DF-11A bez problema može. Domet ~400 km sa nazivnom preciznošću.Kindzadza wrote:Koji je domet? Je li kadar da nosi nuk.boj. glavu?amoninan wrote:Poboljšana verzija balističkog projektila zemlja-zemlja Fateh 110 - koji je kopija kineskog DF-11A. Nije petarda, to je sigurno.
IRAN
- nellington
#3776 Re: IRAN
- amoninan
#3777 Re: IRAN
Testiranja su ispunila očekivanja. No, znaš kako je, na završnu ocjenu uvijek moraš sačekati ratne okolnosti.Ako može dejstvovati kao DF 11A i ako ima dobro upravljanje povrh toga, onda je zmaj.
300km, nosi do 650kg eklopziva. Šta misliš?Kindzadza wrote:Koji je domet? Je li kadar da nosi nuk.boj. glavu?amoninan wrote:Poboljšana verzija balističkog projektila zemlja-zemlja Fateh 110 - koji je kopija kineskog DF-11A. Nije petarda, to je sigurno.
Pa i Shabab 3 može nositi n. bojevu glavu.
"Khalij Fars", ta na klipu, je specijalno dizajnirana za dejstvo na moru (antiship missile, dakle protiv vojnih brodova. Zato i nosi simptomatičan naziv, na naški "Perzijski zaljev".
- AlienBiH
#3778 Re: IRAN
@Republic if Bosnia
Izadji malo iz te svoje ljusture. Gledaj objektivno na stvari. Poslusaj neki i savjet, nije na odmet.
Ja ti kazem, jbte Iran. Ne zanima me zato sto je to muslimanska zemlja. Da je ortodoksno krscansko desnicarska, i da se prema njoj nepravedne stvari dogadjaju, ja bi, a vjerujem i mnogi ovde, isto razmisljali.
Znaci, prestani gledat samo javne tv kuce, nego provjeri info na vise strana, pa donesi zakljucak shodno tome.
Zelen si, malo zbunjen,i to je normalno. Ali nije normalno biti tvrdoglav ko mazga. sry...
Izadji malo iz te svoje ljusture. Gledaj objektivno na stvari. Poslusaj neki i savjet, nije na odmet.
Ja ti kazem, jbte Iran. Ne zanima me zato sto je to muslimanska zemlja. Da je ortodoksno krscansko desnicarska, i da se prema njoj nepravedne stvari dogadjaju, ja bi, a vjerujem i mnogi ovde, isto razmisljali.
Znaci, prestani gledat samo javne tv kuce, nego provjeri info na vise strana, pa donesi zakljucak shodno tome.
Zelen si, malo zbunjen,i to je normalno. Ali nije normalno biti tvrdoglav ko mazga. sry...
- Murat Sabanovic
#3779 Re: IRAN
@Republic if Bosnia
izvini stari ,moze jedno pitanje ?! jesi li ti jevrej ?
pitam te ovo, iz razloga , jer si se toliko okomio na iran, kao da su ti nesto nazao ucinili .
izvini stari ,moze jedno pitanje ?! jesi li ti jevrej ?
pitam te ovo, iz razloga , jer si se toliko okomio na iran, kao da su ti nesto nazao ucinili .
-
Republic of Bosnia
#3780 Re: IRAN
Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Samim time to je i "anti-zapadnost" i apsolutno je krivi razlog da se podrzava Iran.
Ja ovde navedem neke primjere kako je Iran ludi tiranski rezim, ali oni to ignorisu i velicaju njihove mocne rakete?
Nista ja protiv Iranskog naroda nemam. ustavri meni je njih zao jer nisu slobodni kao vecina nas.
Samim time to je i "anti-zapadnost" i apsolutno je krivi razlog da se podrzava Iran.
Ja ovde navedem neke primjere kako je Iran ludi tiranski rezim, ali oni to ignorisu i velicaju njihove mocne rakete?
Nista ja protiv Iranskog naroda nemam. ustavri meni je njih zao jer nisu slobodni kao vecina nas.
