Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#3776 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

Ivan Velican izdominirao Wizz Air :mrgreen:

Wizz Air ce preskociti Sarajevo

http://exyuaviation.blogspot.de/2012/05 ... ajevo.html
drndalo

#3777 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Cudi li te to ? Mene ne...
alibaba007

#3778 Re: Avio kompanije all about

Post by alibaba007 »

Edin H. wrote:Ivan Velican izdominirao Wizz Air :mrgreen:

Stara vijest Wednesday, May 2, 2012
illuminated

#3779 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

:x :evil: :evil: :x

Koja rupa ljudi, ljudi moji koja smo mi rupa. Pa ljudi ce im donijeti milione turista koji ce ostaviti brdo love u hotelima i prenocistima.
Pa ja jednostavno ne mogu da vjerujem.
Pa oni su firma od javnog interesa, jesu li ta goveda svjesna toga. Njihova je uloga izmedju ostalog da razvijaju ovaj jebeni grad, a ne da ga pretvaraju u rupu.
Sve je to korumpirano do srzi....kakav razvoj i kakvi bakraci. To sve treba napalmom spalit...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#3780 Re: Avio kompanije all about

Post by Entropio »

Image
jefferson

#3781 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

illuminated wrote:

:x :evil: :evil: :x

Koja rupa ljudi, ljudi moji koja smo mi rupa. Pa ljudi ce im donijeti milione turista koji ce ostaviti brdo love u hotelima i prenocistima.
Pa ja jednostavno ne mogu da vjerujem.
Pa oni su firma od javnog interesa, jesu li ta goveda svjesna toga. Njihova je uloga izmedju ostalog da razvijaju ovaj jebeni grad, a ne da ga pretvaraju u rupu.
Sve je to korumpirano do srzi....kakav razvoj i kakvi bakraci. To sve treba napalmom spalit...
Ja otkad znam za sebe, a ima evo vec dosta godina, mentalni sklop prosjecnog BH gradjanina je da ljudima treba biti privilegija da dodju u BiH!
Stoga, zbog cega bi sad bilo drugacije?
Eborg

#3782 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Pa dobro Sarajevo, ali što onda ne u Mostar, Međugorje je blizu? Je li Mostaru fakat fali mnogo toga? Čini mi se da je neko spomenuo cisterne za gorivo.
illuminated

#3783 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

jefferson wrote:Ja otkad znam za sebe, a ima evo vec dosta godina, mentalni sklop prosjecnog BH gradjanina je da ljudima treba biti privilegija da dodju u BiH!
Stoga, zbog cega bi sad bilo drugacije?
Jasno. Mislim da se iza ovoga krije jednostavno lijenost i lezanje na drzavnim jaslama a da se pokusa da se sto vise linija unisti i rastjera. Sto ce im WizzAir kad i ovako fino zaradjuju.
U svoj toj tuzi, nazalost, nisu procitali da se firma zove:

J.P. Međunarodni aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo
Kurta Schorka 36
71210 Sarajevo Bosna i Hercegovina

A javna preduzeca su od javnog/drustvenog interesa i podrazumjevaju djelatnosti koje su zabranjene "Fadilu - normalnom poduzetniku". Javni interes je da se grad poveze sa svijetom.
Hoce li iko napraviti analizu koliko smo stete pretrpili zbog ovih taksi? Uzima se godinama, a za to vrijeme je BH Airlines smanjio broj letova na 1, napravio jos vise dugova, grad pretrpio milionske stete zbog odsustva turista, i nase firme/stanovnici isto tako placajuci skupe karte...
Edit: I to je razvoj avijacije kod nas. Kuku lele..
drndalo

#3784 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Da, i VLASNIK te firme je Vlada, koja od VIZIJE, koja je potrebna za razvoj bilo cega, pa i turizma zna samo za tele-VIZIJU...
Eborg

#3785 Re: Avio kompanije all about

Post by Eborg »

Na stranu BH Airlines čiji je vlasnik (državna?) vlada, ali ko je vlasnik aerodroma, tj. je li to javno preduzeće kantonalno, federalno ili državno?
drndalo

#3786 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ja bih rekao Federalno, da moram...
illuminated

#3787 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

drndalo wrote:Ja bih rekao Federalno, da moram...
Da Federalno. Direktora imenuje Federalna vlada.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/49365-h ... ultet.html
Timotije

