Sirija

Locked
Co0l

#37726 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:
Co0l wrote:Ma kakvi,ponapijale se šebihe pa malo pucali u zrak,stradali su od zalutalih metaka.Jbg,shit happens.
Pojasniti ovo šebihe molim
Sirijska verzija cetnika.
husein_kapetan

#37727 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Co0l wrote:
husein_kapetan wrote:
Co0l wrote:Ma kakvi,ponapijale se šebihe pa malo pucali u zrak,stradali su od zalutalih metaka.Jbg,shit happens.
Pojasniti ovo šebihe molim
Sirijska verzija cetnika.
Rabiti ovaj pogrdni epitet kojim se ne etiketiraju samo vojnici već cijela etnička skupina dovoljno govori o ideološkom uvjerenju i orijentaciji onog kome je "prirodan" ovaj pojam.. nisam se vjeruj mi ni nadao drukčije..
osim ove "tvoje" verzije prevoda na ovim prostorima se rabio isto tako i pojam kojim su nas četnici etiketirali tj "balije".. i kao što je to u tvom pisanju slučaj nije se odnosio samo na vojnike (npr. balindura, balijče itd)
Ovo ne podastirem insinuirajući bilo šta.. ali mislim da treba biti napisano.. i zato napisah..
Klavikula

#37728 Re: Sirija

Post by Klavikula »

puno bitnih glavesina SAA je stiglo na sjever Hame, Maher i dva Hassana, jedan obavjestajac, drugi specijalac :D elementi dvije elitne jedinice SAA su tamo rasporedjene.

bice gusto bice nula dva :D
husein_kapetan

#37729 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Kao da je nekada neko iole razuman mogao sumnjati u "plemenite namjere" ovih takozvanih pobunjenika.. odoše u tursku, tamo ih lijepo obukoše obučiše i naoružaše i poslaše nazad u siriju da se " bore protiv isila" kao dio "plemenitog" plana "prijatelja Sirije" i ovi čim stupiše na tlo Sirije.. šta uradiše... postadoše nedjeljivi dio nusre sa svime što su uspjeli u ovoj kampanji ušićariti.. ovo će zasigurno biti žestoko demantirano nudeći hiljadu verzija laži.. koja ostaje ono što je..
Zanimljivo (ovo mi se odavno u glavi mota).. ove "umjerene" pobunjenike koji se od strane koalicije sistematski opremaju načelno za borbu protiv isila..
najvećim dijelom ATGM sistemima koji su u borbi protiv isila beznačajni.. ali su odavno itekako značajni u borbi protiv SAA.. osim ovog gledajući ovu kartu ratnih dešavanja u Siriji postaje sasvim jasno da ovi "umjereni" nusra i islil nikada u jasno definisanom sukobu niti su bili a niti su danas.. a ovo šarenilo nekakvih boja i oznaka mislim da jedino razbija monotoniju..
Co0l

#37730 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote: Rabiti ovaj pogrdni epitet kojim se ne etiketiraju samo vojnici već cijela etnička skupina dovoljno govori o ideološkom uvjerenju i orijentaciji onog kome je "prirodan" ovaj pojam.. nisam se vjeruj mi ni nadao drukčije..
osim ove "tvoje" verzije prevoda na ovim prostorima se rabio isto tako i pojam kojim su nas četnici etiketirali tj "balije".. i kao što je to u tvom pisanju slučaj nije se odnosio samo na vojnike (npr. balindura, balijče itd)
Ovo ne podastirem insinuirajući bilo šta.. ali mislim da treba biti napisano.. i zato napisah..
To sto si ti u ovome prepoznao nesto na racun etnije je tvoj problem i dovoljno govori o nacinu na koji ti razmisljas.Meni to neces i ne mozes pripisivati.
Co0l

#37731 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:Kao da je nekada neko iole razuman mogao sumnjati u "plemenite namjere" ovih takozvanih pobunjenika.. odoše u tursku, tamo ih lijepo obukoše obučiše i naoružaše i poslaše nazad u siriju da se " bore protiv isila" kao dio "plemenitog" plana "prijatelja Sirije" i ovi čim stupiše na tlo Sirije.. šta uradiše... postadoše nedjeljivi dio nusre sa svime što su uspjeli u ovoj kampanji ušićariti.. ovo će zasigurno biti žestoko demantirano nudeći hiljadu verzija laži.. koja ostaje ono što je..
Zanimljivo (ovo mi se odavno u glavi mota).. ove "umjerene" pobunjenike koji se od strane koalicije sistematski opremaju načelno za borbu protiv isila..
najvećim dijelom ATGM sistemima koji su u borbi protiv isila beznačajni.. ali su odavno itekako značajni u borbi protiv SAA.. osim ovog gledajući ovu kartu ratnih dešavanja u Siriji postaje sasvim jasno da ovi "umjereni" nusra i islil nikada u jasno definisanom sukobu niti su bili a niti su danas.. a ovo šarenilo nekakvih boja i oznaka mislim da jedino razbija monotoniju..
Ne izmisljaj stvari samo da bi mogao donijeti zakljucke koji tebi odgovaraju.Nije tacno da su obucavani samo za borbu protiv ISIL-a niti je to iko rekao.A u svakom slucaju radi se o relativno malom broju boraca.
husein_kapetan

