SDP

Post Reply
quasar

#3751 Re: SDP

Post by quasar »

Corto Maltese wrote:
quasar wrote:
Corto Maltese wrote:
Mrzi me da se ponavljam, ali... kome se ne sviđa, uvjek mu preostaje udobnost tuđeg šupka.

Izvini, nisam te propozn'o.
Ne čudi me. Tamo, odakle dolazi tvoj pogled, vidno polje je jako ograničeno. Nego nije to tema. Da te podsjetim, pitanje je, kako to da ponos naroda, on koji je svako malo dijelio "i po prstima i po nosu", priznavao "Srbiju bez Kosova", koji sve zna i o svemu ima stav, koji na zidu drži sliku J.B. Tita, čovjeka koji je bio nesvrstan, ali nikad neopredijeljen, preko noći pređe u "suzdržane"? Gdje nestade ta moralna vertikala i duhovna horizontala ove zemlje? Otkud to da, odjednom, štreberi iz UNICEF-a imaju veća muda od njega?
Njaške.
Last edited by quasar on 09/11/2011 11:59, edited 1 time in total.
stochar

#3752 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:
Corto Maltese wrote:
Ne čudi me. Tamo, odakle dolazi tvoj pogled, vidno polje je jako ograničeno. Nego nije to tema. Da te podsjetim, pitanje je, kako to da ponos naroda, on koji je svako malo dijelio "i po prstima i po nosu", priznavao "Srbiju bez Kosova", koji sve zna i o svemu ima stav, koji na zidu drži sliku J.B. Tita, čovjeka koji je bio nesvrstan, ali nikad neopredijeljen, preko noći pređe u "suzdržane"? Gdje nestade ta moralna vertikala i duhovna horizontala ove zemlje? Otkud to da, odjednom, štreberi iz UNICEF-a imaju veća muda od njega?
Njaške.
Njaške? kakav argument.

@cotto - mislis streberi iz UNESCO-a?
Corto Maltese

#3753 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

stochar wrote:
quasar wrote:
Corto Maltese wrote:
Njaške.
Njaške? kakav argument.

@cotto - mislis streberi iz UNESCO-a?
Da, hvala za ispravku.
quasar

#3754 Re: SDP

Post by quasar »

Evo i ja sam ispravio na šta se odnosi komentar.
stochar

#3755 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:
stochar wrote:
nigje ja nisam rek'o da je on ovo ukro, niti cak mislim da sutra kad bi bila neka mega-zajebana istraga lik ne bi mog'o dokazati da za sve ima papire k'o i Brankovic za stan od 900 maraka na Ciglanama kupljen 'po zakonu', samo mi malo shega da lik s tom biografijom ima tolika primanja i imovinu od pola miliona maraka plus kredit od 200.000 i ako ti kazes da ono nije stanje njegovog voznog parka vec hronologija auta koje je im'o od 2004., opet je to 150 milja u sest godina sto opet nije mala stvar. po ovom kartonu, ispada da ima puno vise od Lagumdzije, koji je teoretski sa svojom biografijom i nasljedstvom u mogucnosti da ima vise od njega, iako ni njegova 'crkavica' i 'stambena politika' u vidu kuca i stanova plus vile (koju zove vikendicom) nijer nimalo zanemariva...
Kad malo razmislim. Imam i ja imovine vrijedne oko pola miliona. Nasljedstva, pametna ulaganja. Nista specijalno. Nit sam u politici, niti je iko moj, niti sam se ogrijesio o ljude, zakon, moral. Cista obraza, posteno. A imam SSS i u kuci dvije takve plate.

