PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
DonieBrasco
#3776 Re: PC gamerske konfiguracije
@avaks gdje si ovo nasao HyperX 16GB Fury DDR4 da je 150KM ?
P.S. Definitvno mu treba bolja maticna ploca, obzirom da nece raditi overclocking neka uzme neku h170 cipset plocu, ostalo sto si mu predlozio je vise nego dovoljno za obradu slika i video materijala.
A mozda i moze da ustedi da uzme i5 6600, u svakom slucaju neka ide na H170 plocu. Sto se tice graficke kartice, ako se ne igra - nego koristi racunar za gore navedeni rad onda i tu moze da ustedi, nema potrebe da uzima nesto novije i skupo.
P.S. Definitvno mu treba bolja maticna ploca, obzirom da nece raditi overclocking neka uzme neku h170 cipset plocu, ostalo sto si mu predlozio je vise nego dovoljno za obradu slika i video materijala.
A mozda i moze da ustedi da uzme i5 6600, u svakom slucaju neka ide na H170 plocu. Sto se tice graficke kartice, ako se ne igra - nego koristi racunar za gore navedeni rad onda i tu moze da ustedi, nema potrebe da uzima nesto novije i skupo.
- avaks
#3777 Re: PC gamerske konfiguracije
Može biti da je sam na 8GB naletio, ali evo i 16 koliko vidim:
http://www.olx.ba/artikal/21425056/hype ... -cl15-kit/
Inače na piku loša ponuda matičnih i za 1150 i za 1151 socket koliko sam gledao.
Prvo sam čačkao i7 4770 i 4790 kojima je ista cijena ali ram i matične skuplje pa sam na noviji otišao onda.
Možda su ovi i bolji za multitasking u odnosu na 6tu generaciju pa neka malo progugla.
p.s.
Cijene su okvirno, može se možda i jeftinije u paketu uzeti, najbolje je kontaktirati ove prodavače po piku pa ko bolju ponudu izbaci
Mikiju objasniš za šta ti treba računar i neka sastavlja, samo cijenu kažeš
Inače na piku loša ponuda matičnih i za 1150 i za 1151 socket koliko sam gledao.
Prvo sam čačkao i7 4770 i 4790 kojima je ista cijena ali ram i matične skuplje pa sam na noviji otišao onda.
Možda su ovi i bolji za multitasking u odnosu na 6tu generaciju pa neka malo progugla.
p.s.
Cijene su okvirno, može se možda i jeftinije u paketu uzeti, najbolje je kontaktirati ove prodavače po piku pa ko bolju ponudu izbaci
- typeOnegative
#3778 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije
@sanski biser
Evo nakon bezbroj testova i restarta bingo
Pici sad i na adaptive na 1.3V. problem je bio u " CPU Loadline calibration " Cim sam u ai suite stavio na 5 i pokrenuo radi probe vidio sam da je tu caka . poslije sam podesio sve kao u onom videu i pokrenuo testove i evo vrti prime skoro dva sata bez problema . Jos cu vidjeti bi li dobio manje temp na 4.4 i manjim naponom ali to je to otprilike , dalje je lako sad . Hvala najljepsa na savjetima i strpljenju jos jednom

Evo nakon bezbroj testova i restarta bingo
Pici sad i na adaptive na 1.3V. problem je bio u " CPU Loadline calibration " Cim sam u ai suite stavio na 5 i pokrenuo radi probe vidio sam da je tu caka . poslije sam podesio sve kao u onom videu i pokrenuo testove i evo vrti prime skoro dva sata bez problema . Jos cu vidjeti bi li dobio manje temp na 4.4 i manjim naponom ali to je to otprilike , dalje je lako sad . Hvala najljepsa na savjetima i strpljenju jos jednom

- SanskiBiser
#3779 Re: PC gamerske konfiguracije
avaks wrote:Može biti da je sam na 8GB naletio, ali evo i 16 koliko vidim:
p.s.
