Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- drug_profi
#37851 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Znači ovako:
bilo koji rezultat ove vlasti u KS koji mi promjeni život malo na bolje ja ću smatrati uspjehom.
SDA vlade mi ništa osim dodatnih uskraćivanja, oporezivanja, plaćanja i poskupljenja nisu donijele.
Ovo rješenje sa 4 varijante jezika koje se može upisati je sasvim u skladu sa poštivanjem prava pojedinca. Samo budala moze od ovoga praviti dalji problem. Ovdje je + od mene, mada me se ne tiče uopšte, ali eto nazire se građanski modus razmišljanja.
bilo koji rezultat ove vlasti u KS koji mi promjeni život malo na bolje ja ću smatrati uspjehom.
SDA vlade mi ništa osim dodatnih uskraćivanja, oporezivanja, plaćanja i poskupljenja nisu donijele.
Ovo rješenje sa 4 varijante jezika koje se može upisati je sasvim u skladu sa poštivanjem prava pojedinca. Samo budala moze od ovoga praviti dalji problem. Ovdje je + od mene, mada me se ne tiče uopšte, ali eto nazire se građanski modus razmišljanja.
-
vrapcic
#37852 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bolje da se i sam upise. Ljudi sada nude cetiri opcije za sviju a on procitao da nude samo jednu- BHS..drug_profi wrote:Ja šuplje priče ovih SDA nesretnika...
Ispisaće on dijete... pa ispiši, kad nisi u stanju da razumiješ šta ti se kaže.
Ponovo u skolu, obnovis gradivo usput, lijepo naucis citati sa razumijevanjem (ovo razumijevanje procitanog teksta treba potcrtati jer je kljucno) i shvatis da ti dijete i dalje bez ikakvih problema moze imati boasnki jezik i knjizevnost upisan u knjizici.
Druga opcija je da je gospodin nisi placen/clan nekih drugih grupa koje pokusavaju poluistinama nametnuti neka iskrivljenja misljenja i tumacenja. Ja cu radije vjerovati da je doticni nepismen nego pokvaren i da u stvari zeli dobrobit ovom drustvu u cjelini
lp
- geralt
#37853 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nisi. Ako se roditelji djeteta izjasne da zele da pise samo bosanski, pisace samo bosanski. Sada je dodata i cetvrta opcija za jezik, da bi se izbjegla diskriminacija djece ciji roditelji nisu htjeli da se izjasne za jednu od tri opcije, jer su po prethodnim pravilima ta djeca ostajala bez svjedocanstva.palermo wrote:Samo da vidim jesam li ja dobro razumjeo ovo što vi pričate. Dakle, ako sam ja dobro shvatio, odsada će mali Bošnjak iz Sarajeva imati befel da zna i hrvatski i srpski jezik, ali mali Bošnjkak iz Mostara će ostati poznavalac samo svog maternjeg jezika . Ako nisam dobro skontao, pardonirajte......
Dakle, ne bih ulazio uopšte u to je li to dobro ili nije, ima nešto smisal i u toj priči da se na taj način promoviše integracija, smanjuje se mogućnost diskriminacije...ali...ovo igranje kantona=država bez obzira koja vlast bila je opasno. To nije ništa drugo nego legitimiranje stare teze koja se pojavila još prije rata, i to prevashodno u dijelovima SDA, o tome da državu pravimo ondje gdje možemo prosperitetno kontrolirati. Zapravo kontrolirati.I mi se sada tako i ponašamo, što je još gore, i mislimo tako.
Ako neko misli da je dobra ideja ovo za BHS jezik., ili ovo kako je predloženo da se formulira, onda sa tom idejom na državni nivo. Neko će reći, neće proći,. pa šta.....ideš ponovno sa tom idejom, širiš je, boriš se za nju......ali ovako.........
-
Hakiz
#37854 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije se moglo napisati "Maternji jezik" a neka svako u svojoj privatnosti shvati to kako hoće?
-
criticos
#37855 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vlada formirana 26.12.2018.
Danas je 16.01.2019.
Ni puna 3 tjedna Vlada nije na vlasti. Računajući novogodišnje blagdane i preuzimanje funkcija, ministri i Vlada su tek stvarnih 7 dana u igri. Ostavšitna i petljancije SDA su ovu Vladu dočekale prije 20-tak dana i to na sva SDA zvona i medijske ezane, a očekivati čarobni štapić i rješenje svih nagomilanih SDA višedecenijskih problema istovremenom i to prije prve proljetne laste je

Danas je 16.01.2019.