Nista ne prodajem, samo se hvalim. :lol:

Bez sale, nelegalno stecenu imovinu nece niko izloziti i drzati na svom imenu. Imaju uvijek braca, sestre, roditelji, djeca, pa cak i uposlenici.
OK, 'malo nasljedstva, malo coca-cola', kad vec kazes da imas naslijedjenu imovinu vrijednu pola miliona, imas li razlog mozda da dizes na sve to kredit od 200.000 maraka? mozda za ulaganje u neki privatni biznis, ali to u onom kartonu ne vidim.

a, mnogi ovdje svakako kazu da niko nece nelegalnu imovinu staviti na karton, pa me bas zanima sto su onda po 60 minuta i bivsim nezavisnim medijima onoliko razvlacili jadnog Dodika zbog legalne enormne imovine koju je takodjer prijavio u imovinski karton... na koncu, bas u vrijeme SDP-a se zabrani objavljivanje imovinskih kartona (po nalogu Agencije za zastitu licnih podataka), i ovi ne da ne pokusaju iskoristiti ono malo poluga vlasti sto imaju da obezbijede demokraticnost i transparentnos, nego sa odobravanjem sve to docekaju.
quasar

#3756 Re: SDP

Post by quasar »

stochar wrote:
OK, 'malo nasljedstva, malo coca-cola', kad vec kazes da imas naslijedjenu imovinu vrijednu pola miliona, imas li razlog mozda da dizes na sve to kredit od 200.000 maraka? mozda za ulaganje u neki privatni biznis, ali to u onom kartonu ne vidim.

a, mnogi ovdje svakako kazu da niko nece nelegalnu imovinu staviti na karton, pa me bas zanima sto su onda po 60 minuta i bivsim nezavisnim medijima onoliko razvlacili jadnog Dodika zbog legalne enormne imovine koju je takodjer prijavio u imovinski karton... na koncu, bas u vrijeme SDP-a se zabrani objavljivanje imovinskih kartona (po nalogu Agencije za zastitu licnih podataka), i ovi ne da ne pokusaju iskoristiti ono malo poluga vlasti sto imaju da obezbijede demokraticnost i transparentnos, nego sa odobravanjem sve to docekaju.
I sta cemo sad?
Alfons Kauders

#3757 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

quasar wrote:
stochar wrote:

I sta cemo sad?
sta se moze kad se bez argumenata ostane prije dvije stranice, pa se vadi na sve nacine :D
stochar

#3758 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:
stochar wrote:

I sta cemo sad?
Image
Alfons Kauders

#3759 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:
quasar wrote:
stochar wrote:
nigje ja nisam rek'o da je on ovo ukro, niti cak mislim da sutra kad bi bila neka mega-zajebana istraga lik ne bi mog'o dokazati da za sve ima papire k'o i Brankovic za stan od 900 maraka na Ciglanama kupljen 'po zakonu', samo mi malo shega da lik s tom biografijom ima tolika primanja i imovinu od pola miliona maraka plus kredit od 200.000 i ako ti kazes da ono nije stanje njegovog voznog parka vec hronologija auta koje je im'o od 2004., opet je to 150 milja u sest godina sto opet nije mala stvar. po ovom kartonu, ispada da ima puno vise od Lagumdzije, koji je teoretski sa svojom biografijom i nasljedstvom u mogucnosti da ima vise od njega, iako ni njegova 'crkavica' i 'stambena politika' u vidu kuca i stanova plus vile (koju zove vikendicom) nijer nimalo zanemariva...
Kad malo razmislim. Imam i ja imovine vrijedne oko pola miliona. Nasljedstva, pametna ulaganja. Nista specijalno. Nit sam u politici, niti je iko moj, niti sam se ogrijesio o ljude, zakon, moral. Cista obraza, posteno. A imam SSS i u kuci dvije takve plate.

