TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#3776 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Cossack wrote:
CooK wrote:
Cossack wrote:Image

Image

Ovdje se stvorila fama oko VA panela. Da je IPS toliko loš ne bi ga ni jedna kompanija nikada stavila u svoje televizore a kamo li renomirani proizvođači.
Prvo na ovim fotografijama se ne vidi kakav je kontrast i crna kod pojedinih panela nego samo boje i uglovi gledanja. Drugo ova fotografija je nastala prije nekoliko godina i od tada su VA paneli napredovali sto se tice reprodukcije boje da kada se gledaju direktno nema nikakve razlike u reprodukciji boje izmedju VA i IPS panela(ima razlike kada se gleda iz blizine i zato su, izmedju ostalog, monitori sa IPS panelom i dalje najbolji monitori). Trece IPS paneli nisu nikako uznapredovali sto se tice kontrasta i crne boje i pogledajte recenzije bilo kojeg sajta za recenzije televizora i vidjecete da uvijek televizori sa VA panelom dobijaju bolje ocjene od onih sa IPS panelom. Cetvrto niko ne spori ono radi cega je i nastala ova fotografija a to je da je IPS superiorniji od VA panela kada se gleda iz ugla i zato se VA panel ne preporucuje nikako ako ce TV biti gledan iz ugla. Peto ova fotografija ne pokazuje ni to da je uniformnost ekrana puno bolja na VA panelu i da ima manje flashlightinga a obicno i manje DSE i bandinga. Sesto za svoje novce kupujte sta god hocete a ja samo navodim cinjenice. Sedmo garant sam jos nesto zaboravio navesti ali jbg... :)
Hajde ti meni reci jel misliš da bi jedan Samsung u isti model televizora za različite veličine kombinovao IPS odnosno VA panel da je toliko značajna razlika?
Pa moraju ubaciti IPS za ljude sto nemaju mogucnost gledati TV direktno ili za velike porodice jer VA panel kada se gleda iz ugla izgleda katastrofa. I ja imam stariji Sharp sa IPS panelom u jednoj sobi i kada mi dodje velika ekipa da gledamo utakmicu najcesce na njemu gledamo. BTW samo tad i gledam taj TV a gledaju ga ostali clanovi porodice jer je njima svaki TV vise-manje isti. Uostalom ne bi Samsung u svoju perjanicu QLED-e ubacivao samo VA panele da su IPS paneli toliko dobri koliko ih neki pokusavaju predstaviti.
CooK

#3777 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

PlusSA wrote:Sorry sto sam pokrenuo diskusiju :D

Napisat cu veceras eventualno sutra svoje utiske kad kuci donesem TV. Uzet cu model Samsunga MU 6172 55".

Hvala vam na savjetima od ranije i korisno je sto ovdje ima ljudi koji se bolje od mene razumiju u svijet telvizora pa pomažu.

Nabacio sam na stik jedan 4k film, FHD i SD.

Nadam se da me Samsung nece razocarati i da ce me posluziti tokom garancije i koju godinu više.

Trazio sam vezano za ovaj model koji panel ubacuju al nema nigdje ili barem nisam nasao koji panel koristi. Cak sta vise miksaju kod svakog modela.
Nemoj se izvinjavati, svaka rasprava je dobra i iz svake rasprave se moze nesto nauciti. Ne znam kako ne mozes naci o kojem panelu se radi ali se u tom TV-u radi o Samsungovom 55-incnom PLS panelu. PLS je isti sto i IPS samo sto je IPS registrovan na LG i samo oni smiju koristiti to ime. I ja se nadam da ce ti trajati sto duze i nadam se da ces ispuniti obecanje pa napisati neku mini recenziju tog TV-a, bili bi ti zahvalni i mi sto pratimo televizore a i oni sto su u fazi trazenja novog televizora za sebe. Samo budi objektivan kada budes pisao recenziju, nemoj ga nahvaliti samo zato sto je tvoj. heheh :D
MTV

#3778 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Vala kod mene Samsung 32" TV iz 2010, kupljen januar 2011, dan danas radi. A veci, noviji 48 JU6472 iz 2015, kupljen januar 2016 sada uskoro navrsava 2 godine. I jednom i drugom TV-u nista nefali... Samo mi je krivo sto ovaj drugi TV nije veci al tada je bio strasno skup 55" za oko 2000 KM. Obadva kupljena u Tehnomagu (prvi u tadasnjem Tehno Marketu).
k1ks

