Ma tek sad čitam ovaj Čovićev intervju gdje veli kako će HDZ ODMAH krenuti sa uspostavljanjem vlasti u kantonima, nakon neuspjeha u pregovorima.ultima_palabra wrote:arzuhal wrote:Dobre vijesti: HDZ kreće, konačno, u uspostavu vlasti na kantonalnim nivoima/županijskim razinama.
![]()
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- arzuhal
#3751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- black
#3752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
sto kaze Graha, 'stenje Bosna pod nogama patriotskog orgijanja'
-
palermo
#3753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Iako, u principu, postiranje tekstova nekih mladića, dečkića smatram prilično deplasiranom rabotom, jer zaista ne vidim što bi riječi nekog Vuka ili gore spomenutpg Nedima bile značajnije od mojjih riječi (onako, neskromno, i znam više,i napisao bih bolje) ipak je ovo solidan tekst.black wrote:Dragan Čović - ugroženi vladar
Piše: Vuk Bačanović
Danas bi se konačno trebao formirati Dom naroda Federacije BiH, a dva HDZ-a će biti „konstruktivna opozicija“ (šta god to da značilo). Tako se prividno rasplela petomjesečna agonija u kojoj se prijetilo vojnim akcijama, uspostavljanjem trećeg entiteta, pretvaranjem ulica u Federaciji u ulice Tripolija i drugim apokaliptičkim scenarijima. Međutim, scenarij koji je trenutno u fazi izvođenja jeste scenarij koji su HDZ-ovi gotovo sigurno unaprijed isplanirali s obzirom na najavljeni masovni protest pod parolom„Odzvonilo je“ zakazan za danas u Zapadnom Mostaru.
Nema sumnje da će ovo „događanje naroda“ označiti početak nove faze zbijanja hrvatskih redova u BiH pod okrilje HDZ-ove „crne reakcije“ započete sa ostalim tzv. nacionalnim „probuđenjima“ početkom 90-tih godina. Nema sumnje da će „ugroženost“, kao i „majorizacija“ u novoj fazi crne reakcije biti potencirani više nego ikada i da će nova crna reakcija akumulirati bunt mlađe populacije upravo u tom pravcu. Ne treba posebno objašnjavati o kakvoj se katastrofi radi za bilo koji oblik lijeve političke angažovanosti u BiH. To ipak ne znači da ljevica nije dužna dati odgovarajuću analizu o kakvom se procesu radi, i kako na osnovu postojećih činjenica pravilno djelovati.
Da se slučaj Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH može, tek tako, jednostavno svesti na odnos ugnjetačke i ugnjetene nacije, odnosno ugnjetačke i ugnjetene nacionalne buržoazije, bilo bi lako prihvatiti argument ugroženosti i, u ovom slučaju, presuditi u korist Hrvata i njihove buržoazije ma kako crna bila. Onda bismo morali zaključiti da je uništenje te crne opcije unutrašnja hrvatska stvar i da će ono, bez ikakve sumnje, nastupiti onda kada je većina Hrvata više ne bude mogla trpjeti, odnosno onda kada se raspadne njena snaga i sposobnost nacionalističkog manipuliranja. Međutim, stvari nisu postavljene tako jednostavno, budući da su odnosi nacionalnih vladajućih klasa u Bosni i Hercegovini (i njima trenutno služećih naroda) daleko od toga da se mogu posmatrati kroz odnos „ugnjetač-ugnjeteni“!
Kada podržavaoci dva HDZ-a Hrvate u BiH (izjednačavajući pri tome interese većine sa uskim stranačkim interesima) pokušavaju proglasiti potlačenim narodom, a ponekad doslovno „Kurdima“, onda zaboravljaju navesti podatak kada je neka kurdska buržoaska stranka u Turskoj u svojim rukama imala više profitabilnih ministarstava, a ponajprije ministarstvo finansija? Ili, da li se danas u „demokratiziranoj“ Turskoj, nekoj od kurdskih, ili čak armenskih stranaka nude četiri profitabilna ministarstva, o kojih je jedno ministarstvo finansija, uključujući jedno od državnih ministarstava i mjesto državnog premijera? Napokon, u buržoaskom Daytonskom sporazumu je jasno naglašeno da su konstitutivni narodi, a ne stranke koje delegiraju pripadnike određenih naroda. Drugim riječima, HDZ ne može nekom „Lagumdžijinom Hrvatu“, koji bi zauzeo jedno od hrvatskih ministarstava prigovoriti da je manje Hrvat ukoliko je sljedbenik socijaldemokratske političke opcije.
