Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#3776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Minimum :
Dobro dosao u klub.......ja vec tri zime se tako grijem......mislim da se uredjaj potpuno otplatio vec u drugoj zimi.sretno
Dobro dosao u klub.......ja vec tri zime se tako grijem......mislim da se uredjaj potpuno otplatio vec u drugoj zimi.sretno
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Minimum je potrošio Minimum el. energije uz Maksimalno zadovoljstvo.
Japanska poezija
Japanska poezija
- Nisrin
#3778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Treeba mi savjet, a ne znam gdje pitati... 
U pitanju je kuca sa dva razlicita stana/ulaza, ali je zajednicko brojilo za struju, posto se jedna porodica misli grijati na struju kako je najbolje podijeliti troskove struje? Kako mjeriti potrosnju struje po domacinstvu, navodno nije moguce dijeliti strujomjer i postavljati dodatni vani, kako se ne bi ostetai fasada itd?
Pitam za prijatelje koji su podstanari, dvije porodice su u pitanju...
U pitanju je kuca sa dva razlicita stana/ulaza, ali je zajednicko brojilo za struju, posto se jedna porodica misli grijati na struju kako je najbolje podijeliti troskove struje? Kako mjeriti potrosnju struje po domacinstvu, navodno nije moguce dijeliti strujomjer i postavljati dodatni vani, kako se ne bi ostetai fasada itd?
Pitam za prijatelje koji su podstanari, dvije porodice su u pitanju...
- rovac13
#3779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Instalacije za struju bi trebale biti razvedene tako da se moze na jedan stan staviti drugo brojilo koje mjeri samo taj stan.
Ako nije onda teska situacija.
Mozda vrijedi pokusat nesto ovako :

Ugradjuje se kao osigurac u razvodni ormaric.......brojac ...ima analogni digitalni monofazni trofazni.....ovi manji vjerovatno ne mogu da sve ide preko njeg pa bi ih trebalo staviti vise......onaj trofazni vjerovatno moze.
Znaci svi osiguraci koji idu u tvoj stan se spoje preko ovog brojila.....mislim da to majstor moze vrlo lako i brzo prespojit.
Evo tog veceg :
http://www.ebay.com/itm/Home-kWh-Power- ... 27d6aed86b
Ako nije onda teska situacija.
Mozda vrijedi pokusat nesto ovako :
Ugradjuje se kao osigurac u razvodni ormaric.......brojac ...ima analogni digitalni monofazni trofazni.....ovi manji vjerovatno ne mogu da sve ide preko njeg pa bi ih trebalo staviti vise......onaj trofazni vjerovatno moze.
Znaci svi osiguraci koji idu u tvoj stan se spoje preko ovog brojila.....mislim da to majstor moze vrlo lako i brzo prespojit.
Evo tog veceg :
http://www.ebay.com/itm/Home-kWh-Power- ... 27d6aed86b
-
channel10
#3780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Postavite interno brojilo kojim razdvojite vase i njihove instalacije i prilikom svakog ocitanja brojila ocitate i interno.
- Nisrin
#3781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
channel10 wrote:Postavite interno brojilo kojim razdvojite vase i njihove instalacije i prilikom svakog ocitanja brojila ocitate i interno.
Je li to brojilo postavlja EP ili privatno neko??? Ima li kopanja zidova?
-
channel10
#3782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moze vam to postaviti svaki elektricar koji zna, mada bih ja prije isao na dogovor sa monterima te elektrodistribucije. Moglo bi biti malo stemanja, sve u zavisnosti od situacije. To vam je najbolje pitati montere, da oni snime situaciju i kazu kako je najbezbolnije
.
-
ketronsd1
#3783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobro dosao u ME clubrovac13 wrote:Minimum :
-
bokivr
#3784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Podeseno na 24C na termometru 21.8C
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Izmereno uredjajem - Merac elektricne energije EMG 1
https://www.youtube.com/watch?v=WVPGrOqGkRk
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
- piplica
#3785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Super, to je to.bokivr wrote:Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE![]()
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Dvije stvari sam primijetio, mali razmak od stropa na unutrašnjoj, malo manji problem, mali razmak od zida na vanjskoj.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#3786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dobro si primjetio piplica.
Ja sam imao slucaj da me stranka zvala da joj promijenim motoric ventilatora
na unutrasnjoj jedinici,kaze crko, radi samo na najvecoj brzini,tako mu je rekao
majstor koji je montirao.Kad je ovaj nabavio motoric taj isti rekao da nema sad vremena
da potrazi nekog da mu to zamijeni.