Nista ne prodajem, samo se hvalim. :lol:

Bez sale, nelegalno stecenu imovinu nece niko izloziti i drzati na svom imenu. Imaju uvijek braca, sestre, roditelji, djeca, pa cak i uposlenici.

opet sdp zabranio objavljivanje kartona...

sram ih bilo... i njihovih trabanta u CIK-u...

btw i sram da bude hamdu sto je digo kredit a nije tebe pito jel moze... i nije ti reko za sta je... (ja sam cuo da je za plasticnu operaciju, povecanje spolovila)
quasar

#3760 Re: SDP

Post by quasar »

Jel to onaj isti CIK sto je tvrdio da je nelegalna uspostava vlasti bez HDZ?
I oni onda kao SDP-ovi igraci?
stochar

#3761 Re: SDP

Post by stochar »

Alfons Kauders wrote:
btw i sram da bude hamdu sto je digo kredit a nije tebe pito jel moze... i nije ti reko za sta je... (ja sam cuo da je za plasticnu operaciju, povecanje spolovila)
to za povecanje spolovila ti vjerujem, ne sumnjam da su svi blizi suradnici sefova upoznati sa takvim situacijama pa ako nisi jedan od njih onda ti se garant neko vec pohvalio 'kakvu motku hamdo ima'.

a, ovaj prvi odgovor je u stilu Dodika, garant vam je dostavio svoju strategiju PR-a tipa 'Miso Vidovicu nadam se da ces dobiti infarkt', 'Boli me k...c ko si' (upuceno ekipi FTV) i slicno u momentima kada su se novinari bunili sto je on dig'o zgradu od 150 miliona, sebi klepio dio love k'o i na fantomskom auto-putu, a nije njih pit'o...
stochar

#3762 Re: SDP

Post by stochar »

quasar wrote:Jel to onaj isti CIK sto je tvrdio da je nelegalna uspostava vlasti bez HDZ?
I oni onda kao SDP-ovi igraci?
informisi se kad pricas o necemu. nije CIK naredio da se skinu kartoni, vec Agencija za zastitu podataka, a CIK je zbog toga pokrenuo ustavni spor koji ce kakva je pravda u BiH, garant izgubiti jer ovima nije u interesu da im se prcka po imovini.

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici nije donosila nikakve nove smjernice vezano za nalog Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH da se prekine sa javnim prezentiranjem izjava o imovinskom stanju zvaničnika, što je privremeno i učinjeno od kraja prošle sedmice.
- U toku su aktivnosti na pripremanju i kompletiranju materijala za pokretanje upravnog spora kod Suda BiH i to će biti uskoro učinjeno, potvrdila je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

CIKBiH nema namjeru odustati od toga da izjave o imovinskom stanju kandidata na izborima i zvaničnika, na početku i kraju mandata, budu dostupne javnosti s obzirom na činjenicu da su to propisi koji ovu državnu instituciju obavezuju direktno proistekli iz odredbi Izbornog zakona BiH.

(Oslobodjenje, 10.08.2011.)
ultima_palabra

#3763 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

@stochara za ministra unutrašnjih poslova, da sve ove kartone temeljito ispita :D

a za @corta ništa ispod vanjskih poslova, kad bi taj uhvatio Ameriku lupati po prstima :D
quasar

#3764 Re: SDP

Post by quasar »

Ma druze moj, ja sam tu samo da tebe zahebavam.
Ti se palis ko sibica, a mene zalibo, pa se i ne opterecujem niti se informisem. Ne citam novine, ne gledam dnevnik, uzivam u "americkom supku", kako bi štovani kolega moreplovac iz stripova, rekao.

Evo cekam da dignete ustanak i da promijenite sve da bude potaman svima i grickam kokice.
Alfons Kauders

#3765 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:
Alfons Kauders wrote:
to za povecanje spolovila ti vjerujem, ne sumnjam da su svi blizi suradnici sefova upoznati sa takvim situacijama pa ako nisi jedan od njih onda ti se garant neko vec pohvalio 'kakvu motku hamdo ima'.

