Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
junior3

#3751 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by junior3 »

M+S se vodi kao ljeto-zima. :skoljka: :mrgreen:
ado-šampion

#3752 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Jel to neko fakat ocekuje svemogucu Mokro + Suho gumu, po cijeni nizoj od ciste zimske? :-) Alpin 5 u dimenziji 205/55 R16 T kosta 181 marku komad i to za gotovinu. Za karticno oko 200.

Ja ne ocekujem nista specijalno od ovoga dok se na testu ne pokaze da na suhom ima performanse koje su bliske ljetnim gumama. Do tad to je sve prica.
Nabucco

#3753 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Nabucco »

MoreSvuda :D
ado-šampion

#3754 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ako iko ima tu tehnologiju ima je Michelin sigurno. Mada ja mislim da je jos niko nema. :D
tragac

#3756 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tragac »

Kupio sam Michelin Cross Climate gume 205 - 55 - 16, - 4 kom, ljetos u Brčkom. Do sada sam prešao oko 5000 km.
Za sada su iskustva apsolutno pozitivna. Auto je mnogo tiši, mekši, bez škripanja po vručini, kočenje i upravljivost vrlo dobri.
Cijena je bila 148 KM/kom. Način vožnje - rekreativan
O'zone
Globalni moderator

#3757 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Eto ga i iskustvo iz prve ruke.
ado-šampion

#3758 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Opet, relevatno ce biti kad se pokaze kakav joj je zaustavni put na suhoj i morkoj cesti u odnosu na prave ljetne gume. To je rak-rana zimskih guma, posebno ovo prvo, pa tako i cjelogodisnjih jer je ista mjesavina.

Ako je Michelin pronasao mjesavinu koja je dobra i zimi i ljeti super, ali cisto sumnjam opet kazem. :)
Teufik

#3759 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Test cjelogodisnjih

Image
Teufik

#3760 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Evo i usporedba sa cisto zimskim i cisto ljetnim gumama. Nema Michelina na ovom testu.

http://www.autoexpress.co.uk/accessorie ... y-category
klavirdžija

#3761 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by klavirdžija »

Ko kupi ove Michelin CrossClimate gume, neka nas redovno izvještava! :D

Edit: evo i video usporedbe sa upravo tim gore GY All-season gumama:

O'zone
Globalni moderator

#3762 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by O'zone »

Nazvat ću sutra Total Trade da vidim koja je cijena za Michelin-ke a uzet ću i ovaj put dvije Wintere pa do godine ako Bog da
skafiskafsnjak

#3763 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

ado-šampion wrote:
seoBIH wrote:Razlika je u ponasanju celika i aluminijuma na niskim temperaturama.
Mozes li obrazloziti molim te?
skafiskafsnjak wrote:Pogresno sam se izrazio...ali definitivno vise vjerujem i sigurniji sam kada su na felgama Conti, a ne sava i slicno.

100% sam oprezan zimi i nisam nikada udes imao...

Uglavnom, ne zalim para na gume...ali eto u dilemi sam koje kupiti jer bas ne znam jesu li mi premium prijeko potrebne...
Izracunaj koliko prelazis godisnje ako si u dilemi. Guma ima vremenski ogranicen rok trajanja, koji je zavisno od proizvodjaca 6-7 godina. U pravilu gume bi trebalo redovno provjeravati poslije 5 godina.

U principu sve premium gume se dugorocno isplate. Ako prelazis godisnje 10 k, zimi recimo 4 k (malo manje od pola), ti ces za 6 godina preci oko 25 k s njima i eventualno mozes reci da su ti se gume isplatile dugorocno. Ko prelazi 15-20 k godisnje isplate se sigurno.

Drugi aspekt su performanse kad gume nisu nove (recimo kad predju 5-10 k) i tu su premium gume u debeloj prednosti.

Kad pricamo o premium gumama, ja mislim na gume iz prve lige, od top proizvodjaca, Michelin, Bridgestone, Continental, GY, Dunlop i Pirelli. Ima jos guma iz prve lige, recimo Vredstein.
A ja gume mijenjam nakon 4 ili max 5 sezona...bez obzira na potrosenost...

E sad. Citavu godinu predjem 10k do 12k...ljeti vise nego zimi.

