Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
suspect_zero

#3776 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

safran wrote:
suspect_zero wrote:
safran wrote:Fenistil gel - koristiće ti i ljeti za komarce.

Hvala, zapisala sam naziv :) već mu je bolje.....uhvaila sam ga na foru dok je spavao pa mu privila hladnu oblogu.

Kada kod beba počinju trojke i četvorke nicati.....ima li neko pravilo ili... :? ....nikli su mu kečevi i dvice al' mi ovih dana baš nervozan, samo bali i glođe tvrdo pa kontam da su opet zubići :-? :oops:

I da, kada ste počeli uvoditi luk (kuhan) u prehranu?
Obično idu četvorke pa trojke ali nije obavezno i uglavnom kreću nakon navršene prve godine. Međutim, ni to ti nije Sveto pismo, kod svake bebe je individualno. Moj mlađi sin je sa navršenih godinu imao jednu potpuno izniklu 4. Ovaj moj mali je imao užasno tvrdu stolicu pa sam mu prasu uvela negdje sa 7 mjeseci i prošlo je bez problema a i riješilo problem stolice. Ali on opet nije trpio krompir do punih 10 mjeseci tako da opet, svaka beba za sebe. Ako tvoj već ima 8 zubića mislim da mu luk neće naškoditi. Sjetih se - ako si mislila dati mladi luk, radije nemoj. Ovo što se sada pojavljuje u zelenarama je iz plasteničkog uzgoja i puno je hemije. Doduše, možda imaš neki svoj pouzdan izvor.

Napunio je 11 mjeseci tako da bi onda i mogli ostali zubići....baš je nervozan i kenkav :cry:

Mislila sam na onaj obični luk, u glavici...kontala sam mogu li mu kuhati sa povrćem i mesom?.....gotovo svo povrće osim graha i kupusa sam mu uvela u prehranu, pa reko hajde da vidim može li i luk :)
suspect_zero

#3777 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

Još jedno pitanje :oops: ....imate li vi problema sa obućom?....ono da dijete neće ništa na noge, da sve skida :oops: ....moj da može i čarape bi zgulio, gdje god idem ljudi zamnom nose tenu, čizmicu, papu :-) :oops: :lol: .....sve nogu od nogu trlja i zguli, više fakat ne znam šta da mu obučem :-?
safran

#3778 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

suspect_zero wrote:Još jedno pitanje :oops: ....imate li vi problema sa obućom?....ono da dijete neće ništa na noge, da sve skida :oops: ....moj da može i čarape bi zgulio, gdje god idem ljudi zamnom nose tenu, čizmicu, papu :-) :oops: :lol: .....sve nogu od nogu trlja i zguli, više fakat ne znam šta da mu obučem :-?
vunene čarape :-D ja sam za prvim skupljala kape, šešire, pape, tene i sl. drugi je nosio one priglavke sa kožnim potplatom a ljeti je imao tendu. ha, ja
može luk u kuhanju a neka kupusa - ni ja ga ne volim kuhanog. daj mu kiseli da proba, ili ga mrze ili su ludi za njim.
suspect_zero

#3779 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

Hvala ti puno na brzom odgovoru :) dobro si, nana neka mu isplete vunenih priglavaka i ja mirna :-D
LieToMe

#3780 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Samo da se prijavim da sam se vratila :-D bili smo na 14 mjeseci dugom odmoru od foruma :D posto je sve vecinom bilo ok beba dojila, sve jede, spava noc u komadu, super podnosila vakcije, vec zuba vise nego mjeseci starosti :lol: ispalo bi da sam dolazila da se hvalim 8-) ali eto, dosla sam, nadam se da me primate nakon godine izbivanja :D
Magarece_godine

#3781 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

LieToMe wrote:Samo da se prijavim da sam se vratila :-D bili smo na 14 mjeseci dugom odmoru od foruma :D posto je sve vecinom bilo ok beba dojila, sve jede, spava noc u komadu, super podnosila vakcije, vec zuba vise nego mjeseci starosti :lol: ispalo bi da sam dolazila da se hvalim 8-) ali eto, dosla sam, nadam se da me primate nakon godine izbivanja :D
samo ako ces dijeliti dragocjena iskustva :D
LieToMe

#3782 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Magarece_godine wrote:
LieToMe wrote:Samo da se prijavim da sam se vratila :-D bili smo na 14 mjeseci dugom odmoru od foruma :D posto je sve vecinom bilo ok beba dojila, sve jede, spava noc u komadu, super podnosila vakcije, vec zuba vise nego mjeseci starosti :lol: ispalo bi da sam dolazila da se hvalim 8-) ali eto, dosla sam, nadam se da me primate nakon godine izbivanja :D
samo ako ces dijeliti dragocjena iskustva :D
Pa naravski :D to se podrazumjeva :wink:
suza81

#3783 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Onda nam samo otkrij tajnu cime se ti hranis, pa je sve po PS-u :-D
LieToMe

