Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
kakav nered

#3776 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

Rockefeller wrote:
Bloo wrote:
Rockefeller wrote:Moja je luda, izbirljiva ali šta ću joj ja. Udebljala se haos ali to je normalno jer je bila na operaciji cap cap :mrgreen:
šripazi na kilazu :)
nabavi "metabolicku" hranu ili je hrani samo onom za kastrirane macke
ako i onda ne smrsa mozda je diabetes, stitna itd (i macke pate od tog D:)
Meincoon je maca. Hranim je "mokrom" hranom i suhom. Interesuje me koliko joj vi puta dajete da jede?
Moje mace su sterilizirane a nisu debele, čak se ova starija i ne kreće baš puno...nije istina da se udebljaju od sterilizacije...

ujutro im popolovim kesicu Gourmet mokre hrane (80.g po pola znači), uvijek ima suhe ali na dan skupa ne pojedu ni 100g, možda 70-80g, uvijek samo nadopunim i tu i tamo im dam nešto što ja jedem (u malim količinama) ili dm štapić i to je to :) čak i to pola kesice ujutro ne pojedu odmah nego malo pa se onda kasnije vrate ponovo... navikle su da uvijek ima hrane pa nisu proždrljive... tko god ih hrani kad nisam tu a ima mačke iznenadi se koliko malo jedu..a nisu sitne uopće...

da smrša najbolje da joj daš hranu za sterilizirane i da pokušaš da je "istrčavaš"...neku vezicu pa po stanu gore dole...ja se sa svojima tako igram redovno ili lopticu od folije i bacam iza kreveta i sl. pa mi vrati da ponovo bacim :D ova mala mi je kao cuko hehe :) a i velika jedva čeka vezicu pa da skače na ormar :)

ps.stavi slike da je vidimo... one su baš prelijepe <3
kakav nered

#3777 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

bushido wrote:Prvi put da je dosao u krilo i sada ga vise ne mozemo otjerati :D

Image
predivan... jednostavno ti stane dah kad ga vidiš <3
Eborg

#3778 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

I dalje nudim male maconje ako bi neko da udomi jedno od tri prekrasna stvorenja.
Vitezanin

#3779 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Vitezanin »

Mačak mi je prije tri dana počeo povraćati, skroz malo, i ne jede skoro ništa. Pošto je već treći dan to je bio znak za uzbunu i odveli smo ga veterinaru. Kaže da je vjerovatno nečim izritirao želudac, a ja se nadam da ga neko nije otrovao jer je bilo slučajeva. :skoljka: Dao mu je nekakvu injekciju, infuziju i neku konzervu koja je jako kalorična.

Inače, vidi se da se promijenio, sporije se kreće i malo je povučen. Jeste imali neki sličan problem sa svojim macama? :? :sad:
Kal El

#3780 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Spava veliki [emoji250]
Svaki dan se divim kako raste brzo,ima nekih 4 mjeseca da je kod nas,nema imena,neki ga zovu Tigar,neki Tom a ja ga zovem "najlijepši" [emoji9][emoji16]

Postavljao sam slike ovog jednog Sivog mačka prije par mjeseci,sad napada lijepog,pravi mu rane iznad oka,oko uha i malo iza vrata..prekjučer ga otjerao na drvo jedva otjerao sivog sa drveta, ovaj moj je visio naglavačke s drveta [emoji52] Ulazi i u našu kuću i napada ga,nije ničija maca pa eto ako neko želi da ga uzme, bujrum [emoji23]

Image
Image
Sent from my D5103 using Tapatalk
Kal El

#3781 Re: RE: Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Kal El wrote:Došao mi ovaj ljepotan maloprije, kako je samo lijep i umiljat, je li ovo Ruska Plava?
Sav siv/plavkaste boje, žute oči i na repu ima pruge tamnije boje

Joj sad želim ovakvog, ali mačića :mrgreen:

