Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#3751 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Razlog zašto građani nemaju osnov da traže umanjenje računa također je jednostavan: ViK ne može utjecati na redukcije.

KJKP VIK d.o.o Sarajevo je u proteklom periodu, pristupao obaranju pritiska u vodovodnoj mreži. Razlog navedenom je dotrajalost vodovodne mreže i priključaka. Zbog trenutačne klimatske situacije i slabog dotoka vode u rezervoare na našim izvorištima, KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je prisiljeno da uvede i dnevno obaranje pristiska u vodovodnoj mreži", kaže Kenan Đipa, iz Službe za proizvodnju i distribuciju vode.

Razlog zašto građani nemaju osnov da traže umanjenje računa također je jednostavan: ViK ne može utjecati na redukcije.

"Obzirom da se radi o problemima na koje KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo ne može utjecati, ne postoji osnov da se izvrši korekcija računa za vodu". kažu iz KJKP Vodovod i kanalizacija.
ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ...
jao_situacije

#3752 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jao_situacije »

pa dobro su rekli, grasu se treba obratiti za redukcije vode
Drvosjeca iz Dejcica

#3753 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

VjecitiStudent wrote:

KJKP VIK d.o.o Sarajevo je u proteklom periodu, pristupao obaranju pritiska u vodovodnoj mreži. Razlog navedenom je dotrajalost vodovodne mreže i priključaka. Zbog trenutačne klimatske situacije i slabog dotoka vode u rezervoare na našim izvorištima, KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo je prisiljeno da uvede i dnevno obaranje pristiska u vodovodnoj mreži", kaže Kenan Đipa, iz Službe za proizvodnju i distribuciju vode.

"Obzirom da se radi o problemima na koje KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo ne može utjecati, ne postoji osnov da se izvrši korekcija računa za vodu". kažu iz KJKP Vodovod i kanalizacija.
ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ...
Daj student ti k'o kakav maksum. Koja je funkcija Đipe? On je samo jedan iz službe za proizvodnju i distribuciju vode, pita se o strategiji tog preduzeća isto kao ja i ti. Ne branim ga, zaboli me za Đipu i Đipiće, ali razmišljanje vam je baš dno dna. Hajmo malo provjeriti ko vodi jednu firmu, ko planira, odlučuje i donosi planove, akte i sve ostalo. :oops: Krivac je ova i sve prošle vlasti, krivac je ovakav nakaradan sistem (nije samo to vodovod), krivac su građani ove države. Đipa je samo otjelovljenje ovog sistema i građana ali kao pojedinac ne vidim da je išta više kriv od mene ili tebe. :oops:
jao_situacije

#3754 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jao_situacije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
VjecitiStudent wrote:

Daj student ti k'o kakav maksum. Koja je funkcija Đipe? On je samo jedan iz službe za proizvodnju i distribuciju vode, pita se o strategiji tog preduzeća isto kao ja i ti. Ne branim ga, zaboli me za Đipu i Đipiće, ali razmišljanje vam je baš dno dna. Hajmo malo provjeriti ko vodi jednu firmu, ko planira, odlučuje i donosi planove, akte i sve ostalo. :oops: Krivac je ova i sve prošle vlasti, krivac je ovakav nakaradan sistem (nije samo to vodovod), krivac su građani ove države. Đipa je samo otjelovljenje ovog sistema i građana ali kao pojedinac ne vidim da je išta više kriv od mene ili tebe. :oops:
meni ga je žao
čovjek samo što nije zaplakao uživo na tvu jer su redukcije vode
Drvosjeca iz Dejcica

#3755 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

jao_situacije wrote: meni ga je žao
Ma bezveze ga prozivaju isto k'o da je generalni direktor a ne obični šljaker iz jedne od službi. Ja da sam na njegovom mjestu ja bi glasnogovrnika firme za vrat pa dovukao neka objašnjava šta i kako, ovako se samo eksponira bezveze, još će mare fasovati negdje na ulici.

To što je neko član SDA, SNSD, HDZ-a, SDP-a, NS-a, FPO, Orbanove stranke to je njihovo privatno pravo i izbor i za to mu niko nema pravo ništa prigovoriti.
jao_situacije

#3756 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jao_situacije »

Ma bezveze ga prozivaju isto k'o da je generalni direktor a ne obični šljaker iz jedne od službi. Ja da sam na njegovom mjestu ja bi glasnogovrnika firme za vrat pa dovukao neka objašnjava šta i kako, ovako se samo eksponira bezveze, još će mare fasovati negdje na ulici.