#3788 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

drndalo wrote:Na SJJ koliko znam EP ima stanicu i posadu za "pumpanje"... Kako rafinerije nemaju, vjerovatno je uvoz od INA-e, ne znam radi li B.Brod Jet-A1... Na OMO nije bilo goriva jer s jedne srane nije bilo letova, a s druge strane vjetovatno jer se nisu mogli dogovoriti ciji ce "rodjo" to poklopiti...
Malo sam pogledao nasu jedinu rafineriju, ne rade JET A1 (ne radi ni Statoil u DK, sto samo po sebi nije neobicno), ali mi je malo neobicno da imaju 3000 zaposlenih...!? Ova moja ima, trenutno, tri puta vecu proizvodnju, sa 189 zaposlenih, ukupno!!!!!
Pitam se samo gdje sve te silne stolice i stolove naguraju...?
Coppertone

#3789 Re: Avio kompanije all about

Post by Coppertone »

Zna li ko sta je s nova 2 Airbusa 319 ili 320 koja je AirBosna uplacila, pa onda valjda nastavio BHairlines?
drndalo

#3790 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Nista naravno, placen je samo inicijalni avans za njih, nesto tipa 2m (sto je <10% cijene jednog novog takvog), dok se ostalo trebalo placati kasnije... Od kasnijih para znamo sta je bilo... To jest ne znamo, ali znamo da nisu nikada bile namijenjene nastavku ove narudzbe...

Elem... :run:
amidzazeher

#3791 Re: Avio kompanije all about

Post by amidzazeher »

TrtaMrta wrote:Ljudi, jučer je trebalo da se održe pregovori u Mostaru sa Wizzair-om. Zna li iko rezultat?
Pa je li ovo odluceno ili?

http://www.balkans.com/open-news.php?un ... ber=162497
drndalo

#3792 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Ovo sto pise je da je neko nesto trazio od Ryanair-a da lete... Oni koji malo vise znaju kako Ryanair operise, znaju da je samo Ryan taj koji trazi, a nikad nista ne daje... Zasto ? Zato sto im se moze...

Primjer ? Verona... Nakon odbijanja daljeg placanja Ryan-u da lete, ili povecanja povlastica koje imaju da lete, Ryan iz Verone ukida svih 11 letova koje je letio redovno od tamo... Da su pristali na njhove uslove, nastavili bi, mozda bi imali i koji let vise....

Ryan samo na velikim trzistima leti gdje se letovi sami od sebe isplate, na malim im se mora platiti da lete... To se najcesce zove "Oglasavanje na njihovim web-stranama" i kosta min. vise stotina hiljada EUR godisnje... Zadar npr. placa to vec nekoliko godina, i imaju povecanje broja letova Ryana... Kad i ako prestanu, prestace i njihovi letovi...

Cim je vijest sa "ex-yu avijacije", to je lista zelja, gdje cesto pise da je Jat odlucio da bude regionalni lider... Da je nesto zvanicno dogovoreno, vec bismo bili obavjeseteni od nasih vrlih politicara, a karte bi vec bile u prodaji da im je placeno da lete... Posto nisu, znaci da nije placeno... Mozda i bude, mada ja sumnjam...
Coppertone

#3793 Re: Avio kompanije all about

Post by Coppertone »

Ima i toga. Mi smo jako malo trziste za konstantnu popunjenost od 70% ili vise. Sve velike kompanije diktiraju svoje uslove sletanja. Naravno nije Ryanair jedini. Bar 3-4 avio kompanije iz Turske su priblizne cijene kao Ryan. Atlasjet je zainteresovan bio za BHairlines, ali je on srednje cijene.
Germanwings vise nije jeftikaner, nema povratne karte ispod 180€ :x
drndalo

#3794 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Pa dobro, GW nikad i nije bio pravi jeftikaner, ipak su oni LH-ino cedo... Nije lose da ipak lete, sjecam se ja cijena karata prije njih, nije bilo dobro... Konkurencija za putnike stvara bolje prilike... Povratna karta za evropu od <200 EUR je sasvim postena ponuda inace, da je takvih vise i cesce... Problem je da nam je prosjek dobro skuplji i od toga... I tu bi dodatna konkurencija dobro dosla, ali...
bambina78

#3795 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

GW ima onu dobru foru, Blind Bookings, 30 eura pa koja vas destinacija zapadne, ali birate da li zelite more, gradove, shoping...Doduse vazi samo letove iz Njemacke.
Edin H.

