Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
daddy-kool

#37526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote: nije ni percpecije vec stvar mogucnosti - niko se ne bi bunio ni da su plate, penzije i x drugih stvari vece 2-3 puta, ali je problem sto za to fali par milijardi svake godine
I prioriteta.

Kada 90% budžeta ide na plate, jasno je da nema prostora za zanavljanje opreme i objekata. Znači da je budžet već sad ispod svih minimuma.
vivaldi

#37527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:
vivaldi wrote: nije ni percpecije vec stvar mogucnosti - niko se ne bi bunio ni da su plate, penzije i x drugih stvari vece 2-3 puta, ali je problem sto za to fali par milijardi svake godine
I prioriteta.

Kada 90% budžeta ide na plate, jasno je da nema prostora za zanavljanje opreme i objekata. Znači da je budžet već sad ispod svih minimuma.
pa koji budzet nije??? u entitetima su kresanja pocela prije 2 godine.

ne znam da li si uospte cuo da je planirani deficit u federaciji za narednu godinu 665 miliona maraka?

hej 665 miliona maraka!!!!! pare fale na sve strane, para jednostavno nema, ne znam sta nije jasno???
Danguba

#37528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
nije ni percpecije vec stvar mogucnosti - niko se ne bi bunio ni da su plate, penzije i x drugih stvari vece 2-3 puta, ali je problem sto za to fali par milijardi svake godine
Mislim da ne mislis bas tako kao sto pises. :-)
U budzetu ima para za x,y,z gluposti a nema para za gorivo OS ili toliko ''stegnuti'' VSTV da jednostavno ne moze da funkcionise ili sto manje sredstava za povratnike da se nebi slucajno vracali. O tome se radi.
Hafis

#37529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hafis »

Steely Dan wrote:
Oni su sinonim za covjeka , za bosanskog patriotu. Bosna i Bosanci moraju traziti svoj interes .Opstanak ovisi o cjelovitoj Bosni i jednoj stolici u predsjednistvu .Bas ce njima Bosanac da ispunjava zelje.
Izgleda da ja i ti ne živimo u dvije iste država. Moja domovina se zove Bosna i Hercegovina. I protiv sam bilo kakvog odvajanja Bosne iz nje.
vivaldi

#37530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Danguba wrote:
vivaldi wrote:
nije ni percpecije vec stvar mogucnosti - niko se ne bi bunio ni da su plate, penzije i x drugih stvari vece 2-3 puta, ali je problem sto za to fali par milijardi svake godine
U budzetu ima para za x,y,z gluposti a nema para za gorivo OS ili toliko ''stegnuti'' VSTV da jednostavno ne moze da funkcionise ili sto manje sredstava za povratnike da se nebi slucajno vracali. O tome se radi.
nema para u budzetu ni za kakve gluposti i pritom mislim na sve budzete u drzavi.

najvece gluposti su ogromna administracija i previsoke plate koje je sada maltene nemoguce rezati, a para odavno nema ni za kakav razvoj jer se cak i ove mizerne penzije stipendiraju iz budzeta entiteta jer jednostavno odavno ne mogu da skupe potrebna sredstva za 30 dana.

ja mogu shvatiti da ljudi bukvalno sve gledaju kroz nacionalnu prizmu, ali ovo je cita ekonomska logika.

kantoni se odavno bave rebalansom, a neki da rekose da je u KS cak i decembraska plata upitna.

na kraju krajeva samo malo trezvenog razmisljanja i zdravog razuma treba i to ces sam zakljuciti svuda oko sebe.

a kad vec govorimo o vojsci i odbrani, evo ti sitaucije:

15.08.2013. Autor: Redakcija

Radnici Unis Pretisa u generalnom štrajku

Posljednju platu primili su februaru, staž im nije uplaćen od 2007. godine, zdravstvene knjižice ne mogu ovjeriti od polovine 2009. godine

http://www.seebiz.net/poslovanje/kompan ... m-strajku/

jos gora je u vitezitu...

ovaj primjer nema veze sa radmanovicem nikakve, niti s tim sto niksic nece namjerno da im da jer hoce ih zajebava - jednostavno nema para!!!

a ovakva situacija ti je u svakoj oblasti
vee-jay

#37531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

Hafis wrote:
Steely Dan wrote:Sa Hrvatom koji se ne zove ,,Komsic Zeljko ,,i sa Srbinom kojem nije ime ,, Jovo Divjak ,, potpuno i besmisleno je uopce razgovarati o politici , o......o drzavi Bosni i Hercegovini . O bilo cemu osim o sexu i rostilju.
Ova je najbolja na forumu u zadnjih mjesec dana :thumbup:

Zato čuvajmo obojicu k'o malo vode na dlanu. Tko zna hoće li ikada biti još takvih :)
bez obzira sto je gornja izjava ravna tvojim... ima nas dosta i bit ce nas dosta i nesto mi kaze da ce nas biti sve vise :-D
Danguba

#37532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

prioriteti je kljuc svega.
prije par dana citam sekretarica tamo neka ima 450 km za potrebe mob.telefona. vozni parkovi funkcionera, nagomilana administracija, privilegije politicara na svim nivoima, reprezentacije...sve su to gluposti koje treba skresati na minimum.
kada bi se stvari postavile kako treba( od administracije do reprezentacije) para bi bilo. ne za razbacivanje nego za neko normalno funkcionisanje sistema...daleko je to otislo.

ja to vidim kao jednu razbucanu kucu koju ne mozes urediti prepravkama nego sve srusiti pa iznova po mjeri graditi.
vivaldi

#37533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Danguba wrote:prioriteti je kljuc svega.
prije par dana citam sekretarica tamo neka ima 450 km za potrebe mob.telefona. vozni parkovi funkcionera, nagomilana administracija, privilegije politicara na svim nivoima, reprezentacije...sve su to gluposti koje treba skresati na minimum.
kada bi se stvari postavile kako treba( od administracije do reprezentacije) para bi bilo. ne za razbacivanje nego za neko normalno funkcionisanje sistema...daleko je to otislo.

ja to vidim kao jednu razbucanu kucu koju ne mozes urediti prepravkama nego sve srusiti pa iznova po mjeri graditi.
slazem se da treba kresati, ali to je haman nemoguce sada

pa pogledaj ti njihovog kolektivnog ugovora

http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prop ... ugovor.PDF

procitaj clanove od 23-eg pa nadalje...

pa to je zastrasujuce!!! Ne mozes im nista niti im mozes smanjiti plate, a milion beneficija!!! svaka je detaljno regulisana.

pa to je van svake pameti za ovakvu ekonomiju i ovakakv realan sektor koji jedva prezivljava, a oni se zakonom i ugovorima ogradili ko da su u jebenoj svedskoj.
motorola01

#37534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

Meni jedino sto pada na pamet je: prvo pozvati na odgovornost one koji su potpisali ovakve ugovore, pa onda ici na izmjenu zakona, a samim tim i izmjenu kolektivnih ugovora budzetlija.
vivaldi

#37535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

motorola01 wrote:Meni jedino sto pada na pamet je: prvo pozvati na odgovornost one koji su potpisali ovakve ugovore, pa onda ici na izmjenu zakona, a samim tim i izmjenu kolektivnih ugovora budzetlija.
sto se tice odgovornosti, znas i sam da je kod nas nema nigdje, a i da neko zavrsi u muriji to nece rijesiti problem.

a sto se tice izmjena kolektivnog, i tu postoji kvaka 22 jer ti je to ko sejdic-finci, ne mozes nista promjeniti bez njihovog pristanka.

vlada je 1-2 jednostrano na svoju ruku nekim odlukama smanjivala plate adminsitraciji, onda su ih ovi tuzili pa je vlada morala izmiriti i dugove i sudske troskove :-)

jos ispala skuplja pita nego tepsija
vivaldi

#37536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

evo nadjoh

Federacija BiH: Zaposleni u javnoj upravi dobiće odštetu zbog smanjenja plata

Državnim službenicima i namještenicama u organima javne uprave do kraja godine biće isplaćena prva tranša od ukupno šest miliona eura na ime nagodbe koju je sindikat zaposlenika sklopio sa Vladom Federacije BiH. Naime, nekoliko hiljada državnih službenika i namještenika pokrenulo je prije tri godine pojedinačne tužbe protiv federalne vlade zbog primjene Zakona o uštedama, po kojem su smanjene njihove plate, regresi, a topli obrok prepolovljen.

http://www.slobodnaevropa.org/content/f ... 09465.html

sta reci kakvu posluku porati???
motorola01

#37537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

Znas li dokad vaze ovi kolektivni ugovori?

Kako god da okrenes oni moraju prvo ici sa izmjenom zakona jer je to preduslov za sljedeci kolektivni ugovor, ali ce i to ici vrlo tesko jer sadasnja vlast nece ici protiv svojih biraca. Tako nam je kad na politiku vode i kad su u polotici lopovi, seljaci, nepismeni, podobni...
spreca

#37538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by spreca »

vivaldi wrote:evo nadjoh

Državnim službenicima i namještenicama u organima javne uprave do kraja godine biće isplaćena prva tranša od ukupno šest miliona eura na ime nagodbe koju je sindikat zaposlenika sklopio sa Vladom Federacije BiH. Naime, nekoliko hiljada državnih službenika i namještenika pokrenulo je prije tri godine pojedinačne tužbe protiv federalne vlade zbog primjene Zakona o uštedama, po kojem su smanjene njihove plate, regresi, a topli obrok prepolovljen.

