Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
daddy-kool

#37701 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by daddy-kool »

Hakiz wrote:To je ono šta ja govorim. Treba puno vremena da se ispravi sve pokvareno u posljednjih skoro 30 godina.

Ali, i zbog ovoga i uzimam taj primjer, nije to najvažnija stvar, ali nekome možda i jeste, skidanje snijega sa krovova je moglo već početi.

Nije to zbog snijega. Nego, to je zakonska obaveza upravitelja, sezona je tog posla, sada je vrijeme da se to radi, SDA-ovske vlade nisu tjerale upavitelej da to rade, zašto ih ova ne natjera. Neće ih tjerati u maju, tada nema potrebe, sada mora nova vlada pokazati da je drugačija, na aktuelnom problemu, nema veze što je relativno mali. a upraviutelji su mali bogovi, ap se time i pokazuje ko je gazda u kući. Sve se te stvari prelamaju kroz banalnu glupost kao što je snijeg na krovu.

Isto kao parkirani automobili. To su stvari koje su mogle početi 3. 1. potrebno je bilo samo jedan potez olovkom, samo narediti da se rade.

Dok čekamo velike stvari, daj da radimo male. Sve je to pomak. Daj da počnemo, i to da se vidi da se počelo. Ovaj zakon o porijeklu imovine dobro zvuči, ali treba vremena dok se pokaže da funkcioniše. Sklonjeni automobili sa ulaza u zgradu se odmah vide da se počelo raditi.
:thumbup:
Hakiz

#37702 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

putokaz1 wrote: -Primjer iz Lukavca,SDA primila u Dom zdravlja 27 svojih radnika,na određeno,SDP DF SDU SBB SBIH privremeno dobili Upravni odbor Doma zdravlja i nisu produžili ugovor tim 27,odma sutri dan SBIH promjeni stranu s SDA izabere novu Upravu i vrati te Radnike SDA ovce.
Ako se pokrene bilo kakva akcija,odma će doći do Promjene u Mišljenju NIP ili SBB koji imaju svoje ljude na nekim mjestima,pa čak i SDP ima ljude gdje ne treba...
Pa, onda ćemo znati ko laže. Onda ćemo znati da li su bili u pravu oni koji su govorili ne u koaliciju sa NiP ili SDP ili... ili su bili u pravu oni koji su govorili daj da uđu u vlast i dobiju priliku da rade ono što su nam govorili da će raditi.

Eto, to će biti i test kakav je ko koalicioni partner.
putokaz1

#37703 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

Da Mnogi su preletači
Konaković SDA-NIP
Mekić =100 stranaka
Začas će neko promjeniti mišljenje
JOŠ NEZNAMO KO
NS treba imati incijativu,SNAGU,HRABROST...
Humljanin

#37704 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Humljanin »

Ne vidjeh je li se pokretač teme izjasnio o tome kako sudjeluje u NEUSTAVNOJ vladi kantona Sarajevo.

Kako ide NSovci kršenje ustava? Patriotizam, multikulturalnost, vladavina prava i tako ti folovi... :bih:
BHCluster

#37705 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by BHCluster »

Cekaju da se Falatar oglasi? :oops:
Hakiz

#37706 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

.
kmirsad

#37707 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Pričamo o posljedicama pucanja BH Bloka na TK , a ne o uzrocima.
Zna li iko iz kojih razloga SBB nije podržao predloženog kandidata DF-a, tog nekog g Mahira Mešaliča ?
Koja su razlozi nezadovoljstva SBB-a... a očigledno su golemi, kad su rizikovali da budu proglašeni krivcima za razbijanje BH Bloka u TK i rušenje nada u bolju budučnost građanski oprjedeljenih stanovnika i birača u TK ?
To mora biti nešto golemo.
I ne mora biti u TK.
Smatram da su pregovarački timovi doživjeli NEUSPJEH... ili neki timovi... ili neki tim...
Nisu bili dorasli ovako važnom i visokom zadatku... da su ih zaslijepili niski lični interesi i osvetoljubivost, unutar stranačke struje i sukobi i zavjere, želja da se strateški i taktički rasporede "svoji ljudi" i i zamrznuti agenti potrebni za kasniju realizaciju... pravih, a skrivenih ciljeva, pohlepa i grabež za pozicijima vlašču i moči, prepotencija i samoprecjenjivanje, sujeta i neodgovornost, nedovoljna vjera u više ciljeve i u svoje i mogučnosti koalicije da se nešto mijenja...
U pregovore se ušlo s "figama " iza leđa i nečesnim namjerama.
Dovoljno mi je bilo pogledati onaj dvostranični cirkus, koji su pregovarači ambiciozno i prepotentno nazvali "Sporazum...", da mi je još tada bilo jasno šta je pregovarače u stvari zanimalo i izvedem, još onda... zaključak da če ovo da ide baš onako kako se juče na sjednici STK pokazalo.
Moralo je negdje da pukne, prezategnuto je to sve bilo.
Srečom vrata još uvijek nisu guzicom zatvorena.
Savjetujem... još jutros.. lideri stranaka BH Bloka... Nikšić, Kojević, Komšić, Radončić, Jerlagić moraju sjesti i identifikovati uzroke ovog kraha, izgladiti nesporazume i napraviti promjene u svojim pregovaračkim timovima, a u daljem događanju, držati pod nadzorom sve što se dešava.
Vrijeme im, pa samim time i ni nama, nije saveznik... gangrena progresivno napreduje, do nepopravljivosti.
Naša dalja sudbina je u njihovim rukama, a tu nema zajebancije.
JThomas

