Uključujući 9. 1?kmirsad wrote:Banksy wrote:ćorno si 5 dana ...Hakiz wrote:...74 dana...![]()
![]()
... i prekršio zakone ove države, jer ne priznaje državne praznike i neradne dane...
... i nije spomenuo Baroša...
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Hakiz
#37876 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
vrapcic
#37877 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pozdrav franjo, i hvala puno na linku pogledacu svakako. Pitanje/a je upuceno Pedji cisto da vidim njegova razmisljanja, sta on vidi kao prioritete, i sta on vidi kao ostvarivo sta kao problematicno jer stvarno cijenim njegovo misljenje. Ekspoze je rezultat ko zna koliko pregovora, razgovora, popustanja...kluz franjo wrote:Pozdrav kolega vrapcic.vrapcic wrote:Pedja, ono o cemu vec par dana razmisljam je izbor clanova vlade KS i popisa iz '91.. mogu li vas zamoliti da nam objasnite da li se popis morao postovati, cini mi se iz diskusija na ovoj stranici, da jeste, neko je i odredbe tog zakona kopirao. Kako se moglo desiti da se to nije ispostovalo (ako je trebalo), ako je navedeno tacno? Molim vas da ovo ne shvatite zlonamjerno jer zaista nije.
Bilo bi lijepo da nama koje to iskreno zanima, date par informacija o planovima kako stranke kao i bloka... mozemo krenuti i od Sarajeva, sta planirate, kratkorocno, dugorocno vi kao stranka ali i koalicija - zanimljivo bi bilo vidjeti oko cega se slazete jer ste i sami svjesni da je ta koalicija.. naravno dozvoljavam da se ono sto vi smatrate bitnim ne mora se poklapati sa mojim prioritetimaali stvarno bi bilo korisno znati. Neki forumasi vec odbrojavaju 100 dana a ja se pitam cega, kojeg plana/programa
.
Naravno ne ocekujem dalju diskusiju sa vase strane jer je odavno jasno da je konstruktivni dijalog ovdje prestao postojati ali radi nas koji smo tu vec dugo bilo bi lijepo znati s vremena na vrijeme sta se zbiva a da ne moramo citati objave na vasoj stranici. Stvari na koje ste vi licno ponosni a koje su se dogodile bi takodjer bile zanimljive.
lp
Dok vam forumaš pk ne odgovori, evo link na ekspoze Premijera KS (u dokumentu je i koalicioni sporazum mjera i aktivnosti koje se planiraju sprovesti u KS)
https://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks. ... _forto.pdf
- kmirsad
#37878 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Taj je neustavan, drugo entitetski je... dakle ne računa se...Hakiz wrote:
Uključujući 9. 1?
- geralt
#37879 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I ja sam cesto u zvanicnim formularima (npr. pri upisu godine fakulteta) ostavljao rubriku "Nacionalnost" praznu iz nekog licnog revolta sto me to uopste pitaju.palermo wrote:malo je off topic, ali zaista ne mogu da ne primjejtim, kako je moguće da se neki od roditelja ne izjasni ni za jednu od tri opcije ?.......šta je taj roditelj htio ? šta hoće
The only winning move is not to play.
-
kiligonzales
#37880 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobro živi bili pa vidjeli šta će se desiti vremenom. Ovi ce nastaviti davati im bespotrebno materijala, a ovi ce mljeti, pa cemo vidjeti konacni ishod.Banksy wrote:Ne precjenjuj moć medija, pogotovo SDA medija. Mantru o njihovoj snazi plasiraju, putem svojih glasnogovornika, oni sami. Glasovi i jednih i drugih su zakucani i ova smiješna, providna podmetanja i uvaljivanja klipova ne mogu promijeniti ničije stavove i razmišljanja.kiligonzales wrote:Banksy, nebih da te uvjeravam u moc medijske masinerije SDA, ali budi siguran da ce svaku temu poput ove iskoristiti protiv pomenutih stranaka sestorke.Banksy wrote:
Zašto bi bilo koga zanimalo šta pišu SDA mediji?
Aferu je svjesno iskonstruirao bivši ministar, SDA DIF-ovac, Kazazović i to par dana pred istek mandata.
Glupost na kojoj ni NS ni SDA neće ni dobiti ni izgubiti nijednog glasača.
Najaci SDP je svojevremeno u oba mandata podcjenio njihov medijski aparat i dozivio fijasko iako im rezultati na vlasti nisu bili gori nego kod SDA mozda cak i bolji.
