Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Usual_Suspect

#3776 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Edouard wrote:
Usual_Suspect wrote:
Edouard wrote:Vidiš Dope, nauka se bavi činjenicama, onim što jest, a ne onim što će biti ili što bi trebalo biti, na osnovu onog što je već bilo u prošlosti.
Ovo što ti pišeš naziva se futurologija koja nije nikakva nauka o budućnosti, jer tako nešto i ne može postojati, jer niti je budućnost činjenica, niti postoje neke buduće činjenice kojima bi se futurologija kao nauka mogla baviti, tako da to tvoje nema neku težinu.
Ujedno vidim da su pojedini ateisti ovdje, slučajno ili ne, valjda da bi omalovažili kozmički značaj čovjeka, rado pribjegavaju nekakvim, ne znam otkuda im te računice, statistikama, vjerojatnostima, o čak, takoreći sigurnom postojanju i drugih inteligentnih bića, svijesti, u Svemiru. To je za mene ko gatanje iz šalice kave, a ne neki rezultat nauke.
Jao jao jao.....Negdje sam pročitao čini mi se da si inzinjer? E pa ne vjerujem ti, jer ovakvu glupost jedan ozbiljan inzinjer sigurno ne bi napisao.
Npr. odakle naučnicima ideja da će se za 5 bil. godina Sunce pretvoriti u crvenog džina?Neki futurolog sjeo, popušio joint i počeo pisati futurološki roman? Daleko od toga da je sva futurologija bazirana na nauci, ali dobar dio nje jeste(ali to onda nije više futologija nego pseudonauka), dok recimo putovanje kroz vrijeme, teleportacija, nevidljivost, nuklearni pogon itd. sve ove stvari su teoretski moguće, imaš brate OTR i kvantnu,sve je jasno u njihovim jednacinama i šta one predviđaju.
Hajmo pogledati činjenice,pa onda kontaj koliko je čovjek važan u kosmosu:
~100 000 000 000 zvijezda u Mliječnom putu
~2 000 000 000 000 galaksija (i ovaj broj stalno raste sa sve jačim teleskopima)
Ukupno otprilike: 200000000000000000000000(donja granica) zvijezda sa minimalno(dodamo jos jednu nulu) toliko planeta.I sve ovo stvoreno za tebe? :lol:
Svjetlost nama najbliže galaksije Andromede putuje do nas 3 miliona godina, dok od najdalje 13.4 biliona godina.
Svemir je star cca 13.8 biliona godina, a Homo Sapiens star 200 hiljada godina(0,0002 biliona). E sada gledajući ove cifre koje čovjek ne može ni zamisliti, ti meni reci, da li zaista vjeruješ da smo sami i da li je to racionalno?
Malo sa zakašnjenjem, ali stignemo. Odmaklo se sa stranicama, ali s vrtnjom u krug
Da vidimo što rekoše naši naučnici i ko piše gluposti... kaos u svemiru, znači li i kaos u razmišljanju?
I padanje jabuke koje će se tek dogoditi, a koje spomenu stručnjak za svašta po nešto, specijalista opće prakse, Belfy, nije nikakva buduća, nova, nepoznata činjenica, koju nauka tek treba opisati, objasniti, već prastara.
To da će Sunce jednom postati crveni džin jest budući doagđaj, ali nije nikakva buduća, za nauku nova, nepoznata činjenica kojom se ona tek treba baviti, koju će morati tek objasniti. S tom činjenicom nauka se već bavila, to je ono što je već bilo, što jest, što je objašnjeno.
Dakle, samim time što će se nešto dogoditi u budućnosti, pasti jabuka ili Sunce ‘oslabjeti’, nije za nauku novo, nepoznato, buduće, već nastavak prošlog, već objašnjenog (utjecaja gravitacije, fuzije,…)
A glede futurologije, niti je budućnost činjenica, niti postoje buduće činjenice kojima bi se futurologija kao nauka mogla baviti. I zato je futurologija kao nauka apsurd, moguće je donekle govoriti o nekakvoj ‘naučnoj’ prognostici’. Futurologija izučava razvojne tendencije prošlog, pa prema tome ne može prognozirati ono buduće, bitno novo, već samo nastavak prošlog. Vjerojatno te muči filozofija nauke.
A što se tiče velikih/malih brojeva.
Zanimljivo da ateisti, kad se navede strahovita nevjerojatnoća da iz početnog kaosa samo tako, slučajno, nastane svemir kakvog poznajemo, život, inteligencija, ne pridaju neku važnost nevjerojatno maloj vjerojatnosti takvih događaja.
Ali, kada žele dokazivati beznačajnost čovjeka u Svemiru (pitam se otkuda im ta potreba), onda se pozivaju na silne brojeve galaksija, planeta, udaljenosti, starosti milijarde godina, svjetlosne godine…
Ako želimo govoriti o važnosti/nevažnosti čovjeka u Kozmosu, morali bismo prije svega poznavati/definirati kriterije po kojima to određujemo. Vidim ti uzimaš mase, udaljenosti, starost, brojnost…Je li to dobar, razuman kriterij? Ja tvrdim da nije. Primjerenije i razumnije bi bilo koristiti kriterij kompleksnosti, količine informacija koju neka struktura u Kozmosu posjeduje. A prema tom kriteriju čovjek daleko odskače od svih tih silnih masa, energija, brojnosti, starosti, udaljenosti…koje su najvećim dijelom zapravo ponavljanje malo različitog, sličnog, istog, kao što bi, pojednostavnjeno rečeno bilo ponavljanje crno-bijele šahovske ploče unedogled.
prvi dio je bla bla bla bla....Gle Edo, ne kazem da si nepismen covjek, ali sigurno ti fali edukacije da se koncizno izraziš.Ono o čemu ti pričaš u dijelu o 'buducnosti' se naziva determinizam čiji opet čini mi se nisi pristalica, jer deterministički određen budući događaj i ne smatraš budućnošću(koji nosens).E volio bih tu da mi pojasnis koja je tvoja tvrdnja, da ne pogađam pa da se svaki puta izvlačiš i trošiš bezveze vrijeme kada mozemo imati kvalitetnu diskusiju, jer ako želiš da već etablirane definicije određenih riječi znače nešto drugo onda to jasno ti definiši.

