Bili 5 km od Hame a nisu granate na grad ispalili-odmah im dodijeliti Nobelovu za mir kao kolektivu,sve drugo bi bilo sramotnosarajevoxxxx wrote:Bila je Nusra front 5 km od Hame mjesec dana. Ni u jeku najžeščih borbi ni jjedne granate nisu ispalili na centar grada. Sve grupe imaju oružje i te kako mogu granatirati civile, svaki dan mogu praviti masakre iste ili veće od onih režimskih.Herr Flick wrote:A pobunjenici ne ubijaju djecu i zene,oni su cvjećke i miroljubivi oslobodioci???
Zasto se izvlacis na patnje jadnog naroda,sve mi to znamo a ti i dalje po svom orgijas.Postavio sam ti pitanje a ti se izvlacis na patnje naroda![]()
Odgovori mi na pitanje ko je alternativa Assadu?? Evo podebljao sam riječ da bolje vidis
Sirija
-
elvedint
#37901 Re: Sirija
- Kikibombona
#37902 Re: Sirija
Komemoracija za stradalog Australca, YPG borca, Ashley Johnstona, Sidnej

Komemoraciju je organizovala kurdska zajednica u Australiji zajedno sa majkom stradalog borca
Pitanje za Saxxx i sljedbenike
Ko ce se sjecati Bosanaca koji su ostavili zivote u sirijskoj pustinji borece se pod ISILovom zastavom?

Komemoraciju je organizovala kurdska zajednica u Australiji zajedno sa majkom stradalog borca
Ko ce se sjecati Bosanaca koji su ostavili zivote u sirijskoj pustinji borece se pod ISILovom zastavom?
- DuckZz
#37903 Re: Sirija
Ne odgovaram zato što mislim da sam taj sljedbenik, ali ne znam zašto bi nekome bilo žao tih stranih boraca ?
Odgovorit ćeš pitanjem, zar mislim da su razmišljanja stranih boraca iz IS i YPG-a ista. To na kraju krajeva nije ni bitno, zanimljivije pitanje je, da li bi te osobe bile u Siriji ukoliko bi znali unaprijed da nikad neće uzeti pušku u ruke ?
Možeš ti pisati kilometarski tekst da postoji razlika u onome što oni rade, da ne rade ništa loše, i da se bore protiv ovih onih bla bla ... i šta onda ? Ispada da pola Evrope treba da ode u Siriju da ubija one koji cine zločine/nemoralne stvari itd. Ako je ovo pretjerano razmišljanje, pa zašto onda neki Amerikanac, Španac i ostala kompanija iz "perfect dream" država žele da napuste svoj život i idu ubijat iz svojih nekih razloga, nebitno da li su pozitivni ili ne.
Nije mi žao niti jednog stranca koji gine u Siriji, bez obzira za koju se stranu borio, jer ako cemo logično, rat će završiti kad jedna dominatna strana u zemlji pobjedi (politicki ili vojno, ili jedno i drugo), a to treba da bude narod te zemlje bez obzira da li pripada Sirijskoj vojsci, Slobodnoj vojsci, teroristima iz Al Nusre i kompanije itd ...
Iz ovog razloga ne podržavam i postavljam slike poginulih lidera Al Nusre, Hezbolaha, NDF vojske (stranog dijela) koji bez obraza pozivaju na strane borce. Ako ovo ne razumiješ onda nemamo šta dalje diskutovat.

Odgovorit ćeš pitanjem, zar mislim da su razmišljanja stranih boraca iz IS i YPG-a ista. To na kraju krajeva nije ni bitno, zanimljivije pitanje je, da li bi te osobe bile u Siriji ukoliko bi znali unaprijed da nikad neće uzeti pušku u ruke ?
