Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#37676 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 21/02/2022 14:49
Ateista wrote: 21/02/2022 14:46 A tek kad vidim da neko u kruznom toku sa samo jednom trakom daje lijevi zmigavac, nisam jednom to vidio. :D :lol:
Pa to je signal da produzavas kruzenje. Sasvim ispravna signalizacija u kruznom sa jednom trakom, narocito kad ocekujes da bi neko mogao da ti uzme prednost pretpostavljauci da ces izaci bez desnog zmigavca.
Još jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često griješe čak i oni koji se ne libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svjetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti lijevi žmigavac. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavijestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.
Odakle je ovaj tekst? Nema mi ovo smisla, sta kad ima vise traka, drugacija pravila vaze?
foxlife

#37677 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 21/02/2022 15:00

Pa to je signal da produzavas kruzenje. Sasvim ispravna signalizacija u kruznom sa jednom trakom, narocito kad ocekujes da bi neko mogao da ti uzme prednost pretpostavljauci da ces izaci bez desnog zmigavca.

Odakle je ovaj tekst? Nema mi ovo smisla, sta kad ima vise traka, drugacija pravila vaze?
kad ima vise traka jos vise treba zmigavac za lijevo tj korisnije je
foxlife

#37678 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 21/02/2022 14:59

Pa to je signal da produzavas kruzenje. Sasvim ispravna signalizacija, narocito kad ocekujes da bi neko mogao da ti uzme prednost pretpostavljauci da ces izaci bez desnog zmigavca.
Koliko znam nije ispravna, dok kruzis to se smatra da ne mijenjas traku ni pravac kretanja, tek ako hoces da izadjes iz kruznog daje se desni zmigavac jer samo desno mozes izaci. Lijevi zmigavac ima smisla samo ako imas vise traka pa se prestrojavas, ako ostajes da kruzis samim tim sto ne dajes zmigavac se podrazumijeva da ostajes. Mislim da neki daju lijevi jer misle sa skrecu lijevo.
lijevi zmigavac ima smisla kad ulazis u kruzni da neces izaci na prvom ili drugom nego lijevo na trecem tako da onaj iz prvogtvog bez problema moze uci u kruzni i izaci na tvoj drugi jer si ti u unutrasnjoj traci a ne da ceka tebe i pravi zastoj iza
zato i jeste kruzni da saobracaj bude uvijek aktivan bez stajanja koliko je to moguce

i da bez obzira na kruzni ti u biti skreces lijevo kad se priblizavas kruznom a hoces da izadjes na treci izlaz
al to je ovdje ljudima tesko skontati kao i tebi izmedju ostalog
NediM17

#37679 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Nema toga u dobrih Bošnjana, ni desnog kad izlazi, a kamoli tog lijevog, koji usput budi rečeno naš zakon ne poznaje. :?
A respica po običaju baljezga i uvodi svoja pravila.
Ateista

#37680 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 21/02/2022 15:07
Ateista wrote: 21/02/2022 14:59

Koliko znam nije ispravna, dok kruzis to se smatra da ne mijenjas traku ni pravac kretanja, tek ako hoces da izadjes iz kruznog daje se desni zmigavac jer samo desno mozes izaci. Lijevi zmigavac ima smisla samo ako imas vise traka pa se prestrojavas, ako ostajes da kruzis samim tim sto ne dajes zmigavac se podrazumijeva da ostajes. Mislim da neki daju lijevi jer misle sa skrecu lijevo.
lijevi zmigavac ima smisla kad ulazis u kruzni da neces izaci na prvom ili drugom nego lijevo na trecem tako da onaj iz prvogtvog bez problema moze uci u kruzni i izaci na tvoj drugi jer si ti u unutrasnjoj traci a ne da ceka tebe i pravi zastoj iza
zato i jeste kruzni da saobracaj bude uvijek aktivan bez stajanja koliko je to moguce

i da bez obzira na kruzni ti u biti skreces lijevo kad se priblizavas kruznom a hoces da izadjes na treci izlaz
Ne skreces, kruzni tok ima svioju putanju i dok god ostajes u njemu to je kao da ides pravo.
Ateista

