Mi smo samo pogriješili što stvarno nismo uradili ono što oni sad izmišljaju. Sad bi njihova mitomanija barem imala utemeljenje. Jebo te, gazili ih mi na svakom koraku u svakom jebenom mjestu u kojem je bilo više od 50 nekakvih Hrvata dozvoljavalo se osnivanje HVO jedinica, iako je područje bilo pod kontrolom ARBiH. Pa gdje su te jedinice ARBiH u Stocu, Livnu, Čapljini ? Gdje su ti humani Hrvati koji zapališe džamiju Čurćinicu u Livnu u kojem uopće nije bilo sukoba između dva naroda ?Škobo Habu wrote:Na tu temu - prije neki dan su portali herceg - bosanske političke provenijencije objavili jedno krajnje patetično i tragikomično "otvoreno pismo" nekakve studentice iz Kiseljaka, koja u klasičnom stilu političke viktimizacije, nariče i proklinje Evropu zbog sudbine Hrvata u Srednjoj Bosni '93. i '94. godine, koja je, misli se na EU, onako zlokobno liberalna i ateistička - kako je doživljava prosječan hrvatski desničar nakljukan Raspudićevom demagogijom, dozvolila da se dovedu u takav jedan položaj - posljednji čuvari predziđa kršćanstva.ABH017 wrote:
E deder pajdo da ti odgovorim iz prve ruke. Hrvati iz Konjica, prema preporukama HDZ-a i rukovodstva UZP-a HZHB, nestadoše 28-29.03.1993. i razbacaše se po brdima oko Konjica: Repovica, Turija, Donje Selo, Drecelj, Zaslivlje, Zabrđe (baš čudno da su odabrali zadnjo dan Ramazana, pred Bajram). Godinu i po' (do Washingtonskog sporazuma) su držali Konjic i njegove građane u blokadi. Granatirali su grad, pucali snajperom po pješacima. Mene lično su gađali dok sam pretrčavao preko oba konjička mosta, pokušavajući da dođem na nastavu u SŠC. Isključili su struju i otežavali ulazak humanitarne pomoći. Pred potpisivanje Washingtonskog sporazuma, predali su dominantnu kotu Ljubina u četničke ruke, pa smo morali i tu kotu da osvajamo, kako četnici ne bi ušli u grad. Normalno, pod takvim okolnostima, poraženi, medijski zadojeni mržnjom prema dojučerašnjim komšijama, nisu ni pokušali da se vrate, nego su se povukli put Šuškova i Bobanova i dalje prema matici Hrvatskoj. Kad se smirilo, prodali svoju imovinu i vozdra. Interesuje li te još nešto?
Čitajući tekst nisam se mogao oteti kako Hrvati u BiH stvaraju posve jednu novu političku mitologiju kroz poziciju "vječite žrtve" po kojoj je je, recimo, jedan Kiseljak bio pod opsadom ABiH, što je jedna čisto opskurna laž.
Opšte je poznato da su se bojovnici iz Kiseljaka, u toku sukoba sa ABiH, lječili u srpskim bolnicama po Ilidži i Banja Luci, dok je kiseljački HVO cijelo vrijeme rata imao posve normalne odnose sa srpskom stranom preko čije je teritorije dolazila cjelokupna logistika.
Čak su i kiseljačke "Maturice" u Vareš došle preko srpske teritorije kad su počinile masakr u Stupnom Dolu.
Svi izbjegli Varešaci su u Kiseljak stigli preko srpskih teritorija, jer je za to postojao posredan dogovor između srpske strane.
Sa druge strane, apsurdno je tvrditi da je ABiH držala pod opsadom jedan Vitez ako znamo da je upravo HVO držao pod kompletnom osadom Stari Vitez, i pri tome još to sve negirati, proglašavajući takve fakte za mitomaniju, tipa forumske persone koja se odziva na ime aktuelne hrvatske presjednice.
Kako je ABiH mogla držati Žepče u okruženju, ako je poznato da su tamo HVO i Srbi aktivno sarađivali da su Lozančićevoj XP brigadi iznajmljivali tenkove? Opet ,o kakvoj se "opsadi" radilo govori i činjenica da su Bošnjake, koje je HVO zarobio u na području žepačke opštine, završili u logorima tipa Helidroma u Mostaru, i korišteni su kao živi štit ili za kopanje rovova na linijama razgraničenja?
Isti ti zarobljeni Bošnjaci su upravo preko srpske teritorije prevoženi u hercegovačke logore, tako da je sama ideja o nekakvoj "opsadi" Srednje Bosne samo još jedan u nizu mitova koje forsira hrvatska strana kao dio strategije "vječite žrtve".