Ni puna 3 tjedna Vlada nije na vlasti. Računajući novogodišnje blagdane i preuzimanje funkcija, ministri i Vlada su tek stvarnih 7 dana u igri. Ostavšitna i petljancije SDA su ovu Vladu dočekale prije 20-tak dana i to na sva SDA zvona i medijske ezane, a očekivati čarobni štapić i rješenje svih nagomilanih SDA višedecenijskih problema istovremenom i to prije prve proljetne laste je
-
Hakiz
-
Digresija
#37857 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve je meni jasno, samo vi ne želite da shvatite poentu jer ste licemjeri sa dvostrukim aršinima. Da je situacija bila obratna i da je 8 % tražilo jedan jezik sad bi vi drugačije ovdje pisali. Sve se vama mora podrediti, vi ste naše svjetlo u tami.vrapcic wrote:Bolje da se i sam upise. Ljudi sada nude cetiri opcije za sviju a on procitao da nude samo jednu- BHS..drug_profi wrote:Ja šuplje priče ovih SDA nesretnika...
Ispisaće on dijete... pa ispiši, kad nisi u stanju da razumiješ šta ti se kaže.
Ponovo u skolu, obnovis gradivo usput, lijepo naucis citati sa razumijevanjem (ovo razumijevanje procitanog teksta treba potcrtati jer je kljucno) i shvatis da ti dijete i dalje bez ikakvih problema moze imati boasnki jezik i knjizevnost upisan u knjizici.
Druga opcija je da je gospodin nisi placen/clan nekih drugih grupa koje pokusavaju poluistinama nametnuti neka iskrivljenja misljenja i tumacenja. Ja cu radije vjerovati da je doticni nepismen nego pokvaren i da u stvari zeli dobrobit ovom drustvu u cjelini. Zato skola i ucenje citanja sa razumijevanjem.
lp
-
vrapcic
#37858 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Aposlutno se slazem da se moc medija ne smije podcjenjivati ali nemojmo podcjenjivati niti nas intelekt. Ako cu ja kao glasac neke opcije , bilo koje, na osnovu natpisa u medijima promijeniti curak, onda ja niti ne podrzavam tu opciju. Jer da se ne lazemo, vecini onih koji su glasali za NS ne smeta ova opcija, ona samo daje mogucnost veceg izbora, kao sto gore neko rece, dijete mi uci srpski jer smo srbi ali to ne znaci da ne treba citati i bosnjacke i hrvatske pisce, to te samo moze obogatiti kao covjeka.Banksy wrote:Ne precjenjuj moć medija, pogotovo SDA medija. Mantru o njihovoj snazi plasiraju, putem svojih glasnogovornika, oni sami. Glasovi i jednih i drugih su zakucani i ova smiješna, providna podmetanja i uvaljivanja klipova ne mogu promijeniti ničije stavove i razmišljanja.kiligonzales wrote:Banksy, nebih da te uvjeravam u moc medijske masinerije SDA, ali budi siguran da ce svaku temu poput ove iskoristiti protiv pomenutih stranaka sestorke.Banksy wrote:
Zašto bi bilo koga zanimalo šta pišu SDA mediji?
Aferu je svjesno iskonstruirao bivši ministar, SDA DIF-ovac, Kazazović i to par dana pred istek mandata.
Glupost na kojoj ni NS ni SDA neće ni dobiti ni izgubiti nijednog glasača.
Najaci SDP je svojevremeno u oba mandata podcjenio njihov medijski aparat i dozivio fijasko iako im rezultati na vlasti nisu bili gori nego kod SDA mozda cak i bolji.
Najjači SDP je u oba mandata imao medije, i to baš sve medije, a fijasko je doživio zbog Lagumdžijine pohlepe i sopstvenih, neisupnjenih obećanja, i mediji s tim nemaju baš nikakve veze.
Zao mi je da ova mogucnost ne postoji u cijeloj BiH ali ako ne moze iz ko zna koliko razloga, zasto nama ogranicavati tu mogucnost.. pa mozda se neko ugleda.