-
nuki_cika
#3781 Re: IRAN
Podržavam i ja IRAN,pa imas li šta protiv?Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Ja ovde navedem neke primjere kako je Iran ludi tiranski rezim, ali oni to ignorisu i velicaju njihove mocne rakete?![]()
Hajd ovaj prvi dio si donekle u pravu,ali ovaj drugi dio bolje da nisi ni pisao.Vama ateistima sve sto je dobro i u skladu sa vjerom ne valja,a znam ja još tih ateista koji razmišljaju tako kao ti.Sta,možda treba američka demokratija da zavlada teheranskim ulicama,da ih oni uce kulturi i ljudskim pravima,jel?
Šerijatski nacin vladavine je nabolji i najsavršeniji nacin vladavine.Nedavno 16 dilera javno obješeno na trgu u Teheranu-tako i treba,a ne ko kod nas,pa vidimo gdje smo i dokle smo dogurali.Ugledajmo se na zapad.Ugledajmo se na k...
- snaga_znanja
#3782 Re: IRAN
nuki_cika wrote:Podržavam i ja IRAN,pa imas li šta protiv?Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Ja ovde navedem neke primjere kako je Iran ludi tiranski rezim, ali oni to ignorisu i velicaju njihove mocne rakete?![]()
Nista ja protiv Iranskog naroda nemam. ustavri meni je njih zao jer nisu slobodni kao vecina nas.![]()
Hajd ovaj prvi dio si donekle u pravu,ali ovaj drugi dio bolje da nisi ni pisao.Vama ateistima sve sto je dobro i u skladu sa vjerom ne valja,a znam ja još tih ateista koji razmišljaju tako kao ti.Sta,možda treba američka demokratija da zavlada teheranskim ulicama,da ih oni uce kulturi i ljudskim pravima,jel?
Šerijatski nacin vladavine je nabolji i najsavršeniji nacin vladavine.Nedavno 16 dilera javno obješeno na trgu u Teheranu-tako i treba,a ne ko kod nas,pa vidimo gdje smo i dokle smo dogurali.Ugledajmo se na zapad.Ugledajmo se na k...

- Murat Sabanovic
#3783 Re: IRAN
zar zaista mislis da smo slobodni?! razmisli malo ...internet, kreditna kartica,navigacioni sistem,mobilni,biometrijski dokumenti. mi smo non stop pod lupom . iranci su 10 puta slobodniji nego amerikanci,englezi,francuzi,nijemci.eh, sad sto na zapadu covjek moze paradirati ulicom i pokazivati anus je druga stvar.Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
- snaga_znanja
#3784 Re: IRAN
Murat Sabanovic wrote:zar zaista mislis da smo slobodni?! razmisli malo ...internet, kreditna kartica,navigacioni sistem,mobilni,biometrijski dokumenti. mi smo non stop pod lupom . iranci su 10 puta slobodniji nego amerikanci,englezi,francuzi,nijemci.eh, sad sto na zapadu covjek moze paradirati ulicom i pokazivati anus je druga stvar.Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Ovo fakat moze u anale smijesnih postova. Boze sacuvaj.
- Intimus
#3785 Re: IRAN
Izgleda da baš imaš!? Ili nećeš ili ne možeš da razumiješ neke stvari!Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Nije u pitanju nikakav antiamerikanizam, već principijelan stav. Otkud Americi pravo da određuje kako će živjeti narod u Iranu?! Niti su od tog istog naroda pozvani da im pomognu, niti im je neko dao mandat za to.
I kad smo već kod ljudskih prava i sloboda, evo, složiću se da se (i) u Iranu ista krše, da mnogo toga nije u skladu sa dostignutim stepenom ljudskih prava i sloboda.Isto tako, po izvještajima gotovo svih vladinih i nevladinih agencija i kozna koliko organizacija koje se bave ovom problematikom isto ili gore stanje je u Kini.
Obzirom da je jedina briga i namjera zapadnih zemalja (predvođenih Amerikom) uvođenje demokratije i zaštita ljudskih prava širom svijeta, obećavam i zaklinjem se da ću, nakon što Amerika sruši režim u Kini i kineskom narodu donese blagostanje, ja biti među prvim dobrovoljcima da to isto uradimo i u Iranu...
