Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

cellisto

#3776 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cellisto »

@Naatasha,
Majstor i Margarita - ne mozes pogrijesiti. Znam je skoro napamet vec :D
Samo pripazi na prevod, nisu svi s ruskog bas sjajni.
Takodje, ako nisi jos citala, Idiot od Dostojevskog, jedna od najboljih knjiga s jednostavnom, bezvremenskom i istinitom porukom. :)
nellington

#3777 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Naatasha wrote:od tih sam samo pročitala 6, 7, 8 i 20

vidim voliš klasiku kao i ja :thumbup:

rijetko čitam novije knjige pa baš zato hoću sad da naručim nešto od Pamuka i ovog lovca na zmajeve :D
Kao što se sa popisa vidi, ako je pisac živ, uglavnom to ne čitam :D Izuzeci su Marquez, Murakami i Balašević na toj listi. Što se Pamuka tiče, Crvena mi se nije dopala - ne mogu precizno reći zašto, jednostavno, nije mi 'legla'. Međutim, sad čitam Bijelu tvrđavu i knjiga mi je solidna...
Šizika

#3778 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Šizika »

cellisto wrote:@Naatasha,
naručit ću je obavezno samo me zbunjuje zašto je od jednog izdavača 10 km a od drugog 35 i različit br stranica. poslala sam im sinoć mail al mi još nisu odgovorili

evo

http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... K3472.html

http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... M0279.html

Takodje, ako nisi jos citala, Idiot od Dostojevskog, jedna od najboljih knjiga s jednostavnom, bezvremenskom i istinitom porukom. :)
doći će i on na red. od dostojevskog sam čitala zapise iz mrtvog doma, zločin i kazna i bijedni ljudi
nellington

#3779 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

cellisto wrote:@Naatasha,
Možemo oboje preporučiti zainteresovanim i Gödel, Escher, Bach :)
Cyber-harambashica

#3780 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Cyber-harambashica »

Lovac na zmajeve je odlicna knjiga
cellisto

#3781 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cellisto »

Mozda u onim gdje ima vise strana ima neka recenzija ili biljeska o piscu? To je jedino sto mi pada na pamet.
Mislim da ce te Idiot iznenaditi :-D

@nellington: naravno! :D I da znas da si bio u pravu, nema sanse da se nakon godisnjeg nastavi tamo gdje si stao - zato ja sa zadovoljstvom pocinjem ponovo :-D
nellington

#3782 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

cellisto wrote:Mozda u onim gdje ima vise strana ima neka recenzija ili biljeska o piscu? To je jedino sto mi pada na pamet.
Mislim da ce te Idiot iznenaditi :-D

@nellington: naravno! :D I da znas da si bio u pravu, nema sanse da se nakon godisnjeg nastavi tamo gdje si stao - zato ja sa zadovoljstvom pocinjem ponovo :-D
Znam, znam - ja već moram planirati ponovno čitanje GEB. Kad kažem planirati - stvarno to i mislim, rijetko kad slučajno počnem čitati neku knjigu, uvijek su to tromjesečni planovi čitanja nekoliko knjiga :) Za sljedeća tri mjeseca već je spreman popis :)
Šizika

#3783 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Šizika »

Za sljedeća tri mjeseca već je spreman popis
:lol:

i ja tako planiram. do nove godine ih trebam 10 pročitati. neću da se preforsiram. doduše za drugi dio tihog dona trebaće mi skoro mjesec :lol:
cellisto

#3784 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cellisto »

nellington wrote:
Znam, znam - ja već moram planirati ponovno čitanje GEB. Kad kažem planirati - stvarno to i mislim, rijetko kad slučajno počnem čitati neku knjigu, uvijek su to tromjesečni planovi čitanja nekoliko knjiga :) Za sljedeća tri mjeseca već je spreman popis :)
Iskreno, i za mene je citanje GEB stvarno nesto sto moram isplanirati, ako zelim da duze vrijeme imam konstantnu koncentraciju. Mislim da necu moci uporedo citati jos nesto. Ali nema veze, nece mi faliti :-D
Nakon toga se bacam na utvrdjivanje gradiva Idiota. Samo pricanje o toj knjizi me tjera da je ponovo pocnem citati :lol:
nellington