Možeš ti pisati kilometarski tekst da postoji razlika u onome što oni rade, da ne rade ništa loše, i da se bore protiv ovih onih bla bla ... i šta onda ? Ispada da pola Evrope treba da ode u Siriju da ubija one koji cine zločine/nemoralne stvari itd. Ako je ovo pretjerano razmišljanje, pa zašto onda neki Amerikanac, Španac i ostala kompanija iz "perfect dream" država žele da napuste svoj život i idu ubijat iz svojih nekih razloga, nebitno da li su pozitivni ili ne.
Nije mi žao niti jednog stranca koji gine u Siriji, bez obzira za koju se stranu borio, jer ako cemo logično, rat će završiti kad jedna dominatna strana u zemlji pobjedi (politicki ili vojno, ili jedno i drugo), a to treba da bude narod te zemlje bez obzira da li pripada Sirijskoj vojsci, Slobodnoj vojsci, teroristima iz Al Nusre i kompanije itd ...
Iz ovog razloga ne podržavam i postavljam slike poginulih lidera Al Nusre, Hezbolaha, NDF vojske (stranog dijela) koji bez obraza pozivaju na strane borce. Ako ovo ne razumiješ onda nemamo šta dalje diskutovat.

-
sarajevoxxxx
#37904 Re: Sirija
Moj kiki jest bitna komemoracija, ja tebeKikibombona wrote:Komemoracija za stradalog Australca, YPG borca, Ashley Johnstona, Sidnej
Inače jesi vidio kako su pokopali kralja Saudije, tišina, tu i tamo neki čovjek, jedan kamen skroz skromno.
Umrli od toga ništa nema, a po uslamskom vjerovanju pred Bogom od koristi mu mogu biti samo njegova djela, nijet, namjera, za šta se borio itd.
- Kikibombona
#37905 Re: Sirija
Duck
Moje pitanje nije islo u tom pravcu.... Licno sam protiv ucesca stranih boraca u ratovima. Ima drugih nacina na koje se moze pomoci strana koju smatras ispravnom.
Poenta je da porodica poginulog australskog borca ima neku satisfakciju i olaksanje u golemoj tugi. Sa stradalim i porodicom stradalog se solidarise jedan narod. Jedan narod je zahvalan na pomoci i zrtvi. Jedan narod ce sutra podici spomen obiljezje i nazvati makar jednu ulicu u cast australskog borca. Njegova zrtva je ostavila trag za vjecnost.
Sta je sa bosanskim borcima koji su poginuli pod zastavom ISILa? Zna li se gdje im je mezar? Kakvu satisfakciju imaju njihove porodice? Da li im je iko zahvalan? Da li ce ih i kako ce ih zapamtiti historija? Da li ce ostati ikakav pozitivan trag iza njihove borbe?
Moje pitanje nije islo u tom pravcu.... Licno sam protiv ucesca stranih boraca u ratovima. Ima drugih nacina na koje se moze pomoci strana koju smatras ispravnom.
Poenta je da porodica poginulog australskog borca ima neku satisfakciju i olaksanje u golemoj tugi. Sa stradalim i porodicom stradalog se solidarise jedan narod. Jedan narod je zahvalan na pomoci i zrtvi. Jedan narod ce sutra podici spomen obiljezje i nazvati makar jednu ulicu u cast australskog borca. Njegova zrtva je ostavila trag za vjecnost.
Sta je sa bosanskim borcima koji su poginuli pod zastavom ISILa? Zna li se gdje im je mezar? Kakvu satisfakciju imaju njihove porodice? Da li im je iko zahvalan? Da li ce ih i kako ce ih zapamtiti historija? Da li ce ostati ikakav pozitivan trag iza njihove borbe?
