Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#37526 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

drug_profi wrote: 21/10/2021 20:40
Miris crknute hobotnice je izvuklo.
oklen ti hobotnica?? jos crknuta :shock:
drug_profi

#37527 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 21/10/2021 20:44
Miris crknute hobotnice je izvuklo.
oklen ti hobotnica?? jos crknuta :shock:
Nije meni. Jaran bio na moru, a voli pecat. i uhavtio hobotnicu i stavio je u kantu sa vodom, pa u gepek. I zapio se, zaboravio. Vozao to po moru dok se nije uščulo.... :mrgreen:
Dva kruga ozonizacije, auto mirom miriše na novo.
bitanga_sa_otesa

#37528 Re: Pitamo Mehanicare ?

lijepa prica :lol: :lol: :lol:
drug_profi

#37529 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 21/10/2021 20:47 lijepa prica :lol: :lol: :lol:
Prevrnula se ta kanta, ispala hobotnica naravno, puzala po gepeku, zavukla se u cosak. Nit mozes fino ocistiti, nit ista. Kaze samo sluz nekakva smrdljiva. Demontirao sto je moglo da se skine, podnicu bacio, kupio drugu na otpadu. Prao, ali taj miris ne izlazi.
I ode na ozonizaciju. Prvi krug, skoro pa nestalo, ali se jos malkice kao naslucuje.
Drugi krug, nestalo potpuno.
Bianconeri1988

#37530 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bianconeri1988 »

Pojavljuje mi se Electronic thieft faulty kad stavim kljuc, u pitanju je Peugeot 207.

Mislim da je otisao imobilizator i da od kljuca nema nista.

Zna li neko koliko je cijena izrade novog kljuca? Kodiranje i sve ostalo.
last mohicans

#37531 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by last mohicans »

vortex768 wrote: 21/10/2021 20:08 Zna li neko kako bi mogao rijesiti neugodan miris iz ventilacije u autu?
Radi se o Golfu VI.
Nedavno sam radio punjenje i dezinfekciju klime, s tim da su za dezinfekciju koristili onaj mali sprej.
Ovaj problem sa neugodnim mirisom u autu sam imao i prije toga, a evo i trenutno. Filter klime je mijenjan prije nekih 7000km.
Kad ukljucim klimu nema tog neugodnog mirisa. Ugasim klimu i radi samo ventilacija(grijanje) odmah krene neugodan miris (neki ustajali miris vlage).

Ne znam da li pomazu sta one pjene kojom se napune ventilacijski otvori, vidio sam da ima u FIS-u neka ABRO za 15ak KM?
Ako ima neko neki prijedlog sta da pokusam bio bi zahvalan
Zamijeni filter pod 1 i ocisti smece koje se nađe u kucistu filtera..
Pod 2. DIY - grijanje na najjače i nek prosuši kanal i isuši gljivice koje su se sigurno stvorile.
Pod 3. ako gornje nije pomoglo, odes u Maju na ozonizaciju. Mislim da je 20-30 maraka. Pouzdano sve mirise iz auta odstranjuje. Miris crknute hobotnice je izvuklo.
Sve ovisi kako ko odrzava. Ja sam Octaviu uzeo 2.5 god staru, smrdilo je kad ugasiš klimu. Po nekom nepisanom pravilu trebalo bi par minuta prije dolaska na konačnu destinaciju ugasiti klimu i ostaviti na običnom zraku da se isuše kanali i isparivač. Ja sam rješavao sa ovom pjenom jedan period tako što sam crijevo ugaraok u ventalicione otvore. Svakako zamijeni filter, sto drugi_profi reče. Ja sam znao prsnuti ispod filtera kabine, malo dospijeti do isparivača,jer na njemu se uglavnom stvaraju gljivice. Kod Octavije je ispod suvozačevih nogu, vjerovatno je i kod golfa tu. Neko rastavi kompletan kokpit da dođe do njega i fizički ga opere. To bi bilo najučinkovitije. A gdje ces se s tim zajebavati. Eh, da, znao sam i baktericida prsnuti u otvore s vremena na vrijeme,pomagalo je. Kad uradis ovu dezinfekciju s pjenom, obavezno na toplo da puše 5 min.
bitanga_sa_otesa

#37532 Re: Pitamo Mehanicare ?