#3785 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Naatasha wrote: i ja tako planiram. do nove godine ih trebam 10 pročitati. neću da se preforsiram. doduše za drugi dio tihog dona trebaće mi skoro mjesec :lol:
Tako sam ja čitao Karamazove :) Nažalost, na mom popisu je svega 5 knjiga, valjda zato što su 4 stručne, pa ih razvlačim :)

@cellisto: meni je u cijeloj priči o Idiotu najtužnija činjenica što ja Miškina uopće ne smatram idiotom, nego prosto divnim, romantičnim bićem :)
cellisto

#3786 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cellisto »

Ja sam ljeto bila rezervisala za jednu fantasticnu knjigu od petstotinjak strana :D mogla bih je svakom preporuciti, ali cekam da se iko javi na kvizu "knjizevnost" :D

@nellington: Miskin i nije bio idiot, u svakom slucaju ne u smislu u kojem mi danas koristimo tu rijec. :) Miskin je sve ono dobro u ljudskoj dusi (mislim pomalo i sam Dostojevski - sjecas se one epizode s epilepticnim napadom? To je sigurno pisao iz vlasitog iskustva), a kakva mu je sudbina, znas i sam.... :wink:
nellington

#3787 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

cellisto wrote:Ja sam ljeto bila rezervisala za jednu fantasticnu knjigu od petstotinjak strana :D mogla bih je svakom preporuciti, ali cekam da se iko javi na kvizu "knjizevnost" :D

@nellington: Miskin i nije bio idiot, u svakom slucaju ne u smislu u kojem mi danas koristimo tu rijec. :) Miskin je sve ono dobro u ljudskoj dusi (mislim pomalo i sam Dostojevski - sjecas se one epizode s epilepticnim napadom? To je sigurno pisao iz vlasitog iskustva), a kakva mu je sudbina, znas i sam.... :wink:
Iz principa neću da googlam one elemente fabule koje si tamo navela :) Hoću da se javi neko ko je čitao :)

A što se grofa idiota tiče, idiot je u ono vrijeme bio opis medicinskog stanja - koje uz fizički hendikep podrazumijeva i određene konsekvence po psihu bolesnika. Dostojevski koristi takav pristup i pokazuje sljedeće: previše dobre i iskrene ljude društvo ne posmatra kao najnormalnije svoje članove.
nellington

#3788 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Baš se sad zamislih nad tim - ako u ruskom jeziku XIX vijeka epilepsija nosi ime idiotizam, a pri tome u ostatku Evrope isti pojam označava težu mentalnu retardaciju - da li su povezivali to dvoje?
cellisto

#3789 Re: Šta trenutno čitate?

Post by cellisto »

Uglavnom, to je jedna epizoda koja mi se urezala u pamcenje. U svakom slucaju, ako se niko ne javi dat cu ti hint, pa mozes staviti na listu za tri mjeseca ako hoces :lol:
Sto se tice Miskina - lijepo receno :-D Mislim da je Dostojevski otisao i korak dalje - konstatirao da covjek bez losih namjera, iskren i ciste duse ne moze biti u drustvu.

Evo sad sam procitala sto si dodao: mislim da sam nekad davno nesto cula na tu temu - povezanost ta dva pojma, u smislu da se epilepsija povezivala s retardacijom. Mada je Dostojevski bio i shizofrenicar. Raspitat cu se pa javim :D
nellington

#3790 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Jedna (naizgled ružna) misao za kraj današnjeg razgovora:

"Da se Dostojevski liječio današnjim metodama, bilo bi bolje po njega, ali gore po svjetsku književnost" :)
Cyber-harambashica

#3791 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Cyber-harambashica »

David Safier, BAD KARMA

Safier, David, 1966-
Loša karma / David Safier ; s njemačkoga prevela Ljiljana Šućur Perišić. - Zagreb : Znanje, 2010. - 295 str. ; 21 cm. -
(Žanroteka ; sv. 2)
Kim Lange je samouvjerena televizijska voditeljica kojoj na vrhuncu slave i preljubničkih aktivnosti pada na glavu sudoper iz
ruske svemirske stanice. Novi život započinje kao mrav, što je ujedno početna reinkarnacija uspona glavne junakinje.
Početak je to satiričkog romana suvremenog njemačkog pisca Davida Safiera, između ostalog autora poznatog sitcoma
"Berlin, Berlin" koji je osvojio glavnu njemačku televizijsku nagradu "Deutschen Fernsehpreis" i prestižnmu američku
nagradu "Emmy".

isto tako

Odjednom shakespeare i Isus me voli
alcho

#3792 Re: Šta trenutno čitate?

