Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3776 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

otherside wrote: e sad pitanje za majke sa malo vecim bebama :D
ova moja od skoro 2 godine jos nije naucila da zaspi sama. ne samo to, ona uopce nece da spava.
muza maltretira do pola 11, on jadan sav ukomiran se bori s njom i kad konacno zaspi, svako malo se budi pa je on stalno premjesta iz kreveca u svoj krevet i obrnuto kad opet zaspi.
ponekad ima i neke ruzne snove valjda pa vristi po pola sata, nicim se ne moze smiriti, kao da se i ne budi a place :(
ja sada nemam vremena da joj uvodim neku rutinu jer sam zauzeta sa bebom a jasno mi je da je i starijoj sve ovo velika promjena.
hajd' nekako mi izduramo i njene zijane i stalnu trku i dreku i sto nigdje nema mira ali spavanje je bas ubitacno.
ja se izvucem s bebom u drugu sobu ali muz je totalno out, jedva gleda ujutru a mora na posao. bas mi ga bude zao.
helem, ima li ko kakav prijedlog kako da je ranije uspavamo? apaurin je zadnja opcija :lol:
da napomenem da svaki pokusaj ranijeg odvodjenja u krevet (da citamo, da se igramo, da se mazimo) zavrsava sa nesnosnim deranjem nakon cega mi odustanemo i pustimo je da radi po svom :roll:
E draga moja - ja sam ti imala sve to isto što i ti samo bez male bebe. Moj stariji je bio upravo takav. Savjeta ti nemam izuzev da se strpiš još jedno 2 godine. :( Bio je jedan kratak period od 3 do 14-15 mjeseci kad je bolje spavao. Onda je počeo izbjegavati podnevno spavanje - jednostavno nije mogao zaspati - znao je čak i ležati u krevetu ali san mu nije htio na oči. Umjesto da zbog toga ranije zaspi uveče on bi oko 5-6 dobio pravi napad nervoze pa ide plač, histerija i kad to prođe, smiri se, odmori se i nastavi dernečiti do neka doba. Ako se slučajno prevari i odspava malo popodne naveče bi ranije znao zaspati. Je li tvoja šmizla možda odustala od podnevnog spavanja?

Sadašnji beban je sušta suprotnost - od samog početka (ako zanemarimo fazu prodojavanja) presvuci - nahrani - spusti u krevetac - pomazi i razguli. I dan danas je takav (20 mjeseci) - vrijeme za podnevno spavanje mu je između 11 i 12. Ugrijem mu mlijeko, presvučemo pelenu - kažem mu - idemo papa - on kaže papa, mahne bratu i sam krene uz stepenice u sobu. U sobi se malo baci na bračni krevet, malo se provrtimo i pomazimo onda on kaže - meka, meka. Mlijeko sam mu već stavila u krevetić - ubacim njega unutra, sam se prihvati flašice, digne mi tabane da mu ih izljubim, mahne mi, ja kažem papa i razgulim. Kad čujem tup (bacio flašicu preko ogradice), sačekam još 10-ak minuta, ako pjeva ili zove ne ulazim, ako je tišina popnem se i pokrijem ga. Spava po 2-3 sata i uveče jedva dočeka osam.

A za ovaj noćni plač - to je faza koju izgleda većina beba mora proći i upravo kreće u ovoj dobi do dvije godine. Ko će ti ga znati ? Da li sanjaju, da li su krenule petice, da li preživljavaju događaje iz prethodnog dana? Uglavnom, to traje neko vrijeme - samo se učestalost mijenja. Nekada ih ne možeš smiriti - ja sam upravo kao tvoj muž, nakon cjelonoćnog ustajanja, nosanja, pjevanja na posao išla totalno nefukcionalna. Jednu noć, u očaju jer se nije mogao smiriti, umjesto laganih, umirujućih pjesmica, počnem sa njim skakutati i na sav glas "kad su se dva bracanina i tralala fjumeeeeriiii" i beba se odmah smiri. I palilo je neko vrijeme - valjda ga resetuje :shock: Eto, za taj noćni plač, umjesto umirivanja probajte suprotnu tehniku.
otherside