drug_profi wrote: 21/10/2021 20:52

Prevrnula se ta kanta, ispala hobotnica naravno, puzala po gepeku, zavukla se u cosak. Nit mozes fino ocistiti, nit ista. Kaze samo sluz nekakva smrdljiva. Demontirao sto je moglo da se skine, podnicu bacio, kupio drugu na otpadu. Prao, ali taj miris ne izlazi.
I ode na ozonizaciju. Prvi krug, skoro pa nestalo, ali se jos malkice kao naslucuje.
krajem 90-ih ,komsiji sestra iz svice posalje merca 123,300D,ko nov,sve na struju ,automatic,rucica na volanu ,uglavnom top opremu je imao,zelena unutrasnjost.nije ga on nesto puno ni vozao posto je duzio sluzbeni auto i jedne nedelje ode u ribarnicu i kupi pastrmke i onaj tamo mu ih jos zive sveze u 2 najlon kese s vodom .i dodje on kuci zgrabi kese i ode,ali avaj, u voznji do kuce je nekako jedna pastrmka izmigoljila iz kese i odskakutala u cosak gepeka.nije vozio auto 15 dana ,kad je otvorio vrata da udje :lol: :lol: :lol: :lol: iznenadjenje,otkud smrad vamo tamo ,od ribe ostala samo crvljiva fleka ,nema s cim nije prao,mirisao,godinu mu se vukao taj smrad,a na mjestu ribe ostala neizbrisiva fleka :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37533 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Moj jaran posudio šuri (ženinom bratu) auto, ovaj valjda prevozio nekakve kanistere Kisko octa njima i prosuo mu cijela dva kanistera u gepeku :lol: :lol:

Imagepeg
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#37534 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote: 21/10/2021 20:47 lijepa prica :lol: :lol: :lol:
Sta ozonizira? Ventilaciju ili cijelu kabinu?
preludezalude

#37535 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

vortex768 wrote: 21/10/2021 20:08 Zna li neko kako bi mogao rijesiti neugodan miris iz ventilacije u autu?
Radi se o Golfu VI.
Nedavno sam radio punjenje i dezinfekciju klime, s tim da su za dezinfekciju koristili onaj mali sprej.
Ovaj problem sa neugodnim mirisom u autu sam imao i prije toga, a evo i trenutno. Filter klime je mijenjan prije nekih 7000km.
Kad ukljucim klimu nema tog neugodnog mirisa. Ugasim klimu i radi samo ventilacija(grijanje) odmah krene neugodan miris (neki ustajali miris vlage).

Ne znam da li pomazu sta one pjene kojom se napune ventilacijski otvori, vidio sam da ima u FIS-u neka ABRO za 15ak KM?
Vazno je da isparivac isprskas. Na njemu se razvijaju gljivice i on najvise uzrokuje smrad. Prskanjem samo ventilacionih otvora neces rijesiti problem.
-Chesterfield-

#37536 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by -Chesterfield- »

Radi se o Golfu VI.

https://youtu.be/AClzct6rofs

Možeš i to pokušati.
drug_profi

#37537 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 21/10/2021 22:48

Unutrasnjost vozila. Ukljuci se na upaljac uticnicu, upali puhanje na najjace i zatvori cirkulacija. Obore se zadnji cicevi da ozon uđe u gepek. Podignu se patosnice i sve sto ima da ozon do svega dopre. Ostavi tako 20-25 minuta. Nakon toga se otvore sva vrata i ostavi pola minute da ozon izadje. Tek se onda ugasi motor i ozonizator.
drug_profi

