PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
DonieBrasco

#3776 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

@avaks gdje si ovo nasao HyperX 16GB Fury DDR4 da je 150KM ?

P.S. Definitvno mu treba bolja maticna ploca, obzirom da nece raditi overclocking neka uzme neku h170 cipset plocu, ostalo sto si mu predlozio je vise nego dovoljno za obradu slika i video materijala.

A mozda i moze da ustedi da uzme i5 6600, u svakom slucaju neka ide na H170 plocu. Sto se tice graficke kartice, ako se ne igra - nego koristi racunar za gore navedeni rad onda i tu moze da ustedi, nema potrebe da uzima nesto novije i skupo.
avaks

#3777 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by avaks »

Može biti da je sam na 8GB naletio, ali evo i 16 koliko vidim:
http://www.olx.ba/artikal/21425056/hype ... -cl15-kit/

Inače na piku loša ponuda matičnih i za 1150 i za 1151 socket koliko sam gledao.
Prvo sam čačkao i7 4770 i 4790 kojima je ista cijena ali ram i matične skuplje pa sam na noviji otišao onda.
Možda su ovi i bolji za multitasking u odnosu na 6tu generaciju pa neka malo progugla.

p.s.
Cijene su okvirno, može se možda i jeftinije u paketu uzeti, najbolje je kontaktirati ove prodavače po piku pa ko bolju ponudu izbaci :mrgreen:
Mikiju objasniš za šta ti treba računar i neka sastavlja, samo cijenu kažeš :thumbup:
typeOnegative

#3778 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

@sanski biser

Evo nakon bezbroj testova i restarta bingo :)
Pici sad i na adaptive na 1.3V. problem je bio u " CPU Loadline calibration " Cim sam u ai suite stavio na 5 i pokrenuo radi probe vidio sam da je tu caka . poslije sam podesio sve kao u onom videu i pokrenuo testove i evo vrti prime skoro dva sata bez problema . Jos cu vidjeti bi li dobio manje temp na 4.4 i manjim naponom ali to je to otprilike , dalje je lako sad . Hvala najljepsa na savjetima i strpljenju jos jednom :thumbup:

Image
SanskiBiser

#3779 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

avaks wrote:Može biti da je sam na 8GB naletio, ali evo i 16 koliko vidim:
http://www.olx.ba/artikal/21425056/hype ... -cl15-kit/

Inače na piku loša ponuda matičnih i za 1150 i za 1151 socket koliko sam gledao.
Prvo sam čačkao i7 4770 i 4790 kojima je ista cijena ali ram i matične skuplje pa sam na noviji otišao onda.
Možda su ovi i bolji za multitasking u odnosu na 6tu generaciju pa neka malo progugla.

p.s.
Cijene su okvirno, može se možda i jeftinije u paketu uzeti, najbolje je kontaktirati ove prodavače po piku pa ko bolju ponudu izbaci :mrgreen:
Mikiju objasniš za šta ti treba računar i neka sastavlja, samo cijenu kažeš :thumbup:

Ta cijena za Fury je sa kraja Oktobra, DDR4 je otisao znatno gore sa cijenama narocito u Evropi to je najavljivano polovinom prosle godine jer mobilni telefoni tj. smartphones ove godine "masovno" prelaze na DDR4, tako da zakon ponude i potraznje djeluje i cijene idu gore.

trenutno u Njemackoj taj kit je oko 130 Eura, a pocetkom oktobra se mogao uzeti za 78 Eura....

https://de.pcpartpicker.com/product/xhM ... 1c14fbk216
SanskiBiser

#3780 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:@sanski biser

Evo nakon bezbroj testova i restarta bingo :)
Pici sad i na adaptive na 1.3V. problem je bio u " CPU Loadline calibration " Cim sam u ai suite stavio na 5 i pokrenuo radi probe vidio sam da je tu caka . poslije sam podesio sve kao u onom videu i pokrenuo testove i evo vrti prime skoro dva sata bez problema . Jos cu vidjeti bi li dobio manje temp na 4.4 i manjim naponom ali to je to otprilike , dalje je lako sad . Hvala najljepsa na savjetima i strpljenju jos jednom :thumbup:

Image
:pipi:

Jel' ti radi Speedstep i c states?
typeOnegative

#3781 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

ukljuceni , spusta taktove i napone kad je besposlen i ne rusi se . evo preko dva sata prime vrti bez problema :)
SanskiBiser

#3782 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:ukljuceni , spusta taktove i napone kad je besposlen i ne rusi se . evo preko dva sata prime vrti bez problema :)
To je to onda! :thumbup: , pusti jos 2 sata barem neka radi prime i onda startuj Prime u Blend mode (torture test), ili OCCT da se i memorija optereti da vidis hoce li biti stabilan, mada bi bilo najbolje da skines RealBench pa potjeras stress test jedno 2 sata da vidis hoce li proci sve. http://rog.asus.com/rog-pro/realbench-v2-leaderboard/
typeOnegative

#3783 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

hocu :) , jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
primjetio sam maloprije da sad kad je u idleu spusta na 3500 MHz , a prije je spustao na 800 MHz .Nije da mi smeta samo se pitam jel normalno to ili treba jos dodatno podesit nesto , ili je to samo " posljedica " adaptive moda ?