- Murat Sabanovic
#3786 Re: IRAN
udri se ...snaga_znanja wrote:Murat Sabanovic wrote:zar zaista mislis da smo slobodni?! razmisli malo ...internet, kreditna kartica,navigacioni sistem,mobilni,biometrijski dokumenti. mi smo non stop pod lupom . iranci su 10 puta slobodniji nego amerikanci,englezi,francuzi,nijemci.eh, sad sto na zapadu covjek moze paradirati ulicom i pokazivati anus je druga stvar.Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
Nista ja protiv Iranskog naroda nemam. ustavri meni je njih zao jer nisu slobodni kao vecina nas.![]()
![]()
![]()
Ovo fakat moze u anale smijesnih postova. Boze sacuvaj.
- mO k3
#3787 Re: IRAN
Republic of Bosnia wrote:Ne druze, ja sam ti Bosanac ateista porijeklom musliman, ako te bas interesuje. Zaboli mene covjece za Iran samo me fascinira ta podrska za njih, jer apslutno nema smisla da "nasi" ljudi pdrzavaju Iran sa kojim mi ne dijelimo nikakve vrijednosti. kod nekih ovdje, koliko shvatam, to nije podrska za Iran vec cisto antiamerikanizam.
-
Republic of Bosnia
#3788 Re: IRAN
nemaju argumente da pokazu Iran kao "normalnu" odgovornu zemlju pa onda udlutaju na Ameriku, Izrael, S Arabiju, teorije zavjere, kolonizam....bilo sta, samo da ne komentarisemo pravu istinu o Iranu.zagazaga wrote:
vi napisete dvije stranice, pa ja onda brisem, pa vi opet pisete....e necemo tako vise, BUJRUM
-
Republic of Bosnia
#3789 Re: IRAN
.....
Last edited by Anonymous on 09/01/2012 19:46, edited 1 time in total.
Reason: OPOMENA pred ban!
Reason: OPOMENA pred ban!
-
Republic of Bosnia
#3790 Re: IRAN
@zagazaga
obrisa mi post...?
kako ne razumijes da je to citava poenta. Oni pricaju o tiraniji kao o necemu dobrom a pri tome zive u demokratiji.Ako na trenutak zamisle da zive u Iranu shvatit ce da Iranski rezim ne treba podrzavati.
obrisa mi post...?
kako ne razumijes da je to citava poenta. Oni pricaju o tiraniji kao o necemu dobrom a pri tome zive u demokratiji.Ako na trenutak zamisle da zive u Iranu shvatit ce da Iranski rezim ne treba podrzavati.
-
Kindzadza
#3791 Re: IRAN
@amoninan, @nellington, hvala za odgovore.
Sta mislite da li su S-300 sa videa (strana 152) neka montaza, ili su im Rusi uprkos obecanju zapadu da nece, isporucili naruceni sistem PVO-a?
Edit:
Ahmedinadzed na turneji po Latinksoj Americi... Danas u Karakasu!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=572435
Hugo Cavez: Venecuela je zahvaljujući iranskoj pomoći izgradila 14.000 kuća, kao i fabrike u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi, traktori i vozila.
Sta mislite da li su S-300 sa videa (strana 152) neka montaza, ili su im Rusi uprkos obecanju zapadu da nece, isporucili naruceni sistem PVO-a?
Edit:
Ahmedinadzed na turneji po Latinksoj Americi... Danas u Karakasu!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=572435
Hugo Cavez: Venecuela je zahvaljujući iranskoj pomoći izgradila 14.000 kuća, kao i fabrike u kojima se proizvode prehrambeni proizvodi, traktori i vozila.
Last edited by Kindzadza on 09/01/2012 23:43, edited 1 time in total.
-
severin
#3792 Re: IRAN
ma svaka cast u svakom slucaju iranu ljudi imaju svoje ja
ako nista nekuca im banka na vrata.. ne igraju kako drugi sviraju i da istraju na kraju protiv ovih danasnjih demona sa bolesnim ambicijama....
