Meni je ocarinjenazincx wrote:I sa carinom od 15% ne bi trebalo izaći više od 43-49 maraka, u zavisnosti da li je otvarano kao paket ili kao pismo (pismo 2,5; paket 8,5).dorkcic wrote:Za čizme od 40 eura ja moram platiti još 52 marke. Otkud im taj broj, ne znam, ali pitaću kad odem po to.papebih wrote:Da li je kome ocarinjena posiljka preko tog novog sistema, preko bh poste? Koliko uzimaju oni za svoje usluge?
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
ChiLLy341
#3776 Re: CARINA U BiH
- choxnox
#3777 Re: CARINA U BiH
Inace vise nije nego se po novom carini po carinskim stopama 0%, 5%, 10% i 15%. Na UIO stranici imas "cijenik" od 300 strana sa svom vrstom robe i carinskim stopama.ChiLLy341 wrote:Znam da se placaju dodatni troskovi ali inace carina je 10% na vrijednost preko 50 km.choxnox wrote:A sta bi ti vise? Kad si vec raspolozen bio za placanje sto nisi ljudima platio kafuChiLLy341 wrote:Dns sam podigao pakket u posti koji vec stoji 3 mjeseca u posti. Samo sam platio carinu i pdv. Sto me iznenadilo carinu mi naplatili 5%, pdv 17% i neke takse.
-
bluesjunior
#3778 Re: CARINA U BiH
ima li neko link na trenutno vazecu carinsku tarifu?
-
patriotkl
#3779 Re: CARINA U BiH
Samo da se citiram od prije par sedmica, možda je neko nešto naručivao, možda ima nove informacije ...patriotkl wrote:Da li je neko naručivao knjige sa Amazona kako je uvedeno ovo novo oporezovanje? Plaća li se porez na knjige? Cijena zajedno sa šipingom bi bila ~$20. Sam Amazon kaže da ne bi trebalo biti poreza (Estimated tax to be collected: $0.00), dok mi je kad sam na checkout gledao npr. neke tehničke stvari prije par mjeseci, bilo poreza već uračunatog od strance Amazona i do $60 dodatno na cijenu proizvoda.
-
cassius
#3780 Re: CARINA U BiH
Narucivao sam ja sa amazona, ne knjige. Ali robu skoro , cijena prije shippinga 30 $ , sa shippingom koji mi prikaze tamo na checkout jos 20$.patriotkl wrote:Samo da se citiram od prije par sedmica, možda je neko nešto naručivao, možda ima nove informacije ...patriotkl wrote:Da li je neko naručivao knjige sa Amazona kako je uvedeno ovo novo oporezovanje? Plaća li se porez na knjige? Cijena zajedno sa šipingom bi bila ~$20. Sam Amazon kaže da ne bi trebalo biti poreza (Estimated tax to be collected: $0.00), dok mi je kad sam na checkout gledao npr. neke tehničke stvari prije par mjeseci, bilo poreza već uračunatog od strance Amazona i do $60 dodatno na cijenu proizvoda.
Tj. Sve ukupno 50$, nije mi doslo nikakve carine ni nista. Paket uredno podigao.
Eh cim ti pise tax to be collected 0.00 , to znaci da pri uvozu te robe u BiH neces platit nista. Jer vidao sam tax za neke stvari i do 200$, ne racunajuci shipping.
-
TRANCE
#3781 Re: CARINA U BiH
http://komorabih.ba/wp-content/uploads/ ... TK_BiH.pdfbluesjunior wrote:ima li neko link na trenutno vazecu carinsku tarifu?
-
BJB
#3782 Re: CARINA U BiH
Ja ne znam gdje grijesim ali meni na amazon.com ili amazon.de ne prihvata bh adresu..patriotkl wrote:Samo da se citiram od prije par sedmica, možda je neko nešto naručivao, možda ima nove informacije ...patriotkl wrote:Da li je neko naručivao knjige sa Amazona kako je uvedeno ovo novo oporezovanje? Plaća li se porez na knjige? Cijena zajedno sa šipingom bi bila ~$20. Sam Amazon kaže da ne bi trebalo biti poreza (Estimated tax to be collected: $0.00), dok mi je kad sam na checkout gledao npr. neke tehničke stvari prije par mjeseci, bilo poreza već uračunatog od strance Amazona i do $60 dodatno na cijenu proizvoda.
Probala sam svoju adresu, prijateljicinu u Sarajevu, moze li iko pomoci?
Treba mi knjiga sa njemackog amazona koju preprodaje ABC Books llc-ovo mi se ne isplati, isporuka gotovo kosta koliko i knjiga sama..
Je li vama Amazon isporucuje knjige iz USA uz shipping od $4?