EDIT: evo sad sam vidio u power options od windowsa da kad je u balanced modu nedovoljno spusta takt iako je do danas spustao ? kad postavim na power saver spusta ga masimalno moguce , tj na 800 Mhz , tu je kvaka bila .
SanskiBiser

#3784 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

typeOnegative wrote:hocu :) , jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
primjetio sam maloprije da sad kad je u idleu spusta na 3500 MHz , a prije je spustao na 800 MHz .Nije da mi smeta samo se pitam jel normalno to ili treba jos dodatno podesit nesto , ili je to samo " posljedica " adaptive moda ?
trebalo bi da kad je u idle da spusti dole na 800 Mhz, Speedstep rucno podesi na enable i bitno je da ti je onaj Offset voltage u Adaptive mode podesavanju stavljen na Auto, C states je bitan za Sleep i Hibernation ako ti comp ne ide u Sleep i ne koristis Hibernation mozes ostaviti C states disabled.

E da sad ima jedan Bug vezan za Windows, pa prvo probaj ovo, odes u POWER Options, selektiraj Balanced profil pa onda Change Plan Settings pa onda Restore Default Settings for this plan, ima neki bug ponekad se zaglupi Windows i power plan ne radi kako treba moras ga resetovati, meni se tako desavalo nije htio spustati na 800 Mhz nego je drzao na 4 Ghz na ono sto je stock frequencija dok nisam taj reset uradio u POWER OPTIONS onda je uredno spustao na 800 na idle, taj bug se manifestuje, koliko sam upratio, uglavnom nakon svakog novog overkloka pracenog sa restartom PC...
typeOnegative

#3785 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

SanskiBiser wrote:
typeOnegative wrote:hocu :) , jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
trebalo bi da kad je u idle da spusti dole na 800 Mhz, Speedstep rucno podesi na enable i bitno je da ti je onaj Offset voltage u Adaptive mode podesavanju stavljen na Auto, C states je bitan za Sleep i Hibernation ako ti comp ne ide u Sleep i ne koristis Hibernation mozes ostaviti C states disabled.

E da sad ima jedan Bug vezan za Windows, pa prvo probaj ovo, odes u POWER Options, selektiraj Balanced profil pa onda Change Plan Settings pa onda Restore Default Settings for this plan, ima neki bug ponekad se zaglupi Windows i power plan ne radi kako treba moras ga resetovati, meni se tako desavalo nije htio spustati na 800 Mhz nego je drzao na 4 Ghz na ono sto je stock frequencija dok nisam taj reset uradio u POWER OPTIONS onda je uredno spustao na 800 na idle, taj bug se manifestuje, koliko sam upratio, uglavnom nakon svakog novog overkloka pracenog sa restartom PC...
ne upotrebljavam ni sleep ni hibernaciju , pogotovo sad s SSD , pali se za par sek :D . Da, bio je taj bug bas , resetovao balanced plan na pocetno stanje i evo sad je opet kako je i bilo na 800 MHz .Hvala jos jednom puno, ustedio si mi puno vremena , ako te put nanese preko Travnika , javni se ,placam pice i cevape :thumbup:
AmirBaa

#3786 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AmirBaa »

Image
Image

konacno sklopio sve i instalirao. 2017. nije mogla bolje poceti :D
DonieBrasco

#3787 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Odlican, sretno da te sluzi. :thumbup:

Jesi li sa PIK-a narucio, koliko te kostalo ?
AmirBaa

#3788 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AmirBaa »

DonieBrasco wrote:Odlican, sretno da te sluzi. :thumbup:

Jesi li sa PIK-a narucio, koliko te kostalo ?
Narucio sam sa http://geizhals.at/ kao kompenzaciju za neki posao, mislim da je oko 1300-1400 eura izaslo sve :)
Meda_s_kasike

#3789 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Meda_s_kasike »

Poštovani forumaši gejmeri,
došlo je vrijeme da i ja napravim neku lijepu konfiguraciju.. Prošlo je malo i vremena od zadnje kupovine (ne pitajte koliko :-) )
Budžet mi je oko 1400KM i to baš da se razvučem na više strana.
Pa sam mislio nešto ovako:
- i5 6400
- MSI H110M PRO-D ili GIGABYTE GA-H110M-DS2
- MSI GTX 1060 OC 6GB ili Gigabyte GTX 1060 WINDFORCE 6GB
- Kingston HyperX Fury 8GB 2133MHz
- EVGA 500W
- WD Blue 1TB 7200rpm

