Čuj nije se snaš'o...Hendrix wrote:Lik se nije snaso vani i ima jaku sentimentalnu povezanost sa "rajom", i et odma zakljucak kaze Bosna medju 30-40 najboljih drzava na svijetu. Mozda jedna od najvecih provala foruma.japin_mutapi wrote:isto ko u bosniRadio Sarajevo wrote:Nakon toga, ako se stabilizujete, uspijete se izboriti u nekoj firmi za fino mjesto, sredite stan (a tu je uglavnom faktor sreća), onda vam možda i može biti lijepo. I opet, nećete imati svoje prijatelje, roditelji će vam svake godine biti sve stariji i bolesniji, a to će vas sjebavati kad dođete u Bosnu, kulturna dešavanja ćete svesti na nulu, omiljeni klub ćete gledati preko Moje TV, bićete uvijek negdje stranci, itd.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Radio Sarajevo
#3776 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#3777 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovaj post će svi zaobići i ignorisati. A surovu istinu si izrekao.macchiato wrote:Pa nije Bejha samo Sarajevo.
U Zenici je 700KM vrhunska plata jer većina radi i za manje od toga. Da ne računam sad neke moćne pozicije u državnim firmama, bankama itd. i ostala zanimanja koja su inače više plaćena, ali na većini radnih mjesta je 700-800KM premija.
Imam blisku osobu koja radi kao čistačica u bolnici i lomi se za 450 maraka, skoro pa duplo manje i od tih mizernih 800 maraka. Drugarica u prodavnici, 500 maraka. Druga u kafiću, čini mi se nekih 600 maraka. Eto, ti neki poslovi za SSS kadar koji su najbrojniji su slabije plaćeni.
Da ne pričam o još manjim sredinama, tamo je pretpostavljam još gora situacija.
-
komsinica_s_drugog
#3778 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hvala Bogu.Peremo njemacke guzice, draze nam od bosanskihmali jomu wrote:je li ko otiso idje.....?
Jao, sta sve necu procitat
- Bloo
- Globalna šefica
#3779 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prijavljene neto platemadner wrote:Prosjecna neto plata u FBiH, bez TO, prevoza i koverti je 900 KM.
Mislim, isto da su vanzemaljci.
-
Nivelacija
#3780 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto svi gledaju plate konobara i cistacica kao relevantne?
Nisu svi cistacice i konobari pa da se prema njima ravna prosjek.
To je ekstem, isto kad bi samo uzeli, bolnicki kadar, policiju, javna preduzeca i rekli evo oni imaju 1200 prosjek. To je to.
Kada spojis jedne i druge dobijes tih 900 maraka. Iako su mnogi prijavljeni na manje pa bi se moglo raspravljati da li je veca prosjecna plata nego sto je ofijelno prijavljena.
Nisu svi cistacice i konobari pa da se prema njima ravna prosjek.
To je ekstem, isto kad bi samo uzeli, bolnicki kadar, policiju, javna preduzeca i rekli evo oni imaju 1200 prosjek. To je to.
Kada spojis jedne i druge dobijes tih 900 maraka. Iako su mnogi prijavljeni na manje pa bi se moglo raspravljati da li je veca prosjecna plata nego sto je ofijelno prijavljena.
-
Hendrix
#3781 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti kako opisa zivis u samici skoro, odvojen od svijeta oko sebe i patis za Zeljom i rajom, gledas bosanske kanale na TVu i apsolutno se ne integrises u drustvo gdje zivis.Radio Sarajevo wrote:Čuj nije se snaš'o...Hendrix wrote:
Lik se nije snaso vani i ima jaku sentimentalnu povezanost sa "rajom", i et odma zakljucak kaze Bosna medju 30-40 najboljih drzava na svijetu. Mozda jedna od najvecih provala foruma.
To opet ne cini da je Bosna u top 40 zemalja, i liku iz Somalije je njegova raja i familija najdraza na svijetu al zna se gdje ta zemlja stoji na listi.
Predlazes isti zivot i u Bosni, samo raja i uzivanje lagano, ignorisanje realnog stanja i svega oko sebe, nista to nije drugacije od oblaka u kojem sad zivis osim da bi bio sretniji u bosanskom oblaku.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3782 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ne mora se prati guzica svabama - ima i baustela, komunalna sluzba, utovar-istovar robe, odrzavanje cistoce, pranje sudja, pomocni radnik u pekari u nocnoj smjeni, veseraj ...
- konjislav
#3783 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pusti bolan, vidiš da je licemjeran, čak i ne krije.JThomas wrote:bolan ljudi sjede, lože te i smiju se a ti se ozbiljan sekiraš...šta kaže sirotinja će biti zahvalna.cassius wrote:
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.
Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.
Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
Kudi ljude što idu i neće da peru roditeljima guzice, a on prvi isto to neće, i nije da ide vani, nego je već otišao, a sad odgovara druge od tog istog odlaska.
