Dok god mi kontamo da je "ljubav" (mada su moja iskustva s Arapima da ni mater bas ne vole onako kako mi ocekujemo) vaznija od interesa, mo's nas **bat...kiligonzales wrote:Posljednje koje su imale takve veze bile su Irak i Libija. Inace mi u BiH smo malo izgubili na ugledu kod Arapa zbog naseg bezobrazluka, ali ne toliko da bi nas prestali voljeti vise od Srbije.drndalo wrote:Majke vam, dosadi li vam ikad ta ista ploca koja se vise toliko izlizala da preskace ???!
Kao sto rekoh vec jednom ranije, postoje arapske zemlje koje su imale i jos uvijek imaju bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH...
BH vojna industrija i naoruzanje
- drndalo
#3776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
- jao_situacije
#3777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako je naša "alfa" fakat ta izraelska alfa
evo nekih specifikacija
http://modernfirearms.net/assault/isr/ak-alfa-e.html
evo nekih specifikacija
-
PM72
#3778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prog321 wrote:gdje sam to rekao?Boletus edulis wrote:Ovaj prica price o muslimanskim oficirima iz one vojske koji su kao hodali po svijetu pa prodavali arapima oruzje.
.
Postby prog321 » 27/02/2017 16:37
i za vrijeme Juge JNA je slala muslimanske oficire i vise funkcionere da lobiraju prodaju oruzja u arapskom svijetu.
nama ne igra ulogu ali njima sigurno
Da si rođen 20-tih godina prošlog vijeka ne bi se čulo za Boška Buhu.Veći si bombaš od njega.
-
155_mm
#3779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kiligonzales wrote:Nije bas. Rat je narusio odnose SRJ sa mnogim arapskim zemljama. Dosta kontakata danas pokusavaju uspostaviti preko Bosnja po arapskom svijetu. Nama u BiH uslozena politicko-ekonomska situacija, kao i more tudjih uticaja, Arape drzi na rezervi sto se tice ulaganja, bez obzira na to mnogi ulazu. Masu nasih uticajnih ljudi vodi posao za njih ovdje sa nekim korporativnim pristupom. Glume preponase, koriste rupe u zakonu.Gojeni H wrote:drndalo wrote:Sirija. UAE. Libija. Irak... Moglo bi se sad tu truniti o "pristupu", u nekim od njih, jer se jos ne zna ko ce tamo preovladati za 5-10-15-20 godina, ali dok god vecina ocekuje od Arapa "ljubav" zasnovanu na "bratskim osjecajima", posebno od onih na vlasti, umjesto puno pragmaticnijeg i cesceg INTERESA, u grdnoj su zabludi...![]()
Kao i Alzir, Kuvajt, mozda i Egipat ... biznis je biznis nema tu bratskih-sestrinskih odnosa. Srbija je naslijedila sve kontakte iz Jugoslavije.
I nisu nesto posebno uradili u kakvoj su poziciji bili.
Sto se tice nase namjenske, mnogima je interesantna, prvo mnogima iz vodece zelene stranke, koji se bore za svoje interese u njoj, do Amera koji dosta prodaju za nas i kupuju od nas, Saudijaca, Pakistanaca, Turaka, Malezijaca i nekih drugih...
Pakistanci su usli u par zajednickih projekata, jedan objelodanjen iako nije trebao biti, Turci bi rado u veci angazman sa nasom namjenskom, ali ih malo koce Ameri u tome, jos imaju jak uticaj na nasu namjensku.
Koliko me dobro sjecanje sluzi oni su nam bili i najbolji kupci svih ovih godina nakon rata.
koji?