To što je neko član SDA, SNSD, HDZ-a, SDP-a, NS-a, FPO, Orbanove stranke to je njihovo privatno pravo i izbor i za to mu niko nema pravo ništa prigovoriti.
evo malo sam gledao njihove službene podatke
ovo je količina vode koja se može naći u rezervoarima vika -93.497m3
u sarajevu u toku dana ima sigurno preko 400 000 ljudi
ja i dalje tvrdim da su redukcije zbog ove gospode koja ilegalno gradi kuće i naseljava se gdje hoće
VjecitiStudent

#3757 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

VjecitiStudent wrote:ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ...
Da, pravićemo se da mislimo da su uposlenici komunalnih preduzeća tamo dobili poslove isključivo zato što su obrazovani, stručni i pametni, a ne zato što im je jedina kvalifikacija za posao obično bila lizanje stranačkiih dupeta i mahanje zastavama.
VjecitiStudent

#3758 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

jao_situacije wrote:

evo malo sam gledao njihove službene podatke
ovo je količina vode koja se može naći u rezervoarima vika -93.497m3
u sarajevu u toku dana ima sigurno preko 400 000 ljudi
ja i dalje tvrdim da su redukcije zbog ove gospode koja ilegalno gradi kuće i naseljava se gdje hoće
Biće da su i oni te kuće pravili tek tako.

smrdim/kako-otkloniti-zastoj- ... e-gradnje/
http://sdasa.ba/?p=3984
jao_situacije

#3759 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jao_situacije »

VjecitiStudent wrote:
Biće da su i oni te kuće pravili tek tako.

smrdim/kako-otkloniti-zastoj- ... e-gradnje/
http://sdasa.ba/?p=3984
izvini, ali nemam vremena da pogledam ovo, radim još nešto paralelno
moj stav je jasan kuće je trebalo srušiti davno i grad bi prodisao, ali jok sad to sve treba legalizirati malo će se budžetske rupe popuniti i tjt
Dozer

#3760 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

drugi profil wrote:Image

pet godina nakon rata cijeli vodovodni sistem u Sarajevu je bio obnovljen i rekonstruisan.
Otada niko marke u njega nije ulozio, a sav prikupljeni novac od naplate je isao u plate i beneficije.

Kriva je SDA najvise jer je ona konstanta u ovom kantonu i njeni ljudi vode javna preduzeca kontinuirano vec 20 i kusur godina.

A bujrum tvrdite da to nije tacno i da je kriv SDP i DF i Haris isto ako ne i vise od njih.
Ne cudim se da ima i takvih jer ovi bilmezi osvajaju glasove konstatno na nesto, samo ne znam na sta.
Bold - odakle ti ova informacija? Pitam jer je poznato da su Japanci, JICA, 1999. utvrdili da se na mrezi gubi oko 50% pitke vode... Ta studija i danas postoji i stoji u Vik-u, ali i MIP-u.

Za ostalo - 100% tacno. SDA je ta adresa na koju treba fakturisati sve sto ne valja u KS, jer su oni na vecinskoj lokalnoj vlasti od 1991.. Ali, i ne samo u KS.
Drvosjeca iz Dejcica

#3761 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

VjecitiStudent wrote:
VjecitiStudent wrote:ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ViK ne može utjecati na redukcije ...
Da, pravićemo se da mislimo da su uposlenici komunalnih preduzeća tamo dobili poslove isključivo zato što su obrazovani, stručni i pametni, a ne zato što im je jedina kvalifikacija za posao obično bila lizanje stranačkiih dupeta i mahanje zastavama.
Slažem se ja sa tobom da je bilo i ima zapošljavanja političkih podobnih a ne sposobnih i kvalificiranih, tu smo na istoj talasnoj dužini, ali malo pretjerujete sa prozivkama nebitnih šljakera. Ako se već proziva treba prozivati odgvorne rukovodeće a ne nižerazredne službenike. Evo da vidimo šta će Kifla napraviti u svom mandatu po pitanju rješavanja ovog problema u KS. :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#3762 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Dozer wrote:

pet godina nakon rata cijeli vodovodni sistem u Sarajevu je bio obnovljen i rekonstruisan.
Otada niko marke u njega nije ulozio, a sav prikupljeni novac od naplate je isao u plate i beneficije.

Kriva je SDA najvise jer je ona konstanta u ovom kantonu i njeni ljudi vode javna preduzeca kontinuirano vec 20 i kusur godina.

