Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
peletiisamopelet wrote:
Mali je broj servisera sto nesto znaju, oni su tu samo na papiru. i to sto podesavaju su sve fabricka podesavanja, sto ne znaci da su najbolja, cak stovise strucan serviser ih skoro sve promjeni. i kada se mijenja pelet u 90% slucajeva se mjenjaju i parametri.
Ne mozemo to generalizovati. Mozda nisu svi prosli obuke(ako nista drugo makar neka pojasnjenja) ipak nesto znaju jer se susreci sa tim problemima svakodnevno.
Ja u svog servisera imam puno povjerenje u suprotnom bi trazio drugog.
Naravno da su tvornicke postavke najbolje(ili one koje je serviser postavio) a samo oni sa istancanim osjecajem mogu te postavke stelovati ili oni koji imaju slobodnog vremena pa da stoje satima pored kotla.
Meni, kako su postavljene tvornicke postavke nikada ih nisam mjenjao ali nikada nisam ni imao problem. Vjerujem da bi se moglo malo ustimavati u zavisnosti od kvaliteta peleta.
Kondenzator wrote:
Tako je. Da see i ja nadovezem. Muku smo mucili sa gasenjem peci dok nisam provalio da mogu pojacat ventilator tj obrtaje sa 1400 na 2000 od max 2200. Od tada nemam problema ni sa peletom koji ostavlja vise sljake.
Kako se odrazavao taj problem ''sa gasenjem peci''?
Ventilator odnosno obrtaje su odredili proizvodjaci na osnovu brzine puza odnosno dostave peleta i pauze izmedju dva puza.
Ako si zadovoljan sto si tako rijesio problem, neka tako ostane ali moras isto znati da povecanjem broja obrtaja toplota brze izlazi iz kotla na dimnjak kao neiskoristena sto nije cilj.
Na mom kotlu sve te parametre je postavio serviser prilikom pustanja u rad i nikada nisam to mijenjao. Znam da se to sve moze nastimavati ali ipak mislim da oni bolje znaju koji su parametri najbolji. Znam da na to najvise utice kvalitet peleta koji je kod nas promjenljiv.
Problem se odrazavao na nacin da sljaka sa resetke nije mogla biti otpuhana jer bude krupnijih komada. Tako fa se pec zagusi, a ja moram izvadit resetku i udarit od pod ili necim kucnut da spadne sljaka. Kako sam pojacao obrtaje ventilator otpuse sljaku sa resetke.
Fa li je veca potrosnja? Moguce, ali nisam primjetio.. moguce sto je ova zima vrlo blaga.
Kako sam presao na pelet iz dimnjaka mi izbijaju grozne smedje fleke??
Radi se o starom dimjaku od cigle, dok sam lozio drva nije nista izbijalo? Dimnjak nema zastitu od kise pa cu cim vrijeme dopusti nabaviti kakvu kapu za dimnjak jer se fleke inteziviraju kad je kisa.
Kako sanirati ove smedje fleke, zena me izludjuje?!
profatr wrote:Kako sam presao na pelet iz dimnjaka mi izbijaju grozne smedje fleke??
Radi se o starom dimjaku od cigle, dok sam lozio drva nije nista izbijalo? Dimnjak nema zastitu od kise pa cu cim vrijeme dopusti nabaviti kakvu kapu za dimnjak jer se fleke inteziviraju kad je kisa.
Kako sanirati ove smedje fleke, zena me izludjuje?!
Hvala
Nije nimalo jednostavan problem. Tebi se rastvara(topi) stara smola koja se natalozila na zidove dimnjaka ranije. Ne znam je si li cistio dimnjak ali detaljno?
Moguce da imas ''dzepove'' u unutrasnjosti dimnjaka(prilikom zidanja) gdje se nakupila cadj pa kada kisa pada to rastvara i zidovi upijaju.
Sta bi ja uradio, dobro ocistio dimnjak(dimnjacar), natkrio ga nekom kapom, kroz postojeci dimnjak provukao drugi limeni za novu pec na pelet.
Uplatu izvrsio u novembru a trebali isporuciti u toku januara. Evo proslo pola mjeseca oni ne vrse isporuku. Navodno im je nedavno bila pokvarena traka za pakeraj, a prosle godine odmah na pocetku januara bilo smrzlo postrojenje .... uvijek neke nebuloze.
Uplatio još jesenas pelet od FEKRY-a a danas dobio mješavinu Fekry-a i HIFA.