#3777 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@safran :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
uh, u ovoj svoj pometnji sam se pravo ismijala :D
eh ta prva djeca :D tacno osjecam da ce ova druga mala biti kao tvoj mladji sin.
ova starija jos uvijek spava popodne ali tada je kod moje mame koja je bukvalno uspavljuje cuckajuci je u krilu i ponosi se time :shock: a meni je zlo kad mi ona to ponosno prica. nekad odspava sat a nekad i 3.
ovo nocno spavanje je ogroman problem i fakat cu morati natjerati muza da proba sa nekom rutinom tipa kupanje, jelo, pjesmica, slikovnica, gasi svjetlo :D
to ce biti revolucija, ja znam ali mora se probati jer je ona sve gora i sama produzava vrijeme uspavljivanja.
umjesto da joj mi pomjeramo ka ranijem spavanju ona nama nabija ritam :D
ne znam sto stavljam ovog zelenog smaju, bas je patnja ovo :roll: i sramota :roll:
a gdje cemo se svi dernjati u gluha doba, draga moja, pa zvace mi komsije policiju :lol:
i ovako me komsinica, doduse ljubazno, svako malo pita: sto je mala ONAKO plakala?
ja pocela odgovarati kratko - zato sto je ters :roll:
ne znam je li razlog to sto smo joj bukvalno sve dozvolili, znas ono, pusti je, nek se igra, nek gleda tv, nek skace, nek maze hranu po sebi, grrrrrrr....ovo je sve tatino maslo, ja sam puno strozija ali on joj sve dozvoljava.
ma bice rutina da ja prvo njega prevaspitam pa ce ona biti ko tambura :x
i sto kazes...poucena iskustvom "uspjesnog" odgoja prvog djeteta, ova druga se presvlaci, doji, spava + kupanje. pricamo dok ruckimo ili se presvlacimo, nosim je samo ako vidim da su je spopali grcevi, ostatak vremena je u svom krevetu.
duboka_misao

#3778 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

ej zene somersby nije piva svega mi nego vino da se ne zahebete nema tu hmelja trunke da znate.
safran

#3779 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

duboka_misao wrote:ej zene somersby nije piva svega mi nego vino da se ne zahebete nema tu hmelja trunke da znate.
Ko je spomenuo hmelj? Ja fino rekoh piva i boza = alkohol za opuštanje - nakon podoja i u malim količinama. Ako može pivce može i Somer - isti je udio alkohola.
duboka_misao

#3780 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

safran wrote:
duboka_misao wrote:ej zene somersby nije piva svega mi nego vino da se ne zahebete nema tu hmelja trunke da znate.
Ko je spomenuo hmelj? Ja fino rekoh piva i boza = alkohol za opuštanje - nakon podoja i u malim količinama. Ako može pivce može i Somer - isti je udio alkohola.
ova tema ima sasvim pogresan naziv treba se zvati trudne alkoholicarke :D sad ste me zadeverale pije mi se piva, muz inace kupi po paket al stas kad se brzo trosi.
beautyfool

#3781 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Otherside jesu li joj svi zubi na broju ili jos uvijek nicu ?
Moja je tako nemirna, vristi kad spava i slicno kad joj zubi nicu....bas smo prebolili svaki zubic :sad: pa eto pregledaj joj zubice, mozda je i od tog nervozna.
nova_korisnica

#3782 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

meni su i babica i sestrica rekle da u slucaju nedostatka mlijeka treba piti bezalkoholno pivo na bazi jecma ili sladno pivo..to sve podstice "proizvodnju" mlijeka...
ne smije se piti caj od nane ili zalfije, niti ikakvi proizvdi koji to sadrze (bonbone i sl.)
nova_korisnica

#3783 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

otherside, pogledaj sljedeci link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ferber_method

ja sam ovom metodom dvoje djece naucila da spavaju (nisu moja bila, ali kao da su moja)...samo moras biti konzekventna! problem je sto se tebi srce cijepa dok ono place u sobi, ali vjeruj mi nakon nekoliko dana RAHATLUK!
Cholina_Lokica

