Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

clio_dci120

#37676 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Moji roditelji su redovni izletnici gore na Smetovima, i na drugim planinama, veliki su zaljubljenici u prirodu. I oni mi kazu da se sada redovnije vozi smece, naravno dda smeca ima, ali kazu da je opet bolje u odnosu na predhodne godine. Znam da je i Fudo par puta ucestvovao gore u nekim akcijama ciscenja, da li je zbog toga ili neceg drugog nemam pojma.

Sto se tice devastacije Smetova, pa jesam tada bio dijete, ali krajem devedesetih je bilo hrpe ljesnjika, divljih jabuka, pa cak i krusaka po onim livadama prema spomeniku. Ko je to iskrcio? Carsija nije.
Carsija baca kondome i vlazne maramice po grmu, to bez daljnjeg, sto je odvratno...
Odem ja cesto gore vikendom, doduse ne u zadnje vrijeme. Ali evo nedavno sam bas sa drugom otisao prosetati na onu stranu iza izvidjaca, kada u po sumske staze iza nas ide Tam 110 (rijetkost vijdjeti) pun drva. Eto ko unistava i sijece.
Cak su i pipe sa onih cesmi za vodu poskidali.
Ali ono sto je najbitnije jeste izgradnja makar jednog pristojnog veceg objekta, tipa Sanilend i to na lokalitetu pored spomenika. Nece grad davati pare, ali neka nadju konacno pristojnog investitora. Podrzavam svaku promjenu uz zastitu prirode, koja se nece svoditi na to da JP Parking krene gore naplacivati parking. Pa na kraju, neka se izdvoji 50-60 hiljada za neku sluzbu na teret budzeta, koja bi se gore brinula o redu. Donjeti kucni red i zabraniti paljenje rostilja na parkingu, jer se tako zauzimaju mjesta i tako te stvari.
Smetovi su mi tako dragi i lijepi i nikada mi nece biti jasno kako se vise kuca nije napravilo na onome putu prema Smetovima. Ja da sam neki profiter ili bogatas, gore bi negdje na pola puta zivio.
Throttle

#37677 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Pa živio bi ljeti, hajd živi gore zimi kad poslije Peševića nema žive duše-iako grtalica prođe, al ako trebaš ujutro na posao a snijeg do koljena možeš plakat il polahko kroz prtinu....
moet-perignon

#37678 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

ironija je da oni kojima su usta puna Bosne prvi je unistavaju, gaze i grabe i razvaljuju.
jednako kao i oni sto je ne priznaju njeno postojanje.
clio_dci120

#37679 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Throttle wrote:Pa živio bi ljeti, hajd živi gore zimi kad poslije Peševića nema žive duše-iako grtalica prođe, al ako trebaš ujutro na posao a snijeg do koljena možeš plakat il polahko kroz prtinu....
Stavio bi gusjenice na G klasu :D

Ili Renault DCi, ali ovaj:
Image
Napisao sam, da sam profiter ili bogatas :D
Ili kada udjem u vijece :izet: :D
veliki_ah

#37680 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

A nije mi jasno cemu potreba za tim nekim objektima gore? Slazem se da salcinovica treba preurediti, da ima vise mjesta i da je ugodniji objekat za sjesti. Na smetovima ima sasvim dovoljno posjetioca i mislim da unaprijedjenje treba ici u smjeru prosirenja parkinga, postavljanja vise klupa i stolova, popravljanja puta, posumljavanja, pravljenja vise staza za setnju, edukacije ljudi oko smeca itd. Nikakvi sanilendi i gluposti gore ne trebaju. Radije napraviti dodatne staze od spomenika prema dalje ili dole prema domu.
sale07

#37682 Re: Zeničani

Post by sale07 »

veliki_ah wrote:A nije mi jasno cemu potreba za tim nekim objektima gore? Slazem se da salcinovica treba preurediti, da ima vise mjesta i da je ugodniji objekat za sjesti. Na smetovima ima sasvim dovoljno posjetioca i mislim da unaprijedjenje treba ici u smjeru prosirenja parkinga, postavljanja vise klupa i stolova, popravljanja puta, posumljavanja, pravljenja vise staza za setnju, edukacije ljudi oko smeca itd. Nikakvi sanilendi i gluposti gore ne trebaju. Radije napraviti dodatne staze od spomenika prema dalje ili dole prema domu.
Samo beton :kafa:

Na smetovima treba obnoviti veci lift i to ce sve ostalo povuci
slavemaster

#37683 Re: Zeničani

Post by slavemaster »

moet-perignon wrote:
Jimmy McNulty wrote:Naravno da zakon treba bit isti za sve, ali nikad nije bio nit će ikad bit. Zato i odlaze cijele porodice.