#37732 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Co0l wrote:
husein_kapetan wrote: Rabiti ovaj pogrdni epitet kojim se ne etiketiraju samo vojnici već cijela etnička skupina dovoljno govori o ideološkom uvjerenju i orijentaciji onog kome je "prirodan" ovaj pojam.. nisam se vjeruj mi ni nadao drukčije..
To sto si ti u ovome prepoznao nesto na racun etnije je tvoj problem i dovoljno govori o nacinu na koji ti razmisljas.Meni to neces i ne mozes pripisivati.
Ništa ja tebi cool ne pripisujem da da ti sam ovim načinom pisanja i razmišljanja nisi pripisao..neka drugi prosude..
husein_kapetan

#37733 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Co0l wrote:
husein_kapetan wrote:Kao da je nekada neko iole razuman mogao sumnjati u "plemenite namjere" ovih takozvanih pobunjenika.. odoše u tursku, tamo ih lijepo obukoše obučiše i naoružaše i poslaše nazad u siriju da se " bore protiv isila" kao dio "plemenitog" plana "prijatelja Sirije" i ovi čim stupiše na tlo Sirije.. šta uradiše... postadoše nedjeljivi dio nusre sa svime što su uspjeli u ovoj kampanji ušićariti.. ovo će zasigurno biti žestoko demantirano nudeći hiljadu verzija laži.. koja ostaje ono što je..
Ne izmisljaj stvari samo da bi mogao donijeti zakljucke koji tebi odgovaraju.Nije tacno da su obucavani samo za borbu protiv ISIL-a niti je to iko rekao.A u svakom slucaju radi se o relativno malom broju boraca.
Navedi mi samo jednu validnu izjavu koja demantira napisano u smislu motiva i svrhe obuke ovih..ili možda želiš reći da je ovo samo "usputni incident" taman da se radi o samo jednoj osobi..? Cijela ova priča i tvoj metod razmišljanja je bacanje prašine u oči.. ne čitaj ono što želiš pročitati već ono što je napisano.
sarajevoxxxx

#37734 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Co0l wrote:
Naravno. Tek toliko da se Sirijci drže u zabludi da je Zapad sa njima. Iračani su prošli tu školu, kod njih nema dijeljenja na dobre i loše, Sirijci se ubiše da se dokažu kako su umjereni i fini a Zapad crkaje od smijeha na tu njihovu umjerrnost. Što se Sirijci više dokazuju to Zapad sve veseliji a Sirija nestaje ispod hiljada barel-bombi.

Tek kada im Kurdi popale sva sela skontaju koliki su levati i naivci.Sirijci nemaju muftiju poput iračkog da vrisne da je Iran zajedno sa Zapadom njima neprijatelj broj jedan.
Fantassin

#37735 Re: Sirija

Post by Fantassin »

Znaci sad si pokazao pravo lice,pravi Suniti su protiv Irana i zapada po tebi.... Sretno tebi i takvim kao ti u borbi protiv istih... sreca nije velik zalogaj za okaljene ratnike i pobjednike kaonsto su to Arapi :D
Opetja033

#37736 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

- ISIS ponovo zauzeo ona naftna polja 101 na istoku provincije Homs, u sref pustinje

- a ova vijest ako se pokaze istinitom, bila bi van svake konkurencije najvaznije u ovih par mjeseci 2015. godine: al Nusra razmatra napustanje al Qaide. Navodno su im neke zaljevske zemlje obecale nepresusiv izvor oruzja i novca ukoliko prekinu veze sa AQ.
insomnia78

#37737 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

sarajevoxxxx wrote:
Co0l wrote:
Naravno. Tek toliko da se Sirijci drže u zabludi da je Zapad sa njima. Iračani su prošli tu školu, kod njih nema dijeljenja na dobre i loše, Sirijci se ubiše da se dokažu kako su umjereni i fini a Zapad crkaje od smijeha na tu njihovu umjerrnost. Što se Sirijci više dokazuju to Zapad sve veseliji a Sirija nestaje ispod hiljada barel-bombi.