#37708 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

odmah se i ne može početi nego od malog, a spremati srednje i veće. ako se želi naravno.

gras je već srednje do veliko. mup je veliko. tužilaštvo ti nije ni u dometu i nadležnosti, nažalost. ali daj nešto. daj nešto da se vidi i osjeti. daj ljudima utisak da im glas nije izigran niti bačen.
Kikibombona

#37709 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

djkurt wrote:
bunk wrote:Jedva cekam tribinu u Banja Luci na kojoj ce strucnjaci to elaborirati neukom puku u manjem entitetu koji ce sa entuzijazmom ovih iz veceg entiteta sve te ideje usvojiti i implementirati preko izbora :lol:
i ja to cekam pa mozda i glasam za NS
Kakva ba NS, s'a va je!??

Mosa ezdea!

SDA drzi tribine u Banjaluci i sve objasnjava Srbima. :thumbup:

Ezdea, demokratija, ezdea, ljucka prava svaaa....
bunk

#37710 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

A ybt,ko je spomenuo sda i njihove projekte?
Znas dobro da se misli na apsolutnu nezainteresovanost nekih politickih opcija na djelovanje u manjem BH entitetu ili da budem precizniji na svim onim mjestima gdje nema kritican broj glasaca Bosnjaka jer se puca na njihovu podrsku u 99% slucajeva i tu ne mislim iskljucivo na NS koja je samo jedna od.
Ovdje ako se kritikuje sdp ili nasa stranka po defaultu se pale alarmi i doticnog boji u zeleno i seli u Mehmeda Spahe :lol:
Kikibombona

#37711 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Hakiz wrote:Kanton Sarajevo je dobio vladu kada, 26. ili 27. 12.

Danas je 11. 1.

Do danas nisam vidio da su radnici upraviteljskih firmi počeli uklanjati snijeg i ledenice sa krovova, a što im je zakonska obaveza. Ne primjećujem promjene u ponoašanju vozača, to jeste ne primjećujem da policija kažnjava one koji parkiraju po trotoarima, ispred ulaza u zgrade itd. Sve isto kao u vrijeme SDA, a nije da su za spomenute aktivnosti potrebne izmjene zakona, tenderi itd. Naredba nadležnog ministarstva i otkaz/kazna onome ko po naredbi ne uradi šta mu je obaveza. To se za 15 dana moglo napraviti, mislim naredbe i tjeranje da se radi. Eto praktičnog i vidljivog početka.

Super je zakon o porijeklu imovine funkcionera, ali svaki dan ima posla koji se do sada nije radio. A ne vidim ni da se počeo raditi otprije 15 dana.

Kako ono kažu, život su one sitnice koje nam se dešavaju svaki dan dok mi pravimo velike planove.

Pa je i život ove sitne svakodnevne stvari koje spomenuh dok Vlada pravi velike zakone.

Ali, eto, još 2 mjeseca i 15 dana pa da ocijenimo vladu.

Do tada će se led, koji upravitelji nisu skinuli, niti ih je vlada natjerala da to urade, otopiti. Pa će biti jedan posao manje...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Konstruktivna kritika. Na ovaj nacin treba cijeniti rad vlasti. Ako ne urade konkretne stvari, apstinirati od izbora, pa neka SDA vlada dok narod ne sazrije. Ne pada mi na pamet glasati za manje zlo.