#3796 Re: Avio kompanije all about

Post by Edin H. »

drndalo wrote:Pa dobro, GW nikad i nije bio pravi jeftikaner, ipak su oni LH-ino cedo... Nije lose da ipak lete, sjecam se ja cijena karata prije njih, nije bilo dobro... Konkurencija za putnike stvara bolje prilike... Povratna karta za evropu od <200 EUR je sasvim postena ponuda inace, da je takvih vise i cesce... Problem je da nam je prosjek dobro skuplji i od toga... I tu bi dodatna konkurencija dobro dosla, ali...

Zasto je posteno, ako sa ryanairom mozes iz recimo Londona do Zadra letiti ako na vrijeme kupis kartu za nekih pedesetak eura ili samo za primjer sa easyjetom od Londona do Maroka za nekih sedamdesetak?

Ovo je katastrofalna odluka da se tek tako odbije wizz air.
drndalo

#3797 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Nas za 30 EUR moze zapasti samo doplata za sendvich i sok... :mrgreen:

Pricam o postenoj PROSJECNOJ cijeni leta... Ni let za Zadar iz Londona nije uvijek < 50 EUR... Mozes letjeti i za 0.01, ako uhvatis kad je akcija, i 1/4 karte po toj cijeni... Zato ih ima koji je plate i po 300... Ili mislis da sva sjedista po 50 EUR cine Ryan bogatima ? A u tih 50 EUR, barem 25 su taxe koje nemaju veze sa kompanijom... Zasto je postena cijena ? Zato sto BUS do Kelna kosta >100 EUR povratno odavde, i vozis se koliko ? 18-20 sati ? A avionom s za 1.5 sat gore za npr. 180 EUR...? To nije posteno ? I ja ih Golfa 7 TDI za 13.000 KM, po postenoj cijeni, ali nema...

Zaboravljas da London ima najvecu mogucu konkurenciju raznih firmi, aerodroma, ogromno je trziste "bogatih" turista (kupovna moc plate Funtama)... Sto nije bas usporedivo s nama...

Ja tvrdim da Wizz nije odbijen, jer jednostavno s njima nije ni razgovarano... Barem ne onako kako bi se posao trebao praviti...
edina2

#3798 Re: Avio kompanije all about

Post by edina2 »

Svi koji hoce u Istanbul, Kopenhagen ili Cirih u tjeku je nagradana igra... :thumbup: :bih:
http://www.facebook.com/bhairlines.ba
coek

#3799 Re: Avio kompanije all about

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:09, edited 1 time in total.
illuminated

#3800 Re: Avio kompanije all about

Post by illuminated »

coek wrote:Bas gledam na forum.hr, ljudi raspravljaju da li je cijena karte ZG <-> Evropa od 100EUR skupa ili ne. Kod nas je to mislena imenica (ne racunam ove povremene akcije za Istanbul).

stanje s letovima je bilo bolje prethodnih godina nego sad...
neko je podmazan da se Wizz Air odbije, da bi nastavili da hranimo necije aerodrome...
Samo su interesi vjecni, a mnogo je zainteresovanih da Wizz Air ne leti, tako da ne treba da se lazemo da nam vlasti zele dobro, kad oni zele samo da nas oderu.
Pa aerodrom kad im je skontao da im se prodaje dobro kola u limenci, ukinuli su to samo da bi otimali pare u baru a mi ocekujemo da nam omoguce jeftine letove. Otjerali su sve RentACar firme svojim cijenama, pa sad moraju da parkiraju izvan aerodroma. Samo daj profit, valja finansirat kampanje stranaka...
Kao sto gospodin Velican rece, kapacitet aerodroma je 1M, sad imaju 600k. Uvodjenjem jeftinih prevoznika, imali bi vise posla a manje zarade po putniku, a dobro je i ovako + priblizili bi se max kapacitetu. Bolje je ovako da nas drze jos godinama kao mali seoski aerodrom...ne radi se previse, a lova kapa.
To sto to ima nesagledive stete za drustvo, sto turisti ne mogu doci, sto nase firme ostavljaju milione monopolistima (kao LH...)

A to sto sa zapadnom Evropom imamo 3 kvalitetne linije (CGN, MUC, VIE) zaboli njih...mlogo li je... :evil:
Post Reply