Najjači SDP je u oba mandata imao medije, i to baš sve medije, a fijasko je doživio zbog Lagumdžijine pohlepe i sopstvenih, neisupnjenih obećanja, i mediji s tim nemaju baš nikakve veze.
Nije tacno da je SDP imao sve medije, dobro se zna ciji su mediji pod cijom kontrolom ko sto se zna i sada. Zaludjenici Federalne, Starta, Dana i SB svojevremeno tudje medije nisu ni vidjeli jer su dobar kolac uzimali od SDP. Bakir Hadziomerivic i Senad Pecanin su bili prve perjanice te politike u medijima, kad se samo sjetim Avdica tek prelivode. Sada mrka kapa. Hronika propadanja njihovog uticaja je vidljiva u svim pomenutim medijima. Ova DF alternativa Vijesti.ba nije dala mnogo rezultata u prostoru, ali eto bilo ih je interesantno pratiti u ovoj kampanji.Ljudima su relativno nepoznati.
Lagumdzija ma koliko autokrata bio imao je mangupsku postavu SDP-a za sadasnji, a sigurno nije obecao vise od SDA u oba mandata, samo on je potonuo kao i stranka mu, upravo jer je on bio maltane kicma te stranke. Suvisno je govoriti o sotonizaciji Lagumdzije i stvaranjem mita o njemu kako je on izdajnik, jos danas ga prati epitet slucajnog prolaznika pored toga sto je bio jedini clan ratnih politicara iz predsjednistva kojeg je i dofatio geler neke granate. Koliko je tesko bio ranjen, nakon operacije koja je trajala satima u Sarajevu, morali su ga vani deportovati na lijecenje, da bi se opet vratio nakon oporavka u ratno Sarajevo. Napravi paralelu izmedju SDA i SDP i koliko je ko i kada izgubio podrsku i na koliko procenata su padali kada su gubili izbore. Sad skontaj sto. Samo u prethodnom mandatu SDA je obecala kilometre i kilometre autoputa, potom Buroj, Vranduk, obecavali milijarde investicija, od radnih mjesta do mnogih zakona i rjesenja i desilo se pojo vuk magarca sa svime i sta se desilo s njima? Nije pritisak medija u vlasnistvu opozicije uticao na njihov slab rezultat jer otkad im je SBB bio partner u vlasti Avaz nije mogao igrati onako djonerski s njima kao sa SDP čak iako su im Fahrudina gurnuli pred sud, nisu ni protesti koji su obiljezili prethodni mandat pridonjeli padu rezultata SDA, vec sukob sa Sarajlicem i Konakovicem koji su im odvukli oko 70 000 glasova na nivou FBiH, a isto tako dovoljan broj glasova u dva najmnogoljudnija kantona FBiH.
Klix na kome pisemo pokusava zauzeti neutralnost ipak je u vlasnistvu Simica prvenstveno, pa potom drugih ulagaca (ima i stranackih likova ).
Sada vec SDP, DF, pa i NS i NiP imaju problem kako da plasiraju vlastite ideje gradjanima jer im fali medijske podrske, a bome i medija na koji imaju uticaj. Iz svake izborne kampanje se sve vise vidi taj nedostatak opozicije u odnosu na SDA da kroz medije gradi odnos sa narodom. Konakovic je dobro rekao kad su komentarisali rezultate u KS nakon izbora i u par intervjua, ako mi ne uradimo svoj posao kako treba kao sestorka u KS, pojesce nas SDA i njeni mediji.
Zato govorim da ce SDA monstrum zivjeti od tema poput ovih sa BHS predmetom.
Last edited by kiligonzales on 16/01/2019 15:15, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#37881 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
War games https://www.imdb.com/title/tt0086567/geralt wrote:
The only winning move is not to play.
-
palermo
#37882 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Imaš pravo, prosto kao pasulj/grah. Dakle, da li moje dijete ima pravo da mu u knjižici piše da govori BHS jezik. Nema. Je li on neravnopravan u odnosu na svoga vršnjaka iz Sarajeva. Jeste. Da li mi živimo u istoj državi. Nadam se.cyprus wrote:
Pa nije naročito komplikovano, a daleko je najrazumnije rješenje u postojećim okolnostima... Bujrum ko hoće bosanski, ko hoće hrvatski, ko hoće srpski i ko hoće BHS... Prostor ko pasuljMrsko mi je klikat na ova SDA glasila, ali baš bih volio da čujem objašnjenje po čemu je ovo atak na bosanski jezik
![]()
A tvoja glavna primjedba je adresirana pogrešno... Nije ovo ministarstvo, niti ova vlada sama sebe proglasila nadležnim za odluke ovog tipa... Ustavi (ima ih više) su kreirani tako da kantoni budu glavni nosioci obrazovnog procesa u Federaciji Bosne i Hercegovine...