sto bi edo majka reko..........jebo vladu u parlamentu :lol:
Danguba

#37539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

vivaldi wrote:
slazem se da treba kresati, ali to je haman nemoguce sada

pa pogledaj ti njihovog kolektivnog ugovora

http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/prop ... ugovor.PDF

procitaj clanove od 23-eg pa nadalje...

pa to je zastrasujuce!!! Ne mozes im nista niti im mozes smanjiti plate, a milion beneficija!!! svaka je detaljno regulisana.

pa to je van svake pameti za ovakvu ekonomiju i ovakakv realan sektor koji jedva prezivljava, a oni se zakonom i ugovorima ogradili ko da su u jebenoj svedskoj.

Uzas.
To bi trebao da ima na umu svaki glasac prije nego sto zaokruzi neko ime ili stranku. Prije toga se prosipa slatka prica, podijele paketici glasacima a onda se ide u carske baste.
vivaldi

#37540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

motorola01 wrote:Znas li dokad vaze ovi kolektivni ugovori?
ne znam
motorola01

#37541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by motorola01 »

vivaldi wrote:evo nadjoh

Ma to oni namjerno rade. Sami sebe tuze, da bi izvukli poslije kroz zatezne kamate sto vise para. Sve go lopov.
Bodkin

#37542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
vivaldi wrote:
deficit je skoro 700 miliona maraka. 700 miliona. da napisem jos jednom, 700 MILIONA.

umjesto sto navijas za vece ulaganje u vojsku, trebao bi navijati za otpustanje budzetlija u administraciji. onda ce biti love za sve mada ce i to spickati na rodbinske firme ali eto
vivaldi

#37543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Danguba wrote:To bi trebao da ima na umu svaki glasac prije nego sto zaokruzi neko ime ili stranku
ma jebiga, tesko je ocekivati od prosjecnog glasaca da misli na ovaj nacin, niti vjerovatno ima vremena jer se vecina ljudi bavi od jutra do mraka samo egzistencijom.

pa cak i ovde na forumu gdje se ipak skuplja obrazovaniji i inteligentiji svijet od prosjeka, ljudi izvaljuju svasta - npr. evo upravo na ovu temu 1000 si mogao procitati "treba to sve otpustiti i prepoloviti im plate", jer vjerovatno ne znaju zasto se neke stvari ne mogu tek tako preko koljena lomiti jer i kad se pokusalo ispala je jos veca steta
Bodkin

#37544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
Danguba wrote:To bi trebao da ima na umu svaki glasac prije nego sto zaokruzi neko ime ili stranku
ma jebiga, tesko je ocekivati od prosjecnog glasaca da misli na ovaj nacin, niti vjerovatno ima vremena jer se vecina ljudi bavi od jutra do mraka samo egzistencijom.

pa cak i ovde na forumu gdje se ipak skuplja obrazovaniji i inteligentiji svijet od prosjeka, ljudi izvaljuju svasta - npr. evo upravo na ovu temu 1000 si mogao procitati "treba to sve otpustiti i prepoloviti im plate", jer vjerovatno ne znaju zasto se neke stvari ne mogu tek tako preko koljena lomiti jer i kad se pokusalo ispala je jos veca steta
treba pored moratorija na zaposljavanje osim pojedinih 10% fukncija napraviti plan gdje ce se smanjiti u iducih 7 godina broj ljudi u administraciji. reorganizirati radna mjesta i funkcije. donijeti nove kolektivne ugovore bez ovoliko beneficija. ukrupniti neke drzavne agencije i naravno smanjiti plate. administracija je rak na ekonomiji bih
vivaldi

#37545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:treba pored moratorija na zaposljavanje osim pojedinih 10% fukncija napraviti plan gdje ce se smanjiti u iducih 7 godina broj ljudi u administraciji. reorganizirati radna mjesta i funkcije. donijeti nove kolektivne ugovore bez ovoliko beneficija. ukrupniti neke drzavne agencije i naravno smanjiti plate. administracija je rak na ekonomiji bih
ma ne znam ni ja sta treba, ali je to vrlo jeben i slozen problem.

prije mjsec-dva direktor pio/mio je rekao da 43% uplata dolazi od administracija, a da je i ostatak dobrim dijelom vezan za poslove s drzavom. samim tim, onda je ista situacija i sa zdravstvenim i ostalim fondovima, koji ionako jedva sastvaljaju kraj s krajem.

e sad ako ti napravis radikalan rez sa administracijom automatski bi srusio i fondove.

sranje bi se desilo i sa bankarskim sektorom jer kredite i podizu upravo administrativci jer imaju najbolje i najredovnije i najsigurnije plate - to bi onda dovelo i do povecanja kamata, masovne zaplijene, masovne prodaje nekretnina za male pare jer banka zeli da sto prije sebe namiri, to bi onda srusilo gradjevinski sektor...