Post by alcho »

velemala77 wrote:
alcho wrote:Jergovic - Buick Rivera

Image
Uh bas si losu izabrao da pocens da se druzis sa Jergovicem. Predlazem Dvore od oraha, Rutu Tanenbaum (koju su mnogi popljuvali, a meni je da li zbog trenutka u kojem sam je citala ili stila kojim je pisao,u po meni nekako Selimovic fazonu vracanja dogajaja u proslo vrijeme da bi se opisali dogadjaji sudbine danas, odlicna) ili Sarajvski Malboro, Insallah, Madona Insallah, ...
Vidim da je izdao jos dva romana ove godine i bojim se da ce se i njegove knige citati zato sto je in, a ne zato sto ce biti kvalitetne. Nadam se da grijestim.
Pozdrav Vele
Slusaj Vele! :mrgreen:
Uzet cu ovu sa orasima na tvoj nagovor, ali ako se opet razocaram...cuvaj se :P
Atticus Finch

#3793 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Atticus Finch »

po drugi put :)
Image
Amila_88

#3794 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

Hiljadu sjajnih sunaca - Khaled Hosseini

Mnogo knjiga sam pročitala, ipak, ni zrnce pijeska prema nepročitanim.
Miss D

#3795 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Miss D »

Ja trenutno citam Lovca na zmajeve,
tako da preporucujem da je kupis, jer je meni za sada jako dobra.

Vidim svi hvalite Majstora i Margaritu.
Ja sam tu knjigu kupila prije sigurno 5-6 godina, i tada nisam mogla dalje od 5.str :-)
Ocito bih trebaala sada ponovo je uzeti u ruke,
valjda sam malo sazrela u tom periodu :D
Amila_88

#3796 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

Miss D wrote:Ja trenutno citam Lovca na zmajeve,
Hvala na savjetu. Potrudit ću se da je nabavim u skorije vrijeme. U narednom periodu ću imati malo manje prostora da čitam literaturu koja se ne tiče fizike, ali za dobro knjigu uvijek imam vremena :-D Faks počinje od ponedjeljka :lol:
Last edited by Amila_88 on 13/09/2010 10:48, edited 2 times in total.
nellington

#3797 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Amila_88 wrote:

Hvala na savjetu. Potrudit ću se da je nabavim u skorije vrijeme. U narednom periodu ću imati malo manje prostora da čitam literaturu koja se ne tiče fizike, ali za dobro knjigu uvijek imam vremena :-) Faks počinje od ponedjeljka :lol:
Fizičarka? Onda preporučujem za opuštanje Feynmanove "Sigurno se šalite, gdine Feynman" i "Šta te briga šta drugi misle". Njegova ozbiljnija štiva ne moraš, ako ti je već dosta onog što po planu i programu moraš pročitati.
Amila_88

#3798 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amila_88 »

nellington wrote:
Amila_88 wrote:

Hvala na savjetu. Potrudit ću se da je nabavim u skorije vrijeme. U narednom periodu ću imati malo manje prostora da čitam literaturu koja se ne tiče fizike, ali za dobro knjigu uvijek imam vremena :-) Faks počinje od ponedjeljka :lol:
Fizičarka? Onda preporučujem za opuštanje Feynmanove "Sigurno se šalite, gdine Feynman" i "Šta te briga šta drugi misle". Njegova ozbiljnija štiva ne moraš, ako ti je već dosta onog što po planu i programu moraš pročitati.
Krasno! Imat ću i to na umu ukoliko mi dozvoli stručna literatura :lol: :lol: :lol: Hvala :-D :-D
nellington

#3799 Re: Šta trenutno čitate?

Post by nellington »

Ništa, i drugi put... Ja se tradicionalno zatrpavam stručnom literaturom iz fizike i matematike, pa se ponekad zaleti i neko lakše štivo, pa baš oćejfim.
black

#3800 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

ima li shta zanimljivo, sem ovih fensi knjiga koje stalno kruze, od pamuka do lovca na zmajeve :mrgreen:
Post Reply