al' ne kuzim, kako se moze vjerovati nekome sto se zove smajo doglod?
priznajem da se trudim da nemam predrasude, ali totalno me ova kombinacija imena i prezimena zbunjuje.

kako se ikako desilo da vjeruju tipu sto se zove smajo, pa doglod?
WTF? sta napisa ovo?
Tempo
ZeModerator

#37684 Re: Zeničani

Post by Tempo »

slavemaster wrote: WTF? sta napisa ovo?
sta se ibretis, u cemu je stvar?
kakavdanakneiskustvu

#37685 Re: Zeničani

Post by kakavdanakneiskustvu »

u natruhama fasizma,ne moze biti dobar covjek neko ko se zove smajo doglod,a moze neko ko se zove diana budisavljević
Nivelacija

#37686 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

https://www.klix.ba/sport/dvorana-u-zen ... /191030046

Dvorana u Zenici očarala predstavnike Evropske odbojkaške federacije
"Uvjeti u dvorani i smještajni kapaciteti u hotelima su izvanredni. Naše kolege iz OSBiH su se pokazali kao izuzetni domaćini i ne sumnjam da će ovo takmičenje probuditi interes javnosti i privući dosta obožavatelja. Ovo je hvale vrijedna manifestacija i festival mladosti", izjavila je Bifflin.
Nivelacija

#37687 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Zašto ne rade displeji za monitoring zagađenja?Zenicainfo

Dva zenička displeja već su nekoliko dana izvan funkcije. Metalurški institut, koji upravlja sistemom monitoringa aerozagađenja, izabrao je dobavljača dijelova za popravku ovih uređaja, pa će Zeničani ponovo moći pratiti podatke o zagađenju u centru grada, kroz mjesec ili mjesec i po dana.
Do tada će biti popravljen jedan i potpuno zamijenjen drugi ekran.

Displeji prikazuju satne prosjeke zagađujućih materija, mjerene stanicom postavljenom na Robnoj kući Bosna. “Činjenica da su displeji u fazi popravke ne znači da su i mjerne stanice izvan funkcije”, ističe rukovodilac Zavoda za zaštitu i ekologiju Instituta „Kemal Kapetanović“, Halim Prcanović, dodajući da će Centar za monitoring, koji će obuhvaćati cjelokupan sistem monitoringa kvaliteta okoliša na području Zeničko-dobojskog kantona, biti u punom pogonu, nakon što se angažuje neophodan IT kadar.

Do tada, pored registra zagađivača – baze podataka trenutno dostupne putem web stranice Ekonerga, podaci o zagađenju pohranjeni su na serveru Instituta i objavljeni na stranici Federalnog hidro-meteorološkog zavoda. Izvještaji o monitoringu šalju se mjesečno i Gradskoj upravi u Zenici.
Tempo
ZeModerator

#37688 Re: Zeničani

Post by Tempo »

kakavdanakneiskustvu wrote:u natruhama fasizma,ne moze biti dobar covjek neko ko se zove smajo doglod,a moze neko ko se zove diana budisavljević

ma ajde.. mani se skojevske paranoje.
Tempo
ZeModerator

#37689 Re: Zeničani

Post by Tempo »

i?

jel celik ugasen, sta je sa zizijem, ko su gori ljudi, besperspektivni konobari iz okoline zenice ili stranacki agitatori iz lukovog polja?
Last edited by Tempo on 30/10/2019 16:00, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#37690 Re: Zeničani

Tempo wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:u natruhama fasizma,ne moze biti dobar covjek neko ko se zove smajo doglod,a moze neko ko se zove diana budisavljević

m< ja,smajo doglod ne moze valjati,diana budisavljevic mora valjati,u redu je
moet-perignon

#37691 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Tempo wrote:

a ko je Diana Budisalkevic? a ko smajodoglod?
sto je uradila Diana Budisaljevic, a sto smajodoglod?
Tempo
ZeModerator

#37692 Re: Zeničani

Post by Tempo »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Tempo wrote:

pravo da ti kazem ja i ne znam ko je smajo doglod. istini za volju malo mi takvo ime izaziva podozrednje, kao i npr. puzigaca, ubiparip, guzina, grabez i mnoga druga. ne mogu govoriti za moet, ali mogu za sebe: podozrenje nije fasizam.
kakavdanakneiskustvu

#37693 Re: Zeničani

samo da ne kazem ko moze imati podozrenje prema osobama samo na osnovu prezimena
Tempo
ZeModerator