Cijene su okvirno, može se možda i jeftinije u paketu uzeti, najbolje je kontaktirati ove prodavače po piku pa ko bolju ponudu izbaci![]()
Ta cijena za Fury je sa kraja Oktobra, DDR4 je otisao znatno gore sa cijenama narocito u Evropi to je najavljivano polovinom prosle godine jer mobilni telefoni tj. smartphones ove godine "masovno" prelaze na DDR4, tako da zakon ponude i potraznje djeluje i cijene idu gore.
trenutno u Njemackoj taj kit je oko 130 Eura, a pocetkom oktobra se mogao uzeti za 78 Eura....
https://de.pcpartpicker.com/product/xhM ... 1c14fbk216
- SanskiBiser
#3780 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije
typeOnegative wrote:@sanski biser
Evo nakon bezbroj testova i restarta bingo![]()
Pici sad i na adaptive na 1.3V. problem je bio u " CPU Loadline calibration " Cim sam u ai suite stavio na 5 i pokrenuo radi probe vidio sam da je tu caka . poslije sam podesio sve kao u onom videu i pokrenuo testove i evo vrti prime skoro dva sata bez problema . Jos cu vidjeti bi li dobio manje temp na 4.4 i manjim naponom ali to je to otprilike , dalje je lako sad . Hvala najljepsa na savjetima i strpljenju jos jednom![]()
Jel' ti radi Speedstep i c states?
- typeOnegative
#3781 Re: PC gamerske konfiguracije
ukljuceni , spusta taktove i napone kad je besposlen i ne rusi se . evo preko dva sata prime vrti bez problema 
- SanskiBiser
#3782 Re: PC gamerske konfiguracije
To je to onda!typeOnegative wrote:ukljuceni , spusta taktove i napone kad je besposlen i ne rusi se . evo preko dva sata prime vrti bez problema
- typeOnegative
#3783 Re: PC gamerske konfiguracije
hocu
, jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
primjetio sam maloprije da sad kad je u idleu spusta na 3500 MHz , a prije je spustao na 800 MHz .Nije da mi smeta samo se pitam jel normalno to ili treba jos dodatno podesit nesto , ili je to samo " posljedica " adaptive moda ?
EDIT: evo sad sam vidio u power options od windowsa da kad je u balanced modu nedovoljno spusta takt iako je do danas spustao ? kad postavim na power saver spusta ga masimalno moguce , tj na 800 Mhz , tu je kvaka bila .
primjetio sam maloprije da sad kad je u idleu spusta na 3500 MHz , a prije je spustao na 800 MHz .Nije da mi smeta samo se pitam jel normalno to ili treba jos dodatno podesit nesto , ili je to samo " posljedica " adaptive moda ?
EDIT: evo sad sam vidio u power options od windowsa da kad je u balanced modu nedovoljno spusta takt iako je do danas spustao ? kad postavim na power saver spusta ga masimalno moguce , tj na 800 Mhz , tu je kvaka bila .
- SanskiBiser
#3784 Re: PC gamerske konfiguracije
trebalo bi da kad je u idle da spusti dole na 800 Mhz, Speedstep rucno podesi na enable i bitno je da ti je onaj Offset voltage u Adaptive mode podesavanju stavljen na Auto, C states je bitan za Sleep i Hibernation ako ti comp ne ide u Sleep i ne koristis Hibernation mozes ostaviti C states disabled.typeOnegative wrote:hocu, jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
E da sad ima jedan Bug vezan za Windows, pa prvo probaj ovo, odes u POWER Options, selektiraj Balanced profil pa onda Change Plan Settings pa onda Restore Default Settings for this plan, ima neki bug ponekad se zaglupi Windows i power plan ne radi kako treba moras ga resetovati, meni se tako desavalo nije htio spustati na 800 Mhz nego je drzao na 4 Ghz na ono sto je stock frequencija dok nisam taj reset uradio u POWER OPTIONS onda je uredno spustao na 800 na idle, taj bug se manifestuje, koliko sam upratio, uglavnom nakon svakog novog overkloka pracenog sa restartom PC...
- typeOnegative
#3785 Re: PC gamerske konfiguracije
ne upotrebljavam ni sleep ni hibernaciju , pogotovo sad s SSD , pali se za par sekSanskiBiser wrote:trebalo bi da kad je u idle da spusti dole na 800 Mhz, Speedstep rucno podesi na enable i bitno je da ti je onaj Offset voltage u Adaptive mode podesavanju stavljen na Auto, C states je bitan za Sleep i Hibernation ako ti comp ne ide u Sleep i ne koristis Hibernation mozes ostaviti C states disabled.typeOnegative wrote:hocu, jos samo jedno pitanje sto se tice c1 states i speedstep . postavio sam na auto ,jel to ok ili treba na ˇon" bas ?
