SDP
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#37551 Re: SDP
alija je onako kao čovjek bio dobar, to je sigurno. ali ono što je ostavio iza sebe, konkretno mislim na stranku i 90% ljudi u njoj je katastrofalno, što je vrijeme i pokazalo.
a o pogrešnim potezima u toku samog rata je suvišno govoriti, a najviše mu zamjeram ostavljanje većine boraca na cjedilu nakon rata. bogačenje raznoraznih kriminalaca u toku samog rata na muci običnog naroda mu se isto itekao može staviti na dušu
a o pogrešnim potezima u toku samog rata je suvišno govoriti, a najviše mu zamjeram ostavljanje većine boraca na cjedilu nakon rata. bogačenje raznoraznih kriminalaca u toku samog rata na muci običnog naroda mu se isto itekao može staviti na dušu
- sebija
#37552 Re: SDP
Bio je na čelu qurca, zajedno sa svojim upišankom Bakirom.Mohamad Sissoko wrote:Slika i prilika prosječnog sdrpovca, neokomuniste i mrzitelja odbrane BiH,taj čovjek je bio na čelu odbrane svidjelo se to tebi ili ne, sad samo možete kmečati za foteljama.
Prvo, Fikret Abdić je imao više glasova od njega, ali mu je Alija oteo funkciju. To je direktno iniciralo kasniji bratoubilački rat u Krajini.
Drugo, na čelu odbrane su bile obične golje iz naroda, radnici, portiri, vozači, moleri, zidari, tesari, vodoinstalateri i ostali. Heroji su Vikić, Divjak, Alagić, Dudaković, Šućur i pola mojih komšija, sunarodnjaka i članova familije. Alija je tu jedno obično mudo koje je od svog neznanja došlo do ideje da trguje teritorijom i na kraju potpisalo kapitulaciju i divljački ustav od kojeg ni danas nismo u stanju da postanemo normalna država. I jednake su karine oni koji od njega prave heroja i sveca, dok je on na onom svijetu a potomstvo mu leži na milionima i svi su članovi privatne stranke, direktori, qurci i palci, dok normalna djeca ove države završavaju fakultete i propadaju.
Jesam, SDP-ovac sam i zbog takvih ću to i ostati, serem vam se na Aliju i fildžan državu.
- McMoy
#37553 Re: SDP
Nije zgoreg malo se posjetiti:
Pogledati od 2:02
Oštra partijska kritika omiljenog vođe.

Pogledati od 2:02
Oštra partijska kritika omiljenog vođe.
- sigh
#37554 Re: SDP
Malo previse idealiziras. Posebno ako uzmemo obzir opstruiranje povratka srba u federaciju od strane sda nacelnika u pojedinim opstinama sirom BiH. Alija je znao za njih i sta rade, medjutim nije nista uradio da ih sprijeci u tome. Priznajem da se u ovim raspravama pravi mnogo neutemeljenih pretpostavki ali ne treba sada ni pretjerivati u idealiziranju.AlfaKentaur wrote:Nemas ti pojma.sebija wrote:@AlfaKentaur
Konkretno me ne zanima ko šta piše, ja ne bih zabranjivao ništa. Ali ne bih se ni igrao sa zakonima svoje države.
Ponavljam - Alija je bio politički nedorasla osoba, a ono što je ostavio iza sebe svakodnevno izaziva da mu se kosti potresaju u grobu. Prvo je izabrao pogrešne ljude, pa je izazvao bratoubilački rat u Krajini, pa je podijelio i prodao državu i ljude, pa ostavio iza sebe još gore skotove da nas dotuku.
Ako nekome spocitavas sto je bio u zatvoru, onda barem trebas znati zbog cega je bio u zatvoru i trebas se slagati sa time da je trebao biti u zatvoru. U ovom slucaju tebe niko nije vukao za jezik da spomenesi ovu stvar, ali si je ti spomenuo a nemas pojma o tome. Komunista Raif Dizdarevic je priznao da je cijela stvar bila montirana kako bi se zadovoljili Beogradski velikosrbi jer im je trebala predstava u Sarajevu odnosno neprijatelj medju muslimanima. Pa su ga nasli u Aliji i njegovoj knjizi i optuzili ga za navodni fundamentalizam, a nasi domaci muslimanski komunisti umjesto da stanu u zastitu svog naroda oni se ponijeli kao kukavice i bacili svoje ljude ni krive ni duzne u celjusti Beogradskog velikosrpskog lava.