#37538 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

last mohicans wrote: 21/10/2021 21:05

Pod 2. DIY - grijanje na najjače i nek prosuši kanal i isuši gljivice koje su se sigurno stvorile.
Pod 3. ako gornje nije pomoglo, odes u Maju na ozonizaciju. Mislim da je 20-30 maraka. Pouzdano sve mirise iz auta odstranjuje. Miris crknute hobotnice je izvuklo.
Sve ovisi kako ko odrzava. Ja sam Octaviu uzeo 2.5 god staru, smrdilo je kad ugasiš klimu. Po nekom nepisanom pravilu trebalo bi par minuta prije dolaska na konačnu destinaciju ugasiti klimu i ostaviti na običnom zraku da se isuše kanali i isparivač. Ja sam rješavao sa ovom pjenom jedan period tako što sam crijevo ugaraok u ventalicione otvore. Svakako zamijeni filter, sto drugi_profi reče. Ja sam znao prsnuti ispod filtera kabine, malo dospijeti do isparivača,jer na njemu se uglavnom stvaraju gljivice. Kod Octavije je ispod suvozačevih nogu, vjerovatno je i kod golfa tu. Neko rastavi kompletan kokpit da dođe do njega i fizički ga opere. To bi bilo najučinkovitije. A gdje ces se s tim zajebavati. Eh, da, znao sam i baktericida prsnuti u otvore s vremena na vrijeme,pomagalo je. Kad uradis ovu dezinfekciju s pjenom, obavezno na toplo da puše 5 min.
Probajte sa upaljenim grijanjem na max nekih 5 minuta. Jako djelotvorno. Ako je vruce, stanite na parkingu otvorenih prozora i izadjite. Ja to bar jednom hefticno radim i ljeti.
el_bake007

#37539 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by el_bake007 »

Hajmo strucnjaci :?

Auto veceras nakon jaceg davanja gasa do poda 2-3 brzine izbaci poslje 10ak sekundi service light i onda check engine. Kodovi

P0135
P0135
P1405

Prva 2 su "heated o2 element sensor" ovaj treci je "P1405 je greška na EGR ventilu
temperartura vanjska ide preko senzora
ako krivo pokazuje, probaj skinuti senzor očistiti kontakte na štekeru
gdje je na tvom autu, ne znam ali pogledaj iza maske, ispred kilera
konektor sa dvije žice, evo kako izgleda..."

Kad je bilo ugrijano auto na leru i radu davalo strasne zvukove i trzaje motora , ko da je neko ubacio tonu kljuceva direktno ispor plasticnog poklopca, i teskoz, jedva palilo.

Ohladi se auto pali na pola kljuca i ne zvekece nista po motoru ali je CEL idalje tu.

Svjecice mjenjane prije 600 kilometara kad je i mali servis radjen. Sensor vanjske temperature radi kako treba.

I sa CEL i service lightom je vuklo dobro, samo je trebalo vise gasa da krene iz prve.

Corsa C 1.2 55kw 2001
Last edited by el_bake007 on 22/10/2021 00:59, edited 1 time in total.
drug_profi

#37540 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 21/10/2021 21:15

krajem 90-ih ,komsiji sestra iz svice posalje merca 123,300D,ko nov,sve na struju ,automatic,rucica na volanu ,uglavnom top opremu je imao,zelena unutrasnjost.nije ga on nesto puno ni vozao posto je duzio sluzbeni auto i jedne nedelje ode u ribarnicu i kupi pastrmke i onaj tamo mu ih jos zive sveze u 2 najlon kese s vodom .i dodje on kuci zgrabi kese i ode,ali avaj, u voznji do kuce je nekako jedna pastrmka izmigoljila iz kese i odskakutala u cosak gepeka.nije vozio auto 15 dana ,kad je otvorio vrata da udje :lol: :lol: :lol: :lol: iznenadjenje,otkud smrad vamo tamo ,od ribe ostala samo crvljiva fleka ,nema s cim nije prao,mirisao,godinu mu se vukao taj smrad,a na mjestu ribe ostala neizbrisiva fleka :run:
Ja ne znam ribara da nije sjebo auto.
Imam dosta jarana koji to vole imene stalno zovu, a mene to ba ni najmanje ne zanima. Nit volim ribu, nit mi se da smrzavati kraj rijeke.
E ovaj jedan je kupio sebi dvičinu samo za ribe. To ustaje u 2 ujutro i ide na Nertvu, Krivaju, božesačuvaj ludaka...
bitanga_sa_otesa

#37541 Re: Pitamo Mehanicare ?

drug_profi wrote: 22/10/2021 00:57

Ja ne znam ribara da nije sjebo auto.
Imam dosta jarana koji to vole imene stalno zovu, a mene to ba ni najmanje ne zanima. Nit volim ribu, nit mi se da smrzavati kraj rijeke.
E ovaj jedan je kupio sebi dvičinu samo za ribe. To ustaje u 2 ujutro i ide na Nertvu, Krivaju, božesačuvaj ludaka...
:lol: :lol: :lol:
NediM17