#37681 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 21/02/2022 15:09 Nema toga u dobrih Bošnjana, ni desnog kad izlazi, a kamoli tog lijevog, koji usput budi rečeno naš zakon ne poznaje. :?
A respica po običaju baljezga i uvodi svoja pravila.
I ja mislim da toga u zakonu nema, ali ostavljam mogucnost da nisam u pravu.
Ateista

#37682 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 21/02/2022 15:05
kad ima vise traka jos vise treba zmigavac za lijevo tj korisnije je
Treba kad ima vise traka, ali samo tad, inace se ne zna koji je razlog davanja lijevog zmigavca, da li hoces da se prestrojis ili da das do znanja da neces odmah izaci.
Ateista

#37683 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

namiami wrote: 21/02/2022 15:25 Lijevi zmigavac je kao npr blicanje, da drugog jos bolje uputis u radnju. Ništa dodatno, niti obavezujuce. Ne dajem ga, jer kruzni dovoljno zbunjuje ljude, jos da dajem lijevi :D
Moze biti, ali kada se zmigavci koriste kako treba nema potrebe za tim, samim tim sto neko ne da zmigavac znaci da ostaje u kt, pod pretpostavkom da daje kad izlazi sto bi trebao.
foxlife

#37684 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 21/02/2022 15:22
foxlife wrote: 21/02/2022 15:07

Ne skreces, kruzni tok ima svioju putanju i dok god ostajes u njemu to je kao da ides pravo.
kad dolazis pred kruzni gdje ides kad hoces na treci izlaz? lijevo desno ili pravo?
drug_profi

#37685 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

https://www.oslobodjenje.ba/magazin/aut ... oku-470211

Niej više ni stvar šta piše u propisima.
Ja uključim lijevi npr. kad iz Vogošće idem u kružni preama Pretisu. Ih pravca Hotonja se ubacuju kao sumanuti jer računaju da ćeš izaći prema Sarajevu.
I da, u tom času stanu. Dakle koristila je signalizacija koja nije propisana zakonom, ali je pomogla da se ne desi kolizija.
Ateista

#37686 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 21/02/2022 15:36
Ateista wrote: 21/02/2022 15:22
kad dolazis pred kruzni gdje ides kad hoces na treci izlaz? lijevo desno ili pravo?
Ides lijevo da je klasicna raskrnica u pitanju, ali kod kruznog je malo komplikovanije jer ulazis u kruzni koji je kao cesta za sebe, prakticno ulazis u kruznu jednosmjernu ulicu pa samim tim ulaskom u kruzni skreces desno, zmigavac se ne daje jer nemas druge opcije i moras desno. Dok si u kruznom to je cesta za sebe, zmigavce dajes ako se prestrojavas i izlazis, a mozes izaci samo desno ali na vise izlaza pa zato treba dati desni da se zna da izlazis. Ono sto je na klasicnoj raskrsnici lijevo, na kruznom je vise radnji - desno (ulazak) 2x pravo (jer ne izlazis na prva dva izlaza) i opet desno (izlaz na trecem izlazu). Ako ima vise traka unutar kruznog onda mozes imati i dodatnu radnju prestrojavanja, sve u svemu to je vise radnji i ni jedna nije skretanje lijevo, moze biti samo prestrojavanje lijevo.
Last edited by Ateista on 21/02/2022 16:11, edited 1 time in total.
NediM17

#37687 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Respica k'o better londonac, ide lijevo kad ulazi u kruzni, u smjeru kazaljke na satu. :lol:
Ateista

#37688 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 21/02/2022 15:58
https://www.oslobodjenje.ba/magazin/aut ... oku-470211