A bujrum tvrdite da to nije tacno i da je kriv SDP i DF i Haris isto ako ne i vise od njih.
Ne cudim se da ima i takvih jer ovi bilmezi osvajaju glasove konstatno na nesto, samo ne znam na sta.
Bold - odakle ti ova informacija? Pitam jer je poznato da su Japanci, JICA, 1999. utvrdili da se na mrezi gubi oko 50% pitke vode... Ta studija i danas postoji i stoji u Vik-u, ali i MIP-u.

Za ostalo - 100% tacno. SDA je ta adresa na koju treba fakturisati sve sto ne valja u KS, jer su oni na vecinskoj lokalnoj vlasti od 1991.. Ali, i ne samo u KS.
Da, i nemaju Dodika u kantonu pa da se vade na njega. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3763 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ma nije problem u zapošljavanju podobnih jer na dosta pozicija trebaju samo levati da rade nije to neka mudrost u poslu
već je problem što primitivci iz državnih firmi nemaju OSJEĆAJ da je to njihova firma kojoj trebaju nešto vratiti
i u kojoj ne bi trebali nabijati plate do besvijesti jer je to NEODRŽIVO

klasičan primjer je kad zoveš da prijaviš curenje vode a javi se anemični glas 45-55 god muškarca koji kaže pogrešan broj...

umjesto da kaže hvala lijepa prosliejdit cu kolegi kad bi svi bili kao vi... bla bla bla

jednostavno su odvojeni od realnosti...
Dozer

#3764 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Da, i nemaju Dodika u kantonu pa da se vade na njega. :oops:
Zato i sute k'o zaliveni.
Dinu koji, inace, nema blage veze ni o vodi, a ni o upravljanju bilo cime, ponajmanje kantonom, samo su tu gurnuli da se blamira.
Covjeku se lijepo na faci vidi da nema pojma sta prica i sta da kaze, a kad je tako, onda obicno iz usta izlaze same gluposti koje namaju veze s vezom....

Pravo pitanje za premijera, a vezano za firmu koja pripada njegovoj instituciji, i samim tim je i njegova nadleznost da o njoj brine, jeste - sta konkretno radi 960+ zaposlenih u ViK-u?
Ja da sam na njegovom mjestu, i da to zelim naravno, prvo bih trazio da mi ViK dostavi:
- Detaljnu sistematizaciju radnih mjesta po postojecim sektorima, da se tacno vidi koliko koji sektor ima zaposlenih.
- Pregled funkcionalnosti sektora. Npr: precistac u Butilama uopste ne radi, ali garantujem da se u tom sektoru vodi i nalazi minimalno 10 zaposlenih. Sta oni konkretno rade u postrojenju koje uopste ne radi? Ili, koliko je zaposlenih potrebno da prati rad automatizovanih pumpi na Bacevu, ili bilo kojem drugom izvoristu?
- Ucinak rada svakog pojedinacnog zaposlenog po sektorima, u odnosu na predvidjene obaveze i obim posla.

Naravno, da bi se ovo trazilo, prvo je potrebno znati da nesto ovakvo i postoji, a onda i znati nesto o tome da bi se mogla uraditi analiza tih podataka.
Dino o tome nema pojma. A, ako je istina da je sadasnji v.d. direktora Hadzic DIF-ovac, onda je jasno da ni on nema pojma o tome.

Drugim rijecima, u cijelom lancu "komandovanja" ne postoji niko kompetentan da uopste sastavi bilo kakav relevantan izvjestaj o stanju firme. Sve sto mogu izbaciti jeste finansijska racunica, tj. bilans stanja. Za bilo sta vise, poput strategije, planiranja, izvrsenja, analize i izvjestavanja - ni jedan rukovodeci lik u lancu o tome nema pojma.
Last edited by Dozer on 23/09/2015 11:10, edited 3 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3765 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

primitivna svijest... pa sjećate se grasa i pokazivanje guze
vjerojatno je takvih puna svaka javna firma
takvi su ljudi sruželjubivi medjusobno nemaju stida ni za koga se ne crvene

jednostavno se ništa neće promijeniti dok se ne počne svijest primitivaca mijenjati

preduzeće u gubitku = ukinuti benificije, sve svesti na minimum doplatke i poslati penzionere u penziju
savjetnike otpustiti jer ne savjetuju dobro i lagano smanjivati od plate
te od tih para krenuti u popravku

sve se to može za 10 dana uraditi internim aktima u firmi
VjecitiStudent

#3766 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:

Ispravka, već 1997. je sarajevski vodovod bio u besprijekornom stanju.
http://balkans.aljazeera.net/video/kont ... je-gradova
Forsaken

#3767 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Forsaken »

Black swan wrote:primitivna svijest... pa sjećate se grasa i pokazivanje guze
vjerojatno je takvih puna svaka javna firma
takvi su ljudi sruželjubivi medjusobno nemaju stida ni za koga se ne crvene

jednostavno se ništa neće promijeniti dok se ne počne svijest primitivaca mijenjati

preduzeće u gubitku = ukinuti benificije, sve svesti na minimum doplatke i poslati penzionere u penziju
savjetnike otpustiti jer ne savjetuju dobro i lagano smanjivati od plate
te od tih para krenuti u popravku

sve se to može za 10 dana uraditi internim aktima u firmi
Nece se nista promijeniti sve dok neko ne pocne snositi posljedice za svoja dijela. Gras se raspada, vode nema, sace zima pa cemo i temu o toplanama opet da osvjezimo novim psovkama i td, a niko nije otpusten. Zamjene direktora po partijskoj osnovi ne pikam. Sve dok ODGOVORNI ne dobiju nogu zbog loseg rada svijest se ne moze promjeniti, a i sto bi - dodje lik, prikljuci 10 ljudi nelegalno na vodu i zaradi 500kermi po prikljucku u dzep. Niko ga ne dira. Zasto bi on to mjenjao?

Sistem, "ako uradis sranje dobijes kaznu" ne funkcnionise ovdje, a ljudi su navikli na njega i sad kad ga nema posljedica svi se okurazili da jebavaju majke jer su "najjaci"
roki

#3768 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by roki »

Upaljen je žuti meteoalarm za kišu u iznosu od 15 do 30mm, i to za četvrtak i petak.Inače je od sutra dosta kišovito vrijeme nekoliko dana. Treba očekivati potpunu normalizaciju isporuke vode.
Dozer

#3769 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

VjecitiStudent wrote: Ispravka, već 1997. je sarajevski vodovod bio u besprijekornom stanju.
Ma, lupetaju, bolan ne bio. Ja ti sad kazem - 1999. Japanci uradili analizu svega, i tada konstatovali da sistem ima gubitke od oko 50% pitke vode. Imaju pisani tragovi o tome ba.
Ako bi ovo bilo tacno, da je 1997. cijeli sistem u gradu bio cakum-pakum, to onda znaci da je za samo 2 godine sve opet propalo. A to je prakticno nemoguce. Lazu cim zinu ba.

Oni jesu '96 i '97 popravljali cjevovode, ali samo glavne cijevi koje su bile ostecene od detonacija, starosti i sl., ali to je daleko od toga da je sve bilo popravljeno.
julisiz es grant

#3770 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by julisiz es grant »

Na stranu javašluk, lopovluk i dotrajali cjevovod, ali ljudi, shvatite da cijelo ljeto nije bilo ni 7 dana ukupno da je kiša padala kako treba. A voda ne dolazi niodakle, nego sa neba. Suša ove godine nije bila ovakva sigurno unazad 15 godina. Možda mi koji obrađujemo vlastitu zemlju i imamo vodu iz svojih izvora (moj je presušio prije mjesec dana, prvi put kako ja pamtim) to bolje primijetimo od onih kojima sunce i vrućina predstavljaju samo nelagodu, a ne i uticaj na privređivanje.
VjecitiStudent

#3771 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:
VjecitiStudent wrote: Ispravka, već 1997. je sarajevski vodovod bio u besprijekornom stanju.
Ma, lupetaju, bolan ne bio. Ja ti sad kazem - 1999. Japanci uradili analizu svega, i tada konstatovali da sistem ima gubitke od oko 50% pitke vode. Imaju pisani tragovi o tome ba.
Ako bi ovo bilo tacno, da je 1997. cijeli sistem u gradu bio cakum-pakum, to onda znaci da je za samo 2 godine sve opet propalo. A to je prakticno nemoguce. Lazu cim zinu ba.