Kupujmo domaće, kupujmo QRC više. Dabogda još više pala cijena peleta pa da im sav istruhne.
Uplatio još jesenas pelet od FEKRY-a a danas dobio mješavinu Fekry-a i HIFA.
Kupujmo domaće, kupujmo QRC više. Dabogda još više pala cijena peleta pa da im sav istruhne.
Druze isti potpuno pelet, samo je druga ambalaza. a taj fekry pelet je u hifinoj ispostavi (eurostil) u septembru bio 285km tona sa dostavom, a pelet super kvalitete sa garancijom i hifinim logom 310km sa dostavom. a potpuno isti pelet.
black64 wrote:koliko kg peleta po danu je potrebno da se grije 70-80 m2
Izvini sto necu biti od neke koristi ali pitanje ti je otprilike kao da pitas koliko je benzina ili dizela potrebno da se predje 70 ili 80 km. Ja se na pelet grijem drugu godinu za redom a iz svog ukupnog iskustva....pa racunaj na jednu vrecu dnevno minimalno (ako si ikad i po kojem pitaniu pretrazivao internet vidio si da koliko je korisnika necega toliko je i razlicitih misljenja. Ono sto je sigurno je da ces pravu istinu znati tek posto eventualno instaliras kotao ili kamin. Moje iskustvo je npr da mi trosi vise nego sto sam mislio prije nego sto sam uveo grijanje na pelet).
Ono sto je moje pitanje za forumase je - kako vam je postavljen kapacitet dozatora? Kod mene je dugo bio na 410 gr/min ali sada sam to smanjio na 340 gr/min jer mi tako ubqcuje nesto cesce a sa 410 nemam snagu plamena kao ranije? Kotao je snage 25kw (trenutno podesen na max 22 kw)....
black64 wrote:koliko kg peleta po danu je potrebno da se grije 70-80 m2
Izvini sto necu biti od neke koristi ali pitanje ti je otprilike kao da pitas koliko je benzina ili dizela potrebno da se predje 70 ili 80 km. Ja se na pelet grijem drugu godinu za redom a iz svog ukupnog iskustva....pa racunaj na jednu vrecu dnevno minimalno (ako si ikad i po kojem pitaniu pretrazivao internet vidio si da koliko je korisnika necega toliko je i razlicitih misljenja. Ono sto je sigurno je da ces pravu istinu znati tek posto eventualno instaliras kotao ili kamin. Moje iskustvo je npr da mi trosi vise nego sto sam mislio prije nego sto sam uveo grijanje na pelet).
Ono sto je moje pitanje za forumase je - kako vam je postavljen kapacitet dozatora? Kod mene je dugo bio na 410 gr/min ali sada sam to smanjio na 340 gr/min jer mi tako ubqcuje nesto cesce a sa 410 nemam snagu plamena kao ranije? Kotao je snage 25kw (trenutno podesen na max 22 kw)....
Ovo za potrošnju ste dobro rekli.
Kako se provjerava i mijenja kapacitet dozatora? Zašto se mijenja? Kod mene je Thermoflux 25 KW i kako sam je uključio prije tri godine ništa ne mijenjam osim sto kad je minus podignem T na 70.
adoadop wrote:
Ovo za potrošnju ste dobro rekli.
Kako se provjerava i mijenja kapacitet dozatora? Zašto se mijenja? Kod mene je Thermoflux 25 KW i kako sam je uključio prije tri godine ništa ne mijenjam osim sto kad je minus podignem T na 70.
Pa primjetio sam da mi je snaga plamena nesto manja i imao sam osjecaj kao da ne dobija dovoljno peleta pa sam se malo igrao sa tim postavkama...inace kod mene je doslo podeseno na 410 gr a negdje na nekom forumu sam citao da je kod nekog podeseno na oko 300 pa sam mislio da mozda ima neko pravilo snaga peci/doziranje...
Uz to sve kod mene je lokalni, manje poznat proizvodjac pa je drugacija automatika i softver nego kod centrometala, thermofluksa ili kovana...
Ali ako ima toliko dobru izolaciju da se ne pali preko noci, da mu ne ishladi, kako je onda 3 vrece potrosio za dan..? Mislim ja imam izolaciju isto ali kotao se pali i po danu i po noci, termostat je u hodniku i on regulise...a cinjenica je da mi je radila bas konstantnije ovih dana, sto je ocekivano...