Niej više ni stvar šta piše u propisima.
Ja uključim lijevi npr. kad iz Vogošće idem u kružni preama Pretisu. Ih pravca Hotonja se ubacuju kao sumanuti jer računaju da ćeš izaći prema Sarajevu.
I da, u tom času stanu. Dakle koristila je signalizacija koja nije propisana zakonom, ali je pomogla da se ne desi kolizija.
Razumijem, samo sto kad bi se pravilno davali zmigavci kad god izlazis za tim ne bi bilo potrebe. Malo to moze zbuniti kod vise traka, da li se prestrojavas ili dajes znak da neces izaci.
vjeshalica

#37689 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Nema tog zakonskog propisa u kojem se pali lijevi pokazivac prilikom ulaska u kruzni.
drug_profi

#37690 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ne palim ga na ulasku vec dok se krecem kroz taj kruzni, a prije tog izlaza prema Sarajevu, ako vidim da likovi na kvacilu vec krecu pred mene.
Nema potrebe da se zakrci saobracaj radi udesa.
Dam signal da idem dalje, i to upali, sto je dokaz da je koristan, logican i lako razumljiv.
Ima puno radnji u saobracaju koje radimo, a nisu propisane zakonom, koje nam pomazu da izbjegnemo sudare.
foxlife

#37691 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 21/02/2022 16:03
foxlife wrote: 21/02/2022 15:36

Ides lijevo da je klasicna raskrnica u pitanju, ali kod kruznog je malo komplikovanije jer ulazis u kruzni koji je kao cesta za sebe, prakticno ulazis u kruznu jednosmjernu ulicu pa samim tim ulaskom u kruzni skreces desno, zmigavac se ne daje jer nemas druge opcije i moras desno. Dok si u kruznom to je cesta za sebe, zmigavce dajes ako se prestrojavas i izlazis, a mozes izaci samo desno ali na vise izlaza pa zato treba dati desni da se zna da izlazis. Ono sto je na klasicnoj raskrsnici lijevo, na kruznom je vise radnji - desno (ulazak) 2x pravo (jer ne izlazis na prva dva izlaza) i opet desno (izlaz na trecem izlazu). Ako ima vise traka unutar kruznog onda mozes imati i dodatnu radnju prestrojavanja, sve u svemu to je vise radnji i ni jedna nije skretanje lijevo, moze biti samo prestrojavanje lijevo.
problem za vas je samo sto to posmatrate kroz kruzni
ides ti lijeo i u kruznom samo sto kruzis oko centralne ose
foxlife

#37692 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

vjeshalica wrote: 21/02/2022 16:11 Nema tog zakonskog propisa u kojem se pali lijevi pokazivac prilikom ulaska u kruzni.
niko nije ni rekao da ima zakonski propis al je valjda kolegijalno da tebi olaksam neke stvari kao sto dosta raje blica za policiju i sl a nema nigdje zakonskog propisa za to
kakaljin

#37693 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

foxlife wrote: 21/02/2022 17:08
vjeshalica wrote: 21/02/2022 16:11 Nema tog zakonskog propisa u kojem se pali lijevi pokazivac prilikom ulaska u kruzni.
niko nije ni rekao da ima zakonski propis al je valjda kolegijalno da tebi olaksam neke stvari kao sto dosta raje blica za policiju i sl a nema nigdje zakonskog propisa za to
Kolegijalno je upaliti desni zmigavac ako izlazis iz kruznog, a ako nastavljas kruzis ne trebas nista raditi osim kruziti i time si dao doznanja da nastavljas voziti u kruznom.

Kada kruzis u kruznom ti ne mjenjas pravac isto kao sto bi isao cestom i ne bi nigdje skretao, samim tim nema potrebe davati zmigavac ako neces desno skrenuti jer u kurznom ne postoji lijevo skretanje samim tim lijevi zmigavac nije potreban sem ako u kruznom imas vise traka i prestrojavas se iz desne u lijevu traku
BadBoy

#37694 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Kod kružnog toka sa dvije trake, kada izlazite na trećem ili četvrtom izlazu i koristite unutrašnju traku, da li se prije izlaska iz KT prestrojite u vanjsku ili se isključite drito iz unutrašnje? Forum mišljenja i iskustva.
nepass1

