I na kraju, kakva je poruka ovog istraživanja? Možemo reći da je ta poruka izražena u nekoliko zaključaka: jedna država nije ono što sama za sebe kaže; formalni kriteriji ne zahvataju stvarnost; samoproglašeno pozivanje na religiju ne znači da se usvajaju i politike koje su zasnovane na tom religijskom učenju i, konačno, ostvarenje ideala jednog učenja može se naći tamo gdje se obično ne nada.
Više je Asad za 4 mjeseca izgladnivanjem ubio, usmrtio, brutalno uništio, Palestinaca nego Izrael za 400 mjeseci.Najmanje 170 ljudi u palestinskom logoru Jermuk na jugu Damaska je Asad izgladnjivanjem usmrtio, za to vrijeme ni jedan Palestinac u Gazzi nije stradao
I onda dođe Ruhani kaže Nusru finansira Izrael.
To su ti muslimanski parametri i muslimanske vrijednosti.''Draži mi je jedan kamen iz Kudsa, nego ovo moje rođeno dijete'' govori žena Palestinka prije nekih desetak godina.Znači, kamen, kuća, Hamas, Kuds, osveta Izraelu, prkos, pa još jedno sto stvari možemo nabrajati koji su u vrhu prioriteta arapa, Irana, Palestinaca, i ostatka muslimanskog svijeta, a ljudski život je na nekom hiljaditom mjestu.
Kao da Bog nije ni dao te živote.Šta je beba od dva mjeseca u poređenju sa onim kamenom iz Kudsa
Onda koliko to samo ostavlja prostora za manipulacije muslimanskim masama u svijetu.Možeš biti idiot, hajvan, ubica, prob isvet, svjetski kriminalac, ali ako vrisneš ja mrzim Izrael, sve ti je oprošteno.Stoka će ti ljubiti noge, klicati na svaku tvoju izgovoreno, niti će se pitati zašto nas je 2000 ljudi izginulo, niti što smo pored ovog silnog bogatstva i dalje najsiromašniji narodi na svijetu.
Bitan je otpor Izraelu, sve ostalo je nebitno