E da sad ima jedan Bug vezan za Windows, pa prvo probaj ovo, odes u POWER Options, selektiraj Balanced profil pa onda Change Plan Settings pa onda Restore Default Settings for this plan, ima neki bug ponekad se zaglupi Windows i power plan ne radi kako treba moras ga resetovati, meni se tako desavalo nije htio spustati na 800 Mhz nego je drzao na 4 Ghz na ono sto je stock frequencija dok nisam taj reset uradio u POWER OPTIONS onda je uredno spustao na 800 na idle, taj bug se manifestuje, koliko sam upratio, uglavnom nakon svakog novog overkloka pracenog sa restartom PC...
-
AmirBaa
#3786 Re: PC gamerske konfiguracije

konacno sklopio sve i instalirao. 2017. nije mogla bolje poceti
-
DonieBrasco
#3787 Re: PC gamerske konfiguracije
Odlican, sretno da te sluzi.
Jesi li sa PIK-a narucio, koliko te kostalo ?
-
AmirBaa
#3788 Re: PC gamerske konfiguracije
Narucio sam sa http://geizhals.at/ kao kompenzaciju za neki posao, mislim da je oko 1300-1400 eura izaslo sveDonieBrasco wrote:Odlican, sretno da te sluzi.![]()
-
Meda_s_kasike
#3789 Re: PC gamerske konfiguracije
Poštovani forumaši gejmeri,
došlo je vrijeme da i ja napravim neku lijepu konfiguraciju.. Prošlo je malo i vremena od zadnje kupovine (ne pitajte koliko
)
Budžet mi je oko 1400KM i to baš da se razvučem na više strana.
Pa sam mislio nešto ovako:
- i5 6400
- MSI H110M PRO-D ili GIGABYTE GA-H110M-DS2
- MSI GTX 1060 OC 6GB ili Gigabyte GTX 1060 WINDFORCE 6GB
- Kingston HyperX Fury 8GB 2133MHz
- EVGA 500W
- WD Blue 1TB 7200rpm
Neću raditi nikakav overclocking ili nešto toga tipa.. Čisto mi treba za normalnu upotrebu tipa surfanje, izrada dokumenata, gledanje filmova i naravno igranje ovih jačih igrica
Sad, kako sam gledao imtec i ove slične radnje.. ta konfiguracija me izađe preko 2.000 KM
Zanima me kakvi su ovi preko PIK-a što prodaju? Tipa ovaj neki GamingShopBN ili ovaj PCBest nešto nešto i tako ti iz RS-a.. Jesu ok i pouzdani oni? Jer fakat su dosta jeftiniji nego ove radnje neke..
došlo je vrijeme da i ja napravim neku lijepu konfiguraciju.. Prošlo je malo i vremena od zadnje kupovine (ne pitajte koliko
- i5 6400
- EVGA 500W
- WD Blue 1TB 7200rpm
Neću raditi nikakav overclocking ili nešto toga tipa.. Čisto mi treba za normalnu upotrebu tipa surfanje, izrada dokumenata, gledanje filmova i naravno igranje ovih jačih igrica
Sad, kako sam gledao imtec i ove slične radnje.. ta konfiguracija me izađe preko 2.000 KM
Zanima me kakvi su ovi preko PIK-a što prodaju? Tipa ovaj neki GamingShopBN ili ovaj PCBest nešto nešto i tako ti iz RS-a.. Jesu ok i pouzdani oni? Jer fakat su dosta jeftiniji nego ove radnje neke..
-
Mega Man X
#3790 Re: PC gamerske konfiguracije
Koji SSD je bolji od ova dva?
http://www.olx.ba/artikal/24005753/ssd- ... 0-490mb-s/
http://www.olx.ba/artikal/21633535/sams ... -ssd-novo/
Nešto kontam da mi je bolje uzet Kingston jer je petaka više a i više prostora.
http://www.olx.ba/artikal/24005753/ssd- ... 0-490mb-s/
http://www.olx.ba/artikal/21633535/sams ... -ssd-novo/
Nešto kontam da mi je bolje uzet Kingston jer je petaka više a i više prostora.