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Hamolj
#3776 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Hafis
#3777 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Vezano za ovu temu Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima, a vizavi ovog gore napisanog, ja bih još samo nadodao da se kralj Stjepan Tomašević dok je car Muhamed zauzimao Bobovac, se s blagom i obitelji sklonio u tvrdi grad Jajce na utoku Plive u Vrbas.
Kada je sultan razorio i zapalio Bobovac, krenuo je sa vojskom da zauzme Jajce i zarobi Tomaševića, osvajajući uz put gradove i tvrđave. Ali kada je došao u Jajce saznao je da je Stjepan pobjegao i sklonio se u grad Ključ. Muhamed je bezuspješno opsjedao Ključ 4 dana. Vidjevši da se neće dugo moći opirati turskoj sili, Stjepan sklapa sa Sultanom ugovor prema kojem se turska vojska trebala povući iz Bosne, a kralj bi Sultanu i dalje plaćao godišnji danak. Ugovorom je kralju, također, bila zajamčena sloboda. Međutim, Sultan je prekršio sklopljeni ugovor i na prijevaru optužio kralja te ubio njega, njegovog strica Radivoja, njegovog Sina Tvrtka i brojno plemstvo. Tada su pogubljeni i svi ostali odrasli Kotromanići.
Kroničar iz tog doba zapisao je da Bosna „šapatom pade”.
Kada je sultan razorio i zapalio Bobovac, krenuo je sa vojskom da zauzme Jajce i zarobi Tomaševića, osvajajući uz put gradove i tvrđave. Ali kada je došao u Jajce saznao je da je Stjepan pobjegao i sklonio se u grad Ključ. Muhamed je bezuspješno opsjedao Ključ 4 dana. Vidjevši da se neće dugo moći opirati turskoj sili, Stjepan sklapa sa Sultanom ugovor prema kojem se turska vojska trebala povući iz Bosne, a kralj bi Sultanu i dalje plaćao godišnji danak. Ugovorom je kralju, također, bila zajamčena sloboda. Međutim, Sultan je prekršio sklopljeni ugovor i na prijevaru optužio kralja te ubio njega, njegovog strica Radivoja, njegovog Sina Tvrtka i brojno plemstvo. Tada su pogubljeni i svi ostali odrasli Kotromanići.
-
tlr
#3778 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Zaključujem iz priloženog da je Tomašević bio utemeljeitelj HDZ-a ili barem visokopozicionirani funkcioner HDZ-a, a sultan je dočim vjerovatno bio velikosrpski kuhar ili ... bosanski kuhar. Kako god istina je da ti kuhari vole zakuhati.Hafis wrote:Vezano za ovu temu Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima, a vizavi ovog gore napisanog, ja bih još samo nadodao da se kralj Stjepan Tomašević dok je car Muhamed zauzimao Bobovac, se s blagom i obitelji sklonio u tvrdi grad Jajce na utoku Plive u Vrbas.
Kad ti kuhari nešto skuhaju, to bi i mrtva usta jela.
Stjepan je mrtvi svjedok.
-
Hafis
#3779 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da je kojim slučajem ostao živ, Tomašević bi vjerojatno bio u HVO-u. Jednostavno, nešto ne vjerujem da bi baš tekbirao u stroju pred AlijomTLR wrote:Zaključujem iz priloženog da je Tomašević bio utemeljeitelj HDZ-a ili barem visokopozicionirani funkcioner HDZ-a, a sultan je dočim vjerovatno bio velikosrpski kuhar ili ... bosanski kuhar. Kako god istina je da ti kuhari vole zakuhati.Hafis wrote:Vezano za ovu temu Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima, a vizavi ovog gore napisanog, ja bih još samo nadodao da se kralj Stjepan Tomašević dok je car Muhamed zauzimao Bobovac, se s blagom i obitelji sklonio u tvrdi grad Jajce na utoku Plive u Vrbas.
Kad ti kuhari nešto skuhaju, to bi i mrtva usta jela.
Stjepan je mrtvi svjedok.