Napokon, zbog čega takav prigovor ne upute novoj „studentskoj majci“ Miloradu Dodiku, koji je za hrvatskog potpredsjednika izabrao notornog srpskog nacionalnog šovinistu Emila Vlajkija, koji se doslovno preko noći transformirao u Hrvata?
No, tu svakako dolazimo do jednog od bazičnih problema na bh. političkoj sceni, koji HDZ-u i drugim „crnim“ strankama ne daje za pravo, ali im daje ogroman prostor manevrisanja, kao i argumenata: Socijaldemokrati nisu na svoju stranu uspjeli pridobiti većinu glasačkog tijela srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Koliko god dežurni „Bosanci i Hercegovci“ u socijaldemokratskim redovima (uključujući prikrivene bošnjačke nacionaliste i „patriote“ među njima) ignorisali da ovi narodi postoje, da je njihovo postojanje rezultat dugih i komplikovanih istorijskih procesa i socio-ekonomskih odnosa, ta će im se činjenica, poput bumeranga, vraćati u facu.
Očigledno je da je, kada je u pitanju pridobijanje hrvatskih i srpskih masa, bilo potrebno razraditi daleko drugačije političke strategije od površnog, ispraznog i bošnjačko-patriotskim narativima ispunjenog „Bosanstva i Hercegovstva“!
Postojeća situacija, koja po svemu ide na ruku navodno ugroženoj crnoj hrvatskoj opciji stoga nije samo rezultat „crne“ propagande, već i fatalnih grešaka Lagumdžijinih socijaldemokrata. Za razliku od KPJ, koja je u sveopštoj međunacionalnoj klanici Drugog svjetskog rata uspjela oko univerzalne antifašističke borbe okupiti najprije većinu ugnjetenih Srbe, a potom i drugih naroda u BiH, SDP, realno, pod svojim okriljem ima isključivo Bošnjake i malo šta čini, ili umije da čini, da se takva situacija promijeni. Čović je dobio veliki teren za širenje svoga nacionali-šovinističkog crnila upravo zahvaljujući ovim ključnim socijaldemokratskim nedostacima.
„Fenomen“ sarajevske kvaziintelektualne elite Željko Komšić, isplatio se isključivo lično Zlatku Lagumdžiji, budući da je Komšić partiji donio harizmu „čovjeka iz naroda“, koju hladni i proračunati Lagumdžija nema.
„Čovjek iz naroda“, međutim, uprkos nagovaranjima nekih razumnijih članova stranke, nije pristajao da obilazi krajeve sa većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH i da se upoznaje sa tamošnjim prilikama, te, na radost HDZ-a, nije postao čovjek ni djelića tamošnjeg naroda. Tako se su se SDP-ove greške, uz Lagumdžiju, isplatile i Draganu Čoviću, koji danas u Mostaru sebe intronizira kao mučeničkog, ugroženog, neprikosnovenog gerilskog vladara „potlačene“ nacije. No, budući da, kao ni Milorad Dodik, niti bilo koji političar u BiH neće učiniti ništa na povećanju zaposlenosti ili smanjivanju socijalne bijede, ni takav ga manevar neće spasiti od neumitne propasti. Nanovo iznenađujuće, ali stvari se u prirodi i ljudskom društvu, uvijek okrenu u svoju suprotnost.
I ovaj dio o SDP-u i njegovom (ne)izlasku u krajeve sa hrvatskim življem je isto tako lijepo detektiran ( doduše, vjerovatno je prepisao iz 1gorštakovih postova sa foruma) . Ipak, interesantnost teksta je, meni naravno, prije svega u činjenici da lijepo pokazuje kako je moguće biti kritički raspoložen prema SDP-u a opet ne biti na liniji HDZ-Dodik. Što nažalost nekim od naših forumaša nikako ne uspijeva.
- arzuhal
#3754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo nas sve vodi u jednu političku krizu... 
- ultima_palabra
#3755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Aha... znači neće dalje opstruirati. Nešto ne vjerujem u to.arzuhal wrote:Ma tek sad čitam ovaj Čovićev intervju gdje veli kako će HDZ ODMAH krenuti sa uspostavljanjem vlasti u kantonima, nakon neuspjeha u pregovorima.ultima_palabra wrote:arzuhal wrote:Dobre vijesti: HDZ kreće, konačno, u uspostavu vlasti na kantonalnim nivoima/županijskim razinama.
![]()
Nego, dokle je ta sjednica?
