Kikibombona wrote:
Moj jezik je bosanski i nemam djecu. Medjutim, imam druga koji zeli da u knjizici njegovog djeteta pise BHS. Ja branim njegovo pravo i prava svih gradjana. Isto tako branim pravo Sejdica i Fincija da budu birani.
Zasto tebi smeta da djetetu moga druga pise BHS u knjizici? Ne kontam tu agresivnost prema drugima i drugacijim.
Zato sto za tim realno nema potrebe pored vec ovoga sto imamo. Ideja BiH ne pripada samo Bosnjacima, vec svima koji BiH vole, isto tako im pripada i bosanski jezik. Sutra cemo se dovoditi u situaciju da svak ko voli ovu zemlju raspravlja jeli veci patriota onaj koji sebe naziva Bosnjakom ili Bosancem ili zbog toga ko zove jezik bosanskim, a ko BHS ko zna vec cime jer fakat imamo nevidjenu tendenciju da nepotrebno raspravljamo o stvarima koje su realno nebitne u odnosu na pravo pojedinca da sto lakse obezbjedi sebi hrnau, pice, odjecu, pravo na posao, obrazovanje, zdrastvenu njegu ili krov nad glavom, zato je prece raspravljati ko sa koliko para prati djete u skolu i udzbenika.
Neki ljudi ocito ne citaju sta im se pise. Kao prvo vec sam po sebi sam drugaciji od mnogih ovdje, rodjen u Sa, porijeklo mi nije bosansko, pa ni bosnjacko, porodica mi s obje strane ima slozeno porijeklo, sto u pogledu nacije, etnickog i vjerskog backgrounda, plus mjesavina tone i kad mi kazes otkud agresivnost prema drugima i drugacijem bude mi smjesno, meni su razlike prihvatljive, ali ta prica da su djeca iz mjesanih porodica ugrozena nekim od tri jezika i da trebaju BHS radi toga degutantna. U mojoj porodici užoj su dva mjesana braka. Rasirimo li na potomke nase i rodjake tek postane sapunica. Nigdje ne rekoh da treba zabraniti nekome srpski ili hrvatski, svakako su ustavu ove zemlje, BHS u ovome obliku ne postoji i zasto ga promicati? Nije mi prihvatljivo da se neko zajebava sa suvisnim pitanjima i odgovorima i temama poput ove. Za mene svako ko voli Bosnu nema realan razlog da svoj jezik ne naziva bosanskim. Tako ga i sam nazivam.
Neka BHS dodje na temu onda kada i u ostatku BiH bude volje za to, a ne samo zato sto neko u KS misli da tako treba da bude i kada se u ostatku BiH bosanski izjednaci sa srpskim i hrvatskim onda nek sjednu i dogovore zajednicki naziv za jezik i skolski predmet, a do tada jok.
Ono sto je ocito upravo zbog nekih izjava koji su dali pojedinci iz NS ili iz SDP, SDA je nahranila vlastiti propagandni pogon. Zato je nepotrebno se pravdati a jos manje pristajati na igru o ovoj temi i pravda ti se od strane sestorke. Kao sto neko rece ovo se vec zakuhalo u proslom mandatu sada to sidro treba odbaciti i baviti se pravim temama s ovom se gubi energija da se sta bolje i konstruktivnije uradi.