Eh hajmo malo o vjerovatnoci.Da li je tebi jasno da nema smisla pričati o vjerovatnoci događaja koji se već desio, pogotovo ako na vjerovatnoću gledamo kao matetmatičku neodređenost održavanja nekog događaja.Ako se događaj već dogodio, onda on nije neodređen, njegova vjerovatnoca je 100%.Nema smisla pričati o vjerovatnoći prošlih događaja, pa pogledaj oko sebe, ima toliko događaja koji su toliko nevjerovatni a ipak se dese, npr sitresem kantu graha i on se od milijarde i miljarde mogucih konfiguracija na podu baš posloži u tu konfiguraciju i raspored i razmak između zrna koju sam ja vidio...Je li sda vidiš koliko ovo nema smisla?Ono što bi bilo impresivno je recimo da prije nego što istresem kantu graha nacrtaš svako zrno i konfiguraciju na podu i da se poklopi onda kada ja prospem. Pored toga da bi i izračunali vjerovatnoću nastanka života, apsolutno ni dan danas ne znamo tačno precizirane uslove koji su bili potrebni da nastane, i drugo nemamo pojma ni da li postoje nekakvi drugi oblici života, inteligencije,da li postoje neki drugi uslovi primjerice bazirani na Silicijumu, ne na Ugljiku itd....Morali bismo znati sve moguće ishode, ukoliko želimo da preciziramo itd... itd.....Ali znamo sigurno da smo mi tu.