Image
Image
Evo tog mačka [emoji3]

moa

#3782 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

Kal El wrote:Oh, uredu hoću [emoji53]
Nisam znao dok mi nisu rekli da je češalj što je došao uz taj šampon za ljude
Odmah ću uzeti za macu
DSC_0021.JPG
Image
Mackama a ni psima nemojte davati mlijeko. ccc
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3783 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pici »

moa wrote:
Odmah ću uzeti za macu
DSC_0021.JPG
Image
ovo kupovno mlijeko ni slučajno... samo beybi mlijeko ili baš domače pomuzeno... ova mlijeka su katastrofa u trgovinama... ja svojim macalinama nekad dam kajmaka i jogurta
MJAU - da

#3784 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

pici wrote:
moa wrote:
Odmah ću uzeti za macu
DSC_0021.JPG
Image
ovo kupovno mlijeko ni slučajno... samo beybi mlijeko ili baš domače pomuzeno... ova mlijeka su katastrofa u trgovinama... ja svojim macalinama nekad dam kajmaka i jogurta
Mlijeko kravlje se ne daje macama, mačićima pogotovo. Kozije mlijeko bez laktoze može mačićima, odrasla mačka apsolutno nema potrebu za mlijekom. Sir i jogurt nije loše, ali ni to ako se normalno hrani nije potrebno uopće.
__Phoenix__

#3785 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by __Phoenix__ »

Pa valjda mačka sama zna šta joj prija...
Kal El

#3786 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Stavljao sam mu samo vode ali džabe traži mlijeko

moa

#3787 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

__Phoenix__ wrote:Pa valjda mačka sama zna šta joj prija...
kajmaka, sira, jogurta da ali cisto mlijeko ne, inace ce dobiti proljev, gliste, sjebat ce metabolizam itd..
nije dobro ni za macke ni za pse a vi kako hocete.
moke_017

#3788 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moke_017 »

Poz raja
Imam jedan mačak koji se mota oko moje kuće, ima nepunih godinu dana, uvijek sam ga ja hranio, ali zadnjih par dana slabo jede i tužan je. Jučer u prekučer je samo htio da jede wiskas, da bi danas došao i neće ništa, drhti i povraća na usta providnu sluz nalik slini i to u velikim količinama.
Šta da radim, mogu li mu kako pomoći, bojim se da će uginuti jer baš na njemu se vidi da nema snage i samo leži i ubrzano diše. Kada ga uzmem za stomak boli ga. Pliz ako neko ima kakav savjet :( :( :(
MJAU - da

#3789 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

moke_017 wrote:Poz raja
Imam jedan mačak koji se mota oko moje kuće, ima nepunih godinu dana, uvijek sam ga ja hranio, ali zadnjih par dana slabo jede i tužan je. Jučer u prekučer je samo htio da jede wiskas, da bi danas došao i neće ništa, drhti i povraća na usta providnu sluz nalik slini i to u velikim količinama.
Šta da radim, mogu li mu kako pomoći, bojim se da će uginuti jer baš na njemu se vidi da nema snage i samo leži i ubrzano diše. Kada ga uzmem za stomak boli ga. Pliz ako neko ima kakav savjet :( :( :(
Otrovao se, ako hoćeš da ga spasiš vodi veterinaru pod hitno.
moke_017

#3790 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moke_017 »

MJAU - da wrote:
Na žalost, uginuo je, i to u rukama mi, nisam imao vremena da reagujem :(
MJAU - da

#3791 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by MJAU - da »

moke_017 wrote:
MJAU - da wrote:
Na žalost, uginuo je, i to u rukama mi, nisam imao vremena da reagujem :(
Žao mi je. Mora da je bio neki jak otrov. Sramite se ljudi, karma je kurva, samo polako. :(
Eborg

#3792 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Ispred kuće sam našao mače sa povredama zadnjih nogu. Očistio sam mu rane i previo ih i odnio sam ga veterinaru koji je konstatovao prelome obje zadnje noge i rekao je da je operacija na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu jedina opcija i da bi uz neke minimalne troškove možda i bili voljni. Dobio je antibiotik i to je to.

Bio sam spreman da ga tamo odnesem no odbijeni smo unaprijed iz prijemne ambulante zbog "manjka materijala". Sve druge stanice su isto odbile.

Došli smo do broja nekog privatnog veterinara na Mojmilu no operacija bi sigurno koštala u stotinama ili hiljadama KM.