- Kikibombona
#37906 Re: Sirija
Bitno je za njegove roditelje sa kojima jedan narod dijeli tugu. Taj narod je zahvalan i njihovog sina tretira kao heroja. To mora malo ublaziti bol i uciniti covjeka ponosnim. Prosto je fascinantno koliko su Kurdi zahvalni stranim borcima, koliko se suosjecaju sa porodicama stradalih.sarajevoxxxx wrote:
Moj kiki jest bitna komemoracija, ja tebeČovjek kada pogine najbitnije u svemu je da ga više nema. Bol je manja ako znaš za šta je poginuo, a pitanje motiva i razloga, bar toga ne fali ni jednoj strani. Svako će sebi nači ono što će ga utješiti.
Inače jesi vidio kako su pokopali kralja Saudije, tišina, tu i tamo neki čovjek, jedan kamen skroz skromno.
Umrli od toga ništa nema, a po uslamskom vjerovanju pred Bogom od koristi mu mogu biti samo njegova djela, nijet, namjera, za šta se borio itd.
Ovi sto su zivot polozili za ISIL ce ostati upisani crnim slovima u historiji covjecanstva. Njihova strana ce biti porazena, njihovi zivoti uzalud izgubljeni. Porodica ce osjecati vjecni stid jer je clan obitelji bio na strani jedne od najmonstruoznijih zlocinackih skupina. Danas ce malo ko priznati da mu je djed bio cetnik ili ustasa u 2SR. Ljudi osjecaju stid i uspomenu na crnu porodicnu mrlju nastoje izbrisati ili potisnuti.
- insomnia78
#37907 Re: Sirija
Kurdi u "prijateljskoj vatri" na sjeveru Iraka ubili jednog a ranili tri kanadska vojnikaKikibombona wrote:Bitno je za njegove roditelje sa kojima jedan narod dijeli tugu. Taj narod je zahvalan i njihovog sina tretira kao heroja. To mora malo ublaziti bol i uciniti covjeka ponosnim. Prosto je fascinantno koliko su Kurdi zahvalni stranim borcima, koliko se suosjecaju sa porodicama stradalih.sarajevoxxxx wrote:
Moj kiki jest bitna komemoracija, ja tebeČovjek kada pogine najbitnije u svemu je da ga više nema. Bol je manja ako znaš za šta je poginuo, a pitanje motiva i razloga, bar toga ne fali ni jednoj strani. Svako će sebi nači ono što će ga utješiti.
Ovi sto su zivot polozili za ISIL ce ostati upisani crnim slovima u historiji covjecanstva. Njihova strana ce biti porazena, njihovi zivoti uzalud izgubljeni. Porodica ce osjecati vjecni stid jer je clan obitelji bio na strani jedne od najmonstruoznijih zlocinackih skupina. Danas ce malo ko priznati da mu je djed bio cetnik ili ustasa u 2SR. Ljudi osjecaju stid i uspomenu na crnu porodicnu mrlju nastoje izbrisati ili potisnuti.
Radi se o pripadnicima specijalnih snaga koji rade na obuci kurdskih boraca
Izgleda da su pogodjeni tokom priblizavanja kontrolnom punktu
- Co0l
#37908 Re: Sirija
Normalno da ce bit zahvalni strancima kad su ih stranci i odbranili 
-
budza
#37909 Re: Sirija
hvala salik79 na iscrpnom odgovoru.
da te Allah nagradi.
teks je obiman. malo moram da proanaliziram, pa te mozda jos sta upitam.
da te Allah nagradi.
teks je obiman. malo moram da proanaliziram, pa te mozda jos sta upitam.