- Spejs
#3793 Re: IRAN
Sustav S-300 je odbrambeno oružje i ne spada pod sankcije koje je i Rusija podržala.Kindzadza wrote:@amoninan, nellington, hvala za odgovore.
Da li su ga zaista prodali, ili se radi o blefu, vjeruj da na ovom forumu ti na to niko ne može dati tačan odgovor.
- heckler
#3794 Re: IRAN
Spejs wrote:Sustav S-300 je odbrambeno oružje i ne spada pod sankcije koje je i Rusija podržala.Kindzadza wrote:@amoninan, nellington, hvala za odgovore.
Da li su ga zaista prodali, ili se radi o blefu, vjeruj da na ovom forumu ti na to niko ne može dati tačan odgovor.
Imas par opcija ovdje.
1) I Zagrebom je paradirao S-300 sistem na vojnoj paradi pa se kasnije pokazalo da je samo hrpa gvozdja za reciklazu bez ostalih potrebih komponenti. (bilo je patki da je bas i taj zavrsio u Iranu).
2) Druga prica je da su Bjelorusi prodali svoje
3) Treca prica je da je iz Libije dosao
4) Cetvrta je da su i rusi poceli slati djelove
5) Peta je da ce Iranci sami poceti kopirati sistem.
Helem, nema smisla ni pokusati nagadjati o cemu se tu radi.
-
Kindzadza
#3795 Re: IRAN
I on je bio pod embargom, tj. zaustavljena je (dogovorena/placena) isporuka od strane Rusa.Spejs wrote:Sustav S-300 je odbrambeno oružje i ne spada pod sankcije koje je i Rusija podržala.Kindzadza wrote:@amoninan, nellington, hvala za odgovore.
- Spejs
#3796 Re: IRAN
Pa da, možemo samo nagađati.
Iran tvrdi da su još 2007 uplatili Rusima lovu za sustva S-300 i da ga do danas nisu dobili, u što ja po malo sumnjam.
Isto tako imamo slike sa vojnih testiranja gdje iranska vojska paradira sa tim sustavom tvrdeći da je to njihov vlastiti modernizovani i poboljšani sustav S-200.
Sad, ili su Iranci stvarno napravili vlastiti ili su im ga Ruje utalile za taj novac niko ne može znati.
Priče o bjeloruskim,hrvatskim a pogotovo Gadafijevim sustavima me mogu samo nasmijati!
Iran tvrdi da su još 2007 uplatili Rusima lovu za sustva S-300 i da ga do danas nisu dobili, u što ja po malo sumnjam.
Isto tako imamo slike sa vojnih testiranja gdje iranska vojska paradira sa tim sustavom tvrdeći da je to njihov vlastiti modernizovani i poboljšani sustav S-200.
Sad, ili su Iranci stvarno napravili vlastiti ili su im ga Ruje utalile za taj novac niko ne može znati.
Priče o bjeloruskim,hrvatskim a pogotovo Gadafijevim sustavima me mogu samo nasmijati!
- amoninan
#3797 Re: IRAN
Pa, u slučaju da ove psihološke igrarije pređu u nešto ozbiljnije, Rusi a i Kinezi će bez svake sumnje opskrbiti Iran svojim sistemima koji Iranu budu neophodni. Tako da, i u slučaju da nemaju S300 trenutno, šanse da će ga imati kad bude trebalo su jako izgledne. I ne samo S300. Uglavnom, goriće cjeli region pa i šire.
-
simpozijum delirijum
#3798 Re: IRAN
najvjerovatnije Kineska tehnologija , nije prvi niti zadnji put da Kinezi i vise negoli Rusija velikodusno dijele vojnu tehnologiju sa Iranom ( naravno za masne pare i pouzdaniji od korumpiranih Rusa )Kindzadza wrote:Koji je domet? Je li kadar da nosi nuk.boj. glavu?amoninan wrote:Poboljšana verzija balističkog projektila zemlja-zemlja Fateh 110 - koji je kopija kineskog DF-11A. Nije petarda, to je sigurno.
