Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hafis

#37551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

emil_L wrote: Pa naravno. Povuci izvještaj sa fzs.ba pa ćeš vidjeti koji kantoni stoje relativno dobro prema osnovnim ekonomskim pokazateljima.
Isto tako ćeš pronaći i informaciju vezanu za sadaku koja se dijeli iz federalnog budžeta....e onda se vrati sa ciframa pa nam malo pričaj...moj "ekonomski magu" :razz:

I naravno da ću puniti budžet. Za svoju vojsku i svoju državu, zašto da ne? Ta kad mogu svako tromjesječje izdvajati sadaku za Kanton 10 i ZHK, zašto bi mi bio problem izdvojiti i nešto malo za našu vojsku?
Ne interesira me što piše na fzs.ba, više vjerujem svojim očima i znqam kakvo je stanje na mom lokalnom terenu.
Znam samo, barem što se tiče HNK i ''tvog'' punjenja proračuna i sličnih tajkuna, ne bi OS BiH ni čarapa imali. Četiri kafića, buvljak i tri piljare, a sve ostalo hvala bogu siva ekonomija.... i to još mršava.
emil_L

#37552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
emil_L wrote: Pa naravno. Povuci izvještaj sa fzs.ba pa ćeš vidjeti koji kantoni stoje relativno dobro prema osnovnim ekonomskim pokazateljima.
Isto tako ćeš pronaći i informaciju vezanu za sadaku koja se dijeli iz federalnog budžeta....e onda se vrati sa ciframa pa nam malo pričaj...moj "ekonomski magu" :razz:

I naravno da ću puniti budžet. Za svoju vojsku i svoju državu, zašto da ne? Ta kad mogu svako tromjesječje izdvajati sadaku za Kanton 10 i ZHK, zašto bi mi bio problem izdvojiti i nešto malo za našu vojsku?
Ne interesira me što piše na fzs.ba, više vjerujem svojim očima i znqam kakvo je stanje na mom lokalnom terenu.
Znam samo, barem što se tiče HNK i ''tvog'' punjenja proračuna i sličnih tajkuna, ne bi OS BiH ni čarapa imali. Četiri kafića, buvljak i tri piljare, a sve ostalo hvala bogu siva ekonomija.... i to još mršava.
Naravno da te ne interesira jer kad bi te interesovalo ne bi mlatio traktate o "čarobnoj ekonomiji" u 25 % i ZHK-u. Ali lakše je naprdivat već razgledati činjenično stanje. A ono ti je moj roćko takvo da kad se Nerko mahmuran probudi ti moraš strahovat da li je danas dan kad se kombinat zatvara jer nema struje...ili hoće li policija u ZHK-u imat novac za ovaj mjesec? Ili kako će Livno pregrmit ovaj put?..itd..
Pa znam i ja kakvo je stanje na mom lokalnom terenu..za mjesec dana Stari Most donese više čistog profita gradu već kompletan Aluminijski i Mepas za godinu dana..toliko o tome. Ali kao što rekoh, lakše je laprdat već pogledati brojeve.
Ista stva kao i u srednjoj Bosni.."ekonomski dominatni", opstanak, bum..truc..i na kraju Bošnjo gradonačelnik Viteza a o Jajcu da ne uopće ne pričamo.
Ali tako je to kad lažeš sam sebe...realnost ima tendenciju da te kad tad odvali po nosu.
oakville

#37553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Fakat gdje nestadoše ekonomski giganti iz ZHK, nije valjda da se umjesto odlučnog otpora madžorizaciji moljakaju vladu mrske nametnute federacije bih da im plati dugove aluminiju?

Ne znam hoće li u RS-u biti budžeta za mikrofone ili će se nadvikivati? :D
Hafis

#37554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"emil_L"
Pa znam i ja kakvo je stanje na mom lokalnom terenu..za mjesec dana Stari Most donese više čistog profita gradu već kompletan Aluminijski i Mepas za godinu dana..toliko o tome.
Ma nemoj. A ja sam provincijski jazavac koji nikada nije bio u starom gradu. Kada sam se bavio biznisom na Kujundžiluku ti si još navijao za nevesinjski Velež ili FK Gacko - svejedno i možda s ekskurzijom i vidio Stari most, a i to sumnjam..
Od 10 do 4 mjeseca tamo nema ni psa lutalice kada padne noć. Pustoš. Uostalom više u sezoni zaradi onaj fratarski parking ispred manastira nego čitav stari grad, a i sam to znaš.
Ja vrlo dobro znam što nedostaje starom gradu, ali ovo nije tema.
Nego, da te malo ohladim:
Veliš više stari most donese obrta nego Aluminij...a gazde golfove 2 vozaju.