Drugo, glede tvojih kriterija za određivanje važnosti čovjeka u Kozmosu se vidi da potanko razmisliš prije nego nešto napišeš.Evo navodiš naprimjer kao da si razuman i postavljaš kriterij kompleksnoti, i sad bi ti meni rekao da smo mi najkomplikovanije nešto što postoji u Kozmosu kao da ga znaš uzduž i poprijeko.Upravo zbog toga sam naveo sve one cifre, isključivo da dočaram naše neznanje o drugim mogućim i kompleksnijim živim bićima i strukturama za koje još ne znamo.TI jedino što si vidio je Zemlja, nismo makeli od mjeseca i ti na osnovu toga zaključuješ da smo mi jedini "nadareni".A vec sam naveo koliko bi recimo radio signalima trebalo da dođu do nas od Andromede a kamoli dalje.
I ja sam vidio juče crno pašče na cesti, prema tome, sva paščad su znači crna.Uozbilji se moj Edo, nemoj pisati zato što moraš, ne moraš, javi se ti i za mjesec ako hoces, samo prvo razmisli.I nemamo mi potrebu ništa pokazivati, ti sam izvuci pouku, ja sam izložio činjenice o Kosmosu, e sada, ako se osjećaš beznačajno u svim ovim ciframa, to je tvoj problem, recimo ja sam sam sebi najznačajniji bez obzira koliki je kosmos.
aurora313

#3777 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Zanimljivo da ateisti, kad se navede strahovita nevjerojatnoća da iz početnog kaosa samo tako, slučajno, nastane svemir kakvog poznajemo, život, inteligencija, ne pridaju neku važnost nevjerojatno maloj vjerojatnosti takvih događaja....
Da te djelomično citiram:

Zanimljivo das zabluđeni mogu da vjeruju da se pojavila 'osoba' ili sila koja je sve stvorila i to u jednom zamahu od 6 dana, i da od toga slučajno, nastane svemir kakvog poznajemo, život, inteligencija, ne pridaju neku važnost nevjerojatno maloj vjerojatnosti takvih događaja.
beni-bu-man

#3778 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

aurora313 wrote:
Edouard wrote:Zanimljivo da ateisti, kad se navede strahovita nevjerojatnoća da iz početnog kaosa samo tako, slučajno, nastane svemir kakvog poznajemo, život, inteligencija, ne pridaju neku važnost nevjerojatno maloj vjerojatnosti takvih događaja....

Zanimljivo das zabluđeni mogu da vjeruju da se pojavila 'osoba' ili sila koja je sve stvorila i to u jednom zamahu od 6 dana, i da od toga slučajno, nastane svemir kakvog poznajemo, život, inteligencija, ne pridaju neku važnost nevjerojatno maloj vjerojatnosti takvih događaja.

Vjernici veliku vecinu vremena koriste argumente koji su nista drugo opravdavanja zasto je to tako, i uvijek je to na shemu "supernatural"itd. Ne shvacaju da je nemoguce da postoji nesto van prostora (ako postoji mora zauzimati neki prostor)te vremena (ako je van vremena ne moze djelovati na ista, vrijeme ne tece za tu stvar/bice).
Bogovi izmisljeni kako bi se objasnile neke stvari, kao npr nastanak zivota, zemlje i svemira, te su kasnije ljudi poceli iskoristavati te bogove kako bi izvukli van novce i kontrolirali mase (prisjetimo se da Vatikan sjedi na milijardama eura, i da milion ljudi vjeruju svemu sto oni pricaju).
Svete knjige ne mogu biti dokazi jer imaju price i tvrdnje koje nemaju nikakve reference. Nisu zakljucci bazirani na cinjenicama i dokazima.
Znaci oni se oslanjaju samo na ono sto im je receno.
Smrcak15

#3779 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:

Allah kaze:
''Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio.'' (10:3)
Dozer

#3780 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Nego, moze li jos jedno pitanje...? Koje su rase, ili boje koze bili Adem i Hava, i da li su imali bar po jedno crno dijete, jedno zuto...? Sta Kur'an kaze o tome...?
nista
Posteno.
I tebi nije nimalo, ali bas nimalo nelogicno to, a s obzirom na danasnje cinjenice koje se ticu genetike...?
Nimalo ti ne "smrdi" to sto jedna tako savrsena knjiga, sa svim mogucim uputstvima o svemu i svacemu, nema ni jedne jedine rijeci o tome kako su nastale razlicite rase ljudi...?
A, i ono sto kaze, da su od njih dvoje nastali plemena i narodi, koji su se onda upoznavali, vise je nego oksimoronska i kontradiktorna konstrukcija koja nema ni jedne jedine dodirne tacke s bilo kakvom logikom i razumom....
Smrcak15