#3784 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

suza81 wrote:
Onda nam samo otkrij tajnu cime se ti hranis, pa je sve po PS-u :-D
Osmjehom, smirenoscu i strpljenjem :D nekad uzmem i maticnu mlijec :lol: za sve ostalo tu je master card :D (izuzev za nervozu i neprospavane noci) :wink:
JanuaryJones

#3785 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Vjerovatno je smiješno/čudno pitanje al' zanima me jel se vama dešavalo da vam gasovi imaju isti 'miris' ko bebina kakica? :D

Sent from my iPad using Tapatalk
kakavdanakneiskustvu

#3786 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kakavdanakneiskustvu »

čime dohranjivati bebe,aptamil,bebimil ili nešto treće?
JanuaryJones

#3787 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

kakavdanakneiskustvu wrote:čime dohranjivati bebe,aptamil,bebimil ili nešto treće?
Najbolje pitaj pedijatra šta bi odgovaralo tvojoj bebi. Nisu sve bebe iste, prijevremeno rođene bebe recimo imaju posebnu dohranu za razliku od terminskih beba.

kakavdanakneiskustvu

#3788 Re: Bebe - ALL ABOUT!

JanuaryJones wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:čime dohranjivati bebe,aptamil,bebimil ili nešto treće?
Najbolje pitaj pedijatra šta bi odgovaralo tvojoj bebi. Nisu sve bebe iste, prijevremeno rođene bebe recimo imaju posebnu dohranu za razliku od terminskih beba.

ok
vazi

#3789 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vazi »

je li to dosla sincina kuci :D

ja sam svoje birvaktile hranila aptamilom i super je islo.
kakavdanakneiskustvu

#3790 Re: Bebe - ALL ABOUT!

vazi wrote:

ma nije,nadamo se da bi mogli možda sutra
suspect_zero

#3791 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

kakavdanakneiskustvu wrote:
vazi wrote:

ma nije,nadamo se da bi mogli možda sutra

Moja preporuka ja za hipp :) .....pedijatrica i patronažna su mi rekle da od AD Hipp bebe imaju najmanje grčeva, i fakat moj ih uopšte nije imao.....mislim, ne mora značiti da je samo zbog toga al' je stvarno fino napredovao i nije imao nikakvih problema :) ....do 6-7 mjeseca je bio Hipp a onda smo prešli na babylove 2 i išlo nam super dok je nije bilo nestalo u dm-u (tada mi došlo da poludim kažu neće biti hape do aprila, valjda nemaju eko mlijeka u proizvodnji to bilo pred novu godinu.....šta beba da jede četiri mjeseca :? :twisted: )....onda sam prešla na pravo mlijeko :D :D
LieToMe

#3792 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

Mi smo malenoj kad smo tek izasle iz bolnice (jer smo bile svega dan) pa onih par dana dok nije nadoslo mlijeko (da ne bi naravno se ni ona ni ja patile) davali Hipp (cini mi se da smo uzeli dva pre i 1). Kasnije uzeli i onaj neki Hipp combiotik nesto bas za male bebe prilagodjeno i ispostavilo se da nam se nije pokazao kao dobar jer je imala cestu i prerijetku stolicu, pa smo se onda vratili na one prije pomenute ali srecom nismo dugo koristili. Kad je dosla patronazna rekla da smo ok postupili i da je Hipp najbolji ali ne mora znaciti da odgovara svakom djetetu. Sretno :thumbup:
safran

#3793 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

kakavdanakneiskustvu wrote:
JanuaryJones wrote:

ok
Čini mi se da si napisao da mališan doji. Ako je dohrana potrebna onda Hipp Pre prvih mjeseci. Kad skontate da mu je nedovoljno (traži svako 2 sata i urla kao da nije jeo tri dana) onda je vrijeme za nešto jače. Moji stariji je htio samo Laktovit Plus (ima ga u DM, Merkatoru i sl.), a mlađi je Hipp1 dok nije prešao na kašiku a onda i on na Laktovit plus. Obojica su odlično napredovali, nije bilo grčeva i sve bilo OK.
suza81

#3794 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Ima li neko ideju gdje kupiti vagu za bebe, koliko kostaju.... neko da proda, iznajmi :)
manekenka u penziji

#3795 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

LieToMe wrote:
Mi smo malenoj kad smo tek izasle iz bolnice (jer smo bile svega dan) pa onih par dana dok nije nadoslo mlijeko (da ne bi naravno se ni ona ni ja patile) davali Hipp (cini mi se da smo uzeli dva pre i 1). Kasnije uzeli i onaj neki Hipp combiotik nesto bas za male bebe prilagodjeno i ispostavilo se da nam se nije pokazao kao dobar jer je imala cestu i prerijetku stolicu, pa smo se onda vratili na one prije pomenute ali srecom nismo dugo koristili. Kad je dosla patronazna rekla da smo ok postupili i da je Hipp najbolji ali ne mora znaciti da odgovara svakom djetetu. Sretno :thumbup:
Patronazne i one sestre na vježbama su dužne preporučiti hipp proizvode i fino ih izreklamirati, sto ne znaci da su najbolji.