Dosao sam tamo i zatekao klimu skoro do plafona jos vise nego na ovom klipu.
Stvarno covjek je ukljuci motor radi na najjacoj brzini bez obzira sto je podesana
na najmanju.Poce on meni pokazivati taj novi motoric,pita jeli to koplikovano zamijeniti.
U medjuvremenu ja stajem pod klimu i bez obzira sto motor vrti najjacom brzinom neosjeti
se jak protok vazduha.Ja otvori malo prednji panel kad klima poce puhati kao luda i smanji odmah brzinu.
Evo rekoh ja popravio.
Covjek uze daljinski isprobava sad hoce da mijenja brzinu ventilatora.
Tako sam je i ostavio sa odskrinutim vraticama da tuda moze uzmati zrak jer odozgo je uzmala
toliko malu kolicinu da je elektronika reagovala i drzala ventilator na max brzini.Vivax inverter je bila u pitanju.
U ove klime sa klipa je smanjen kapacitet sigurno zato sto je ovoliko pritjerana uz plafon.
Gdje vam je upustvo sto je doslo uz nju,pogledajte koliko pise da mora biti minimum odmaknuta od zida.
Vanjska bi takodje trebalo da ide malo u desno tako da moze uvlaciti zrak sa bocne lijeve strane ali
posto je prozor tu nemoze od njega.
Nije valjda da niste imali neko bolje mjesto u kuci/stanu da je namontirate.
Ja sam imao slucaj da me stranka zvala da joj promijenim motoric ventilatora
na unutrasnjoj jedinici,kaze crko, radi samo na najvecoj brzini,tako mu je rekao
majstor koji je montirao.Kad je ovaj nabavio motoric taj isti rekao da nema sad vremena
da potrazi nekog da mu to zamijeni.
Dosao sam tamo i zatekao klimu skoro do plafona jos vise nego na ovom klipu.
Stvarno covjek je ukljuci motor radi na najjacoj brzini bez obzira sto je podesana
na najmanju.Poce on meni pokazivati taj novi motoric,pita jeli to koplikovano zamijeniti.
U medjuvremenu ja stajem pod klimu i bez obzira sto motor vrti najjacom brzinom neosjeti
se jak protok vazduha.Ja otvori malo prednji panel kad klima poce puhati kao luda i smanji odmah brzinu.
Evo rekoh ja popravio.
Covjek uze daljinski isprobava sad hoce da mijenja brzinu ventilatora.
Tako sam je i ostavio sa odskrinutim vraticama da tuda moze uzmati zrak jer odozgo je uzmala
toliko malu kolicinu da je elektronika reagovala i drzala ventilator na max brzini.Vivax inverter je bila u pitanju.
U ove klime sa klipa je smanjen kapacitet sigurno zato sto je ovoliko pritjerana uz plafon.
Gdje vam je upustvo sto je doslo uz nju,pogledajte koliko pise da mora biti minimum odmaknuta od zida.
Vanjska bi takodje trebalo da ide malo u desno tako da moze uvlaciti zrak sa bocne lijeve strane ali
posto je prozor tu nemoze od njega.
Nije valjda da niste imali neko bolje mjesto u kuci/stanu da je namontirate.
-
channel10
#3787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam nista u vezi klima, ali imam samo jedno pitanje u vezi ovog gore videa. Zar ne bi bilo bolje da je vanjska jedinica postavljena van balkona ( na otvorenom ), nego sto je sad unutar balkona i to jos u samom cosku gdje je fakticki "zatvorena". Tacnije imam jos jedno pitanje
. Primjetio sam takodjer da je veoma mali razmak izmedju unutrasnje i vanjske jedinice i nije na duzini od 2,5-3 metra kako se spominjalo ovdje na forumu.
- haso hasic
#3788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako su mu majstori predlozili da je tu namontira onda su oni krivi,
ako je bilo po sistemu "vezi konja gdje gazda kaze" onda se zna ko je kriv.
Steta,stvarno kvalitetna klima a kapacitet joj je smanjen sa ovakvom montazom.
-
bokivr
#3789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U pravu si,mozda je montirana bas u cm.piplica wrote:Super, to je to.bokivr wrote:Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE![]()
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Dvije stvari sam primijetio, mali razmak od stropa na unutrašnjoj, malo manji problem, mali razmak od zida na vanjskoj.
Sta kazes da je veci problem montaza spoljne ili unutrasnje jedinice?
Koliko sam video u upustvu za montazu unutrasnje jedinice stoji da je min 5,6cm do plafona kod mene je 6 cm.