Oni jesu '96 i '97 popravljali cjevovode, ali samo glavne cijevi koje su bile ostecene od detonacija, starosti i sl., ali to je daleko od toga da je sve bilo popravljeno.
Poslušaj izjavu na gornjem linku, svi vitalni dijelovi vodovodnog sistema Sarajeva su bili obnovljeni još 1997.
Niko ne mijenja cijevi tek 'nako. Svugdje u svijetu ima starih i prastarih cjevovoda,
It has been 2,000 years since the Romans built their aqueducts, and 200 years since Philadelphia began using cast-iron water mains. But the 6-inch-wide city pipe that still delivers drinking water to a block on Nixon Street here uses an even more primitive technology: wood.
http://www.nytimes.com/2009/04/18/us/18water.html?_r=0
Gubitke svako ima, u Italiji, oni iznose oko 30%, Francuskoj 25%, tako da tih post-ratnih 50%, ako je vjerovati tom nereferenciranom izvoru, uopće nije tako loš rezultat.
Uzrok sadašnjih nevolja je što je poslije sav novac otišao na plate i što gubici u mreži sada premašuju 70%.
Dozer

#3772 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Odnosno - od 1997. do danas ViK u popravke i unapredjenje sistema, osim hitnih, nije dao ni marke.
Ili, preciznije - SDA nije nikada htjela odobriti kapitalne investicije ViK-u, a koje su podrazumijevale kredite. Ti krediti su bili odobravani od raznih vlada, japanske na prvom mjestu, ali su uvijek inicjalno trazene donacije.
Pa se onda ispostavi da trazeni iznos nije dovoljan i nasima se ponudi kredit (vec opisah kako je to teklo), a posto se u tom kreditu nalazi i dio koji ce biti donacija, tada kreditor/donator prati svoju lovu i ne da je SDA u ruke (koja je bila na celu KS, tj. njeni ljudi), i onda SDA odbije uzeti taj kredit. Ali i donaciju.

Jasno sve k'o dan - ne date nam pare da mi s njima raspolazemo (klepamo), necemo onda nikako.
Bolje je nista ne raditi, popravljati i unaprijedjivati, nego ostati u tome kratkih licnih rukava. Pljutz...
Last edited by Dozer on 23/09/2015 11:30, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#3773 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

julisiz es grant wrote:Na stranu javašluk, lopovluk i dotrajali cjevovod, ali ljudi, shvatite da cijelo ljeto nije bilo ni 7 dana ukupno da je kiša padala kako treba. A voda ne dolazi niodakle, nego sa neba. Suša ove godine nije bila ovakva sigurno unazad 15 godina. Možda mi koji obrađujemo vlastitu zemlju i imamo vodu iz svojih izvora (moj je presušio prije mjesec dana, prvi put kako ja pamtim) to bolje primijetimo od onih kojima sunce i vrućina predstavljaju samo nelagodu, a ne i uticaj na privređivanje.
Jel neko rekao globalno zagrijavanje? Čita li ko novine ovih dan i godina?
I kakva je reakcija na sve to naših vlasti?

Izgradnja vještačkog jezera sa izvorskom vodom za bogate vikendaše.

Image
salik79

#3774 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by salik79 »

julisiz es grant wrote:Na stranu javašluk, lopovluk i dotrajali cjevovod, ali ljudi, shvatite da cijelo ljeto nije bilo ni 7 dana ukupno da je kiša padala kako treba. A voda ne dolazi niodakle, nego sa neba. Suša ove godine nije bila ovakva sigurno unazad 15 godina. Možda mi koji obrađujemo vlastitu zemlju i imamo vodu iz svojih izvora (moj je presušio prije mjesec dana, prvi put kako ja pamtim) to bolje primijetimo od onih kojima sunce i vrućina predstavljaju samo nelagodu, a ne i uticaj na privređivanje.
Ti kao da nisi 2012. bio tu. A kako bi objasnio susu stoljeca u Kaliforniji i tamosnju vodoopskrbu, ili antalijsko primorje i tamosnje suse koje su najnormalnija "pojava" i njihov sistem vodosnabdijevanja?!
julisiz es grant

#3775 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by julisiz es grant »

salik79 wrote:
Ti kao da nisi 2012. bio tu. A kako bi objasnio susu stoljeca u Kaliforniji i tamosnju vodoopskrbu, ili antalijsko primorje i tamosnje suse koje su najnormalnija "pojava" i njihov sistem vodosnabdijevanja?!
...njihov sistem vodosnabdijevanja je odavno prilagođen, jer su suše kod njih normalna pojava. 2012. sam bio tu, izvor mi nije presušio, godina bila rodna, u septembru bilo lijepo vrijeme, ali temperature nisu bile 39 stepeni kao sada.
Post Reply