Bave li se ove organizacije za zaštitu životinja ovakvim slučajevima? Bio sam spreman od sebe izdvojiti nešto novca no na ovako skupe zahvate zaista ne mogu.

Ili je jedina opcija da čekam da dečko krepa? Lomovi su iznad ovih zavoja.

Image

Image
Kal El

#3793 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Kal El »

Mačak od komšije [emoji7]

Image

macchiato

#3794 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by macchiato »

ljudi, čime se riješiti buha u kući? joj majko, taman riješim tu buhljivu mačku kad se one prebacile na tepih, to tek jučer primjetih :-)

ima li neko sredstvo koje se može kupiti okolo usput u gradu, čitam da je ovaj biokill dobar za to, al' ko zna ima li toga kod nas?... još to mora biti nešto neotrovno za životinje jer ja nju nemam gdje skloniti osim u transporter na max. sat i po jer će popi*diti, taman dok se sve stigne osušit, prebrisat i usisat.
Mr. Brightside

#3795 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mr. Brightside »

Ja svojoj mački svaka neka tri mjeseca stavim frontline combo i on usput zaštiti kuću ako se koja bubica provuče, pitaj u zoo centru na grbavici, da li ide rastvor frontlinea pa na špricaljku ili neka druga hemikalija bezopasna za životinju...
fortaleza

#3796 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by fortaleza »

Eborg wrote:Ispred kuće sam našao mače sa povredama zadnjih nogu. Očistio sam mu rane i previo ih i odnio sam ga veterinaru koji je konstatovao prelome obje zadnje noge i rekao je da je operacija na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu jedina opcija i da bi uz neke minimalne troškove možda i bili voljni. Dobio je antibiotik i to je to.

Bio sam spreman da ga tamo odnesem no odbijeni smo unaprijed iz prijemne ambulante zbog "manjka materijala". Sve druge stanice su isto odbile.

Došli smo do broja nekog privatnog veterinara na Mojmilu no operacija bi sigurno koštala u stotinama ili hiljadama KM.

Bave li se ove organizacije za zaštitu životinja ovakvim slučajevima? Bio sam spreman od sebe izdvojiti nešto novca no na ovako skupe zahvate zaista ne mogu.

Ili je jedina opcija da čekam da dečko krepa? Lomovi su iznad ovih zavoja.

Image

Image
Čekaj, ti si iz Zenice jel? Ovdje u Mostaru znam za jednog odličnog veterinara koji stvarno voli životinje i vjerujem da mu ne bi bio problem pokušati organizirati operaciju, al ne znam koliko bi to koštalo. Nazovi, izloži situaciju pa vidi što će ti reći, možda se nešto i uspije odraditi.

https://www.facebook.com/Veterinarska-s ... 883347439/
Eborg

#3797 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Bili smo kod novog veterinara u Sarajevu i radili snimke. Povrijedjen je "samo" desni skocni zglob te ima rane na sapama koje previjamo dvaput dnevno. Operacija bi bila oko 180 KM i mozda jos nekih 150 KM njege (12 KM dnevno). Operacija je neizvjesnog ishoda jer je sicusan zglob u pitanju tako da se mozda moze razmisljati i o drvenim udlagama. Pokusavamo evo preko organizacija da vidimo imaju li neki fond ili nekoga voljnog da je udomi ali slabo to ide. Ima li ko kakav savjet?
ultima_palabra

#3798 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ultima_palabra »

Kako se drzi maconja? Nesto mi je bas simpatican. Ako budete isli sa operacijom mogao bih vam pokriti dio finansija.
Eborg

#3799 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Eborg »

Dobar je malisa. Prede cim mu se pridje, fakat bi se osevapio ko bi ga udomio. Moj kucni macak bas i ne voli drustvo (ukljucujuci i mene i djevojku) tako da ga ne mogu ostaviti kod sebe. Sinoc se upiskio od straha tokom previjanja rana tako da bih volio sto prije da to obavlja veterinar.

Jucer sam ga iznio malo van da se ugrije na suncu i dobio je drustvo u vidu hodajuce grijalice. Moguce da su iz istog legla cak pa ga sestra pazi.

Image
Banksy

#3800 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Banksy »

Svi ćemo pomoći, i novcem i savjetom. :thumbup:
Post Reply