-
sarajevoxxxx
#37910 Re: Sirija
Najmonstruznija zločinačka skupina je sirijski režim.Daleko najviše zla su nanijeli sirijskom narodu.Prekršili su rezoluciju UN 2139 bacali na žene i djecu burad sa eksplozivom tešku 500 kg.Hrvatska vojska je samo jednu takvu bombu bacila čitav rat, a Asadov režim ih je bacio preko 5000.Milion ljudi držali u okruženju, desetine civila umrlo od gladi zbog neuhranjenosti.Oko 12 hiljada od posljedica mučenja u Asadovim zatvorima.Do temelja razorili cijele gradove.Kikibombona wrote:Bitno je za njegove roditelje sa kojima jedan narod dijeli tugu. Taj narod je zahvalan i njihovog sina tretira kao heroja. To mora malo ublaziti bol i uciniti covjeka ponosnim. Prosto je fascinantno koliko su Kurdi zahvalni stranim borcima, koliko se suosjecaju sa porodicama stradalih.sarajevoxxxx wrote:
Onda kako li će tek istorija pamtiti Amerikance koji su poginuli razarajući Irak 2003. zbog izmišljenog hemijskog oružja, usmrtivši na stotine hiljada Iračana, i još gore prouzrokovali mržnju i nastavak nasilja koji traje i dan danas na cijelom Bliskom istoku najviše zahvaljujući njima.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#37911 Re: Sirija
agent tajne sileKikibombona wrote:Komemoracija za stradalog Australca, YPG borca, Ashley Johnstona, Sidnej
nek je zagino debil iz onakvog rahatluka u australiji ono došlo da ubija po iraku
- Herr Flick
#37912 Re: Sirija
Znaci niko ne zna odgovor na pitanje ko je alternativa Assadu.Evo ja cu vam reci,alternative nema 
-
Bodkin
#37914 Re: Sirija
ja sam 5 puta to vec napisao. novi masakar i ubijeno troje. bez da umanjujem smrt tih ljudi, on onda umanjuje prave masakre ali dzaba pises. sta je onda smrt 5000 ljudiFantassin wrote:Vidim da ne ispustas rijec masakr sa tastature... znas li ti znaci rijec masakr? Npr. Kada neko gadja naoruzane babune avionom i pri tome pogine 5 civila (oko kojih se babuni cesto i kriju) jel tebi to spada pod masakr?
A velis "na jedan zlocin ISILa dodje 1000 sirijskog rezima", prvo to nema veze sa mozgom,drugo pokazuje koga direktno podrzavas,trece kada bi taj ISIL usao u bilo koji grad koji nije vecinom Sunitski bas me zanima sta ti mislis da bi se desilo,i cetvrto Kurdi su vec poceli sa probalazenjem i otkopavanjem zaostavstine ISILa tj masovnih grobnica druza,assiraca itd.ISIL je za jedan dan pogubio 1500 irackih vojnika koji nisu ni pruzali otpor i ti pokusavas da relativiziras zlocine.. prestai servirati ocite lazi i propagandu koja vrijeda zdrav razum.
- Herr Flick
#37915 Re: Sirija
Na stranici na fb Syrian Revolution je postavljena neka kompilacija bombardovanja i na 2:21 se pojavljuje snimak ovih dole sa youtube videa kako bjeze i njih se predstavlja kao civile,dakle ne vide se kako pucaju nego samo kako bjeze.Saxxxx mozes li mi objasnit ovo???? Jesu li oni legitimna meta ili su civili kako ih ova stranica predstavlja odnosno pokusava obmanut ljude??
https://www.facebook.com/video.php?v=10 ... 27&theater
https://www.facebook.com/video.php?v=10 ... 27&theater
-
joe_black
#37916 Re: Sirija
Herr Flick wrote:Znaci niko ne zna odgovor na pitanje ko je alternativa Assadu.Evo ja cu vam reci,alternative nema
Evo ja predlazem savoxxxx za buduceg predsjednika Sirije...Koliko se covjek brine za sirijske muslimane, brat bratu zasluzi je da bude alternativa Assadu
-
sarajevoxxxx
#37917 Re: Sirija
A Syrian businessman described as the “middleman” for oil deals between ISIS and Bashar al-Assad’s regime will be targeted for European Union sanctions on Saturday.
The listing of George Haswani, the owner of HESCO engineering company, sheds more light on financial links between Syria’s regime and the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS or Isil or Islamic State or Daiesh).