a, ovaj prvi odgovor je u stilu Dodika, garant vam je dostavio svoju strategiju PR-a tipa 'Miso Vidovicu nadam se da ces dobiti infarkt', 'Boli me k...c ko si' (upuceno ekipi FTV) i slicno u momentima kada su se novinari bunili sto je on dig'o zgradu od 150 miliona, sebi klepio dio love k'o i na fantomskom auto-putu, a nije njih pit'o...
kakvi sefovi? kakvi saradnici? :lol:

ne ponasaj se ko dijete, vrlo dobro znas da nemam blage veze s politikom, sto ce ti potvrdit svaki forumas koji me licno poznaje... :D al et, kad se vec nema argumenata, moze se cmizdrit i vrijedjat uokolo... :D

optuzbe da sam clan sdp-a, ili bilo koje druge partije, su za mene licna uvreda... :D meni to isto ko da kazes da sam pedofil ili diler... zapravo gore nego diler, oni barem pomazu narodu da se veseli u ova teska vremena :D

to sto lazes me odavno ne iznenadjuje, ali nemoj vrijedjati samo zato jer tvoju lafinu nazivam pravim imenom... :D
stochar

#3766 Re: SDP

Post by stochar »

Alfons Kauders wrote:
kakvi sefovi? kakvi saradnici? :lol:

ne ponasaj se ko dijete, vrlo dobro znas da nemam blage veze s politikom, sto ce ti potvrdit svaki forumas koji me licno poznaje... :D al et, kad se vec nema argumenata, moze se cmizdrit i vrijedjat uokolo... :D

optuzbe da sam clan sdp-a, ili bilo koje druge partije, su za mene licna uvreda... :D meni to isto ko da kazes da sam pedofil ili diler... zapravo gore nego diler, oni barem pomazu narodu da se veseli u ova teska vremena :D

to sto lazes me odavno ne iznenadjuje, ali nemoj vrijedjati samo zato jer tvoju lafinu nazivam pravim imenom... :D
izvini sto sam te uvrijedio svrstavsi te u isti kosh sa clanovima SDP-a, zaista se izvinjavam. iako nisam rek'o da si jedan od njih:
pa ako nisi jedan od njih onda ti se garant neko vec pohvalio
a drugi dio posta nije bio upucen tebi, vec ljudima koji neargumentovano ovdje brane SDP i kojima sam rekao
sigurno vam je Dodik dostavio svoju strategiju PR-a
uglavnom, nisam ocekivao bas da cemo zakljuciti da je bolje biti diler nego clan SDP-a ili neke druge stranke jer 'dileri bar uveseljavaju ljude'.

opet kazem: nista ne lazem, sve sto kazem argumentiram, pa ako je pogrijesio imovinski karton ili je nejasan, onda dopusti da se i ja mogu zbuniti. inace ovo ulazenje u karton koji sam ja naveo kao primjer je isto k'o tumaciti vic - izgubi smisao.
seln

#3767 Re: SDP

Post by seln »

MisterO wrote:
quasar wrote:Nije da me nije briga za Palestince, ali nasa podrska im ne moze pomoci, a nama se valjati uvlaciti Amerikancima u supak sto bolje i kvalitetnije, jer malkice su se povukli.

Stajala dva goluba na grani i posmatrala kako hulje pale kucu jednom siromahu. Nedugo nakon toga jedan golub polijece i grabi kap vode sa obliznje rijeke. Potom odleti do goruce kuce i ispusti kap na vatru. Kada se vratio na drvo njegov prijatelj golub ga upita zasto je to uradio kada dobro zna da u njegov kljun stane tek jedna kap vode i da sa time ne moze ugasiti vatru. A ovaj mu odgovori - mozda ne mogu ugasiti vatru ali hocu da se zna na cijoj sam strani bio!
S takvim stavom, ti mozes postati sve: sportista, glumac, biznismen, sociolog...ali politicar ne mozes.
popajic

#3768 Re: SDP

Post by popajic »

Puno suplje price o kartoncicima koji nam daju na uvid "stvarno" imovinsko stanje doticnih.
Ja vec vidim na kartonima uredno prijavljene sve one ratne i poratne otimacine da bi sitna boranija imala tacan uvid o nastanku i "djelima" BIH mafioza , zvanih narodni predstavnici :-) :D