I vidi moj jarane kako se kasnije stvari okrenu, oni koji su Aliju optuzili za fundamentalizam su kasnije preko noci nabili kokarde i sa brda nas zasuli granatama, a Alija "fundamentalista" je stao u odbanu svoje domovine i pod njegovom "fundamentalistickom" vlacsu niti jednom srbinu nije skinuta ni dlaka sa glave niti je jedna crkva ogrebana a kamoli srusena. Alija se nikada nije svetio ni onima koji su direktno ucestvovali u tom montiranom pricesu. Alija je kasnije rekao "kao politicar sam im oprostio ali kao covjek nisam".
A sto se tice njegovog liderstva, iza Alije je ostala drzava BIH u svojim prijeratnim granicama, Alija nikada nije naredio zlocine niti protjerivanja nebosnjaka, Alija je ostao u svojoj zemlji sa svojim narodom. Tako smo ostali svijetla obraza. To su cinjenice cvrste kao armirani beton i vi komunisti to nikada necete moci prefarbati!!
- York Light 100`s
#37555 Re: SDP
Evo ja nisam SDP-ovac (što govore moji postovi koji više puta kritikuju stranku) ali evo kažem i ja, poserem i popišam se na ovakvu državu i sve šta je Alija uradio. Sa ovakvom državom može biti jedino onaj u dure koji je ostao na svom, nastavio raditi u istoj firmi u kojoj je radio prije rata, gdje je ostao isti komšiluk, bolje rečeno čiji grad nije postao dio RS-a i nije morao život početi ispočetka.AlfaKentaur wrote:Prvo sam sumnjao, ali sada vise sumnje nema. Ti jesi pravi SDP-vac.sebija wrote:Poserem se ja i popišam na ovakvu državu i na sva Alijina djela.AlfaKentaur wrote:iza Alije je ostala drzava BIH u svojim prijeratnim granicama
Digao se kao ona stvar "kunemo se da robovi biti nećemo" i onda kao najveći rob potpisao kapitulaciju. Zašto onda nije bio ispočetka pichka i sa Rašom i Momom u miru podijelio BiH ili se sa tim "robovi biti nećemo" podrazumjeva samo nećemo biti srpski robovi ali robovi Amerike i Europe hoćemo i primorani smo potpisati? Znaš, ne bojimo se ogromne impresivne JNA i krećemo u rat ali moramo potpisati Dayton jer bi se neka država mogla naljutiti i početi nas bombardovati
Potpisao je Dayton u kojem ne samo da su Bošnjaci postali srpski robovi (s tim mislim na prava Bošnjaka u RS) i hrvatski u nekim djelima federacije nego smo svi kolektivni robovi jer je taj Dayton toliko nakaradan da je ovdje nemoguć korak naprijed
Da je Alija živ i 20-30 godina mlađi karao bi nas isto kao što i njegov sinčić radi tako da nemam uopšte respekt ni prema Aliji ni prema njegovim djelima a pogotovo ne za njegova ratna i postratna djela
- AlfaKentaur
#37556 Re: SDP
Da je potpisao kapitulaciju rata ne bi ni bilo ali zato ni nas na ovim prostorima jer bi nas sve istrijebili. Da je potpisao kapitulaciju rat ne bi trajao 4,5 godine i Karadzic i Mladic sada ne bi bili u zatvoru nego bi drzali neke srpske pozicije kao narodni heroji. Alija je 92 mogao pokleknuti i reci da prihvata sve srpske uslove, ali to se nije desilo nego smo goloruki krenuli da branimo svoju zemlju sa Alijom na celu. A dejton se morao potpisati zbog pritiska sviijeta. A vi koji smatrate da ga nije trebalo potpisati ste vrlo neiskreni i glumite junake naakon bitke.York Light 100`s wrote: Digao se kao ona stvar "kunemo se da robovi biti nećemo" i onda kao najveći rob potpisao kapitulaciju.
- AlfaKentaur
#37557 Re: SDP
To je to. Sada smo na cisto. Kada neko pocne udarati po Aliji tako sto za argument uzima Fikreta onda znas kolko je sati.sebija wrote:
Prvo, Fikret Abdić je imao više glasova od njega, ali mu je Alija oteo funkciju.
-
Mohamad Sissoko
#37558 Re: SDP
Da je potpisao tek bi onda Milošević bio mirotvorac a mi bi ostali tek tad sami, ko zna šta bi sa nas bilo.AlfaKentaur wrote:Da je potpisao kapitulaciju rata ne bi ni bilo ali zato ni nas na ovim prostorima jer bi nas sve istrijebili. Da je potpisao kapitulaciju rat ne bi trajao 4,5 godine i Karadzic i Mladic sada ne bi bili u zatvoru nego bi drzali neke srpske pozicije kao narodni heroji. Alija je 92 mogao pokleknuti i reci da prihvata sve srpske uslove, ali to se nije desilo nego smo goloruki krenuli da branimo svoju zemlju sa Alijom na celu. A dejton se morao potpisati zbog pritiska sviijeta. A vi koji smatrate da ga nije trebalo potpisati ste vrlo neiskreni i glumite junake naakon bitke.York Light 100`s wrote: Digao se kao ona stvar "kunemo se da robovi biti nećemo" i onda kao najveći rob potpisao kapitulaciju.