In public, the two belligerents claim to be sworn enemies. Isil has vowed to topple Mr Assad and transform Syria into an Islamic “Caliphate”. But the rise of the jihadist movement has served Mr Assad’s interests by allowing him to pose as an essential bulwark against Islamist terrorism.
Isil fighters captured the oilfields of eastern Syria in 2013. Since then, the regime is believed to have funded the jihadists by purchasing oil from Isil. But those links are understood to extend further than was previously thought. Instead of merely being a customer for Isil’s oil, the regime is understood to be running some oil and gas installations jointly with the terrorist movement.
Mr Haswani’s company, HESCO, operates a gas plant in Tabqa, a town in central Syria which was captured by Isil last August. Officials believe this installation is being run jointly by Isil and personnel from the regime. The gas facility continues to supply areas of Syria controlled by Mr Assad.
Other oil and gas fields in Isil’s hands are thought to be operated by personnel who remain on the payroll of the regime’s oil ministry. The oil is then sold to Mr Assad, who distributes it in areas he controls at relatively low prices, helping him to win the loyalty of local people.

The listing of George Haswani, the owner of HESCO engineering company, sheds more light on financial links between Syria’s regime and the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS or Isil or Islamic State or Daiesh).
In public, the two belligerents claim to be sworn enemies. Isil has vowed to topple Mr Assad and transform Syria into an Islamic “Caliphate”. But the rise of the jihadist movement has served Mr Assad’s interests by allowing him to pose as an essential bulwark against Islamist terrorism.
Isil fighters captured the oilfields of eastern Syria in 2013. Since then, the regime is believed to have funded the jihadists by purchasing oil from Isil. But those links are understood to extend further than was previously thought. Instead of merely being a customer for Isil’s oil, the regime is understood to be running some oil and gas installations jointly with the terrorist movement.
Mr Haswani’s company, HESCO, operates a gas plant in Tabqa, a town in central Syria which was captured by Isil last August. Officials believe this installation is being run jointly by Isil and personnel from the regime. The gas facility continues to supply areas of Syria controlled by Mr Assad.
Other oil and gas fields in Isil’s hands are thought to be operated by personnel who remain on the payroll of the regime’s oil ministry. The oil is then sold to Mr Assad, who distributes it in areas he controls at relatively low prices, helping him to win the loyalty of local people.

-
sarajevoxxxx
#37918 Re: Sirija
REUTERS/ Mohammed BadraPeople walk on rubble as others try to put out a fire after what activists said were airstrikes followed by shelling by forces loyal to Syria’s President Bashar al-Assad in the Douma neighborhood of Damascus, February 9, 2015.
Sometimes, the regime has paid for the oil by supplying Isil-held towns with electricity.
Mr Haswani, a Christian from the town of Yabroud, will be forbidden from visiting any of the EU’s 28 member states from Saturday onwards. Any assets he holds in EU banks will also be frozen.
Philip Hammond, the Foreign Secretary, described Mr Haswani as a “middleman buying oil from Isil on behalf of the regime”.
Mr Hammond added: “This listing gives yet another indication that Assad’s ‘war’ on Isil is a sham and that he supports them financially.”
Oil probably amounted to Isil’s single biggest source of revenue, allowing the movement to achieve financial self sufficiency and avoid dependence upon outside donors. But this could be changing.
Western intelligence services have placed Isil’s oil business under the microscope with the aim of identifying its weaknesses. The goal is to discover the “various points, from upstream to downstream, which might present vulnerabilities,” said a senior US Treasury official.
Sometimes, the regime has paid for the oil by supplying Isil-held towns with electricity.
Mr Haswani, a Christian from the town of Yabroud, will be forbidden from visiting any of the EU’s 28 member states from Saturday onwards. Any assets he holds in EU banks will also be frozen.
Philip Hammond, the Foreign Secretary, described Mr Haswani as a “middleman buying oil from Isil on behalf of the regime”.
Mr Hammond added: “This listing gives yet another indication that Assad’s ‘war’ on Isil is a sham and that he supports them financially.”