#37542 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

To je za ove sto ne mogu zitigu. Zadnji stadij prije saha u parku kod "Svjetlosti". :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#37543 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 22/10/2021 00:47
_BataZiv_0809 wrote: 21/10/2021 22:48

Unutrasnjost vozila. Ukljuci se na upaljac uticnicu, upali puhanje na najjace i zatvori cirkulacija. Obore se zadnji cicevi da ozon uđe u gepek. Podignu se patosnice i sve sto ima da ozon do svega dopre. Ostavi tako 20-25 minuta. Nakon toga se otvore sva vrata i ostavi pola minute da ozon izadje. Tek se onda ugasi motor i ozonizator.
Valja li to sta? Preporucujes li?
drug_profi

#37544 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 22/10/2021 08:07
drug_profi wrote: 22/10/2021 00:47

Valja li to sta? Preporucujes li?
Ma dakako. Rjesava smradove, dezinficira sve.
Već sam pričao ovdje da je meni u autu 3 godine starom vrisnula konzerva pseće hrane u gepeku, valjda od vrućine. I naravno i ja skonto tek kad je zasmrdio leš.
Sreća bila u najlon kesi pa nije tapacirung otisao, ali se smrad uvukao u sve i nije se moglo rijesiti ni suncanjem, luftanjem, nicim...
I jedna tura ozona odstranila svaki trag mirisa iz gepeka i kabine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#37545 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

drug_profi wrote: 22/10/2021 08:26
Već sam pričao ovdje da je meni u autu 3 godine starom vrisnula konzerva pseće hrane u gepeku, valjda od vrućine. I naravno i ja skonto tek kad je zasmrdio leš.
Sreća bila u najlon kesi pa nije tapacirung otisao, ali se smrad uvukao u sve i nije se moglo rijesiti ni suncanjem, luftanjem, nicim...
Super :thumbup:

Vidim u Maji to rade, haj dok prodje ova frtutma oko guma, moglo bi se to odradit.

Ne smrdi mi nista, ali da se auto malo osvjezi.

Bude li mokro puno auto? Mora li biti po toplom vremenu :skoljka:
black_adrian
Vozim: vjetar

#37546 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_adrian »

I ja cu na tu dezinfekciju, cisto da osvjezim miris auta :thumbup:
Laplace

#37547 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Laplace »

Radi se o Golfu VI.

Ko je ta Maja i smijemo li i mi, oženjeni, ići kod nje? Da ne bude kasnije problema.

Edit: Je li to ova Maja? https://www.google.com/maps/place/Auto+ ... 18.3855203
drug_profi

#37548 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

_BataZiv_0809 wrote: 22/10/2021 08:36
drug_profi wrote: 22/10/2021 08:26
Super :thumbup:

Vidim u Maji to rade, haj dok prodje ova frtutma oko guma, moglo bi se to odradit.

Ne smrdi mi nista, ali da se auto malo osvjezi.

Bude li mokro puno auto? Mora li biti po toplom vremenu :skoljka:
Ma nema tu kvasenja. To je mali aparat koji generise ozon elektricnim nabojem zraka u kabini i tri molekule O2 pretvara u dvije molekule O3. To cirkulise kroz kabinu i kanale sa maksimalnom brzinom tvog ventilatora. To je agresivna molekula i obavezno je treba izbjeci udisati. Brzo se raspada jer se taj atom kisika koji je visak u molekuli rado povezuje sa bilo cime sto ima slobodnu valentnu vezu, a tu su naravno sve bioloske materije u koje sapadaju i ti razni mirisi. Fakticki je to proces oksidacije (kao i izgaranje, samo bez plamena).
Naravno da je dobro prvo auto oprati. Ima u DM ona pjena za ciscenje namjestaja i idealna je za ciceve i tapacirunge a kosta nesto oko 4-5 maraka.
drug_profi

#37549 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Laplace wrote: 22/10/2021 08:38

Ko je ta Maja i smijemo li i mi, oženjeni, ići kod nje? Da ne bude kasnije problema.

Edit: Je li to ova Maja? https://www.google.com/maps/place/Auto+ ... 18.3855203
Ota.. :wink:
drug_profi

#37550 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ali evo ima još ponuđača pa vidite gdje vam je najlakše

https://motointegrator.com/ba/bs/autose ... d-sarajevo
Post Reply