Nasa stranka ne moze otvoriti 10 000 novih radnih mjesta. Nasa stranka ne moze povecati prosjecnu platu za 10%. Nasa stranka moze uvesti red i disciplinu u javna preduzeca. Nasa stranka moze uvesti red u Sarajevu, da makar po tome lici na Budimpestu ili Prag. Nasa drzava je tek rodjena beba koja prvo mora nauciti hodati. Prvo moramo uciniti da grad i okolne planine budu ciste. Moramo regulisati saobracaj. Moramo uvesti red u sve institucije i disciplinovati gradjane. To su osnovni preduslovi za daljnji napredak. Svaka razvijena drzava je cista i uredna. Razvoj drzave je direktno proporcionalan urednosti zivotne sredine. Mi smo prljavi a samim tim nazadni i sormasni.

Jedan Bosanac je sposban i produktivan kada radi sam. Kada se udruzi sa 10 drugih Bosanaca nastaje lakrdija, zabusavanje i sabotaza. Moramo se osloboditi loseg mentaliteta i disciplinovati kao narod. Nasa stranka moze uraditi dosta na tom planu ako ima znanje i volju.

A kada beba prohoda, kada nauci pricati, onda moze preci na naredni korak, uciti tablicu mnozenja, rjesavati kompleksne zadatke itd. To bi u nasem slucaju bila ekonomija, nauka, tehnologija itd. Neko ko nije sposoban ocistiti ulice i urediti saobracaj nema sta traziti na pljima nauke i tehnologije. Elementarna logika.

...

Da li Nasa stranka za cetiri godine moze uciniti da Sarajlije ne bacaju opuske na cestu?

...

Evo, jedna konkretna stvar.
Last edited by Kikibombona on 12/01/2019 11:19, edited 1 time in total.
Kikibombona

#37712 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

bunk wrote:A ybt,ko je spomenuo sda i njihove projekte?
Znas dobro da se misli na apsolutnu nezainteresovanost nekih politickih opcija na djelovanje u manjem BH entitetu ili da budem precizniji na svim onim mjestima gdje nema kritican broj glasaca Bosnjaka jer se puca na njihovu podrsku u 99% slucajeva i tu ne mislim iskljucivo na NS koja je samo jedna od.
Ovdje ako se kritikuje sdp ili nasa stranka po defaultu se pale alarmi i doticnog boji u zeleno i seli u Mehmeda Spahe :lol:
Jarane, nije ovdje niko do te mjere glup da nasjedne na jeftine pokusaje diskrditacije.

Ja sam glasac Nase stranke i nisam Bosnjak. Imam razloge za koje sam glasao ili bolje reci nadanja i ocekivanja.

Za koga si ti glasao?
criticos

#37713 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by criticos »

Hakiz wrote:To je ono šta ja govorim. Treba puno vremena da se ispravi sve pokvareno u posljednjih skoro 30 godina.

Ali, i zbog ovoga i uzimam taj primjer, nije to najvažnija stvar, ali nekome možda i jeste, skidanje snijega sa krovova je moglo već početi.

Nije to zbog snijega. Nego, to je zakonska obaveza upravitelja, sezona je tog posla, sada je vrijeme da se to radi, SDA-ovske vlade nisu tjerale upavitelej da to rade, zašto ih ova ne natjera. Neće ih tjerati u maju, tada nema potrebe, sada mora nova vlada pokazati da je drugačija, na aktuelnom problemu, nema veze što je relativno mali. a upraviutelji su mali bogovi, ap se time i pokazuje ko je gazda u kući. Sve se te stvari prelamaju kroz banalnu glupost kao što je snijeg na krovu.

Isto kao parkirani automobili. To su stvari koje su mogle početi 3. 1. potrebno je bilo samo jedan potez olovkom, samo narediti da se rade.

Dok čekamo velike stvari, daj da radimo male. Sve je to pomak. Daj da počnemo, i to da se vidi da se počelo. Ovaj zakon o porijeklu imovine dobro zvuči, ali treba vremena dok se pokaže da funkcioniše. Sklonjeni automobili sa ulaza u zgradu se odmah vide da se počelo raditi.
Dat je nalog upraviteljima, isti su se oglušili po naredbi SDA. Sada pravna služba slaže tužbe i kazne upraviteljima.
Policija već dva dana i u ponoć piše kazne, a toliko je automobila da nema dovoljno policije da sve popiše.
Pauk služba otežano radi zbog snijega, a pogotovo između objekata jer nisu prilazi očišćeni zbog upravitelja koji ingoriraju naloge.
Thorgerson

#37714 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Thorgerson »

Ovo sto ti pises mi tako para usi da moram reagovati.