Tek kada im Kurdi popale sva sela skontaju koliki su levati i naivci.Sirijci nemaju muftiju poput iračkog da vrisne da je Iran zajedno sa Zapadom njima neprijatelj broj jedan.
'nači...
sarajevoxxxx

#37738 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Fantassin wrote:Znaci sad si pokazao pravo lice,pravi Suniti su protiv Irana i zapada po tebi.... Sretno tebi i takvim kao ti u borbi protiv istih... sreca nije velik zalogaj za okaljene ratnike i pobjednike kaonsto su to Arapi :D
Ovo što imamo sada na Bliskom istoku je veliki šiitsko-sunitski rat. Ovo zadnje Erdoganovo druženje sa Selmanom je to pokazalo. Nema više ihvanija, sve se snage usmjeravaju prema Iranu.

Koaliciju Turska nikad nije ni uzimala zaozbiljno, a vjerujem i da će Saudija dosta toga mijenjati po pitanju Koalicije.

U Siriji glavne bitke vode strani borci, a opozicija svoje strane borce napala, medijski uništila, razapela, i stavila na stub srama. U međuvremenu su od Zapada dobili jedan veliki TOW :-)

Radikali jesu problem, ali neka taj problem suniti riješavaju između sebe, a ne sa lažnim prijateljima. Nikad Koalicija nije bila prijatelj Sirijcima niti Iračanima, i evo pokazalo se da je tako. U Kobaneu kamen na kamenu nije ostao, a skoro da nije poginuo niti jedan civil, a u Halebu samo od barel-bombi oko 4000 poginulih, i nisu jedan metak ispalili na režim, ili im bar neki pvo doturili.

Znači dva aršina, licemjeri, koji igraju svoju igru, gdje su životi Sirijaca najmanje bitni.
DuckZz

#37739 Re: Sirija

Post by DuckZz »

husein_kapetan wrote: Zanimljivo (ovo mi se odavno u glavi mota).. ove "umjerene" pobunjenike koji se od strane koalicije sistematski opremaju načelno za borbu protiv isila..
Sjajno su ih opremili. Od mogućih 10 000 prijavljenih kandidata, izabrali <200 likova i dali im trening od mjesec dana, korodiran kalasnikov i 5 okvira .... svaki ispaljen metak dokumentovan sa 10 papira, gdje se nalaze trenutno sa jedno 20, šta tacno rade i gdje zašto kako itd ...
Šta je bio rezultat ? ISIL protjeran iz 2 Sirijske provincije nazad u pustinju.
Arapi prekinuli program.
Rezultat ? ISIL se vratio u jednu oblast čak i više nego prošli put.

Znaci najlogicnije rješenje je da ISIL nastavi napredovat, nek kolju sve redom pa nakon jedno 2 godine Sirijska vojska može fino krenut sa hajrom da ih gura nazad, kad već niko drugi ne želi, ha ja ?

Na drugoj strani Sirijska vojska ne zna šta će sa opremom da ih nije ni briga ako im neka grupa zauzme neku bazu, mrsko i prethodno uništit, jok nema potrebe. Prije 5 dana Al Nusra zauzela 2 baze grupi "SrećaPaSuManjiMuslići" , ovi iz ocaja sve digli u zrak i ono malo što imaju. Ovo u vezi nekog naoružanja i poređenja je ravno diskusiji na hercegbosni kako je tkz "armija" tkz. "bih" bila naoružana do zuba, ono eto nije bitno koliko je druga strana ali to nije tema niti smije biti.

Mislim ne znam ni što sam ovo napisao, inace mi je sve svakako smiješno, diskusije na temi se svode iz šupljeg u šupljije.
Fantassin

#37740 Re: Sirija

Post by Fantassin »

sarajevoxxxx wrote:
Fantassin wrote:Znaci sad si pokazao pravo lice,pravi Suniti su protiv Irana i zapada po tebi.... Sretno tebi i takvim kao ti u borbi protiv istih... sreca nije velik zalogaj za okaljene ratnike i pobjednike kaonsto su to Arapi :D
Ovo što imamo sada na Bliskom istoku je veliki šiitsko-sunitski rat. Ovo zadnje Erdoganovo druženje sa Selmanom je to pokazalo. Nema više ihvanija, sve se snage usmjeravaju prema Iranu.