A zakon o povratu nelegalno stecene imovine ( kako to lijepo i legalno zvuci ) nece nikad ugledati svjetlo dana , jer bi ga trebali donijeti upravo oni koji bi njegovim izvrsenjem debelo okokuzili.
Nadu da ce se to ipak dogoditi imaju samo oni koji su juce rodjeni.
End of story iliti u prevodu - pisi propalo !
brzica

#3769 Re: SDP

Post by brzica »

Ma meni ne smeta kritika vlasti. Ali smeta mi kad se uporedi netko tko
ima, barem službeno, imovine koliko ima vjerojatno i 10% forumaša,
sa čovjekom čiji sin u 22. godini ima 6 milijuna KM (a usput, jedini je
milijunaš u 2010., prema dostupnim podacima, koji nije zaradio niti
potrošio niti 1KM :D ). A od tih 6, 3 "oprana" kreditom od naših para,
da mali radi, da se ne drogira :dance:
seln

#3770 Re: SDP

Post by seln »

stochar wrote:
Image

Znam da ste...a matica vam je Senad Avdic. :D

Image
Alfons Kauders

#3771 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

stochar wrote:
opet kazem: nista ne lazem, sve sto kazem argumentiram, pa ako je pogrijesio imovinski karton ili je nejasan, onda dopusti da se i ja mogu zbuniti. inace ovo ulazenje u karton koji sam ja naveo kao primjer je isto k'o tumaciti vic - izgubi smisao.
iz ove price, da se zakljuciti da imas neke cudne standarde kada su argumenti u pitanju... :D objasnjenje je ili da te ne sluzi matematika ili da ne znas citati ono sto si postao... sto nije slucaj... a to znaci da si selektivno postao podatke i jos pride izmisljao stvari... :D

dakle ne radi se o tome da je "imovinski karton nejasan" vec da si ti iz njega birao samo ono sto ti odgovara, da si presutio druge bitne detalje, poput nasljedstva, primanja itd, a zato si tvrdio neke stvari koje nemaju veze sa stvarnoscu, npr. ono za auta... :D

ako je to tvoje poimanje argumenata, onda se nemoj buniti kada ja koristim iste podatke s iste stranice da dokazem da si fulao cijeli fudbal... halo bolan, isti dokument, potpuno isti, a ti ignorises i odbacujes ono sto u njemu pise, osim par crtica koje ti odgovaraju... sta da kazem nego da mi je to smijesno, u najmanju ruku... :lol:

sto je najgore, da bi kopirao podatke koji ti gode morao si proci cijeli karton i usput skontati da si se malo zajebo... ali ti to nije bilo bitno i jednostavno si se nastavio vaditi, mada te dokument na koji se sam pozivas diskredituje... tako dodjes do "odakle mu pola miliona imovine" a presutis da je u istom dokumentu navedeno da je lik zajedno sa suprugom zaradjuje skoro sto milja godisnje... i to je tebi argument? pa kazes da ima cetiri auta, mada su u zadnjem kartonu prijavljena dva, njegovo i zenino, a na prosla dva po jedno... onda kad vidis da si se i tu zajebo pitas se zasto je lik uzeo 200,000 kredita... sto treba dokazati... sta svega ti? :-)
seln

#3772 Re: SDP

Post by seln »

Alfons Kauders wrote:sto treba dokazati... sta svega ti? :-)
Platforma bad, all others good?
nosara

#3773 Re: SDP

Post by nosara »

Platforma dead... :zzzz:
stochar

#3774 Re: SDP

Post by stochar »

Alfons Kauders wrote: tako dodjes do "odakle mu pola miliona imovine" a presutis da je u istom dokumentu navedeno da je lik zajedno sa suprugom zaradjuje skoro sto milja godisnje... i to je tebi argument? pa kazes da ima cetiri auta, mada su u zadnjem kartonu prijavljena dva, njegovo i zenino, a na prosla dva po jedno... onda kad vidis da si se i tu zajebo pitas se zasto je lik uzeo 200,000 kredita... sto treba dokazati... sta svega ti? :-)
trenutno to zaradjuje? znaci, 100 milja godisnje kao premijer vlade kantona (ne njemacke, kantona) tebi ok? ne znam sta mu je zhena po zanimanju, ali plaho skupa zaradjuju, svaka cast, primjer kako svi mi trebamo.