- Radio Sarajevo
#3784 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako tako sudite ljudima bez da išta znate o njima?konjislav wrote:Pusti bolan, vidiš da je licemjeran, čak i ne krije.JThomas wrote:bolan ljudi sjede, lože te i smiju se a ti se ozbiljan sekiraš...šta kaže sirotinja će biti zahvalna.cassius wrote:
Znaci ti nisi dovoljno tamo da bi rekao kako stvarno jest. Nego si otisao prije nekoliko godina i sad palamudis drugima kako je ?
Tvoj stav je pokazatelj da ti nisi ocigledno sposoban imat druga. Mozda i imas jednog, koji je vjerovatno ostao u Saraj'vuu.
Svoja iskustva nameces ostalima,uvjeravajuci njih da je tamo svima tako ko sto je tebi. Na ovoj temi si obicno ostavio negativne dojmove za zivot vani. Sto mi je malo sumnjivo, jer si ti jos uvijek tamo.
Ne radis ti ni na kakvom povratku, hadzija vjerovatno jesi sa tim parama koje zaradujes u holandiji, a sudeci po tvojim postovima na ovoj temi dusa ti je sitna.
Ma nemamo sta nastavljat, prica ti nema uporiste nikakvo. Ali ipak ovo je forum, pa mozes lijecit nostalgiju pisanjem ovdje, hadžo moj.
Kudi ljude što idu i neće da peru roditeljima guzice, a on prvi isto to neće, i nije da ide vani, nego je već otišao, a sad odgovara druge od tog istog odlaska.
Možda nemam nikoga više u BiH, pa nemam kome prati guzice. Možda mi je žena strankinja pa je teže naći mjesto gdje oboje možemo raditi. Nikad ne možete znati nečije razloge za određenu odluku, i ako ovdje govorimo o nečemu generalno, a to je odlazak iz BiH, ja mogu biti na drugoj planeti, pa da opet ne mislim da je odlazak najbolja stvar.
Tako isto na temi o Želji ljudi kritikuju forumaša Hrasno jer ne ide na utakmice, a možda čovjek sjedi u kolicima na petom spratu zgrade bez lifta, to nikad nećemo znati (nadam se da to nije slučaj), a ovi ga diskredituju jer se usudi zaboga i pričati o Želji.
Glupo je na ličnim primjerima išta zasnivati, a svima fali malo više komunikacijske kulture. Nemojte vrijeđati jedni druge, pa vam se možda ljudi i otvore, pa objasne razloge zašto su nešto uradili. Ovako svi ostajemo učahureni, i prepucavamo se u nedogled, umjesto jedni drugima da pomognemo pri izboru najbolje odluke jer odlazak nije mala stvar, niti je tako crno-bijelo kao što mnogi ovdje misle.
- duminjo
#3785 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Halali što ti izrezah samo ovaj dio.Radio Sarajevo wrote: Glupo je na ličnim primjerima išta zasnivati, a svima fali malo više komunikacijske kulture. Nemojte vrijeđati jedni druge, pa vam se možda ljudi i otvore, pa objasne razloge zašto su nešto uradili.
Osnova kulture komuniciranja je slušanje i postovanje sugovornika. Ti brate samo drobis svoje i ne postujes nikoga. Postavio si se kao neko pametan i nekome Nesto solis odozgor. Reko bih i da vrijedjas forumaše koji te čitaju pa onda ocekujes neku normalnu konverzaciju i jos na kraju guras kako ostalima fali ovo boldirano. Pa stvarno.. Dokle vise ovog hinjskog/kulturnog vrijedjanja?
- Radio Sarajevo
#3786 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja iznosim svoje stavove i nikoga ne vrijeđam. Moje mišljenje je da vani ne mora po svaku cijenu biti bolje, nego da je to sve individualno. Živio sam 25 godina u Sarajevu, nakon toga izmijenjao nekoliko zemalja po Evropi, i valjda sam relevantan da o tome pričam.duminjo wrote:Halali što ti izrezah samo ovaj dio.Radio Sarajevo wrote: Glupo je na ličnim primjerima išta zasnivati, a svima fali malo više komunikacijske kulture. Nemojte vrijeđati jedni druge, pa vam se možda ljudi i otvore, pa objasne razloge zašto su nešto uradili.
Osnova kulture komuniciranja je slušanje i postovanje sugovornika. Ti brate samo drobis svoje i ne postujes nikoga. Postavio si se kao neko pametan i nekome Nesto solis odozgor. Reko bih i da vrijedjas forumaše koji te čitaju pa onda ocekujes neku normalnu konverzaciju i jos na kraju guras kako ostalima fali ovo boldirano. Pa stvarno.. Dokle vise ovog hinjskog/kulturnog vrijedjanja?