Oil probably amounted to Isil’s single biggest source of revenue, allowing the movement to achieve financial self sufficiency and avoid dependence upon outside donors. But this could be changing.
Western intelligence services have placed Isil’s oil business under the microscope with the aim of identifying its weaknesses. The goal is to discover the “various points, from upstream to downstream, which might present vulnerabilities,” said a senior US Treasury official.
-
sarajevoxxxx
#37919 Re: Sirija

The studies have concluded that Isil’s refineries are the weakest link. Facilities of this kind have duly become a priority target for US and allied air strikes in Syria. About 200 such installations have been destroyed with “enormously disruptive” consequences for Isil’s finances, said the official.
“We believe there to be a major decrease in their oil revenues from those strikes,” he said. “It’s the reason why we think 2015 will show a substantially reduced set of oil revenues from 2014.”
However, Isil is believed to have adapted its strategy. It now uses smaller and more rudimentary refineries which are harder to target and easier to repair if they are damaged. The movement is also looking for alternative sources of revenue. One possible motive for its decision to loot the ancient city of Nimrud could be to sell priceless antiquities to smugglers.
The addition of Mr Haswani to the sanctions list brings to 55 the number of Syrian companies and individuals singled out for EU counter-measures. Another company added to the list on Saturday is accused of supplying Russian-produced banknotes to the Central Bank of Syria. DK Group is described as transferring the banknotes in cargo aircraft flying from Russia to Damascus via a variety of third countries.
- dječak sa šibicama
#37920 Re: Sirija
Dobre im ove karte sto bradonje crtaju, smanji crvenu boju sto vise mozes 
-
sarajevoxxxx
#37921 Re: Sirija
''Teroristi''

- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#37922 Re: Sirija
da li je ovo indirektno priznanje da lepi predsednik asad ipak ubija civile i žene i djecu ciljanoHerr Flick wrote:A pobunjenici ne ubijaju djecu i zene,oni su cvjećke i miroljubivi oslobodioci???
Zasto se izvlacis na patnje jadnog naroda,sve mi to znamo a ti i dalje po svom orgijas.Postavio sam ti pitanje a ti se izvlacis na patnje naroda![]()
Odgovori mi na pitanje ko je alternativa Assadu?? Evo podebljao sam riječ da bolje vidis
hoće tastatura pravo
- Herr Flick
#37923 Re: Sirija
Pa naravno da piloti Sirijske vojske ubijaiju civile neselektivanim bombardovanjem,a u pojedinim slucajevima mozda i namjerno ali dokle god postoje oni kao videu gore koji pucaju na avione(za koje i onako imaju 1% sanse da ih sruse)iz naseljenih cetvrti onda ce biti i civilnih zrtavajapin_mutapi wrote:da li je ovo indirektno priznanje da lepi predsednik asad ipak ubija civile i žene i djecu ciljanoHerr Flick wrote:A pobunjenici ne ubijaju djecu i zene,oni su cvjećke i miroljubivi oslobodioci???
hoće tastatura pravo
- Fantassin
#37924 Re: Sirija
Saxxx smanji ribudječak sa šibicama wrote:Dobre im ove karte sto bradonje crtaju, smanji crvenu boju sto vise mozes
Karta iz vansirijskih izvora

-
sarajevoxxxx
#37925 Re: Sirija
George Haswani - Sirijski biznismen koji je bio posrednik u kupovini nafte od isila za Asadov režim.U najnovijim izmjenama i dopunama liste sankcija odlukom Evropska unija našlo se i ime ovog čovjeka Georgea Haswania.Radi se o jednom od najbogatijih sirijskih biznismena koji ima jake veze sa sirijskim režimom.U izvještaju EU-a se spominje da je pružao pomoć režimu i da je iz toga za sebe izvlačio korist kroz ugovore o kupovini nafte od isila za interese sirijskog režima