I zato zelim da te pitam dva pitanja, kao i ove koji su ti digli palac gore. A budi iskren.
1. Da li si i koliko puta zvao Upravitelja, te da li si sam ocistio snijeg ispred svog haustora? Da li si uslikao i poslao dopis ministarstvu da Upravitelj ne radi svoj posao?
2. Da li si i koliko puta zvao policiju da popise nepropisno parkirana auta (po zakonu moraju izaci i MORAJU ZAPISATI ako je nepropisno parkirano).

Ovo te pitam zato sto ja znam da ovo sve funkcionise, ali istina - moras i ti kao građanin malo učestvovati. Nije valjda da očekuješ od policije da hoda okolo čitav dan i piše kazne? Cuj potreban jedan potez olovkom. :lol: Kakav bolan potez? Pa zakon vec imamo, zna se gdje se moze parkirati - gdje ne moze. Jos jednom ti govorim, na poziv policija MORA izaci na teren i popisati ako su nepropisno parkirana auta. Moraju to uraditi. I to i rade. Tako da mi nije jasno kakav to ti potez vlade po tom pitanju očekuješ? (ispod ću napisati šta bih ja uradio, da stvari pojednostavimo).

Dakle, vi svi graDŽani bi htjeli da vam neko treci pravi državu, grad, naselje itd. Pa bolan to se tako ne radi. Prije mjesec dana sam boravio kod prijatelja u drzavi koja je hiljadu puta funkcionalnija od nase, gdje mjesecno odrzavanje kosta koliko kod nas godisnje i pazi ovo - ljudi hladno izadju i ociste ulicu, snijeg. U zgradi imaju dio gdje drze sto lopate za snijeg, sto lopate i sitni alat da sade cvijece u proljece i ciste prostor oko zgrade.

Ja ne znam sta je problem ovdje. Narocito ako uzmemo u obzir da je sigurno 30% građana ovog grada do jucer to radilo kod svoje kuce, pa im je sad to ispod nivoa, sta je sad problem?

Mene nije stid, svako malo pokupiti smece ispred zgrade i odnijeti u kontejner. Necu uslikati to smece, postaviti ovdje na forum i pisati žalopojke kako niko nista ne radi. Pođimo svi od sebe. Ajde nek svako pokupi smece oko svoje zgrade, neka svako ocisti barem svoj ulaz i bice nam svima bolje. Al ne bošnjo plati (većina i ne plati) održavanje 15,70 KM, plati kjkp RAD 8,50 KM i on konta al oba dao sam cvaju cistite i rjesavajte sve da cakli. :lol:

Ja sam svog upravitelja zvao 3 puta i na kraju su dosli. Mislim, meni je zao sto su morali dici guzicu, ali tako je kako je. Na jednom dijelu krova zgrade ledenice su strsile i ja to ne mogu sklonuti, niti ostali stanari. Ljudi su dosli i odradili posao.

P.S.
Vezano za nepropisno parkiranje. Ne znam da li se to uopste ima u planu, ali meni nije jasno zasto je taj dio dat policiji. Kao prvo to je obicni administracijski posao. Dakle, dođeš, ako je nepropisno auto parkirano, provjeris jel ukradeno, stavis kaznu i nastavis dalje. Policija se mora osloboditi tog gubljenja vremena.

Po mom mišljenju potrebno je organizovati poseban ogranak ili prebaciti to skroz na KJKP Rad da oni vode sve i kaznjavaju nepropisno parkiranje. Ja često zovem lokalnu policiju i ljudi su stvarno ljubazni i uvijek izadju, dodju popisu kazne. Mi stanari to redovno radimo, prolaz u zgradi je cist, trotoar je cist. Jer ko god parkira mi imamo neki interni dogovor da se odmah zove policija ko prvi vidi. Zao mi je sto ljudi budu kaznjeni, ali imaju 100m dalje 2 parkinga. Da nema parkinga, razumio bih. Uglavnom ono sto sam primjetio jeste da ljudi veoma brzo uce uz žutu razglednicu. :D

Zato jos jednom kazem, molim tebe i sve ostale, ajde da mi krenemo da mijenjamo neke stvari - koje fkt mozemo mijenjati. Te male stvari - za koje ti očekuješ da ti neko drugi uradi.