Volim imati premium gume i ljetne su mi GY ...ali stvarno se pitam da li mi trebaju takve za zimu? Vozim oprezno i ne divljam na cesti... Da li bi me zadovoljile neke gume od 100km komad...

Dimenzija je 205 55 16 ...i prednje cu da kupim.

Koje ce otprilike cijene biti ovih premium?
zanzakpizdolizije

#3764 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by zanzakpizdolizije »

skafiskafsnjak wrote:
ado-šampion wrote:
seoBIH wrote:Razlika je u ponasanju celika i aluminijuma na niskim temperaturama.
Mozes li obrazloziti molim te?
skafiskafsnjak wrote:Pogresno sam se izrazio...ali definitivno vise vjerujem i sigurniji sam kada su na felgama Conti, a ne sava i slicno.

100% sam oprezan zimi i nisam nikada udes imao...

Uglavnom, ne zalim para na gume...ali eto u dilemi sam koje kupiti jer bas ne znam jesu li mi premium prijeko potrebne...
Izracunaj koliko prelazis godisnje ako si u dilemi. Guma ima vremenski ogranicen rok trajanja, koji je zavisno od proizvodjaca 6-7 godina. U pravilu gume bi trebalo redovno provjeravati poslije 5 godina.

U principu sve premium gume se dugorocno isplate. Ako prelazis godisnje 10 k, zimi recimo 4 k (malo manje od pola), ti ces za 6 godina preci oko 25 k s njima i eventualno mozes reci da su ti se gume isplatile dugorocno. Ko prelazi 15-20 k godisnje isplate se sigurno.

Drugi aspekt su performanse kad gume nisu nove (recimo kad predju 5-10 k) i tu su premium gume u debeloj prednosti.

Kad pricamo o premium gumama, ja mislim na gume iz prve lige, od top proizvodjaca, Michelin, Bridgestone, Continental, GY, Dunlop i Pirelli. Ima jos guma iz prve lige, recimo Vredstein.

Volim imati premium gume i ljetne su mi GY ...ali stvarno se pitam da li mi trebaju takve za zimu? Vozim oprezno i ne divljam na cesti... Da li bi me zadovoljile neke gume od 100km komad...

Ako uzmeš da gume mjenjaš svakih 5 godina. Ako su premium skuplje cca. 30 km - 40 km po komadu to je 120 -160 km više i to podjeli sa 5 godina koliko ih imaš. Znači godišnja te investicija dođe oko 24 - 32 km da se vozisš sa premium gumama po zimi. Da li je to iznos koji bi čovjeka obeshrabrio od kupovine ? po meni ne, jer taj iznos godišnje koliko ćeš doplatiti za premium gume ćeš ulupat u kladionici i u kafiću za 2-3 dana, pa ti sad biraj.
Osobno sam imao Sava Eskimo 5 godina i kad je došlo vrijeme promjene uzeo sam Goodyear UG9, jer ipak gume su nešto što je stalno u kontaktu sa podlogom i kvalitetna gume je nešto must have bez obzira koji auto voziš. Na ovim prostorima praksa je kupovati polovne gume, pa prednje zimske zadnje ljetne, pa mjenjaj raznorazne kombinacije i kad bi se radila ozbiljna analiza vidjelo bi se koliko su upravo te sheme razlog tragedija po cestama.
U svakom slučaju bolje bilo kakva nova guma nego razne polovnjače koje ljudi kupuju koje imaju "dobar profil" a stare bog te pitaj koliko i svojstva te gume više nemaju veze sa prvobitnom ali ko ga jebe, u bosni raja ionako gume uzima da ih policija ne kazni zbog ripne a jebeš sigurnost .
skafiskafsnjak

#3765 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Nisam nikad kupio polovnu gumu i necu nikad.
Teufik

#3766 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

skafiskafsnjak wrote:
Od 150-170 KM. U tom rasponu. Zavisno od modela i eventualnih snizenja ako ih negdje bude.
Filter

#3767 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

Teufik wrote:Test cjelogodisnjih

Image
ja sam na volvu vozao 5 godina gy vektorke, vjerovatno generacija prije ovih i nisam pozalio sekunde.
niti zimi po snijegu u starom gradu, niti ljeti na otvorenom. meni su bile odlicne za moje potrebe.
godisnje ne prelazim vise od 8k kilometara.
SAID5

#3768 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by SAID5 »

Ja nekako nisam ubijeđen u cjelogodišnje gume.