- kafanski_covjek
#3783 Re: CARINA U BiH
moze link ili u pp da provjerim na svoju adresu?BJB wrote:Ja ne znam gdje grijesim ali meni na amazon.com ili amazon.de ne prihvata bh adresu..patriotkl wrote:Samo da se citiram od prije par sedmica, možda je neko nešto naručivao, možda ima nove informacije ...patriotkl wrote:Da li je neko naručivao knjige sa Amazona kako je uvedeno ovo novo oporezovanje? Plaća li se porez na knjige? Cijena zajedno sa šipingom bi bila ~$20. Sam Amazon kaže da ne bi trebalo biti poreza (Estimated tax to be collected: $0.00), dok mi je kad sam na checkout gledao npr. neke tehničke stvari prije par mjeseci, bilo poreza već uračunatog od strance Amazona i do $60 dodatno na cijenu proizvoda.
Treba mi knjiga sa njemackog amazona koju preprodaje ABC Books llc-ovo mi se ne isplati, isporuka gotovo kosta koliko i knjiga sama..
-
bluesjunior
#3784 Re: CARINA U BiH
hvalaTRANCE wrote:http://komorabih.ba/wp-content/uploads/ ... TK_BiH.pdfbluesjunior wrote:ima li neko link na trenutno vazecu carinsku tarifu?
-
patriotkl
#3785 Re: CARINA U BiH
Zavisi od prodavača, ne šalju svi sa Amazona u BiH ... Piše obično na artiklu da li šalju ili ne.BJB wrote:Ja ne znam gdje grijesim ali meni na amazon.com ili amazon.de ne prihvata bh adresu..patriotkl wrote:Samo da se citiram od prije par sedmica, možda je neko nešto naručivao, možda ima nove informacije ...patriotkl wrote:Da li je neko naručivao knjige sa Amazona kako je uvedeno ovo novo oporezovanje? Plaća li se porez na knjige? Cijena zajedno sa šipingom bi bila ~$20. Sam Amazon kaže da ne bi trebalo biti poreza (Estimated tax to be collected: $0.00), dok mi je kad sam na checkout gledao npr. neke tehničke stvari prije par mjeseci, bilo poreza već uračunatog od strance Amazona i do $60 dodatno na cijenu proizvoda.
-
BJB
#3786 Re: CARINA U BiH
Pa to i jest zbunjujuce, pise da salju, a meni odbija adresu..
-
bluesjunior
#3787 Re: CARINA U BiH
tracking bh poste mi pokazuje sljedece:
22.03.2017 07:28
BASJJA-Sarajevo 71003
Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
za sad nisam dobio obavijest (žuti papirić
) o prispjeću pošiljke. pošto će biti carinjeno garant, a možda budem trebao i špeditera, zanima me da li ću dobiti obavijest kao i obično ili bih možda trebao zvati carinu? gdje, koga na koji broj?
BASJJA-Sarajevo 71003
za sad nisam dobio obavijest (žuti papirić
- zincx
#3788 Re: CARINA U BiH
Cariniće ti garant, špeditera nećeš trebati, pisaće na žutom papiriću koliko trebaš platiti...bluesjunior wrote:tracking bh poste mi pokazuje sljedece:
BASJJA-Sarajevo 71003
za sad nisam dobio obavijest (žuti papirić) o prispjeću pošiljke. pošto će biti carinjeno garant, a možda budem trebao i špeditera, zanima me da li ću dobiti obavijest kao i obično ili bih možda trebao zvati carinu? gdje, koga na koji broj?
- zubi
#3789 Re: CARINA U BiH
Mozda nece, al ce u svakom slucaju platiti carinski pregled (nekad bio 3,5 KM a sad ne znam koliko je...)zincx wrote:Cariniće ti garant, špeditera nećeš trebati, pisaće na žutom papiriću koliko trebaš platiti...bluesjunior wrote:tracking bh poste mi pokazuje sljedece:
BASJJA-Sarajevo 71003
za sad nisam dobio obavijest (žuti papirić) o prispjeću pošiljke. pošto će biti carinjeno garant, a možda budem trebao i špeditera, zanima me da li ću dobiti obavijest kao i obično ili bih možda trebao zvati carinu? gdje, koga na koji broj?
-
bluesjunior
#3790 Re: CARINA U BiH
Carinice svakako,posto je veca vrijednost u pitanju, obavijest mi nisu poslali - odgovor je izvinite bla bla bla, jedva nadjoh speditera preko stele, nece spediteri da to rade...uglavnom uspio sam, nazoves 7 - 8 telefona, izvadis malo papira (izmedju ostalog CIPS
) .ma ljepota od zivota....pa kod nas bi ljudi čekić pokvarili....ko da nisu mogli napravit pošti mogućnost da to radi pa kome se ne svidja odabere drugog speditera....