#3784 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

safran wrote:
duboka misli na hmelj i pivu zbog koje nadodje mlijeko za dojenje :D A od somersby se to nece desiti
otherside

#3785 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

beautyfool wrote:Otherside jesu li joj svi zubi na broju ili jos uvijek nicu ?
Moja je tako nemirna, vristi kad spava i slicno kad joj zubi nicu....bas smo prebolili svaki zubic :sad: pa eto pregledaj joj zubice, mozda je i od tog nervozna.
i ja sam pomislila kad je pocela ova nocna dreka da je zbog zubica ali nisam nasla nijedan da je u fazi izbijanja. provjericu opet, mozda se u medjuvremenu promjenila situacija :-)
otherside

#3786 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nova_korisnica wrote:otherside, pogledaj sljedeci link:

ja sam ovom metodom dvoje djece naucila da spavaju (nisu moja bila, ali kao da su moja)...samo moras biti konzekventna! problem je sto se tebi srce cijepa dok ono place u sobi, ali vjeruj mi nakon nekoliko dana RAHATLUK!
hvala ti na linku ali mislim da je moja vec prerasla ovaj metod :D
ona izadje sama iz kreveta, baca stvari, sama otvori vrata i izadje iz sobe...jedino da je svezem i pustim da se dere :D
otherside

#3787 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Cholina_Lokica wrote: duboka misli na hmelj i pivu zbog koje nadodje mlijeko za dojenje :D A od somersby se to nece desiti
al' je mami dobrooooo :D
Cholina_Lokica

#3788 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

otherside wrote:
Cholina_Lokica wrote: duboka misli na hmelj i pivu zbog koje nadodje mlijeko za dojenje :D A od somersby se to nece desiti
Doduse :lol: Al' et od pive bude ugodno sa korisnim :lol:
nova_korisnica

#3789 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

otherside wrote:
nova_korisnica wrote:otherside, pogledaj sljedeci link:

hvala ti na linku ali mislim da je moja vec prerasla ovaj metod :D
ona izadje sama iz kreveta, baca stvari, sama otvori vrata i izadje iz sobe...jedino da je svezem i pustim da se dere :D
heheheh
nemoj je vezati :) vjerovatno je vise za djecu koja ne mogu iz kreveta izaci :D
safran

#3790 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Cholina_Lokica wrote:
otherside wrote:
Doduse :lol: Al' et od pive bude ugodno sa korisnim :lol:
Ma Somer je za maxu - njoj piva smrdi - a i ne treba joj za mlijeko već za opuštanje - sad joj je za poluditi. Meni bila sasvim dobra pivica :lol: . Joj žene, sramota me i napisati, ali u prvoj trudnoći jedino za čim sam čeznula bila je piva. Dan pred porod sam, nakon kontrole, muža na foru odvukla na "kafu" sa jaranom znajući da će se kafa pretvoriti u pivo (i kažu čuda se ne dešavaju). Mlatnula sam Žuju samo tako (bilo 35C u hladu). U drugoj trudnoći mi na pamet nije pala.
Otherside - nužda zakon mijenja - samo vi pjevajte. Kad murija dođe a vi malu pred sebe - "evo je, to je ta...." A kona je mahaluša, da mala ne plače pitala bi šta joj radite pa je tako mirna.
vanad