Čak su i Arapi rekli, potpiši ako ne, mi vam više ne možemo pomoć al eto znaju generali poslije bitke kako je trebalo.
- tandmand
#37559 Re: SDP
A sta je to taj SDP uradio da se isprave greske koje se Aliji spocitavaju?
- York Light 100`s
#37560 Re: SDP
Siguran sam da bi i Rašo i Momo rado prihvatili prijedlog od Alije da mogu birati šta god hoće samo da ne diraju njegovo SarajevoAlfaKentaur wrote:Da je potpisao kapitulaciju rata ne bi ni bilo ali zato ni nas na ovim prostorima jer bi nas sve istrijebili. Da je potpisao kapitulaciju rat ne bi trajao 4,5 godine i Karadzic i Mladic sada ne bi bili u zatvoru nego bi drzali neke srpske pozicije kao narodni heroji. Alija je 92 mogao pokleknuti i reci da prihvata sve srpske uslove, ali to se nije desilo nego smo goloruki krenuli da branimo svoju zemlju sa Alijom na celu. A dejton se morao potpisati zbog pritiska sviijeta. A vi koji smatrate da ga nije trebalo potpisati ste vrlo neiskreni i glumite junake naakon bitke.York Light 100`s wrote: Digao se kao ona stvar "kunemo se da robovi biti nećemo" i onda kao najveći rob potpisao kapitulaciju.
Ne možeš ti povesti svoj narod u rat a da prije toga ne utvrdiš kakvi su tvoji odnosi sa svjetom, na koje države možeš računati a na koje ne. Ako si toliko lud i toliki patriota da si spreman goloruk protiv ogromne JNA onda si i toliko lud i toliki patriota da odbiješ potpisati Dayton u onom momentu kada je tvoja armija najjača.
Da nam ne bi bilo divno u nekim gradovima da je Alija u miru napravio neki dogovor sličan Daytonu sa bosanskim srbima u to ne sumnjam ali to nam se ionako desilo s potpisivanjem Daytona. Dan danas ne vidiš zastavu države u RSu, koljači dan danas se kreću po gradovima a neki imaju čak i svoje radnje i firme, napadaju Bošnjake za vrijeme bajrama a objekte poslije utakmica. Možda bi se ti incidenti desili i da nije bilo rata ali bi se izbjeglo toliko krvoproliće.
Ne možeš ti svoj narod povesti u bitku zbog nekih razloga a onda popljuvati sve to zbog pritiska. Ako nisi toliko jak da prkosiš drugima i njihovom pritisku onda nisi smjeo svoj narod uopšte dovesti u tu poziciju.
Trebalo je se onda čekati dok ne budemo u jednoj boljoj poziciji kao npr. Kosovo gdje im niko ne smije ništa jer imaju Ameriku iza sebe, trebalo se ići na to da se jačaju odnosi sa tim državama koje vrše pritisak umjesto se odmah suprostaviti Jugoslaviji
- sebija
#37561 Re: SDP
To su greške koje može jedino Bog dragi ispraviti. Političari mogu jedan dio da ušminkaju, ali samo onda kad dobiju priliku a nemaju na leđima SDA koja im podmeće noge zloupotrebljavajući "vitalni nacionalni interes" koji im je Alija ostavio. Drugi dio Alijine ostavštine - Republika Srpska je dio u kojem nemamo apsolutno nikakvu vlast ni prava. Tu se nema šta popravljati, a Boga mi ni u Zapadnoj Hercegovini gdje je Alija kantonalizacijom prodao dio teritorije BiH bratskom HDZ-u.tandmand wrote:A sta je to taj SDP uradio da se isprave greske koje se Aliji spocitavaju?
SDP je imala tri godine vlasti u Federaciji i dvije u Sarajevu, u nekim kantonima malo više, što je vrijeme za koje se može dobro početi, POD USLOVOM da nemaš SDA za vratom i njihove poslušnike po firmama da te vuku nazad. Zbog svih tih opstrukcija SDP nije mogla uraditi (puno) više, ali se ne može reći da nije radila.