Dakle upravo suprotno od toga sto ti mislis. Vlada treba samo da obezbjedi velike stvari, dobre zakone i da se isti sprovode. Treba da obezbjedi infrastrukturu. Garažu da izgradi i slično. A ne da ti čisti snijeg i kaznjava auto ispred haustora.
Kikibombona

#37715 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Thorgerson wrote:Zato jos jednom kazem, molim tebe i sve ostale, ajde da mi krenemo da mijenjamo neke stvari - koje fkt mozemo mijenjati. Te male stvari - za koje ti očekuješ da ti neko drugi uradi.

Dakle upravo suprotno od toga sto ti mislis. Vlada treba samo da obezbjedi velike stvari, dobre zakone i da se isti sprovode. Treba da obezbjedi infrastrukturu. Garažu da izgradi i slično. A ne da ti čisti snijeg i kaznjava auto ispred haustora.
Sve ovo sto pises je odgovornost vlasti i drustvene elte. Meni ne moze biti kriv nepismeni coban kojemu su percepcije iskrivljene. Njega treba neko podstaci, nauciti, sam nema kapictet shvatiti i producirati bilo kakvu vrijednost. On je tu da slijedi a ne bude samoincijativan.

Nije se narod u Jugoslaviji spontano organizovao i krenuo u drustveno korisne akcije. To je organizovala vlast i druge elite.

Neka Pedja zajedno sa clanovima NS i mladima dodje sa lopatama i pozove stanare da zajedno ociste snijeg. Treba malo volje i mozda par litara caja. Neka objasni ljudima zasto je vazno ocistiti snijeg i da vlast ne moze sve sama odratiti. Neka im to kaze u cetiri oka. Ja ti garantujem da ce nas covjek toplo docekati takvu inicijativu. Ponovljati par godina isto dok ne predje u naviku.

Mi smo ostali bez kulture - kulture zivljenja, dijaloga, kulture u saobracaju itd itd. Srozao se sistem vrijednosti, sve je poremeceno.

Neko to mora mijenjati. A taj neko je vlast, nikako nepismeni cobani.

Meni je za sve kriva vlast. Placen si da popravljas stanje, to ti je posao. Dodji, animiraj ljude, pokreni, nauci, obrazuj svoj narod!!!
Banksy

#37716 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

Kikibombona wrote:
Sve ovo sto pises je odgovornost vlasti i drustvene elte. Meni ne moze biti kriv nepismeni coban kojemu su percepcije iskrivljene. Njega treba neko podstaci, nauciti, sam nema kapictet shvatiti i producirati bilo kakvu vrijednost. On je tu da slijedi a ne bude samoincijativan.

Nije se narod u Jugoslaviji spontano organizovao i krenuo u drustveno korisne akcije. To je organizovala vlast i druge elite.

Neka Pedja zajedno sa clanovima NS i mladima dodje sa lopatama i pozove stanare da zajedno ociste snijeg. Treba malo volje i mozda par litara caja. Neka objasni ljudima zasto je vazno ocistiti snijeg i da vlast ne moze sve sama odratiti. Neka im to kaze u cetiri oka. Ja ti garantujem da ce nas covjek toplo docekati takvu inicijativu. Ponovljati par godina isto dok ne predje u naviku.

Mi smo ostali bez kulture - kulture zivljenja, dijaloga, kulture u saobracaju itd itd. Srozao se sistem vrijednosti, sve je poremeceno.

Meni je za sve kriva vlast. Placen si da popravljas stanje, to ti je posao. Dodji, animiraj ljude, pokreni, nauci, obrazuj svoj narod!!!
:thumbup:
Thorgerson

#37717 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Thorgerson »

Kikibombona wrote: Sve ovo sto pises je odgovornost vlasti i drustvene elte. Meni ne moze biti kriv nepismeni coban kojemu su percepcije iskrivljene. Njega treba neko podstaci, nauciti, sam nema kapictet shvatiti i producirati bilo kakvu vrijednost. On je tu da slijedi a ne bude samoincijativan.

Ovo sto pises je i jednim dijelom samo alibi i vadiona. Jer ubijedjen sam da su ti kako kazes cobani sa iskrivljenim percepcijama sigurno manjina.

Zasto ti prvi ne izadjes sa lopatom i termosicom čaja. Pa ce ti se ubrzo pridruziti jedan, pa kad vidi neko vas dvojicu, eto i njega i nakon pola sata fali lopata. I ovo ne pisem napamet. Zasto ti ne pokrenes tu inicijativu, ne shvatam zasto bi ti morao dolaziti neki zastupnik, poslanik i sl. Pa ovo je i tvoj grad? To je vasa zgrada, to je vas prostor?