pala bi i potrosnja svega i svacega...

ima tu milion faktora koji bi se morali uzeti u obzir, tesko je to ovako pausalno reci
Bodkin

#37546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

sve je meni jasno ali ja govorim o siroj slici. automatski ti ne treba toliko para za administraciju pa mozes smanjiti poreze i poboljsati sudstvo. eto ti odmah vise para na racun vecih plata ili vise zaposlenih. a i kaem ti ti, 7 godina je sasvim dovoljan rok. plus sto pio dobija najvise od administracije jer su svi prijavljeni. da hoce, drzava se moze odbracunati sa crnim trzistem poprilicno brzo i sa neprijavljivanjem radnika.ali...
vivaldi

#37547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Bodkin wrote:da hoce, drzava se moze odbracunati sa crnim trzistem poprilicno brzo i sa neprijavljivanjem radnika.ali...
tu je isto potreban poseban senzibilitet jer ogorman broj ljudi prezivljava upravo na toj razlici izmedju legalno/crno.

ne mozes ti sada u nekom granapcicu koji ima neki minimalan promet u kojem radi 2 ljudi u 2 smjene ocekivati da oboje budu prijavljeni jer je to nemoguce, i kada bi ga natjerao jednom bi sigurno morao dati otkaz, a nije ni to rjesenje
Steely Dan

#37548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Steely Dan »

Hafis wrote:
"Danguba"
Oni su se i borili za ovu drzavu za razliku od nekih koji su je unistavali i rasturali a danas bi ugodnu fotelju da iz nje nastave tamo gdje su stali.
Ako ništa, barem su znali za što se bore i naplatili su to. Željko pogotovo.
Uvijek ce biti i Srba i Hrvata koji pored Bosnjaka i Ostalih vole ovu zemlju...e za takve cu ja glasati a preostalim, ostaje samo kmecanje.
Volim i ja ovu zemlju
pa ne bi glasao za mene :)
Zato što je
ne volim baš na isti način kao i ti
, je li tako?
Kada sve sagledam, nama se i ne zuri. Nije lose ni ovako.
Ta ti je k'o iz musafa :)
:-) Ovo me podsjeca na muza koji svoju zenu vara i mlati svaki dan . Ljubav, na poseban nacin .
Last edited by Steely Dan on 08/12/2013 18:10, edited 1 time in total.
emil_L

#37549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emil_L »

Hafis wrote:
emil_L wrote:
cindrlimindrli wrote:Moze li se kako urediti da se Srbi i Hrvati oslobode placanja troskova vojske tako sto bi se kompenzirali vracanjem para od poreza entitetu i kantonima, a u isto vrijeme oslobodili sluzbe u istoj? :D
Pa OS BiH najviše se i finansiraju upravo iz budžeta koji primarno pune Bošnjaci. Ta ko će ga puniti?
Pa kad najbolje stojite financijski :-) . Šuti i puni.
Pa naravno. Povuci izvještaj sa fzs.ba pa ćeš vidjeti koji kantoni stoje relativno dobro prema osnovnim ekonomskim pokazateljima.
Isto tako ćeš pronaći i informaciju vezanu za sadaku koja se dijeli iz federalnog budžeta....e onda se vrati sa ciframa pa nam malo pričaj...moj "ekonomski magu" :razz:

I naravno da ću puniti budžet. Za svoju vojsku i svoju državu, zašto da ne? Ta kad mogu svako tromjesječje izdvajati sadaku za Kanton 10 i ZHK, zašto bi mi bio problem izdvojiti i nešto malo za našu vojsku?
To je prijeko potrebno jer u slučaju "ne daj bože" da nebiste opet kukali kako Bošnjaci neće da vas brane od agresorske Hrvatske i srbijice...:P
Bodkin

#37550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
Bodkin wrote:da hoce, drzava se moze odbracunati sa crnim trzistem poprilicno brzo i sa neprijavljivanjem radnika.ali...
tu je isto potreban poseban senzibilitet jer ogorman broj ljudi prezivljava upravo na toj razlici izmedju legalno/crno.

ne mozes ti sada u nekom granapcicu koji ima neki minimalan promet u kojem radi 2 ljudi u 2 smjene ocekivati da oboje budu prijavljeni jer je to nemoguce, i kada bi ga natjerao jednom bi sigurno morao dati otkaz, a nije ni to rjesenje
to je rjesenje. ne mora raditi od 6 ujutro do 10 navece. drugo, ako ne moze raditi po ps-u i placati radnika kako treba onda neka zatvori. smijesno je reci da zbog toga neko sutra penziju nece imati.
Locked