Koaliciju Turska nikad nije ni uzimala zaozbiljno, a vjerujem i da će Saudija dosta toga mijenjati po pitanju Koalicije.

U Siriji glavne bitke vode strani borci, a opozicija svoje strane borce napala, medijski uništila, razapela, i stavila na stub srama. U međuvremenu su od Zapada dobili jedan veliki TOW :-)

Radikali jesu problem, ali neka taj problem suniti riješavaju između sebe, a ne sa lažnim prijateljima. Nikad Koalicija nije bila prijatelj Sirijcima niti Iračanima, i evo pokazalo se da je tako. U Kobaneu kamen na kamenu nije ostao, a skoro da nije poginuo niti jedan civil, a u Halebu samo od barel-bombi oko 4000 poginulih, i nisu jedan metak ispalili na režim, ili im bar neki pvo doturili.

Znači dva aršina, licemjeri, koji igraju svoju igru, gdje su životi Sirijaca najmanje bitni.
Samo vi... u tom ratu Suniti vs Siti po dosadasnjim iskustvima (Iracko-Iranski rat) suniti ce imati drndavu cestu :D . Da nema Amerike Arapi bi do sada isli po onoj "Iran okom Arap skokom" :D
Ako je narod protiv Assada kako je moguce da do sada nije oboren rezim? Iako je prilicno jasno da su pobunjenici dobili brdo oruzija (smijes se TOWu a nema tenka u Sirijskij vojsci koji moze preziviti pogodak istog) i mnogo bolje su opremljeni nego recimo AR BiH protiv JNA i opet ne mogu da dobiju rat.... i sada ti kukas kako niko ne pomaze.. sta oces da neko salje vojsku radi politickih interesa jedne zaracene strane? Rat kosta a NATO ne salje vojsku gratis :D
sarajevoxxxx

#37741 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Fantassin wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Samo vi... u tom ratu Suniti vs Siti po dosadasnjim iskustvima (Iracko-Iranski rat) suniti ce imati drndavu cestu :D . Da nema Amerike Arapi bi do sada isli po onoj "Iran okom Arap skokom" :D
Ako je narod protiv Assada kako je moguce da do sada nije oboren rezim? Iako je prilicno jasno da su pobunjenici dobili brdo oruzija (smijes se TOWu a nema tenka u Sirijskij vojsci koji moze preziviti pogodak istog) i mnogo bolje su opremljeni nego recimo AR BiH protiv JNA i opet ne mogu da dobiju rat.... i sada ti kukas kako niko ne pomaze.. sta oces da neko salje vojsku radi politickih interesa jedne zaracene strane? Rat kosta a NATO ne salje vojsku gratis :D
100-150 zračnih udara svaki dan je režimu prenost kakvu JNA nije mogla ni sanjati.

Što se tiče toga zašto režim još nije pao, pitanje je na mjestu ako gledamo iz ratnog iskustva kojeg smo mi prošli. Tamo ipak drugačije stvari funkcionišu. U Halebu recimo sasvim normalno rijeke ljudi svaki dan idu iz dijela grada koji je pod kontrolom režima u drugi koji je pod kontrolom opozicije. U gradu Homsu u kvartu Waar jkojeg režim drži u okruženju je dozvoljen izlazak iz grada studentima, radnicima, profesorima, i svim uposlenicima u javnoj upravi.

Na teritoriji pod kontrolom opozicije režim finansira školstvo, i sve druge javne institucije.

Kod nas je sve to bilo nezamislivo, u smislu da civili slobodno se kreću po teritoriji.

Ja kako razumijem ta dole dešavanja, svako kontroliše onoliko teritorije koliko ima trenutno vojnika i oružja. Naravno podrška naroda jeste bitna, ali većina njih u podrumu imaju sve zastave, i manj-više niko ih ništa ni ne pita. Dođe isil proglasi emirat, oni prihvate.

Ili recimo ovi gradovi pod kontrolom IS-a, isto tako možemo kazati kako je mogiće da do sada isil nije oboren ako narod nije uz njih?
I to za Zapad. Pogledaj samo kako medijski Asada Zapad pazi. Kakvi se moglo dokumentaraca napraviti o barel-bombama, ili zapadnu javnost dignuti na noge samo da izvještavaju o masakrima u Doumi ili Halebu.