Prve tri velike BiH firme po izvozu u 2012. godini:

1.Aluminij d.d. Mostar 440.967.127 KM
2 ArcelorMittal Zenica d.o.o. 430.434.757 KM
3. Optima Grupa d.o.o. Banja Luka 280.509.533 KM
(http://ekapija.ba/bs/Vijest/vijesti/projekat)
oakville

#37555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Lista "giganata" je sve gori od goreg. Aluminij dužan na sve strane, dokusuren kada i kladionice, nema ni struju da plati, saziva vladu federacije i hrvatsku u pomoć. Mittal - projekat Dr. Harisa Ublehe, generalnog sekretara UN-a, trovačnica samo takva. Optima - kupljena da bude uništena, i da NIS nema konkurencije. Svjetla ekonomska budućnost.

Stvarno, Hafise, uozbilji se.
Skijaš

#37556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Ljut kao ris, ili ljut k'o ris. Ljudi tu progutaju slovo ali to ne znači puno jer nema problema s razumijevanjem onog što je rečeno. Ali kada neko proguta čitavu rečenicu, ili njih desetak, e to već nije žurba. Zašto su Radončić, i njegov doberman Numanović, "progutali" zadnje pitanje od njih nekoliko koje su mailom poslali Serweru, zajedno sa odgovorom kojeg je dao ?

Ovako završava intervju kako ga prenosi Avaz
http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/bir ... -zamjenika
Međunarodna zajednica u BiH izgubila je kompas, ali još znaju gdje su i šta im je činiti. Samo im treba neko ko će ih usmjeriti. Ako to nisu Bosanci, onda bi smjer mogao pokazati Vašington.

Kako smo to pokušali posljednji put? Shvatili smo da Dejton ne donosi napredak i domaćinsku vlast u BiH. Svojski smo se potrudili da promijenimo stvari i iznjedrili smo onaj poznati aprilski paket. Ali ste ga onda vi u Parlamentu odbili - kaže Server.
A ovako na blogu Serwera
http://www.peacefare.net/
Q: How do you see the role of the international community in Bosnia today? Are they lost?

A: Rudderless, not lost. They know where they are. They need someone to point in the right direction. If the Bosnians don’t, Washington might. How did that work out last time? Dayton has not brought prosperity and good governance to Bosnia. We tried hard with the negotiations that led to the April package, but Bosnians rejected it.

Q: What would be your advice to the Bosnians? What should they do to change situation in country?

A: My advice? Take charge of your own country. Vote for people who offer more than empty promises about ethnic protection. Insist on honesty and efficient services. Expose corruption. Ally with people who share your real interests in a prosperous, efficient, secure and stable European state. End the reliance on ethnic bosses.

During the war, a Bosnian politician told me one-person, one-vote would never work in Bosnia. Dayton was what the ethnically nationalist political parties preferred, and we imposed it for them. For 18 years you’ve tried to make it work. It hasn’t. Maybe it is time for something simple: one-person, one vote.
Ovo nije prvi put da se ukazuje na to da blokade države neće dovesti do raspada zemlje nego do eliminacije mehanizma te blokade. Čović je spreman Hrvate svesti na status nacionalne manjine ako će se u procesu dodatno obogatiti i ovo distanciranje Martina Raguža od HDZ-a je idealna prilika da se ojača vezu Hrvata sa Bosnom i Hercegovinom. Jer očigledno je, BiH je u ovakvim okolnostima nemoguće uništiti, pa ako je već tako, onda neka bude i hrvatska. Autistično forsiranje etničkih podjela gdje tih podjela ne može biti, samo nanosi štetu.
Hafis

#37557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

"Skijaš"]
Čović je spreman Hrvate svesti na status nacionalne manjine ako će se u procesu dodatno obogatiti i ovo distanciranje Martina Raguža od HDZ-a je idealna prilika da se ojača veza Hrvata sa Bosnom i Hercegovinom.
Eno su je ojačali Jurićiš i Lijanović, pa ne vidjeh neke koristi od tog jačanja ni po koga. I sad je red na Raguža za jačanje veza.
Inače, nije baš pametno hvaliti ga na takav način mnogo prije izbora - ispušit će ih potpuno upravo zbog takvih ''pohvala''.
emil_L