Samo treba malo volje.

Zato i pitam. Sta ste vi konkretno uradili da poboljsate zivot u svojoj sredini? Jeste li ocistili snijeg. Ili ako necete jeste li zvali upravitelja? Ili ako on nece jeste li sastavili dopis i poslali opstini, kantonu, ministarstvu? Ili sjedite i cekate da neko to za vas uradi.

Zato i pisem da sam svojim ocima vidio kako ljudi ciste snijeg u jednoj drzavi i gradu koja ima kapacitet da to ocisti i sigurno bi i bilo ocisceno. Ali jednostavno ti ljudi to ne mogu da gledaju, niti zele da im sve neko radi. Navikli su i nauceni, padne snijeg, okupe se, lopate u ruke i ciste. Malo se druze, zezancija. Isto to rade i na proljece, isto to rade i ljeti kada ciste prostor ispred svojih zgrada i sl. Ni njima ne dodje niko iz vlade i tjera ih da to rade.

To jesi upravu, potrebna jeste inicijativa. Ali ta inicijativa ne mora da dodje odozgo, to mozes i ti da uradis. I vjeruj mi iznenadit ces se koliko ce ti se ljudi pridruziti u tome. Pa i treba biti uporan.

Ne razumijem kakve veze imaju radne akcije u bivsoj Jugoslaviji sa jednostavnim ciscenjem par metara kvadratnih snijega, te pozivanja policije da kazne nepropisno parkirane automobile. :-) Ja sam napisao odgovor za konkretne stvari, koje je kolega @Hakiz naveo kao problem koji treba Vlada da rijesi. A te stvari svaka mala zajednica moze rijesiti za sebe.
JThomas

#37718 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JThomas »

možemo se mi oko puno toga takvog argumentovano raspravljati je li to zadatak vlasti ili nije. ali ima puno, puno toga što nesporno jeste zadatak vlasti, i od čega se lako može krenuti sa popravljanjem stanja.
kiligonzales

#37719 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kiligonzales »

Čemu ovoliko insistiranje na truhlom kompromisu da se u Kantonu Sarajevo ući predmet bosansko-hrvatsko-srpski jezik?

U BiH imamo prostore gdje se ne prave teleći kompromisi na račun vlastitog jezika i dajuci mu tako rogobatna imena? U RS ne žele čuti za bosanski jezik, a kamoli smisliti nesto poput bosansko-srpski, u kantonima FBiH, kako gdje i cuju za bosanski, cak i po cijenu dvije skole pod istim krovom ce odvojiti Hrvate, Bosnjake i Bosance. Sad ćemo bosanski jezik podijeliti prema ideološkoj matrici stranaka, za SDA, SBB, NiP, PDA, SDU, BPS, DF i neke druge to ce biti bosanski jezik i raju, a za SDP i Našu stranku BHS i FGR jugonostalgičare BHS. U Srbiji i Hrvatskoj je prihvatljivo da djeca uce bosanski jezik i polazu eksternu maturu na tome jeziku, mi ovdje palamudimo kako je neko time ugrozen i diskriminiran jer eto neko ne zeli da svoj jezik naziva bosanskim ili nazivom druga dva po ustavu priznata jezika. Mislim smješno. Još je gore to pravdati pricom o djeci mješanih brakova, kako će oni to nazivati. Eto ja sam rom, zelim da se osjecam ko drugi, ako moze da se u Kantonu Sa doda tome BHS i slovo R koje ce audirati na romski jezik?

Dajte ne jebite nas, nismo glasali za Našu stranku da bi se bavila ovakvim stvarima jer je nekome ko sebe naziva Bosancem prihvatljivo da nekome servira BHS predmet kao jezik. Taman kad pomisliš da će se neka stranka baviti stvarima od značaja za život svih nas, oni napačeni narod umjesto da nahrane nadom da će im sutra biti bolje zbog njihovog bolje rada, jacanje pravne drzave, zakona, ekonomije i potenciranja tema koje vode dizanju standarda, plata, penzija, otvaranjem radnih mjesta, oni se ko ublehaši iz prethodne vlasti ufatili u koštac sa temama kako da se naziva predmet u školama po kome ce djeca uciti jezik ili Mustafa Busaldzic koje narod ne hrane niti im zivot time poboljšavaju.