#3791 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

otherside, svako dijete je drugacije. Skontajte sta nju najvise smiruje pa to ubacite u taj ritual. Kod nas ide kupanje i pranje zuba kao zadnje. Prvo se jede, pa se onda ili cita ili gleda neki crtani ali nesto sto ce smiriti dijete, kupanje, zubi, spavanje. Istina je da smo mi ovo uvodili mnogo ranije, vjerujem da ce vam sada biti potesko da je naviknete ali treba pokusati. Ja svoje dijete nisam u ovom smislu razmazila jer mi mama zivi u BiH a ja u inostranstvu i jednostavno sam sama citave dane sa djecom. Muz dolazi oko 6 sa posla i ja nemam snage da se sa njima natezem i navece. Nego u osam spavati pa derali se oni ili ne. Jedni su mi zivci.
Sto se tice pive, vina ili alkohola. Vec tri godine sam ili trudna ili dojim. Izmedju dojenja i druge trudnoce mjesec dana. U trudnoci nisam probala alkohola i kontam sto ce mi sad poslije poroda dobro doci deci vina ili piva...i uzmem ja i sva se ospem :cry: Kontam to je nesto vino bilo lose, probam za sedam dana dva gutljaja piva i ponovo ista stvar.
I odem doktoru, prije toga uslikam sebe na sta licim kad probam alkohol, pokazem (najgore mi je bilo priznati da sam uzela alkohol iako dojim :shock: ) i sad cekam na rezultate. Sumnja na intoleranciju na histamin.
Eto toliko oko mog "alkoholizma".
safran

#3792 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Znam danak, znam - uvijek će ostati ožiljak ali vrijeme će uraditi svoje. Kad se oporave i srce i duša i tijelo doći ćeš ti nama opet sa lijepim vijestima. A vidiš da mi odavde ne idemo. U bližem krugu poznanika imam tri istovjetna slučaja i jednim je trebalo dvije godine, jednim tri a jedna prijateljica se odmah odlučila na novu trudnoću i sve tri danas imaju pune ruke posla. Znam da sad boli neizdrživo ali imaš snage - samo vremena još treba ....
tumbelina

#3793 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by tumbelina »

otherside wrote:vidim da smo sve imale traumaticna iskustva sa dojenjem :D
salim se, sve se to zaboravi kad je beba zdrava i fino napreduje.
ali cinjenica je da su u pocetku potrebni celicni zivci :roll:
@max - i ja sam nosala kljuc oko vrata :lol:
e sad pitanje za majke sa malo vecim bebama :D
ova moja od skoro 2 godine jos nije naucila da zaspi sama. ne samo to, ona uopce nece da spava.
muza maltretira do pola 11, on jadan sav ukomiran se bori s njom i kad konacno zaspi, svako malo se budi pa je on stalno premjesta iz kreveca u svoj krevet i obrnuto kad opet zaspi.
ponekad ima i neke ruzne snove valjda pa vristi po pola sata, nicim se ne moze smiriti, kao da se i ne budi a place :(
ja sada nemam vremena da joj uvodim neku rutinu jer sam zauzeta sa bebom a jasno mi je da je i starijoj sve ovo velika promjena.
hajd' nekako mi izduramo i njene zijane i stalnu trku i dreku i sto nigdje nema mira ali spavanje je bas ubitacno.
ja se izvucem s bebom u drugu sobu ali muz je totalno out, jedva gleda ujutru a mora na posao. bas mi ga bude zao.
helem, ima li ko kakav prijedlog kako da je ranije uspavamo? apaurin je zadnja opcija :lol:
da napomenem da svaki pokusaj ranijeg odvodjenja u krevet (da citamo, da se igramo, da se mazimo) zavrsava sa nesnosnim deranjem nakon cega mi odustanemo i pustimo je da radi po svom :roll:

kod mene je bilo isto. šta god uradili - nema spavanja do neka doba. naslušala sam se i priča o rutini i savjeta kako ja to pogrešno radim a i ponuda ''uspavaću je ja začas'' - no nikada ništa nije upalilo dok dijete jednostavno nije samo to prevazišlo. ne ide ni sad nešto puno rano ali opet je situacija puno bolja. ja sam se snalazila tako što bih joj, ako već neće da spava a ja moram nešto da radim, pustila crtani i ona to sjedi i gleda do neka doba, dok je san ne prevari... da ne kažem kako je to ujutro izgledalo, mislim na odlazak na posao / u vrtić... znam da nije utješno, ti ne odustaj pa možda budeš bolje sreće, ali ja sam se u neka doba pomirila s tim i prosto prihvatila da nisu sva djeca ista i da ih ne možeš sve odgajati po knjigama...
otherside

