Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

listopad

#37901 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

johnnykola wrote:
listopad wrote:
johnnykola wrote:Čovek i generaliziranje.
Nemoj se ljutiti, ali nisu ovakve rasprave za tebe, druze.
Znam ja kako nisu na osnvu tvoji trolanja naspram mene za izvoza.
trideset godina ništa nijed dobro snimljeno u americi.
Napisa i osta živ.
Ti imas mozda drukcije (odnosno nize) standarde, jer kako vidim gledas iskljucivo americke (mainstream) filmove. Gledaj ono sto ti se najvise svidja i u cemu uzivas. Ovo nije nikakav sud sa moje strane. Svatko ima svoje ukuse i potrebe. Ali ukusi nisu iskljucivo rezultat licnih potreba i preferencija. Oni se kreiraju mocnom PR industrijom isto kao i danasnji nacin oblacenja, frizure itd. Kada vani u okrugu od nekih pedesetak metara vidis 20 likova koji nose iste ili slicne kosulje i frizure, jer mislis da je to slucaj licnih ukusa? Mi najcesce nismo ni svjesni koliko reklama utice na nas. Ja tu nisam nikakav izuzetak. Tako je i sa filmovima. Gledaj sto tebi licno daje neko zadovoljstvo, ali film je daleko vise od buljenja u ekran. Ja volim filmove. Za mene je film umjetnost i sredstvo edukacije. Nema nicega loseg u gledanju cisto zabavnih filmova. I ja ih volim ponekad pogledati. Ali ih necu nikada ozbiljno shvatiti ili u njima traziti nekakvu (umjetnicku) vrijednost. Zao mi je sto u mojim komentarima vidis samo trolanje, ali ja volim razgovarati i razmisljati o filmovima. Ne zelim ih samo konzumirati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#37902 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

hadzinicasa wrote:Image

Ovdje sam procitala preporuku za Hitlerjunge Salomon (Europa, Europa), pa sam ga pogledala i nije me se nesto pretjerano dojmio cak ni pored veoma legitimne i plasticne predodzbe potrage za identitetom, a jos k tomU podebljane tinejdzerstvom Koje samo sobom nosi preispitivanje sebe, okoline, autoriteta itd...itd...
Meni blizi je ipak Lore iako su naravno narativno neuporedivi kroz oba se provlaci ideja "povratka kuci, medju svoje", Lore nudi uvid u utjecaj koji ideolosko usmjerenje porodica u kojima djeca odrastaju ima ne samo na njih same vec i na to kako ich drugi vide i ovdje bi se eventualno mogla povuci paralela s prethodno pomenutim filmom - koji je introspektivniji po meni, od Lore sa vise ekspresionistickih momenata, oba medjutim ne lisena grube, ogoljene stvarnosti.

meni je lore bio na spisku nekih 100 filmova za nabaviti
i toliko je dugo bio u tom spisku zajedno s ostalim filmovima da sam čitav spisak izbrisao :D

samo što osjetim da mi se gleda to skidam... lore trenutno ne spada tu
jednostavno me ne privlači trenutno
Truba

#37903 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

nisam se htio miješati u ovu raspravu o poljskim naslovima
imam dosta poljskih i istočnoeuropskih plus ruskih naslova od nijemih do 2009. :D
onaj navedeni od kojeg je krenula rasprava nemam

međutim svi koje sam pogledao pate od određenog lokalizma :D isto kao da nadrealiste puštaš nekom bantu crncu :D
na pamet mi pada Kin dza dza :D nije posljki ali eto... onda brojni poljski horori...
Kieslowski, wajzda i ostala klasična klapa do Zulawski

pogledajte
On the Silver Globe
Plot
A small group of cosmic explorers, including a woman, leaves Earth to find freedom and start a new civilization...

plus što je bio zabranjen... pa nadosnimavan jer je falilo originalne vrpce :D

dakle ne kužimo filmove :D jer nismo poljaci...