-
155_mm
#3780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
udio proizvodnje municije u BiH NI je upravo to sto je cini toliko vaznom kao stub odbranbenih mogucnosti. na podrucju municije ima jos mjesta za rast. u malim kalibrima prvenstveno u povecanju proizvodnih kapaciteta a u velikim kalibrima u uvodjenju novih proizvoda za tenkove, artiljeriju i raketni program.kiligonzales wrote:Prodajemo im mi dosta. Nas proizvodnja municije popravlja opasno, da toga nema, mogli bi namjensku ugasiti.prog321 wrote:vojni budzet Saudijske Arabije je skoro isti vojnim budzetu Rusije. Potencijal je ogroman ali dzaba kad nase firme nemaju pojma o promociji i prezentaciji kao taj gore sto je opisao.
eno srbija samo sto je uspostavila proizvodnnju raketnog programa poradala robe 20 mio. dolara.
na potezima koje vuce srbija u svojoj NI se moze vidjeti da to rade jer smatraju da na ovim prostorima po pitanju granica jos nije sve rijeseno. iako su ekonomski gledano jednaki sa federacijom ipak mnogo vise i pametnije ulazu u svoju NI.
-
155_mm
#3781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to i jeste najveci problem bosnji. oni nikako da skontaju da u biznisu nema ljubavi. po tom principu bosnjine ljubavi GINEX bi trebao poklanjati kapisle IGMANU.drndalo wrote:Dok god mi kontamo da je "ljubav" (mada su moja iskustva s Arapima da ni mater bas ne vole onako kako mi ocekujemo) vaznija od interesa, mo's nas **bat...kiligonzales wrote:Posljednje koje su imale takve veze bile su Irak i Libija. Inace mi u BiH smo malo izgubili na ugledu kod Arapa zbog naseg bezobrazluka, ali ne toliko da bi nas prestali voljeti vise od Srbije.drndalo wrote:Majke vam, dosadi li vam ikad ta ista ploca koja se vise toliko izlizala da preskace ???!
Kao sto rekoh vec jednom ranije, postoje arapske zemlje koje su imale i jos uvijek imaju bolje odnose sa Srbijom nego sa BiH...
arapi su rekli da su spremni poduplati narudzbu ako su bosnje u stanju da isporuce. e to je sad pitanje da li bosnje jesu.
inace da nije rata u jemenu ne vjerujem da bi poduplali narudzbu.
-
155_mm
#3782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako bas ispadne da je to ta alfa, odjekut ce okruzenjem vise nego haubica iz BNT-a.jao_situacije wrote:ako je naša "alfa" fakat ta izraelska alfa
evo nekih specifikacija
ta alfa bi bosnju katapultirala ispred i srba i hrvata i crnogoraca po pitanju proizvodnje jurisne puske.
a problem je u tome sto bi je bilo tesko blatiti i traziti joj mane jer je ustvari izrelski proizvod.
-
155_mm
#3783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
odlicna vijest iz vise razloga. prvo sto privarni sektor sve vise se budi po pitanju namjenske. iako je ovdje u pitanju civilni dron moze se za nuzdu koristiti za izvidjanje linije fronta. a mozda nakon civilnog na red dosje i vojna verzija tog drona.kiligonzales wrote:Mi cemo dogodine imati vlastitog drona, al u civilne svrhe i bice proizvod jedne privatne kompanije.BISCANIN2 wrote:Bogami, svaka čast, ubiše puru, a mi se hvalimo Igmanom, BNT-om. Mislim nije loše, ali oni su za dva koplja ispred.agent_zero wrote:Naša banda predstavlja ministre na sajmu, a Srbija prave stvari:
http://www.avaz.ba/clanak/278410/srbija ... foto-video
Ne znam, možda lupam na času, meni su interesatni ove bespilotne letjelice, pogotovo zbog izviđačkih zadataka, naoružanih sa termalnim kamerama itd. Mada ne znam opet kao helić koliko je efikasan, imali Bosna ikakve šanse u ovom segmentu? Kakvog drona jeftinije izrade, izgleda da je to kod nas daleka budućnost.
-
prog321
#3784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Za izvidjanje kupis Quadcopter sa kamerom za 50 maraka u kineskoj prodavnici.