#3781 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:
Dozer wrote: Nego, moze li jos jedno pitanje...? Koje su rase, ili boje koze bili Adem i Hava, i da li su imali bar po jedno crno dijete, jedno zuto...? Sta Kur'an kaze o tome...?
nista
Posteno.
I tebi nije nimalo, ali bas nimalo nelogicno to, a s obzirom na danasnje cinjenice koje se ticu genetike...?
Nimalo ti ne "smrdi" to sto jedna tako savrsena knjiga, sa svim mogucim uputstvima o svemu i svacemu, nema ni jedne jedine rijeci o tome kako su nastale razlicite rase ljudi...?
A, i ono sto kaze, da su od njih dvoje nastali plemena i narodi, koji su se onda upoznavali, vise je nego oksimoronska i kontradiktorna konstrukcija koja nema ni jedne jedine dodirne tacke s bilo kakvom logikom i razumom....
ne da nema 1% nego nema 0.0000001% u meni nelogicnosti zasto je to izostavljeno.

prvo Kur'an nije enciklopedija svega i svacega, nego uputa za covjecanstvo.
A, i ono sto kaze, da su od njih dvoje nastali plemena i narodi, koji su se onda upoznavali, vise je nego oksimoronska i kontradiktorna konstrukcija koja nema ni jedne jedine dodirne tacke s bilo kakvom logikom i razumom
Adem i Hava dobili dva para blizanaca, musko i zensko, druga tura musko i zensko, naredjenje je bilo da moze u odnos jedino starije Musko iz prvog moze uci u seksualno odnos sa mladjom sestrom iz drugog para, tako isto starija sestra z prvog para moze u brak sto bi se reklo sa mladji bratom iz drugog para

Par blizanci
Brat1-Sestra1

drugi par blizanaca
Brat2-Sestra2

ukrstavanje bilo
Brat1 sa Sestra2

Sestra1 sa Brat2
Dozer

#3782 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ja.... I ?
Jesu bili jednojajcani ili dvojajcani? :D

Kakve veze ima koji se brat i sestra "ukrstaju", tj. iz kojeg poroda po redu, kad svi imaju iste gene i poticu od istih roditelja...? :shock:
Kakve veze ima sto su bili blizanci...? :shock:

P.S. Prije nego krenes s nebulozama, samo da te informisem - ja imam blizance i, vjeruj mi na rijec, o tome znam daleko vise i od tebe i od Kur'ana :D
Smrcak15

#3783 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Ja.... I ?

Kakve veze ima koji se brat i sestra "ukrstaju", tj. iz kojeg poroda po redu, kad svi imaju iste gene i poticu od istih roditelja...? :shock:

P.S. Prije nego krenes s nebulozama, samo da te informisem - ja imam blizance i, vjeruj mi na rijec, o tome znam daleko vise i od tebe i od Kur'ana :D
tako je kako je bilo u pocetku, nebi me cudilo da je Bog sprijecio na neki njemu znan nacin da ne dodje do nekih komplikacija, dok se ljudi ne namnoze pa poslije je zabranio ovakve veze.
P.S. Prije nego krenes s nebulozama, samo da te informisem - ja imam blizance i, vjeruj mi na rijec, o tome znam daleko vise i od tebe i od Kur'ana
niko sad ne tvrdi da je ok da dodje do ovakvih veza sad, to sto je bilo dopusteno u pocetku covjecanstva radi razmnozavanja pa poslije zabranjeno, jer siguran sam da je Bog to kontrolisao da ne dodje do komplikacija, moguce da je programirao gene prvih ljudi da podnesu ovakve veze u pocetku dok ne dodje do razmnozenja covjecanstva.
Dope_Man

#3784 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Nesto razmisljam.. sta li je uopste bio plan ovog boga kojeg propagiraju JKI? Dakle stvori DVOJE ljudi u raju i.. to je to, zadovoljan je sobom, svijetom koji je stvorio i sa njih dvoje golih kako hodaju okolo i daju imena zivotinjama. Pod pretpostavkom da nije namjerno pripremio sve, od zmije do pakla, sta bi se desilo u tom savrsenom bozijem svijetu prema ovim religijama? To dvoje bi vjecno trckarali okolo goli i to bi bilo sve?