- Hajvan
#37859 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Digresija wrote: Sve je meni jasno, samo vi ne želite da shvatite poentu jer ste licemjeri sa dvostrukim aršinima. Da je situacija bila obratna i da je 8 % tražilo jedan jezik sad bi vi drugačije ovdje pisali. Sve se vama mora podrediti, vi ste naše svjetlo u tami.
tko su boldirani, nedvosmisleno i direktno odgovrite.
- Banksy
#37860 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ćorno si 5 dana ...Hakiz wrote:...74 dana...
-
palermo
#37861 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
auuu, pa to je još komplikovanije nego što sam mislio......malo je off topic, ali zaista ne mogu da ne primjejtim, kako je moguće da se neki od roditelja ne izjasni ni za jednu od tri opcije ?.......šta je taj roditelj htio ? šta hoće.......but nevermind......ostaje moja glavna primjedba, kanton se igra države.....geralt wrote:Nisi. Ako se roditelji djeteta izjasne da zele da pise samo bosanski, pisace samo bosanski. Sada je dodata i cetvrta opcija za jezik, da bi se izbjegla diskriminacija djece ciji roditelji nisu htjeli da se izjasne za jednu od tri opcije, jer su po prethodnim pravilima ta djeca ostajala bez svjedocanstva.palermo wrote:Samo da vidim jesam li ja dobro razumjeo ovo što vi pričate. Dakle, ako sam ja dobro shvatio, odsada će mali Bošnjak iz Sarajeva imati befel da zna i hrvatski i srpski jezik, ali mali Bošnjkak iz Mostara će ostati poznavalac samo svog maternjeg jezika . Ako nisam dobro skontao, pardonirajte......
Dakle, ne bih ulazio uopšte u to je li to dobro ili nije, ima nešto smisal i u toj priči da se na taj način promoviše integracija, smanjuje se mogućnost diskriminacije...ali...ovo igranje kantona=država bez obzira koja vlast bila je opasno. To nije ništa drugo nego legitimiranje stare teze koja se pojavila još prije rata, i to prevashodno u dijelovima SDA, o tome da državu pravimo ondje gdje možemo prosperitetno kontrolirati. Zapravo kontrolirati.I mi se sada tako i ponašamo, što je još gore, i mislimo tako.
Ako neko misli da je dobra ideja ovo za BHS jezik., ili ovo kako je predloženo da se formulira, onda sa tom idejom na državni nivo. Neko će reći, neće proći,. pa šta.....ideš ponovno sa tom idejom, širiš je, boriš se za nju......ali ovako.........
-
Digresija
#37862 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovi koji godinama problematiziraju pitanje jezika i koji su već nekoliko puta do sada pokušali u potpunosti ukinuti mogućnost izbora jednog od tri službena jezika naše države kao maternjeg i u potpunosti ga zamijeniti sa BHS varijantom. Dakle, njihov cilj nikad nije bio ponuditi djeci i roditeljima izbor između tri zvanična jezika i BHS kao četvrtu opciju nego BHS kao jedinu opciju, a sad kad su vidjeli da nemaju podršku ni roditelja ni djece i da su izgubili bitku za sebe traže više opcija.Hajvan wrote:Digresija wrote: Sve je meni jasno, samo vi ne želite da shvatite poentu jer ste licemjeri sa dvostrukim aršinima. Da je situacija bila obratna i da je 8 % tražilo jedan jezik sad bi vi drugačije ovdje pisali. Sve se vama mora podrediti, vi ste naše svjetlo u tami.
tko su boldirani, nedvosmisleno i direktno odgovrite.
- Hajvan
#37863 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
a-ha, Damir Onogošt look-alikeDigresija wrote:Ovi koji godinama problematiziraju pitanje jezika i koji su već nekoliko puta do sada pokušali u potpunosti ukinuti mogućnost izbora jednog od tri službena jezika naše države kao maternjeg i u potpunosti ga zamijeniti sa BHS varijantom. Dakle, njihov cilj nikad nije bio ponuditi djeci i roditeljima izbor između tri zvanična jezika i BHS kao četvrte opcije nego BHS kao jedinu opciju, a sad kad su vidjeli da nemaju podršku ni roditelja ni djece i da su izgubili bitku za sebe traže više opcija.Hajvan wrote:Digresija wrote: Sve je meni jasno, samo vi ne želite da shvatite poentu jer ste licemjeri sa dvostrukim aršinima. Da je situacija bila obratna i da je 8 % tražilo jedan jezik sad bi vi drugačije ovdje pisali. Sve se vama mora podrediti, vi ste naše svjetlo u tami.
tko su boldirani, nedvosmisleno i direktno odgovrite.![]()
-
Hakiz
#37864 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Daću im fore do 5. 4.Banksy wrote:ćorno si 5 dana ...Hakiz wrote:...74 dana...
