Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- hrastov žižak
#3777 Re: Poplave u cijeloj BiH
da se možemo kurčit kako smo ukrotili priroduGeneral War wrote:Pa sto onda handre sa takvim prognozama...prognoza za tri dana max i to je to...hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
-
almir1977
#3778 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pa zato što ih stalno peglaju i putaju to.. oni kažu otprilike, i uvijek naznače da su dugoročne prognoze nepouzdane.General War wrote:Pa sto onda handre sa takvim prognozama...prognoza za tri dana max i to je to...hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Nisu oni krivi što su ljudi idioti pa ne slušaju.
- O'zone
- Globalni moderator
#3779 Re: Poplave u cijeloj BiH
Formiranje operativnih štabova u islamskoj zajednici za pomoć ugroženom stanovništvu od poplava
Objavljeno petak, 16 Maj 2014 16:44
1Sarajevo, 16. maj 2014. (MINA) -
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je instrukcije uredima muftija u BiH povodom elementarnih nepogoda koje su posljednjih dana pogodile skoro sva područja naše zemlje. U instrukcijama se kaže da se nameće potreba da se organi i institucije Islamske zajednice, u danima koji slijede, dodatno angažiraju i stave na raspolaganje ugroženim građanima.
U instrukcijama se dalje navodi da je potrebno odmah na nivou muftiluka organizirati operativni štab za praćenje prilika i prikupljanja informacija o obimu i karakteru šteta koje su zadesile pojedine medžlise. Ovaj Operativni štab će na temelju prikupljenih informacija davati instrukcije glavnim imamima kako i na koji način da angažiraju raspoložive ljudske i materijalne resurse na svom području u cilju pomoći ugroženim građanima, posebno što noć koja predstoji je puna neizvjesnosti i može doći do ugrožavanja ljudskih života. Glavni imami će na nivou medžlisa imenovati osobu kao glavnog operativca koji će aktivnosti IZ koordinirati sa Općinskim kriznim štabom.
Također se ističe, ukoliko se, prema predviđanjima meteorologa, tokom vikenda voda počne povlačiti biće potrebno pružiti izravnu pomoć porodicama čiji su stambeni objekti potopljeni ili oštećeni. Potrebno je organizirati grupe džematlija (muškaraca i žena) koji će pružati svaku vrstu pomoći stradalim porodicama: distribuciju hrane, vode, sanitarije, odjeće, obuće i pokrivača, kao i čišćenje i sanacija objekata. Nadalje se ističe da se na nivou muftiluka uspostavi koordinacija sa Merhametom i drugim humanitarnim organizacijama kako bi im se pružila pomoć u distribuciji nabrojanih potrepština.
Operativni štab na nivou muftiluka koordiniraće pomoć među medžlisima na svom području. Istodobno će informacije o stanju na području muftiluka upućivati prema Operativnom štabu Rijaseta na email: [email protected] ili putem fax: 033 441 573. Operativni štab na nivou Rijaseta će koordinirati pomoć između operativnih štabova na nivou muftiluka.
Rijaset IZ će, nakon što sagleda ukupno stanje, predložiti konkretnu finansijsku i svaku drugu materijalnu pomoć u okviru raspoloživih kapaciteta.
Reisu-l-ulema nalaže da se u svim džamijama IZ u BiH naredne džume organizira sergija za pomoć pogođenim područjima. Također, zahtjeva od svih zvaničnika IZ: mutevelija, imama, predsjednika medžlisa, glavnih imama, direktora ustanova i muftija da do kraja trajanja krize budu na raspolaganju ugroženim građanima.
-
jahhjer
#3780 Re: Poplave u cijeloj BiH
Gdje taj disclaimer?VjecitiStudent wrote:Svi ih na svijetu daju, niko ih ne uzima ozbiljno, svugdje stoji disclaimer ko kuća.jahhjer wrote:VjecitiStudent wrote: Dugoročne prognoze su tek za razbibrigu domaćica, ne uzimati nikada ozbiljno.