Baš idiotski. Ako su to smjernice za poboljsanja obrazovanja onda blago se nama. Umjesto da nam djeca do 5 razreda znaju isprogramirati digitron, napraviti makar staticku web stranicu, a do kraja osnovne razviti neki software ili realizovati projekat samofinansirajuci makar to bilo i prodavanje sopstvenih crteza ili fotografija te se pripreme za zivot ovdje i borbu u realnom sektoru, te u srednju udje sa jos vecim ambicijama da afirmise steceno znanje, oni nasu djecu satiru sa 23 udzbenika i stvarima i metodama koje su stale u vremenu. Još samo da nam vrate marksizam u škole i da nam bude top. Naješče se djeca od njega.

bunk

#37720 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bunk »

Kikibombona wrote:
Jarane, nije ovdje niko do te mjere glup da nasjedne na jeftine pokusaje diskrditacije.

Ja sam glasac Nase stranke i nisam Bosnjak. Imam razloge za koje sam glasao ili bolje reci nadanja i ocekivanja.

Za koga si ti glasao?
Diskreditacija bi bila da sam pokusao implicirati nesto neistinito.
A fakat da poprilican broj stranaka koje sebe karakterisu anacionalnim djeluje iskljucivo na podrucjima gdje su Bosnjaci faktor u masi birackog tijela je istina a ne neki pokusaj diskreditacije tih politickih opcija.
Kikibombona

#37721 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Thorgerson wrote:Ovo sto pises je i jednim dijelom samo alibi i vadiona. Jer ubijedjen sam da su ti kako kazes cobani sa iskrivljenim percepcijama sigurno manjina.

Zasto ti prvi ne izadjes sa lopatom i termosicom čaja. Pa ce ti se ubrzo pridruziti jedan, pa kad vidi neko vas dvojicu, eto i njega i nakon pola sata fali lopata. I ovo ne pisem napamet. Zasto ti ne pokrenes tu inicijativu, ne shvatam zasto bi ti morao dolaziti neki zastupnik, poslanik i sl. Pa ovo je i tvoj grad? To je vasa zgrada, to je vas prostor?

Samo treba malo volje.

Zato i pitam. Sta ste vi konkretno uradili da poboljsate zivot u svojoj sredini? Jeste li ocistili snijeg. Ili ako necete jeste li zvali upravitelja? Ili ako on nece jeste li sastavili dopis i poslali opstini, kantonu, ministarstvu? Ili sjedite i cekate da neko to za vas uradi.

Zato i pisem da sam svojim ocima vidio kako ljudi ciste snijeg u jednoj drzavi i gradu koja ima kapacitet da to ocisti i sigurno bi i bilo ocisceno. Ali jednostavno ti ljudi to ne mogu da gledaju, niti zele da im sve neko radi. Navikli su i nauceni, padne snijeg, okupe se, lopate u ruke i ciste. Malo se druze, zezancija. Isto to rade i na proljece, isto to rade i ljeti kada ciste prostor ispred svojih zgrada i sl. Ni njima ne dodje niko iz vlade i tjera ih da to rade.

To jesi upravu, potrebna jeste inicijativa. Ali ta inicijativa ne mora da dodje odozgo, to mozes i ti da uradis. I vjeruj mi iznenadit ces se koliko ce ti se ljudi pridruziti u tome. Pa i treba biti uporan.

Ne razumijem kakve veze imaju radne akcije u bivsoj Jugoslaviji sa jednostavnim ciscenjem par metara kvadratnih snijega, te pozivanja policije da kazne nepropisno parkirane automobile. :-) Ja sam napisao odgovor za konkretne stvari, koje je kolega @Hakiz naveo kao problem koji treba Vlada da rijesi. A te stvari svaka mala zajednica moze rijesiti za sebe.
Cobani su vecina. Svi smo mi, neko manje - neko vise, dobro zaostali za razvijenim svijetom. Vidio si kako se ljudi organizuju u razvijenim drzavama. Zasto kod nas nije tako? Mnogo je razloga...

Izlazio sam sa lopatom vise puta. Niko nije prisao. Priliazili su samo kada bi se organizovali, obavjestili ljude o akciji. Jednom smo od smeca ocistili cijeli kvart. To su povremeni bljeskovi ucmale sredine. Obicno akcije pokrecu isti ljudi, uloze enorman trud da sve organizuju i pokrenu. Nas narod nema izgradjenu svijest da zivotni prostor mora biti uredan i lijep. Divljaci smo. Pojedinacne akcije nece donijeti nikakve dugorocne rezultate. Obican covjek nema utjecaj da mijenja svijest drustva. Ti si cisto, ja sam cisto; sta smo postigli? Jesmo promijenili svijest jednom covjeku? Ja znam da nisam nijednom.