- _Reds_
#3791 Re: CARINA U BiH
Kakv spediter, jedino ako je preko 1500 KM.bluesjunior wrote:Carinice svakako,posto je veca vrijednost u pitanju, obavijest mi nisu poslali - odgovor je izvinite bla bla bla, jedva nadjoh speditera preko stele, nece spediteri da to rade...uglavnom uspio sam, nazoves 7 - 8 telefona, izvadis malo papira (izmedju ostalog CIPS) .ma ljepota od zivota....pa kod nas bi ljudi čekić pokvarili....ko da nisu mogli napravit pošti mogućnost da to radi pa kome se ne svidja odabere drugog speditera....
Ukinut je spediter do 1500 KM
-
bluesjunior
#3792 Re: CARINA U BiH
da znam da je ukinut za vrijednosti do 1500KM, za veće vrijednosti nije ukinut, i kako se ispostavlja spediteri bas i nece da se tim puno bave, al eto moze se nac....
- Amagon
#3793 Re: CARINA U BiH
Graz Shopping, isplati li mi se traziti tax free ako mi je račun 200€, kolika je provizija i to
-
BJB
#3794 Re: CARINA U BiH
Moze li mi neko pomoci? KAKo sad racunaju carinu i zasto carine ono sto oni zovu vrijednosno pismo?
Meni otvorili kovertu vrijednosti 71.67 GBP (161.60) i traze 68.70KM? Koverta -vrecica raskupusana i postar se naljutio kad sam ga pitala sto su ga morali otvarati, uzeo mi "paket" iz ruke i otisao iz zgrade..Cak sam ga ppokusala traziti po mahali, ali je brz..
Je li i dalje 17% + 10%b + 10KM takse i gluposti ili nekako drugacije? Po ovoj racunici bi me doslo 53 a ne 68KM?
Dodje mi da sam na sve sto sam kupila platila jos po 17KM po proizvodu? (Jedan proizvod je poklon, 2 su testera i 4 proizvoda su placena)
Da napomenem i sljedece, cijene za UK na tom website su vece nego za BiH, ali oni su imali izvod sa umanjenom cijenom za svaki proizvod ukljucujuci i cijenu 0,00 za testere i poklon...
Meni otvorili kovertu vrijednosti 71.67 GBP (161.60) i traze 68.70KM? Koverta -vrecica raskupusana i postar se naljutio kad sam ga pitala sto su ga morali otvarati, uzeo mi "paket" iz ruke i otisao iz zgrade..Cak sam ga ppokusala traziti po mahali, ali je brz..
Je li i dalje 17% + 10%b + 10KM takse i gluposti ili nekako drugacije? Po ovoj racunici bi me doslo 53 a ne 68KM?
Dodje mi da sam na sve sto sam kupila platila jos po 17KM po proizvodu? (Jedan proizvod je poklon, 2 su testera i 4 proizvoda su placena)
Da napomenem i sljedece, cijene za UK na tom website su vece nego za BiH, ali oni su imali izvod sa umanjenom cijenom za svaki proizvod ukljucujuci i cijenu 0,00 za testere i poklon...
Last edited by BJB on 25/03/2017 13:15, edited 1 time in total.
-
jahac96
#3795 Re: CARINA U BiH
Imas carinsku tarifu, sada su 0% 5% 10% 15% i tako dalje zavisno od toga sta uzimas, ne znam kako si racunala ali na vrijednost posiljke zajedno sa cijenom dostave na to uracunaj carinu pa onda na to sve pdv i takse i cijenu otvaranja koverte... Poprilicno sam siguran da se postar imao pravo naljutiti, jer carinici imaju pravo otvoriti svaki paket/kovertu koju zele a to sto je raskopusana nema veze sa postarom vec sa carinskim radnicima koji su ti kasnije paket lose upakovali... Ja mislim da si duzna postaru izvinjenjeBJB wrote:Moze li mi neko pomoci? KAKo sad racunaju carinu i zasto carine ono sto oni zovu vrijednosno pismo?
-
BJB
#3796 Re: CARINA U BiH
Pise da je carina na tu robu 10%, postarina je besplatna za paket te vrijednosti, zanima me kako su dosli do cifre 68.70KM
Je li se PDV racuna na vrijednost paketa+postarine, a ako je postarina besplatna, imaju li je oni pravo racunati?
Ako sam dobila besplatno full size proizvod u paketu i u izvodu koji je bio u paketu jasno pise vrijednost 0, mogu li racunati takse na to?