Pa onda nema potrebe da ih iznosi zar ne? A svi se sjecamo najavljene duge i teske zime s mnogo snijega pa snijeg jedva da je pao... pff
Ljudi traže, oni daju, ali se i ograde, šta je tu problem?
I onaj ne znam sta hoces, i ti ja se slazemo da ni majstorovic ni niko od njih veze nema kakvo ce vrijeme biti, nije poenta jel ono pogodio il nije jer svi znamo da nije nego je poenta sto objavljuju gluposti i lazu bezveze mada sumnjam da ima neko ko im vjeruje
- General War
#3781 Re: Poplave u cijeloj BiH
ebo vas Majstorovic, nije on kriv.Janjicar wrote: Pa onda nema potrebe da ih iznosi zar ne? A svi se sjecamo najavljene duge i teske zime s mnogo snijega pa snijeg jedva da je pao... pff
Dugorocne prognoze ne mogu nikako biti tacne, i da je covjek rekAo bit ce jaka kisa bit ce poplave kakve fajde ? Mi smo neorganizovani i politicari bi rekli ne brinite se i isto bi bilo.
Sta cete sad uraditi kada ste vidjeli da CZ nije spremna nikom pomoci? Hocete li sutra traziti promjene ili blatiti Majstorovica ?[/quote]
...I zapalit mu mjernu stanicu
- Paulaner
#3782 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ljudi zna li neko kakvo je stanje Maglaj-Moševac?
- dječak sa šibicama
#3783 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zato nijedan normalan meteorolog ne daje ovakve prognoze ni u sali, ali Majstorovic ocito voli kamere pa mu se svidjelo stalno biti pred njima.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Laik zna da je nemoguce prognozirati vrijeme za narednu subotu, a kamoli za pocetak juna recimo, ali eto Majstorovic mora pred kamere.
-
StupskaBitanga
#3784 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sanski Most

- guber90
#3785 Re: Poplave u cijeloj BiH
Upravo nam je to na faxu prije nekoliko dana jedan profesor pricao, niti najbolji svjetski meteoroloski zavodi nisu predvidjali iznadprosjecne padavine za ovaj dio Europe u mjesecu maju, jeste da to nije njegova struka, medjutim upoznat je sa tim. Stoga niti nasi nisu mogli biti bolji i precizniji, a prognoze za duzi period se daju samo sa odredjenom vjerovatnocom (koliko ja znam), a ne sa nekom velikom sigurnoscu.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Iako ja meteorologiju ne gotivim plaho, kao nauku, nema se ovdje njih sta plaho kriviti, priroda je cinila i daleko nepredvidljivije stvari od ovih.
-
co211
#3786 Re: Poplave u cijeloj BiH
Tipično za nas. Sad nam je Majstorović kriv za katastrofu. Ma bravo!
- Logovan
#3787 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mrsko mi čitati sve, ali nije valjda da njega narod okrivljuje...co211 wrote:Tipično za nas. Sad nam je Majstorović kriv za katastrofu. Ma bravo!
- CoCoLoCo
#3788 Re: Poplave u cijeloj BiH
doduse sve to sto i kazes stoji i jest fakat tako, sa tim na umu haj i nekako se cz moze oprat donekle i za neke stvari, al za neke bas i ne mogu, manjak komunikacije i koordinacije im je katastrofalan bio barem sto se tice Zenice, ne ponovilo se vise nikad, najkorisnije je klocine i zaobic i pomagat kako ko zna, umije i moze, bez fermanja klocina od civilne zastite ikako.guber90 wrote:Upravo nam je to na faxu prije nekoliko dana jedan profesor pricao, niti najbolji svjetski meteoroloski zavodi nisu predvidjali iznadprosjecne padavine za ovaj dio Europe u mjesecu maju, jeste da to nije njegova struka, medjutim upoznat je sa tim. Stoga niti nasi nisu mogli biti bolji i precizniji, a prognoze za duzi period se daju samo sa odredjenom vjerovatnocom (koliko ja znam), a ne sa nekom velikom sigurnoscu.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Iako ja meteorologiju ne gotivim plaho, kao nauku, nema se ovdje njih sta plaho kriviti, priroda je cinila i daleko nepredvidljivije stvari od ovih.