#3779 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by k1ks »

Koji TV izabrati od ova dva Panasonic VIERA LED TX-40DS630E ili LG TV LED 43UJ701V ?
diablobih

#3780 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

k1ks wrote:Koji TV izabrati od ova dva Panasonic VIERA LED TX-40DS630E ili LG TV LED 43UJ701V ?
Ako se bas mora birati izmedju ta 2, onda LG...
CooK

#3781 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

k1ks wrote:Koji TV izabrati od ova dva Panasonic VIERA LED TX-40DS630E ili LG TV LED 43UJ701V ?
Ako gledas TV direktno ili pod uglom do 30 stepeni onda Panasonic jer je kod njega VA panel kojeg odlikuje dobar kontrast i crna boja ali los ugao gledanja a ako gledas TV iz veceg ugla onda LG jer je kod njega dobar ugao gledanja ali los kontrast i crna boja. Inace ti je Panasonic kao brand kvalitetniji od LG-a i uz Samsung i Sony u garantnom roku imaju najmanje povrata odnosno popravki televizora.
k1ks

#3782 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by k1ks »

CooK wrote:
Ako gledas TV direktno ili pod uglom do 30 stepeni onda Panasonic jer je kod njega VA panel kojeg odlikuje dobar kontrast i crna boja ali los ugao gledanja a ako gledas TV iz veceg ugla onda LG jer je kod njega dobar ugao gledanja ali los kontrast i crna boja. Inace ti je Panasonic kao brand kvalitetniji od LG-a i uz Samsung i Sony u garantnom roku imaju najmanje povrata odnosno popravki televizora.
Hvala na info,ogranicen sam na ova dva jer uzimam preko bhtelecoma...
zomri

#3783 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Samo ću ovo ostaviti ovdje :wink:

http://hdtelevizija.com/2017/11/01/lg-d ... tv-panele/

edit: tek 2020. nagađa se :(
salocha

#3784 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

CooK wrote:
Cestitke na kupovini novog TV-a i svaka cast na ovoj mini recenziji. Puno ljudi smo ovdje savjetovali sto se tice kupovine televizora i niko nije htio odvojiti 15 minuta da napise recenziju istog. Ima samo jedna nejasnoca(ovo sto sam boldovao). Ako primjetis DSE na jednobojnim prikazima ekrana tek onda ces ga primijetiti ako kamera panuje jer se cesto DSE i ne primjeti kada su jednobojni screen-ovi nego samo kod panovanja a ako se vec primjeti i kod jednobojnih screen-ova onda pri panovanju budu iritirajuce primjetni. Ja mislim da kod tebe tu uopste nema DSE-a jer ga ne vidis kada kamera panuje preko jednobojne povrsine a ta neujednacenost na jednobojnim screen-ovima je vjerovatno losa kalibracija u 10 tacaka pa ti u nekoj od tih tacaka probija crvena, plava ili zelena nijansa i lici ti da je DSE ali ustvari treba samo odraditi profesionalnu kalibraciju(ako je toliko ocito da smeta).

Ja volim da pojačam svjetlost panela na što više i volim jarke boje. Meni profesionalna kalibracija slike ne odgovara. Jesam, papak sam, ali jbg :).
Zbog toga, kad se dobro zagledam, na ovom TV-u vidim sjene od pozadinske LED mreže, jer je direct LED osvjetljenje u pitanju i to najviše vidim kad stoji jednobojan screen bez panovanja. ALI TO SAMO JA VIDIM. Ostali mi kažu da nisam normalan i da bih trebao malo na psihijatriju zbog vizuelnih halucinacija.
E sad, kad panuje kamera, posebno tamo gdje bi se najviše trebalo vidjeti, na pretežno zelenom screenu kad se gleda fudbal ili golf (ne gledam golf ali je dobar za testiranje televizora) uopšte se ne primjeti, jer je u stvari neznatan, a da ne pričamo o situacijama gdje su screenovi šareniji, mračniji itd, odnosno gdje ima više stvari za vidjeti.
Prije par godina kupio sam LG, čini mi se da je bio 50LB670 i taj efekat je bio tako izražen da sam vidio mrežu sjena (ne samo ja već i ostali ukućani) preko ekrana dok slika panuje lijevo desno, posebno kod igranja Fife i taj TV sam vratio (iskoristio sam mogućnost povrata u roku od 7 dana na e-kupi) i kupio drugi.
E sad, ja sam skontao da se DSE-om naziva upravo ta sjena od neujednačenog pozadinskog osvjetljenja, tzv efekat prljavog ekrana. Ako nije, izvinjavam se na pogrešnoj terminologiji.