- Gandalf
#3756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- da je meni dočekat da svi "nezavisni" novinari i ostali polupismeni izvještači za kojekakve "nezavisne" medije oforme vlastitu stranku, pokupe na izborima 300 000 glasova i to pretežno od Dodikovih glasača i uspostave bez koaliranja sa bilo kojom strankom jednu sposobnu vlast
- i to vlast koja će pomiriti koncept nacionalnog i građanskog, multietničkog i monoetničkog, segregaciju i bratstvo, aparthejd i jedinstvo i uvedu nas u EU kao jedinstvenu državu sa tri entiteta, 4 izborne jedinice, 6 vojski, 18 premijera i 19 guvernera
- za preCjednika stranke najidealnije rješenje je najljepši od tri Senada, jer on se ponaša baš onako državnički
- i to vlast koja će pomiriti koncept nacionalnog i građanskog, multietničkog i monoetničkog, segregaciju i bratstvo, aparthejd i jedinstvo i uvedu nas u EU kao jedinstvenu državu sa tri entiteta, 4 izborne jedinice, 6 vojski, 18 premijera i 19 guvernera
- za preCjednika stranke najidealnije rješenje je najljepši od tri Senada, jer on se ponaša baš onako državnički
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#3757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Chuck Norris majorizirao Zlatka Lagumdziju!!! 
- arzuhal
#3758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ice Age 3:ultima_palabra wrote: Nego, dokle je ta sjednica?
- Šta je ono!?
- Vjetar. Vjetar nam se obraća...
- I šta kaže vjetar, o ti mudra lasice?
- Ne znam...ne razumijem govor vjetrova...
- ultima_palabra
#3759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
arzuhal wrote:Ice Age 3:ultima_palabra wrote: Nego, dokle je ta sjednica?
- Šta je ono!?
- Vjetar. Vjetar nam se obraća...
- I šta kaže vjetar, o ti mudra lasice?
- Ne znam...ne razumijem govor vjetrova...
- Banksy
#3760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da smo svi toliko pisali o ovoj temi, da je besmisleno ponavljati pojedinačne stavove.1gorstak wrote: p.s. Banksy, kako ti komentarises cinjenicu da svi ovi koji kritikuju SDP nemaju koherentno formulisanu alternativu, nego se ponasaju kao gomila sa koride u Cevljanovicima; neko hoce Radoncica u vlast umjesto SDA, neko hoce da SDP ide u opoziciju dok se u Banja Luci i Mostaru ne formira alternativu nacionalistima, nekom bi odgovarao blok HSP-HDZ1990, neko je kategoricno protiv HSP-a .... itd itd
Bojim se da BiH ulazi u najveću poslijeratnu političku krizu, a to sam i predvidjela prije nekoliko mjeseci.
Sada je već moguće da nam se prije jeseni dese i prijevremeni izbori.
- nosara
#3761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pazi za koga ces glasat...Banksy wrote:Mislim da smo svi toliko pisali o ovoj temi, da je besmisleno ponavljati pojedinačne stavove.1gorstak wrote: p.s. Banksy, kako ti komentarises cinjenicu da svi ovi koji kritikuju SDP nemaju koherentno formulisanu alternativu, nego se ponasaju kao gomila sa koride u Cevljanovicima; neko hoce Radoncica u vlast umjesto SDA, neko hoce da SDP ide u opoziciju dok se u Banja Luci i Mostaru ne formira alternativu nacionalistima, nekom bi odgovarao blok HSP-HDZ1990, neko je kategoricno protiv HSP-a .... itd itd
Bojim se da BiH ulazi u najveću poslijeratnu političku krizu, a to sam i predvidjela prije nekoliko mjeseci.
- Alfons Kauders
#3762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
taman da se male stranke ujedine i donesu svojih 10% platformasima...Banksy wrote:Mislim da smo svi toliko pisali o ovoj temi, da je besmisleno ponavljati pojedinačne stavove.1gorstak wrote: p.s. Banksy, kako ti komentarises cinjenicu da svi ovi koji kritikuju SDP nemaju koherentno formulisanu alternativu, nego se ponasaju kao gomila sa koride u Cevljanovicima; neko hoce Radoncica u vlast umjesto SDA, neko hoce da SDP ide u opoziciju dok se u Banja Luci i Mostaru ne formira alternativu nacionalistima, nekom bi odgovarao blok HSP-HDZ1990, neko je kategoricno protiv HSP-a .... itd itd
-
Blizanac
#3763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
hvala ti lijepo što nas prosvijetli i što nam na svom primjeru zorno pokazuješ kako izgleda pravi demokrata, i europljanin...KatarinaKosaca wrote:A što su nam ovi "supranacionalni" esdepeovci -boljševici anacionalni. Pa je Tarčin ništa, pa HOS nisu ustaše, pa se prozivaju srbi i Hrvati. Sačuvaj me Bože ovakve nadnacionalnosti!