#37558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
"emil_L"
Pa znam i ja kakvo je stanje na mom lokalnom terenu..za mjesec dana Stari Most donese više čistog profita gradu već kompletan Aluminijski i Mepas za godinu dana..toliko o tome.
Ma nemoj. A ja sam provincijski jazavac koji nikada nije bio u starom gradu. Kada sam se bavio biznisom na Kujundžiluku ti si još navijao za nevesinjski Velež ili FK Gacko - svejedno i možda s ekskurzijom i vidio Stari most, a i to sumnjam..
Od 10 do 4 mjeseca tamo nema ni psa lutalice kada padne noć. Pustoš. Uostalom više u sezoni zaradi onaj fratarski parking ispred manastira nego čitav stari grad, a i sam to znaš.

Đes ti biznismen..da ne reče ne bih te prepoznao... :-D
Na žalost tvoje pisanje demantuju neumoljive činjenice poput ove iz priloženog
Iz mostarskog Aluminija saopćili su kako će najveći bh. izvoznik 17. juna pristupiti gašenju svojega cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jer, kako se navodi u priopćenju, Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnoga aluminija.

U trenutnim uslovima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 miliona maraka gubitka mjesečno.

Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj je službi naloženo da izradi program zbrinjavanja tehnološkog viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. juna, pripremi prijedlog odluke o visini plaća u Aluminiju.

"Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obje vlade prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da pokuša pitanje Aluminija izdići na nivo dvije vlade. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je kako je ovakva odluka bila jedina moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranog stečaja".

"Aluminij je, govoreći rječnikom kriznog upravljanja, došao do tačke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Kako se dalje navodi u saopćenju, današnjoj sjednici Nadzornog odbora prisustvovalo je cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su, s ogorčenjem, poručili kako odmah "počinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako zakon nalaže".

U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, zatražili su prijem kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Iz Sindikat poručuju kako je ovo udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/most ... /130606095
U suštini, i ovo malo jada zavisi od sadake iz Sarajeva..poklopi se i tišu dok Nerki nije puko film..Tako moj "ekonomski dominatni" :mrgreen:
Ovo ostalo neću ni komentirati je je klasika--lamentiranje usplahirenog škutora koji se boji da ga ne ćišnu nazad u pojatu iz koje su ga 93-će iskoprcali Mate Boban i ostala bagra, ništa niti više niti manje od tog...
Moj "ekonomski dominatni" roćko...nije bolan ekonomski projekt škropljenje gospe da svjetli u mraku. To ti je seljački domuzluk koji ujedno predstavlja i vaš maksimalni domet.
Danguba

#37559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Hafis wrote:
"Skijaš"]
Čović je spreman Hrvate svesti na status nacionalne manjine ako će se u procesu dodatno obogatiti i ovo distanciranje Martina Raguža od HDZ-a je idealna prilika da se ojača veza Hrvata sa Bosnom i Hercegovinom.
Eno su je ojačali Jurićiš i Lijanović, pa ne vidjeh neke koristi od tog jačanja ni po koga. I sad je red na Raguža za jačanje veza.
Inače, nije baš pametno hvaliti ga na takav način mnogo prije izbora - ispušit će ih potpuno upravo zbog takvih ''pohvala''.
...i na kraju ostaste sami ali i dalje ne odustajete od bazdiranja :jbt:
seshat

#37560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seshat »

emil_L wrote:
Hafis wrote:
"emil_L"

Đes ti biznismen..da ne reče ne bih te prepoznao... :-D
Na žalost tvoje pisanje demantuju neumoljive činjenice poput ove iz priloženog
Iz mostarskog Aluminija saopćili su kako će najveći bh. izvoznik 17. juna pristupiti gašenju svojega cjelokupnog postrojenja.

Ovu odluku jednoglasno je usvojilo Nadzorno vijeće Društva, na prijedlog direktora Ive Bradvice, jer, kako se navodi u priopćenju, Aluminij više ne može nastaviti s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnoga aluminija.

U trenutnim uslovima Aluminij od početka godine ostvaruje 9,7 miliona maraka gubitka mjesečno.

Automatizmom su suspendirane sve odredbe postojećega Pravilnika o radu Aluminija koje se odnose na osobne dohotke i na sva druga davanja, a pravnoj je službi naloženo da izradi program zbrinjavanja tehnološkog viška i, za sljedeću sjednicu Nadzornoga vijeća, zakazanu za 20. juna, pripremi prijedlog odluke o visini plaća u Aluminiju.

"Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunomu zaokrenutu u postojećim odnosima obje vlade prema Aluminiju (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti uopće ostvariti kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli zatražiti nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da pokuša pitanje Aluminija izdići na nivo dvije vlade. No, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao predložiti članovima", kazao je direktor Bradvica.

Dodao je kako je ovakva odluka bila jedina moguća kako bi se "spriječilo slijetanje Aluminija u provaliju, odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontroliranog stečaja".

"Aluminij je, govoreći rječnikom kriznog upravljanja, došao do tačke s koje nema povratka", naglasio je Bradvica.

Kako se dalje navodi u saopćenju, današnjoj sjednici Nadzornog odbora prisustvovalo je cjelokupno rukovodstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija koje je, uvidjevši kako alternativa ne postoji, podržalo stajalište Uprave, kao i samu Odluku Nadzornoga vijeća, ali su, s ogorčenjem, poručili kako odmah "počinju pripreme za krajnje radikalna postupanja, o kojima će se uredno očitovati u javnosti i pred mjerodavnim državnim tijelima, kako zakon nalaže".

U proteklih desetak dana predstavnici Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija, zajedno s čelništvom Sindikata bivših djelatnika Aluminija, zatražili su prijem kod predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića koji do sada nije odgovorio na njihov zahtjev.

Iz Sindikat poručuju kako je ovo udar koji Hercegovina neće moći pretrpjeti.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/most ... /130606095
U suštini, i ovo malo jada zavisi od sadake iz Sarajeva..poklopi se i tišu dok Nerki nije puko film..Tako moj "ekonomski dominatni" :mrgreen:
Ovo ostalo neću ni komentirati je je klasika--lamentiranje usplahirenog škutora koji se boji da ga ne ćišnu nazad u pojatu iz koje su ga 93-će iskoprcali Mate Boban i ostala bagra, ništa niti više niti manje od tog...
Moj "ekonomski dominatni" roćko...nije bolan ekonomski projekt škropljenje gospe da svjetli u mraku. To ti je seljački domuzluk koji ujedno predstavlja i vaš maksimalni domet.
Štrašno je kako pišete!!! Ovo je baš jadno. Ok je raspravljati, svađati se, ali ovo pojata, gospa i sl. je jad jadni. I jednako vrijedi za sve. Zamisli da isto to napišeš ljudima iz istočne Bosne, izišli iz štala i došli u Sarajevo..... pa se spomenuti Ajvatovice.... takvih primitivnih "argumenata" na sve strane.
Odoh sada, ovih tema se ne laćam. Samo se iznerviram. JAD!
hizo ramidovic

#37561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

smjenise vladu livanjskog kantona. ako sam dobro upratio, novu koaliciju cine hdz-snsd-sda-nsrzb.
u oci bode 'uljez' - nsrzb.
otkud sad odjednom lijanovic u koaliciji sa hdz? zar je on legitiman?
kakvo je sad ovo prostituisanje od strane 'legalnih, legitimnih i certificiranih'?
Havatar

#37562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Havatar »

hizo ramidovic wrote:smjenise vladu livanjskog kantona. ako sam dobro upratio, novu koaliciju cine hdz-snsd-sda-nsrzb.
kakvo je sad ovo prostituisanje od strane 'legalnih, legitimnih i certificiranih'?
Dobio je certifikat i sad je legitiman
hizo ramidovic

#37563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hizo ramidovic »

Havatar wrote:
hizo ramidovic wrote:smjenise vladu livanjskog kantona. ako sam dobro upratio, novu koaliciju cine hdz-snsd-sda-nsrzb.
Dobio je certifikat i sad je legitiman
ja bih prije rekao da je on legitiman po potrebi, odnosno onda kad to treba dragancetu...
Hafis

#37564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Pošto je NSRB svakako u rasulu u Livnu, ono malo njihovih zastupnika u županijskoj skupštini je dobilo certifikate na brzaka.
vaučer

#37565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vaučer »

Kakva depresija od zemlje i naroda.
Pogled u budućnost - bez izbora u 2014. ulazimo u slijepo crijevo i pokrivamo se jorganom preko glave.
Bude li pak izbora tak tog se treba plašiti.

Koje usrano govno od države, jebem ti.