#37695 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

black_adrian wrote: 18/02/2022 21:37
mk ultra wrote: 18/02/2022 21:19
Ovi sto na otvorenoj cesti koce to je za poseban sprat u dzehenemu :mrgreen:
ne znam je li do mene il do mog auta, al kad neko takne kočnicu na otvorenoj auto mi odmah ide ka preticajnoj traci i krene ubrzavat....
Sad za vikend isao u gz, pa otprilike mi je 1,5h trebalo. Znaci nisam brzo vozio. Prestigao sam 20ak auta
profatr

#37696 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by profatr »

I sam dajem ponekad u kružnom lijevi kada procijenim da bi se netko mogao ubaciti krivo pretpostavljajući da ću izaći na njegovom izlazu. Realno pola ekipe izlazi sa kružnog bez žmigavca pa ove pogrešne pretpostavke su očekivane.
foxlife

#37697 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

ja kad prilazim kruznom a izlazim na trecem palim lijevi jer i orjentaciono ides lijevo samo sto kruzis bez obzira sto kako neko rece "ne mijenjas" pravac
mijenjas samo sto to radis kruzenjem a ne kao na obicnoj raskrsnici skretanjem
foxlife

#37698 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

kakaljin wrote: 21/02/2022 17:15
foxlife wrote: 21/02/2022 17:08

Kolegijalno je upaliti desni zmigavac ako izlazis iz kruznog, a ako nastavljas kruzis ne trebas nista raditi osim kruziti i time si dao doznanja da nastavljas voziti u kruznom.

Kada kruzis u kruznom ti ne mjenjas pravac isto kao sto bi isao cestom i ne bi nigdje skretao, samim tim nema potrebe davati zmigavac ako neces desno skrenuti jer u kurznom ne postoji lijevo skretanje samim tim lijevi zmigavac nije potreban sem ako u kruznom imas vise traka i prestrojavas se iz desne u lijevu traku
mijenjas ti itekako pravac samo sto to radis u vecem radijusu nego skretanjem
u kruznom lijevim zmigavcem ne pokazujes klasicno lijevo skretanj nego da ne izlazis na prvom i drugom iskljucenju

al jbg pola ljudi ovdje ne daje ni desni zmigavac a lijevi je za njih visa matematika
kakaljin

#37699 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

profatr wrote: 21/02/2022 17:40 I sam dajem ponekad u kružnom lijevi kada procijenim da bi se netko mogao ubaciti krivo pretpostavljajući da ću izaći na njegovom izlazu. Realno pola ekipe izlazi sa kružnog bez žmigavca pa ove pogrešne pretpostavke su očekivane.
Ako nisi desni zmigavac upalio i da ces izaci na moj izlaz ja cu znati da ti ides dalje i necu ulaziti u kruzni, a ako das desni zmigavac onda ja ne trebam cekati da ti izadjes vec si mi dao doznanja da izlazis i ja se bez problema mogu ukljuciti u kruzni tok i da ne cekam bez potrebe.
kakaljin

#37700 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

foxlife wrote: 21/02/2022 17:45
kakaljin wrote: 21/02/2022 17:15

mijenjas ti itekako pravac samo sto to radis u vecem radijusu nego skretanjem
u kruznom lijevim zmigavcem ne pokazujes klasicno lijevo skretanj nego da ne izlazis na prvom i drugom iskljucenju

al jbg pola ljudi ovdje ne daje ni desni zmigavac a lijevi je za njih visa matematika
Ako ne palim desni zmigavac onda ostajem u kruznom toku, a lijevi zmigavac nema potrebe paliti jer se on svakako nema potrebe paliti a i svakakao se manje vidi

Ponavljam u kruznom ne mjenjam pravac jer kruzim trakom kojoj je to pravac.

Da ja tebe onda pitam . Po tovoj logici bi onda trebao paliti zmigava svaki put kada ulazim u bilo kakvu krivinu jer po tebi mjenjam pravac
Last edited by kakaljin on 21/02/2022 17:49, edited 1 time in total.
Post Reply