-
VjecitiStudent
#3789 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sana u Sanskom Mostu je počela da opada!
-
jahhjer
#3790 Re: Poplave u cijeloj BiH
Hajd ne serite nije niko reko da je kriv, nego samo ukazuju na njegove nebuloze a i nebuloze ostalih meteorloga, niko ih ne tjera da se prave vazni i daju nekakve prognoze.Logovan wrote:Mrsko mi čitati sve, ali nije valjda da njega narod okrivljuje...co211 wrote:Tipično za nas. Sad nam je Majstorović kriv za katastrofu. Ma bravo!![]()
Da ne povjeruješ.
- Janjicar
#3791 Re: Poplave u cijeloj BiH
ma 'ebo ti nas.co211 wrote:Tipično za nas. Sad nam je Majstorović kriv za katastrofu. Ma bravo!
Nije ni cudo baN za poplave ovo, nama ce se kad tad "sjeme zatrt" i pricat ce se na ovim prostorima je bio glup narod.
Ja poznaniku govorim da iznese stvari iz kuce da nosi u brda al nece on kaze nece doci do mene, eno ga sad bez glave hoda sve mu poplavilo. Pa jel tesko iznijet stvari i danas ne kukati ?
-
jahhjer
#3792 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da se vratimo na temu poplava, najbizarnije je to da cemo vjerovatno sljedeci petak u sorcevima hodati...
- dječak sa šibicama
#3793 Re: Poplave u cijeloj BiH
Mjesecne prognoze se ne daju osim interno medju meteorolozima, i one su zasnovane iskljucivo na analizama visegodisnjeg prosjeka.guber90 wrote:Upravo nam je to na faxu prije nekoliko dana jedan profesor pricao, niti najbolji svjetski meteoroloski zavodi nisu predvidjali iznadprosjecne padavine za ovaj dio Europe u mjesecu maju, jeste da to nije njegova struka, medjutim upoznat je sa tim. Stoga niti nasi nisu mogli biti bolji i precizniji, a prognoze za duzi period se daju samo sa odredjenom vjerovatnocom (koliko ja znam), a ne sa nekom velikom sigurnoscu.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Danas, u vrijeme klimatskih poremecaja i preceste promjene vremena, nemoguce je i neoubiljno davati bilo kakve prognoze iznad 7 dana.
A i to 7 dana je nesigurno, jucer su karte govorile da ce iduci petak biti 30, danas vec kazu 25. Svaki dan se mijenjaju prognoze.
Samo 3 dana unaprijed, moguce je dati prilicno tacnu prognozu sa temperaturama. Da ce biti toplije i bez neke velike kise naredni vikend recimo, moze se reci, ali sta ce biti nakon toga, niko pojma nema.
Ja ne znam zasto to Majstorovic radi, neozbiljno od njega.