-
febo_acm
#3791 Re: PC gamerske konfiguracije
Mislim da bi trebalo da je bolji Evo
Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk
-
Mega Man X
#3792 Re: PC gamerske konfiguracije
Koliko su tačni benchmarkovi ne znam ali prema ovom izgleda da 850 Evo jede Kingston za doručak.
http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Sa ... 7vsm137815
http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Sa ... 7vsm137815
- Averus
#3793 Re: PC gamerske konfiguracije
Samsung je i dalje naj naj naj po pitanju SSD-a
Lično koristim EVO 840, planiram uzeti noviji od makar 250GB
S tim u vidu, moram reći da par prijatelja imaju Kingston HyperX SSD-ove i nemaju ama baš nikakvih problema s njima, tako da...
Sad hoćeš li ti primjetiti razliku u performansama - ne vjerujem...
Svejedno uvijek preporučujem Samsung
Lično koristim EVO 840, planiram uzeti noviji od makar 250GB
S tim u vidu, moram reći da par prijatelja imaju Kingston HyperX SSD-ove i nemaju ama baš nikakvih problema s njima, tako da...
Sad hoćeš li ti primjetiti razliku u performansama - ne vjerujem...
Svejedno uvijek preporučujem Samsung
-
Mega Man X
#3794 Re: PC gamerske konfiguracije
Našao sam 850 Evo sa 250GB, za "samo" 200KM.
Tako da ću Samsungov onda uzet.
-
caseytron
#3795 Re: PC gamerske konfiguracije
Super ti je ta konfiguracija, samo jos SSD fali i da sve upotpunis. Ja bih samo stavio jos 6500, mala je razlika u cijeni i to je to. Ako ne mozes sad, uzmi 6500 i SSD kasnije nekad.Meda_s_kasike wrote:Poštovani forumaši gejmeri,
došlo je vrijeme da i ja napravim neku lijepu konfiguraciju.. Prošlo je malo i vremena od zadnje kupovine (ne pitajte koliko)
- i5 6400
- EVGA 500W
- WD Blue 1TB 7200rpm
Neću raditi nikakav overclocking ili nešto toga tipa.. Čisto mi treba za normalnu upotrebu tipa surfanje, izrada dokumenata, gledanje filmova i naravno igranje ovih jačih igrica![]()
Sad, kako sam gledao imtec i ove slične radnje.. ta konfiguracija me izađe preko 2.000 KM![]()
![]()
Oni su ti provjereni ima nas par iskustva s tim prodavacima, svi su zadovoljni. Samo navali
-
febo_acm
#3796 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam svoj Evo 850 250 GB platio 200 KM prije pola godine. Imao sam Kingstone V200 prije toga i da budem iskren nema tu neke prevelike razlike na oko onako... Ali ipak je Evo, Evo 
- AhmetShabo
#3797 Re: PC gamerske konfiguracije
Ocekuje li se uskoro pojeftinjenje komponenti? Ima li kakvih naznaka
- Maharadza
#3798 Re: RE: Re: PC gamerske konfiguracije
Imam taj 850 evo (250GB) već dugo vremena i stvarno bez greške radi, npr u BF1 na MP ulazim ispod minute, boot u win10 ispod 10 sec (a ima pozadinskih procesa mašala) . Samsung magician također odličan softver. [emoji106]Mega Man X wrote:Našao sam 850 Evo sa 250GB, za "samo" 200KM.![]()
Samo izbjegavati ssd ispod 250GB, jer je to po meni neki minimum, čak i ko nije neki 'gamer', a 120GB je posebna patnja.
- AhmetShabo
#3799 Re: PC gamerske konfiguracije
Moze preporuka za neki full HD monittor do 120 KM, nije bitno sto je plovan ?? A da se pokazao dobrim.
- Averus
#3800 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja koristim 128GB Evo 840 i nisam još ni 5TB ispisao, a za kompom sam skoro sve slobodno vrijeme
Naravno, ne držim na njemu igre i velike softvere
Naravno, ne držim na njemu igre i velike softvere