Za PlusSA:

Što se tiče rasprave vezane za nejednakost primjeraka TV u okviru istog modela, to je 100% tačno, Nijedan TV nije isti kada je u pitanju ravnomjernost pozadinskog osvjetljenja, broja mrtvih piksela, bandinga i ništa od toga ne spada pod garanciju. Većini ljudi to ne smeta niti to primjećuju. Ja sam neki dan pokušavao kolegama sa posla da objasnim zašto imam namjeru kupiti PS4 pro zbog 4k rezolucije i pokazivao im screenshotove Gran Tursima sport u 4k i Gran Turisma 3 na PS2 i svi mi kažu da je njima to isto i da ne vide razliku. Ljudi kojima smetaju problemi koje pravi LED osvjetljenje će biti mirni tek kada kupe OLED. Do tada se borimo sa nesavršenim LED panelima. U razvijenom svijetu gdje možeš kupljenu stvar vratiti u roku od 30 dana od kupovine bez postavljanja pitanja "zašto", TV zaluđenici prilikom kupovine imaju običaj naručiti po tri televizora istog modela iz tri različita izvora i dva vratiti, jer proberu najbolji nakon kućnog testiranja (i ja bih volio da mogu tako).
Zato je najbolje, ako si potežak na ovim stvarima (a 90% ljudi nije) zamoliti prodavce da ti raspakuju TV prije kupovine u cilju kratkog testiranja i da vidiš ono barem osnovno, jer naravno da se ne može sve vidjeti u osvjetljenim prostorima shopova.
Također, ja sam insistirao da ovaj TV (koji mi je sekundarni) bude 4K ne zato što gledam puno 4k filmova. već da ne bih brinuo oko mrtvih pixela, odnosni da isti bude što manji ako me zadesi ta nesreća. Imao sam priliku da gledam Full HD TV sa zaglavljenim zelenim pixelom i to je bilo jedino u šta sam gledao.

Kada je u pitanju dilema između VA i IPS panela, najbolje sam procjeniti na licu mjesta. Niko ti ne može reći da li će se tebi nešto svidjeti ili ne i šta je tebi prihvatljivo. Nekome IPS display izgleda puno ljepše i življe, jer na njemu gleda samo fudbal i igra igre u sred bijela dana. A onaj ko voli odgledati kakvog Sin city-ja u 12 naveče će da poludi bez VA panela.

Što se tiče mojih pitanja od ranije: Neke aplikacije, tačnije igre, nemam, jer nisu raspoložive za našu regiju. Može se promjeniti regija, da se vide aplikacije i instaliraju, ali opet se ne mogu koristiti zbog IP adrese. Može se i to maskirati ali mi se već sa tim ne da zajebavati. Auto dimming nisam rješio, ali jebaji ga, ne smeta jer se ne pali dok se gleda TV, već samo kad je samo meni tizena na ekranu.

Ako sam kome pomogao u izboru drago mi je, jer su vaša mišljenja i meni pomogla.
zomri

#3785 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Čudi me da još nisu smislili tv sa *dva panela* jedan IPS drugi VA. Kad si sam ili sa ženom kući gledaš onda jedan panel. Dođu gosti? Nikakav problem, samo switchaš panel i riješen problem :lol:
salocha

#3786 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

zomri wrote:Čudi me da još nisu smislili tv sa *dva panela* jedan IPS drugi VA. Kad si sam ili sa ženom kući gledaš onda jedan panel. Dođu gosti? Nikakav problem, samo switchaš panel i riješen problem :lol:
Ima nešto na taj fazon. Zove se OLED i košta taman ko da kupiš dva, možda i tri panela :) .
zomri

#3787 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

salocha wrote:
zomri wrote:Čudi me da još nisu smislili tv sa *dva panela* jedan IPS drugi VA. Kad si sam ili sa ženom kući gledaš onda jedan panel. Dođu gosti? Nikakav problem, samo switchaš panel i riješen problem :lol:
Ima nešto na taj fazon. Zove se OLED i košta taman ko da kupiš dva, možda i tri panela :) .
Znam, imam tu spravu kući. Ložim malo ove LCD zaljubljenike :mrgreen:
salocha