Sada je na svim zdravim političkim snagama u Bosni i Hercegovini da ne posustaju u nastojanju da se ovo rješenje primijeni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine...
Da li ovo generiše različiti tretman mladih ljudi (čitaj diskriminaciju) na nivou države ?
Da li se Kanton igra države. Igra.
- Hajvan
#37883 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
BCHS
BHMS
SHHS
HSSH
(C=M)
oj bokte j..o
BHMS
SHHS
HSSH
(C=M)
oj bokte j..o
-
SSemir
#37884 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
...
Last edited by SSemir on 22/11/2020 14:18, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#37885 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma to su roditelji tzv. 'kopiladi', tzv 'mjesanci' i sl. Recimo, otac Bosnjak - majka Hrvatica. Bezdusni roditelji zele da se u knjizicu upise 'BHS'.palermo wrote:auuu, pa to je još komplikovanije nego što sam mislio......malo je off topic, ali zaista ne mogu da ne primjejtim, kako je moguće da se neki od roditelja ne izjasni ni za jednu od tri opcije ?.......šta je taj roditelj htio ? šta hoće.......but nevermind......ostaje moja glavna primjedba, kanton se igra države.....geralt wrote:Nisi. Ako se roditelji djeteta izjasne da zele da pise samo bosanski, pisace samo bosanski. Sada je dodata i cetvrta opcija za jezik, da bi se izbjegla diskriminacija djece ciji roditelji nisu htjeli da se izjasne za jednu od tri opcije, jer su po prethodnim pravilima ta djeca ostajala bez svjedocanstva.palermo wrote:Samo da vidim jesam li ja dobro razumjeo ovo što vi pričate. Dakle, ako sam ja dobro shvatio, odsada će mali Bošnjak iz Sarajeva imati befel da zna i hrvatski i srpski jezik, ali mali Bošnjkak iz Mostara će ostati poznavalac samo svog maternjeg jezika . Ako nisam dobro skontao, pardonirajte......
Dakle, ne bih ulazio uopšte u to je li to dobro ili nije, ima nešto smisal i u toj priči da se na taj način promoviše integracija, smanjuje se mogućnost diskriminacije...ali...ovo igranje kantona=država bez obzira koja vlast bila je opasno. To nije ništa drugo nego legitimiranje stare teze koja se pojavila još prije rata, i to prevashodno u dijelovima SDA, o tome da državu pravimo ondje gdje možemo prosperitetno kontrolirati. Zapravo kontrolirati.I mi se sada tako i ponašamo, što je još gore, i mislimo tako.
Ako neko misli da je dobra ideja ovo za BHS jezik., ili ovo kako je predloženo da se formulira, onda sa tom idejom na državni nivo. Neko će reći, neće proći,. pa šta.....ideš ponovno sa tom idejom, širiš je, boriš se za nju......ali ovako.........
Pored mjesenaca, tu su stovaoci LGBT pokreta, ateisti, internacionalisti, anti-nacionalisti, juvonostalgicari... i ostala ekipa koja ne voli naciju i vjeru, koja ne zeli samo jedan identitet itd.
Bagra. Ja bih im sve zabranio.
- Prpa.ba
#37886 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
I dalje se pise o jezicima i vjeronaucima, i jos se onda cudimo otkud 300.000 glasova za SDA.
O konkretnim aktivnostima Vlade KS (kojih ima ili nema), niko nista.
Kad je takva situacija na relativno progresivnom forumu, kako li je tek u stvarnosti.
Kad je takva situacija na relativno progresivnom forumu, kako li je tek u stvarnosti.
- Kikibombona
#37887 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Danasnji STAV

Hoce da nam ukinu vjeeeruuuu!

Hoce da nam ukinu vjeeeruuuu!
-
palermo
#37888 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bezveze ti je ovaj post, bogami....al eto......Kikibombona wrote:
Ma to su roditelji tzv. 'kopiladi', tzv 'mjesanci' i sl. Recimo, otac Bosnjak - majka Hrvatica. Bezdusni roditelji zele da se u knjizicu upise 'BHS'.
Pored mjesenaca, tu su stovaoci LGBT pokreta, ateisti, internacionalisti, anti-nacionalisti, juvonostalgicari... i ostala ekipa koja ne voli naciju i vjeru, koja ne zeli samo jedan identitet itd.