@seln - smijeshno k'o kamen u bubregu. de me sad opet malo ubjedjuj u potrebitost nepotizma i svega sto je izgleda nakon oktobra 2010. u vasim glavama postalo legalno... znam ja da ti i tebi slicni imate potrebu poistovjecenja sa jednim likom sto se i vidi iz one 'inventivnosti', ali nemaju je svi, vjeruj, mogu ljudi imati i razlicita misljenja a ne onakva kakva im 'sef' ili 'centrala' serviraju. ona fotka koju si izdvojio iz posta je samo bila slikovito opisan post na koji sam reagov'o.
stochar

#3775 Re: SDP

Post by stochar »

seln wrote:
Alfons Kauders wrote:sto treba dokazati... sta svega ti? :-)
Platforma bad, all others good?
platforma je odlicna, jedan od boljih dokumenata, samo sto je vrijeme za ispunjenje mnogih mjera davno isteklo, i sto je niko od SDP-ovaca nije spomenuo kol'ko ho's. nemaju kad, valja krcmiti fotelje... imamo i ovih pet stvarnih politika, koje je covjek odlicno definirao:

Drugi vanredni kongres Socijaldemokratske partije BiH

Pet stvarnih politika SDP-a

SDP će nastaviti djelovati u skladu sa svojim politikama, ali onim stvarnim. A koje su to stvarne politike SDP-a samo se kazalo kroz njihovu dosadašnju vladavinu

Drugi vanredni kongres SDP-a je nezaobilazna, a u suštini nebitna vijest. Nezaobilazna jer se radi o jednoj od najjačih partija i po broju članstva i po broju osvojenih glasova i po utjecaju koji ima na društvenu stvarnost, a nebitna jer taj kongres nije ništa novo donio, niti mu je to, očigledno, bila namjera. Namjera je bila još jednom se samopredstaviti se u najboljem svjetlu, bez mrve samokritičnosti.

Kongres je sazvan, kako je rečeno, zbog krize u zemlji, prije svega one političke, najveće poslije Daytona, a ne zbog krize u SDP-u, rečeno je na kongresu. Dakle, zemlja je u haosu, a mi smo super organizovana politička sila koja će taj haos dovesti u red, izokola nam kaže SDP. Uistinu, SDP je super organizovana partija, pokazuje to i jednoglasna podrška novom-starom rukovodstvu SDP-a. 547 delegata s pravom glasa jednoglasno je izglasalo povjerenje predsjedniku stranke Zlatku Lagumdžiji i članovima Glavnog i Nadzornog odbora. I to je glavna vijest sa kongresa, čak i na SDP-ovoj stranici. Želi se poslati poruka kako je rukovodstvo partije, a to je ujedno i rukovodstvo države, barem jednog njenog dijela, zdravo, pošteno, na dobrom putu i sl.

Sve svoje poraze SDP prikriva samonagrađivanjem i kroz to, zahvaljujući podobnim medijima, prije svega FTV-u, od poraza pravi pobjede. Na kongresu smo zaključili, dakle, da smo sve ispravno radili. Smiješno je više lamentirati nad sudbinom SDP-a i socijaldemokratije u ovoj zemlji. I zadnji kongres to potvrđuje i svako je dužan prema sebi, prije svega radi svog duševnog zdravlja, spaliti iluzije u vezi sa SDP-om. SDP će s istim rukovodstvom nastaviti raditi isto. To isto znači uistinu provoditi pet politika SDP-a, ali ne onih s predizbornih plakata, već onih kojima te zvanične politike služe kao mimikrija:

1. amnestirati svoju vrhušku od nepotističkih praksi i svojim takvim djelovanjem dati opravdanje svakom da to isto radi. Podsjetimo se ukratko da je Nermin Nikšić bio imenovao svog brata za v. d. direktora Autocesta Federacije BiH. Sin Alije Behmena je, nakon što je ekspresno povučen po vlastitom zahtjevu iz Ambasade BiH u SAD-u, što je tumačeno kao diplomatski skandal, imenovan u Upravni odbor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kuma Zlatka Lagumdžije Jadranka Lokmić-Misirača obavlja dužnost glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Ministar policije KS-a je Muhamed Budimlić, badžanak Damira Hadžića, koji tvrdi da to nije, itd., itsl;

2. amnestirati svoju vrhušku od bilo kakvih istraga za bilo kakav kriminal. Dovoljno je sjetiti se naprasno prekinute istrage oko afere Reket s glavnim akterima Damirom Hadžićem, Marinom Ivaniševićem i Zlatkom Lagumdžijom;

3. kupovati socijalni mir jeftinim trikovima kakva je subvencija za struju za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, u maksimalnom iznosu od 5,5 KM, pri čemu razlika u cijeni struje nakon njenog poskupljenja trostruko prevazilazi tu uštedu. Ili, još bolje, praviti uštede preko putovanja Vlade FBiH autobusom, da bi se ispostavilo da se te uštede, najvjerovatnije, prave za kerozin, jer Vlada, po svemu sudeći, ima namjeru kupiti avion;

4. gušiti kritičku, a pogotovo samokritičku misao. Doduše samokritička je ugušena što potvrđuje i ovaj kongres na kojem su glasali svi kao jedan, a i kritička je na putu da to postane. To potvrđuje katastrofalno stanje u medijima, prije svega državnim. FTV poltronsko novinarstvo još samo podsjeća na novinarstvo srbijanskih državnih medija u vrijeme Slobodana Miloševića, ali bi se takav odnos prema medijima vrlo lako mogao preliti i na privatne medije kroz strategije već viđene, kakva je, naprimjer, naštimavanje tendera ili, pak, uslovljavanje oglašivača te rad kroz opštinske odbore na tome šta treba čitati, slušati, gledati. S tim u vezi je i SDP-ova reforma policije. Suština te reforme sastoji se u sljedećem: smanjenje ovlasti komesara u kantonima i direktora Federalne uprave policije, kao i nezavisnih odbora kako bi politika imala zadnju riječ pri izboru istih. Osim toga, žele se pod potpunu kontrolu staviti i finansije bez čega je nemoguć samostalni operativni rad policije. Dakle, policija u svrhu zaštite političkih elita od argumenata njihovih kritičara;

5. pod krinkom bosanskog patriotizma i ideologije bosanstva, na krilima titostalgije komšićevsko-ibrovićevskog tipa kupiti i održavati povjerenje glasača, prije svega onih iz dijela BiH gdje su Bošnjaci u većini. Ustvari se radi o jednoj ratnoj naraciji, koja je kao i sve druge, nastavila djelovati u miru, samo što je sofisticiranija od ostalih jer svoj nacionalizam prikriva nadnacionalnom aurom na način kako je to srpski nacionalizam radio s jugoslavenstvom.

Dakle, to je taj SDP-ov problem koji je u principu lako rješiv, ali za to treba građanska a ne totalitaristička svijest, za rješenje tog problema humanizam treba da pobijedi egoizam. Da bi se to desilo potreban je radikalan društveni preokret koji se neće desiti. Zamislite da SDP sazove vanredni kongres na kojem vrh SDP-a daje neopozivu ostavku jer su se ogriješili o osnovne postulate građanskog i demokratskog društva te o Statut Socijalističke internacionale kojom se toliko diče? Nema šanse. Kako će i biti, kad imamo Dodika.

Amer Tikveša,
BH Dani,
Broj 751 - 04.11.2011

Post Reply