Što ti ne znaš ništa od vlastite historije a ulaziš u ovakve rasprave, to je tvoj problem.AlfaKentaur wrote:To je to. Sada smo na cisto. Kada neko pocne udarati po Aliji tako sto za argument uzima Fikreta onda znas kolko je sati.
Raspitaj se malo koji je predstavnik bošnjačkog naroda dobio najveći broj glasova na izborima 1990. i ko mu je preoteo to mjesto. Onda nauči i dio historije u kojem se dešava rat između Bošnjaka i prevarenih Bošnjaka u Krajini. Bogu plakati.
Last edited by sebija on 18/10/2014 15:51, edited 3 times in total.
- York Light 100`s
#37562 Re: SDP
Reče general Mohamed Sissoko za koga je rat počeo i završio se onda kada je se počelo i prestalo pucati u njegovom dvorištu pa dan danas živi u Federaciji u gradu gdje je i rođen u istoj kući u istoj firmi gdje su mu i roditelji radili pa i ne zna jadan kakav haos Dayton znači u nekim krajevima BiHMohamad Sissoko wrote: Da je potpisao tek bi onda Milošević bio mirotvorac a mi bi ostali tek tad sami, ko zna šta bi sa nas bilo.
Čak su i Arapi rekli, potpiši ako ne, mi vam više ne možemo pomoć al eto znaju generali poslije bitke kako je trebalo.
-
Mohamad Sissoko
#37563 Re: SDP
York Light 100`s wrote:Reče general Mohamed Sissoko za koga je rat počeo i završio se onda kada je se počelo i prestalo pucati u njegovom dvorištu pa dan danas živi u Federaciji u gradu gdje je i rođen u istoj kući u istoj firmi gdje su mu i roditelji radili pa i ne zna jadan kakav haos Dayton znači u nekim krajevima BiHMohamad Sissoko wrote: Da je potpisao tek bi onda Milošević bio mirotvorac a mi bi ostali tek tad sami, ko zna šta bi sa nas bilo.
- tandmand
#37564 Re: SDP
Zasto zanemarujete da je prije izbijanja rata u BiH, postignut dogovor o nasilnoj podjeli.
Velika Srbija i Banovina Hrvatska sa dijelovima Bosne kao geografskim pojmom.

Velika Srbija i Banovina Hrvatska sa dijelovima Bosne kao geografskim pojmom.
"PRISTALI su i na nasilnu podjelu bosansko-hercegovačkog teritorija da bi stvorili Veliku Srbiju, odnosno Veliku Hrvatsku. Franjo Tuđman je doduše morao biti obazriviji, jer se nije mogao vojno mjeriti sa Slobodanom Miloševićem, koji je iza sebe imao Jugoslavensku narodnu armiju. Tuđman je zato neke stvari radio skriveno, pod plaštom, ali ostaje činjenica da je obojici bio cilj podjela Bosne i Hercegovine“, tvrdi berlinski profesor i stručnjak za jugoistočnu Europu Holm Sundhaussen u razgovoru za radio Deutsche Welle povodom 20-godišnjice sastanka u Karađorđevu.

- Opetja033
#37565 Re: SDP
I onda se cudi sto ih NAROD pljuje, prezire i kaznjava.sebija wrote:Zbog puhanja u trube religije u nešerijatskoj državi. Ali to nije ni bitno.AlfaKentaur wrote:Zbog cega je robijao?
Jedan montirani proces postavlja na ovakav nacin. U svim normalnim, demokratskim drzavama djelo koje je napisao rahmetli Izetbegovic je potpuno prihvatljivo. Samo u rigidnim, totalitarnim i brutalnim diktaturama takva se djela kaznjavaju.
Srecom i ta ideologija, i ta drzava i i ta tvoja stranka su zavrsili na smecu historije. Povratka vam nema.
- AlfaKentaur
#37566 Re: SDP
Alija nije poveo narod urat niti je Alija zapoceo rat. Bosnjaci i Bosna su bili napadnuti od strane JNA a na referendum se moralo ici jer da nije to bi onda bio gradjanski rat a ne agresija na medjunarodno priznatu drzavu BiH. Alija je mogao samo da odluci hocemo li se braniti ili cemo pustiti da nas mirno potaru.York Light 100`s wrote: Ne možeš ti povesti svoj narod u rat a da prije toga ne utvrdiš kakvi su tvoji odnosi sa svjetom,
- sebija
#37567 Re: SDP
@Opetja033
Apsolutno nisi vrijedan odgovora jer si nesposoban prikriti klasični zatucani mentalitet posrnulog za porodicom Izetbegović i nihovom kriminalnom organizacijom SDA.