#3788 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

zomri wrote:
Nema LCD i LED zaljubljenika. Ima samo nas koji nemamo para za OLED :)
MTV

#3789 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Tacno tako :mrgreen:
CooK

#3790 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

salocha wrote:
zomri wrote:
Nema LCD i LED zaljubljenika. Ima samo nas koji nemamo para za OLED :)
Bravo! Gdje cu biti zaljubljen u LCD tehnologiju kada od dva zla(VA i IPS) moram birati manje zlo ali ipak zlo. VA paneli su stvarno dobri ali da barem imaju malo veci ugao gledanja a ne ovako kada ga gledam iz ugla izgleda kao da su boje ispirane godinu dana u ves masini na 90 stepeni. Ili da barem IPS ima veci kontrast i bolju crnu boju a ne ovako kada ugasim svjetlo da gledam film i pocne mi isijavati tamno sivu umjesto crne a razlika izmedju najtamnijeg i najsvetlijeg dijela veoma mala odmah bi ga uzeo i bacio kroz prozor. Zna to veoma dobro kolega @zomri samo nas malo zafrkava dok on uziva u OLED-u ali neka, neka, kupicemo i mi OLED-e pa makar i za 5 godina. :lol:
zomri

#3791 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

:mrgreen: :mrgreen:

triggered :)

iskreno govoreći i meni je bolje bilo da sam sačekao samo par mjeseci moglo se za iste pare kupiti za klasu bolji model B6 sa punom HDR/Dolby Vision podrškom. ali šta je tu je, ne žalim se ni sa 920v :mrgreen:
CooK

#3792 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zomri wrote::mrgreen: :mrgreen:

triggered :)

iskreno govoreći i meni je bolje bilo da sam sačekao samo par mjeseci moglo se za iste pare kupiti za klasu bolji model B6 sa punom HDR/Dolby Vision podrškom. ali šta je tu je, ne žalim se ni sa 920v :mrgreen:
Vecina nas nekoliko mjeseci posle kupovine novog TV-a pronadje bolju ponudu ali sta je tu je. Ti imas OLED koji je odlican a sad sto postoji bolji i sto si ga mogao kupiti za iste pare ne umanjuje cinjenicu da ti ipak imas OLED TV a mi deveramo sa LCD-ovima. :D
salocha

#3793 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by salocha »

CooK wrote:
Bravo! Gdje cu biti zaljubljen u LCD tehnologiju kada od dva zla(VA i IPS) moram birati manje zlo ali ipak zlo. VA paneli su stvarno dobri ali da barem imaju malo veci ugao gledanja a ne ovako kada ga gledam iz ugla izgleda kao da su boje ispirane godinu dana u ves masini na 90 stepeni. Ili da barem IPS ima veci kontrast i bolju crnu boju a ne ovako kada ugasim svjetlo da gledam film i pocne mi isijavati tamno sivu umjesto crne a razlika izmedju najtamnijeg i najsvetlijeg dijela veoma mala odmah bi ga uzeo i bacio kroz prozor. Zna to veoma dobro kolega @zomri samo nas malo zafrkava dok on uziva u OLED-u ali neka, neka, kupicemo i mi OLED-e pa makar i za 5 godina. :lol:
100% !
Ja ne gledam TV iz ugla, ali mi je dovoljno da vidim te isprane boje dok mu priazim sa strane da sjednem ispred njega, zgadi mi se život. Ali mene najviše ubjaju mrlje, fleke, probijanje pozadinskog osvjetljenja, neujednačenost, zatamnjeni uglovi i ostala sranja.
Izvrnuo sam se prije dvije i po godine za Panasonic CX800 2900 KM (i to sam ga milju dobio ispod cijene direktno od dobavljača). Tad je najjeftiniji OLED bio 5 milja. A znao sam da kupujem prelazno rješenje jer se neću smiriti dok ne kupim 55" OLED. A po mojoj procjeni to bi moglo desiti za neke tri godine ....ako me šta ne zgazi gdjegod.
channel10

#3794 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Koliko kosta jedan "normalan" :-D OLED od 50-55 incha? Ono normalan se misli na neki prosjek, da nije recimo neki najslabiji itd.
zomri

#3795 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Nema (komercijalnog) OLEDa ispod 55''. Srednja cijena 55'' je oko 4500-5000km :skoljka:
Trenutno najjeftiniji OLED je full hd model iz 2014. godine i košta 3 milje u Stanića.
channel10

#3796 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

To je bas previse. Jesu li takve cijene i u okruzenju ili to samo ovi nasi uzimaju narod?
zomri

#3797 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

To su zvanične cijene svugdje u svijetu, manje više. LG jedini posjeduje tehnologiju za "jeftinu" proizvodnju OLED panela, svi tv na tržištu imaju njihov panel. Cijene su i dobre s obzirom da je na sceni u suštini monopol.

