Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑11/03/2026 08:47
Da cijena nafte ima veze sa cijenom dizela, ta cijena bi uticala i na benzin u jednakom obimu.
Ali ne, dizel otišao 20%, a benzin 2%...
Znači samo pritisak potražnje.
prije ovog belaja na Bliskom istoku je bila vijest da je problem u nestašici, odnosno manjku diesela na tržištu.
Da cijena nafte ima veze sa cijenom dizela, ta cijena bi uticala i na benzin u jednakom obimu.
Znaci, ljudi u Bosni koji voze benzin nisu isli da tankaju vise, a dizelasi jesu?
Znaci, ljudi u Bosni koji voze benzin nisu isli da tankaju vise, a dizelasi jesu?
otprilike, sve ono što si vidio da se tankaju galoni su uglavnom poljoprivrednici koji pokušavaju da podmire potrebe mehanizacije za cijelu sezonu
Pa manje je benzinaca i nisu stvorili takav pritisak.
Meni recimo dosta 15-16 maraka za 100 km po gradu.
Plin+benzin.
Jesam 01.03. nasuo pun rezervoar, ali kod mene je uvijek rezervoar iznad 1/2. Prosto jer volim da imam domet dovoljno velik.
Tako da je i to sipanje bilo za 40 maraka do čepa.
p206 wrote: ↑11/03/2026 10:25
Bingo kralj dobrih cijena,al u kurcu
zašto nije?
jel frizeru kažeš neću da me šišaš za 15 hoću za 7
Sipam kod njih zadnjih pola godine i prvi potrčali da dignu pola marke više...jadno za nekoga ko ima toliko love.
Da je Selex ili neka tako pumpa,pa hajde...
Inače, za cijene je bitno i koliko se derivata dobije iz jedinice sirove nafte. Zavis dosta od porijekla, ali uglavnom se moze reci da benzina bude oko 45%, a dizela oko 30%.
Kerozina još oko 10%, i ostatak su ostliproizvodi.
Iz toga izlazi da cijena barela dosta više utiče na dizel i kerozin, nego na benzin.
p206 wrote: ↑11/03/2026 10:25
Bingo kralj dobrih cijena,al u kurcu
zašto nije?
jel frizeru kažeš neću da me šišaš za 15 hoću za 7
Sipam kod njih zadnjih pola godine i prvi potrčali da dignu pola marke više...jadno za nekoga ko ima toliko love.
Da je Selex ili neka tako pumpa,pa hajde...
Prvi povećali jer se kod njih najviše i sipa,a samim time i prazne zalihe. Valjda ne trebam dalje pojašnjavati šta i kako.