možda su trileri drukčiji ne znam nisam pametan
Truba

#37904 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

hadzinicasa wrote:
Banksy wrote:
Kad ste već tu, pitanje, vidim iznad, je li vama ovo jedan od najprecjenjenijih filmova, ikad?
pa ja ne znam je li najprecjenjeniji, ja sam ga pogledala jednom. i dosta od mene.
nisam fan, moram priznati iako ne mogu reci da je los.
usporedio bih ga s famoznim cannibal holocaust

jer sam se morao kupati poslije filma da saperem prljavštinu :D

kažu da je glavna glimica išla na odmor 14 dana da se kupa u okeanu koliko joj je uloga teško pala :cry: :cry: :cry:
Banksy

#37905 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Banksy »

hadzinicasa wrote:
Banksy wrote:
Kad ste već tu, pitanje, vidim iznad, je li vama ovo jedan od najprecjenjenijih filmova, ikad?
pa ja ne znam je li najprecjenjeniji, ja sam ga pogledala jednom. i dosta od mene.
nisam fan, moram priznati iako ne mogu reci da je los.
Vidim ga iznad kao preporuku, pa mi pade na pamet, baš davno sam ga gledala, i to samo jednom, ali pamtim da mi je bio onako, ok, prolaz, po meni, ni blizu odličnom, kamoli dalje, ali vidim da je mnogima vrh, remek-djelo, itd. pa proguglam da provjerim sopstveno mišljenje, kad iskače overrated masovno, pa mi bi lakše, precijenjen, pretenciozan, izvještačen, ''da mi je 16 bio bi mi super'', itd.
Ima tako filmova koji nezasluženo dobiju taj kultni status, ne znam ni kako ni šta... To je moj dojam, možda drugi vide što ja nisam...
johnnykola

#37906 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

listopad wrote: Ti imas mozda drukcije (odnosno nize) standarde, jer kako vidim gledas iskljucivo americke (mainstream) filmove. Gledaj ono sto ti se najvise svidja i u cemu uzivas. Ovo nije nikakav sud sa moje strane. Svatko ima svoje ukuse i potrebe. Ali ukusi nisu iskljucivo rezultat licnih potreba i preferencija. Oni se kreiraju mocnom PR industrijom isto kao i danasnji nacin oblacenja, frizure itd. Kada vani u okrugu od nekih pedesetak metara vidis 20 likova koji nose iste ili slicne kosulje i frizure, jer mislis da je to slucaj licnih ukusa? Mi najcesce nismo ni svjesni koliko reklama utice na nas. Ja tu nisam nikakav izuzetak. Tako je i sa filmovima. Gledaj sto tebi licno daje neko zadovoljstvo, ali film je daleko vise od buljenja u ekran. Ja volim filmove. Za mene je film umjetnost i sredstvo edukacije. Nema nicega loseg u gledanju cisto zabavnih filmova. I ja ih volim ponekad pogledati. Ali ih necu nikada ozbiljno shvatiti ili u njima traziti nekakvu (umjetnicku) vrijednost. Zao mi je sto u mojim komentarima vidis samo trolanje, ali ja volim razgovarati i razmisljati o filmovima. Ne zelim ih samo konzumirati.
A ja ih eto ne volim, samo ih konzumiram. Kad izađeš vanka ti vidiš samo i jedino iste frizure, šulje i tenisice. Promijeni vizuru onda, ako je tako. Jer ima i drugojačijih. Kako mi je beton Sinegdoka, beton mi je i Holy Motors i Taxidermia, ali mi je to i Dolce vita i Sjever-sjeverozapad i Misterij organizma i Vojcek, a i Build a Ship Sail to Darkness, svaki na svoj način. Jednostavno je, pogrešnog taslačiš, ali to je tvoje pravo. Ono što s TV-a preporučam nije jedino što sam u životu pogledao, to nude dalekovidnice, a opet je bolje od sranja o kojima ti pišeš, pa polako, neko će se nakačiti pa ići dalje, neko neće. Svako ima svoje.
Last edited by johnnykola on 04/05/2017 16:19, edited 2 times in total.
omar little

