Novak20 wrote:
Jesmo li prije rata u Kraljevini Jugoslaviji ili u SFR Jugoslaviji imali sistem jedan čovjek = jedan glas ? Doduše za SK ili SSRN pa se i to raz.ebalo ratom pod pritiskom nacionalizma. Bez tvoje i moje krivice u tome ako nismo dali glas nacionalistima ali većina jeste. U uslovima države koja nije pravna u provedbi zakona ko ti garantuje da će religiozna i etnička sranja prestati ??? Kroz izmjene Ustava i zakona može se napraviti država koja će odgovarati samo jednoj naciji. A onda Bog te veselio.
Svaka država ima svoj put istorijskog razvoja iz kojeg je proizašao njen sistem izbora. Švicarska je ženama dopustila glasanje 1959. odnosno 1971. Amerika ima elektore pa izborna volja ne mora biti konačna itd. Na kraju krajeva, naš izborni sistem na nivou općine i kantona jeste jedan čovjek = jedan glas. Na nivou entiteta i države nije što nije razlog da se ne mijenja i prilagođava ali na način da se niko ne osjeća oštećenim.
Jedan čovjek jedan glas ako želimo u EU. As simple as that. Šta je bilo u kraljevini koja se raspala prije 100 godina je irelevantno.
Bivši visoki predstavnici naglasili su da se odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" odnosi na Dom naroda Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva.
"Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' upotrebljava se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, ni Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne kažu da članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'", objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH.
Oni su podsjetili da je Čović bio izabran dva puta u Predsjedništvo prema trenutnim izbornim pravilima, te da je služio u mandatima između 2002. i 2005. i 2014. i 2018. godine.
Vidiš. Kuknjava HDZ botova je nerazumna, bezvezna i nema uporište u zakonu. Samo stvaraju nepotreban problem državi.
Novak20 wrote:
Svakako da ti je domovina i imaš sva prava kao i ja ako se nisi odrekao BiH državljanstva. Bez obzira i da jesi trebaš sve znati ali ne moraš dodatno zakuhavati jer je BiH i moja domovina u kojoj sam svaki dan pa malo bolje vidim i znam šta se priča i radi. Sve banalne i životne stvari od 90-ih osjetim na svojoj koži pa baš i nemam nešto povjerenja u dobre namjere. Bilo koga.
Što se lažnog predstavljanja tiče, to je malo loženje za one koji napišu ja sam (kao)Hrvat ali ne mogu da shvatim... ili šta si ti po nacionalnosti ? Totalno nebitno u "anonimnosti" foruma. Zaboli me ko je šta. Bitno je šta i sa kojom namjerom napiše.
Stani bolan. Ja, anonimni forumaš, zakuhavam situaciju a ne aktuelna vlast druge države u vidu Hrvatske koja se otvoreno miješa u unutrašnje stvari BiH? Ma hajte molim vas.
Potpisnici pisma Carl Bild, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling izrazili su zabrinutost zbog miješanja Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH koje se, kako su naveli, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske Vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano Predsjedništvo BiH.
Čudno da oni nisu napisali otvoreno pismo dijaspori da prestanu zakuhavati i da se prestanu miješati u unutrašnje stvari domaćilnog stanovništva. Opet, ma hajte molim vas.