:bih: :roll:
Hafis

#37566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Al' je zato neupitna :)
Danguba

#37567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Sto je Dodole zamislio Dragance odradio.

Grobari ubrzano kopaju raku samo koga cemo sahraniti...zna se.
Dodik: Ne žalim za 45 miliona eura, bili su namijenjeni za institucije BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da taj entitet ništa ne gubi i ne žali za sredstvima u iznosu od 45 miliona eura, koja su jučerašnjom odlukom Komiteta Evropske unije za IPA fondove uskraćena BiH.

"To su sredstva koja su planirana za jačanje ili formiranje novih institucija na nivou BiH i zato mi uopće ne žalimo za njima. Nisu ni trebla biti ni predviđena", ustvrdio je Dodik.

Kada su već, kako kaže, ta sredstva uskraćena, RS ne žali za njima, jer njena politika nije jačanje tih institucija na način kako to neko drugi predviđa.

"Ništa se ne gubi. Nemojte praviti galamu, jer sredstva nisu ni bila namjenjena RS-u, već raznim agencijama i jačanju kapaciteta na nivou BiH. A kada vidim šta radi Agencija za lijekove BiH, sad bih se iselio na mjesec", naveo je Dodik.
(FENA)
Last edited by Danguba on 10/12/2013 20:37, edited 1 time in total.
mefistofilis

#37568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mefistofilis »

vivaldi wrote:
Bodkin wrote:treba pored moratorija na zaposljavanje osim pojedinih 10% fukncija napraviti plan gdje ce se smanjiti u iducih 7 godina broj ljudi u administraciji. reorganizirati radna mjesta i funkcije. donijeti nove kolektivne ugovore bez ovoliko beneficija. ukrupniti neke drzavne agencije i naravno smanjiti plate. administracija je rak na ekonomiji bih
ma ne znam ni ja sta treba, ali je to vrlo jeben i slozen problem.

prije mjsec-dva direktor pio/mio je rekao da 43% uplata dolazi od administracija, a da je i ostatak dobrim dijelom vezan za poslove s drzavom. samim tim, onda je ista situacija i sa zdravstvenim i ostalim fondovima, koji ionako jedva sastvaljaju kraj s krajem.

e sad ako ti napravis radikalan rez sa administracijom automatski bi srusio i fondove.

sranje bi se desilo i sa bankarskim sektorom jer kredite i podizu upravo administrativci jer imaju najbolje i najredovnije i najsigurnije plate - to bi onda dovelo i do povecanja kamata, masovne zaplijene, masovne prodaje nekretnina za male pare jer banka zeli da sto prije sebe namiri, to bi onda srusilo gradjevinski sektor...

pala bi i potrosnja svega i svacega...

ima tu milion faktora koji bi se morali uzeti u obzir, tesko je to ovako pausalno reci
a plus sto gubis dosta glasova i antagomiziras potencijalno utjecajne ljude u jednu ruku
Bodkin

#37569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

atorniji putnik wrote:
vivaldi wrote:
Bodkin wrote:treba pored moratorija na zaposljavanje osim pojedinih 10% fukncija napraviti plan gdje ce se smanjiti u iducih 7 godina broj ljudi u administraciji. reorganizirati radna mjesta i funkcije. donijeti nove kolektivne ugovore bez ovoliko beneficija. ukrupniti neke drzavne agencije i naravno smanjiti plate. administracija je rak na ekonomiji bih
ma ne znam ni ja sta treba, ali je to vrlo jeben i slozen problem.

prije mjsec-dva direktor pio/mio je rekao da 43% uplata dolazi od administracija, a da je i ostatak dobrim dijelom vezan za poslove s drzavom. samim tim, onda je ista situacija i sa zdravstvenim i ostalim fondovima, koji ionako jedva sastvaljaju kraj s krajem.

e sad ako ti napravis radikalan rez sa administracijom automatski bi srusio i fondove.

sranje bi se desilo i sa bankarskim sektorom jer kredite i podizu upravo administrativci jer imaju najbolje i najredovnije i najsigurnije plate - to bi onda dovelo i do povecanja kamata, masovne zaplijene, masovne prodaje nekretnina za male pare jer banka zeli da sto prije sebe namiri, to bi onda srusilo gradjevinski sektor...

pala bi i potrosnja svega i svacega...