A kad gledaš relativno spram premium modela drugih proizvođača (lcd) - jer OLED je ipak premium model trenutno - oni su zapravo vrlo jeftini. Jeftinije je kupiti OLED nego neki premium QLED Samsunga iste dijagonale ali za klasu lošijim performansama.
channel10

#3798 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

zomri wrote:To su zvanične cijene svugdje u svijetu, manje više. LG jedini posjeduje tehnologiju za "jeftinu" proizvodnju OLED panela, svi tv na tržištu imaju njihov panel. Cijene su i dobre s obzirom da je na sceni u suštini monopol.

A kad gledaš relativno spram premium modela drugih proizvođača (lcd) - jer OLED je ipak premium model trenutno - oni su zapravo vrlo jeftini. Jeftinije je kupiti OLED nego neki premium QLED Samsunga iste dijagonale ali za klasu lošijim performansama.
Razumijem sve, ali mislim da ogromna vecina naseg stanovnista moze dati maksimalno 2000 milje, a ogromna vecina te vecine do 1000 KM.

Mislio sam da se mogu nabaviti za neke 2500KM, ali 4000-5000 je stvarno previse.
zomri

#3799 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

channel10 wrote:
zomri wrote:To su zvanične cijene svugdje u svijetu, manje više. LG jedini posjeduje tehnologiju za "jeftinu" proizvodnju OLED panela, svi tv na tržištu imaju njihov panel. Cijene su i dobre s obzirom da je na sceni u suštini monopol.

Razumijem sve, ali mislim da ogromna vecina naseg stanovnista moze dati maksimalno 2000 milje, a ogromna vecina te vecine do 1000 KM.

Mislio sam da se mogu nabaviti za neke 2500KM, ali 4000-5000 je stvarno previse.
Kad bude masovne proizvodnje biće i niže cijene. Prave se nove fabrike, nismo daleko od toga da spadne u neke "normalnije" okvire. Normalnije za našeg čovjeka naravno :)
CooK

#3800 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

salocha wrote:
CooK wrote:
100% !
Ja ne gledam TV iz ugla, ali mi je dovoljno da vidim te isprane boje dok mu priazim sa strane da sjednem ispred njega, zgadi mi se život. Ali mene najviše ubjaju mrlje, fleke, probijanje pozadinskog osvjetljenja, neujednačenost, zatamnjeni uglovi i ostala sranja.
Izvrnuo sam se prije dvije i po godine za Panasonic CX800 2900 KM (i to sam ga milju dobio ispod cijene direktno od dobavljača). Tad je najjeftiniji OLED bio 5 milja. A znao sam da kupujem prelazno rješenje jer se neću smiriti dok ne kupim 55" OLED. A po mojoj procjeni to bi moglo desiti za neke tri godine ....ako me šta ne zgazi gdjegod.
I meni je to najgore. Sve se nekako izdrzi ali ovo boldovano tesko. Ja sam monitor star 4 mjeseca prodao skoro u pola cijene radi toga sto se pojavio jedan upaljen subpiksel(trecina piksela) a garancija vrijedi tek na 3 upaljena cijela piksela ili 5 mrtvih. Pokusao ignorirati ali mi stalno oci letile na tu mikronsku crvenu tackicu i nisam mogao. Znaci kada vidim neku deformaciju na panelu bilo televizora ili monitora samo u nju gledam i ne mogu opusteno gledati sadrzaj na njemu. Ja bih volio dam sam drugaciji pa da ne vidim odnosno da mi ne smetaju te stvari kao sto ih vecina drugih ljudi ne vidi i ne smetaju im ali sta mogu kad sam picajzla. Znam otici kod nekog i vidim banding kada gledamo utakmicu i kada spomenem ljudima vecina ih uopste ne vidi. Tek kada ustanem i pokazem im na sta mislim skontaju o cemu pricam i nije im jasno kako mi to moze smetati.
Post Reply