Sjetimo se samo onog novinara koji je napravio prilog o onom čovjeku kosturu iz Omarske mislim. Pa nakvih slika mali milion imaš u Jermuku, niti jedna nije osvanula recimo na naslovnici Le Mondea ili Taimsa. A mogli su da su iskreni kada kažu da žele Asada oboriti. To je najmanje što su mogli uraditi, a nisu.
Co0l

#37742 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:
Co0l wrote:
Ništa ja tebi cool ne pripisujem da da ti sam ovim načinom pisanja i razmišljanja nisi pripisao..neka drugi prosude..
Ti si u tome vidio ono sto si zelio da vidis a ja ni u jednom svom postu na ovoj temi,a bilo ih je dosta,nisam spominjao a kamoli promovisao neko sektastvo koje mi imputiras.Uostalom,fokus posta nije uopste bio na ovim Asadovim izvodjacima prljavih poslova kojima je svojevremeno Lazanski bio odusevljen a koje znamo pod imenom šebihe,nego na tvom postu da poginuli Asadovci u Alepu nisu ubijeni u napadu na ovu zgradu.Kako su onda poginuli,pretjerali sa senlukom,sta li?
Co0l

#37743 Re: Sirija

Post by Co0l »

husein_kapetan wrote:
Co0l wrote:
Navedi mi samo jednu validnu izjavu koja demantira napisano u smislu motiva i svrhe obuke ovih..ili možda želiš reći da je ovo samo "usputni incident" taman da se radi o samo jednoj osobi..? Cijela ova priča i tvoj metod razmišljanja je bacanje prašine u oči.. ne čitaj ono što želiš pročitati već ono što je napisano.
Pocesto si nerazumljiv,kao i sada,pa je tesko i odgovarati na tvoje postove ali pokusacu.
Mozda citamo razlicite clanke,ali kad su se spominjali pripadnici opozicije obucavani u Turskoj,iako se radi o relativno malom broju ljudi,ili se nije ni spominjalo protiv koga ce se boriti ili se govorilo da ih obucavaju za borbu protiv radikalnih islamista i Asadovog rezima.Ili se koristila fraza o podrsci umjerenim snagama.
A 'incident' na koji pretpostavljam da mislis,jer drugih slicnih nije bilo ili jest ali zaista u incidentnim razmjerama pa i ne zavrjedjuju paznju,je ovo rasformiranje grupe Hazm a ciji pripadnici su se pridruzili drugim formacijama pod zastavom FSA a ne ISIL-u.Tako da ti je i tu razmisljanje promaseno.
asurbanipal

#37744 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:

Kako možeš toliko lagati ? Imaš li obraza ?

Naravno da Sirijci imaju muftiju, i to samo takvog:

Image

Ili bi možda želio da imaju ovakvog, i njemu je Iran neprijatelj broj jedan:

Image

:lol: :lol: :lol:

asurbanipal

#37745 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:

Naravno, kada onaj donmeh iz Ankare pušta ISIL-ovce preko granice, dok pare kapaju iz Saudije i Katara.
salik79

#37746 Re: Sirija

Post by salik79 »

Kakvi bolesnici su ovi saudski smradovi, to je za nepovjerovati :-) Kad jezik (Allahovom voljom) hoce reci istinu, onda i kaze - njegova braca su cionisti. A ovo potvrdjuje i Kur'anski ajet: "O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." .

A cuj delegata - vidi nur koji izbija iz ovog gada :lol: :lol: Njega kad bi stadionski reflektori obasjali, s metra udaljenosti, nista osim mraka vidjeli ne bi.
asurbanipal

#37747 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

salik79 wrote: A cuj delegata - vidi nur koji izbija iz ovog gada :lol: :lol: Njega kad bi stadionski reflektori obasjali, s metra udaljenosti, nista osim mraka vidjeli ne bi.

A ono što mu je rekao za nur, meni se čini da ironija izbija iza toga... :lol:
salik79

#37748 Re: Sirija

Post by salik79 »

asurbanipal wrote:
salik79 wrote: A cuj delegata - vidi nur koji izbija iz ovog gada :lol: :lol: Njega kad bi stadionski reflektori obasjali, s metra udaljenosti, nista osim mraka vidjeli ne bi.

A ono što mu je rekao za nur, meni se čini da ironija izbija iza toga... :lol:
A zaato naglo puce veza :lol: :lol:
sumirprimus

#37749 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine
nemojte se ljutit,al meni ovo nije nikako jasno...pogotovu ovo boldano.... :skoljka:
salik79

#37750 Re: Sirija

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:
O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allah uistinu neće ukazati na Pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine
nemojte se ljutit,al meni ovo nije nikako jasno...pogotovu ovo boldano.... :skoljka:
Ne ljutimo se, ali sta ti nije jasno?
Locked