Izraelska fregata je pogodjena 2008 Hezbolahovom protu-brodskom raketom Kineske proizvodnje C-802
i to je stara verzija od prije 20 i kusur godina , Kinezi ih prodaju dzabana posto imaju nove rakete
e pa ako tehnoloski nadmocne i izvjezbane Izraelce pogadjaju i to starim raketama sta ce im tek ovo cudo odraditi
DF-11A originalna Kineska verzija nije za izvoz i ima domet oko 1500 Km i leti 6 puta brze od zvuka !
navodno su je uspjesno testirali , efikasna je samo protiv velikih plovecih ciljeva a to je nosac aviona ili krstarica ili desantni brodovi , ali mora imati i satelitsko i radarsko vodjenje , a bojeva glava ima takodjer ( vojna tajna koji Kinezi strogo cuvaju ) ima valjda vise senzora za samonavodjenje
Iranska verzija je manja i kracega dometa , pa je navode radarima sa kopna , garant ' kinezi im prodali slabiju kopiju ali dovoljno ubitacnu
jedan pogodak i kraj price , cak i za nosac aviona
Amerikanci nemaju nikakvu odbranu od ove vrste projektila i to su priznali
- Intimus
#3799 Re: IRAN
Od Kine bi se možda i mogla očekivati neka pomoć, a od Rusije vrlo teško. Od raspada SSSR-a pa naovamo Rusi se baš i nisu pokazali kao pouzdan saveznik.amoninan wrote:Pa, u slučaju da ove psihološke igrarije pređu u nešto ozbiljnije, Rusi a i Kinezi će bez svake sumnje opskrbiti Iran svojim sistemima koji Iranu budu neophodni. Tako da, i u slučaju da nemaju S300 trenutno, šanse da će ga imati kad bude trebalo su jako izgledne. I ne samo S300. Uglavnom, goriće cjeli region pa i šire.
Ne mogu tvrditi (i ne želim da ovo shvatite kao još jednu u nizu "teorija zavjere"), ali mi se čini da su Amerika i Rusija poodavno napravile nekakav deal o nenapadanju i razgraničenju teritorija i interesa, onako u stilu onog stiha: "...kralj na cara udariti neće..."! U posljednjih 20-ak godina sve njihove konfrontacije i vojne intervencije bilo Amerike ili Rusije završavale su "izražavanjem zabrinutosti", "žaljenja" i sl., kao i najčešće suzdržanošću jedne od strana prilikom glasanja u VS UN-a.
- amoninan
#3800 Re: IRAN
Burazeru, upravo taj balans o kojem govoriš bi bio narušen američkom invazijom na Iran s ciljem promjene režima.Intimus wrote:Od Kine bi se možda i mogla očekivati neka pomoć, a od Rusije vrlo teško. Od raspada SSSR-a pa naovamo Rusi se baš i nisu pokazali kao pouzdan saveznik.amoninan wrote:Pa, u slučaju da ove psihološke igrarije pređu u nešto ozbiljnije, Rusi a i Kinezi će bez svake sumnje opskrbiti Iran svojim sistemima koji Iranu budu neophodni. Tako da, i u slučaju da nemaju S300 trenutno, šanse da će ga imati kad bude trebalo su jako izgledne. I ne samo S300. Uglavnom, goriće cjeli region pa i šire.
Ne mogu tvrditi (i ne želim da ovo shvatite kao još jednu u nizu "teorija zavjere"), ali mi se čini da su Amerika i Rusija poodavno napravile nekakav deal o nenapadanju i razgraničenju teritorija i interesa, onako u stilu onog stiha: "...kralj na cara udariti neće..."! U posljednjih 20-ak godina sve njihove konfrontacije i vojne intervencije bilo Amerike ili Rusije završavale su "izražavanjem zabrinutosti", "žaljenja" i sl., kao i najčešće suzdržanošću jedne od strana prilikom glasanja u VS UN-a.
Rusija i Kina u slučaju rata sigurno neće ostati po strani, i izražavat zabrinutost.