Tek kad ga je, onako sveznajuceg i sveprisutnog, uspio zeznuti djavo i podvalit jabuku, onda on razradjuje kompletan plan kako da kazni/testira ljude i sve ostale budalastine. Ali ovo.. na samom pocetku je bio ''endgame'' gdje se vise nista ne bi desilo da on licno nije zelio da se desi. To je nesto o cemu se nikad ne povede prica, a mislim da je zanimljivo. Jedina alternativa ovom vjecnom trckaranju okolo je da se i tamo nakoti covjecanstvo, a kako niko ne umire onda bi se to mjesto prilicno popunilo, bez obzira na ''beskraj''. Ali ovo onda vodi na onu pricu o besmislenosti samog raja za ljude kakvi jesu sad, a to je prozvakano i previse na onoj staroj temi.
Raigor Stonehoof

#3785 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:

Allah kaze:
''Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio.'' (10:3)
Mozda je tvoj gospodar, od mene nek odjebe u skokovima.

Image
Raigor Stonehoof

#3786 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
niko sad ne tvrdi da je ok da dodje do ovakvih veza sad, to sto je bilo dopusteno u pocetku covjecanstva radi razmnozavanja pa poslije zabranjeno, jer siguran sam da je Bog to kontrolisao da ne dodje do komplikacija, moguce da je programirao gene prvih ljudi da podnesu ovakve veze u pocetku dok ne dodje do razmnozenja covjecanstva.
Pa bolan vidis li sam koliko natezes kuranske nebuloze da bi ih pokusao uklopiti u stvarnost :lol: :lol: :lol: slijep pored ociju :-) zar ovo gore sto si napisao nije nevidjena glupost :lol:
harač

#3787 Re: Ateizam

Post by harač »

Dope_Man wrote: Pod pretpostavkom da nije namjerno pripremio sve, od zmije do pakla, sta bi se desilo u tom savrsenom bozijem svijetu prema ovim religijama? To dvoje bi vjecno trckarali okolo goli i to bi bilo sve?
nesto dalje pitanje: sto je bogu uopce trebao svijet? ne moze se reci da je to uradio zbog samog svijeta, jer ono sto ne postoji ne moze imati potreba
Smrcak15

#3788 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote: Mozda je tvoj gospodar, od mene nek odjebe u skokovima.

Image
Mozda je tvoj gospodar, od mene nek odjebe u skokovima.
ako te stvorio On ti i jeste gospodar ma koliko ti mrzio to, ako ti je dao sto ti je dao, a moze ti i uzeti kad hoce i kako hoce, na svaki tebi moguci i nemoguci nacin, Jedno od Njegovih imea je i ES-Subur sto znaci Strpljivi, pa zato trpi uvrede od ljudi i mnogo stosta sto cine jer zna da mu nemogu nikuda pobjeci , pa kada ih pozove sebi, nema necu nema nemogu sad, ili daj najavi to prije, ne, nego kad dodje cas rastanka duse od tijela tad znas da te je pozvao sebi na sud, plakao ne plakao, udruzili se svi doktori ovoga svijeta ne udruzili se, cupali oni tvoju dusu iz ruku andjela smrti nece te spasiti da se produzi zivot i jednu sekundu.