#3794 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

hvala na savjetima i podrsci :-D
skontala sam da muz nikako ne saradjuje i vise mi ga nije zao sto je ujutru nikakav :oops:
sinoc mu ja fino odrecitujem sta treba po protokolu da radi, da na kraju pogasi sva svjetla i onemoguci joj landaranje po kuci. kaze on meni: joj, to dosadno....pa sta cu ja u 9h u krevetu? :shock: :shock: :shock:
taaaakoooo, nema problema, samo vi skacite, ja imam drugu sobu, drugi krevet i zatvorena vrata :D
salu na stranu, fakat bih voljela da joj uvedem neki raspored, da dijete zna kad se sta radi ali izgleda da ce to popricekati da ovo bebce malo poraste pa da se ja mogu posvetiti starijoj.
zasad je dobila zadatak da mi pomaze oko presvlacenja bebe, da nosi kaka pelene u kantu :D i da joj pjeva :D
duboka_misao

#3795 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

otherside wrote:hvala na savjetima i podrsci :-D
skontala sam da muz nikako ne saradjuje i vise mi ga nije zao sto je ujutru nikakav :oops:
sinoc mu ja fino odrecitujem sta treba po protokolu da radi, da na kraju pogasi sva svjetla i onemoguci joj landaranje po kuci. kaze on meni: joj, to dosadno....pa sta cu ja u 9h u krevetu? :shock: :shock: :shock:
taaaakoooo, nema problema, samo vi skacite, ja imam drugu sobu, drugi krevet i zatvorena vrata :D
salu na stranu, fakat bih voljela da joj uvedem neki raspored, da dijete zna kad se sta radi ali izgleda da ce to popricekati da ovo bebce malo poraste pa da se ja mogu posvetiti starijoj.
zasad je dobila zadatak da mi pomaze oko presvlacenja bebe, da nosi kaka pelene u kantu :D i da joj pjeva :D

moj muz nekako nezna da uspava sina ko ja, duze mu treba tako da ja to radim svake noci jer mi je mrsko slusati kkao se njih dvojica gombaju po mraku po sat vremena, oko 9 sati kazem ocemo ic spavati on kaze da nece reko idemo pijemo kakao (koji je vrhunac dana) onda on uzme dudu i flasu,da tati pusu i krenemo u spavacu,popijemo kakao i onda mu pricam pricu tj sta smo radili taj dan, nakon price kazem sad zatvori oci da spavamo i ja se pretvaram da spavam, vidi djete nema hajra od ove samo lezi u mraku i on se zavali i zaspi, naravno da nekad nece onda zaprijetim da ce doci tata sa sipkom ili samo zazovem tatu i kazem nece dijete da spava, on se ukipi bude miran par minuta i u tome ga prenese. I da vecinom zaspim s njim oko pola 10 a muz ostane da gleda tv, sta cu prenese me trudnu....
vanad

#3796 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

ti otherside izgleda tri djeteta imas :D
otherside

#3797 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

vanad wrote:ti otherside izgleda tri djeteta imas :D
:lol: izgleda :lol:
on je stvarno preuzeo brigu oko starije curice. spava s njom u sobi, hrani je, oblaci, vodi u obdaniste, ide po nju, kupa je uvece....ali ovo spavanje je isto dvoje male djece :D
od 7 sati samo nesta havljaju :D gledaju baby tv i fox crime naizmjenicno (po dogovoru), valjaju se po dnevnom boravku, pjevaju glasno, vriste, bacaju igracke i zamazuju mi ugaonu garnituru :x
zato se ja u 9h pokupim sa bebom, dijelom zbog pospanosti a dijelom zbog toga da to vise ne gledam :D
safran

#3798 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Draga moja - između tvoje mame, muža i male bebe bojim se da nemaš šansi.
otherside

#3799 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote:Draga moja - između tvoje mame, muža i male bebe bojim se da nemaš šansi.
mesh cini da je tako :lol:
zato, bolje da se ja junacki povucem nego kukavicki da lupam glavom o zid :D
theTruePath

#3800 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by theTruePath »

trudnice ne trudnjace :lol:
Post Reply