E spoljna je min 10cm od zida kod mene je 7cm tu je trebao malo vise prostora da ostavi jer je imao prostora da je povuce prema prozoru...
Sta mislis koje bi probleme mogao da imam ukoliko ovako ostane?
Last edited by bokivr on 09/03/2015 17:34, edited 1 time in total.
-
bokivr
#3790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Haso hvala na tvojim komentarima na mestu su.haso hasic wrote:Ako su mu majstori predlozili da je tu namontira onda su oni krivi,
Mada u upustvu za montazu stoji 5,6cm od plafona min kod mene je 6cm (nije mogao da se otvori prozor zbog senzora inace bih napravio veci razmak).
Sto se tice spoljne jedine slozio bih se sa tobom da je trebala jos malo prema prozoru zato sto ima samo 7cm od zida a po upustvu stoji min 10cm.
Verovatno cu traziti da mi to prepravi majstor.
Nije bilo pogodnijeg mesta za montazu spoljne jedinice a i unutrasnje.
Duzina instalacije je min 3m ne vidi se lepo na snimku nisam to snimio.
Inace nemam problema sto se tice izduvavanja unutrasnje jedinice,
odlicno izduvava.
Sta mislis da je veci problem montaza spoljne ili unutrasnje jedinice i koje bi probleme mogao da imam?
- haso hasic
#3791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nediraj nista.Ostavi kako je.Najbolje da ti ovako objasnim zamisli da u ljetnom periodu kad su najvece vrucine zatvoris kartonom cetvrtinu hladnjaka na autu I potjeras ga uz neku stranu.Hladnjak ce i dalje imati funkciju ali ce biti smanjen kapacitet.Slicno je I ovdje na vanjskoj jedinici jer je bas tu u tom cosku,malo ce teze uzimati svjezi zrak ali nebi trebalo da bas pravi tolike probleme.
Cudno da ta unutrasnja ima 6 cm ovako kad gledas na klipu nebi rekao da ima vise od 3cm od plafona.
Razmak je bitan zato da klima moze da nesmetano da protjera kroz sebe odredjenu kolicinu zraka u zavisnosti od brzine ventilatora.
Npr kad je veci razmak klima ce na prvoj brzini povuci vise zraka nego na dvojki ako je pritjerana skoro do plafona.
Cudno da ta unutrasnja ima 6 cm ovako kad gledas na klipu nebi rekao da ima vise od 3cm od plafona.
Razmak je bitan zato da klima moze da nesmetano da protjera kroz sebe odredjenu kolicinu zraka u zavisnosti od brzine ventilatora.
Npr kad je veci razmak klima ce na prvoj brzini povuci vise zraka nego na dvojki ako je pritjerana skoro do plafona.
-
bokivr
#3792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zasto da ne diram?haso hasic wrote:Nediraj nista.Ostavi kako je.Najbolje da ti ovako objasnim zamisli da u ljetnom periodu kad su najvece vrucine zatvoris kartonom cetvrtinu hladnjaka na autu I potjeras ga uz neku stranu.Hladnjak ce i dalje imati funkciju ali ce biti smanjen kapacitet.Slicno je I ovdje na vanjskoj jedinici jer je bas tu u tom cosku,malo ce teze uzimati svjezi zrak ali nebi trebalo da bas pravi tolike probleme.
Ako joj je time smanjen kapacitet zato sto nema dovoljno prostora da uzima dovoljnu kolicinu vazduha onda ce serviser da je i odlepi od zida jer je on toliko i priblizio (mada on tvrdi da joj tih 3-4 cm nista ne znace da ona sada ima dovoljno prostora).
Moja je greska samo sto nisam uzeo metar u ruke i sve to isproveravao.
Ima prostora da odlepi spoljnu jedinicu (sa leva na desno) od zida bar za jos 5-10cm prema prozoru.
Sto se tice unutrasnje jedinice ima 6cm merio sam to sigurno ima i tu nemam prostora da je spustam jos nanize jer kao sto sam i rekao
na ivici je da dodatkne prozor senzor unutrasnje jedinice.
- piplica
#3793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbolje će ti to objasniti kolega iz struke @haso hasic, ja sam to primijetio na prvu.bokivr wrote:U pravu si,mozda je montirana bas u cm.piplica wrote:Super, to je to.bokivr wrote:Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE![]()
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Sta kazes da je veci problem montaza spoljne ili unutrasnje jedinice?