Postari u posti su gluplji od noci, zapravo su pametni ali se prave glupi. Kaze meni jedna sluzbenica iz lokalne poste,"mi nemamo nista s tim, mi samo isporucujemo pakete a oni odredjuju da li ce biti taksi ili ne?
.Ovi s poste carinjenja to izracunaju kako im se cefne, njihova referentica za prepucavanje preko telefona s nezadovoljnim musterijama mi je sama priznala da su pogrijesili u procesu carinjenja paketa jedanput, kako im vjerovati drugi put?
Evo ti izvod kakav je bio i u paketu pa mi objasni ko su dosli do cifre 68.70, otici cu u postu iz ovih stopa i podici paket i platiti dadzbine..

Je li se PDV racuna na vrijednost paketa+postarine, a ako je postarina besplatna, imaju li je oni pravo racunati?
Ako sam dobila besplatno full size proizvod u paketu i u izvodu koji je bio u paketu jasno pise vrijednost 0, mogu li racunati takse na to?
Postari u posti su gluplji od noci, zapravo su pametni ali se prave glupi. Kaze meni jedna sluzbenica iz lokalne poste,"mi nemamo nista s tim, mi samo isporucujemo pakete a oni odredjuju da li ce biti taksi ili ne?
.Ovi s poste carinjenja to izracunaju kako im se cefne, njihova referentica za prepucavanje preko telefona s nezadovoljnim musterijama mi je sama priznala da su pogrijesili u procesu carinjenja paketa jedanput, kako im vjerovati drugi put?
Evo ti izvod kakav je bio i u paketu pa mi objasni ko su dosli do cifre 68.70, otici cu u postu iz ovih stopa i podici paket i platiti dadzbine..

- zincx
#3797 Re: CARINA U BiH
Carina 10%: 16,16BJB wrote:Pise da je carina na tu robu 10%, postarina je besplatna za paket te vrijednosti, zanima me kako su dosli do cifre 68.70KM
Taksa: 10
PDV: 30,2192
Otvaranje paketa: 8,5
Uplatnice: 4
Ukupno: 68,8792
Mislim da su oni za osnovu uzeli 161 marku, tada je 68,7...
16,1
10,0
30,1
8,5
4,0
68,7
-
BJB
#3798 Re: CARINA U BiH
Zasto se carini nesto sto je ispod 1500KM sto je kupljeno za licnu upotrebu, a propustaju se isti takvi iznosi kad neko prelazi granicu..
Iz inata sam danas sve isto narucila i dobicu to za 5-7 dana, i necu im platiti ni marke, nek crknu. A pare za ovaj paket cu dobiti nazad..Neko ce mi donijeti sve ovo.
Na osnovu cega oni odlucuju da li je otvaranje paketa 3.5, 8.5 ili 11KM?
Ako im je osnova bila 161KM, a PDV je 17%, zar na taj iznos PDV nije 27.37 KM a ne 30?
Ako su uveli novi elektronski sistem, zasto nije moguce sve ovo platiti elektronskim putem?
- zincx
#3799 Re: CARINA U BiH
Kod nas pošta radi do 8...BJB wrote:Posta se zatvorila, a zasto 8.5KM za otvaranje paketa, paket nije za preprodaju vec je sve za licnu upotrebu.
Zasto se carini nesto sto je ispod 1500KM sto je kupljeno za licnu upotrebu, a propustaju se isti takvi iznosi kad neko prelazi granicu..
Iz inata sam danas sve isto narucila i dobicu to za 5-7 dana, i necu im platiti ni marke, nek crknu. A pare za ovaj paket cu dobiti nazad..Neko ce mi donijeti sve ovo.
Na osnovu cega oni odlucuju da li je otvaranje paketa 3.5, 8.5 ili 11KM?
Ako im je osnova bila 161KM, a PDV je 17%, zar na taj iznos PDV nije 27.37 KM a ne 30?
Ako su uveli novi elektronski sistem, zasto nije moguce sve ovo platiti elektronskim putem?
200 maraka je limit na granici, prilikom putovanja, iz čega je isključena lična prtljaga.
Zavisi od toga kako im je paket registrovan, ako je pismo, to je 2,5 + uplatnica 1, paket je 8,5 + uplatnica 1...
PDV ide na cijenu + carinu...
Da, i ja mislim da bi trebali naći način da dostave fakturu, ja je platim i onda dostave robu...
-
beobasket
#3800 Re: CARINA U BiH
Skuplja pita od tepsije. Sad jedno pitanje jaran me molim da doslepam na ljeto tri aneroidna talkomjera + stetoskope, znaci tri para ukuono, svaki ima vrijednost cca. 400 maraka. Sta mogu ocekivati na granici u slucaju previse zavirivanja tj. u slucaju da treba platiti porez?