#37907 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

vako sam i ja kad sam bila tinejdzer mislila da sam najpametnija i najkul kad sam otkrila cesku i istocnonjemacku kinematografiju. fuj amerika, mejnstrim, bljak. ja znam sta je umjetnost a ostali su ispod mene. posle kad covjek sazrije i opameti uvidi stvari, ali, eto.

requiem for a dream odlican film.
johnnykola

#37908 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

omar little wrote:vako sam i ja kad sam bila tinejdzer mislila da sam najpametnija i najkul kad sam otkrila cesku i istocnonjemacku kinematografiju. fuj amerika, mejnstrim, bljak. ja znam sta je umjetnost a ostali su ispod mene. posle kad covjek sazrije i opameti uvidi stvari, ali, eto.

Tako je, Omarček.
hadzinicasa

#37909 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

Black swan wrote:
usporedio bih ga s famoznim cannibal holocaust

jer sam se morao kupati poslije filma da saperem prljavštinu :D

kažu da je glavna glimica išla na odmor 14 dana da se kupa u okeanu koliko joj je uloga teško pala :cry: :cry: :cry:
oh, nisam ja bas takva cistunka, cak bi se moglo reci da mi ukus naginje nastranostima, naravno elegantno uradjenima, cak me nije ni sokirao ni zgadio, niti mi je posebno prljav, doktore, je li sve u redu s menom? :) Salu po strani, mislim da se veliki dio i reputacije ovog filma bazira upravo na namjeri da sokira da iz Toga i proizilazi dobar dio odusevljenja filmom. tu bi se sad moglo razgovarati o tome - ako je zaista neki film pionir u odredjenom ne cak zanru nego nacinu iskazivanja neke drustvene pojave, cini li ga to zaista odlicnim, remek djelom ili tek pionirskim. ako je namjera bila skupiti poene odredjenim "sokantnim" scenama pa svu vrijednost bazirati na tome.... njaaah ne znam. opet ne Kazem da je tako, ali et' meni malo vuce...
Banksy wrote:Vidim ga iznad kao preporuku, pa mi pade na pamet, baš davno sam ga gledala, i to samo jednom, ali pamtim da mi je bio onako, ok, prolaz, po meni, ni blizu odličnom, kamoli dalje, ali vidim da je mnogima vrh, remek-djelo, itd. pa proguglam da provjerim sopstveno mišljenje, kad iskače overrated masovno, pa mi bi lakše, precijenjen, pretenciozan, izvještačen, ''da mi je 16 bio bi mi super'', itd.
Ima tako filmova koji nezasluženo dobiju taj kultni status, ne znam ni kako ni šta... To je moj dojam, možda drugi vide što ja nisam...
slozila bih se.
Truba

#37910 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

o ženskom neukusu je sve već rečeno
johnnykola

#37911 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Labudan u svojemu elementu. :D
hadzinicasa

#37912 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by hadzinicasa »

jesam li to diskvalificirana iz razgovora na osnovu spola?
aferim.
Truba

#37913 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

nimalo
ja ne vidim diskusiju jer ne sudjelujem
samo navodim činjenice
Banksy

#37914 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Banksy »

Crnog labuda smo davno obradili... :mrgreen:

Prošlo je 20 godina i gledala sam ga samo jednom, ali čini mi se da je ovo odličan film,
ne znam kakav bi mi bio danas...

Image
beni-bu-man

#37915 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Banksy wrote:Crnog labuda smo davno obradili... :mrgreen:

Prošlo je 20 godina i gledala sam ga samo jednom, ali čini mi se da je ovo odličan film,
ne znam kakav bi mi bio danas...