a sto se tice slike gore je olicje slike i prilike goleme zablude u kojoj si se uvalio

prvo slika prikaziva Isusa sto nema veze sa Bogom, Bog je zaseban entitet/bice sto nema nista slicno sa Isusom

a to kao kriviti Boga sto nije sprijecio silovetalja koji je ubio djevojcicu na kraju, da mogao je , pa kad bi je spasio i kad bi to pravilo bilo da spasi uvijek mlade curice u tim situacijama, ali onda se treba pitati sto ne sprijeci svako zlo onda, jer nece valjda samo spasavati male djevojcice od silovatelja ?? onda cemo pitati zasto ne sprijecis svako zlo na ovom svijetu, pa evo i da sprijeci svako zlo, onda se pitaj pa ljudi moji gdje je tu test na zemlji, kad blokiras zlo u totalu, je kao kad bi profesor otklonio sva teska pitanja pa studenti samo odgovarali na lahka pitanja i svi prolazili, jel ito realan test??

ali sta je onda sa ovom situacijom, pa ta djevojcica jeste prosla kroz zlo sto joj je priredio covjek zato je to dijete dobit vjecnu kompezaciju, karta za Raj, dok taj silovatelj kartu za Pakao.
Smrcak15

#3789 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

harač wrote:
Dope_Man wrote: Pod pretpostavkom da nije namjerno pripremio sve, od zmije do pakla, sta bi se desilo u tom savrsenom bozijem svijetu prema ovim religijama? To dvoje bi vjecno trckarali okolo goli i to bi bilo sve?
nesto dalje pitanje: sto je bogu uopce trebao svijet? ne moze se reci da je to uradio zbog samog svijeta, jer ono sto ne postoji ne moze imati potreba
mali milion puta sam ovo odgovorio

ali evo opet, netreba mu , on sam kaze da mu nije potreban iko i ista, sam je sebi dovoljan. Moze bez svih svjetova biti.

Pa sto uradi onda?

Podstakla ga njegova milost, jer njegova Milost prevladava njegovu srdzbu, sam je to zapisao kod sebe iznad Arsha (svog prijestolja)

Zaista je Moja milost pretekla Moju srdžbu

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada je Allah stvorio sva stvorenja, iznad Njegovog Arša bilo je napisano: ‘Zaista je Moja milost pretekla Moju srdžbu.’” (Buharija i Muslim)
HobotnicaPLus

#3790 Re: Ateizam

Post by HobotnicaPLus »

Neki bas opasni ego-tripovi ga pucaju..

A i ako bogu svijet nije potreban a ipak ga stvorio sta onda sere kad neko svinju jede il igra kladionicu il tako te gluposti?
Dope_Man

#3791 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

HobotnicaPLus wrote:Neki bas opasni ego-tripovi ga pucaju..

A i ako bogu svijet nije potreban a ipak ga stvorio sta onda sere kad neko svinju jede il igra kladionicu il tako te gluposti?
Pa kako ne kontas, zato sto je milostiv :D Nije ni Hitleru trebalo vise od Njemacke da vlada, ali je bio milostiv pa krenuo okolo osvajati da bi mu se ostali narodi pokorili, kako bi on onda mogao pokazati svoju milost tako sto ce neke od njih i pustiti da zive ako ga nastave slusati :D
Smrcak15

#3792 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

HobotnicaPLus wrote:Neki bas opasni ego-tripovi ga pucaju..

On je dao pravila ljudima za njihovo dobro a ne za njegovo dobro, ti jeo svinjetinu cijeli zivot neces naskodit Bogu ali zato mozes sebi nastetiti.

Znaci jedenje svinjskog mesa je zabranjeno jer je stetno na ovaj ili onaj nacin za tvoje tijelo a sto se tice kladionica zabranio ih je jer je to udar na tvoju ekonomiju u vecini slucajeva, gubljenje olahko para a nista se ne pridonosi drustvu, nikakva produkcija, On hoce produkciju i na osnovu te produkcije da se se trguje a ne na srecu pare zaradjivati i gubiti, u vecini slucajeva gubiti.
Kladionica moze itekako covjeka ucinit ovisnim pa da gubi pare kao na traci pa da trpi i on i porodica a mozda na kraju i okolina oko njega.
Dope_Man