ima tu milion faktora koji bi se morali uzeti u obzir, tesko je to ovako pausalno reci
a plus sto gubis dosta glasova i antagomiziras potencijalno utjecajne ljude u jednu ruku
gubljenje glasova je najveci problem. zato su svi misevi iako mi nije jasno zasto. imaju dovoljno love do sudnjeg dana...cuj antagoniziras, koga to majke ti? da nije privatni biznis? jedva ce docekati da padnu porezi do cega ce def doci sa manje potrosnje
mefistofilis

#37570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mefistofilis »

pa nikad se ne zna ko je ciji amidza. to je problem ove drzave. mozes propratiti liniju poznanstava izmedju Bakira i onog lika u nekoj sklj mjesnoj zajednici. u takvojsituaciji promjene su skoro pa nemoguce. jedino sto nas spasava je sto bi se reklo system of checks and balances ali nema od te price nista kad smo mi kao gradani/biraci itd nepismeni
Control panel

#37571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Control panel »

maloprije gledam dnevnik Nove i oni kritikujui svoje gospodarstvo i vladu sto zemlja jos nije izasla iz recesije kad sve zemlje u regionu izasle iz recesije.
medju svim ex YU zemljama nabrojase i nasu. znaci i mi smo izasli iz recesije a hrvatska nije. :-)

treba ovim nasim politicarima reci da smo izasli iz recesije. ljudi ne znaju.
oakville

#37572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by oakville »

Hafis wrote:Al' je zato neupitna :)
Hajd što je neupitna, ali još je ljepše što se mogu majorizirati hrvati :D
emil_L

#37573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

oakville wrote:
Hajd što je neupitna, ali još je ljepše što se mogu majorizirati hrvati :D
Ma tko ih majorizira ?
Njihov je problem što im politička elita često ne razumije onsovne postulate napredne demokratije...i onda im upakuju nedostatak svog političkog obrazovanja u šarenu lažu zvanu "madžorizacija"..Taj problem oni trebaju riješiti, nama niti u džep niti iz džepa..
emil_L

#37574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

seshat wrote: Štrašno je kako pišete!!! Ovo je baš jadno. Ok je raspravljati, svađati se, ali ovo pojata, gospa i sl. je jad jadni. I jednako vrijedi za sve. Zamisli da isto to napišeš ljudima iz istočne Bosne, izišli iz štala i došli u Sarajevo..... pa se spomenuti Ajvatovice.... takvih primitivnih "argumenata" na sve strane.
Odoh sada, ovih tema se ne laćam. Samo se iznerviram. JAD!
Ma haje bježi :? ?
Dusa moja majecka, suza suzu stiže.. :D

Ovdje je jedino jadno tvoje licemjerje "moralisto"..Stavljati u istu ravan ljude iz istočen Bosne koji su PROTJERANI, familije desetkovane na najbrutalnije načine, živi spaljivani itd..sa onim koji su Mostar poravnili sa crnom zemljom, formirali koncetracione logore Dretelj, Heliodrom, Vojno, Vitina, Ljubuški, Gabela...itd..je jadno da jadnije ne može biti.
E neviđo te "moralisto" da divaniš o nihovim sudbinama...

No da se osvrnemo na faktuelno-činjenično stanje.
Šta je strašno u postu iznad? Evo da učinimo rasčlambu, ne?
Pojate---puna ih je zapadna Hercegovina..nevjeruješ? Provozaj se ponekad
Škropljenje gospe...zar nije samo prije nekolika mjeseca bila afera o tome kako je kip bogorodice farban fluorescentnom bojom kako bi svjetulaco u mraku sa namjerom da se privuku turisti? Pa čitava Hercegovina se sa tim šprdala danima? E vidiš "farbanje u grubo ili prskanje" se kod nas zove "škropljenje". Standarni lokalizovani riječnik široko rasprostranjen na lokalnom nivou..
Ali očigledno je da ne poznaješ stvari na "lokalnom nivou", što bi roćko 'afis kazao..
E vidiš, to je primitivno..dozvoljavati sebi da vršiš kvalifikacije bilo čega ili bilo koga na osnovu jedne obične generalizacije. To vam se "gospoja draga" zove stereotipičnost i predstavlja osnovicu primitivizma. Pa ti sad vidi..
emil_L

#37575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

naravno, sa ekonomskim gigantima tipa Aluminijski i ekonomski nadarenim narodima i pojedinicima poput tebe..tko bi se drznuo da takvoj sili čak i postavi pitanje "upitnosti".. :-D
Locked