Imas na ebaju za 25 dolara.
Neces potrositi nekoliko miliona za tu svrhu ako ga ne mozes gps om navoditi i zakaciti par raketa.
Neces potrositi nekoliko miliona za tu svrhu ako ga ne mozes gps om navoditi i zakaciti par raketa.
-
PM72
#3785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tobe jarabi.
Ebay,kineska prodavnica,kartica i dobio si rat...
- Drvosjeca iz Dejcica
#3786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prog321 wrote:Za izvidjanje kupis Quadcopter sa kamerom za 50 maraka u kineskoj prodavnici.
Gledao sam jednu reportažu na Njemačkoj televiziji gdje jedan njihov oficir priča o iskustvima u Avganistanu. Kada idu u patrolu sa vozilima u patroli je i specijalno vozilo koje ometa gotovo sve radio signale u krugu od par kilometara tako da te komercijalne verzije dronova nemaju nikakve šanse da išta postigneš sa njima.
-
PM72
#3787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ljudi bi ratovali preko Play stationa...za neki moderni rat dovoljno je protivniku sjebati izvore električne energije i odašiljače i gotovo...
-
prog321
#3788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Drvosjeca, Pa ja sam to samo kao primjer postavio.
Mozes koristiti glajdere sa prikacenom kamerom koji ti kruzi iznad glave. Cijena par hiljada maraka. Mozes imati kontra jammere, i sl, Uglavnom, bi sve kostalo djelic cijene od onoga koliko bi platio jednog elektricnog helikoptera.
Pokahontas ?
Mozes koristiti glajdere sa prikacenom kamerom koji ti kruzi iznad glave. Cijena par hiljada maraka. Mozes imati kontra jammere, i sl, Uglavnom, bi sve kostalo djelic cijene od onoga koliko bi platio jednog elektricnog helikoptera.
Pokahontas ?
- Drvosjeca iz Dejcica
#3789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šteta što SOKO Mostar nije ostao jer bi mogli raditi ovakve stvari, vojno i civilni dronovi, dronovi samoubice i slično.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Može sve samo je pitanje para. Komercijalni dronovi i oprema u pravom sukobu ne pomažu. To što ti govoriš može imati koristi u ratu narko kartela, možda policijskog mirnodobskog jednostavnijeg nadgledanja i slično. Za ozbiljan rat i sukob komercijalni dronovi ne pomažu.prog321 wrote:Drvosjeca, Pa ja sam to samo kao primjer postavio.
Pokahontas ?
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 01/03/2017 12:49, edited 1 time in total.
-
prog321
#3791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa kako se navodi elektricni helikopter nego radio valovima ?
- Drvosjeca iz Dejcica
#3792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Radio valovi su širok pojam, cijeli spektar frekvencija, kodiranja...itd. Ove igračke pa i one nešto skuplje komercijalne rade na 2.4 ili 5GHz opsegu i to je civilna upotreba, lako za ometanje, nikakve zaštite..itd. Policijske a pogotovo vojne su sasvim drugi par cipela, drugi opseg, kodiranja...totalno drugi sistem i teže za omatati.prog321 wrote:Pa kako se navodi elektricni helikopter nego radio valovima ?
P.S Recimo ove igračke Predatori i slično što koriste Amerikanci su stacionirane po Avganistanu a piloti su u Teksasu u Americi. Dakle oni su tu tehnologiju toliko usavršili da nemaju potrebe da ljudi koji upravljaju tim letjelicama sjede negdje u Avganistanu već u Americi u bazi. Tehničko održavanje, dopuna goriva i streljiva je na licu mjesta u Avganistanu.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 01/03/2017 12:58, edited 1 time in total.
-
PM72
#3793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
da ne nabavit' goriva i za ove "normalne" helikoptere 
-
prog321
#3794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pomjesao si svrhu komercionalnih i vojnih frekvencija.
