako je ispravan?
Mislim da jesi bas ti, zapamtio sam nadimak.
- Snake Eyes
#3814 Re: Islam - pitanja i odgovori
Men' se čini da jesamTowelie wrote:Samo mi reci jel ti bese onaj forumas koji mi je pre mozda dve godine prorekao ovo?Snake Eyes wrote:kliknuh na ovu temu nakon ne znam ni sam koliko dugo vremena kada vidi čuda, nekada drčni forumski propovjednik sada kaže nije više musliman, šta bi, kada bi?Towelie wrote:Jel mogu ja nekako odgovarati na pitanja? Kad sam otvorio temu, bio sam musliman, vise nisam. Jesam li izbubio to pravo zbog riddeta ili se pika bilo ciji odgovor ako je ispravan?![]()
Mislim da jesi bas ti, zapamtio sam nadimak.
-
sekerbay
#3815 Re: Islam - pitanja i odgovori
Znao samTowelie wrote:Nemam ja želju da odgovaram na pitanja sada
Ako je istina, zašto je ne slijedišTowelie wrote:vise sam hteo videti jel vam preca istina ili glas prijatelja iz religijske skupine
Et, kad budeš raspoložen, postavi nam te ajete pa da vidimo šta se to veli.
Nego, šta te je odvojilo od islama? Kontam da nije neprimljena dova.
I da, tvoj kufr je opasan. On nije isti kao kod onoga koji kaže da ga religije ne zanimaju ili koji smatra da nije dobio dovoljno jak dokaz.
Ti se svjesno ismijavaš sa Allahom, a On ne prelazi preko sličnih ispada. To je moje misljenje, a vidjet ćemo kako će se to završiti.
- Towelie
#3816 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma jesi.
Eto imas satisfakciju da si bio u pravu jos tada. 
- славянин
#3818 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pitanje je bilo nevezano za Islam - tako da naravno dajem si zapravo da odgovorimsekerbay wrote:Sastavljanje namaza(podne i ikindija, akšam i jacija) je sunnet i olakšica ovom ummetu.Idemedosumom wrote:Znači nisu samo mrske Šiije ti koji sastavljaju namaze
Predaja koju sam postavio je vjerodostojna i nalazi se u sahihu.
A ti si musliman koji odgovara na pitanja?славянин wrote:Da, jasno je svima da je rob ustvari povlastena pozicija
-
sekerbay
#3819 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mogu li ovdje odgovoriti na pitanje koje si postavila na temi lj&s?Zejnep wrote:Svašta.
Islamski stav je da nema braka bez babine dozvole.
Imaju izuzeci i ekstremni slučajevi u kojima se ipak treba posavjetovati sa šejhom.
Pogledaj naslov, trolingeru.славянин wrote:Pitanje je bilo nevezano za Islam
- славянин
#3820 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pogledaj pitanje sejhesekerbay wrote:Mogu li ovdje odgovoriti na pitanje koje si postavila na temi lj&s?Zejnep wrote:Svašta.
Islamski stav je da nema braka bez babine dozvole.
Imaju izuzeci i ekstremni slučajevi u kojima se ipak treba posavjetovati sa šejhom.Pogledaj naslov, trolingeru.славянин wrote:Pitanje je bilo nevezano za Islam
harač » 15/01/2018 21:16
jesmo li još na islamskoj ideji robovlasništva kao alternativi izbjegličnog smješata, ili je ta rasprava okončana
Covjek je lijepo pitao dokle smo dosli sa temom koju smo poceli par stranica pa je i dobio odgovor
- Zejnep
#3821 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tema je šprdnja. I gore od šprdnje. I treba je zamandaliti.
-
sekerbay
#3822 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesam baksuz, svaka me ignoriše

-
zijancer
#3823 Re: Islam - pitanja i odgovori
ne treba, odgovoreno je na sve upitnikeIdemedosumom wrote:Treba temu malo
- Towelie
#3824 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto je sprdnja? Ovo je ipak forum, a ne zvanicna stranica Rijaseta pa da ti neko izdaje fetve. Ovde nesto pitas ili odgovoris ako te zanima, kako si i sama videla moze o Islamu, a moze i o cemu ti je cejf.Zejnep wrote:Tema je šprdnja. I gore od šprdnje. I treba je zamandaliti.
- Irsar
#3825 Re: Islam - pitanja i odgovori
Simpatično da tako misliš.TLR wrote:Tako je. Ćafir, kaurin, nevjernik, ateista (kažu panteista).славянин wrote: Cafircino jedna
Nikad robom!