-
Digresija
#37865 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ponavljam, da je izjašnjavanje bilo obratno i da je 8 % tražilo isključivo jedan jezik ne bi im se ispoštovali zahtjevi nego bi im se nametnuo BHS.
- Banksy
#37866 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
znam, to je onda 79...Hakiz wrote:Daću im fore do 5. 4.Banksy wrote:ćorno si 5 dana ...Hakiz wrote:...74 dana...
-
Hakiz
#37867 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
U pravu si, svaka ti dala vode iz bokala.
- Banksy
-
vrapcic
#37869 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja, ono o cemu vec par dana razmisljam je izbor clanova vlade KS i popisa iz '91.. mogu li vas zamoliti da nam objasnite da li se popis morao postovati, cini mi se iz diskusija na ovoj stranici, da jeste, neko je i odredbe tog zakona kopirao. Kako se moglo desiti da se to nije ispostovalo (ako je trebalo), ako je navedeno tacno? Molim vas da ovo ne shvatite zlonamjerno jer zaista nije.
Bilo bi lijepo da nama koje to iskreno zanima, date par informacija o planovima kako stranke kao i bloka... mozemo krenuti i od Sarajeva, sta planirate, kratkorocno, dugorocno vi kao stranka ali i koalicija - zanimljivo bi bilo vidjeti oko cega se slazete jer ste i sami svjesni da je ta koalicija.. naravno dozvoljavam da se ono sto vi smatrate bitnim ne mora se poklapati sa mojim prioritetima
ali stvarno bi bilo korisno znati. Neki forumasi vec odbrojavaju 100 dana a ja se pitam cega, kojeg plana/programa
.
Naravno ne ocekujem dalju diskusiju sa vase strane jer je odavno jasno da je konstruktivni dijalog ovdje prestao postojati ali radi nas koji smo tu vec dugo bilo bi lijepo znati s vremena na vrijeme sta se zbiva a da ne moramo citati objave na vasoj stranici. Stvari na koje ste vi licno ponosni a koje su se dogodile bi takodjer bile zanimljive.
lp
Bilo bi lijepo da nama koje to iskreno zanima, date par informacija o planovima kako stranke kao i bloka... mozemo krenuti i od Sarajeva, sta planirate, kratkorocno, dugorocno vi kao stranka ali i koalicija - zanimljivo bi bilo vidjeti oko cega se slazete jer ste i sami svjesni da je ta koalicija.. naravno dozvoljavam da se ono sto vi smatrate bitnim ne mora se poklapati sa mojim prioritetima
Naravno ne ocekujem dalju diskusiju sa vase strane jer je odavno jasno da je konstruktivni dijalog ovdje prestao postojati ali radi nas koji smo tu vec dugo bilo bi lijepo znati s vremena na vrijeme sta se zbiva a da ne moramo citati objave na vasoj stranici. Stvari na koje ste vi licno ponosni a koje su se dogodile bi takodjer bile zanimljive.
lp
-
Hakiz
#37870 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja konkretno ću vidjeti šta se u mom životu u kantonu u kojem imaju vlast popravilo. Bilo šta.vrapcic wrote:Neki forumasi vec odbrojavaju 100 dana a ja se pitam cega, kojeg plana/programa.
- cyprus
#37871 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa nije naročito komplikovano, a daleko je najrazumnije rješenje u postojećim okolnostima... Bujrum ko hoće bosanski, ko hoće hrvatski, ko hoće srpski i ko hoće BHS... Prostor ko pasuljpalermo wrote:auuu, pa to je još komplikovanije nego što sam mislio......malo je off topic, ali zaista ne mogu da ne primjejtim, kako je moguće da se neki od roditelja ne izjasni ni za jednu od tri opcije ?.......šta je taj roditelj htio ? šta hoće.......but nevermind......ostaje moja glavna primjedba, kanton se igra države.....