Gdje ste vi išli na vježbe? Mene su moje sestrice na otoci počele blago nervirati. Toliko im se razlikuju stavovi kao da žive u dva različita vijeka. Jedna govori da bebi ne treba kvasiti pupak dok ne otpadne, druga govori da treba.
Kako ste vi postupale?
Svekrva kaže da svojim sinovima nije kvasila a mene mama čitavu kupala...
beautyfool

#3796 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Imas vaga svugdje kupiti a sta ce ti to ?
Ako imas obicnu vagu, stanes na vagu izvagas se i onda uzmes bebu u ruke i izvagate se zajedno, onaj plus od tvoje kilaze je bebina kilaza..i tako pratis njenu kilazu...a ove bebi vage se svakako koriste samo par mj, poslije ih mozes baciti.
Magarece_godine

#3797 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Naš pupak otpao jučer :)

Logikom stvari ne treba ga kvasiti, jer baneocin (onaj prah) valjda ima funkciju da ga isusuje ... sto vise suh, prije ce otpasti
beautyfool

#3798 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

Sto se pupka tice, nisam ni ja kvasila, kad je kupam stavim krpicu na pupak da se ne pokvasi, doduse pokvasi se on malo, bude vlazan ali nije isto kao kad nebih nista stavila preko, nakon kupanja posipala sam bivacinom.
manekenka u penziji

#3799 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Magarece_godine wrote:Naš pupak otpao jučer :)

Logikom stvari ne treba ga kvasiti, jer baneocin (onaj prah) valjda ima funkciju da ga isusuje ... sto vise suh, prije ce otpasti
Pa i meni to ima logike.
Mene valjda hormoni lupaju, pa se naljutim na te sestrice, ali nije mi u redu da pričaju različite stvari a prije toga se pozivaju na to da svake dvije sedmice idu na neke seminare kako bi bile u toku sa novim saznanjima.
Kad ih pitam za široko povijanje kazu: mi smo povijale ali eto sad su i pelene dovoljne, pa te opet uče kako da savijes pelenu za tu vrstu povoja.
Nervira me i to sto nisu u stanju nabaviti spisak sta treba pripremiti za koju od bolnica, pod izgovorom kako odavno nisu bile u kontaktu sa nekom od porodilja... Isti je izgovor za sve na sta nemaju odgovor.Tacno da poludis.
Na početku sam bila oduševljena vježbama a sad mi se i ne ide. Mislim da ce moj osjećaj i majčinski instinkt biti najbolja vodilja kroz sve ovo za sta nas one "pripremaju".
LieToMe

#3800 Re: Odg: Bebe - ALL ABOUT!

Post by LieToMe »

manekenka u penziji wrote:
LieToMe wrote:
Patronazne i one sestre na vježbama su dužne preporučiti hipp proizvode i fino ih izreklamirati, sto ne znaci da su najbolji.

Gdje ste vi išli na vježbe? Mene su moje sestrice na otoci počele blago nervirati. Toliko im se razlikuju stavovi kao da žive u dva različita vijeka. Jedna govori da bebi ne treba kvasiti pupak dok ne otpadne, druga govori da treba.
Kako ste vi postupale?
Svekrva kaže da svojim sinovima nije kvasila a mene mama čitavu kupala...
Ja nisam rekla da su najbolji i da odgovaraju svakom djetetu, mi smo ga koristili, hvala Bogu pravo kratko jer je pocela dojiti i bilo je mlijeka u izobilju da nisam nakon te prve sedmice vise morala ikako da joj pravim hapicu. Patronazna je rekla da smo pustupili sasvim prirodno (davali djetetu dohranu i lagano je navikavali na siku - bolja varijanta nego da je dijete gladno, razdrazljivo i da place).

To ti je isto kao sa pelenama hvale svi i ostale ali neki pampers vise :D mi smo imali priliku da probamo sve je vrste (violetu, lumpi, molfilx, pampers zeleni, premium care) dobili uzroke u bolnici gdje sam se porodila i stvarno se vremenom pokazalo da je pampers premium care nama bio najbolji dok je ona bila mala. Cak i nedavno u pokusaju da "ustedim" na pelenama kupimo paket lumpija (jer su ih svi zivi nahvalili) i rezultiralo je da je presvlacim cesce ne bi li ga potrosila prije jer u jednom danu dva puta se upiskila da je proslo kroz pelene (sa zelenim pampersom spava u komadu 10-12 sati i ustane suha ko barut a u peleni po kile).

Ja nisam isla na vjezbe imala sam pomoc mame i svekrve kojima ipak vjerujem vise nego nekom tamo (sto ne znaci da necu uredno saslusati pa mozda nekad i poslusati). Pupak nismo kvasili iako smo je kupali. Stavljali gazu i ponekad malo bivacina i sve je lijepo proslo :D
Post Reply