Realno, još nisu ni usavršili zimsku gumu koja se ekstremno dobro ponaša na svim uslovima koji te mogu zateći u periodu minusa, leda i recimo ranog proljeća, kao ni ljetnu koja vrhunski balansira tišinu, prijanjanje po suhoj i cesti "ohlađenoj" ljetnim pljuskom.

U gume treba ulagati i sebi priuštiti uvijek najbolje moguće, od stare ili loše gume ti drastično rastu šanse da u tih 4/5 godina, koliko je jedan ciklus gumama napravite višestruku štetu zabijenjem u auto ispred ili gubitkom trakcije u zavoju i izlijetanjem.
ado-šampion

#3769 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Teufik wrote:Test cjelogodisnjih

Image
Sudeci po ocjenama na suhom i snijegu ta "revolucionarna" tehnolgija je zapravo ljetna mjesavina s nekim primjesama. I nije uopste revolucionarna, takvo nesto imao je vec Pirelli sa svojom gumom koja je isto na ovom testu. Za razliku od vecine na ovom testu koje su zimska mjesavina, ocigledno po ocjeni na suhom. Vector je recimo zimska mjesavina.

To je potvrda da revolucionarna tehnologija ne postoji, tj. postoji ljetna i zimska mjesavina i nista izmedju. Doduse, ova Michelin bi dobro dosla za podrucja gdje nema minusa i snijega. :-)
skafiskafsnjak wrote:

Cijena u toj dimenziji u T indeksu je 166 KM za Continental, 181 za Michelin u Maji. U H je Continental 178, ne znam koliko je Michelin. To je za kes, za karticno i obrocno je vise.

Mislim da za 100 nema iole kvalitetne gume u toj dimenziji. Barum je preko 115, Hanook preko 130. Barum su gume iz trece lige ko Sava. I Sava je preko 110 u Makbelu s popustom za gotovinsko. Sve cijene koje ja navodim su s popustom za gotovinsko, btw.

Dobro ti neko napisa, ako je razlika 40 KM po gumi, to je na 5 godina 32 KM godisnje za set guma. I to je racunica s pretpostavkom da te jeftinije gume budu dobre svih 5 godina. A neke budu za klinac vec poslije sezone ili dvije.
r_faruk

#3770 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

A gdje kupujete gume?

Koja bi cjena bila za ove gume, 235/60R16?
Gledao sam u savi oko 200 KM.

I sta znaci ono 100V ili 100H itd. na gumama ?
ado-šampion

#3771 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

T, H i V su indeksi brzine. T je do 190 km/h, H 210, itd. Ja zimske uzimam za indeks manje, na primjer ako su ljetne H zimske su mi T. Gume manjeg indeksa su uglavnom 'mekse' i pogodnije za zimu. Isto tako, brze se zagrijavaju.

Cijene imas majagume imas makbel, oboje imaju stranice.
r_faruk

#3772 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

zahvaljujem
Teufik

#3773 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

Iskreno, cjelogodisnje ne bih nikad uzeo. Jedino bih ih uzeo da sam negdje iz Dalmacije ili u pogranicnom dijelu Hercegovine.

Ko hoce, bujrum.
taureg71

#3774 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by taureg71 »

jako je bitna starost gume..iz licnog iskustva..uvezao auto iz njemacke sa wredestein gumama, po sari bi rekao kao NOVE bukvalno, duboka sara, ali stajaleeee ocito u skladistu i bile stare 5 godina vec..nakon 1 god i predjenih 7000 km srecom na 50 km na cas puce iz cista mira kao balon, srecom zadnja desna...ne smijem pomisliti da je bila prednja ili da je bila veca brzina...znaci sara je bitna , samo ako je guma "mlada" :sax:
320 d

#3775 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 320 d »

Prošle sezone gazio sa Tigrovim 205/55/16 prezadovoljan, drugo je što sam bio na svoju ruku pa ih spalio u aprilu...i ove godine iste idu...bile su na e46...
Post Reply