Dok je ovaca, nema da fali vune.
Apsolutno nisi vrijedan odgovora jer si nesposoban prikriti klasični zatucani mentalitet posrnulog za porodicom Izetbegović i nihovom kriminalnom organizacijom SDA.
Dok je ovaca, nema da fali vune.
Last edited by sebija on 18/10/2014 16:13, edited 2 times in total.
- AlfaKentaur
#37568 Re: SDP
sebija,
ti si primjer osobe sa totalitaristickim mentalitetom koji je spreman pratiti svog velikog vodju cak i u ambis
ti si primjer osobe sa totalitaristickim mentalitetom koji je spreman pratiti svog velikog vodju cak i u ambis
- sebija
#37569 Re: SDP
Potpisao je nama Alija ambis davno.AlfaKentaur wrote:sebija,
Totalitarizam je kad imaš pokret koji se zove SDA i koji troši narodne pare da dokrajči isti taj narod.
Ovo nije tema "Jugoslavija" i nemam pojma o čemu pričaš.AlfaKentaur wrote:Alija nije poveo narod urat niti je Alija zapoceo rat. Bosnjaci i Bosna su bili napadnuti od strane JNA a na referendum se moralo ici jer da nije to bi onda bio gradjanski rat a ne agresija na medjunarodno priznatu drzavu BiH. Alija je mogao samo da odluci hocemo li se braniti ili cemo pustiti da nas mirno potaru.
Ja govorim o važećem ustavu BiH koji nas je doveo na dno civilizacije i izdajnicima koji su ga trgujući teritorijom usvojili bez volje naroda.
Alija Izetbegović, najodgovornija ličnost političkog djelovanja BiH u ratu, potpisnik diskriminirajućeg ustava koji ugrožava suverenitet BiH i građanska prava - izdajnik vlastitog naroda i države.
- AlfaKentaur
#37570 Re: SDP
sa tobom se nema sta pricati, hajd ti na sastank u centralu pod titinu sliku
- sebija
#37571 Re: SDP
Sa tobom se nema šta pričati jer nećeš da usvojiš osnovne činjenice iz naše prošlosti.AlfaKentaur wrote:sa tobom se nema sta pricati, hajd ti na sastank u centralu pod titinu sliku
Razdvoji jednom u životu:
- Aliju i njegovu stranku s kojom smo nazadovali na jednu stranu,
- Borce i heroje Armije RBiH koji su branili državu na drugu stranu,
- Novo vrijeme u kojem trebamo novu politiku da nas vadi iz grotla u koji smo uvaljeni djelovanjem SDA na treću stranu.
Alija me nikad nije branio, ni bilo ko njegov. One koji su me branili Alija i njegova stranka su gurnuli u provaliju. SDA nikad nije imala pismene ljude i iskrene namjere, nego je stalno bila u prijateljskim odnosima sa HDZ-om i srpskim strankama a naše ljude koji se nisu slagali sa njihovim diletantizmom odbacivala i povaljivala. SDA je zlo za Bošnjake i BiH 1/1. Uništili su BiH teritorijalno a narod intelektualno jer ljudi koji imaju pamet za njih su lista za odstrijel. Mladi i pametni ljudi ili odlaze ili propadaju u ovoj državi. Ako nešto od ovog nije tačno ja ću pojesti ovu svoju tastaturu bez hljeba.
- zeleni xy
#37572 Re: SDP
Nedo Bog da smo spali da nas organizuje ili brani slučajni prolaznik ili ovakvi ko ovaj zadrti SDP-ovac, haj ti jarane malo na zrak, pohebi nešto, vidiš da si sam u borbi s vjetrenjačama, da je valjao komunizam i socijalizam bila bi i Amerika i Engleska zemlja proleterska 
-
costacurta
#37573 Re: SDP
Je li Alija kriv sto ste izgubili cak i Tuzlu?sebija wrote: Potpisao je nama Alija ambis davno.
-
ketronsd1
#37574 Re: SDP
alija je najvece zlo koje je Bosnu i Hercegovinu i "Bosnjake " moglo zadesiti.costacurta wrote:Je li Alija kriv sto ste izgubili cak i Tuzlu?sebija wrote: Potpisao je nama Alija ambis davno.
- Opetja033
#37575 Re: SDP
Zasto stavljas najbrojniji konstitutivni narod pod znake navodnika?ketronsd1 wrote:alija je najvece zlo koje je Bosnu i Hercegovinu i "Bosnjake " moglo zadesiti.costacurta wrote:Je li Alija kriv sto ste izgubili cak i Tuzlu?sebija wrote: Potpisao je nama Alija ambis davno.