-
Mirza007
#3780 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa ako je vec bio kralj Bosne, zar nije vjerovatnije da bi bio vrhovni komandant njene armije, nego da bi osnivao kvislinsku paravojnu formaciju sa ciljem odvajanja dijela svoga kraljevstva i pripojenja drugoj drzavi?Hafis wrote: Da je kojim slučajem ostao živ, Tomašević bi vjerojatno bio u HVO-u. Jednostavno, nešto ne vjerujem da bi baš tekbirao u stroju pred Alijom
- SkyLimit
#3781 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ovako nekako?Hafis wrote: Da je kojim slučajem ostao živ, Tomašević bi vjerojatno bio u HVO-u. Jednostavno, nešto ne vjerujem da bi baš tekbirao u stroju pred Alijom
- Kejn
#3782 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Stjepan da je danas živ bi vjerovatno prešao na Islam i uzeo ime Safet. Naravno bosanski hrvati i srbi bi ga odmah prozvali poturicom 
-
asker
#3783 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Tomo Kovac, Srbin, guglajte ko je, u ovom trenutku na Cirilici (BN TV) otvoreno govori o saradnji VRS i HVO u jeku rata u Bosni. Voditelj kaze "vi ste pomagali Hrvatima u ustaskim uniformama". Tomo kaze "nije bitno kakve su uniforme, mi smo bili za njih cetnici, oni za nas ustase, ali tih nekoliko brigada je nama trebalo da ratuje protiv muslimana".
Naravno da to svi znamo, ali lijepo je kad direktni sudionik na to podsjeti.
Kako samo ovo naprdjivanje nasih sugradjana Hrvata smijesno zvuci, to je za medalju.
Kako samo ovo naprdjivanje nasih sugradjana Hrvata smijesno zvuci, to je za medalju.
-
tlr
#3784 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Oprosti druže. Biće da je do mene.Hafis wrote: Da je kojim slučajem ostao živ, Tomašević bi vjerojatno bio u HVO-u. Jednostavno, nešto ne vjerujem da bi baš tekbirao u stroju pred Alijom
Nije dobro... Nikako.
Ja sad furam, a ti kreni od A, pa kad završiš sa Ž, pređi na "Poznavanje prirode i društva" ...

Ima još puno posla pred tobom dok dođeš do historije i razumijevanja društvenog konteksta, historijskih nužnosti, nacionalne (ne)sv(i)jesti, formiranja jezika...
Ne predaji se! Biće to na kraju sve oukej.
-
Hafis
#3785 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa nije džaba naslov teme Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima.asker wrote:Tomo Kovac, Srbin, guglajte ko je, u ovom trenutku na Cirilici (BN TV) otvoreno govori o saradnji VRS i HVO u jeku rata u Bosni. Voditelj kaze "vi ste pomagali Hrvatima u ustaskim uniformama". Tomo kaze "nije bitno kakve su uniforme, mi smo bili za njih cetnici, oni za nas ustase, ali tih nekoliko brigada je nama trebalo da ratuje protiv muslimana".
Inače, postojali su razni oblici suradnje između suprostavljenih vojski.
Imamo primjer Mostara, u vrijeme najžešćih sukoba ABiH i HVO-a, gdje je topništvo VRS povremeno tuklo naše položaje, i to normalno u dogovoru s vrhom armije BiH. Pa onda propuštanje dopremanja municije u Mostar. Mislim, ljepo se prisjetiti tih dana, i bilo i ne ponovilo se nikome.
Međutim, to nije razlog da mi ne ne potrudimo dobiti kvalitetan izborni zakon za prestojeće opće izbore, na obostrano zadovoljstvo sviju.
-
Hafis
#3786 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Vidi ga, novi prašinar! Ačkosum, i dobro nam došao gazijoTLR wrote:Oprosti druže. Biće da je do mene.Hafis wrote: Da je kojim slučajem ostao živ, Tomašević bi vjerojatno bio u HVO-u. Jednostavno, nešto ne vjerujem da bi baš tekbirao u stroju pred Alijom
Nije dobro... Nikako.
Ja sad furam, a ti kreni od A, pa kad završiš sa Ž, pređi na "Poznavanje prirode i društva" ...
Ima još puno posla pred tobom dok dođeš do historije i razumijevanja društvenog konteksta, historijskih nužnosti, nacionalne (ne)sv(i)jesti, formiranja jezika...
Ne predaji se! Biće to na kraju sve oukej.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3787 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
kako od zadnjeg bosanskog kralja napraviti koljača iz Ahmića...
pročitati par postova iznad.
- Kolinda
#3788 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
E ovo sam čekao ,ajmo djevojčice i dječaci da čujemo kako će izgledati novi izborni zakon. Tko pogodi ja plaćam mesne slatkiše u Brajlovića na Ilidži..
Obzirom da će se to dogoditi u 5-6.mjesecu proradit će i terasa pa će nam biti lijepo onako uz rijeku zameziti....
Obzirom da će se to dogoditi u 5-6.mjesecu proradit će i terasa pa će nam biti lijepo onako uz rijeku zameziti....