Koliko sam video u upustvu za montazu unutrasnje jedinice stoji da je min 5,6cm do plafona kod mene je 6 cm.
E spoljna je min 10cm od zida kod mene je 7cm tu je trebao malo vise prostora da ostavi jer je imao prostora da je povuce prema prozoru...
Sta mislis koje bi probleme mogao da imam ukoliko ovako ostane?
- _Reds_
#3794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko je para bila ta klima ??bokivr wrote:Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE![]()
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Usput jedno pitanje ljudi. Imam centlrano grijanje, u grejnoj sezorni moram otvarati prozore, ali planiram ugraditi klimu jer sam na 6. spratu(zadnji), pa mi treba zbog hladjenja, ali bi je i koristio za grijanje recimo u maju nekad padnu temperature hladno, a ovi nisu upalili centarlno.
Pa koju mi klimu preporucujete.
Upust imam slijedecu situaciju, imam strop visine 2.5 metara, i u dnevnoj sve okolo imam led rasvjetu u regispu, tj. u coskovima mi je strop nizi za nekih 10tak cm. I koliko bi sad morao montirati klimu ispod tog regipsa ?? I da li mi je ok udaljenost od vanjske jednice 4m ??
- haso hasic
#3795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bokivr Razdaljina klime do zida kako unutrasnje tako i vanjske jedinice
nije samo vazna zbog nesmetanog protoka zraka nego i zbog ciscenja i dezinfekcije.
Rastaviti tvoju unutrasnju jedinicu da bi se ocistila i izvrsila dezinfekcija kod tebe ce biti
malo zeznuto.Isto tako i na vanjskoj jedinici kad nakupi prasine tesko ce biti prici da se ta prasina
ispuse ili opere vodom.
nije samo vazna zbog nesmetanog protoka zraka nego i zbog ciscenja i dezinfekcije.
Rastaviti tvoju unutrasnju jedinicu da bi se ocistila i izvrsila dezinfekcija kod tebe ce biti
malo zeznuto.Isto tako i na vanjskoj jedinici kad nakupi prasine tesko ce biti prici da se ta prasina
ispuse ili opere vodom.
- haso hasic
- haso hasic
- haso hasic
#3798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta tek reci za ovu razdaljinu od zida.Dvije klime rade ovako vec 3-4 god
i nikako da crknu.Jedino kud uvlace zrak je sa ove bocne strane.
Majstor namontirao i onda dosli majstori za fasadu koji
su odlucili da ih izoluju da im nebude hladno zimi
i nikako da crknu.Jedino kud uvlace zrak je sa ove bocne strane.
Majstor namontirao i onda dosli majstori za fasadu koji
su odlucili da ih izoluju da im nebude hladno zimi
-
bokivr
#3799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala Haso,haso hasic wrote:Bokivr Razdaljina klime do zida kako unutrasnje tako i vanjske jedinice
ispuse ili opere vodom.
ali mozes li mi reci dali da pomeram sad spoljnu jedinicu ili ne ???
U prvom postu si rekao da cu imati smanjenje kapaciteta i probleme a posle mi
kazes da ne diram ja tu nista a na kraju mi postavljas slike klime koja je uzidana
u zid i oblozena stiroporom i kazes da rade bez problema 3-4 god ?!
I sta sad da radim po tebi?
Za unutrasnju znam za nju nemam vise mesta i da hocu
Hvala jos jednom.
-
bokivr
#3800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima u Srbiji kosta 1000e,ja sam je kupio u Solun za 850e._Reds_ wrote:Koliko je para bila ta klima ??bokivr wrote:Evo jos malo podataka o potrosnji za Mitsubishi MSZ-FH25VE![]()
Vranje,Srbija
Spoljna temp 2C
Oblacno sa snegom
Vlaznost vazduha 74%
Potrosnja struje 460w...
Soba 16 m2
Usput jedno pitanje ljudi. Imam centlrano grijanje, u grejnoj sezorni moram otvarati prozore, ali planiram ugraditi klimu jer sam na 6. spratu(zadnji), pa mi treba zbog hladjenja, ali bi je i koristio za grijanje recimo u maju nekad padnu temperature hladno, a ovi nisu upalili centarlno.
Pa koju mi klimu preporucujete.
Upust imam slijedecu situaciju, imam strop visine 2.5 metara, i u dnevnoj sve okolo imam led rasvjetu u regispu, tj. u coskovima mi je strop nizi za nekih 10tak cm. I koliko bi sad morao montirati klimu ispod tog regipsa ?? I da li mi je ok udaljenost od vanjske jednice 4m ??