- Kikibombona
#37889 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije bezveze. Nije tajna da ima radikala koji stigmatiziraju tzv. 'mijesane brakove' i njihovu djecu. Vise puta sam tome izbliza svjedocio.palermo wrote:Bezveze ti je ovaj post, bogami....al eto......Kikibombona wrote:
Ma to su roditelji tzv. 'kopiladi', tzv 'mjesanci' i sl. Recimo, otac Bosnjak - majka Hrvatica. Bezdusni roditelji zele da se u knjizicu upise 'BHS'.
Vjerujem da mnogi 'mijesani parovi' zele da djeci u knjizici bude upisan BHS. Kome to smeta? I zasto?
https://www.slobodnaevropa.org/a/bosna- ... 97556.html
Mi u BiH imamo ljude koje nije briga za nacijom i vjerom, imamo jugonostalgicare, imamo razne ljude koji se iz raznih razloga ne zele vezati za jedan identitet.
Oni zele BHS.
I zasto im to uskratiti?
Ne moramo svi u bosnjacki, srpski ili hrvatski tor.
-
palermo
#37890 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nemam ništa protiv ako se to uredi na nivou države.....( mada bi se moglo o ovome diskutovati)Kikibombona wrote:
Nije bezveze. Nije tajna da ima radikala koji stigmatiziraju tzv. 'mijesane brakove' i njihovu djecu. Vise puta sam tome izbliza svjedocio.
Vjerujem da mnogi 'mijesani parovi' zele da djeci u knjizici bude upisan BHS. Kome to smeta? I zasto?
https://www.slobodnaevropa.org/a/bosna- ... 97556.html
Mi u BiH imamo ljude koje nije briga za nacijom i vjerom, imamo jugonostalgicare, imamo razne ljude koji se iz raznih razloga ne zele vezati za jedan identitet.
Oni zele BHS.
I zasto im to uskratiti?
Ne moramo svi u bosnjacki, srpski ili hrvatski tor.
U suprotnom, ti ovakvom kantonalnom odlukom (usput pozivajući se na Ustav i to da je kanton nadležan za obrazovanje) apsolutno legitimiraš i RS da ukine bosanski jezik i nazove ga bošnjačkim ili kako im već padne na pamet a sve sa obrazloženjem da je to u ovlasti entiteta......
- insomnia78
#37891 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ma najbolje skroz izbaciti bosanski. To je tako seljacki
- drug_profi
#37892 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Meni se cini da si pobrkao diktaturu sa demokratijom. Prava demokratija je kada vecina stiti interese manjine. Ovdje je to ispostovano, pri cemu interesi vecine nisu nicim ugrozeni.Digresija wrote:Sve je meni jasno, samo vi ne želite da shvatite poentu jer ste licemjeri sa dvostrukim aršinima. Da je situacija bila obratna i da je 8 % tražilo jedan jezik sad bi vi drugačije ovdje pisali. Sve se vama mora podrediti, vi ste naše svjetlo u tami.vrapcic wrote:Bolje da se i sam upise. Ljudi sada nude cetiri opcije za sviju a on procitao da nude samo jednu- BHS..drug_profi wrote:Ja šuplje priče ovih SDA nesretnika...
Ispisaće on dijete... pa ispiši, kad nisi u stanju da razumiješ šta ti se kaže.
Ponovo u skolu, obnovis gradivo usput, lijepo naucis citati sa razumijevanjem (ovo razumijevanje procitanog teksta treba potcrtati jer je kljucno) i shvatis da ti dijete i dalje bez ikakvih problema moze imati boasnki jezik i knjizevnost upisan u knjizici.
Druga opcija je da je gospodin nisi placen/clan nekih drugih grupa koje pokusavaju poluistinama nametnuti neka iskrivljenja misljenja i tumacenja. Ja cu radije vjerovati da je doticni nepismen nego pokvaren i da u stvari zeli dobrobit ovom drustvu u cjelini. Zato skola i ucenje citanja sa razumijevanjem.
lp
SDA vidjenje demokratije je nalik na komunisticke rezime. Jedna stranka/vecina vlada i odredjuje, a manjina moze da suti ili odseli.
Pokusaj samo da objasnis ovdje kako tebe ova odluka ugrozava? Pa ako si stvarno ostecen i zakinut, i mi cemo biti na tvojoj strani.