- SkyLimit
#3789 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
U istočnoj Hercegovini su Bošnjaci surađivali sa četnicima i u 2. svjetskom ratu, to su stare šeme.
A što se tiče zadnjeg rata, svi tu saradnju bilo od strane HVO - a bilo od strane Armije RBiH sa VRS gledaju iz bošnjačkog ili hrvatskog ugla a zaboravljaju onaj ključni - srpski. Njima nije odgovaralo ni da HVO u Žepču bude poražen ni da bude poražena Armija RBiH u Hercegovini, eventualni pobjednik bi se onda okrenuo ratu protiv Srba, njime je više odgovaralo da ratuju međusobno.
Ja to zovem "izraleskim modulom". Oni nisu u arapskom Svijetu ni za islamiste, ni za nacionaliste, ni za socijaliste itd. niti im odgovara da bilo ko od njih učvrsti jaku vlast, jednostavno im odgovara da su oni u vječnom sukobu i tako vječno bez jake vlasti.
A što se tiče zadnjeg rata, svi tu saradnju bilo od strane HVO - a bilo od strane Armije RBiH sa VRS gledaju iz bošnjačkog ili hrvatskog ugla a zaboravljaju onaj ključni - srpski. Njima nije odgovaralo ni da HVO u Žepču bude poražen ni da bude poražena Armija RBiH u Hercegovini, eventualni pobjednik bi se onda okrenuo ratu protiv Srba, njime je više odgovaralo da ratuju međusobno.
Ja to zovem "izraleskim modulom". Oni nisu u arapskom Svijetu ni za islamiste, ni za nacionaliste, ni za socijaliste itd. niti im odgovara da bilo ko od njih učvrsti jaku vlast, jednostavno im odgovara da su oni u vječnom sukobu i tako vječno bez jake vlasti.
-
Hafis
#3790 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa ne bi morao odmah u ATG-ejce. Mogao bi guliti krompire u HVO kuhinji, ili previjati ranjene u mene u sanitetuChmoljo wrote:kako od zadnjeg bosanskog kralja napraviti koljača iz Ahmića...
-
Hafis
#3791 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Žepče bi palo da nije bilo VRS-a.SkyLimit wrote:U istočnoj Hercegovini su Bošnjaci surađivali sa četnicima i u 2. svjetskom ratu, to su stare šeme.
-
asker
#3792 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa dobro, slazem se. Otvori temu o izbornom zakonu pa cemo tamo razglabat. Ovdje ipak naslov teme je kulinarski.Hafis wrote:Pa nije džaba naslov teme Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima.asker wrote:Tomo Kovac, Srbin, guglajte ko je, u ovom trenutku na Cirilici (BN TV) otvoreno govori o saradnji VRS i HVO u jeku rata u Bosni. Voditelj kaze "vi ste pomagali Hrvatima u ustaskim uniformama". Tomo kaze "nije bitno kakve su uniforme, mi smo bili za njih cetnici, oni za nas ustase, ali tih nekoliko brigada je nama trebalo da ratuje protiv muslimana".
Inače, postojali su razni oblici suradnje između suprostavljenih vojski.
Imamo primjer Mostara, u vrijeme najžešćih sukoba ABiH i HVO-a, gdje je topništvo VRS povremeno tuklo naše položaje, i to normalno u dogovoru s vrhom armije BiH. Pa onda propuštanje dopremanja municije u Mostar. Mislim, ljepo se prisjetiti tih dana, i bilo i ne ponovilo se nikome.
Međutim, to nije razlog da mi ne ne potrudimo dobiti kvalitetan izborni zakon za prestojeće opće izbore, na obostrano zadovoljstvo sviju.
Kad bi ovdje svi iskreno govorili, pitao bih te, sta mislis kakav bi scenario kompletnog dzumbusa u BiH bio, prije referenduma o nezavisnosti, da su Bosnjaci odabrali drugu stranu?
Znam da dzaba pitam, ali eto, hebiga.
Zamisli tog sexa, te perverzije? 2 miliona Bosnjaka drze regrute u JNA, imaju oficire u JNA, kasarne po cijeloj BiH sa vojskom koju smatraju svojom, ogromna vecina sa Srbima, medjunarodni legitimitet jer zele da ostanu u Jugoslaviji. Pri tome trecina Hrvatske pod Srpskom kontrolom.
Hrvati u BiH sta? Da ne napisem nesto lose, reci ti, kakvi su izgledi?
Posto si inteligentan znas da ovo nije naglabanje, Srbi su nudili Aliji da bude prvi predsjednik te neke Jugoslavije.