Americki Predatori su navodjeni GPSom.
Znaci, nemaju veze sa frekvencijama . Ne mogu tradicionalni radio valovi odraditi taj posao.
Stvarno ti nedostaje osnovno znanje i mislim da bi trebali prestati diskutovati o ovome.
Poenta je da ti ne treba elektricni helikopter za video nadzor.
Americki Predatori su navodjeni GPSom.
Znaci, nemaju veze sa frekvencijama . Ne mogu tradicionalni radio valovi odraditi taj posao.
Stvarno ti nedostaje osnovno znanje i mislim da bi trebali prestati diskutovati o ovome.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam ja ništa pomiješao i znam vrlo dobro o čemu govorim. Na osnovu tvog pitanja o "radio valovima" može se zaključiti da ti je znanje vrlo skromno.prog321 wrote:Pomjesao si svrhu komercionalnih i vojnih frekvencija.
Strašno je ovo pod boldiranim šta izvalio i ostao živ.prog321 wrote:Americki Predatori su navodjeni GPSom.
http://www.navipedia.net/index.php/GPS_Signal_Plan
Educiraj se malo.
-
PM72
#3796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Drvosječo,
Nisi prvi koji je upao u diskusiju sa njim,davno sam mu rekao da nema pojma o stvarima o kojima piše,a hoće i slagat.
Nisi prvi koji je upao u diskusiju sa njim,davno sam mu rekao da nema pojma o stvarima o kojima piše,a hoće i slagat.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I to što govoriš, u ostalom baš me briga.PM72 wrote:Drvosječo,
P.S BiH bi po meni mogla napraviti neki izviđački dron za neke naše potrebe i to je to. Nemamo mi resursa ni pameti da se utrkujemo sa recimo Izraelom koji je mislim vodeći u tom segmentu.
-
PM72
#3798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U Izraelu svaki punoljetni muškarac i žena služi vojni rok i to višegodišnji.Kod nas u zadnjih 10 godina niko od omladine nije ni puške vidio.Izrael ima konstantan konflikt i potrebu za naoružavanjem a mi samo od izbora do izbora.Njihov vojni budžet je veći od svih naših budžeta i ukupnog duga.Njima ti izviđački dronovi trebaju a nama jok.
-
prog321
#3799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A ti mislis da je radio frekvencija i GPS frekvencija jedno te isto ?
Prestani dok jos mozes.
Ja sam napisao:
GPD koristi mikro valove, mikrovalne frekvencije. Tradicionalni radio valovi ne mogu odraditi taj posao.
Hajde,sad , promjeni temu dok jos imas casti..
Prestani dok jos mozes.
Ja sam napisao:
Nemaju veze sa radio frekvencijama.prog321 wrote: Americki Predatori su navodjeni GPSom.
GPD koristi mikro valove, mikrovalne frekvencije. Tradicionalni radio valovi ne mogu odraditi taj posao.
Hajde,sad , promjeni temu dok jos imas casti..
-
mehoxy
#3800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne znam je li ovo neki sarkazam ili ?PM72 wrote:U Izraelu svaki punoljetni muškarac i žena služi vojni rok i to višegodišnji.Kod nas u zadnjih 10 godina niko od omladine nije ni puške vidio.Izrael ima konstantan konflikt i potrebu za naoružavanjem a mi samo od izbora do izbora.Njihov vojni budžet je veći od svih naših budžeta i ukupnog duga.Njima ti izviđački dronovi trebaju a nama jok.
I na balkanu je skoro pa konstantan konflikt.
Imamo mi itekako potrebu za naoruzavanjem, ali to se ne radi uglavnom zato sto oni koji bi trebali izdvajati lovu za to nisu i nikad nece biti ni u najmanjoj opasnosti pa smatraju da je pametnije ulagati u poljine hills, mocne automobile, vile, jahte i slicne esencijalne stvari potrebne za zivot jednog covjeka...