Nama je potrebna promjena svijesti a to ne mozemo uraditi ja ili ti. Nas autoritet je veoma slab u siroj zajednici. Kiki sa lopatom je usamljeni entuzijasta. Pedja Kojovic sa lopatom je vijest koja ce se prosiriti. To je snazna poruka koja ce doci do velikog broja ljudi. I zamisli da Pedja animira ostale politicare i drustvenu elitu. Tako se mijenja drustvo. Ne mogu to uraditi ja niti mozes ti.

A zasto tako ne rade nasi politicari? Samo palamude i prosipaju jedno te isto, dosadili su Bogu i narodu. Zasto ne rade nesto konkretno? Hoce li Pedji Kojovicu pasti kruna sa glave ako uzme lopatu i sa stranackim kolegama i narodom ocisti snijeg u nekoj sarajevskoj mahali? Pogledaj kako rade evropski politicari. Jedan sjedi u zadnjem redu pozorista, jedan se vozi taksijem, jedan biciklom, jedan cisti snijeg, drugi radi ovo - treci ono... Na taj nacin oblikuju svoj narod i mijenjaju svijest. Sta bi falilo Pedji da ocisti snijeg sa stanarima i pri tome porazgovara o problemima koje imaju u mjesnoj zajednici. Ocisti snijeg, popije caj, unese prituzbe gradjana u notes... Sve to objave mediji pa se nesto pokrene... I tako iz godine u godinu dok ne sazrijemo kao narod. Ponavljati sve dok ne naucimo.

Ima veze, itekakve. Vidis li da se snijeg ne cisti i da su gradjani pasivni u svakom pogledu? Takvo stanje naroda je direktan produkt vlasti i drustvene elite. Zadatak Nase stranke je da mijenja narod. Narod se nece promijeniti sam od sebe.

Vlast je kriva za sve. Vlast ima moc da mijenja sve. To im je posao. Nije moj posao da mijenjam svijest niti da cistim snijeg. To je moja dobra volja. Vlast ima OBAVEZU. Uocavas li razliku?
Kikibombona

#37722 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

bunk wrote:
Kikibombona wrote:

Za koga si ti glasao?
Diskreditacija bi bila da sam pokusao implicirati nesto neistinito.
A fakat da poprilican broj stranaka koje sebe karakterisu anacionalnim djeluje iskljucivo na podrucjima gdje su Bosnjaci faktor u masi birackog tijela je istina a ne neki pokusaj diskreditacije tih politickih opcija.
Zasto se stidis reci za koga si glasao?

Svaka cast Bosnjacima ako u njihovoj sredini ima anacionalnih stranaka. Veliki plus. Ja nemam naciju, nemam ni vjeru, nemam ni ideologiju, ne pripadam nijednoj grupaciji... i glasao sam za Nasu stranku u tri izborna ciklusa. Super je da ja kao takav imam za koga glasati. :-D

Al' to nista ne znaci ako ne budu uradili dobar posao. Ako ne bude konkretnih rezultata, ponovo cu apstinirati od izbora dok se ne pojavi neka nova snaga.
insomnia78

#37723 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by insomnia78 »

Moj kiki sve je to suplja za novinare i plebs. Kaka kurceva bicikla i zadnji redovi
Digresija

#37724 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Digresija »

insomnia78 wrote:Moj kiki sve je to suplja za novinare i plebs. Kaka kurceva bicikla i zadnji redovi
Nemoj tako, on je gotivan, cool. Švabo, Englez i Francuz su retardirani, zaostali, čuj imaju naciju i religiju, kakvi idioti.
Kikibombona

#37725 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote:Moj kiki sve je to suplja za novinare i plebs. Kaka kurceva bicikla i zadnji redovi
Drzave zapadne Evrope su napravile ogroman iskorak u svakom pogledu. Sve sto rade ima odredjen cilj. Evropski gradovi se ciste od auta, zatvaraju se centri za saobracaj itd. Elita zapadnih drzava pomjera granice i ta drustva napreduju.

Kod nas elita ne radi nista, ako kao nista podrazumjevamo unistavanje svega cega se dotaknu.

Vidis jarane da svi bjezimo na zapad. Zasto nasa elita od BiH ne pravi zapad, zasto ne mijenja svijest naroda?

Nismo mi genetski glupi niti prljavi.
Locked