Nakon što ovo kažem, ljudi odmah počnu s pričama da je neko "propao" u inostranstvu čim tako priča. Naši ljudi rijetko kad vani propadnu jer su vrijedni, žele raditi, nauče jezik i nemaju problem uklapanja jer su Evropljani, i mnogo su bliži domicilnom stanovništvu nego što su to Turci, Arapi, razni afrički narodi itd.
Mislim da se u Bosni može zaraditi dovoljno da se lijepo živi, a isto to mislim i za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru... Trend koji govori kako na Zapadu i govno miriše mi nije normalan, čudan mi je, ne shvatam ga... Ako ova priča nekoga vrijeđa, ja tu ne mogu ništa, onda se vrijeđajte, šta ću vam ja...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3787 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Generalno je ovdje vecina prisutna samo da replicira a ne da razgovara.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#3788 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dakle, ovaj Radio Sarajevo iz inostranstva nama govori da je Bosna među 30 država na svijetu za najbolji život.

-
komsinica_s_drugog
#3789 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- O'zone
- Globalni moderator
#3790 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Banned user for reason “”
» Sapna_TZ
auf Wiedersehen
» Sapna_TZ
auf Wiedersehen
- vjesticanametli
#3791 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dankeschen
ajmo dalje
- dječak sa šibicama
#3792 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ubosni se najlijepse ziviJimmy McNulty wrote:Dakle, ovaj Radio Sarajevo iz inostranstva nama govori da je Bosna među 30 država na svijetu za najbolji život.![]()
iz dijaspore
sto bi rekla pjesma, hvali more drz se kraja
-
Seyfo
#3793 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Klonirat ce se SOpna, nece dugo vode proteci...
- Rugafet
#3794 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ajde dečki dajte se kontrolirati. Živi i radi u inozemstvu, zaradi mirovinu itd. a hvali Bosnu na sva usta. Kak da ne
-
moonca
#3795 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto povezujete posao i ljubav prema Bosni. 
- Rugafet
#3796 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa usko je povezano, 98% ljudi iz BiH je otišlo upravo zbog posla a ne što ne voli BiH pa eto zbog toga
-
Seyfo
#3797 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Smatram da su desavanja oko SPUS-a direktno vezana za odlazak mladih i ovu temu. Oni koji najvise odlaze su taoci i zrtve trenutne situacije.
-
Hendrix
#3798 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radio Sarajevo...kontradiktoran si brate, u jednom postu nabrajas kako se necemo integrisati, zivjeti u depresiji i vazda gledati Moja Tv vani a onda kazes nasi ljudi rijetko propadnu i bude im super vani i kako se dobro integrisu.
Dajes svoj primjer i onda kazes nemojte na individualnim primjerima zakljucivat...ne kontam u najmanju ruku sta hoces da kazes?
Dajes svoj primjer i onda kazes nemojte na individualnim primjerima zakljucivat...ne kontam u najmanju ruku sta hoces da kazes?
- konjislav
#3799 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tačno tako, a ti počneš ljudima govoriti kako zapad i vani ništa ne valja, kako je bolje u Bosni, a ti prvi ne znaš kako je tim ljudima koji žele otići vani. Mnogi odavde sa foruma nisu možda rekli sebi privatne razloge za odlazak, ali javnih razloga za odlazak je i previše.Radio Sarajevo wrote:Kako tako sudite ljudima bez da išta znate o njima?konjislav wrote:Pusti bolan, vidiš da je licemjeran, čak i ne krije.JThomas wrote: bolan ljudi sjede, lože te i smiju se a ti se ozbiljan sekiraš...šta kaže sirotinja će biti zahvalna.
Možda nemam nikoga više u BiH, pa nemam kome prati guzice. Možda mi je žena strankinja pa je teže naći mjesto gdje oboje možemo raditi. Nikad ne možete znati nečije razloge za određenu odluku, i ako ovdje govorimo o nečemu generalno, a to je odlazak iz BiH, ja mogu biti na drugoj planeti, pa da opet ne mislim da je odlazak najbolja stvar.
Tako isto na temi o Želji ljudi kritikuju forumaša Hrasno jer ne ide na utakmice, a možda čovjek sjedi u kolicima na petom spratu zgrade bez lifta, to nikad nećemo znati (nadam se da to nije slučaj), a ovi ga diskredituju jer se usudi zaboga i pričati o Želji.
Glupo je na ličnim primjerima išta zasnivati, a svima fali malo više komunikacijske kulture. Nemojte vrijeđati jedni druge, pa vam se možda ljudi i otvore, pa objasne razloge zašto su nešto uradili. Ovako svi ostajemo učahureni, i prepucavamo se u nedogled, umjesto jedni drugima da pomognemo pri izboru najbolje odluke jer odlazak nije mala stvar, niti je tako crno-bijelo kao što mnogi ovdje misle.
- insomnia78
#3800 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sto ne idete