-
Digresija
#37893 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Elaborirao sam vec, mozes naci ranije postove. Meni ovo odgovara jer bitno mi je da moje dijete uci bosanski, a sta ce cije uciti i na kraju krajeva sta zeli da uci nije moja briga niti me zanima. Kazem samo da je bila obratna situacija roditeljskih zelja ona manjina koja bi trazila jedan jezik sigurno ne bi bila ispostovana. Tako je u svakoj sferi zivota ove drzave, narocito sa onima koji imaju jaki propagandu, dug jezik, agresivni su i kontrolisu sve citanije i gledanije medije.
- Kikibombona
#37894 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Moram priznati da ne razumijem. Kako legitimiras?palermo wrote:Nemam ništa protiv ako se to uredi na nivou države.....( mada bi se moglo o ovome diskutovati)
U suprotnom, ti ovakvom kantonalnom odlukom (usput pozivajući se na Ustav i to da je kanton nadležan za obrazovanje) apsolutno legitimiraš i RS da ukine bosanski jezik i nazove ga bošnjačkim ili kako im već padne na pamet a sve sa obrazloženjem da je to u ovlasti entiteta......
Djeca u Sarajevu uce jedan jezik, a jezik po izboru mogu nazvati:
- bosanski jezik
- srpski jezik
- hrvatski jezik
- bhs jezik
Zasto ovo BHS smeta?
I na koji nacin legitimira bilo sta u RS?
- drug_profi
#37895 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Izvini, ti svoje nagađanje predstavljas kao činjenicu. Nećemo se tako igrati.Digresija wrote:Elaborirao sam vec, mozes naci ranije postove. Meni ovo odgovara jer bitno mi je da moje dijete uci bosanski, a sta ce cije uciti i na kraju krajeva sta zeli da uci nije moja briga niti me zanima. Kazem samo da je bila obratna situacija roditeljskih zelja ona manjina koja bi trazila jedan jezik sigurno ne bi bila ispostovana. Tako je u svakoj sferi zivota ove drzave, narocito sa onima koji imaju jaki propagandu, dug jezik, agresivni su i kontrolisu sve citanije i gledanije medije.
- drug_profi
#37896 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne shvatam ti logiku?palermo wrote:
Nemam ništa protiv ako se to uredi na nivou države.....( mada bi se moglo o ovome diskutovati)
Znaci ako mi u Sarajevu koje pokusavamo odrzati multieticnim i multikonfesionalnim, najliberalnijim gradom u drzavi, pocnemo da se ponasamo kao oni u Mostaru i Banja Luci, onda ce biti valjda sve u redu i to ce biti put ka ukidanju segregacije? Jel tako?
- DrugaGimnazija
#37897 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Evo ja nisam iz mijesanog braka, ali mi najvise ima smisla ova opcija sva tri jezika, dakle da u svjedocanstvu pise:
Bosanski jezik, Hrvatski jezik i Srpski jezik.
Razlog: ovo najvise odgovara stvarnom stanju, jer se u nasim skolama (za razliku od RS i HB) stvarno izucavaju pisci sve tri nacije, te oba pisma, tako da ce ovi ucenici imati znanje sve tri varijante. Naravno, ovo treba ostaviti kao otvoreni izbor za roditelje da odluce da li zele sva 3 ili samo jedan naziv.
Takodje je ovo odlican primjer za druge sredine, kako rijesiti ovaj problem.
Super rjesenje, hajmo dalje na neku drugu temu.
Bosanski jezik, Hrvatski jezik i Srpski jezik.
Razlog: ovo najvise odgovara stvarnom stanju, jer se u nasim skolama (za razliku od RS i HB) stvarno izucavaju pisci sve tri nacije, te oba pisma, tako da ce ovi ucenici imati znanje sve tri varijante. Naravno, ovo treba ostaviti kao otvoreni izbor za roditelje da odluce da li zele sva 3 ili samo jedan naziv.
Takodje je ovo odlican primjer za druge sredine, kako rijesiti ovaj problem.
Super rjesenje, hajmo dalje na neku drugu temu.
- ultima_palabra
#37898 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
SDAovci?Digresija wrote:Elaborirao sam vec, mozes naci ranije postove. Meni ovo odgovara jer bitno mi je da moje dijete uci bosanski, a sta ce cije uciti i na kraju krajeva sta zeli da uci nije moja briga niti me zanima. Kazem samo da je bila obratna situacija roditeljskih zelja ona manjina koja bi trazila jedan jezik sigurno ne bi bila ispostovana. Tako je u svakoj sferi zivota ove drzave, narocito sa onima koji imaju jaki propagandu, dug jezik, agresivni su i kontrolisu sve citanije i gledanije medije.
- djkurt
-
Lopov-eliminator
#37900 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zanimljivo da se najvise oko naziva jezika pretrgose oni koji ga najmanje poznaju.