Neću raditi nikakav overclocking ili nešto toga tipa.. Čisto mi treba za normalnu upotrebu tipa surfanje, izrada dokumenata, gledanje filmova i naravno igranje ovih jačih igrica :D

Sad, kako sam gledao imtec i ove slične radnje.. ta konfiguracija me izađe preko 2.000 KM :shock: :run:
Zanima me kakvi su ovi preko PIK-a što prodaju? Tipa ovaj neki GamingShopBN ili ovaj PCBest nešto nešto i tako ti iz RS-a.. Jesu ok i pouzdani oni? Jer fakat su dosta jeftiniji nego ove radnje neke..
Mega Man X

#3790 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Koji SSD je bolji od ova dva?

http://www.olx.ba/artikal/24005753/ssd- ... 0-490mb-s/

http://www.olx.ba/artikal/21633535/sams ... -ssd-novo/

Nešto kontam da mi je bolje uzet Kingston jer je petaka više a i više prostora.
febo_acm

#3791 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Mislim da bi trebalo da je bolji Evo

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
Mega Man X

#3792 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Koliko su tačni benchmarkovi ne znam ali prema ovom izgleda da 850 Evo jede Kingston za doručak. :D

http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Sa ... 7vsm137815
Averus

#3793 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Samsung je i dalje naj naj naj po pitanju SSD-a
Lično koristim EVO 840, planiram uzeti noviji od makar 250GB

S tim u vidu, moram reći da par prijatelja imaju Kingston HyperX SSD-ove i nemaju ama baš nikakvih problema s njima, tako da...

Sad hoćeš li ti primjetiti razliku u performansama - ne vjerujem...
Svejedno uvijek preporučujem Samsung :)
Mega Man X

#3794 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Našao sam 850 Evo sa 250GB, za "samo" 200KM. :mrgreen:

Tako da ću Samsungov onda uzet.
caseytron

#3795 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by caseytron »

Meda_s_kasike wrote:Poštovani forumaši gejmeri,
došlo je vrijeme da i ja napravim neku lijepu konfiguraciju.. Prošlo je malo i vremena od zadnje kupovine (ne pitajte koliko :-) )
Budžet mi je oko 1400KM i to baš da se razvučem na više strana.
Pa sam mislio nešto ovako:
- i5 6400
- MSI H110M PRO-D ili GIGABYTE GA-H110M-DS2
- MSI GTX 1060 OC 6GB ili Gigabyte GTX 1060 WINDFORCE 6GB
- Kingston HyperX Fury 8GB 2133MHz
- EVGA 500W
- WD Blue 1TB 7200rpm

Neću raditi nikakav overclocking ili nešto toga tipa.. Čisto mi treba za normalnu upotrebu tipa surfanje, izrada dokumenata, gledanje filmova i naravno igranje ovih jačih igrica :D

Sad, kako sam gledao imtec i ove slične radnje.. ta konfiguracija me izađe preko 2.000 KM :shock: :run:
Zanima me kakvi su ovi preko PIK-a što prodaju? Tipa ovaj neki GamingShopBN ili ovaj PCBest nešto nešto i tako ti iz RS-a.. Jesu ok i pouzdani oni? Jer fakat su dosta jeftiniji nego ove radnje neke..
Super ti je ta konfiguracija, samo jos SSD fali i da sve upotpunis. Ja bih samo stavio jos 6500, mala je razlika u cijeni i to je to. Ako ne mozes sad, uzmi 6500 i SSD kasnije nekad.

Oni su ti provjereni ima nas par iskustva s tim prodavacima, svi su zadovoljni. Samo navali :)
febo_acm

#3796 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by febo_acm »

Ja sam svoj Evo 850 250 GB platio 200 KM prije pola godine. Imao sam Kingstone V200 prije toga i da budem iskren nema tu neke prevelike razlike na oko onako... Ali ipak je Evo, Evo :D

Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
AhmetShabo

#3797 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Ocekuje li se uskoro pojeftinjenje komponenti? Ima li kakvih naznaka
Maharadza

#3798 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

Mega Man X wrote:Našao sam 850 Evo sa 250GB, za "samo" 200KM. :mrgreen:

Tako da ću Samsungov onda uzet.
Imam taj 850 evo (250GB) već dugo vremena i stvarno bez greške radi, npr u BF1 na MP ulazim ispod minute, boot u win10 ispod 10 sec (a ima pozadinskih procesa mašala) . Samsung magician također odličan softver. [emoji106]

Samo izbjegavati ssd ispod 250GB, jer je to po meni neki minimum, čak i ko nije neki 'gamer', a 120GB je posebna patnja. :D
AhmetShabo

#3799 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Moze preporuka za neki full HD monittor do 120 KM, nije bitno sto je plovan ?? A da se pokazao dobrim.
Averus

#3800 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ja koristim 128GB Evo 840 i nisam još ni 5TB ispisao, a za kompom sam skoro sve slobodno vrijeme

Naravno, ne držim na njemu igre i velike softvere
Post Reply