#3793 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

harač wrote:
Naravno, i na to pitanje niti jedan vjernik nikada nije dao smislen odgovor. Prije svega nisu sposobni da zamisle savrseno bice koje moze sve sto pozeli, jer kako god ga zamisle taj lik ispada zapravo obican covjek koji ima ljudske osobine i potrebe, pa onda iz toga slijede i neki glupavi odgovori poput ovog pokusaja iznad, eto on je savrsen al mu je ipak trebalo da pokaze nekome milost pa odluci stvoriti kompletan svemir, i u njemu na nekom zrnu prasine u odnosu na velicinu svemira stvoriti ljude, koji su opet zrno prasine u odnosu na planetu nak kojoj su stvoreni, i odluci da se bavi njima.. dakle tom savrsenom bicu je dosadno, plu je prepun svih ljudskih osobina, srdzma, mrznja, neka satro milost i tako to.. Naravno, ovo je nesto o cemu nijedan vjernik ne zeli ni razmisliti ozbiljno, samo stanu na ''but he loves you''.
Raigor Stonehoof

#3794 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
harač wrote:
mali milion puta sam ovo odgovorio

ali evo opet, netreba mu , on sam kaze da mu nije potreban iko i ista, sam je sebi dovoljan. Moze bez svih svjetova biti.

Pa sto uradi onda?

Podstakla ga njegova milost, jer njegova Milost prevladava njegovu srdzbu, sam je to zapisao kod sebe iznad Arsha (svog prijestolja)

Zaista je Moja milost pretekla Moju srdžbu

U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a., stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada je Allah stvorio sva stvorenja, iznad Njegovog Arša bilo je napisano: ‘Zaista je Moja milost pretekla Moju srdžbu.’” (Buharija i Muslim)
Ne kontam kakve veze milost ima sa stvaranjem svijeta? Znaci ja uzgojim vec spominjanu farmu pasa da bi nagradjivao poslusne i pekao na raznju neposlusne, i ja sam milostiv u tom slucaju? Pa takvim psima/nama ljudima je bolje da se nisu/smo ni rodili. Nije to milostivost nego sadizam.

Da dodam na to gore, sto nije zabranio pusenje? sto nije zabranio heroin? Sto je to zabranjena svinjetina, a heroin nije?
Dozer

#3795 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrle, moze jos jedno pitanjce...?

Ne znam da li si ozenjen i imas li zenske djece, ali - da ti neko siluje kcer, i jos maloljetnu, da li bi ti onda rekao da je to "bozija volja"?

Jer, po svemu ovome sto si ti napisao na ovih XY stranica, ocigledno je da smatras da je sve bozija volja. Ljudska slobodna volja, zapravo, ne postoji jer je bog taj koji je sve kreirao onako kako je on zamislio, pa samim tim i nas ovakve kakvi jesmo, sa svim mogucim i nemogucim slicnostima i razlikama.
Opet, nadalje, samim tim mi nemamo slobodnu volju, nego radimo samo ono za sta nas je bog "programirao" da radimo, pa je onda pojedincima i silovanje maloljentica takodjer nesto sto im je bog programirao da urade. Prosta logika, zar ne?

I onda, jedan takav ti siluje kcer od 13-14 godina. Da li bi mu ti to halalio, i zasto?
zforumas

#3796 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Sto bi je silovao Dozeru, dodje jednostavno i zaprosi je kod babe...

Sa mnom radio lik koji ima 2 djece a zeni mu 17 godina tek, naravno kratke tole, bradica i bijele carape u sandalama :-) I da, njemu je 30+
HobotnicaPLus

#3797 Re: Ateizam

Post by HobotnicaPLus »

Dozer wrote:Smrle, moze jos jedno pitanjce...?

Ne znam da li si ozenjen i imas li zenske djece, ali - da ti neko siluje kcer, i jos maloljetnu, da li bi ti onda rekao da je to "bozija volja"?