Bosnjaci koje ti cesto potcjenjujes su izabrali drugu, tvoju stranu. Malo tome pridajete znacaj. A treba ti minut da zakljucis da bi u suprotnom opredjeljenju nastao egzodus Hrvata biblijskih razmjera.
Zato boli, iskreno, ovo vase surovanje sa Srbima. Da smo vas prepustili njima, jos se udruzili, zamisli.
- Kolinda
#3793 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Evo nam se i Reuf uzjebo oko Gunnaru ,znači Gunnar je odradio uspješan posjet Boži Petrovu .
-
Hafis
#3794 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da ti odgovorim ukratko: zajebali se.asker wrote: Pa dobro, slazem se. Otvori temu o izbornom zakonu pa cemo tamo razglabat. Ovdje ipak naslov teme je kulinarski.
Kad bi ovdje svi iskreno govorili, pitao bih te, sta mislis kakav bi scenario kompletnog dzumbusa u BiH bio, prije referenduma o nezavisnosti, da su Bosnjaci odabrali drugu stranu?
Znam da dzaba pitam, ali eto, hebiga.
Zamisli tog sexa, te perverzije? 2 miliona Bosnjaka drze regrute u JNA, imaju oficire u JNA, kasarne po cijeloj BiH sa vojskom koju smatraju svojom, ogromna vecina sa Srbima, medjunarodni legitimitet jer zele da ostanu u Jugoslaviji. Pri tome trecina Hrvatske pod Srpskom kontrolom.
Hrvati u BiH sta? Da ne napisem nesto lose, reci ti, kakvi su izgledi?
Posto si inteligentan znas da ovo nije naglabanje, Srbi su nudili Aliji da bude prvi predsjednik te neke Jugoslavije.
Bosnjaci koje ti cesto potcjenjujes su izabrali drugu, tvoju stranu. Malo tome pridajete znacaj. A treba ti minut da zakljucis da bi u suprotnom opredjeljenju nastao egzodus Hrvata biblijskih razmjera.
I još nešto, nemoj samo reći da je taj Aljin odabir ''strane'' bila neka pretjerana ljubav prema Hrvatima? Ili je ipak imao neku svoju kontu kod odabira?
-
Hafis
#3795 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ovom Reufu fali samo mrvica bilo kakve karizme i taj bi popularnošću daleko dogurao u bošnjačkom političkom vrhu.Kolinda wrote:Evo nam se i Reuf uzjebo oko Gunnaru ,znači Gunnar je odradio uspješan posjet Boži Petrovu .
Jebe ga to što mu glad viri iz očiju. A znaš onu staru čukotsku: bolje je sit plakati nego gladan pjevati.
- Chmoljo
#3796 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
ipak pričamo o HVO, a ne o VRS koji je imao 36 miliona ljudi u logistici.Hafis wrote: Pa ne bi morao odmah u ATG-ejce. Mogao bi guliti krompire u HVO kuhinji, ili previjati ranjene u mene u sanitetu
-
Hafis
#3797 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
A i ovamo ti ga je tako bilo. Ta imali smo 30% žena u uniformama i na plaći, i na kraju rata niti jedne jedine na invalidskoj komisiji, pa makar s dupljak nalazima. Sve zdrave k'o boca.Chmoljo wrote:ipak pričamo o HVO, a ne o VRS koji je imao 36 miliona ljudi u logistici.Hafis wrote: Pa ne bi morao odmah u ATG-ejce. Mogao bi guliti krompire u HVO kuhinji, ili previjati ranjene u mene u sanitetu
- Chmoljo
#3798 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
kvalitetni tranšeji.
-
zenit dozic
#3799 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Koji si ti pacenik to je zalosnoSkyLimit wrote:U istočnoj Hercegovini su Bošnjaci surađivali sa četnicima i u 2. svjetskom ratu, to su stare šeme.
http://nasevijesti.com/index.php/sadrza ... bosnjacima
http://www.stolac.ba/cavkarica-partizan ... acima.aspx
- SkyLimit
#3800 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Pa na tim tvojim linkovima lijepo piše "partizanski zločini", ja sam kao što se vidi pričao o četnicimazenit dozic wrote:Koji si ti pacenik to je zalosnoSkyLimit wrote:U istočnoj Hercegovini su Bošnjaci surađivali sa četnicima i u 2. svjetskom ratu, to su stare šeme.![]()
http://nasevijesti.com/index.php/sadrza ... bosnjacima
http://www.stolac.ba/cavkarica-partizan ... acima.aspx