A tvoja glavna primjedba je adresirana pogrešno... Nije ovo ministarstvo, niti ova vlada sama sebe proglasila nadležnim za odluke ovog tipa... Ustavi (ima ih više) su kreirani tako da kantoni budu glavni nosioci obrazovnog procesa u Federaciji Bosne i Hercegovine...
Sada je na svim zdravim političkim snagama u Bosni i Hercegovini da ne posustaju u nastojanju da se ovo rješenje primijeni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine...
-
kluz franjo
#37872 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pozdrav kolega vrapcic.vrapcic wrote:Pedja, ono o cemu vec par dana razmisljam je izbor clanova vlade KS i popisa iz '91.. mogu li vas zamoliti da nam objasnite da li se popis morao postovati, cini mi se iz diskusija na ovoj stranici, da jeste, neko je i odredbe tog zakona kopirao. Kako se moglo desiti da se to nije ispostovalo (ako je trebalo), ako je navedeno tacno? Molim vas da ovo ne shvatite zlonamjerno jer zaista nije.
Bilo bi lijepo da nama koje to iskreno zanima, date par informacija o planovima kako stranke kao i bloka... mozemo krenuti i od Sarajeva, sta planirate, kratkorocno, dugorocno vi kao stranka ali i koalicija - zanimljivo bi bilo vidjeti oko cega se slazete jer ste i sami svjesni da je ta koalicija.. naravno dozvoljavam da se ono sto vi smatrate bitnim ne mora se poklapati sa mojim prioritetimaali stvarno bi bilo korisno znati. Neki forumasi vec odbrojavaju 100 dana a ja se pitam cega, kojeg plana/programa
.
lp
Dok vam forumaš pk ne odgovori, evo link na ekspoze Premijera KS (u dokumentu je i koalicioni sporazum mjera i aktivnosti koje se planiraju sprovesti u KS)
https://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks. ... _forto.pdf
-
vrapcic
#37873 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Mozda mi necete vjerovati, ali moju bezrezervnu podrsku biste imali, bez obzira na moje misljenje iz jednostavnog razloga - vi i vase dijete imate puno pravo na svoj jezik kao identitet i proucavanje svoje knjizevnosti.Digresija wrote:Ponavljam, da je izjašnjavanje bilo obratno i da je 8 % tražilo isključivo jedan jezik ne bi im se ispoštovali zahtjevi nego bi im se nametnuo BHS.
Podrzavam bhs opciju jezika, jer pored toliko podijeljenosti koja nas okruzuje, lijepo je vidjeti i nesto sto nas spaja, ali takodjer smatram da se i vase zelje, i na kraju krajeva vasa prava trebaju u potpunosti ispostovati. Kao sto to treba biti i u RS-u i cijeloj BiH a ne samo KS.
Da, moju podrsku biste svakako imali.
-
Digresija
#37874 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ja ne podržavam BHS opciju, ali podržavam pravo na opredjeljenje, ako neko želi BHS nek mu bude. Shvatam da se nekad nešto mora progutati zbog mira u kući, ali čovjek više izrevoltiran višemjesečnom medijskom halabukom oko ovog problema. Fakat sam sve vrijeme zbog medijskih spinovanja mislio da se 50 % ljudi izjasnilo za BHS. Na kraju čitava ova farsa zbog par posto.vrapcic wrote:Mozda mi necete vjerovati, ali moju bezrezervnu podrsku biste imali, bez obzira na moje misljenje iz jednostavnog razloga - vi i vase dijete imate puno pravo na svoj jezik kao identitet i proucavanje svoje knjizevnosti.Digresija wrote:Ponavljam, da je izjašnjavanje bilo obratno i da je 8 % tražilo isključivo jedan jezik ne bi im se ispoštovali zahtjevi nego bi im se nametnuo BHS.
Podrzavam bhs opciju jezika, jer pored toliko podijeljenosti koja nas okruzuje, lijepo je vidjeti i nesto sto nas spaja, ali takodjer smatram da se i vase zelje, i na kraju krajeva vasa prava trebaju u potpunosti ispostovati. Kao sto to treba biti i u RS-u i cijeloj BiH a ne samo KS.
Da, moju podrsku biste svakako imali.
- kmirsad
#37875 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Banksy wrote:ćorno si 5 dana ...Hakiz wrote:...74 dana...