Jer, po svemu ovome sto si ti napisao na ovih XY stranica, ocigledno je da smatras da je sve bozija volja. Ljudska slobodna volja, zapravo, ne postoji jer je bog taj koji je sve kreirao onako kako je on zamislio, pa samim tim i nas ovakve kakvi jesmo, sa svim mogucim i nemogucim slicnostima i razlikama.
Opet, nadalje, samim tim mi nemamo slobodnu volju, nego radimo samo ono za sta nas je bog "programirao" da radimo, pa je onda pojedincima i silovanje maloljentica takodjer nesto sto im je bog programirao da urade. Prosta logika, zar ne?

I onda, jedan takav ti siluje kcer od 13-14 godina. Da li bi mu ti to halalio, i zasto?
Pa jbg kako ne kontas, bozija je volja je sve dobro sto se desi dok je za sve ostalo odgovoran iskljucivo covjek.
Smrcak15

#3798 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Raigor Stonehoof wrote: Ne kontam kakve veze milost ima sa stvaranjem svijeta? Znaci ja uzgojim vec spominjanu farmu pasa da bi nagradjivao poslusne i pekao na raznju neposlusne, i ja sam milostiv u tom slucaju? Pa takvim psima/nama ljudima je bolje da se nisu/smo ni rodili. Nije to milostivost nego sadizam.

Da dodam na to gore, sto nije zabranio pusenje? sto nije zabranio heroin? Sto je to zabranjena svinjetina, a heroin nije?
ako zeli nekome da iskazuje svoju milost, valjda ga mora negdje smjestit, pa stvori univerzum i ovaj nas suncev sistem pa nas posadi ovdje na zemlji

i pekao na raznju neposlusne
nije to tek tako kako ti zamisljavas, ne pece se niko samo ofrlje, nego da cujemo sta kaze onaj koga optuzujes

evo javlja ti se iz Kur'ana:

76. Nismo im nepravedni bili, oni su sami sebi nepravdu nanijeli

18.Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: “Sad se zaista kajem!”, a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu patnju pripremili.

i reći ćemo: "Iskusite patnju u ognju : zbog djela ruku vaših!" – A Allah nije nepravedan prema robovima Svojim.

zabranio je
r_faruk

#3799 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Dozer wrote:Ja.... I ?

cestitam na blizancima :) :thumbup: blizanci su super :)

za smrleta!
kao prvo adem niti je radjao niti stvarao, nego je Bog kad je stvorio adema, uzeo genetski materijal od adema i stvorio zenu od tog materijala.

znaci Bog je taj koji konstruise i stvara, a ne adem sam sebe da oplodjava ili da adem radja
koji ce qrac svemogucem bogu materijal za stvaranje zivota ti?
Raigor Stonehoof

#3800 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
Raigor Stonehoof wrote: Ne kontam kakve veze milost ima sa stvaranjem svijeta? Znaci ja uzgojim vec spominjanu farmu pasa da bi nagradjivao poslusne i pekao na raznju neposlusne, i ja sam milostiv u tom slucaju? Pa takvim psima/nama ljudima je bolje da se nisu/smo ni rodili. Nije to milostivost nego sadizam.

ako zeli nekome da iskazuje svoju milost, valjda ga mora negdje smjestit, pa stvori univerzum i ovaj nas suncev sistem pa nas posadi ovdje na zemlji

i pekao na raznju neposlusne
nije to tek tako kako ti zamisljavas, ne pece se niko samo ofrlje, nego da cujemo sta kaze onaj koga optuzujes

evo javlja ti se iz Kur'ana:

76. Nismo im nepravedni bili, oni su sami sebi nepravdu nanijeli

18.Uzaludno je kajanje onih koji čine hrđava djela, a koji, kad se nekom od njih približi smrt, govore: “Sad se zaista kajem!”, a i onima koji umru kao nevjernici. Njima smo bolnu patnju pripremili.

i reći ćemo: "Iskusite patnju u ognju : zbog djela ruku vaših!" – A Allah nije nepravedan prema robovima Svojim.

zabranio je
Sta kaze muha, ne kontam sta si htio reci ovim citatom? Da mi sami sebe pecemo?

I gdje je zabranjen heroin, mozes li mi naci taj citat?
Post Reply