#37694 Re: Zeničani

Post by Tempo »

podozrenje je instinktivna reakcija, a instinkt je cesce u pravu nego sto nije, ali nisi ti o tome pricao. ti si pricao o citanci za prvi razred osnovne u kojoj pise: mujo ore njivu, a rade vozi avion, pa si onda u maniru skojevca prozvao nekoga za natruhe fasizma, sto je samo po sebi fasizam.
nego, bez obzira sto ne samo da ne znam ko je smajo doglod nego me i kurac zaboli ko je, pouzdano znam da se njegovo ime ne moze naci u istoj recenici sa dianom budisavljevic.
kakavdanakneiskustvu

#37695 Re: Zeničani

ja pricao o citanci???,kad,gdje???
kakavdanakneiskustvu

#37696 Re: Zeničani

smajo doglod moze biti uzoran radnik,dobar otac,dobar muz,dobar komsija,dobrovoljni davaac krvi,ali jbg ako mu je ime i prezime smajo doglod,ne moze valjati nikako,nikad
moet-perignon

#37697 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:podozrenje je instinktivna reakcija, a instinkt je cesce u pravu nego sto nije, ali nisi ti o tome pricao. ti si pricao o citanci za prvi razred osnovne u kojoj pise: mujo ore njivu, a rade vozi avion, pa si onda u maniru skojevca prozvao nekoga za natruhe fasizma, sto je samo po sebi fasizam.
nego, bez obzira sto ne samo da ne znam ko je smajo doglod nego me i kurac zaboli ko je, pouzdano znam da se njegovo ime ne moze naci u istoj recenici sa dianom budisavljevic.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

i da, ni u jednom trenutku mi smajodoglod nije bio bosnjak ili srbin. dupe me zaboli.
gledam ga vise podozrivo zbog karaktera koji je spreman da puze pred nekim stranackim kandidatima ili funkcionerima, nosi kojekakve plakate i tip koji ne preze da prevari i zemlju i narod.
boli me dupe ako je smajo bosnjak, ili srbin ili hrvat, pa i jevrej.

no, na spomen imena Diane Budisaljevic osjecam se skruseno, i tako malim bicem.

na ime smajedogloda osjecam se zbunjeno, jer ne kapiram kako takva faca da se provlacim kroz forumske dokolice, a jos vise da uspjeva drzati
neku poziciju medju rudarima.
moet-perignon

#37698 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

kakavdanakneiskustvu wrote:smajo doglod moze biti uzoran radnik,dobar otac,dobar muz,dobar komsija,dobrovoljni davaac krvi,ali jbg ako mu je ime i prezime smajo doglod,ne moze valjati nikako,nikad
u mojem slucaju, imena kao Nebojsa ili Dragan ili Samir nikada ne smjestam u kategorije bosnjaka, srbina ili hrvata.
to su imena ljudi koja mogu biti ili dobri ili losi, a za ovo zadnje mi treba prostor i vrijeme da shvatim sto je jedan Nebojsa ili Dragan ili Samir.
da li je Nebojsa hrvat ili Jevrej, apsolutno me ne interesira.
Tempo
ZeModerator

#37699 Re: Zeničani

Post by Tempo »

moze biti, vjerovatno i jeste. ali podozrenje je instinktivna reakcija. nemoj tita ti da ti moram sve nacrtat, ovicit crnom i osjencit.
i mani se tih skojevskih paranoja o nacionalistickim predrasudama na stetu bosnjaka. to je ozbiljna drustvena dijagnoza.
kakavdanakneiskustvu

#37700 Re: Zeničani

moet-perignon wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:smajo doglod moze biti uzoran radnik,dobar otac,dobar muz,dobar komsija,dobrovoljni davaac krvi,ali jbg ako mu je ime i prezime smajo doglod,ne moze valjati nikako,nikad
u mojem slucaju, imena kao Nebojsa ili Dragan ili Samir nikada ne smjestam u kategorije bosnjaka, srbina ili hrvata.
to su imena ljudi koja mogu biti ili dobri ili losi, a za ovo zadnje mi treba prostor i vrijeme da shvatim sto je jedan Nebojsa ili Dragan ili Samir.
da li je Nebojsa hrvat ili Jevrej, apsolutno me ne interesira.

ovo je tvoj prvi post o tome

al' ne kuzim, kako se moze vjerovati nekome sto se zove smajo doglod?
priznajem da se trudim da nemam predrasude, ali totalno me ova kombinacija imena i prezimena zbunjuje.

kako se ikako desilo da vjeruju tipu sto se zove smajo, pa doglod?

da li bi vjerovao nekome ko se zove npr. salih doglod?
Post Reply