Image
Solidan Film, ponovo pogledaj i ostavi dojam :D

sta kazes o ovom
http://www.imdb.com/title/tt0117951/?ref_=nv_sr_3
listopad

#37916 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

omar little wrote:vako sam i ja kad sam bila tinejdzer mislila da sam najpametnija i najkul kad sam otkrila cesku i istocnonjemacku kinematografiju. fuj amerika, mejnstrim, bljak. ja znam sta je umjetnost a ostali su ispod mene. posle kad covjek sazrije i opameti uvidi stvari, ali, eto.

Auu, opametila se. Ja mislim da i nas labud ovdje ima slicnu predstavu o sebi.

I nisam ti ja tinejdzer da se "furam" na nesto. I mojoj guzici ima vec podosta godina. Kada sam ja bio tinejdzer, mislio sam da su Pulp Fiction i L.A. Confidential filmcine bez premca. Mladost, ludost i prije svega neznanje.
omar little

#37917 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by omar little »

listopad wrote:

Auu, opametila se. Ja mislim da i nas labud ovdje ima slicnu predstavu o sebi.

I nisam ti ja tinejdzer da se "furam" na nesto. I mojoj guzici ima vec podosta godina. Kada sam ja bio tinejdzer, mislio sam da su Pulp Fiction i L.A. Confidential filmcine bez premca. Mladost, ludost i prije svega neznanje.
stavovi koje iskazujes su ti tinejdzerski. koliko god godina u guzicu sabio.

ja ne demonstriram nikakve predstave o sebi jer ne pametujem ljudima po temi sta je umjetnicko a sta nije i ciji je kakav ukus. opametila sam se gledati filmovie i, ako mi se svidjaju, u njima uzivati, iz bilo kojeg razloga, bio to menzel ili la confidential, a ne se djecje upirati kontrirati.
listopad

#37918 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

Ja sam reagirao na komentar jednog forumasa, slozio se sa nekim njegovim opaskama i dodao jos neke svoje poglede. To je valjda svrha foruma. Kome je to trolanje, koga to smara, neka preskace moje komentare. I ja citam svakakve vase gluposti i ne osjecam potrebu da reagiram na svaku od njih. Nisam se popeo na drvo da odrzim govor pred svima, a jos manje gajim kompleks superiornosti.
johnnykola

#37919 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

listopad wrote:
johnnykola wrote:Čovek i generaliziranje.
Nemoj se ljutiti, ali nisu ovakve rasprave za tebe, druze.
Kaza nesuperior čova ublehaš. I, dodatno, evo direktnog dokaza kako on ne reagira na gluposti.
listopad

#37920 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

johnnykola wrote:
Kaza nesuperior čova ublehaš. I, dodatno, evo direktnog dokaza kako on ne reagira na gluposti.
Znaci, ipak se ljutis.

Image
Last edited by listopad on 05/05/2017 12:05, edited 1 time in total.
Donnie Smith

#37921 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Donnie Smith »

@listopad, glede ljutnje, pogledaj samo tvoje posljednje postove na kvizu. Zaratio si sa svima zato što niko nije gledao tamo neki tvoj film. Niđe veze. :D I onda teatralno nas napuštaš, u stilu vrati mi moje krpice - neću se više igrati. Nemoj zajebavati. :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#37922 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tomahawk11 »

Pulp Fiction jeste odlican film. Samokazem.
ExNihilo

#37923 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by ExNihilo »

Image
listopad

#37924 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by listopad »

Donnie Smith wrote:@listopad, glede ljutnje, pogledaj samo tvoje posljednje postove na kvizu. Zaratio si sa svima zato što niko nije gledao tamo neki tvoj film. Niđe veze. :D I onda teatralno nas napuštaš, u stilu vrati mi moje krpice - neću se više igrati. Nemoj zajebavati. :-D
Ajd i da jest tako, opet ne zelim biti drzak kao ovaj ekspert, prava raja Dzoni.
annoy

#37925 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by annoy »

kako vam se da
Post Reply