Naravno @mander , @nosara i @vanilla. Postovi ne nacionalistički, nego školski primjer šovinizma.
a kao drugo, šta ti uopće znaš o Tarčinu? šta se tamo dešavalo, ko je bio zatvoren i zbog čega itd? bilo bi dobro da nam daš argumente za svoje tvrdnje, jer u suprotnom tvoja priča je obično laprdanje....
P.S. bit ćemo strpljivi 3 mjeseca čekajući tvoj odgovor...imaš dovoljno vremena da se pripremiš.
- madner
#3764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
Nije nam bas najjasnije kako je to mogla istovremeno, ali haj.
- ultima_palabra
#3765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U jedno 50 postova je napisala da SDP mora u vladu "2+2+2" ili u opoziciju... da nema trećeg. Pa i nema Trećeg, kad bolje razmislimmadner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
- arzuhal
#3766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...madner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
- madner
#3767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidi se vjerska naobrazaarzuhal wrote:Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...madner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
- Alfons Kauders
#3768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
arzuhal wrote:Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...madner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.

- 1gorstak
#3769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A ja mislim da bi bilo dobro da procitas sta te pitam prije nego sto odgovoris. Svi se kao vrane poredali po banderama i grakcu protiv SDP-a, a kada pokusas povezati tu njihovu kritiku, dodjes do 20 razlicitih rjesenja. Da SDP poslusa jednu od tih vrana, ostalih 19 bi nastavilo po starom.Banksy wrote:Mislim da smo svi toliko pisali o ovoj temi, da je besmisleno ponavljati pojedinačne stavove.1gorstak wrote: p.s. Banksy, kako ti komentarises cinjenicu da svi ovi koji kritikuju SDP nemaju koherentno formulisanu alternativu, nego se ponasaju kao gomila sa koride u Cevljanovicima; neko hoce Radoncica u vlast umjesto SDA, neko hoce da SDP ide u opoziciju dok se u Banja Luci i Mostaru ne formira alternativu nacionalistima, nekom bi odgovarao blok HSP-HDZ1990, neko je kategoricno protiv HSP-a .... itd itd
- arzuhal
#3770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ti me majoriziraš...madner wrote:Vidi se vjerska naobrazaarzuhal wrote:Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...madner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#3771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U pravu si!Eno i Covic kaze nek je platformasima Bog na pomoci!!Vidis tendenciju da se sve ovo prebacimadner wrote:Vidi se vjerska naobrazaarzuhal wrote:Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...madner wrote:Ova Banksy je fenomen, do juce je 4 mjeseca predvidjala vlast sa ulaskom HDZ-ova, da bi danas skontala da je ustvari predvidjela znacajnu krizu i ponovne izbore.
u sferu religije!!
I jos veli ponosni jugoslaven da federaciji predstoji UZAS!!!Sigurno ce odvezati Ivu MJ!!!I jos ga i napuckati!!!
- arzuhal
#3772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
meni je najbolje đeno reče da im SDP ne da svih 5 ministarskih mjesta, nego samo 4prljavi Hare wrote: U pravu si!Eno i Covic kaze nek je platformasima Bog na pomoci!!Vidis tendenciju da se sve ovo prebaci
u sferu religije!!![]()
I jos veli ponosni jugoslaven da federaciji predstoji UZAS!!!Sigurno ce odvezati Ivu MJ!!!I jos ga i napuckati!!!
- madner
#3773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Osladilo mi se.arzuhal wrote:Pa ti me majoriziraš...madner wrote:Vidi se vjerska naobrazaarzuhal wrote: Zato treba mudro predvidjeti da će se dešavati dešavanja, kao što ja to predviđam...
Halali
- vee-jay
#3774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo je laz. Nit smo glupi nit smo novi na forumu. Nisam vidio jednog tvoga posta koji tvoju navedenu recenicu demantuje...MuaDib wrote:....Ni na kraj pameti mi nije da branim ni HDZ ni SNSD, niti spadam u zagovornike etničke podjele...
- Alfons Kauders
#3775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
eto ive, na konju vranom...