macchiato wrote:Jah, pored ljeta mi je i ta teznja za tamnim tenom misterija, al' ono bas.
Covjece, kad na moru vidis one njemce ili cehe koji se cijelu dan peku na suncu, pa to promjeni sve boje dok na kraju ne postanu bronzani. Mislim, cemu to, sta je to tako lijepo u tome, zbog cega je tacno zavladala ta moda? Sta fali aristokratskoj bijeloj puti?

cisto infrmativno, a vazi poogotovo za sjevernjake
"
Vitamin D ima vaznu, odlucujucu ulogu za zdravlje. Veliki broj bolesti kao rak, dijabetes, multipla skleroza, depresija, neplodnost i mnoge druge mogu biti uzrokovane njegovim nedostatkom. D vitamin ima 3 centralne funkcije: reguliranje imunoloskog sistema (obrambene sposobnosti tijela), reguliranje rasta stanica te reguliranje hormonske ravnoteze.
Stvara se pod utjecajem sunca i ima ga u plavoj ribi, ali mi ga dobivamo premalo i vecina ljudi ima nedostatak D vitamina, pogotovo na sjevernoj polutci i narocito u zimskoj polovici godine. "
Naglo povecanje neodostatka vitamina D posljednjih godina ima veze sa mnogim upozorenjima o stetnosti sunca. Zbog tvrdnji da previse sunca moze izazvati rak, ljudi ga izbjegavaju i ne dobivaju ni dovoljno sunca ni dovoljno D vitamina. Iako sunce moze izazvati rak koze, dovoljno D vitamina koji se stvara pod utjecajem sunca zapravo je zastitni faktor koji sprecava nastanak raka. "