-
StupskaBitanga
#3794 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kažu u Jajcu pada snijeg
-
kaktusss
- guber90
#3796 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma ne perem ja CZ niti jedne jedine sekunde, samo kazem da ovo se nije moglo predviditi, a da oni za ovakvu situaciju moraju biti spremni u po dana u po noci, to je sigurno. Jos da naglasim da ne krivim niti ove ljude iz CZ koji rade na terenu, nego one glavesine, sto sjede u foteljama i sto salju ljude u borbu protiv ovakvih poplava goloruke ili u potrosenoj opremi.CoCoLoCo wrote:doduse sve to sto i kazes stoji i jest fakat tako, sa tim na umu haj i nekako se cz moze oprat donekle i za neke stvari, al za neke bas i ne mogu, manjak komunikacije i koordinacije im je katastrofalan bio barem sto se tice Zenice, ne ponovilo se vise nikad, najkorisnije je klocine i zaobic i pomagat kako ko zna, umije i moze, bez fermanja klocina od civilne zastite ikako.guber90 wrote:Upravo nam je to na faxu prije nekoliko dana jedan profesor pricao, niti najbolji svjetski meteoroloski zavodi nisu predvidjali iznadprosjecne padavine za ovaj dio Europe u mjesecu maju, jeste da to nije njegova struka, medjutim upoznat je sa tim. Stoga niti nasi nisu mogli biti bolji i precizniji, a prognoze za duzi period se daju samo sa odredjenom vjerovatnocom (koliko ja znam), a ne sa nekom velikom sigurnoscu.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
-
StupskaBitanga
#3797 Re: Poplave u cijeloj BiH
Srijeda u Sarajevu će biti sa 27 stepenijahhjer wrote:Da se vratimo na temu poplava, najbizarnije je to da cemo vjerovatno sljedeci petak u sorcevima hodati...
- hrastov žižak
#3798 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma nije tačno, internet je pun stranica sa dugoročnim prognozama, Majstorović nije nikakav izuzetak.dječak sa šibicama wrote:Mjesecne prognoze se ne daju osim interno medju meteorolozima, i one su zasnovane iskljucivo na analizama visegodisnjeg prosjeka.guber90 wrote:Upravo nam je to na faxu prije nekoliko dana jedan profesor pricao, niti najbolji svjetski meteoroloski zavodi nisu predvidjali iznadprosjecne padavine za ovaj dio Europe u mjesecu maju, jeste da to nije njegova struka, medjutim upoznat je sa tim. Stoga niti nasi nisu mogli biti bolji i precizniji, a prognoze za duzi period se daju samo sa odredjenom vjerovatnocom (koliko ja znam), a ne sa nekom velikom sigurnoscu.hrastov žižak wrote:Jah, trebo je najavit 3 mjeseca unaprijed da se možemo spremit.Jeste li vi svjesni koliko atmosferskih varijabli učestvuje u atmosferskim prilikama? Ne može se predvidjeti šta će se desit za sedam dana, a kamoli za 20 il mjesec.
Danas, u vrijeme klimatskih poremecaja i preceste promjene vremena, nemoguce je i neoubiljno davati bilo kakve prognoze iznad 7 dana.
A i to 7 dana je nesigurno, jucer su karte govorile da ce iduci petak biti 30, danas vec kazu 25. Svaki dan se mijenjaju prognoze.
Samo 3 dana unaprijed, moguce je dati prilicno tacnu prognozu sa temperaturama. Da ce biti toplije i bez neke velike kise naredni vikend recimo, moze se reci, ali sta ce biti nakon toga, niko pojma nema.
Ja ne znam zasto to Majstorovic radi, neozbiljno od njega.
- P308
#3799 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ja bas maloprije citam negdje, dolazi kao ljeto iduce sedmicejahhjer wrote:Da se vratimo na temu poplava, najbizarnije je to da cemo vjerovatno sljedeci petak u sorcevima hodati...
- Logovan
#3800 Re: Poplave u cijeloj BiH
Eto ako se ne okrivljuje, zašto se on ima spominjati?jahhjer wrote:Hajd ne serite nije niko reko da je kriv, nego samo ukazuju na njegove nebuloze a i nebuloze ostalih meteorloga, niko ih ne tjera da se prave vazni i daju nekakve prognoze.Logovan wrote:Mrsko mi čitati sve, ali nije valjda da njega narod okrivljuje...co211 wrote:Tipično za nas. Sad nam je Majstorović kriv za katastrofu. Ma bravo!![]()
Da ne povjeruješ.
Čuj zašto se prave važni i daju prognoze.